KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Hej alla svensktalande!  (Luettu 50759 kertaa)

Kian

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 434
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #30 : Tammikuu 18, 2007, 18:42:17 ip »


Hej igen,

Har du diabass 4? Jag har den. När jag fick den hade jag valmöjligheten tyska, engelska eller franska. Men efter ett tag fanns det en automatisk uppdatering till svenska via nätet.

Jag går in via arkiv, importera blodsockermätare. När alla blodsockermätare kommer upp, väljer jag den som jag har. Därefter gäller det att välja rätt com-port. Jag brukar prova mig fram. Om det inte fungerar via comport 1, så byter jag till 2 och provar igen, tills jag hittar den rätta. Jag tror också att mätaren måste vara datum inställd.
Kirjattu
D1 1974, N.
Pumppu ja Humalog vuodesta 2001.
Animas Vibe.
(Dexcom 4: maksoin vuoden käyttääkseni 2013-2014. Sain Toukokuu 2015 CGM Dexcom, asun Ruotsissa.)

rosa

 • Matkailija
 • Viestejä: 50
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #31 : Tammikuu 19, 2007, 08:45:41 ap »

Hej.

Har Diabass 4. Tack för de fina tipsen. Ska pröva igen. Kanske felet är vid delen "com 1".
Tack. hör av mig om jag får det att fungera.
ha det så bra.
Kirjattu

MiniMi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2503
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #32 : Joulukuu 02, 2007, 10:55:28 ap »

Long time no see ! Öppnar denna diskussionsspalt igen för det var här jag först skrev om min möjliga "ö-transplantering". Första gången jag skrev om min eventuella Langerhanska öar-transplantation var ju faktist för ett år sen ! O aldrig skulle jag  (eller läkarna, för den delen) ha trott att det skulle räcka så långt förrän nånting händer.
Men nu har det alltså äntligen börajt hända på den fronten. Jag fick min första transplantation av  Langerhanska öar för drygt en vecka sedan! Det är ännu rätt tidigt att säga hur bra cellerna funkar, för dom ska egentligen vara i "viloläge" en tid efter transplanteringen, men nog har mitt insulinbehov minskat betydligt och sockervärdena har hållits nästan konstant mellan 4 och 10, vilket jag tycker är helt fantastiskt.
Inte är detta riktigt nån dans på rosor ändå (noja, vem kan säga att diabetesskötsel är det över huvudtaget): En gång i veckan måste jag vara på koll på Kirran där jag går igenom föregående veckas händelser och blodvärden med läkarna. Jag måste bokföra väldigt noggrant allt vad jag gör under varje dag, som kan påverka sockervärdena: insulin, kolhydrater, motion, humör, aktiviteter osv. Visst är det ändå värt "besväret", tycker jag, för om jag slipper dom ständigt återkommande hypona så gör jag nästan vad som helst.
Milla B, du skrev att du nästan är avundsjuk på mej för att jag kommit med i testgruppen för transplantation av cellerna. Det tycker jag ändå inte du ska vara, för transplantationerna är inget bot mot diabetes och är inte alls riskfritt. I Finland och Norden måste man dessutom ha undgått en transplantation av ett annat organ (vanligen en njurtransplantation) för att kunna få transplantation av Langerhanska öar. Detta innebär alltså att man verkligen är väldigt sjuk före man möjligen blir gradvis friskare.
Nu tror jag att jag pladdrat på tilräckligt  tills vidare. Beträttar gärna mera ifall nån är intresserad.
Nu ut o skotta snö Ha en trevlig söndag! MiniMi
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja

nenne

 • Intoilija
 • Viestejä: 213
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #33 : Joulukuu 14, 2007, 15:22:41 ip »

Hej!
Låter jätte intresant med Langerhanska öar transplantationen. Tror du du orkar berätta mer om vad det är frågan om? Och hur det fungerar och hur allt görs? HIttade inte riktigt nån info på nätet.. eller så är jag bara dålig på att söka!
Kirjattu

kultakala

 • Aloittelija
 • Viestejä: 30
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #34 : Lokakuu 26, 2008, 22:36:29 ip »

Jag behöver lite hjälp... Jag skrev ett litet dikt på svenska (det är verkligen litet. Det är för kort att vara ett ordentligt dikt). Jag skulle vilja bruka diktet någonstans, men jag är ganska säker att jag har gjort några grammatikfel, brukat ett helt fel ord eller liknande. Så jag skulle bli glad om någon som talar flytande svenska kunde läsa genom diktet och rätta felen Jag känner mig lite dum nu... varför försöker jag skriva något på svenska fast jag inte kan svenska??

Iaf, här kommer diktet!


Som en fjäril

Som en fjäril
Spred hon sina vingar
Ett tag var hon fri

Ynkligt upphörde sitt flyg
Den kalla vinden slet upp hennes vingar
Livlös föll hon till marken
Kirjattu
So what if I don't care
So what if I wish you were dead
Scarred up and bruised, left alone to hate

nosugardad

 • Jäsen
 • Viestejä: 149
  • www.SOKERITTOMATHERKUT.fi
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #35 : Lokakuu 27, 2008, 20:07:22 ip »

Mojn Tonni & alla andra


Tonnin stiflat talar även svenska, det kände jag inte till?
Du (Tonni) har inte gjort en provbeställning (på privatsidan)...

mvh
No Sugar Dad
sockerfri.fi
Kirjattu

MiniMi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2503
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #36 : Kesäkuu 21, 2009, 12:48:37 ip »

  O så tyande denna splat bort nästan i sin helhet men nu skall jag försöka återuppliva den lite (tack Konrad för att du startat den in the first place, gentligen e det ju rätt roligt att vi alltid pratar finska sinsemellan när vi träffas. Du kunde ju också komma med till Cafe Strindberg o delta i Diskussionsgruppen, som Linde har startat )
Nå nu ska jag berätta lite om min situatiln på ö-fronten. Sorry nenne, jag berättade antagligen aldrig nå't mera om transplantationen .
Det var alltså 1½ år(!) sen som jag fick min första transplantation av Lngerhanska öar, o tills vidare har det inte blivit flera operationer fast jg varit i kö all denna tid. Mina celler har nog funkat rätt hyffsat emellanåt, men på sista tiden ahr jag nog börjat få svåra hypon igen .
Själva Langerhanska öar-transplantationsutvecklingen har klivit framåt med stora skutt, tho. Denhär testgruppen som jag är med i är nu sluten (dvs. diabetiker får inte celler transplanterade i levern längre) o en ny transpalntationsmetod har införts: Nuförtiden  får diabetiker sina Langerhanska öar transplanterade i armen (i muskelvävnaden) i samband med njurtransplantationen. Detta innebär alltså att dom får sina öar av samma donator som njuren varpå dom matchar närapå 100% o avstötningen är mindere riskabel. Dessa diabetiker får ändast en transplantation, o så hoppas man att cellerna börjar funka. Ungefär hos hälfeten av dom som har blivit tranplanterade enligt nya systemet har cellerna funkat; blodsockret har blivit mycket stabilare och insulinintaget har minskat betydligt. Drygt 20 har fått öar transplanterade enligt det nya systemet sen början för cirka ett år sen.
Jag  själv kan få upp till 5 transplantationer in i levern, o har alltså bara fått en tills vidare, men "Toivossa on hyvä elää", som den finska kloka masken sagt .
Hoppas alla haft en riktigt kiva midsommar utan allt för många snapsar men rikligt me dans o visor.
Hoppa nu andra "följer mitt exempel" o skriver mera på svenska .- Signing out - MiniMi
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja

Habazo

 • Intoilija
 • Viestejä: 292
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #37 : Kesäkuu 21, 2009, 22:08:05 ip »

Heiops Minimi, o tack för "återupplivandet" - hoppas det blir mer än ett försök

Midsommarn kom o gick, annorlunda var det ju eftersom vår 8mån pojke för första ggn var med i partyt! Lugnt o stillsamt o grymma problem att få honom + gästande paråringen att somna...Men bra gick det till slut o nu är hela familjen hemma igen o väntar på sista arbetsveckan före pappamånaden

Intressant det där med transplantationen, otroligt att det faktiskt genomförs såna nuförtiden. Hoppas att det ännu går länge innan följande behövs för din del o att hyporna minskar...Vad beror det på att du får hypon trots "fungerande" insulinproduktion, produceras det för mycket insulin eller...?

För att helt själviskt byta samtalsämne så var det roligt att läsa igenom egna meddelanden sen några år tibaks. Berättade om att jag just hade fått nytt arbete o försenade mig på första arbetsdan. Var minsann ett lärorikt ställe det...Skulle kunde skriva några tjocka böcker om ett visst despotiskt styrt familjebolag som trots enormt potential och resurser sakta men säkert sjunker djupare o djupare i sk**en...hohoijaah....

Hann sist o slutligen jobba där ca 1½ år innan jag (SOM TUR) erbjöds jobb på ett annat bolag.

Men nu skall jag ta kväll! Trevlig arbetsvecka (eller semerstervecka för er lyckliga semesterfirare) och en riktigt varm o skön sommar till alla!
Kirjattu
"...and to bodly go, where no diabetic has gone before..."

Konrad

 • Vieras
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #38 : Kesäkuu 30, 2009, 19:19:47 ip »

 
Lainaus:

Du kunde ju också komma med till Cafe Strindberg o delta i Diskussionsgruppen, som Linde har startat  
Tack för dej mycket. Jag tror, att jag talar svenska inte så bra. Talad svenska är lätt att förstå för mej. Men om jag talar finska och ni alla andra svenska, är det passande?

edit: Finns det några D2 i gruppen? Det är inte nödvändigt, men intressar dock. Alla D2 är välkomna också?
Kirjattu

Linde

 • Aloittelija
 • Viestejä: 42
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #39 : Heinäkuu 04, 2009, 22:16:16 ip »

Super MiniMi, att du tog upp diskussionen igen! Här e ju faktiskt helt för tyst på den svenska chatten. Jag chattar oftast här på finska, men går ju varje gång in o kollar om det finns ngt nytt på svenska. Denhär gången fanns det!

MiniMi berätta gärna mer om dina öar, ja e ju ännu lite grön på D1 så läser gärna om allt gällande det  

Habazo och alla andra e jättehjärtligt välkomna med på hösten då diskussionsgruppen för D1 fortsätter på Strindberg. Vi har träffats en gång i månaden, alltid på en tisdag klockan 17.30. Här kommer höstens träffdatum:

ti 8.9
ti 6.10
ti 3.11
ti 8.12

Ordet diskussionsgrupp låter lite tråkigt  men vad annat kan man kalla det för? Vi har ju haft intressanta diskussioner och varje gång har tiden flugit iväg. Om ni har något bättre namnförslag, eller vad man kunde kalla träffarna så mottages det gärna!

Konrad skriver: "Tack för dej mycket. Jag tror, att jag talar svenska inte så bra. Talad svenska är lätt att förstå för mej. Men om jag talar finska och ni alla andra svenska, är det passande. edit: Finns det några D2 i gruppen? Det är inte nödvändigt, men intressar dock. Alla D2 är välkomna också??"

Jag är ju som sagt inte så insatt i allt om diabetes ännu, hur olika eller lika är D1 och D2? Det är ju en grupp för D1:are, så har du utbyte av våra diskussioner? Språket är ju svenska och har inte koll på hur bra de övriga och nya kan finska i gruppen? Det finns ju flera finskspråkiga grupper i huvudstadsregionen, har inte hört om andra svenskspråkiga, därför startade jag en sådan. I övrigt så har ju modersmålet ingen skillnad bara man förstår svenska och gärna uttrycker sig på svenska i vår grupp.

I min midsommar fanns det både dans, snaps och visor och allt annat som hör midsommaren till. Lite mulit och regn störde inte. Min semester började då och vädret fortsatte ju massor bättre så har haft det ganska skönt. Nu ska ja ut till skärin igen, de har lovat höst. Hoppas det blir bra iaf!

Vi hörs!
Linde
Lainaus:

 


 
Lainaus:

 


Kirjattu

MakeeMuori

 • Vieras
 • Viestejä: 17
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #40 : Heinäkuu 31, 2009, 21:40:57 ip »

MakeeMuori (SötaGumman  ) anmäler sig blygt till gruppen svensktalande - som åtminstone någon sorts sådan. Inte helt tvåspråkig men minst ett och ett halvt   Det har blivit mindre med svenska på senare åren, men i ett skede av livet gick allt i omgivningen på svenska, både i hemmet och på jobbet.

Egentligen är jag väl inte diabetiker - ännu. Och nu kunde ni hjälpa mig just med det här; om jag har ESIDIABETES på finska, vad har jag då på svenska?
Kirjattu
MakeeMuori
Metabolinen oireyhtymä ja IFG

MiniMi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2503
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #41 : Elokuu 06, 2009, 11:08:38 ap »

Hej MakeeMuori! Vad roligt att du hittat in på denhär spalten också! Fem före-DIABETES , är min arbeskompis förslag till din fråg om ESIDIABETES på svenska. PREDIABETES kunde kanske vara ett alternativ,men kan hända att det kommer mer passande förslag ännu framöver i diskussionen . Hoppas du slipper en ordentlig Diabetes-diagnos, men önskar dej ändå välkommen med i "gänget" och god hälsa i vilket fall som helst. MiniMi
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja

MiniMi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2503
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #42 : Elokuu 11, 2009, 16:44:32 ip »

Hu! Nu lever jag spännande tider ! För en stund sen ringde sköterskan från Kirran o sade att jag möjligen får en ny transplantation av Langerhanska öar (Saarekesolusiirto). Allt är ännu lite öppet o hon sade att hon antagligen ringer till mej ännu många gånger (massor med tester måste ju göras), men ifall min operation blir av så måste jag fara in till Kirran ikväll o så införs cellerna i mej imorgon. Jag berättar mera när jag vet nå't nytt eller sen när operationen är över
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja

MiniMi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2503
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #43 : Elokuu 16, 2009, 12:16:28 ip »

Känns nu lite synd att pladdra på för sej själv , men tänkte nu ändå berätta om operationen lite ifall denna spalt läses av några som inte själv deltar i diskussionen men ändå är intresserad av att höra(?) (Alternativet är ju att ni inte alls är intresserade om hur det gått för mej o mina nyta öar )
Nåja.... jag blev alltså opererad (transplanterad) en kvarts miljon Langerhanska öar på onsdagen! (Så nu äger jag en sprillans ny arkipelag i levern ) Operationen gick strålande till, men det är ännu för tidigt att tyda ifall cellerna funkar. Dom måste nämligen vila en vecka efter operationen före dom tas i bruk. För tillfället (under cellernas viloperiod) är det ytterst viktigt att jag håller sockrena konstant mellan 4 och 8. Jag tycker att det är ganska jobbit med ett ända räknande o mätande o spekulerande, men tills vidare har jag lyckats med mitt mål. Okej, jag har först varit hemma från sjukhuset i ett dygn, men dock .
Nu skriver jag inte mera om denhär saken på denna sida före nån visar intresse för ämnet (har också startat en egen spalt på den finska sidan med namnet MiniMin saarekesolusiirto).
Hoppas alla har det bra och lever väl
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja

MakeeMuori

 • Vieras
 • Viestejä: 17
Re: Hej alla svensktalande!
« Vastaus #44 : Elokuu 16, 2009, 16:05:20 ip »

Mig intresserar allt, även det här fast jag "bara" är en fem-före-diabetiker (ber förresten att få tacka för ordet, det är nästan bättre än det mera torrt och officiellt prediabetiker  ). Allt möjligt kan de göra nuförtiden! Jag önskar dig lycka till, hoppas en större del av dina nya celler börjar fungera.
Kirjattu
MakeeMuori
Metabolinen oireyhtymä ja IFG
 

Linkkejä