KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet  (Luettu 2942 kertaa)

PIP

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« : Toukokuu 24, 2007, 11:45:51 ap »

Meillä on Suomessa vähän vaihtelevia ohjeita siitä, miten menetellään insuliinipistosten kanssa kun matkustetaan yli aikavyöhykkeiden länteen tai itään. Ja nyt myös uudet insuliinilaadut tuovat siihen oman kirjonsa.

Ateriainsuliini ei yleensä ole ongelma, sitä pistetään kun syödään.  Perusinsuliinin säätämiseen on eri mahdollisuuksia.  Joissain ohjeissa ehdotetaan että lyhyillä matkoilla (esim alle 10vrk)perusinsuliinin pistoaikaa/ aikoja suhteessa kotimaan aika ei muuteta ja eli pistetään kutakuinkin kotimaan ajassa ja seurataan vaikka kahta kelloa tai muistetaan pistosaika muuten. Tässä on omat hankaluutensa.
Toisaalta päivän pitenemisen / lyhenemisen matkustamisen yhteydessä voi huomioida lisäämällä / vähentämällä perusinsuliinin määrää aikaerotunteja vastaavan määrän ja niin annostelu voidaan kohdemaassa siirtää samaan vuorokauden aikaan kuin kotimaassa.
Pumppuhoitoon en puutu tässä.

Olisi mielenkiintoista saada kommentteja ja kokemuksia siitä miten ihmiset ovat menetelleet näillä matkoilla esim Amerikkaan tai Aasiaan ja miten se on onnistunut.

Terv Pirjo Ilanne-Parikka, Diabeteskeskus
Kirjattu

Antsu1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18083
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #1 : Toukokuu 24, 2007, 13:33:01 ip »

Oma tapani on ollut muuttaa perusinsuliinin pistosaika jo Suomessa kohdemaan mukaiseksi. Eli kohdemaassa olen halunnut perusinsuliinin pistosajan olevan minulle tuttu, jottei matkalle tule uusia muistettavia asioita siltä kannalta.

Käytän Lantusta kerran vuorokaudessa aamuisin ja siirryn yleensä kohdemaan aikaan Lantuksen kanssa parin viimeisen kotimaan päivän aikana aikaistamalla/myöhentämällä pistosta pari tuntia kerrallaan. Näin olen toiminut oli suunta sitten länteen (viimeksi Etelä-Amerikka) tai itään (viimeksi Indokiina) ja aikaerot ovat olleet 6 tunnin luokkaa.

Siirtymisen takaisin kotimaan aikaan teen vasta Suomeen palattuani eli matkan aikana en enää mitään muutoksia tee.

Itselleni ei tuollainen parin tunnin pistosaikamuutos (toistettunakaan) ole vielä aiheuttanut mitään suuria selviä muutoksia verensokeritasoon. Noin yleisesti olen kyllä antanut omien seurantamittausten keskiarvon rauhassa nousta jonkinverran kotimaan vastaavasta, koska olosuhteet voivat olla hyvinkin erikoiset, lämpötilat korkeita, ruoka outoa,... Tällöin pyrin viimeiseen asti varomaan hypoglykemian riskejä pitämällä tosiaan omien mittausten keskiarvoa 1-2 mmol/l korkeammalla kuin normaalisti ja toisaalta myöskin mittaamalla vähän normaalia useammin arvoja.

Edellä kertomia tapoja olen käyttänyt etenkin nyt Lantuksen kanssa, jota tosiaan minulla riittää yksi pistos vuorokaudessa. Olemme jutelleet tavastani myös diabeteslääkärini kanssa ja yhdessä todenneet sen olevan itselleni toimiva vaihtoehto.
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #2 : Toukokuu 24, 2007, 15:33:52 ip »

Vastaan vaikka mulla onkin pumppu, mutta perushavainto on sama ja hoitomuodosta riippumaton. Mulla aamunkoittoilmiö tekee sen, ettei voi suoraan siirtyä kohdemaan aikatauluun, mutta ei pysyä suomenkaan ajassa; viimeksi etelä-amerikkaan mennessä mulla oli 2 aamunkoittoa, suomen ajassa ja paikallisessa ajassa. Paikallisen ajan mukainen ilmestyi pikku hiljaa, vahveni suomen ajan mukaisen ohi ja jäi sitten ainoaksi; sama takaisin palatessa. Pidin annostelun Suomen ajassa ja tarkkailin sokruja. Reisun pituus oli n. 10 päivää. Normiohje lekurilta oli, että pumppu siirrettäisiin suoraan kohdemaan aikaan?!

Edellisellä reissulla amerikkaan siirsin pumpun kelloa aina tunnin-pari eteenpäin kun arvelin kehon sopeutumisen menevän sitä tahtia; tarkkoja tuloksia mulla ei siitä ole koska pidin silloin myös kirjaamislomaa mittailuista, mutta ihan metsään ei menty vaikka sokrut kyllä myös heitteli. Elin tilanteen mukaan, mittasin ja korjasin.
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

vivianv

 • Vieras
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #3 : Toukokuu 24, 2007, 16:56:37 ip »

Minä olen toiminut kaikessa yksinkertaisuudessa siten, että kun päivä pitenee matkan aikana, perusinsuliinin pistän lähtöpäässä Suomen aikaa ja seuraavan tulomaassa normaaliin aikaan "sitä aikaa", ja väliin jäävän aukon täytän pikapiikeillä, joita laittelen aika tiuhaan.

Sitten kun mennään itään päin ja päivä lyhenee, olen laittanut normaaliin aikaan lähtömaassa hieman pienemmän määrän perusinsuliinia ja tulomaassa seuraavan normaaliin aikaan "sitä aikaa" ja pienempänä myös. Tarvittaessa myös myöhennän tulomaan piikkiä, mutta minusta on helpompi rysäyttää pistokset kerralla oikeisiin aikoihin.

Parin tunnin muutokset liu'utan oikeille kellonajoilleen noin tunnin askelin kerrallaan joka päivä.

Matkustaminen lentäen on minusta sen verran stressaavaa, että vs pyrkii ylöspäin melkein itsestään, ja varsinkin itään päin mentäessä pidän vs:n siirron aikana turvallisen korkeahkona ihan tietoisesti.

Muoks; Joo, toisin kuin Antsulla, minun varokorkeahkot ovat huomattavasti normaalitilaa korkeammat. Vs on mieluiten välillä 10-15.
Kirjattu

varis

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 420
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #4 : Toukokuu 24, 2007, 22:56:17 ip »

jos lantuksen tai lewemirin voi pistaa kolmessa osassa.siis 8   tunnin valein en nae mitaan vaikeuksia..siis saako pistaa kolmessa osassa
Kirjattu

Hese

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3912
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #5 : Toukokuu 25, 2007, 09:29:01 ap »

Minä olen menossa talvella paikkaan, jossa kello on 8h vähemmän kuin kotona.Eli jos pistäisin kotiaikaan (aamulla klo 09;00) niin joutuisin laittamaan kellon soimaan yöllä pistämistä varten.

Ei osannut asiaa neuvoa diebeteshoitajakaan, mutta lupasi ottaa selvää syyskuun vuosikontrolliin mennessä, miten olisi viisainta menetellä.

Vähän itse kyllä epäili, että voisi olla viisasta aikaistaa jo ennen lähtöä muutamalla tunnilla, jolloin reissun päällä pistosaika olisi paikallista aikaa illalla.

Syyskuussa pitäisi olla tässä(kin) asiassa paljon viisaampi.
Kirjattu
Tunne itsesi - mutta älä VAAN kerro kenellekkään.

Marja68

 • Intoilija
 • Viestejä: 236
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #6 : Toukokuu 25, 2007, 10:21:38 ap »

Minä toimin ihan samalla tavalla kuin vivianv, eli rysäytän inskat kerralla kohdemaassa samoihin pistos kellonaikoihin kuin kotimaassa. Mittailen matkalla toki useammin ja hoitelen korkeat pikalla pois.

Pitkillä lentomatkoilla minulla myös sokerit tuppaavat aina nousemaan, lentäminen stressaa ilmeisesti elimistöä enemmän kuin uskoisikaan.
Kirjattu

kikka63

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #7 : Toukokuu 25, 2007, 16:27:27 ip »

Käyn Thaimaassa vuosittain pari kertaa ja Lantuksella homma on toiminut hienosti. Pistän kotimaan ajassa myös siellä. Suomen aikaa noin kello 16 on siellä hyvä aika meidän rytmillä. Silloin ollaan jo takaisin hotellissa illan riennoista.(Ei me vanhoja olla, mutta nautitaan aikaisista kävelyretkistä hiljaisilla rannoilla ja siksi mennään nukkumaan ajoissa   ) Lisäksi hyvä asia on se, että Lantus saa olla koko ajan viileässä hotellihuoneessa kun ei tarvitse kuljettaa sitä mukana.
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #8 : Toukokuu 27, 2007, 21:40:39 ip »

Kaukomatkani kestävät yleensä 10-14 vrk. Lantus-aikana (1 pistos) en muuttanut lainkaan pistosaikaa, kun se kohdemaassa sattui valveillaoloaikaan. Levemirillä olen kokeillut sekä pistosajan pitämistä ennallaan, kertarysäystä että etu- ja takakäteen muuttamista muutama tunnin kerrallaan. Pumpulla en ole vielä kulkenut kuin etelä-pohjoissuunnassa. Mikään malli ei ole antanut hyvää lopputulosta.

Matkoilla verensokeri tahtoo pysytellä kaikista konsteista huolimatta vähän korkeammalla, joten paikkaan pienellä lisäannoksilla pitkää ja lisäboluksilla. Tyydyn siihen, että olo pysyy kohtalaisena ja skarppaan sitten kotioloissa.
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

varis

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 420
Re: Insuliinihoito ja aikavyöhykkeet
« Vastaus #9 : Toukokuu 31, 2007, 22:41:25 ip »

aika eroja lantuksella muutellessa.saattaa tulla tupla annos muutamaksi tunniksi.samoin kay jos pisto viivastyy tai unohtuu muutaman tunnin.on harkittava kuinka korjaa
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59