KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6949 jäsentä  •  417744 viestiä  •  19976 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi w1byra5, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Pisto suoraan suoneen  (Luettu 15910 kertaa)

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Pisto suoraan suoneen
« : Tammikuu 12, 2007, 11:07:47 ap »

Pakko kysyä ,kun täällä on maan laajuinen tietopankki, ja itse olen vielä aloittelija.
Yritin hakutoimintoa mutta en löytänyt(lue:jaksanut etsiä)
oikeaa aihetta.

Mitä sitten jos pistää sattumalta sillä lailla insuliinin että se menee suoraan verisuoneen.
- siitä pistokohdasta tulee varmaan normaalia enemmän verta?
- jos insuliini on novorapid niin voin kuvitella että kiireellä syömään sokrua ,mutta miten vaikutus muuttuu jos aine on esim 15 yks Leveririä tai muuta pitkää.

- onko tällainen kohdallasi tapahtunut, kumpi aine?
- miten nopeasti oireet ilmenevät.
- onko kiire, pitääkö soittaa piipaa-auto?
- Tätä kutsutaan pirujen maalamiseksi seinälle, mutta tänä aamuna insuliini osui sellaiseen kohtaan josta tuli selvästi enemmän verta kuin normaalisti, mutta tuskin se oli muu kuin pinta suoni, mustelmahan siitä kyllä tulee.
Kiitos tiedoista.
Kirjattu

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: Pisto suoraan suoneen
« Vastaus #1 : Tammikuu 12, 2007, 11:13:26 ap »

Minulle lääkäri sanoi aikoinaan (olin samasta asiasta alussa huolissani), että on "melkoinen mestari" jos onnistuu sallituissa paikoissa pistämään itseään verisuoneen. Omasta mielestäni en ole onnistunut siinä kertaakaan. Verta on kyllä joskus tullut vähän ennemmän, mutta ei mitenkään hälyyttävästi.
Kirjattu

annevi

  • Aloittelija
  • Viestejä: 37
Re: Pisto suoraan suoneen
« Vastaus #2 : Tammikuu 12, 2007, 11:28:17 ap »

Itsekkin ajattelin tuota samaa asiaa kun tyttäreni 12v sairastui viime kesänä. Välillä hänen pistäessään vatsaan tuli kunnolla verta ja mustelma(Novoo), mutta emme ole huomanneet sen vaikuttaneen. Leveä pistäessä jalkaan on  muutaman kerran tullut verta todella runsaasti. Enkä ole huomannut mitään poikkeavaa. Meillä on ehkä käynyt vain hyvää tuuria, kun ei ole tullut nousuja eikä laskuja silloin. Enemmänkin ajattelen,että meneekö kaikki inska vai tuleeko veren mukana ulos????? Joillakin on voinut käydä toisin, näin meillä.
Kirjattu
D1 monipistoshoito Lev./Nov.

tapsa

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3197
Re: Pisto suoraan suoneen
« Vastaus #3 : Tammikuu 12, 2007, 11:40:06 ap »

En ole vuosien varrella huomannut mainittavaa eroa insuliinin vaikutuksessa, vaikka joskus on tullut verta vuolaastikin neulan ulosvedon jälkeen.
Mustelma on joskus tullut.
Nykyneulat eivät ylety suurempiin suoniin, ellei tahallaan pistä laskimoon (kuten verinäytettä kyynätaipeesta otettaessa).
Ja neula menee yleensä pienenkin suonen läpi, harvoin juuri neulan pää jää suonen sisään, kun annosta "pumpataan".
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Re: Pisto suoraan suoneen
« Vastaus #4 : Tammikuu 12, 2007, 11:41:16 ap »

Taitaa yleisintä noissa verentulotapauksissa olla se, että neula on lävistänyt pienen pintaverisuonen. Ja silloin luulen, että inska on turvassa, koska on mennyt niinsanotusti suonen alapuolelle.

Itsellänikin verta on tullut silloin tällöin, vatsasta harvemmin ja reisitä ehkä vähän useammin. Koskaan en ole kuitenkaan ihan suoneen onnistunut osumaan (siis että inska olisi suoneen mennyt). Silloinhan inskan vaikutuksen pitäisi olla todella nopeaa. Muistan jonkun siitä täällä Kohtauspaikalla kirjoittannenkin.

Ja löysin tälläisen tiedon hypoglykemian hoidon kohdalta netistä:
 
Lainaus:

 Insuliinin pistäminen vahingossa suoneen
Kun insuliinipistos menee suoneen, pistoskohdasta vuotaa runsaasti verta. Tilanteen huomaa pian pistoksen jälkeen tulevista hypoglykemiaoireista. Kun insuliini vaikuttaa suoraan verenkiertoon, verensokeri laskee todella nopeasti (ks. 3). Välittömästi tulee syödä tai juoda kaksinkertainen määrä mahdollisimman nopeasti imeytyvää sokeria (rypälesokeria, siirappia, tuoremehua). Tilannetta tulee seurata mittaamalla verensokeria 15 minuutin välein ensimmäisen tunnin ajan ja lisäannoksia nopeasti vaikuttavaa sokeripitoista ruokaa syödään tarpeen mukaan. Seurantaa tulee jatkaa kunnes verensokeri tasaantuu.

Suoneen pistetyn insuliinin vaikutus menee nopeasti ohi (ks. 5) ja sen jälkeen tarvitaan korjausinsuliinia. Korjausinsuliinin annokset kannattaa arvioida alakanttiin, koska on mahdotonta tietää, jäikö osa insuliinista rasvakudokseen ja kuinka paljon meni suoraan suoneen. Suoneen pistämistä voidaan välttää pistospaikan oikealla valinnalla sekä oikealla pistostekniikalla ja sopivan pituisen neulan käyttämisellä (ks. 6 ja 7).

Ja tässä vielä tuon viittauksen 3 sisältö:

Harvinainen, mutta mahdollinen hypoglykemian syy on, että pistettäessä neulan kärki osuu verisuoneen ja insuliini menee siten suoraan verenkiertoon. Tällöin insuliinin vaikutus on huomattavan nopea (ks. 8 Pika- ja lyhytvaikutteisen insuliinin vertailu) ja seurauksena voi (annoksen suuruudesta riippuen) olla hyvin nopeasti tuleva ja vakavakin hypoglykemia (hoito ks. 15). Suoraan verenkiertoon joutuneen (lyhyt- ja pikavaikutteisen) insuliinin vaikutusaika lyhenee kuitenkin samalla merkittävästi.

 


Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen
 

Linkkejä
Tule meille toimistoassistentiksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:22

Tule meille suunnittelijaksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:16