KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6984 jäsentä  •  418368 viestiä  •  20018 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi JokkeVantaa, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!  (Luettu 4227 kertaa)

MARICA2

 • Vieras
 • Viestejä: 6
Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« : Maaliskuu 15, 2006, 09:30:09 ap »

Hei!

Meillä on kohta 2-vuotias tyttö joka sairastui viime kesänä diabetekseen ja nyt alkaa yöt sokereiden kannalta olla tosi vaikeita. Elikäs insuina Lantus ja NovoRapid. Ongelma on yö arvojen yhtäkkinen kääntyminen sinne hypo suuntaan, eli joka ikinen yö saa 3 tunnin välein mitata sokereita ja tankata tyttöä sokeri grandillä, koska arvot on siinä 4-2 välillä ,vaikka ne nukkumaan mennessä olisi 23. Lantus oli ensin 5 yksikössä per/vrk ja aamulla pistetään ja nyt se on enään 3 yksikköä per/vrk ja silti niitä hypoja meinaa tulla, joka yö kitataan mehua ja mehun vaikutus kestää hät hätää sen kolme tuntia. Iltaisin yritän syöttää kaikkea kuitupitoista tytölle mutta ei näytä auttavan. Onko muilla samoja kokemuskia ja mikä tilanteeseen on auttanut??Meillä tätä on kestänyt jo 4 vkoa.
Kirjattu

Xenia

 • Intoilija
 • Viestejä: 351
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #1 : Maaliskuu 15, 2006, 12:37:36 ip »

Minulla on insuliinin tarve yöllä huomattavasti pienempi kuin päivällä. Minulla oli Lantuksen kanssa sama ongelma eli yöllä hypoja tai sitten päivät korkealla. Lisäksi ongelmaa pahensi voimakas aamunkoitto ilmiö, jonka vuoksi sokeri nousi huomasti aina aamua kohti. Vasta pumppu toi tähän ongelmaan ratkaisun. Insuliinia menee nyt päivisin 0,7 yks/h, yöllä neljään asti 0,4 yks/h ja neljästä yhdeksään 1,1 yks/h. Näin epätasaista perusinsuliinin tarvetta olisi aivan mahdoton selvittää Lantuksella, jonka vaikutus aika on 24h.

Levemir on tietääkseni sellainen insuliini, jonka pitäisi vaikuttaa tasaisesti, mutta jonka vaikutus aika on lyhyempi kuin Lantuksen. Siinä tapauksessa olisi mahdollista ottaa yölle oma, pienempi insuliini annos. Protaakin otetaan 2xvrk:ssa, mutta siinä taas on selkeä huippuvaikutus eli öisin ainakin minulla selkeä hypo/shokki vaara ja päivisin turhaa hypotankkausta. Mutta kannattaa kokeilla jotain muuta insuliinia, jos vaikka sopisi teille paremmin.
Kirjattu
---------------
Xenia, D1, pumppuilija

Pirpana

 • Intoilija
 • Viestejä: 254
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #2 : Maaliskuu 15, 2006, 15:27:47 ip »

Meillä Levemir, aamulla pistetään 7,5 mutta yöksi vain 1 juuri yöhypojen vuoksi. (poika 3v, 15kg)
Kirjattu
D1 pojan äityli (2/2003, diab.7/2004)

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #3 : Maaliskuu 15, 2006, 16:55:36 ip »

Kovastihan tuo kuulostaa joko Xenian kuvaamalta insuliinin vähemmältä tarpeelta öisin tai sitten pitkävaikutteisen insuliinin liiallisuudelta yöaikaan.

Itselläni Lantuksella on huippuvaikutus 6 tuntia pistoksesta, olisiko mahdollsta, että teillä tuo huippuvaikutus osuisi yöaikaan, vaikka aamulla pistättekin sen (ei kuulosta ihan tavanomaisimmalta syyltä kuitenkaan)..? Silloinhan tuota voisi helpottaa vaihtamalla Lantuksen pistosaika iltaan, jolloin huippuvaikutus osuisi seuraavan päivän puoliväliin ja se voitaisiin huomioida välipalalla tai pistämällä vähemmän pikaa esim. lounaalle.

Helpointa on tietysti aloittaa tuolla pistosajankohdan siirrolla, mutta sitä varten kannattaa tehdä muutama paperiharjoitus siitä, miten pistosajan vaihto vaikuttaa esim. juuri ateriainsuliineihin tai syömisen tarpeeseen.

Tsemppiä! Öisin on kuitenkin hyvä saada nukutuksi (sekä lapsen että aikuisen), joten kyllähän tuo jollain pitää saada ratkaistua. Selvästikään verensokerin nosto illalla ei auta (oletuksella, että iltapalaksi on syöty pitkävaikutteisia hiilihydraatteja eli leipää, jne. kuitupitoista), joskin kannattaa tietysti käydä läpi iltapalan sisältö - jos se on vain nopeasti sokereita nostavaa, tulos näkyy illalla kyllä, muttei riitä sitten aamuyöhön.
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

zebra1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4638
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #4 : Maaliskuu 15, 2006, 18:39:43 ip »

Kannattaa kokeilla myös proteiinipitoisen iltapalan (juustoa, kananmunaa, leikkeleitä) syömistä. Proteiini sokeristuu paljon hitaammin ja sen vaikutus voi osua juuri noihin ongelmallisiin yön tunteihin. Tietysti samalla pitäisi pitää huolta, ettei huonoja rasvoja tule liikaa.
Kirjattu
Levemir, Humalog ja metformiini
Keinotekoisesti hengissä, mutta tiukasti elämässä kiinni

2xäiti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #5 : Maaliskuu 15, 2006, 20:03:13 ip »

Tyttömme kun siirtyi Lantukseen niin yöhypot olivat meilläkin ongelmana. Hypoja tuli lähes joka yö ja miten sattui. Siinä sitä sitten olikin seuraamista. Silloin Lantus pistettiin muistaakseni klo 16.30, eli kuitenkin tuossa päivällisen aikoihin. Kun pistosajankohta siirrettiin aamupäivään lounaalle niin yöhypot hävisivät sen siliän tien. Jos matalille menee niin silloin on tullut pikainska arvioitua väärin yötä vasten. Aamusokerien korkeus on edelleen meillä ongelmana, joten mahdollisesti siirrymme tulevaisuudessa kokeilemaan levemiriä.
Kirjattu

MARICA2

 • Vieras
 • Viestejä: 6
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #6 : Maaliskuu 16, 2006, 07:19:53 ap »

Moi taas!

Kiitoksia vastauksista. Meillä taas takana mehu yö. Iltapalalla eilen syötiin ruismarjapuuroa ja pikan pistin alakantiin vain 1 yksikön. 1,5h syönnistä sokerit oli 20,3 ja puolen yön jälkeen siinä 5,9 eli ei kun mehua ja uusi mittaus klo 03 sokerit 4,1 ja taas mehua ja klo 06 sokerit 3,3 hoh hoijaaa kyllä tympäisee!Pitää varmaan yrittää sitä Lantuksen siirtoa iltaan jos se vaikka auttaisi, vaikka en voi käsittää miksi se nyt on viimeiset 4vko tehnyt näitä hypoja kun ennen sitä yöt oli ihan ok eli sokerit pysyi yli 10 niin kuin halusimmekin.Kyllä muuten vituttaa ja rankasti!
Kirjattu

TKM

 • Intoilija
 • Viestejä: 335
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #7 : Maaliskuu 16, 2006, 08:27:44 ap »

Meillä oli alussa melkoista vuoristorataa verensokereissa, jolloin lääkäri ehdotti meille pumppuhoitoa. Öisin annoimme pilttiä, joka oli helppo syöttää. Mehuja kokeiltiin, mutta huomasimme, että sokerit nousivat hetkessä ylös ja tulivat lähes yhtä nopeasti alas. Siirtyessämme pumppuun loppuivat heilahtelut ja todella matalat arvot. Missäpäin te asutte? Onko sairaanhoitopiirissä pumppumahdollisuutta? Tsemppiä päiviin ja ÖIHIN !!!
t.äippä itä-suomesta
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #8 : Maaliskuu 16, 2006, 18:43:41 ip »

Voisiko olla noin tuoreella tapauksella kyseessä "honeymoon", siis jonkiasteinen oman insuliinin tuoton elpymisvaihe. Mitä lääkäri sanoo ?

Pumppu on usein lapsille ihanneratkaisu, sillä voi säätää annokset eri vuorokauden ajoille erilaisiksi ja yölle tosi pieneksi. Jopa 0,05 yks/h eli 0,5 yksikköä 10 tunnin ajaksi. Ja vielä on olemassa insuliinin laimennusmahdollisuus, jos tuokin annos on liian iso.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Lilja

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 425
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #9 : Maaliskuu 16, 2006, 20:23:45 ip »

Meillä pojan sairastuttua Lantusta oli alussa 8 yksikköä. Sitten jouduimme laskemaan Lantuksen määrän kahteen yksikköön. Novo Rapidia laitoimme 0,5-1 yksikköä aterialle tai sitten ei ollenkaan. Määrät olivat siis todella pieniä, sillä omaa tuotantoa oli jäljellä. Näillä pienillä annoksilla meni puolisen vuotta, minkä jälkeen Lantusta on lisätty vähitellen. Nyt määrä on 18 yksikköä ja jatkossa ties kuinka paljon enemmän.
Lantus pistetään aamulla klo 7 aikoihin. Jossain vaiheessa kokeilimme pistoa lounasaikaan, mutta siitä seurasi matalat koko yön ajan.
Kirjattu
"Löydän tien tai teen sen itse"

TAO

 • Vieras
 • Viestejä: 24
Re: Nyt en kyllä enään ymmärrä??Auttakaa joku!
« Vastaus #10 : Maaliskuu 18, 2006, 21:41:32 ip »

Meidän Matti (kohta 5 v.) saa aamulla 3½ Levemiriä + 3 Actrapidia, klo 17:00  ½-1 Novorapidia ja ennen nukkuman menoa klo 20:00 ½ Novorapidia. Ei muuta. Kokoajan odotellaan sitä, milloin tarvittaisiin lisääannoksia. Mutta ei ainakaan vielä, sokerit ovat tosi hyvin kurissa päivin öin. Matti sairastui 7 kk sitten.
Kirjattu
 

Linkkejä