Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Hoitovälineet => Aiheen aloitti: Maaria. - Syyskuu 29, 2005, 22:03:00 ip

Otsikko: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Maaria. - Syyskuu 29, 2005, 22:03:00 ip
Menen ensi viikolla osastolle aloittelemaan pumpun kanssa. Ajankohta on huono, sillä koiravanhukseni on sairastellut. Sille minun poissaoloni on samaa kuin yksinolo, vaikka seurana olisi 100 muuta ihmistä. Enkä minäkään osaa olla oikein erossa siitä... Nyt mietin, että kuinkakohan kauan se pumpun opettelu osastolla yleensä on?
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Tatta - Syyskuu 29, 2005, 22:14:00 ip
Menin maanantaina ja jo keskiviikkona pääsin kotiin. Varmistettiin, että tuli täysi vuorokausi uuden basaalin kanssa ja se oli suurinpiirtein kohdallaan.

T: Tatta
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: InkeriR - Syyskuu 29, 2005, 22:31:00 ip
ei päivääkään. Kuivaharjoittelin pumpulla muutaman viikon ja sitten polilla noin kaksi tuntia ja pumppu puksutti vyötäröllä. Muutaman viikon ajan soittelin hoitajalle (tarvittaessa lääkärille) verensokeriarvoja ja niiden mukaan hiottiin basaali kohdalleen.. Elin siis "normaalioloissa".
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Xenia - Syyskuu 29, 2005, 23:03:00 ip
Minä olin osastolla tiistaista perjantaihin. Lisäksi kävin sielä vielä maanantai aamuna pyörähtämässä, mutta onneksi päästivät minun sitten kuitenkin kotiin. Osastolla olin pikään (kai?) yöllisten matalien ja hypoon heräämättömyyteni vuoksi. Tsemppiä pumputteluun. Laita kuulumisia!
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Syyskuu 30, 2005, 09:50:00 ap
Ns. polikliininen pumpun käyttöönotto vie diabeetikosta riippuen 2...6 tuntia poliklinikalla, sitten kotiin mittailun ja hätänumeroiden kanssa.

Ns sairaslomaa noin viikko lähinnä basaalin säätöä varten. Aluksi paljon yömittauksia, mikä päivisin voi väsyttää.

Riippuu varmaan sekä hoitopaikasta että diabeetikosta, miten toimitaan. Kokeneet ovat eri asemassa kuin esim. lapset.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: anna-mari - Syyskuu 30, 2005, 10:06:00 ap
Menin tiistai-aamuna ja torstaina päivällä pääsin kotiin. Eka vuorokausi meni ns. hukkaan, sillä pumppu ei jostain syystä pelittänyt ja sokerit huiteli 30:ssä  Lopulta meni hermot ja vaadin Insumanin (lääkärini suosikki) tilalle pistoksista tutun Humalogin. Ja sitten alkoikin sujua. Syytä ekan vuorokauden huiman korkeille ei selvinnyt, inskaa meni 2x normaalia enemmän ja silti jouduin korjailemaan kynällä. Kaikesta tympeintä oli, ettei kukaan koko osastolla tiennyt miten pumpun kanssa toimia, vaan itse lueskelin kirjaa ja yritin pähkäillä syytä. Vasta myöhemmin D-hoitaja sanoi, että josko olisi mäntä ollut huonosti. No selvisin, ja sain vaadittua Humalogin takaisin (epikriisissä lukee: potilas vaatii Humalogin keskusteluista huolimatta;)Oltuani vuorokauden Humalogilla pääsin kotiin.Sittenhän tuo säätäminen vasta alkoi, mutta olin kyllä tyytyväinen ollessani osastolla sen ekan kauhean yön, vaikkei kukaan mitään osannutkaan tehdä
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Maaria. - Syyskuu 30, 2005, 12:29:00 ip
Toivon pääseväni nopeasti kotiin. Toisaalta insuliiniherkkyys on tehnyt sen, että aiemmin en ole juuri koskaan edes harkinnut hoitajien/ lääkärien annostusohjeita. Ne neuvotut lisäysmäärät ovat olleet sellaisia, että olisin samantien hypoilla niiden kanssa. Koen siis olevani itse paras säätäjä inskamäärissä.

Olen kyllä ihan poikki. Univelkaa jo ennestään paljon yön hankalista sokereista, 15v koira sairasteluineen hoidettavana, palkallista sairaslomaa tiedossa 0 päivää ja edessä pumpun kanssa yöheräilyjä...    No, jospa tämä tästä ajan kanssa.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Piisamirotta - Syyskuu 30, 2005, 13:20:00 ip
Kotona sain tutustua pumppuun yksinäni (luulevat kai, ettei insinööri tarvitse apua   ... en kyllä tarvinnutkaan   ). Ja polikliinisesti aloitettiin... Pari tuntia pumppualoitus muistaakseni kesti. Mukaani sain maahantuojan, D-hoitajan ja lääkärin numerot, jotta apua tarvitessani voisin koska tahansa soittaa heille. Alussa kävin pari kertaa muutaman päivän välein näyttämässä, että kanyylinvaihto ja säiliöntäyttö onnistuu sekä VS-arvoja näyttämässä.

Aloituspalaverissa sain hyvät ohjeet perusinsuliinimäärien riittävyyden tutkimiseen ja alussa minun piti huomioida Lantuksen loppuvaikutus (eli vähemmillä basaaleilla mentiin).

Osastollekin olisin päässyt, jos olisin yksinäisenä ihmisenä halunnut, mutta kieltäydyin (varmuuden vuoksi yövyin ekan pumppuyön vanhempien luona, että ainakin joku olisi aamulla tarkistamassa olenko hengissä   ).

Öitä hoitohenkilöstö eniten epäili, ettei vahingossakaan pääsisi sokrut menemään liian matalille. Tämän ongelman hoidin heräämällä aluksi öisin 2-3 kertaa mittailemaan ennen varsinaista basaalin riittävyyden tutkimista.

Pumppu oli ollut viikon verran ennenkuin aloin tutkimaan itse basaalien tarkkoja määriä, jotta Lantus ei todellakaan enää vaikuttaisi taustalla ja tekisi sen takia turhia muutoksia basaaliin.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Syyskuu 30, 2005, 15:27:00 ip
Mulla kävi pumppuun siirtyminen tosi nopeasti. Menin sovittuna aikana d-hoitajan vastaanotolle ja siellä kiinnitin itse kanyylin ja täytin insuliiniampullin. Basaaliksi laitettiin pieni vakioannos ympäri vuorokauden ja sen jälkeen kotiin opettelemaan ja säätämään lisää. Kaikkiaan aikaa meni polilla ehkä tunnin verran.

Mitään rajoituksia ei tullut liikunnan tai aherrusten suhteen, sen sijaan ateriabolusten ottaminen kiellettiin alkuun. Se taas aiheutti korkeita yli 15 sokeriteta ja kun en saanut soittamallakaan lupaa bolusten ottoon, otin niitä omin luvin, kun olo oli niin huono. Itse en ole tottunut noin korkeisiin sokereihin ja sen vuoksi noilla arvoilla oli koko ajan huono olo.

Oleellista kai on tarkka verensokerin seuranta heti pumppuun siirtymisen jälkeen ja niiden perusteella oikean basaalin hakeminen.

Tsemppiä sulle Maaria, älä turhaan "pelkää" pumppua  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Syyskuu 30, 2005, 15:50:00 ip
Siiri, kerrottiinko sinulle, miksei boluksia saanut ottaa ?
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tiuku - Syyskuu 30, 2005, 16:36:00 ip
Oisinkohan minä ollut osastolla jotain kolmisen vuorokautta, siitä on nyt aikaa vissiin 5,5 vuotta kun pumpun sain. Ajankohta sattui hyvin, olin lukulomalla yo-kirjoituksia varten ja sain sillä perusteella jopa "yksityishuoneen" että sain rauhassa päntätä ja nauttia täydestä palvelusta...  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Syyskuu 30, 2005, 16:37:00 ip
Tapsa, mulle sanottiin, että ensin pitää etsiä basaali ja sitten vasta tulee bolukset kuvioihin, mutta tuosta on tosiaan jo jokunen vuosi aikaa.

Itse en ole tuon systeemin kannalla ja sen vuoksi otinkin omin luvin boluksia. Mulla ainakin syömiset ilman boluksia sotkivat koko systeemin totaalisesti eikä basaalistakaan olisi saanut mitään selkkoa.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: marjalehti - Syyskuu 30, 2005, 18:25:00 ip
Mulla aloitettiin polikliinisesti. Olin ollut viikonlopun yli keittosuolalla täytetyn pumpun kanssa harjoittelemassa (ja totuttelemassa siihen et on laite kiinni ja menossa mukana) ja maanantaina sitten pari tuntia d-hoitusun opastuksessa insuliinit pumppuun.

Ekan parin viikon aikana mittailin 1-2 kertaa yölläkin ja lääkäri soitti joka päivä. parissa viikossa saatiin basaalit kohdilleen. Kehotettiin varovaisesti laittaan ns.korjausboluksia korkeisiin, mut ateriabolukset sain laittaa ihan normaalisti.

Ihme juttu, miten Siiriä neuvottu! kuinka se basaali edes voi löytyä, jos ei boluksia voi laittaa ja sokrut on ties kuinka korkealla?

Ihmettelee marjalehti
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Maaria. - Syyskuu 30, 2005, 19:53:00 ip
Minulla noiden yöheräilyjen oheisilmiö ovat tavallista korkeammat verensokerit eli yöheräilyllä ei saa tarkkaa sopivaa basaalia varmasti. Mutta toki niillä saa osviittaa oikeasta suunnasta.

Aika hassua, jos yön mahdolliset matalat ovat muka syy joutua osastolle. Kaikki insuliinin vaihdokset tehdään kai muuten kotona ja sama riski se on niissäkin. Minulla nyt protan kanssa hypoja aika usein öisin. Muutenkaan en edes muista, koska olisin muutellut inskamääriä jonkun muun ohjeilla. Ihan alussa on ollut lääkärin sanomat määrät, sitten kaikki muu on ollut minun päästäni lähtöisin.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Syyskuu 30, 2005, 21:49:00 ip
Tuo basaalin haku ilman boluksia on pöhköä. Paitsi, jos pystyy olemaan myös syömättä hiilihydraatteja ja varmaan muutakin.

Eihän niin kukaan kauaa jaksa.

Mutta ehkä alussa muutamia tunteja, tällöin kuitenkin vanhat lantukset tai muut pitkävaikutteiset ovat sotkemassa.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Syyskuu 30, 2005, 22:20:00 ip
Minä ihmettelin tuota samaa, kun bolukset kiellettiin. Todennäköisesti kielsivät ne sen vuoksi, että olen hyvin insuliiniherkkä, mutta samalla unohtivat sen tosiasian, että mulla ei todellakaan ole yhtään omaa insuliinin eritystä enää jäljellä lähes 40 d-vuoden jälkeen. Eikä mua kyllä käsketty olla syömättäkään. Sen olisin ymmärtänyt, mutta ei kai siinäkään mitään järkeä olisi ollut.

Mä en saanut ottaa niitä boluksia siltikään, vaikka soitin Meikkuun 2 kertaa, että sokerit on koko ajan korkealla ja olo on kurja, kun en ole tottunut sellaisiin arvoihin. Lääkäri oli sitä mieltä, ettei edelleenkään saa ottaa. Olin kuitenkin itse ottanut pieniä boluksia. Kolmannella soitolla pari päivää myöhemmin vastasi eri lääkäri ja vasta silloin sain luvan ottaa boluksia.

Ehkä yksi syy oli myös se, että mulla Hba1c oli hyvä (muistaakseni 6 ja jotain) eivätkä Meikussa olleet rekisteröineet sitä tarpeeksi hyvin, että en siedä korkeita sokereita. Tuon olen huomannut myöhemminkin, että Meikussa on luultu ja edelleenkin välillä luullaan, että sain aikanaan pumppulähetteen sen vuoksi, että sokerit heittelevät. Mulla se ei ollut syynä, vaan syy oli aamuyön neljäs protapiikki, joka esti aamunkoiton.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Piisamirotta - Lokakuu 03, 2005, 10:40:00 ap
Minä ainakin sain ohjeeksi basaalin riittävyyden tutkimista varten, että esim. lounas (klo 11) jätetään väliin ja sokereita mitataan kahden tunnin välein (klo 11, 13,ja 15). Mikäli muutos on 1,5 mmol tai enemmän mittausväliltä, niin basaalia vähennetään/lisätään tutkitulta ajalta 0,1 yks/tunti. Näin toimitaan joka aterian kohdalla ja yön basaalin tutkimiseen samoin mitaten klo 21, 24, 03 ja 07.

Syömistä, ateria- eikä korjausboluksia ei kielletty millään lailla, mutta basaalinmuutoksia varten piti jättää ateria syömättä ja mittailtava tosiaan parin tunnin välein. Onhan ihmisen syötäväkin hengissä pysyäkseen   .
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 03, 2005, 12:10:00 ip
No niin, pumpun käyttöönotto vei 2 tuntia. Nyt alkaa kokemusta karttumaan.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 03, 2005, 13:39:00 ip
Tapsa, minkälaisia ovat ensivaikutelmat? Nyt sulla taitaa olla jo muutama tuntia 'kokemusta' pumpusta  :cool:
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 03, 2005, 15:53:00 ip
Ensi vaikutelmat 5 tunnin käytön jälkeen toiveikkaan positiiviset.
Yllättävän lähellä Levemir-lukemia menee näin alkuun. Yö voi tuoda uutta "peliin".

Letkun sijoittaminen akuutein ongelma. Pumppu on vyöllä ja kanyyli vatsassa, vatteiden vaihdossa hieman luovuuden tarvetta.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: H1 - Lokakuu 03, 2005, 16:07:00 ip
Tapsa -
kyllä kai voit pumpun irrottaa vaatteiden vaihdon ajaksi? Vai mikä siinä on hankalaa?
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 03, 2005, 16:59:00 ip
No eihän siinä mikään hankalaa ole, pikemminkin mielenkiintoista keksiä letkulle eri reittejä eri asusteilla.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: nulla - Lokakuu 03, 2005, 21:03:00 ip
No kerro sitten kokemuksia! Täällä mielenkiinnolla niitä odotetaan, kun pitäis itsekin tehdä päätös pumpun ottamisesta. Eikö tunnu hankalalta riiputtaa kojetta vyötäröllä?
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 04, 2005, 09:39:00 ap
On se "viksu vekotin" tuo pumppu. 22 tuntia takana, iltapäivän vs-arvot 10,5 +/- 0,5.
Yöllä 8,0 +/- 0,6. Yön basaalia piti laskea klo 24 arvioidusta 30%, sitten osui kohdalleen.

Ei varmaan voi jatkua näin tasaisena ???

"Levemir-honeymoon" ehkä taustalla, liikunta eilen olematonta.
Kokonaisinsuliinimäärä 10% alempi kuin monipistosannoksilla.

Rauhallinen kaveri nukkuessa, ei mitään haittaa.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: TonninStiflat - Lokakuu 04, 2005, 11:43:00 ap
Älä Tapsa liikaa kronki niitä nappuloita.
Vaikka uuden vekottimen olet saanutkin.

Tonni:
...niin, olen tässä professorin seurassa tutustumiskäynnillä pumpputehtaalla
joka on tupaten täynnä kaikenlaisia vempaimia. Täällä on todella runsaasti
vekkuleita vekottimia.

Kas tässä meil' on pumppu kovin omalaatuinen
Se on kiiltävä ja hirmu hienot osat ovat sen
Siin' on mittari ja muistutin, jokin ihme liipotin
Siis, professori, miten ois pieni selvitys?

Professori:
Niin, siis sähkövirtaa sisään tuosta reiästä
Se käynnistää tän pumpun käden käänteessä
ja siitä lähtee käyntiin tuo pieni muistutin
ja jatkaa sitten koneistoon tämä liipotin.

Se pumppaa sieltä, mittaa täältä ja se muistin laittaa sinne
siin' on out sekä in, se on fiksu vekotin!

Tonni:
Jaha, jaha, taidan ymmärtää, mutta mikäs tää siis on?

Professori:
Tuo liipotin siis käynnistää taas tämän pumppelin
joka pumppaa vähän inskaa näihin termostaatteihin
jonka jälkeen veri virtaa tuon siipipyörän luo
joka antennin päässä pyörii - katso, se on langaton!

Se pumppaa sieltä, mittaa täältä ja se muistin laittaa sinne
siin' on out sekä in, se on fiksu vekotin!

Tonni:
Jaha, jaha, kiitos, kiitos, professori, mutta..
mihin tätä härveliä käytetään?

Professori:
Niin, antenniin onkin ruuvattu tää neula tukeva
Joka pistää mahan alla, taitaa olla sik ja sak
Ja sik ja sak kun toimii, syntyy pumppuun näin
Ampeeri tai kuusi - tai jotain sinne päin!

Se pumppaa sieltä, mittaa täältä ja se muistin laittaa sinne
siin' on out sekä in, se on fiksu vekotin!

Tonni:
Niin, niinpä tietysti, mutta..
mikä ihmeen mylly tää nyt loppujen lopuks oikeen on?

Professori:
Niin, tulokset jotka saadaan, ne tänne johdetaan
Se tätä johtoo pitkin saa tän vehkeen starttaamaan
Ja sähkö taasen palaa läpi tämän putkiston
Näin, näin se käy, itsestään, inskapumppu se on!

Se pumppaa sieltä, mittaa täältä ja se muistin laittaa sinne
siin' on out sekä in, se on fiksu vekotin!

Tonni: Mutta tota..

Professori: inskapumppu se on!

Tonni: Voi ihmisen käsi...
ja kanan aivot!
Kaikkea sitä täytyy kuulla ennen ku korvat putoo päästä...

Piirsi TonninStiflat
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Maaria. - Lokakuu 04, 2005, 12:50:00 ip
Jännitys kasvaa. Huomenna tähän aikaan olen jo osastolla. Minä sain ohjeen elää ekasta hetkestä lähtien mahdollisimman samalla tavalla kuin normaalisti. Yksi tuttuni asuu sairaalan vieressä ja olen jo tilannut hänet minua ulkoiluttamaan huomiseksi. Mies ulkoiluttaa sitten illalla.

Se vähän harmittaa, kun sairaalan ruoista ei tiedä hiilareita, eivätkä kuulema mulle niitä laske. Mukaan lähtee desin mitta, vaaka ja omia syömisiä. Hh-herkkänä tuollainen 1,5 mmol tulee tosi helposti arviointivirheistä.

Koirakin on siinä kunnossa, että tuskin kuukahtaa juuri nyt.  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: anna-mari - Lokakuu 04, 2005, 13:04:00 ip
Mulle oli ekana sairaalanpäivänä varattu liemiruokia, enkä tiiä miksi. Onneksi hoitaja tajusi etten mä nyt mitään mössöjä ala syömään ja hankki jostain tavallisen annoksen;)
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 04, 2005, 17:39:00 ip
Kiva kuulla Tapsa, että olet ainakin vielä ilmeisen tyyvyväinen pumppuusi.  

Myös Maarialle tsemppiä huomisen suhteen. Odotan mielenkiinnolla mielipiteitäsi ja tuoreita kokemuksiasi pumpusta.  

Kukahan on seuraava "pumppukerhon" jäsen? Nullako?  

Mulla ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia sijoittaa 60 cm:n katetria vaatteisiin. Se on aina vapaasti jossain housun- tai hameenkauluksen sisäpuolella ja joskus voi vähän repsottaa ulkopuolellakin, jos on ollut kovin kiireinen päivä  :cool:

Housuja tai hametta vaihtaessani laitan pumpun sen omalla klipsillä kiinni puseron helmaan tai  nappilistaan ja puseroa vaihtaessani pumppu saa olla housun- tai hameenkauluksessa kiinni eli systeeminä on se, että ensin vaihdan joko ylä- tai alakerran asusteet ja vasta sitten toisen. Jos taan on tarve ottaa kaikki vaatteet kerralla pois ja käsiä tarvitaa muualle, niin ei muuta kun pumppu sopivasti polvien väliin  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 04, 2005, 18:27:00 ip
Kiitokset Siirille "myötäelämisestä", se lämmittää.
Nuo vaatejutut selviävät sitä mukaa, kun tilanteita tulee eteen.
Pumppu pelaa yhä, ja vs käyttäytyy odotetusti, yöllä insuliinin tarve oli yllättävän pieni (piti panna tilapäinen -30% aamuyöksi).

Ovet ovat apposen auki uusille "kerholaisille".

Maaria, rohkea rotan syö, uhkarohkea pumpun ottaa.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 04, 2005, 19:07:00 ip
Hieno juttu Tapsa, että olet päässyt hyvin kärryille pumpusta. Toivotaan, että jatkossa menee yhtä hyvin. Totuus voi kyllä olla, että niitä takapakkejakin tulee...

Jokohan meidän pitäisi kohta perustaa tuonne D-klubin sivuille oma "pumppukerhon" sivu ja laittaa otsikoksi tuo "rohkea rotan syö, uhkarohkea pumpun ottaa"  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Lokakuu 04, 2005, 19:55:00 ip
HYVÄ TONNI!    
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Lumi - Lokakuu 05, 2005, 11:59:00 ap
Mä sain pumpun vuonna 1986. Muistaakseni olin osastolla yön yli. Eli kaksi päivää. Sitten kotona ohjekirjan kanssa opiskelin lisää.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 05, 2005, 13:34:00 ip
Tänä päivänä tuo pumppuun siirtyminen on tehty helpoksi ja käyttäjäystävälliseksi.
Pumpun saa kuivaharjoitteluun kotiin muutamaksi päiväksi, joistakin pumpuista on saatavana ns. virtuaalipumppu joko rompulla tai netissä, jolla voi kuivaharjoitella milloin vain.
D-hoitotiimin jäsen ja pumpun edustaja ovat useimmiten molemmat 24 h "langan päässä" ja sähköpostin kautta tavattavissa, jos on kysyttävää.

Edellytyksenä on, että pumpun saajalla on hallinnassa sekä hiilihydraattien arviointi/laskenta että perus-(basaali) insuliinin että ateria-(bolu-) insuliinin tehtävät.
Ja oman elimistön reagointi liikuntaan ja insuliiniherkkyys eri vrk-aikoina on hyvä tuntea.

Siis muutama vuosi D1-elämää takana ja talonpoikaisjärkeä korvien välissä.

Joistakin viesteistä päätellen tuo osastolla olo ei juuri auta, ellei kyseessä ole nimenomaan pumppuhoitoon perehtynyt sairaala/lääkärit. Elämä osastolla poikkeaa niin paljon normaalista, että asiat on kuitenkin opeteltava uudelleen kotioloissa.
Ehkä kuitenkin tuo pumpun täyttö, kanyylien valinta ja letkujen vaihto on tärkeää opetella hyvässä ohjauksessa. Samoin pumpun annostelun alkuarvot voi kokenut d-hoitaja lääkärin tuella antaa.

Lasten kohdalla tilanne on varmaan erilainen, osastolla olo välttämätöntä, ja vanhempien pumppukoulutus siinä samalla.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 05, 2005, 16:45:00 ip
Tapsa, oliko niin, että sinulla on Animas-pumppu? Mitä mieltä olet

- pumpun käyttöominaisuuksista?
- onko se helppokäyttöinen?
- onko ampullin vaihto helppoa?
- entä pariston vaihto?
- minkälainen paristo?
- onko näyttö mielestäsi riittävän iso ja selkeä?
- onko näytön valo riittävä?

Älä pelstästy, ei tämä ole mikään ristikuulustelu, mutta kyselen vaan uteliaisuuttani ja omaa seuraavaa pumppuani ajatellen  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 05, 2005, 18:54:00 ip
Hei, tässä mielipiteitäni:

- pumpun käyttöominaisuuksista?
Oikein hyvät, helppo oppia, ks virtuaalipumppu, linkki alla
- onko se helppokäyttöinen?
On, erittäin, ks linkki alla
- onko ampullin vaihto helppoa?
On, voi ottaa esim. kynäampullista, samassa paketissa varainskat
- entä pariston vaihto?
Vanha pois, uusi sisään, ajetaan muutama tarkistus
- minkälainen paristo?
1,5 v AA litium-paristo, kestää pari kuukautta
- onko näyttö mielestäsi riittävän iso ja selkeä?
On, suomenkieliset valikot
- onko näytön valo riittävä?
En ole testannut kaikissa olosuhteissa, hämärässä toimii kyllä hyvin

Katso  http://www.animascorp.com/products/pr_insulinpump_IR1200Spec.shtml
ja  http://www.animascorp.com/vpir1200/vpmo.shtml
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Ellu - Lokakuu 05, 2005, 21:15:00 ip
Mulla oli pumppu jonkin aikaa vuonna 2001. En ollut osastolla yötä saadessani pumpun. Lääkärini ja pumppufirman edustaja esittelivät minulle pumpun ja antoivat sen mukaani kotiin. Käskivät tutustua pumpun toimintoihin ja kiinnittämään sen, kun pumppu tuntuu tutulta. Laitoin pumpun kiinni samana päivänä kotona. En kylläkään ollut yksin, vaan asuin silloin vanhempieni luona.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Riksu - Lokakuu 05, 2005, 21:44:00 ip
Lainaus
Alkuperäisen viestin lähetti Maaria.:
[qb]- - - Se vähän harmittaa, kun sairaalan ruoista ei tiedä hiilareita, eivätkä kuulema mulle niitä laske. Mukaan lähtee desin mitta, vaaka ja omia syömisiä. Hh-herkkänä tuollainen 1,5 mmol tulee tosi helposti arviointivirheistä.[/qb]
OT: en voi uskoa/tajuta, että sairaalan saupuskoista ei saa tietää hiilareita?! Perusteliko ne tuota lausuntoa millään? Miten muut sairaat D:t pistää inskaa osastolla? Minusta aika ala-arvoista toimintaa.  :mad:  Sorry purkaus!  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 05, 2005, 22:06:00 ip
Jaa, viimeksi olin sairaalassa talvella 2000-2001 useammankin kerran (se mun jalkajuttu tutkimuksineen).

Itse kyllä arvioin ruoan hiilarit - ihan niinkuin teen kaikkialla muuallakin. Itseasiassa minusta ainakin HYKSin verisuonikirurgian osastolla olivat ruoat aika selkeitä eli arviointi oli kohtuullisen helppoa.

Sitä voisi kuvitella, että siellä d-puolella olisi ainakin mahdollisuus tsekata omat arvionsa jostain... Toki ihan hiilarilaskennan koulutuksen kannalta on hyvä yrittää ensin itse arvioida ne. Tuohan on aika hyvä harjoittelun paikka, kun apukin on sitten lähellä - toista kuin välttämättä kotioloissa  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 06, 2005, 12:26:00 ip
Kiitos Tapsa noista Animaksen tiedoista ja linkeistä. Kävin äsken kokeilemassa ja kun "otin" Animaksella boluksia, niin säpsähdin, kun pumppu piippasi lopussa, koska tuli tunne, että ne bolukset meni ihan oikeasti minuun  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 06, 2005, 13:58:00 ip
Hahaa, Siiri, taisit saada Animas-tartunnan    .
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 06, 2005, 14:10:00 ip
Täytyy myöntää, että osuit oikeaan Tapsa  

Mulla on tiettyjä vaivoistani johtuvia "rajoituksia" pumpun suhteen ja tuossa Animaksessa ne näyttäisivät toteutuvan paremmin kuin Spiritissä, joten täytyypä kysellä, olisiko täällä päin mahdollisuuksia saada sellainen nyt, kun kaupunki on valinnut tuon Siritin. Hinnoista en tiedä kumpi on kalliimpi, mutta oletettavasti Animas, koska Spirit on jo valittu  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Maaria. - Lokakuu 06, 2005, 16:26:00 ip
Kotona taas, nyt pumppu vyötäröllä. Suht mukavasti mennyt, vaikka basaalia onkin vielä tarkkaa säätöä vailla. Tuntuu kummalta ja jännältä.  

Hiilarilaskennasta kommentoisin, että pumpussa on kyllä tarpeeksi uuden opettelua ja kun muutosta tulee muutenkin, haluaisin pitää hiilarit vakioina. Osastolla d-lääkäri ja d-hoitaja vierailivat luonani ei siellä muuten ollut kukaan d-ekspertti. Minä en aina saa arvioita nappiin. Varsinkin kun ruoista ei aina tiennyt "taustoja".

Vähän väsyttää, kun yöllä mitattiin niin tiuhaan.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Maaria. - Lokakuu 06, 2005, 16:29:00 ip
Sori, en huomannut Riksun viestiä. Perustelu oli se, että minähän olen konkari ja se, ettei se niin tarkkaa ole. No on se tarkkaa, jos 10 g hh nostaa sokereita 5 mmol. Ja kun nyt nimenomaan säädettiin basaaleita.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Lokakuu 06, 2005, 17:59:00 ip
Maarialle onnea matkaan uuden "kaverin" kanssa!  
Toivottavasti tulen joskus perässä...
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Jossu - Lokakuu 06, 2005, 19:38:00 ip
mäkään en ollu päivääkään xD olin ensimmäinen lasten puolella, joka täällä sai pumpun, joten hoitajat osastolla olisi ollut vielä enemmän pihalla kun me xD olin ekaks viikon keittosuolaliuoksella ja opettelin vaan ottamaan boluksia mukamas ja pistin normaalisti vielä sen viikon. sitten siirryin insuliiniin   !!
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: marjalehti - Lokakuu 06, 2005, 20:31:00 ip
Siiri ja Tapsa (ja muutkin kiinnostuneet),

paristoista Animas-pumpussa; parisen kuukautta luvataan että kestää. Minulla eka paristo oli ollut ~9 viikkoa, kun ensimmäinen pariston tilaa osoittava "palkki" muuttui mustasta vaaleaksi. Odottelin pari päivää, että tulis joku ilmoitus, et nyt vaihda paristo tms... no eipä sitä kuulunut ja viimein vaihdoin sen ensimmäisen pariston, kun yks ilta ajattelin, ettei ole kiva jos se yöllä alkaa vaatia uutta paristoa...

Nyt toinen patteri siis menossa yhdeksättä viikkoa ja palkit edelleen täynnä... ja toiminta moitteetonta.
Eli hyvin kestää paristot!

Ja minun mielestäni valo on riittävän hyvä, taskulampuksi ei ihan sovellu...  
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 06, 2005, 21:49:00 ip
Hyvä tietää, että virtaa riittää, niin pumpun edustajakin vakuutti.
Suositellaan Litium-paristoja, mutta hätätilassa alkaliparistollakin toimii, mutta selvästi lyhyemmän ajan.
Patterin kestoikä riippuu annosteltavasta määrästä/vrk, ja tietenkin myös valon käytöstä ja näytön päällä oloajasta.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: Guest - Lokakuu 07, 2005, 11:02:00 ap
Maaria, miten sulla on alku mennyt uuden pumpun kanssa? Joko olette "kavereita"?  

Marjalehti ja Tapsa, kiitos teille tuosta paristoinfosta. Saatteko nuo paristot hoitovälinejakelusta vai pitääkö ne ostaa itse?
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 07, 2005, 12:08:00 ip
Luvattiin jakelusta, pitää olla tarkkana, rttä ovat litium-paristoja (sitten, kun niitä annetaan).
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 07, 2005, 12:10:00 ip
Niin, ja aloituspaketissa on 2 kpl, joista toinen heti pumppuun. Kestänevät silti useita kuukausia yhteensä.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: marjalehti - Lokakuu 07, 2005, 20:10:00 ip
Hoitovälinejakelu antaa lisää paristoja, mut onneksi ne ovat sellaisia, joita voi ostaa myös kaupasta. Hätätilassa tosiaan alkaliparistokin käy (pitää vain muistaa muuttaa se kohta siellä lisäasetuksissa), jos on vaikka reissussa, eikä kioskista saa muita.
Otsikko: Re: Pumpun aloittajat, kauanko osastolla?
Kirjoitti: applefigure - Lokakuu 09, 2005, 13:48:00 ip
Huhhuh, minä harjoittelin pumpun tekniikkaa pari päivää, siten pantiin häkkyrä kiinni polilla ja ei kun kotiin - lääkäri antoi alkubasaalit ja käski mittailla ahkerasti. Tulosten mukaan sitten itse säätelin annoksia kunnes tuntui toimivan - ja hyvin toimii. En edes soitellut lääkärille asiasta sen koomin.

Aika eri tavoilla tätä pumpun aloittelua hoidetaan eri paikoissa, huomaan... Minulle ei edes ehdotettu tai tullut mieleenkään, että osastolle pitäis mennä.