KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: D-keskuksen kurssit terveysasemille  (Luettu 5815 kertaa)

tv

  • Intoilija
  • Viestejä: 268
D-keskuksen kurssit terveysasemille
« : Maaliskuu 02, 2006, 22:44:25 ip »

Vuoden alussa tein Helsingin terveysasemien johtajalle (Outi Kupiainen) muistutuksen diabeetikkojen hoidosta yhdellä Helsingin terveysasemista. Terveysasemalla ei oikealla tavalla ymmärretä lääkärin roolia diabeetikon omahoidon tukijana ja verensokerin hoidon valmentajana.  Pyysin saattamaan ko. terveysaseman uudelleen koulutukseen diabeetikon hoidosta.

Siellä oma(?) diabetes(?)lääkärini (X) kieltäytyi kokonaan edes keskustelemasta pitkäaikaissokerin testistä ilman ainoatakaan perustelua härkäpäiselle asenteelleen. Jälkeenpäin hain kopion potilaskertomuksestani ja  sieltä löytyi  syy hoitokieltäytymiseen: ...potilas tietoisesti pitänyt yösokerinsa liian korkealla, ei mitään syytä katsoa tätä koetta ... Olin erehtynyt kertomaan, että ambulanssikyydityksestä helmikuussa 2002 lähtien olen pitänyt yösokerini todella korkealla.

Ylilääkäri (Y) otti pyynnöstäni kantaa asiaan todeten mm. että ... koska hoidon mahdollisimman pitkälle tulisi perustua näyttöön perustuvaan lääketieteeseen, ei käytännössä voida toimia siten, että laboratorionäytteitä otettaisiin hoitosuositusten vastaisesti vain sillä perusteella, että potilas kokee motivaationsa paranevan useammin toistettujen näytteiden avulla.

Ja lääkäri X  oli myös katsonut, että potilaan sokeritasapainoa ei pystyttäisi parantamaan tiheillä HbA1c määrityksillä vaan optimoimalla insuliinihoito kotimittausten avulla.

Minulla pitkäaikaissokeri on määritetty testin olemassaolon aikana keskimäärin ehkä noin kerran kolmessa vuodessa. Halusin siis päästä sellaiseen asemaan, että kaiken aikaa olisi tiedossa milloin seuraava HbA1c olisi tuloillaan -piiskaamaan potilasta tarkempaan sokerikontrolliin, syömiskuriin vaikka.

"Täten en voi suositella laboratorionäytteiden ottoa muilla kuin lääketieteellisillä perusteilla." Mikä sitten on lääketieteellinen peruste, jos ei noin 40 v. verensokeriaan hoitaneen diabeetikon pyyntö päästä vihdoinkin verensokerin ajanmukaiseen hoitomoodiin, johon  hoitomotivaattorina kuuluu pitkäaikaissokerin testit.

Vastineessaan terveysasemien johtajan lausuntopyyntöön Y totesi, että "Näen edelleen kuten aiemmassa kirjeessäni totesin, että ei ole perustetta ottaa kyseistä näytettä vain motivaatiomielessä."  

No missä mielessä sitten olisi perusteltua syytä ottaa HbA1c? Eikö sekin tieto jotenkin sitten minulle kuuluisi, kun sentään potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan (potilaslaki 6§, 5§) ja  potilaalle on annettava selvitys ... hänen hoitoonsa vaikuttavista seikoista ..

Diabeetikon oman hoitomotivaation mitätöiminen hoidon laadun varmistamisessa on yhtä hölmöä kuin olisi vaikka kieltäytyä insuliinireseptin kirjoittamisesta, koska potilas on tietoisesti pitänyt yösokerinsa korkealla.

Lääkäri X myös minulta salassa katkaisi vs-liuskojen määrän alle puoleen aiemmasta, mikä myös potilaskertomuksestani paljastui: ... potilas käyttänyt enemmän, mihin ei ole asiallista perustetta vaan potilaan täysin nurinkurisen toimintatavan seurausta (korkea yösokeri).

Totuus on kuitenkin se, että jos pitäisin yösokerini matalammalla tasolla liuskoja kuluisi paljon enemmän.

Edellinen HbA1c:ni oli otettu kolme viikkoa aiemmin (8.0) ja sitä edellinen vuotta aiemmin (7.9). Nämä arvot kyllä kertovat asiaa ymmärtävälle sen, että miltä taholta se nurinkurisuus löytyy, kun kuitenkin korkeista yösokereista huolimatta sokerihemoglobiinit olivat niinkin hyviä. Ainakin yöttöminä aikoina sokeritason on täytynyt olla niin hyvää, että rankaisutoimenpiteisiin ei  aihetta ole.

Kupiainen vastauksessaan vain totesi, että terveysasemalla on sokeritautipotilaiden hoidossa käytössä hoito-ohjelma, joka perustuu  kansalliseen diabeteksen hoito-ohjelmaan. Hoitovälineiden jakelun osalta hän samoin viittasi johonkin käytössä olevaan jakelusäännöstöön. Ei kuitenkaan tarkemmin kertonut mitään niiden sääntöjen sisällöstä eikä siitä, miten  ko. terveysaseman toiminta ja kritiikkini  näihin sääntöihin istuvat.

Lopuksi Kupiainen kehotti ottamaan yhteyttä ylilääkäri Y:hyn jatkokysymysten kanssa. Siis ei lainkaan kannanottoa esittämäni kritiikin konkretiaan.

Kupiainen jätti siis muistutukseni aiheet käsittelemättä, velvollisuutensa vastaisesti.

Tällainen lääkäreiden ala-arvoinen hoitoasenne diabeetikkoja kohtaan antaa kyllä erittäin kyseenalaisen viitteen diabetes-keskuksen kurssien tasosta, kun diabetes-keskus (PIP)  sentään on useasti käynyt  ko. terveysasemaa kouluttamassa. Tai sitten kurssin läpäisykriteereitä ei ole lainkaan.

Näin ollen pyydän diabetes-keskusta tässä ja nyt, ottakaa vaikka takuukorjauksena  ko. terveysasema puhutteluunne. Tiedätte kyllä (PIP) mikä terveysasema.
Kirjattu

PIP

  • Aloittelija
  • Viestejä: 29
Re: D-keskuksen kurssit terveysasemille
« Vastaus #1 : Maaliskuu 03, 2006, 12:59:51 ip »

Tervehdys Tampereelta.  

Kyseisen terveysaseman henkilökunta on todellakin osallistunut Diabeteskeskuksen järjestämään koulutukseen syksyllä 2004.  Yhtenä aiheena koultuksessa on ollut tyypin 1 diabeetikon hoito.
Koulutuksessa annetut suositukset eivät sinällään sido terveysasemaa tai yksittäistä lääkäriä, vaan jokainen lääkäri tekee itsenäisesti hoitoratkaisut yhdessä potilaan kanssa. Kaikkia tutkimuksia ja niiden ottotiheyttä arvioidaan yksilöllisesti.  
Koultuksen yhteydessä on tuotu esille mm. HbA1c kokeen mittaustiheys yksilöllisen tilanteen mukaan 2-4 kk välein.  Vain harvoin on tarve mitata HbA1c koetta 2 kk välein, tätä tiheämmin ei oikeastaan koskaan(joskus raskaana olevilla tai raskautta suunnittelevilla).  Useinmiten tutkimus tehdään 3-4kk välein, ja toisilla riittää 6 kk väleinkin.
Kansallinen hoitosuositus (tyypin 1 diabeetikon hoitosuositus löytyy liiton sivuilta) sanoo: HbA1c mitataan 2–4 kuukauden välein. Jos sokeritasapaino on ollut pitkään vakaa ja hyvä, seurantaa voi harventaa edellä mainitusta.
HbA1c kokeen avulla ei kovin paljon voi päätellä insuliiniannosten oikeaa rytmitystä vaan riittävän omaseurannan avulla.  Tällöin on verensokerin mittaustulosten ohella hyvä myös tietyllä jaksolla kirjata insuliiniannokset ja hiilihydraattimäärät sekä liikunta, jotta kaikien osatekijöiden vaikutus voidaan huomioida.
Toivon molemminpuolisen positiivisen vuorovaikutuksen syntymistä omassa hoitopaikassa, enkä näe syytä kirjelmöintiin tms.

terv PIP
Kirjattu

tv

  • Intoilija
  • Viestejä: 268
Re: D-keskuksen kurssit terveysasemille
« Vastaus #2 : Maaliskuu 03, 2006, 17:18:41 ip »

PIP,
kommenttisi ei nyt osu tarkoittamani asian ytimeen, mutta olen tottunut sellaiseen. Tämä ei tietysti ole oikea foorumi  yksityiskohtaiseen pohdiskeluun siitä, mitä joku kolmas osapuoli on tarkalleen sanonut tai tehnyt, mutta yritän nyt vielä kuitenkin selventää viestiäni. Ei tarvitse vastata.

Lääkäri X:n kanssa kysymys ei ollut testitiheydestä, vaan siitä että X ei suostunut edes keskustelemaan koko HbA1c aiheesta. X  torpedoi heti suoralta kädeltä yritykseni saada aikaan jonkinlainen hoitosuunnitelma  verensokerini osalta. Minkäänlaista hoitosuunnitelman tynkää edes ei minulla koskaan tuolla terveysasemalla ole ollut. Yritin sanoa X:lle, että miten olisi sitten ne HbA1c määritykset ja vastaus tuli heti ennen kuin kysymystäni loppuun asti edes esitettyä sain: ei määritä, ei määritä. Yritin uudestaan: ei määritetä ei määritetä ..  X koko ajan jatkoi oven paiskimista päin naamaani: ei määritetä. Lopulta sain sanotuksi, että sitten tämä asia täytyy selvittää ylemmällä tasolla. – No selvitetään, minulla on kyllä vastaukset. Ei sitten voinut niitä vastauksiaan minulle kertoa.

Y taas väitti, että diabeteksen  oman hoidon motivaatiotekijänä HbA1c on toissijainen ja että ei ole perusteltua syytä HbA1c:hen vain potilaan motivaatiomielessä. Ei mitään painoarvoa potilaan omalla arviolla omasta hoidostaan siis. Tuolla terveysasemalla potilas on lääkäriä varten eikä lääkäri potilasta varten.

Eli  D-keskuksen  kurssilla ei ole tullut riittävän selväksi se, että diabeetikkoakin, ja nimenomaisesti diabeetikkoa on hoidettava  yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Kuuta taivaalta ei tietysti diabeetikollekaan tarvitse lääkärin tarjoilla, mutta jos diabeetikko vaatii kohtuuttomia  silloin perusteluvelvollisuus hoidon kieltämisestä siirtyy lääkärille  ( potilaslaki 5§ ja 6§).

Kansallisen diabeteksen hoitosuunnitelman osana olevassa  testiliuskojen jakeluohjeessa sanotaan, että ... omaseurannan tiheys ja tarve kuuluvat lääkärin tai hoitajan vastaanotolla SOVITTAVIIN  asioihin. Ei siis lääkärin määräyksenä vastaan otettaviin asioihin. Lääkäri X ihan omia aikojaan minua lainkaan konsultoimatta  katkaisi lähetteellään keskitettyyn jakeluun liuskamääräni alle puoleen aiemmasta. Taas erittäin vakava näyttö siitä kuinka  terveysasemalla ei tajuta diabeetikon hoitovelvollisuutta yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

Diabeetikon hoidon pääjuoni eli potilaan hoitaminen yhteisymmärryksessä hänen kanssaan on tuolla terveysasemalla kadoksissa. D-keskuksella on ollut mahdollisuus vaikuttaa tuon hoitomenetelmän eli diabeetikon omahoidon  tukemisen toteutumiseen.

Ja vielä, keskustelin asiasta tänään puhelimitse Outi Kupiaisen kanssa. Yhteisymmärrystä löytyi ja joitain jatkotoimenpiteitä on luvassa.
Kirjattu

PIP

  • Aloittelija
  • Viestejä: 29
Re: D-keskuksen kurssit terveysasemille
« Vastaus #3 : Maaliskuu 04, 2006, 00:36:26 ap »

Hyvä, että asia etenee. Kyseessähän vaikuttaisi olevan vuorovaikutuksen ongelma.
Palaute koulutustoiminnastamme on tervetullutta ja kiinnitämme esiinnostamaasi asiaan jatkossa enemmän huomiota.
Epäilyksistäsi huolimatta Diabetesliiton koultustoiminnassa lähtökohtana on asiakaslähtöinen, yksilön omahoitoa ja autonomiaa tukeva ja kunnioittava näkökulma, jossa korostetaan diabeetikon asiantuntemusta oman hoitonsa ja tilanteensa suhteen. Myös lainaamasi kohta hoitovälinesuosituksesta on allekirjoittaneen laatima. Kouluttajan ohella vastuu oppimisesta on myös kuulijoilla, mutta terävöittämisen paikkaa viestisi perusteella on.
terv PIP
Kirjattu
 

Linkkejä