Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6923 jäsentä  •  417242 viestiä  •  19944 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi MikeSix, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!  (Luettu 39047 kertaa)

muru

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 427
SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« : Huhtikuu 27, 2006, 09:05:36 ap »

olis niin kiva juoda simaa, mutta kun ei ole ohjetta  
eli jos jollain olisi "dippisversio-ohje", se pelastaisi meidän monen vapun  
Kirjattu
Tyhmyys työllistää

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #1 : Huhtikuu 27, 2006, 09:09:38 ap »

Joka Wappu aina kysellään ja ainakin tuolla Novon sivuilla asiantuntijna vastaus:

Teollisissa simoissa hiilihydraatteja on n. 10-12,5 g/100 g eli 20-25 g/lasillinen.

Jos valmistat simaa esim. seuraavan ohjeen mukaan, saat siitä n. 13 ghh/ 100 g eli lasillisesta n. 26 g.

SIMA:
5 l vettä
2 sitruunaa
250 g sokeria
250 g fariinisokeria
2 dl siirappia
1/4 tl hiivaa
Pulloihin muutama rusina ja hieman sokeria.

 Täysin sokeritonta simaa ei voi valmistaa, koska hiiva tarvitsee elääkseen sokeria ja siten käymisen kautta saadaan simaan kuplia ja simamaista kirpeyttä. Siman maku tulee juuri sitruunasta ja hapoista.

Olen joskus itse tehnyt simaa, josta olen vähentänyt sokerin määrän puoleen ja lisännyt simaan tarvittaessa hieman keinotekoista makeutusainetta esim. aspartaamia. Jotkut lisäävät myös simaan CocaColaa vähentäessään fariinisokerin määrää ohjeesta. Jos oheisen ohjeen sokerimäärän puolittaa, saa lasillisesta vähäsokerisempaa simaa n. 16 g hh.

Oikein hauskaa Vappua!
Tuula Heikkinen
ravitsemusterapeutti
Kirjattu

muru

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 427
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #2 : Huhtikuu 27, 2006, 09:16:11 ap »

kiitos kaunis!!joskus vuosia sitten yritin valmistaa hedelmäsokeriin, mutta se oli paksua jankkia ja kuohahteli yli kun aukaisi pullon  
Kirjattu
Tyhmyys työllistää

astrakan

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 910
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #3 : Huhtikuu 27, 2006, 18:04:12 ip »

Näköjään parissa D-liiton ruokakirjassa on  vähän hiilihydraatteja sisältävän siman ohje (muistaakseni joskus vuonna naula ja nappi tätä on jopa kokeiltu ja hengissä ollaan vielä...). Tässä resepti D-liiton opuksesta "Kevyttä kotiruokaa":

"SIMA

4 l vettä
1 dl sokeria tai hedelmäsokeria
1/2 dl siirappia
1 sitruuna kuorittuna ja viipaloituna
nokare hiivaa

1-2 rusinaa/pullo"

Vesi keitetään, sokeri, siirappi ja sitruunaviipaleet lisätään, jäähdytetään, hiivat (varmaan 1/4 riittää) sekaan. Sokeri+siirappiyhdistelmän sijasta voinee laittaa 1,5 dl fariinisokeria. Yön yli käynyt juoma siivilän kautta pulloon (tässä vaiheessa voi tarvittaessa makeuttaa keinotekoisella makeutusaineella, esim. 1,5 dl, jos tarve vaatii), rusinat perään ja pullot viileään. Valmista parin kolmen päivän päästä kun rusinat ovat pompsahtaneet pintaan.

 1 juomalasillinen (2 dl) sisältää 5 g hh

Vielä ehtii! Taidanpa värkätä tätä!
Kirjattu
.\:\:/:/.      
:\:\:/:/:.          
:'- ¿ -':.          
( 9 - 9 )'          
-( (_) )            
/'-vvv-'\

tarre

  • Matkailija
  • Viestejä: 88
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #4 : Huhtikuu 28, 2006, 00:32:56 ap »

Tässäpä meitsin versio.Laitetaan kossupulloon rusina kaksi viikkoa ennen vappua.Vappuaattona otetaan rusina pois ja juodaan liemi.Ei ihan maistu samalle kuin äidin tekemä,mut hyvälle tuulelle tulen ainakin.
Kirjattu

Maaria.

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 739
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #5 : Huhtikuu 28, 2006, 12:11:22 ip »

Äitini teki joskus 1980-luvun alussa simaa ohjeella, joka oli punakantisesta lehdykästä. Muistaakseni siinä oli fruktoosiohjeita. Tuolloin oli siis tavallinen sokeri ja siirappi pannassa. Se sima on minulle ainoaa oikeaa: kauniin vaaleaa, raikkaan kirpeää ja sitruunaista. Kaikki muut maistamani simat ovat olleet pettymys: äklön keltaisia sokerimehuja.

Osaisiko joku antaa tuon vanhan siman ohjetta?
Kirjattu

Edward

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 4885
  • Teen vain työtäni, sanoi pyöveli.
    • http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaija_Olin-Arvola
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #6 : Huhtikuu 28, 2006, 13:43:03 ip »

Meidänkin äidin sima oli vihertävää, raikasta ja hyvää.

Nyt kun kevät on myöhässä, olen ajtellut tehdä simaa koivun mahlasta. Onko kellään kokemusta tästä. Muistelen jostain lukeneeni, että ennen muinoin sitä sanottiin mustalaisten simaksi. Ajattelin vähän lisätä sokeria ja pikkusen sitruunaa. Tai sitten en. En tiedä käykö se miten ihan itsestään.

Eetu
Kirjattu
Älä usko kaikkea, mitä ajattelet.

Älä jää tuleen makaamaan.

Nihilisten

  • Jäsen
  • Viestejä: 154
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #7 : Huhtikuu 28, 2006, 14:54:55 ip »

Rusina ei liene pakollinen?

Mutta täälläpä ilmoittaudun mä, opiskelija vieläpä: en oo ottamas. Edes sitä simaa.

Klara vappen, bara vatten.
Kirjattu

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17443
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #8 : Huhtikuu 28, 2006, 15:00:24 ip »

Simaahan voi tehdä myös raparperistä. Ja kohta on sen aika...
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

mimmi1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 2647
  • Ei päivää ilman kipinää...
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #9 : Huhtikuu 28, 2006, 15:13:57 ip »

Onko sulla Toukokuu1965 sitä raparperi sima ohjetta?

Jossain ylppäreissä tarjottiin raparperi simaa, jossa oli greippiä hiukan. Ai, että oli ihanan raikasta ja kuplivaa...

Multa taitaa simat jäädä juomatta kokonaan, kun itse en tehnyt ja kaupan simoissa on alkomaholia hiukan. Ja tuolla masussa kasvaa pienoinen. Ei taida uskaltaa.
Kirjattu
Mimmi1
DM1, pumppuhoito, Humalog

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17443
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #10 : Huhtikuu 28, 2006, 15:26:49 ip »

On se mulla...hukassa!  
Laitan tänne kunhan löydän sen!  
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

mimmi1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 2647
  • Ei päivää ilman kipinää...
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #11 : Huhtikuu 28, 2006, 16:12:07 ip »

Kiitti jo etukäteen!

Omia raparperejä ei kauheasti ole, mutta täytyy tänä keväänä istuttaa satoisampi lajike.
Kirjattu
Mimmi1
DM1, pumppuhoito, Humalog

Edward

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 4885
  • Teen vain työtäni, sanoi pyöveli.
    • http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaija_Olin-Arvola
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #12 : Huhtikuu 29, 2006, 10:36:10 ap »

Tuli aika vetistä simaa siitä mahlasta:)
Mahla on muuten tosi hienon makuista.

Eetu
Kirjattu
Älä usko kaikkea, mitä ajattelet.

Älä jää tuleen makaamaan.

Yogi

  • Veteraani
  • Viestejä: 1803
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #13 : Huhtikuu 29, 2006, 10:58:29 ap »

Kantsiin välillä kaivaa raparperin juurakko ylös ja istuttaa uudelleen lantapatterin päälle. Raparperi vaatii vahvan mullan. Ennen ihmettelin, miten raparperi saa työnnettyä valtavat lehdet niin nopeasti. Enää en ihmettele, kun näin millainen juurakko sillä on. Jos juurakko on aivan mätä, niin ehkä silloin kannattaa ostaa uusi.
Kirjattu
Aina napit vastakkain ollaan Pöystin kanssa. Ei ole hyvä tämä Pöysti.

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17443
Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
« Vastaus #14 : Huhtikuu 29, 2006, 15:46:22 ip »

Mimmille ja muillekin  RAPARPERISIMA

1/2 kg raparperia
1/2 kg sokeria
5 l vettä
1/4 tl hiivaa

Huuhdo raparperit ja paloittele ne. Pane ne puhtaaseen ämpäriin. Mittaa päälle sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se raparperien päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Ota jäähtynyttä vettä kuppiin ja liuota siihen hiiva. Sekoita se muiden ainesten joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja vie pullot viileään. Sima on valmista 3-4 päivässä.

Lähde: Muumimamman keittokirja

Mietin tässä, et onnistuiskohan pakastetusta raparperista? Täytyy kokeilla...  
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.
 

Linkkejä