KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Diabetes-lehden ruokareseptit  (Luettu 6405 kertaa)

Konrad

  • Vieras
Diabetes-lehden ruokareseptit
« : Maaliskuu 29, 2006, 20:48:31 ip »

Olen jatkuvasti mielenkiinnolla lukenut Diabetes-lehden ruokareseptejä. Ovat ruokasisällöltään yleensä erinomaisia. Hyvää on myös lasketut kalorit ja hiilihydraatit.

Kakkosena on vain usein törmännyt varsin korkeisiin hiilihydraattimääriin/annos, esimerkiksi 30-40 g HH. Annokset ovat lisäksi suhteellisen pieniä. Normaalipainoinoinen, liikuntaa harrastava mies ei pärjää tällaisilla annoksilla. Ei oikein uskalla tällaisia nauttia esimerkiksi tupla-annoksina. Nostaa metformiinilääkittynä sokerit tappiin. Varsinkin, kun annoksissa on usein nopeita hiilareita, joiden hidastumista on vaikea arvioida ruoan rasva- ja muun sisällön perusteella.

Onko niin, että ruokareseptit on laadittu lähinnä ykköstyyppejä varten? Hehän pystyvät yleensä HH-määrän perusteella arvioimaan tarvittavan insuliinimäärän. Kakkosena ilman lisäinsuliinia toivoisi enemmän vähäHH-reseptejä.

Kannustavin terveisin Konrad (kakkoskonkari)
Kirjattu

Diabetesliiton tiedotus

  • Administrator
  • Veteraani
  • Viestejä: 1222
Re: Diabetes-lehden ruokareseptit
« Vastaus #1 : Huhtikuu 07, 2006, 11:20:21 ap »

Kiitos kommentista.

Diabetes-lehden ruokaohjeet on laadittu kaikille diabeetikoille (sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoille) sekä heidän perheenjäsenilleen - kaikille, jotka haluavat syödä kevyesti ja sydänystävällisesti.

Ruokaohjeiden annoskokojen suuntaa-antavana ohjeena on ns. lautasmalli-ajatus. Lautasmallissa ateria kootaan niin, että noin puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, riisillä tai pastalla ja noin neljännes jää lihalle tai kalalle. Tämän lisäksi ruokajuoma, 1-2 leipäpalaa ja mahdollisesti kevyt jälkiruoka. Tällöin kokonaisen aterian energiamäärä on n. 350-400 kcal (1500-1700 kJ) ja hiilihydraattimäärä n. 40-50 grammaa hiilihydraattia/ateria. Tällainen ateria on sopiva useille kevyttä työtä tekeville sekä painonpudottajille, joita lukijoiden joukossa on paljon. Energiantarve vaihtelee paljon eri ihmisillä, joten valitettavasti Diabetes-lehden reseptien annokset eivät voi suoraan olla kaikille sopivia, eli joillakin annoksen pienentäminen on tarpeen ja toiset taas tarvitsevat energiaa huomattavasti enemmän.

Terveisin
Tiina Helminen
päätoimittaja
Kirjattu

Konrad

  • Vieras
Re: Diabetes-lehden ruokareseptit
« Vastaus #2 : Huhtikuu 07, 2006, 18:41:09 ip »

Kiitos vastauksesta!

Ajatuksenani on pohjimmiltaan se, että ruokareseptit sisältävät usein nopeita aineksia GL-arvoiltaan (peruna, riisi ja pasta). Usein muihinkin annoksiin on sisällytetty ainakin osina nopeita ainesosia.

Itse toivoisin reseptejä jotka koostuisivat esimerkiksi:

Kalasta, myös rasvainen
Lihasta, ainoastaan vähärasvainen
Kasviksista, ei runsashiilihydraattisia
Kanamunista, omega-munia
Juustosta, vähärasvaisia, mieluiten rypsiöljypitoisia
Leivästä, täysrukiista ja rajoitetusti

Nämä tulivat ensimmäisenä mieleen.

Konrad

________________________________

Muistatko?
Haluan jutella kanssasi
ja kertoa, mitä on sydämelläni.
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59