KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6933 jäsentä  •  417360 viestiä  •  19954 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi hirax, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: insuliini ilman piikkiä  (Luettu 4071 kertaa)

**DONOTDELETE**

 • Vieras
insuliini ilman piikkiä
« : Marraskuu 14, 2006, 09:08:09 ap »

Jaaha, että aihe siis kiinnostaa...
Toivon,(tällä hetkellä kai eniten),että ensivuonna markkinoille tuleva "insuliinipiippu" olisi käänteentekevä ja toimiva  ja hyvä, ja että sitä mahdollisimman nopeasti voisivat käyttää myös D1 persoonat.Edes pikainsuliinina.
Se helpottaisi niin monen pienen ja nuoren ihmisen elämää.
...Että se olis riittävän tarkka ???, eikä sillä olisi mitään sivuvaikutuksia, eikä allergisoivia ominaisuuksia.
Olisihan se helpompaa kaikin puolin , jos nyt tällainen riesa on ihmiselle kerran annettu !
Oletko samaa mieltä? Saatko uutta puhtia ajatuksesta että jospa vielä tämäkin hoito saavuttaisi sen tason joka 2000 luvulla olis jo suotavaa.
Hei haloo , kuussakin on jo muka käyty! Mukamas tiedetään että linnunradan kaltaisia galaxeja on miljardeja. Kyllä sillä tietämyksellä pitäisi saada insuliinitkin toimimaan riittävän tarkasti!ja annostelu onnistumaan muutenkin kuin jatkuvalla piikittämisellä !

Asiasta kolmanteen; Aamu uutisissa oli juttu kuinka jokin alkuperäiskansa uhkaa kuolla ja tuhoutua diabeteksen seurauksena. Eivät kestä länsimaista ravintoa! Olihan taas kiva aamun aloitus juuri sairastuneelle pojalle kuunnella tuollaista ! En aina ymmärrä mitä uutisten tekijöillä/toimittajilla on aivojen paikalla! Asianhan voisi esittää toisinkin!

Lippu korkealle!
Kolme yötä perjantaihin! Jippii....
Kirjattu

applefigure

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3793
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #1 : Marraskuu 14, 2006, 09:55:06 ap »

Olisihan se kieltämättä hienoa, että tulisi tuollainen insuliinipiippu markkinoille. Toisi varmasti helpotusta varsinkin pikkudiabeetikoille. Toinen juttu on varmasti se, että annostelu on kyllin tarkka ja muutamat muut tekijät, joita näin maallikkolääkäri (lukuja vaille tohtori) ei voi edes kuvitella. Sen olen astmaa sairastavilta kavereilta kuullut, että heille nämä suihkeena otettavat astmalääkkeet (piiput) aiheuttavat monenlaista ongelmaa hampaissa ja suun limakalvoilla. Voisi olla, että insuliinipiippu aiheuttaa samankaltaisia ongelmia - tai sitten ei, lääkeainehan on eri. Eiköhän ne lukeneemmat tohtorit tätäkin asiaa ihan töikseen ole ratkaisemassa, toivottavasti pätö menetelmä tulee pian!  

Kolmannesta asiasta odotan mielenkiinnolla ehdotusta, miten asiasta pitäisi uutisoida vai olisiko se pitänyt jättää kokonaan kertomatta. Uutisissa voittopuolisesti pyritään esittämään faktat faktoina niitä isommin kaunistelematta tai koristelematta. Ja fakta kuitenkin on - ketään syyllistämättä ja osoittelematta, soh soh vesipyssyt takaisin takataskuihin! - että diabetes on suuuuuuri ongelma länsimaissa nimenomaan elintapojen ja ravinnon vuoksi. Diabeteksesta myös puhutaan yleisnimellä D erittelemättä sen kummemmin ykköstä, kakkosta tai muitakaan erityisryhmiä, ellei se sen uutisen itsensä kannalta ole relevanttia. Minä en kyllä keksinyt näin viiden minuutin miettimisellä, miten sen olisi voinut muuten kertoa. Siis jos uutinen on totta. Jos ei ole, sen olisi voinut kertoa Seiskassa.
Kirjattu
I don't care what you think as long as it's about me.....

Miepä vaan

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 775
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #2 : Marraskuu 14, 2006, 10:23:06 ap »

Minä olen niin pessimisti, etten usko tuohon inhaloitavaan isuliiniin. Sitä paitsi kuvittelen, että jälkimaku on kamala Isälläni on jonkun sortin inhaloitava astmalääke ja se on aiheuttanut sen, että ääni pettä. Hän puhuu aina jotenki käheällä äänellä.

Viimeiseen aiheeseen. Olen useasti miettinyt noita, mitä lapsi saa katsoa. Esim. tsunamin jälkeen tv:ssä näytettiin todella järkyttäviä kuvia - kiva jos olisi oma sukulainen jäänyt aaltojen alle. Ja sitten taas jotkut melko harmittomat elokuvat ovat kiellettyjä vaikkapa alle 11-vuotiailta. Kuitenkin 10-vuotiaskin varmasti ymmärtää, että uutiskuvat ovat totta ja elokuvat eivät...

applefiguren kanssa olen samaa mieltä myös siinä, että miten asia olisi sitten pitänyt esittää? Jos uutisissa puhutaan liikalihavuudesta, miten ne, joille paino on ongelma, suhtautuvat siihen aamukupposensa ääressä? Sitä en tiedä, minkä ikäinen poikasi on, mutta aika usein lapset osaavat suhtautua tällaisiin asioihin hienommin kuin me aikuiset Usein heidän suhteellisuuden tajunsa on jotenkin parempi - mehän lähdemme heti suurentelemaan ja pyörittelemään asioita, kun lapsi ottaa asian niin kuin se on ilman sen suurempia manööverejä.
Kirjattu

Piisamirotta

 • Veteraani
 • Viestejä: 1334
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #3 : Marraskuu 14, 2006, 10:41:46 ap »

En itse myöskään jaksa uskoa tuohon inhaloitavaan insuliiniin. Luulisin kuitenkin, että se saattaisi aiheuttaa juuri noita Applefiguren ja Miepä vaan kuvaamia oireita. Onko silloin inhaloitavasta inskasta saatava hyöty suhteutettavissa haittoihin... Ehkäpä noiden pienten lasten kohdalla voisi olla...

Tosin en kyllä omasta lapsuudesta muista, että pistämisessä olisi ollut mitään vikaakaan. Eihän se mukavaa ollut, muttei se nyt niin kamalaakaan ollut, että välttämättä haluaisin siitä päästä eroon... Uuden toimivan haiman haluaisin, mutta mahdottomiahan ei saa pyytää .

Ja peesaan edellä olevia myös tuon uutisoinnin suhteen. Harvoin uutisissa erotellaan, onko kyse mistä d-tyypistä, joten herneet saisi vedettyä nenään vähintään kymmenen kertaa päivässä uutisointien tavasta riippuen. Sillä minähän olen lihavuudella aiheuttanut itselleni 1-tyypin diabeteksen .
Kirjattu
Piisamirotta
DM1 (pumppu, Humalog)
<i>"On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo." -Nalle Puh-</i>

E O J

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 7981
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #4 : Marraskuu 14, 2006, 13:29:54 ip »

Exubera?

Ihan hyvä hoitomuoto, mutta ymmärtääkseni vastaavia pitkävaikutteisia insuliineja ei ihan heti ole odotettavissa. Näinollen inhaloitavan insuliinin d1-käyttäjien on ilmeisesti pakko antaa itselleen ainakin yksi piikki pitkävaikutteista vuorokaudessa.

Deekakkoset ehkä pärjäilevät pelkästään inhaloitavallakin (lyhytvaikutteisella) insuliinilla. On sitten eri asia, onko terveysviranomaisilla mitään todellista halua tämän hoitomuodon kustannusten korvaamiseen potilaalle. Muistaakseni hoidon kustannukset kun arvioitiin noin kolminkertaisiksi perinteiseen insuliinipistoshoitoon verrattuna.

Asialla on myös "eettinen puolensa". Inhaloitava insuliini saattaisi nimittäin joissakin kulttuureissa mahdollistaa insuliinihoidon. Kaikki kun eivät hyvällä katso pistosta itselleen antavaa diabeetikkoa. Niinpä maailmasta löytyy varmasti lukemattomia sellaisia diabeetikoita, jotka eivät uskalla ottaa insuliinipistosta, koska se yhteisö, jossa he elävät, kieltää pistokset jos jonkinlaisten uskonnollisten tai muiden periaatteiden nojalla. Tähän ongelmaan inhaloitava insuliini saattaisi tarjota ratkaisun. Valitettavasti nämä diabeetikot taitavat kyllä valtaosin olla todella köyhiä, joten se sitten siitä
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

Antsu1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18083
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #5 : Marraskuu 14, 2006, 15:19:41 ip »

Hengitettävästä insuliinistahan oli pitkä keskustelu kesällä täällä Kohtauspaikalla.

Jos oikein muistan, niin annostelutarkkuus oli melkoista hasardia, siis saatavat annokset vastasivat joko 3 ky tai 8 ky insuliinia ja annos piti muistaakseni ottaa kerralla, ei siis jakamista pienempään.

Joku muistaa varmaan tarkemmin, itse en nyt jaksanut keskustelua esille kaivaa. Onhan kyse samasta aineesta??? Eipä paljoa innostanut - ainakaan silloin... ja siis minua henkilökohtaisesti
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

Konrad

 • Vieras
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #6 : Marraskuu 14, 2006, 15:27:34 ip »

Ainakin tässä ketjussa asiasta on vaihdettu mielipiteitä:

http://www.diabetes.fi/ubbthreads/showfl...part=1&vc=1
Kirjattu

Antsu1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18083
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #7 : Marraskuu 15, 2006, 11:34:18 ap »

Ja nyt löytyi ihan asiantuntijoiden esityskin asiasta:

http://www.uta.fi/laitokset/laaket/bio/med/dm06/sv.pdf
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #8 : Marraskuu 15, 2006, 12:16:36 ip »

Kiitos linkistä!
Mutta siltikin tuntui hetken hyvältä ajatella ettei tarvitsisi pistää.
Mutta kun katsoin tuon laitteen ulottuvuuksia ja muita ominaisuuksia,niin palasin jälleen maan pinnalle.
Siis kiltisti ruotuun!
Enkä minä oikeasti usko että siellä kuussakaan on käyty!
Näitä tahattomia toistoja asioille tulee siksi, kun esim perheemme on niin tuore D-tapaus että kaikkea ei ole millään ehtinyt lukea.
ja sitten mitä tulee siihen kolmanteen asiaan.
Onneksi meitä on joka asiassa omalla mielipiteellä varustettuja ihmisiä.
Olen silti edelleen sitä mieltä että asian voi aina esittää joko päin naamaa heittämällä tai sitten vähemmän provosoivasti mutta asiallisesti. Määrittely kysymys !
Homma etenee ! kaksi yötä perjantaihin!
Kirjattu

Jape

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4222
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #9 : Marraskuu 15, 2006, 13:25:42 ip »

Tarkalleen ottaen insuliini ilman piikkejä on ollut mahdollista jo monta vuotta, mutta näitä laitteita ei taida Suomessa kukaan myydä tai käyttäjiä olla. Katsokaapa mm. googlella

NEEDLE-FREE INSULIN INJECTION.

En ainakaan ole kuullut käyttäjistä, ja kun muutama vuosi sitten kyselin näistä, niin ei kukaan tuntunut tietävän mitään. Eli ei taida kuitenkaan mitään suurmenestyksiä olla...
Kirjattu
Jape, vanha pessimisti.

Piisamirotta

 • Veteraani
 • Viestejä: 1334
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #10 : Marraskuu 15, 2006, 13:41:54 ip »

Eivätkös nämä ollut niitä tuotteita, joissa insuliini tavallaan ammuttiin ihon läpi... Sekään ei kuulosta yhtään mukavalta, joten neulojen puoleen käännyn edelleen.

"Ammutaanhan" nuo inskapumpun kanyylit (siis aettimella asetettavat), mutta se asettimen laukeamisääni on ehkä ikävintä koko asiassa. Omasta mielestäni vaihto ei satu,eikä se, kun neula läpäisee ihon, mutta joka kerran se kanyylin ampumisääni saa minut jännittämään vaihtotilannetta.
Kirjattu
Piisamirotta
DM1 (pumppu, Humalog)
<i>"On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo." -Nalle Puh-</i>

Jape

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4222
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #11 : Marraskuu 15, 2006, 13:45:13 ip »

Lainaus:

Eivätkös nämä ollut niitä tuotteita, joissa insuliini tavallaan ammuttiin ihon läpi... Sekään ei kuulosta yhtään mukavalta, joten neulojen puoleen käännyn edelleen.

"Ammutaanhan" nuo inskapumpun kanyylit (siis aettimella asetettavat), mutta se asettimen laukeamisääni on ehkä ikävintä koko asiassa. Omasta mielestäni vaihto ei satu,eikä se, kun neula läpäisee ihon, mutta joka kerran se kanyylin ampumisääni saa minut jännittämään vaihtotilannetta.
Niin kai se lie, että se tosiaan "ammutaan" ihon läpi. Mutta vaikea mennä sanomaan juuta tai jaata, kun ei ole mitään kokemuksia laitteesta. Pitää hieman tutkiskella josko tuolla ison veden takana jossain sivulla kokemusta löytyisi...

Eipä tuo pistäminen itsellekään ole mikään ongelma, mutta toki mieluummin olisi pistämättä !
Kirjattu
Jape, vanha pessimisti.

E O J

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 7981
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #12 : Marraskuu 15, 2006, 13:46:21 ip »

Lainaus:

Tarkalleen ottaen insuliini ilman piikkejä on ollut mahdollista jo monta vuotta, mutta näitä laitteita ei taida Suomessa kukaan myydä tai käyttäjiä olla...
Kyllähän näitä. En nyt tarkalleen muista, milloin näitä yritettiin markkinoida Suomessa, mutta tulokset muistan vallan hyvin.
Menetelmästä ajateltiin olevan suuri hyöty annosteltaessa insuliinia piikkikauhuisille lapsille. Käytännössä menetelmä osoittautui siinä määrin epäluotettavaksi, että se katosi markkinoilta vähin äänin.
Epäluotettavuus on tässä yhteydessä ymmärrettävä siten, että useimmiten tätä menetelmää käyttäneen diabeetikon hoitotasapaino ei ollut yhtä hyvä kuin perinteisillä insuliinipistoksilla hoidettaessa. Olisikohan syynä ollut insuliinin imeytyvyyden suuri vaihtelu annostelupaikkoja vaihdeltaessa?
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

Piisamirotta

 • Veteraani
 • Viestejä: 1334
Re: insuliini ilman piikkiä
« Vastaus #13 : Marraskuu 15, 2006, 13:56:38 ip »

Lainaus:

 Eipä tuo pistäminen itsellekään ole mikään ongelma, mutta toki mieluummin olisi pistämättä !
Olisihan sitä mieluummin pistämättä, mutta eipä se taida olla mahdollista kuin päiväunissa .
Kirjattu
Piisamirotta
DM1 (pumppu, Humalog)
<i>"On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo." -Nalle Puh-</i>
 

Linkkejä