Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetesliitto => Aiheen aloitti: D2 - Helmikuu 21, 2005, 23:10:00 ip

Otsikko: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: D2 - Helmikuu 21, 2005, 23:10:00 ip
sanoi tänään uutislähetyksessä että 2-tyypin diabetes on elintapasairaus.
Eli, ihan turhaa syyttää perintötekijöitä, omaa syytämme tämä sairaus.
Voisiko joku asiantuntija liitosta valistaa lääketieteen ja kirurgian tohtori Mönkärettä että perintötekijöillä saattaa olla jotakin tekemistä insuliiniresistenssin kanssa?
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: timo - Helmikuu 22, 2005, 07:52:00 ap
Kyllä Mönkäre sen tietää, koska hänellä itsellään on myös perintötekijöiden takia riski sairastua kakkoseen. Taudin puhkeamista voi kuitenkin siirtää elintapamuutoksilla (n.90 %). On aivan eri asia sairastua 5-kymppisenä kuin vasta eläkkeellä.

t. timo
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 22, 2005, 09:00:00 ap
Ehkä ministeri Mönkäre puhuu myöskin omista kokemuksistaan.

Hän kertoi jossakin haastattelussaan havahtuneensa itse, kun terveystarkastuksessa oli tullut esiin hänen riskinsä (perintötekijät?) sairastua D2:een ja verenpainetautiin. Hän kertoi laihduttaneensa ja lisänneensä liikuntaa ja näin pyrkivänsä enneltaehkäisemään/siirtämään mahdollista taudin puhkeamista.

En väitä, että ministerit olisivat aina oikeassa, mutta JOSKUS taustalla voi olla tietoakin.  
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: tapsa - Helmikuu 22, 2005, 10:46:00 ap
Olisiko ihan mahdotonta uskoa, että maailma ei ole mustavalkoinen. Siis 2-tyypin diabetes voi olla sekä perintötekijöistä että elintavoista riippuva.

Vain elintapoihin voi itse vaikuttaa.

1-tyypin puhkeamiseen voi olla vaikeampi elintavoilla vaikuttaa, etenkin kun se tulee usein jo lapsena, eikä ole niin selvää oikeaa elintapaohjettakaan. Mutta 1-tyypin kanssa eläminen on mitä suurimmassa määrin elintapa-asia, vaikkei komplikaatioitakaan aina onnistuta täysin torjumaan.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Misty - Helmikuu 22, 2005, 15:03:00 ip
Mielestäni ministeri Mönkäre oli täysin oikeassa. 2-tyypin diabetes on suurelta osin tauti, jonka puhkeamiseen elintavoilla on suuri merkitys. Haastattelu oli hyvin asiallinen ja mielestäni on oikein hyvä että ministeri muistutti, että itse ihmiset voivat vaikuttaa tuleeko heille 2-tyypin diabetes vai ei.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 22, 2005, 16:01:00 ip
Kylläpäs taas ykkös-dippikset saivat mielenkiintoista miettimistä.
Kyl sen Mönkäreen nyt ainakin täytyy tietää et kakkoset on itse syypäitä tauteihinsa, onhan se oikeen tohtoris ihminen.
Tässä vähän muitakin viisauksii joilla
sosiaaliministeri Sinikka Mönkäre (SD) on avautunut:
"Kuuluisa Thaimaan-matkani on muisto vain. Nyt askartelen taas köyhyyden ja syrjäytymisen estämiseksi".
kunhan stailarin luota ennätän.
Yli kymmenen vuotta eri hallituksissa turhaan askarrellut Mönkäre lausui samalla uuden, sdp:stä, vasemmistoliitosta ja vihreistä koostuvan yleispuolueen alkusanat ja sen neljän kohdan puolueohjelman, joka menee seuraavasti:

1. Mennään Thaimaahan golfaamaan (ex-vihreät menevät Balille etsimään itseään,
ex-vasemmistoliittolaiset jäävät kotiin okaamaan).

2. Mennään Ere Kokkosen kevätrevyyhyn. (ex-vihreät menevät KOM-teatterin ensi-iltaan,
ex-vasemmistolaiset jäävät kotiin dokaamaan).

3. Mennään Thaimaahan golfaamaan (ex-vihreät menevät Balille etsimään itseään, ex-vasemmistoliittolaiset jäävät kotiin dokaamaan).

4. Jossain välissä
askarrellaan jotain jonkin D2:n estämiseksi.
Syytellään jo sairastuneita ja poistetaan köyhyyttä ja syrjäytyneisyyttä suomesta.

Kyllä se siitä.
TonninStiflat.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Jape - Helmikuu 22, 2005, 17:43:00 ip
No, toisaalta Mönkäreen lausunnossa on vinha perä, siis osittain, eli elintavoilla on suuri osuus tähän kakkostyyppiin. Ja kyllä se täytyy rehellisesti sanoa, että en haluaisi olla ministerin paikalla, muuten kuin palkan osalta. Tee niin tai näin, aina tulee turpaan.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Renzo - Helmikuu 22, 2005, 19:16:00 ip
On niin paljon asiantuntijan tuntuisia  vastauksia ja kommentteja, että uskallan heittää tiukan kysymyksen joten pyytäisin yhtälailla asiaa tuntevilta vastausta!
Kysymys kuulu, missä vaiheessa (ikäisenä) lapsena sairastuneena 2-tyypin diabeteksen ilman sukurasitetta sairas muuttuu elintaso sairaudeksi ? En kyllä tykkää pahaa vaikka ministeri Mönkäre vastaisi.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 22, 2005, 19:34:00 ip
Noista elintavoista kun aina puhutaan.
Rupeaa jo kuulostamaan samalta kun puhutaan että "markkinat" on sitä ja tätä mieltä ja "markkinat" sanoo kuinka tehdään jne.

Toinen kummajainen on tämä "elintavat".
Heitetään vaan ilmoille tämä "elintavat" ja elintapa-sairaus. mites olis jos puhuttas aineenvaihdunta häiriöistä tai sairauksista.?
Mitä esimerkiksi 2:s-diebeetikot tekee sellaista mitä 1:s-diabeetikko tai vaikkapa joku terve ihminen ei tee. Siis ennen sairastumistaan. Voisko joku tarkentaa.
Joo mä tiedän, Lihoo!
Mutta miksi kaikki eivät tule esim.lihaviksi vaikka elävätkin suunnilleen samoin.
Ja miksi kaikki lihavatkaan eivät kuitenkaan sairastu d2:seen.

Mä en tiedä miksi tää aina alkaa mua jyrsimään kun 1:set alkavat parijonossa toitottamaan noista "elintavoista" joita tuskin itsekkään hallitsevat. Ei ainakaan palstalla olevien juttujen perusteella ajateltuna.

Mitä niinku tarkoitetaan ihan tarkasti kun sanotaan että elintapasi ovat olleet syynä sairastumiseesi d2:seen.

TonninStiflat
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 22, 2005, 19:52:00 ip
Minä en liity tuohon parijonoon, vaan haluaisin nyt faktaa siitä, mitä "sammakoita" se Mönkäre on sitten päästänyt suustaan? Vaikka makoilen tylsänä kotona flunssan kourissa, tuo Mönkäreen haastattelu on nyt mennyt jotenkin ohi. (Vaikka olen katsonut telkkarista ostos-tv:stä lähtien kaikki ohjelmat ja valmis ostamaan jo kaiken maailman  kirsikankivenpoistimet...)    

Keiju
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Misty - Helmikuu 22, 2005, 19:56:00 ip
Niin Tonni miksi 2-tyypin diabeeteksen yhteydessä aletaan nurista elintavoista? Mielestäni suurin syy (ainakin omalla kohdallani miksi näin teen) on, että ihmiset, joilla ei tätä tautia ole ja jotka ovat riskissä sairastua että heillä on MAHDOLLISUUS VALITA ja MAHDOLLISUUS ITSE VAIKUTTAA tulevaisuuteensa. Meistä ykkösistä kukaan ei sitä mahdollisuutta tämän taudin osalta saanut.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Jape - Helmikuu 22, 2005, 20:13:00 ip
Ja eihän kukaan syyllistä kaikkia D2:ia yksilöinä, eikä ole syytäkään. Mutta kuten sanoin, se on OSALTAAN elintasosairaus ylipainon, vähäisen liikunnan ja perintötekijöiden jne. ansiosta ja käsittääkseni koko ajan lisääntymään päin. En minä ainakaan lähtisi ketään yksittäistä ihmistä tuomitsemaan, vaan kyse lienee paremminkin siitä, että yhteiskunta voi mm. valistuksella tuoda esille keinoja vähentää D2:een sairastumisen riskiä.

D1 on asia erikseen, siihen ei itse juurikaan voi vaikuttaa.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 22, 2005, 20:13:00 ip
Misty
Mistä tiedät että on mahdollisuus valita.
Kumpi tulee ensin lihavuus vaiko diabetes.
Johtuuko lihominen ainoastaan elintavoista vai voiko olla muitakin syitä.

Miksi kakkos diabeteksen syntyjä syviä ylipäätään edes tutkitaan kun kerran syyt siihen ovat noin päivänselviä.

Tonni
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: tapsa - Helmikuu 22, 2005, 20:30:00 ip
Voisiko kuitenkin ajatella, että se D2 ei sinänsä ole ongelma, vaan ne sen rinnalla esiintyvät verisuoni-, sydän-, jalka- tms. ongelmat.

Ja niihin niillä elintavoilla voi ainakin yrittää vaikuttaa.

Vaikkei sukuaan eikä vanhempiaan voisikaan itse valita.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 22, 2005, 21:11:00 ip
Tapsa
Tuosta olen aivan samaa mieltä.
Silloinhan me "ykköset ja kakkoset" keskustellaankin samalta viivalta.
Molempia plaatuja tulee hoitaa kiinnittämällä suurta huomiota "terveisiin" elintapaoihin.

Tonni
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 22, 2005, 21:28:00 ip
Nykyisin tuntuu siltä että koko diabetes tyypistä riippumatta on iso kirosana. Aina saa jostain kuulla tai lukea kuinka paljon me yhteiskunnalle tullaan maksamaan. Jostain on syylliset revittävä kai noihin ruvella oleviin terveys/sairas kustannuksiin ja "välttämättömiin" terveydenhoidon leikkuksiin yms. Joskus tuntuu että koko tuo paketti laitetaan diabeetikoiden syyksi. Etenkin jos puhutaan erikoissairaanhoidosta. Aina kun aihe edes liippaa sitä, mainitaan sana sokeritauti tai diabetes.

Keiju
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: fillari - Helmikuu 22, 2005, 22:41:00 ip
Silloin joskus, kun sairastuin tähän diabetekseen, niin lääkäri sanoi että: diabetes on aineenvaihdunta häiriö, puhui kyllä myös perimästä ja elintavoistakin, tai flunssat, pitkittyneet tulehdukset ym. mikä saattaa laukaista diabeteksen kehittymisen.
 
Osittain itsekkin uskon siihen, että d-2:sen "puhkeaminen" saattaa myös olla elintapasairaus. Jos ajatellaan että, olkoon ihminen sitten laiha, lihava tai siltä väliltä, niin ihmisille voi tulla flunssia ym. lihavuutta elämänsä aikana ja silloihan elimistö käy jo ns.ylikierroksilla. Toiset ihmiset selviävät niistä, hyvän geeni perimän ansiosta  ja toiset "haavoittuvat" aineenvaihdunta häiriöksi niin, että se "hiipii" mahdollisesti d-2:sen puhkeamiseen, jossain vaiheessa elämässä tai sitten ei.

fillari
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Nikka - Helmikuu 23, 2005, 01:31:00 ap
OT OT OT

Entäs tämä sitten:
eräs mukula,vauva, ( jaa-a,en kerro kuka      ) oli mukana suuressa Suomalaisessa ykköstyypin deetä ja perintötekijöitä kartoittavassa tutkimuksessa ihan äskettäin.Vastasyntyneestä otetun verinäytteen perusteella tuli kahden viikon kuluttua kotiin kirje,jossa todettiin
" koska lapsestanne ei löytynyt diabetekselle altistavaa giini(jotain) on erittäin epätodennäköistä,että hän sairastuisi diabetekseen missään elämänsä vaiheessa" HALOO!!!

Eikä niin sanaakaan mistään tyypeistä tai siitä,että ykkönenkin voi puhjeta ilman sukurasitetta vaikka rankan infektion jälkeen tms..Ajatteleekohan tämä muksu aikuisena,ettei tarvitse ehkäistä deekakkosta kun ei ole kerta sitä geeniäkään??
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: D2 - Helmikuu 23, 2005, 09:21:00 ap
Tässä on nyt puhuttu hyvin paljon kakkostyypin diabeteksesta ja lihavuudesta.
Mitenkäs on, minä olen 165 cm pitkä ja painan 52 kg. Enoni on 192 cm pitkä ja painaa 83 kg, äitini on 168 cm pitkä ja painaa 62 kg.
Meillä kaikilla on 2-tyypin diabetes.
Mikä on se elintapa, joka on meillä aiheuttanut tuon sairauden?
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: D2 - Helmikuu 23, 2005, 09:26:00 ap
Sen verran tuosta painostani vielä, että sairastuessani painoin 63 kg, eli olin ylipainoinen.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: tapsa - Helmikuu 23, 2005, 10:01:00 ap
Lihavuus lienee vain yksi riskitekijä. Ei 165 cm ja 63 kiloa vielä merkitse ylipainoa. Mutta sinulla kai on aika selvät perintötekijäsyyt.

Etkä kyllä paljastanut elintapojasikaan.

Poikkeus vahvistaa usein säännön.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 23, 2005, 10:04:00 ap
Nykyään se vaan on niin että kaikesta syytelläään.
Työttömyyskin on pitkäaikaistyöttömien oma vika, vaikka sen on ainakin jo kolme hallitusta puolittanut, ja poistanut köyhyydenkin sekä erirvoisuuden Suomesta. Kohta on suomen teollisuuskin glopalisoitunut tai myyty pois suomesta ja työpaikatkin exporteerattu Kiinaan.
Esim ministeri Mönkäre on istunut niissä kaikissa hallituksissa, Viimeisen 10-vuoden aikana.
No onhan meillä Pekkarisen "innovaatiokylät" jäljellä ja paljon uusia palvelu-alojen yrittäjiä.

D-kakkonenkin vaan on oma vika ja pulinat pois.
Ja sillä "sipuli" vähän niinku alkoholismikin.
Minuakin kiinnostaisi tietää miten d-2:seen sairastuvien elintavat eroaa niista jotka ei sitten sairastukkaan.
Onkohan ne nää kuuluiSat "markkinavoimat" kun tyrkyttää tota roskaruokaa joka tuutista, ai niin eihän "markkinoita" voinutkaan mistään syyttää.
Oma valinta.

Tonni
Ps. Äänioikeus pois eläkeläisiltä.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: timo - Helmikuu 23, 2005, 10:14:00 ap
Kyllä näissä monessa kirjoituksessa on yritetty erottaa toisistaan ylipainoiset ja te joille tauti tulee, teki sitten mitä tahansa.

Selvennykseksi vielä:
D2 ei ole itseaiheutettu mutta sen puhkeamiseen voi vaikuttaa elintavoilla noin 80 - 90 prosenttia tautiin sairastuvista!

Mitä tulee muutamien esittämään syy ja seuraussuhteeseen, niin kukaan ei liho, jos ei syö! Eli vaikka lihomiseen olisi syynä jokin välittäjäaineen puuttuminen tms., niin D2:kin voi laihtua. Vaatii vain huomattavasti enemmän työtä. Mutta niinhän meillä kaikilla yleensä onkin jokin vaiva/ongelma, joka vaatii erikoishuomiota.

T. timo
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 23, 2005, 10:32:00 ap
Ei kukaan liho jos ei syö, pitää paikkansa.
Mutta jos minä väitän että osa ihmisistä pysyy hoikkina ja osa ihmisistä lihoo vaikka söisisivät ja liikkuisivat samalla lailla.
Aineen vaihdunnassa voi olla suuriakin eroja eri ihmisten välillä.

Siitä esimerkkinä vaimoni ja hänen sukulaisensa, varsinaisia suoraputkia kaikki.
Kun taas omat sukulaiset ovat mukavan pyöreitä lähes kaikki.
D2:sia löytyy kummastakin suvusta.

Tonni
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: timo - Helmikuu 23, 2005, 11:02:00 ap
Niinpä, sitä tarkoitinkin.
Astmaatikon pitää välttää tiettyjä asioita samoin migreenistä kärsivien. Sydänvikaisten... näitähän piisaa.
Ne joilla elimistö toimii taloudellisesti pitää kiinnittää huomiota mitä syö ja miten paljon.

timo
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 23, 2005, 13:55:00 ip
Vielä noista terveistä elintavoista.
Sehän on aika yleistä että se lihoaminen alkaa vasta 35 - 40 vuoden iässä.
Siihen asti useimmat ihmiset avat jotakuinkin normaalipainoisia.
Itselläni lihominen alkoi vasta 40-vuotta täytettyäni
enkä parhaalla tahdollakaan ymmärrä kuinka olisin siihen voinut etukäteen varautua.
Minulla onkin semmonen aavistus että insuliinin oma tuotanto alkoi jo siinä 40-kymppisenä hiipua.
Ja sen seurauksena painon-nousu, kunnes sitten d2 sattumalta todettiin.

Eli jospa se onkin niin että aika äkillinen lihominen onkin seurausta d2-diabetekseen sairastumisesta.
Ts. diabetes tulee ensin ja sitten vasta muut oireet.
Ne terveet elintavat ja niiden rukkaaminen tulevat ajankohtaisiksi vasta kun sairaus on jo diagnosoitu. Mikä tietysti on liian myöhään.
Mutta ei sitä ole voitu etukäteen tietääkkään.

Terveet elintavat kuitenkin kunniaan kaikille, kunhan vielä joku kertoisi yleispätevät ohjeet mitä ne ovat ja jotka sopivat kaikille.
2:S diabeetikkona vaan niin sanotusti vi***taa
nämä syyllistämis ja d2:lla uhkailu teoriat.
Jo sairastuneet Diabeetikot itsekkään eivät ole, ainakaan yksimielisesti selvillä siitä, että mikä se on se terveellinen ruokavalio, joka kaikille sopii ja varsinkaan kuinka vältetään d2:een sairastuminen.

Kerro Timo vielä mistä repäsit tuon että 90% (Linkki)

"Taudin puhkeamista voi kuitenkin siirtää elintapamuutoksilla (n.90 %). On aivan eri asia sairastua 5-kymppisenä kuin vasta eläkkeellä."

Eikö tää ole vähän semmosta jälkipeliä,

TonninStiflat
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 23, 2005, 14:12:00 ip
Sehän on aika yleistä että se lihoaminen alkaa vasta 35 - 40 vuoden iässä.
Siihen asti useimmat ihmiset avat jotakuinkin normaalipainoisia.

Eikös nykyisin lihominen ala paljon aikaisemmin? Eli nykyisin ollaan huolissaan lasten ja nuorten hälyttävästi nousevasta lihavuusongelmasta? Ja sitä kautta taas riskistä sairastua diabetekseen?
Tätähän joka paikassa toitotetaan...

Keiju
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 23, 2005, 14:38:00 ip
Keiju.
Voi olla että ollaan huolissaan.
Mutta katsoppa ympärillesi, ei niitä läskejä nuoria ainakaan enemmän ole kuin ennenkään.
Päinvastoin nuoret ainakin minun mielestäni ovat jopa terveemmän ja kauniimman näköisiä kuin ennen.
Vai onko vanhan zoomissa vikaa.

Kyllä se on hyvä että terveellisistä elämäntavoista puhutaan.
Kunhan ei jankuteta d2:een sairastumisesta ja sen estämisestä. Koska se ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

Tonni

Tonni
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: viisyks - Helmikuu 23, 2005, 20:24:00 ip
Elintasosairaushan tämä on todella. Minulla on ollut alhainen elintaso jo pitkään nykymittapuiden mukaan. Olen siis joutunut syömään epäterveellisesti, koska terveellinen ruoka on liian kallista. Nyt meinaa vieläkin vaivata sama tauti, kun vihannekset ja hedelmät ja vähärasvaiset tuotteet ovat kalliita. Mielestäni tämä on siis myös matalan elintason sairaus. Tiedän kyllä että liikuntaa saa myös ilmaiseksi, mutta taitaa olla vähän alakuloa kun ei meinaa huvittaa sekään. Päätin jo kerran aiemmin etten anna enää syyllistää itseäni tämän taudin synnystä, mutta kun jatkuvasti kuulee ja näkee miten meitä kakkosia sorsitaan piti purkaa tuntojaan.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: timo - Helmikuu 23, 2005, 21:29:00 ip
Tonnille tässä linkki  

80 - 90 prosenttia D2:sta on jollain tavalla ylipainoisia tai normaalipainoisia mutta eivät liiku riittävästi. Insuliiniherkkyys kun normaalipainoisellakin voi olla aika huono, jos ei liiku lainkaan. Siis pelkkiin kiloihinkaan ei voi yksin tuijottaa.

En syyllistä ketään, kerron vain tosiasiota. Jos alkoholisti juo ja hänelle tulee krapula, niin oma valinta. Hyvällä hyötysuhteella varustettu ihminen tekee myös valintoja, kun syö liikaa tarpeeseen nähden. Pitemmän ajan kuluessa tästä voi seurata d2, jos perintötekijät on vielä vääränlaiset. Seuraus vaan valitettavasti tulee paljon myöhemmin kuin holistille krapula.

Se mitä tulee taudin puhkeamisikään, niin henkilö joka on saanut siirrettyä taudin vääjäämättömän puhkeamisen 10 -20 vuotta eteenpäin, voi ottaa aika rennosti sokereiden suhteen yli 7-kymppisenä. Lisäsairaudet kun kestää kehittyä pääsääntöisesti 10 - 20 vuotta.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 24, 2005, 09:05:00 ap
Hyvä linkki Timo, mullakin oli aito harrison,
ainakin 60-luvulla, omistin sellaisen komeen stetsonin,
___________________________________
"Hyvällä hyötysuhteella varustettu ihminen tekee myös valintoja, kun syö liikaa tarpeeseen nähden. Pitemmän ajan kuluessa tästä voi seurata d2"
------------------------------------

Voihan se olla näinkin mutta aivan näin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole.
Ihminen joka vielä on terve ja normaalipainoinenkin ei syö liikaa kulutukseensa nähden vaan kaikki näyttää hyvältä.
Kunnes
määrätyssä iässä, toistaiseksi terveellä ja normaalipainoisella ihmisellä esim.35-40v alkaa paino nousta ilman että syömis työ ja liikunta tottumukset mitenkään radikaalisti muuttuvat.
Minä omalta kohdaltani väittäisin että diabetes on se joka tulee ensin,
sen voi laukaista muutkin asiat kuin ylensyöminen
ja ns. huonot elämäntavat.
Esim. työväsymys, pitkäaikainen stressi, valvominen, suru tai jokin muu lähipiirin ikävä tapahtuma. (vanhempien avioero,kuolema ym.)
Huomaamatta vs-arvot alkavat kohota ja veren suurenevista energiavarastoista johtuva lihominen alkaa, sitäkään ei välttämättä huomaa ennenkuin painoa on tullut liikaa ja kroppa alkaa reagoimaan, väsymystä, kusettaa jne. mutta tällöin onkin jo D2 puhjennut eikä sitä enään voi parantaa.
Vasta tässä vaiheessa kun sen jo tietää ja d2 on diagnosoitu tulevat ne elintapamuutokset ja taudin seuranta sekä erilaiset mahdollisuudet jarruttaa taudin kehittymistä ajankohtaisiksi.

Tietysti jos tietää etukäteen että alttius sairastua d2:neen on olemassa ja jopa todennäköistä, niin sen puhkeamista ehkä voi siirtaa eteenpäin tai jopa pysäyttää taudin kehittyminen.

Mutta kukapa sitä vielä terveen kirjoissa oleva osaa sellaista tiedostaa. saati varautua siihen.
Jos kerran on terve.

Kukaan ei hanki d2:ta omaehtoisesti valinnan kautta.

60-70 luvuilla rakennuksilla käytettiin paljon asbestia ja sille altistumista ei mitenkään voinut välttää eikä sen vaaroja edes tiedostettukkaan.

Mutta jos olet polttanut tupakkaa ja sairastunut keuhkojen ahtaumatautiin on se täysin mahdotonta että ahtaumatauti johtuisi asbestista. Sitä ei kukaan lääkäri tunnusta tänä päivänä. Tupakointi vain on ainoa mahdollinen syy keuhkoahtaumaan.
Oma valinta sekin.

Tonni (kaikkeen syyllinen)
ihan ite.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: jessita - Maaliskuu 05, 2005, 00:30:00 ap
Myös on väitetty, että valmisruoat ja säilöntä-ja lisäaineet  ovat usein d2:sen puhkeamisessa syynä. Myös epäsäännölliset ruoka-ajat ja ruoan "laatu" ( rasva,nopeiden hiilareiden syönti) vaikuttavat.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: 45beni - Maaliskuu 06, 2005, 16:15:00 ip
On täysin normaalia että paino alkaa nousta tuossa 35-40 vuotiaana, ellei syömistään vähennä, ja/tai liikkumistaan lisää. Ikääntyessä ihmisen energiantarve vähenee. Väheneminen on hidasta, joten painon nousuun ei välttämättä aluksi edes kiinnitä huomiota. On myöskin tutkittu ihmisten ruokailu tottumuksia, ja vanha totuushan on että useimmiten ihmiset syövät enemmän kuin luulevat. Yksi pullapala päivässa, muutama kuppi kahvia sokerin ja maidon/kerman kanssa...kukapa niitä niin tarkkaan laskee?
Ruoka tulee myös ikääntyessä tärkeämmäksi kuin nuorena, jolloin kaverit ja hormoonit useinkin pitävät huolen siitä, että tärkeintä elämässä ei ole hyvä ruoka.

On myös totta mitä Keiju kirjoitti, että nuoret ovat lihavempia kuin aikaisemmin, kuten muukin väestö, kyllä se katukuvassa näkyy!
Varsinkin lievästi ylipainoisia tyttöjä on entistä enemmän, kummallista miksi suhde ei ole tasan? Liikkuvatkohan pojat  sittenkin enemmän?

Totta on, että syyllistäminen on typerää, eihän se ketään paranna, pelasta, tai edes auta. Asioista puhuminen asiallisella tasolla on kuitenkin tärkeää.
Jos kaikki ihmiset söisivät samalla tavalla, todennäkösesti painotkin olisivat samanlaisempia.Eli eroja toki olisi, mutta ei näin valtviia, esim. saman pituiset ihmiset eivät painaisi tuplasti enemmän/vähemmän. Eli kyllä erot syömis tavoissa, sekä ruuan laadussa ovat melkosen huomattavia, kuka puputtaa koko ajan, ei syö kunnon ruokaa, kuka taas syö paljon sokeria ja rasvaa, tai jompaa kumpaa, kuka taas rakastaa vihanneksi yli kaiken, ja inhpaa kaikkea epäterveellistä.

Totta myös että teemme valintoja, mutta yhtä totta sekin, että se, mikä toiselle on helppoa, kivaa, tai ihan ok, voi toiselle olla kammottavaa, inhottavaa, lähes, tai jopa täysin mahdotonta.

Eivät alkoholistit juo, tullakseen alkoholisteiksi, sen enenpää kuin tupakoitsijat polta saadakseen syövän, ylipainoiset syö/syöneet tullakseen lihaviksi, tai mitä tahansa riskiryhmää olevat ihmiset ole typeriä, kyllä riskeistä nykyään yleensä tiedetään, ja jos ei tiedä, niin tieto on saatavilla. Valintojen tekeminen onkin paljon vaikeampaa, joskus mahdotonta.  

Todennäkösesti valintoihimme vaikuttavat sekä opitut tavat, että taipumus riippuvuuteen perintötekijöiden kautta.
Jokainen ihminen on varmaan taipuvainen addiktoitumaan johonkin asiaan, mikä se on, on eri ihmisillä vaihteleva.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Xenia - Maaliskuu 07, 2005, 16:19:00 ip
Eikö valtaosa sairauksista (luonnollisesti en tarkoita nyt D1:stä) ole jollakin tapaa tai ainakin osittain itse aiheutettuja. Joku juo liikaa, toinen syö liikaa, kolmas ei syö tarpeeksi vitamiineja. Joku polttaa jopa tupakkaa... Sitten on niitä jotka vain stressaavat liikaa. Eikös aika monet taudit loppujen lopuksi tule juuri eletystä elämästä? Koska ruvetaan keskustelemaan siitä, mitä esim. syöpäpotilaat maksavat ja kuinkahan moni heistä onkaan itse aiheuttanut sairastumisensa?
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Sefa - Toukokuu 21, 2005, 02:12:00 ap
No eipä alkoholistien aiheuttamien sairauksienkaan kalleudesta ole saanut kukaan mainita, eikä pillerihumalassa toisen yli ajaneita autoilijoita tappajiksi. Tabut on tabuja tässä maassa ja jostakin toimittaja raukkojenkin pitää aina vain paasata. Diabeetikot ovat syntisen suuri ryhmä ja meillä Suomessa muita enemmän tutkittu väestö, niin eipä ihme jotta tässäkin asiassa Ainsteinin suhteellisuus teoria on taas saanut aivan uudet mittasuhteet. Harmi vain, että tällaisella "uhkaavalla media työllä" saadaan meidät niin I-tyypin kuin II-tyypin diabeetikot sellaiseen valoon, että olemme kansakunnalle turha menoerä. Onhan totta, että diabetesta muodostuu monin eri tavoin, eikä esim. vääriä pillereitä popsimalla tai alkoholia kiskomalla tuhotut munuaiset ole kovinkaan harvinaisia. Näiden sairaita ihmisiä arvostelevien pitäisi tietää huomattavasti enemmän sairauksitamme ennen kuin päästelevät sammakoita suustaan ja latelevat syytöksiään. Kaikki II-tyypin diabeetikot ei todella ole elintaso-sairaita tai väärällä ruokavaliolla väärin ravittuja ihmisiä. Toiset ihmiset ovat vain sattuneet saamaan omassa perimässään sellaiset aineenvaihduntaa heikentävät geenit joiden lopputuloksena eli oikeana ihmisenä syntyykin vajavainen henkilö. Sanon vajavainen, sillä jokaisella ihmisellä on näitä vajavaisuutta aiheuttavia geenivirheitä, mutta se miten sama yksilö sitten sattuu saamaan näitä virheellisiä geenin alleeleja tai varsinaisia geenejä molemmilta vanhemmilta ja taas mitkä ominaisuudet ovat siirtyneet heidän vanhemmiltaan. Kun palapeli loksahtaa kohdalleen syntyy sairaus, jota ei pysty aina välttämään. Sanoin äsken vajavainen ihminen, sillä jokainen ihminen on vajavainen ja ympäristömme muovaa sitten sen lopputuloksen eli ne ns. ympäristötekijät, mitkä määrää millaisen kasvun mahdollisuudet me sitten synnyttyämme saamme. Kaikki ei siis ole niin yksinkertaista kuin ministeri Mönkäre väittää, mutta hänen tarkoitus lienee ollut vain hyvä ja saada aikaan tätä keskustelua hieman ärsyttämällä eli mitä parantamista meillä olisi omassa elinympäristössämme, elin olo suhteissamme ja ennen muuta omissa ruokailutavoissamme. Mönkäreen tyyli kalskahtaa korvaan syyttävänä, mutta tuskin hän niin tosissaan syyttää ketään halunnee, varsinkaan tämän meidän diabeetikkojen keskustelun luettuaan. Mönkärettä, vaikka hän minua kiusasi ns. vaippa-apina teatterissa kohtelemalla kuin juutalaista natsien leirillä en silti tyhmänä pidä, mutta hän voisi olla enemmän inhimillisempi jokaista sairasta ihmistä kohtaan ei vain oman puolueensa parempiosaisia kohtaan. Sillä ei suomalaista yhteisöä pyöritä ja yllä pidä rikkaat ulkomaalaisissa pankeissa rahojaan lepuuttamassa pitävät henkilöt vaan me sairaat, vammaiset, eläkeläiset ja muut sosiaalietuuksilla pääasiassa elävät ihmiset. Me pidämme suomalaiset kaupat pyörimässä ja muutenkin yhteiskunnan elossa. Jos meitä ei olisi ei olisi kauppojakaan eikä juuri muutakaan ajatelkaa vaikka itse rahan kiertokulkua, yhden meno on toisen tulo ja miten pitkään saamme sitä samaa markaa kierrätettyä omassa yhteiskunnassamme sitä suuremmaksi sen markan arvo lopulta nousee. Tämä vain pääsi sateenkaaren omahyväisyyden aikakaudella varsin monelta unohtumaan.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Lalli - Toukokuu 21, 2005, 16:10:00 ip
Mistähän minä saan syyttää itseäni että tuli d1, ei sukurasitetta, ei ylipainoa, elämäntavat ihan normaalit. Se vaan tuli jostain!
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Antsu1 - Toukokuu 21, 2005, 16:30:00 ip
Voi Sefa,
jakaisit tekstiäsi edes vähän kappaleisiin. Pari tyhjää riviä tekisi ihmeitä.

Mun silmät ei kertakaikkiaan pysty lukemaan mahdollisesti hyvääkin tekstiäsi. Katse pomppii riviltä toiselle hallitsemattomasti ja siinä kyllä ajatuskin multa välillä katoaa kokonaan.

ystävyydellä valitellen Antsu1
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Sefa - Kesäkuu 26, 2005, 17:31:00 ip
Sorry, Antsu1, en tule muistaneeksi noita rivivälejä, kun pää on yhä täynnä kaikkia toisten minulle järjestelemiä sotaseikkailu-juttuja.

Kirjoittelin taas tuonne Viimeisin Hba1C-sivustolle ja samaa pötköähän siitäkin taisi taas tulla. Ehkä minäkin "vanha" joskus opin vielä?

Liekö tuo RiskiIhalaisenkaan touhuilu ihan järkevää, en nimittäin usko, että ranskalaiset tai brittiläiset työläiset alkaa tukemaan tämän pikkuvaltion etuja, vielä toistaiseksi Suomi nimeä kantavan valtion, kun he ajattelevat vain ja ainoastaan oman maansa etua tässä Suur-Euroopassa, edelleenkin! Ranskalaisille, niin sijoittajille kuin työntekijöillekinhän on vain etua siitä, että Suomen kilpailukyky maailmalla menee, eikö niin?

Eihän se tiedä meille sairaille  mitään hyvää se, että maan talous romahtaa, kohta ollaan kuin täällä Itä-Suomessa rajan takana samassa asemassa. Heinäluomastako tässä tehdään uutta pääministeriämme????
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Sefa - Kesäkuu 26, 2005, 17:32:00 ip
Kalliiksi tulee....
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: dadda - Kesäkuu 28, 2005, 13:54:00 ip
tonni oli varmaan monessa oikeassa, enkä juuri D2:sta tiedä, mutta eikös sitä yleensä diabetekseen sairastuttaessa laihduta? Tai ei ainakaan diabetes lihomista aiheuta. Veren sokeripitoisuus kun on d:llä korkea siksi, ettei se mene inskan puutteen/tehottomuuden takia kudoksiin, ei edes rasvana lihottamaan. Eli kohonnut sokeripitoisuus ei lisää ihmisen energiansaantia, vaan pienentää sitä??
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Kesäkuu 28, 2005, 18:57:00 ip
Tänään tsiigasin aamu tv:tä.
Siellä sanottiin että, niillä jotka ovat pitkään laihduttaneet on kaksi kertaa suurempi riski kuolla nuorena kuin niillä jotka eivät laihduta.
Laihduttaminen aiheuttaa lihasmassan katoamista sekä luiden heikkenemistä ym.

Näin ne terveet elintapa ohjeet vaan muuttuvat vuosikymmenien kuluessa.
Että silleen.

Tonni (elintapa expertti)
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: tv - Kesäkuu 28, 2005, 19:57:00 ip
Täytyy laihduttaa nopeasti ja lyhyesti ja sitten olla lihomatta ja laihtumatta tai muuten käy kuin sille yhdelle hevoselle - kuoli just kun oppi olemaan syömättä.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: dadda - Heinäkuu 01, 2005, 16:35:00 ip
joo, eikös sitä silloin pitkään laihduteta, kun ei tuloksia tule vaan jojoillaan    Siksipä nykyään suositellaankin meidän kaikkien niin hyvin tuntemia elämäntapamuutoksia eikä laihdutusta, paino kyllä saa tippua  
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Heinäkuu 01, 2005, 19:46:00 ip
Joo kyl ne elämäntapa muutokset on se ainoo oikee.
Minähän, näin pian kuuskymppisenä, aionkin alkaa elämään taas 20-vuotisen  elämää, silloin kun ei kerenny syömäänkään ennen kl.3:ee yöllä nakkikioskilla ja liikuntaa riitti, no en viitsi pitkästyttää teitä, kerron siitä sitten joku toinen kerta.
Pitäs painonkin alkaa pudota.
Bilettää, onks mitää sika viileit menoja missää.

Tonni  (elämäntapa fani)
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Yogi - Heinäkuu 01, 2005, 21:28:00 ip
Oltiin sutturan kanssa viikko landella. Vettä tuli kuin aisaa. Kyhjötettiin sadeviitan alla ja ongittiin pieniä ahvenia. Sit kaivettiin maasta uusia perunoita. Savimaa oli liiskana ja saappaisiin tuli aikomoiset tääppäät. Salaattimaa oli kuran peitossa. Pesemällä joka lehden erikseen saatiin sentään vähän vihreää leivän päälle. Koiranputki tunkee joka puolelta meidän tontille ja vesiheinä meinaa peittää koko perunapellon.

Viikko elämäntapaintiaanina pudotti painoa pari kiloa ja sokerit normalisoituivat taas 6,2:een. Ensi viikolla pitäisi lähteä melomaan majavien kanssa Isojärven reservaattiin.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Sefa - Heinäkuu 04, 2005, 01:37:00 ap
Lalli, oletko jo tutkittanut perimäsi geenit, ehken siellä joku on kuitenkin ollut vähän vinksallaan kun sait tämän ison D:n? Ja jokuhan on kait arvellut näiden diabetekseen altistavien tekijöiden periytyvän ei varsinaisissa geeneissä vaan jossain niiden geenien yhteydessä vanhemmiltamme siirtyneissä muissa elämäämme myöhemmin altistavina vaikuttavista aineen osasista, mitä ne nyt lienee olleetkaan???? Joku joka on tutkinut asiaa voisi varmaan valaista mitä, jos nyt sattuu lukemaan tämän minun juttuni. Minä kun en paljon perintötieteestä ymmärrä  :confused:  . Olen vain jostain sen suuntaista sattunut lukemaan kerran jostain.

Ihminen on niin ihmeellinen ja mistä sitten kukakin lienee koostunut ja mitä sisällään pitänee? Lieneekö kaikki tarpeen tietääkään?  
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Sefa - Heinäkuu 04, 2005, 02:12:00 ap
Vielä siitä jojo-ilmiöstä, minä olen sellainen jojoilija ollut ihan luonnostani, ilman että tarkoituksella olisin lihonut/laihtunut niin vaan on käynyt. Ensin kun laihduin 13-vuotiaana, sain sokeritaudin, sitten kun seuraavan kerran laihtuin 16-vuotiaana sairastuin tubiin ja sitten kun kävin diabetes-kurssin 80-luvun alussa niin lihoin, kun innostuin ruuanlaitosta ja ainakin uusien reseptien kirjoittelusta.

Seuraavaksi taas laihduin 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa sairastuinkin psyykkisesti työstressiin, jota hoidettiin varsin väärin ja väärällä tavalla. Lopuksi vielä tilanne paheni syksyllä 1996, kun verenpainelääkitys aiheutti vielä keuhkojen vajaatoimintaa ja munuaiseni alkoivat myös heiketä.

Minut pahaa munuaissairautta sairastava ihminen työnnettiin sotaleikkikaluksi mielisaaraalaan pakkohoitoon. Siellä minulle määrättiin vahvat psyykenlääkkeet, jotka paitsi väsytti niin vei myös liikuntakyvyn kangistaen jäseneni ja saaden aikaan pahoja pakkoliikkeitä. Lisäksi minua hoidettiin vielä varsin mallikkaasti itsemurhaan johdattelevasti kaiken sen pelottelun päälle mitä minua hoitavat ihmiset teki. Näin vain koska oli muoti-ilmiö luoda sairaista kuvaa yhteiskuntaa rasittavana eikä yhteikunnan rattaita pyörittävänä (kuten tosiasiassa on tilanne) ilmiönä, kuten se "Natsi" muisteluihin kuului.

Lihoin kahdessa vuodessa 20 kiloa ja myöhemmin vielä 10 kiloa siitä, kun olin 1996 normaalipainon ylärajalla, missä yleensä laihimmillani raskaan ruumiinrakenteeni ansiosta olen ollut vain koska minut pakotettiin munuaissairaana väärin lääkittynä käyttämään lihottavia neuroleptejä vain sen takia, että kyläyhteisöni ja työyhteisöni halusi leikkiä kustannuksellani.

Tämän kaiken lopuksi viime huhtikuussa postilaatikollemme ilmestyi 4 puolueen viime syksyn vaalimainokset kauniisti rusetille käärittynä samaan aikaan kun Maikkarin Sub-tv näytti paskahuussi mainostaan suurten ikäluokkien paskassa uittamisesta. Kun katsoin kotiseutuni paikallislehden viimesyksyistä vaalilistaa niin siitä kävi ilmi, miten järjestelmällisesti se seikkailutus ja minun raiskaamiseni oli tapahtunut yhteistyössä kaikkien puolueiden kesken aivan yhtä järjestelmällisesti kuin se minun kokema II-maailmansodan ja Irakin-sodan tosi-versio siitä "skini-teatterista" mitä nämä kaikki yhteisöt varsin mallikkaasti toteutti. Liekö ollut suurikin vallan käytön näytön osoitus raiskata lyödä lyötyä tyylillä sairasta ja puolustuskyvytöntä henkilöä.

Minä sentään raiskattuna sekä henkisesti että ruumiillisesti sain pitää henkeni, kaikki näiden seikkailuttajien käsiin joutuneet eivät saaneet, vaan he pääsi sinne NAHKURIN ORSILLE PARATIISIIN aivan oikeasti mediasodan ja oman ympräristön raiskaamina ihan todella.

Vielä loppun se, että kaikki eivät liho itse vaan heidät lihotetaan pakolla toisten armottomien käsissä. Vaihtoehtoja on niissä tilanteissa vain kaksi, syö pillerit ja liho tai ole peloteltavina ja peloissasi pakkohoidossa, missä et itse saa päättää juuri mistään.

Sitten vielä yksi totuus lihomisesta. Minä olen jo normaalipainoisena liian altis lisäsairauksille. Mm. vastustuskykyni katoaa kokonaan, kun alan saavuttaa keskimääräisen normaalipainon. Liika liikapainokin on toki pahasta, mutta ei alle 30-vuotiaille tehdyt painoindeksit päde enää 50-vuotiaisiin ja kaikkiin nuorempiinkaan henkilöihin.

Emme ole myöskään samalla mallilla tehty. Minä itse kuulunen johonkin saamelaiseen tai muuhun tukevampaan rotuun, kuin läntiset pitkät ja tasapaksut tai itäiset pienet ja hoikat ihmiset, eikä minua voi verrata heihin millään lailla.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Sefa - Lokakuu 03, 2005, 00:31:00 ap
Ai, jokos nämä Mönkäre jutut loppu? Mites olis optiot? Onkos teillä niitä Fortumin? Tai Soneran tai muita?

Mönkäre voisi varmaan lahjoittaa minulle sotaruumislelulleen muutaman option tuoton tai edes meille diabeetikoille yhdessä kun hänellä kerran oli sitä taipumustakin itsellään. Eikö?

Tuli vaan mieleen se Kirkkonummen heikoinlenkki-mielenterveys-tilaisuus niine "olen skitsofreenikko" "olen jutsku" paitoineen joita siinä tilaisuudessa minullekin jotkut älykkäät hyvikset "Paola Suhosen" designenä yritti kaupata siinä sotasirkuksessa johon minut ruumisleluksi nämä hiekkalaatikoillaan leikkivät ay-aktiivit pisti ja siellä tilaisuudessa oli mukana myös ministeri Mönkäre syksyllä 2002. Se niistä minun harhaluuloista.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Maaria. - Lokakuu 03, 2005, 12:41:00 ip
Sefa, olet nämä samat tarinat kirjoittanut jo aika moneen kertaan. Eikö kannattaisi purkaa pahaa mieltään suoraan sen aiheuttajille, esim. tuon Kirkkonummen tapahtuman järjestäjille? Eihän me palstalla kävijät paljoa noille asioille mahdeta ja kaikki mainitsemasi poliitikot ja Bin Ladenit ja entiset työkaverisi eivät varmasti vieraile täällä Kohtauspaikalla.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Toisinajattelija² - Lokakuu 14, 2005, 19:11:00 ip
Keskustelu aiheen aloittaja kaipaili D-liitosta valistusta.
"Voisiko joku asiantuntija liitosta valistaa lääketieteen ja kirurgian tohtori Mönkärettä että perintötekijöillä saattaa olla jotakin tekemistä insuliiniresistenssin kanssa?"

Olen saanut käsityksen että D-liitto juuri yllyttää hyökkäämään meitä kakkosia vastaan. Paikallisen terveyskeskuksen seinällä on juliste:

""Diabetesliitto
Tyypin 2 diabetesvaara
Tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes on vaarallinen valtimotauti.
Joka kolmannella suomalaisella on siihen perinnöllinen alttius.
Ylipaino, etenkin vatsakkuus, lisää sairastumisvaaraa.  
Sairastumisen voi ehkäistä elintavoilla.
Tuijota omaa napaasi
TESTAA RISKISI!
www.diabetesliitto.fi"" (http://www.diabetesliitto.fi"")

Julisteen sanoma on yksiselitteinen: Sairastumisen voi ehkäistä elintavoilla.  Syynä sanotaan olevan miltei yksinomaan lihavuus. Tutkimustulokset kuitenkin kertovat, että sairastuneissa on myös laihoja. KAIKKIA sairastumisia ei käytännössä voi ehkäistä.

D-liitto on jo valistanut: Mönkärettä, Ahoa ja yleensä kaikkia, että suurin osa meidän jäsenistä on suuria syyllisiä, kun eivät ole ehkässeet D.  Käykää kimppuun vaan. Haukkukaa oikein perusteellisesti!! He ovat sen ansainneet!

Ymmärrän kyllä että alkoholismin voi ehkäistä, kun ei koskaan juo alkoholia yli 2 cl vuorokaudessa.  Mutta ei taida olla alkoholisteilla yhdistystä, että syyllistäisi aiheesta alkoholisteja.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Jape - Lokakuu 17, 2005, 21:32:00 ip
Eiköhän tämä aihe ole aika helppo tiivistää lyhyesti : lihavuus altistaa ja omat elintavat vaikuttavat useassa tapauksessa, mutta kaikkiin tapauksiin ei toki laihduttaminenkaan auta. Mutta turha kuitenkaan laittaa päätä pensaaseen ja sanoa, että itse ei voi mitään asialle tehdä.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 18, 2005, 09:52:00 ap
Eilisessä A-piste ohjelmassa taas puhuttiin aiheesta.

Ne tutut lihavuus, liikunnan puute, epäterveellinen ruokavalio ovat edelleen 2-tyypin diabeteksen pahimpia aiheuttajia.
Huomautettiin (Esko Aho), että kun edellämainitut asiat hoidetaan kuntoon, suurimpia edunsaajia tulevat olemaan ne, joilla elintapamuutokset ja niihin liittyvät keinot eivät auta. Heitä varten riittää sitten niitä jäljelle jääviä hoitoresursseja.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Lokakuu 18, 2005, 10:45:00 ap
Terveisiä kannuksen Kennedylle.
Joo, Ihan helppo nakki,
Yksinkertaista valtiontalouden näkövinkkelistä.
Siitä vaan "vips" hoidetaan epäterveelliset asiat kuntoon.
No niin, nyt se sitten on hoidettu !
D2:set ja muut elintasokroonikot. Kaikki sairastumiset peruutettu.

Ai, eikö ?
Tonni ja porkkana
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: Jape - Lokakuu 18, 2005, 12:59:00 ip
No ehkä tuo Esko Ahon esittämä juttu on liian jyrkkä ja suoraviivainen, mutta kuten sanoin, ei pidä silti vetää hernettä nenäänsä vaan ajatella, että siinä on kuitenkin paljon asiaakin, riippumatta mitä mieltä ollaan itse Eskosta. Kyllähän totuus on se, että mm. lihavuus on suurimmalta osin itse aiheutettua, ei suinkaan perintötekijöiden vika. Kukaan ei ole väkisin liikaa ruokaa suuhun ahtanut.

Tuli vaan mieleen, kun katsoin tämän Super Size Me-dokkarin muutama päivä sitten. Pari teiniä oli haastanut Mäkkärin oikeuteen koska on Mäkkärin vika että heistä on tullut ylipainoisia. No, onneksi kanne ei mennyt läpi. Yksilölläkin pitää olla vastuu.
Otsikko: Re: Ministeri Mönkäre
Kirjoitti: TonninStiflat - Lokakuu 18, 2005, 13:32:00 ip
Joo nyt vaan kaikki kansankynttilät hommiin, selittäkää
nyt tämä kaikille nuorille niin että se menee jakeluun.
Se vaan että Aho ajattelee asiaa paljolti kansantalouden
ja säästöjen kannalta.
Yhteiskunta vaan on muuttunut ja kehittynyt teknologian
ja muiden elämää helpottavien vimpaitten kautta vähemmän liikuntaa suosivaksi.

Lihavuuden tiedetään kuitenkin olevan osittain perinnöllistä. Esim. lapsuusiän lihavuudesta katsotaan periytyvyyden selittävän 25-40 %. Epäselvempää on mitkä ominaisuudet periytyvät ja mikä niiden keskinäinen osuus on: sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunta, rasva- ja lihaskudoksen aineenvaihdunta, autonomisen hermoston toiminta, ruokahalun säätely tai persoonallisuustekijät. Lihavuuden periytyvyyteen vaikuttavia geenejä on löydetty eri puolelta perimäainesta, joten yhden ainoan tekijän ei voi katsoa selittävän ilmiötä.

Jos molemmat vanhemmat ovat lihavia, kaksi kolmesta lapsesta perii saman taipumuksen. Perinnölliseltä vaikuttavaa lihavuutta ei kuitenkaan voi pitää vaarattomampana kuin muutakaan lihavuutta.

Ruokavalio ja ruokailutavat ovat perheen sisäisiä tottumuksia, jossa vastuuta ei voi jättää lapsille. Jos kotona ei ole ruoka-aikoja, vaan jokainen käy vuorollaan jääkaapilla ja lapset ostavat pahimpaan nälkäänsä "roskaruokaa", lapset eivät opi oikeita ravintotottumuksia. Valistuksella on vaikutusta, sillä on osoitettu että perheen koulutustasolla on merkitystä ruokavalinnoissa, liikuntatottumuksissa ja lasten lihavuuden esiintyvyydessä.

Tonni (Maailman parantaja)