KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?  (Luettu 3980 kertaa)

Lilliputti

 • Matkailija
 • Viestejä: 51
Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« : Maaliskuu 30, 2008, 22:34:16 ip »

Meillä on lapselle hakusessa 'kahden lapsen paikka' päiväkodin hoitoryhmässä ja listaamme mitä kaikkea ylimääräistä kuuluu lapsipumppaajan (5v) hoitoon versus ei diabeetikko lapsen hoitoon.

Saimme nimittäin juuri kuulla että pelkkä diabetes ei välttämättä oikeuta kahden lapsen paikan saamiseen ja näin ollen yritämme listata mahdollisimman tarkasti kaiken hoitoon liittyvän.

Alla lista mitä tähän mennessä tullut listattua. Mitäs muuta?

-vs mittaukset ja tulosten kirjaaminen aina ennen ruokaa ja aina jos outoa käytöstä, sekä ennen retkiä
-mataliin ja korkeisiin sokereihin reagoiminen heti (vie yhden aikuisen huomion täysin)
-matalien varalle lisähiilareista huolehtiminen
-korkeiden korjaaminen
-lounaan sovittaminen korkeisiin arvoihin
-syötyjen hiilarien tarkka mittaaminen ja kirjaaminen.
-insuliinin annostelu pumpulla
-kanyylin varominen
-kanyylin tarkakailu pitkin päivää
-neuvottelut vanhempien kanssa puhelimitse oudoista tilanteista
-korkeiden ja matalien sokereiden vaikutus lapsen käytökseen lapsiryhmässä  **** ONKO TÄSTÄ KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA ****
-diabeetikko lapsen tekemisten selvittely muiden lasten vanhemmille
Kirjattu

NoraS

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 577
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #1 : Maaliskuu 30, 2008, 22:57:36 ip »

No nyt istut alas ja hengität välillä... EI OLE PANIIKKI!!!

Meillä poika "sairastui" 5-vuotiaana. Oli tuolloin seurakunnan  kerhossa ja siellä vaan evääksi katsoin vähähiilarista ja sit matalien varalle oli pillimehua. Kun siitä ei panikoitu, meni kaikki ihan ok. Ohjaajat oppivat mittaamaan ja sen tiedon perusteella määräytyi välipalan juoma.

Eskarivuosi alkaa nyt olla jo voiton puolella. Hän on 3 päivänä viikossa kokopäiväisen klo 7-16. Eikä vie kahden lapsen paikkaa, vaikka onkin monipistoshoidolla. Matalin eskarissa mitattu on ollut 2,8 ja korkein 24,6. Mataliin otetaan siellä siripiriä ja korkeiden annetaan olla, ne otetaan sitten seuraavalla aterialla huomioon insuliinia pistettäessä. Ovat hommanneet ryhmään digitaalisen keittiövaa'an jolla kaikki ruoka punnitaan ja lasketaan hiilarit. Insuliinimäärän määrittelyn he oppivat, kun olin siitä ohjeen kirjoittanut (tosin huomasivat hekin, ettei se ohje olekaan sitova vaan pitää elää tilanteen mukaan). Kaikki kolme "opea" sai hoitokoulutuksen eli osaavat pistää ja määritellä ne inskat. Ulkona, uimassa, hiihtämässä yms on vaan aina mittarit yms tarvikkeet jonkun aikuisen mukana. Eikä ne sitä voi unohtaa!

Muille sinun ei tarvitse lapsesi tekemisiä selvitellä. Kyllä päiväkodin henkilökunta kertoo (luvallasi tietenkin) muille lapsille mistä tässä hommassa oikein on kyse. Mitä avoimimmin asiassa siellä toimitaan, sitä helpompi poikasi on hoitaa itseään.

Mielestäni on parempi ettei lasta tämän takia "leimata", sillä opejenkin mielestä tämä homma hoituu siinä sivussa.
Kirjattu
*****************************
Yhden diabeetikon äiti ja toisen vaimo
poika vm01, d1:07
mies vm71, d1:86

Lilliputti

 • Matkailija
 • Viestejä: 51
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #2 : Maaliskuu 30, 2008, 23:14:49 ip »

Niin meillä on siis se tilanne että poika on jo hoidossa ns. kahden lapsen paikalla ja olemme hakemassa jatkoa kahden lapsen paikalle ensi vuodelle. Tästä syystä listaamme hakemukseen kaiken hoitoon liittyvän mahdollisimman tarkasti.

Hoito sujuu päiväkodissa erinomaisesti ja olemme olleet tyytyväisiä. Kaikki lapsen hoitoryhmän aikuiset on koulutettu ja meillä on turvallinen fiilis jättää lapsi hoitoon.

Aivan hoidon alkumetreillä oli hieman stressiä kun hoitaja eräänä aamuna aamutohinoissa kysäisi: niin olihan se nyt niin että matalia verensokereita korjataan insuliinilla? Mutta kuten sanottua - nyt kaikki toimii hienosti.

Päiväkoti kokee lapsemme hoidon haasteellisena myös hänen tempperamentin vuoksi. On erittäin kiivas luonteinen ja sokereiden heittely ei juuri tilannetta paranna. Sokerit heittelevät ajoittain 2-27 välillä ilman ennustettavaa syytä...
Kirjattu

NoraS

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 577
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #3 : Maaliskuu 31, 2008, 09:01:14 ap »

Mutta tarvitseeko hän ihan oikeasti kahden lapsen paikan?

En nyt halua olla nipo, mutta tämän takia olen itse ollut vaikeuksissa... Jouduin aikoinaan tätä esikoista viemään kaupungin toiselle puolelle päiväkotiin kun oma päiväkoti oli ihan täysi. Nyt poikasi saattaa viedä tällä tuplapaikalla paikan joltain, joka sitä todella tarvitsee. Kaikilla ei ole autoja, jolla lapsia kuskaa.

Mitä muuten olet "selitellyt" muille? Mitä sillä tarkoitat?

Oletko jutellut taplapaikka -tarpeesta hoitajien kanssa? Ovatko he sitä mieltä että poika tarvitsee kaksi paikkaa?
Kirjattu
*****************************
Yhden diabeetikon äiti ja toisen vaimo
poika vm01, d1:07
mies vm71, d1:86

juselius

 • Jäsen
 • Viestejä: 179
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #4 : Maaliskuu 31, 2008, 11:49:17 ap »

EHDOTTOMASTI HAETTE KAHDEN PAIKALLE JATKOA!!! Tässä ei tarvitse ajatella ketään muuta joka ehkä jää ilman paikkaa sen takia. Pumppulainen oikeasti tarvii juuri noita asioiat joita olet tuolla listannut ja siitä syystä kahden paikka on todella perusteltua! Meillä tyttö 4,5v pumpulla ja kahden paikalla päiväkodissa ja juuria haetaan jatkoa. Ja todellakaan pelkkä pumppu tai diabeetes ei riitä perusteeksi.

Meillä ainakin on niin, että jos on kovasti heittelyä sokruissa näkyy se heti myös tytön olossa ja vaatii aikuiselta huomiota. Mä hankin 2 paikkalaisuuden hakemukseen lastenklinikan lääkäriltä vielä todistuksen jossa lyhkäisesti mitä pumppuhoito tuo mukanaan, en tiedä onko apua.

Meilläkin pk toimii niin upeasti kuin vain voi toivoa, mutta musta on oman lapseni sekä koko ryhmän etu mitä vähemmän ryhmässä on lapsia! Eli ehdottomasti 2 paikkaa hakuun! On myös ryhmän aikuisten etu, jos diabeetikko on kahden paikalla. Jossain pienemmillä paikkakunnilla D on automaattisesti 2 paikan peruste. Näin luuli erikoislääkärimme olevan Helsingissäkin. Eihän se että diabeetikko "jalosti" ei vie kahden paikka takaa etteikö ryhmässä olisi joku muu lapsi joka tarpeillaan vie kaksi paikkaa.

Mä en osaa ajatella että kahden paikalla olo leimaisi lasta vaan että se TURVAA aikuisille ryhmässä riittävät resurssit huomioida tämän lapsen JA muiden lasten erityistarpeet. Ei kai voi olla niin että D ei saa näkyä mitenkään? Kyllä mä ainakin toivon että se otetaan luontevana osana tämän lapsen arkea niin päiväkodissa ja koulussa ja sen hoitamiseen on riittävästi resursseja. Ihan tarpeeksi diabeteksen hoidossa saa vanhemmat venyä ilman että tarvisi vielä olla "jalo" ja vaieta homma hiljaiseksi.

Kirjattu

NoraS

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 577
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #5 : Maaliskuu 31, 2008, 12:56:41 ip »

Joo.. Siis tarkoitus ei ollut missään nimessä vaieta asiasta. Mutta ei siitä halootakaan kannata tehdä. Pidetään homma siis ihan rutiinina, tekemättä siitä sen kummempaa numeroa. Asiasta kannattaa puhua hoitajien kanssa siellä päiväkodilla ja kysyä heiltä niitä ongelmakohtia ja perusteita, hehän sen todellisen tarpeen tietävät.

Meille ei vaan ole missään vaiheessa edes ehdotettu sitä, että poika veisi kahden lapsen paikan päiväkodissa. Edes hoitajilta ei ole tullut sen suuntaista viestiä asiasta.

Mittauksia ja pistämisiä ei tehdä nurkan takana piilossa, vaan ihan siinä, missä hyvältä tuntuu. Ihan jokainen lapsi pojan ryhmässä tietää että poika pistää ja ovat siitä kodeissaankin kertoneet. Pitävät poikaa hurjana, kun uskaltaa tehdä tommosia juttuja!

Sitten kun mennään mäkkäriin tai muualle ihmisten ilmoille syömään, suoritetaan nuo toimet ihan kuten kotonakin. Mittaukset ja pistämiset siinä juuri ennen ateriaa, eikä missään vessassa salaa. Uskallan väittää että monipistoshoidolla saa kyllä tehdä ihan yhtä paljon, jos ei jopa enemmän kuin pumpun kanssa! (pistosten määrää ollaan mahdollisesti nostamassa nykyisestä seitsemästä,kahdeksaan kertaan päivässä)

Hyvähän se on, jos kahen paikan saa, mutta miettikää silti, onko se ihan oikeasti perusteltua. Ilman turhaa hysteriaa.
Kirjattu
*****************************
Yhden diabeetikon äiti ja toisen vaimo
poika vm01, d1:07
mies vm71, d1:86

juselius

 • Jäsen
 • Viestejä: 179
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #6 : Maaliskuu 31, 2008, 13:53:42 ip »

Mä olen sitä mieltä, että oli diabeetikko lapsi  millä hoitomuodolla tahansa, kahden paikkaisuus on perusteltua eikä siinä "viedä" paikkaa keneltäkään muulta.

Miettikääpä tarviiko diabeetikko
a)enemmän huomiota (mahd. matalat, korkeat, mielialan vaihtelut jne)
b)enemmän toimenpiteitä (mittaamiset, välipalat, ym ylimmäräiset)

kuin muut lapset? Vastaus on kyllä, oli hoitomuoto mikä tahansa. Se että toimet voi suorittaa vallan hyvin osana ryhmän arkea, on sitten pk-henkilökunnan ammattitaitoa ja hyvä jos niin toteutuu! Niin meilläkin! mutta silti 2 paikalla olo ON perusteltua ja tarpeellista ja ihan ansaittua!
Kirjattu

NoraS

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 577
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #7 : Maaliskuu 31, 2008, 14:36:43 ip »

Harmi ettei meille siitä kukaan edes puhunut mitään... Tosin se on myöhäistä nyt, kun poika aloittaa syksyllä koulun. Mutta hyvin meni näinkin!
Kirjattu
*****************************
Yhden diabeetikon äiti ja toisen vaimo
poika vm01, d1:07
mies vm71, d1:86

Lilliputti

 • Matkailija
 • Viestejä: 51
Re: Miten pumppu työllistää päiväkodissa?
« Vastaus #8 : Maaliskuu 31, 2008, 17:27:29 ip »

Kiitos vastauksista.

Tuo lausunto omalta lääkäriltä on hyvä neuvo.

Voisin myös pyytää lyhyesti miten lapsen tasapaino tällä haavaa - on nimittäin melkoista vuoristorataa pumpusta huolimatta.
Kirjattu
 

Linkkejä