Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes => Aiheen aloitti: d1-nainen - Marraskuu 07, 2005, 22:53:00 ip

Otsikko: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 07, 2005, 22:53:00 ip
5 päivää Levistä nyt mennyt ja sokerit ei ole kertaakaan käyneet alle 15:n (ellei sitten mittausten välillä, mikä on tietenkin mahdollista). Ei edes eilinen 3 tunnin lenkki ilman lisähiilareita laskenut sokereita. Aloitin Leviksen samalla annoksella kuin Lantus, nyt menee 4 yksikköä enemmän. Lisätä täytyy näköjään edelleen.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 07, 2005, 23:11:00 ip
Hei!
Todennäköisesti sokerit ovat olleet aika tasaisia myös mittausten välillä. Liikunta vaikuttaa Levemiriin vähemmän kuin muihin laatuihin, näin ainakin minun kohdallani.

Laitatko Levemiriä 2 kertaa? Jos et, niin se kannattaa. Näin yölle voi laittaa tarvittaessa eri määrän kuin päivälle.

Kun säädin annostani, aloitin myös Lantuksen määrällä. Tästä jouduin yksikkömäärää selvästi nostamaan. Noston voi tehdä ihan reipasta tahtia, jos sokerit ovat kovin korkealla. Voit varmaan lisätä 1 yksikkö kerrallaan sekä iltaan että aamuun. Älä suotta viivyttele annoksen nostoa.
Hiljennä tahtia sitten, kun vs on järkevällä tasolla. Tarkempien analysointien aika on sitten, kun annos on oikeassa suuruusluokassa.

Kerro edelleen, miten menee. Olemme hengessä mukana.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: äskoo - Marraskuu 07, 2005, 23:34:00 ip
Minulla oli vähän samaa ongelmaa Levemirin alkuaikoina. Jouduin aluksi lisäämään Levemir-annostani useamman kerran. Sitten, kun hoksasin, että nyt minun pitääkin pistää pikaa (Humalog) lähes jokaiselle hiilaripitoiselle suupalalle, palasin lähes aloitusannoksiini. Asiasta on keskusteltu aiemmin:  http://www.diabetes.fi/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=2;t=001319;p=2

Opin juuri Diabeteskeskuksen kurssilla myös tuon vivianv:n mainitseman säännön, ettei liikunta tehosta Levemirin vaikutusta samalla tavalla kuin muiden insuliinien. Jos tuon eilisen 3 tunnin lenkkisi aikana ei ollut pikaa vaikuttamassa, ilmiö on jokseenkin normaali.

Mittaamista ja säätämistä se Levemirkin aluksi vaatii, ei se mikään hokkus-pokkus-aine ole sekään, vaikka onkin näillä palstoilla saanut paljon kehuja. Hitaasti hyvää tulee!  
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 07, 2005, 23:54:00 ip
Kaksi kertaa päivässä olen pistänyt jo Lantusta ja ilta-annos on pienempi kuin aamu. Lisään kaksi yksikköä kerralla, koska ei Lantuksellakaan yksi yksikkö vaikuttanut oikein mitään. Huh, Lantuksen aloitin 8 yksiköllä ja pian meni jo 50 yksikköä ja tuo lisäys ei laskenut sokereita lainkaan. Mutta tuo on ihan positiivinen asia minulle, että jos liikunta ei tehosta Levemirin vaikutusta. Varsinkin tuon tähtäimessä olevan maratonin näkökulmasta  
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 08, 2005, 09:03:00 ap
Kuten olen monasti kirjoittanut aikaisemminkin, minusta myös tuntui alussa että pistän pelkkää vettä!    Annos oli sama kuin Lantuksessa.

Annosta sai lisätä melkoisesti verrattuna Lantukseen. Vakituinen annokseni on nyt sama kuin Protassa aikoinaan. Mutta sitten kun tarpeeksi nosti sitä annosta, sokerit ovatkin pysyneet tasaisena siitä lähtien.

Joten kärsivällisyyttä ja uskalla nostaa sitä annosta. Liikunta mihinkään niitä sokereita laske, jos perusinskaa on liian vähän.

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 08, 2005, 11:15:00 ap
Joo, jos annoksesi ovat noin isoja, niin sitten lisäystahtia voi kasvattaa reippaasti ainakin pariin yksikköön per pistos. Jos selvää vaikutusta ei heti tule, laita vain lisää. Tulee muuten kurja olo, kun vs on korkealla koko ajan.

Mulla nyt Levemiriä vuorokaudessa reilut 40 ky:tä ja Lantusta meni 32.

Allekirjoitan äskoon kokemukset siitä, että nyt perusinsuliinin varaan ei voi laskea mitään syömistä. Täällä pistetään nykyisin jopa hypon päälle, kun sokerit ovat lähteneet nousemmaan.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: zebra1 - Marraskuu 08, 2005, 11:27:00 ap
Mäkin suosittelen annosten aika nostoa aluksi jopa päivän välein, ja sitten kun sokerit alkavat olla edes suunnilleen tyydyttäviä, parin-kolmen päivän välein.

Mutta muistuttaisin siitä, että jos noita korkeita arvoja ei laske pikalla, korkeat sokerit voivat aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Silloin itse asiassa sopivakaan Levemir-annos ei näytä riittävän, koska se ei pääse vaikuttamaan kunnolla.

Eli vaikka se on sulla d1-nainen muistaakseni ollut tosi vaikeaa koska sokerit ovat poukkoilleet hallitsemattomasti, korkeita sokereita pitäisi laskea pikalla edes siedettäviksi. Muuten resistenssi voi sotkea sopivan Levemir-annoksen löytymisen.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: teehoo - Marraskuu 08, 2005, 12:02:00 ip
Miten teillä on vaikuttanut Levemirin annoksen reilu suurentaminen esim. painoon? Tai yleensä Lantuksen vaihtaminen Levemiriin elopainon suhteen?

Mä olen pohdiskellut tuota Levemiriä juuri liikunnan tähden, sillä nyt kun teen tasaisen varmaa jokapäiväistä lenkkiä saman verran about samaan aikaan varje dag, niin Lantus toimii kuin unelma, mutta kohta alkaa - toivottavasti - tulla talvi ja lumet ja alkaa alppikausi. Silloin olen rinteillä enemmän kuin tarpeeksi vuorokauden aikana ja epätasaisesti eli viikonloppuisin. Lantus ja Humalog voi olla hauska yhdistelmä ja kauppiaat tyytyväisiä, kun rohmuan Siripirit hyllystä. Viime talvena olin vielä lantus-actrapid -ihmisiä, ja laiska actrapid oli hyvä mäkipäivinä.

Katselen kuitenkin vuoden vaihteen tuolle puolen, kuinka käy, ja jos tuntuu ylivoimaiselle, pyydän lääkäriltä Levemiriä kokeiluun.

Siksi kiinnostaa tuo annoksen suurennus vs. paino.

Kiitos kaikille, jotka viitsitte vastata, jo etukäteen.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 08, 2005, 12:14:00 ip
Minä laihduin Lantuksesta Levemiriin siirtyessä melkein 10 kiloa. Suunnilleen saman verran suureni perusinsuliinimäärä yksikköinä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 08, 2005, 12:22:00 ip
Lainaus
Alkuperäisen viestin lähetti zebra1:
[qb]
Mutta muistuttaisin siitä, että jos noita korkeita arvoja ei laske pikalla, korkeat sokerit voivat aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Silloin itse asiassa sopivakaan Levemir-annos ei näytä riittävän, koska se ei pääse vaikuttamaan kunnolla.
[/qb]
Tämäkin on kovin totta. Olen huomannut itselläni sellaisen ilmiön (tämä voi olla sama asia tai sitten muunnos), että jos nukkumaan mennessä vs on normaali, liian suuri Levis-annos voi viedä hypoille aamuyöstä, mutta sama annos pistettynä korkeille iltasokereille ei kun nostaa aamun vs-lukemia.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 08, 2005, 16:50:00 ip
Olen myös käyttänyt Levemiriä viikon verran. Koko ajan olen nostanut annosta, ensin kahdella ja nyt yhdellä yksiköllä. Silti tuntuu, että sokerit keikkuu 15 kieppeissä. Tasaisina sokerit ovat pysyneet, mutta korkealla. Täytyy vaan rohkeammin pistää lisää! En vaan meinaa oppia pois protan vaikutuskäyrästä, joka poukkoili miten sattuu, siksi sitä on kai edelleen ylivarovainen. En ole tiennyt, että d1:lläkin voi olla insuliiniresistenssiä, siis vaikka ei olisi ylipainoinen tms...Herää kysymys, onko itsellä nyt jo kyse siitä, kun Levis tuntuu niin miedolta.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 08, 2005, 17:19:00 ip
Yöannoksesta pääsee jyvälle, kun pari tuntia ennen nukkumaanmenoa mittaa ja korjaa ja taas mittaa (ja korjaa) niin, että iltaleviksen pistoshetkellä vs on alle 10. Aamuarvo kertoo sitten, onko yö ollut lähellekään oikeanlainen. Illan vs-nousuun vaikuttaa tietysti myös aamulla pistetyn Levemirin liian aikainen loppuminen, jos annos on ollut liian pieni.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 08, 2005, 18:24:00 ip
Hei!

Jos olet jo toista viikkoa ollut Levemir-insuliinilla ja verensokerit koko ajan yli 15 mmol/l arvoissa niin tällöin pitää ensin pika-insuliinilla ottaa verensokerin alas normaali lukemiin eikä kokoajan vain lisätä perus-insuliinia.

Kun olet tämän tehnyt niin sitten verensokeri mittauksilla näet mitä pitää perus-insuliini annokselle tehdä.

Ennen ateriaa verensokeri arvo ja sitten aterian jälkeinen verensokeri arvo kaikilta aterioilta ja nämä kertovat mitä pitää perusinsuliini (Levemir) annokselle tehdä.

Kun aterioille annostat oikean määrän ateria-insuliinia niin näet heti että pitääkö Levemir annosta lisätä vai vähentää.

Jos ennen aterioita verensokeri on korkealla niin silloin pitää lisätä Levemir annosta ja jos matalalla niin silloin pienennetään Levemir annosta.

Ateria jälkeisillä arvoilla säädetään samanlaisen aterian atria-insuliinin määrää.

Kun verensokeri on useita päiviä korkealla niin pienet perus-insuliini annoksen muutokset eivät vaikuta koska tällöin insuliiniresistenssi kasvaa ja insuliini ei tehoa.

Joillakin tämä insuliiniresistenssi tulee jo 4-5 tunnin ajassa korkeilla verensokereilla.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 08, 2005, 20:13:00 ip
piikitin tuossa leivälle ja piparille 2 yksikköä novorapidia ja verensokerit humahti kymmenen numeroa alaspäin..mukavat tärinät pitkästä aikaa päällä. Ainakin hypo-oireet tallella!    Ehkä se tasa-paino tästä pikku hiljaa. Ainakin alkukokemukset leviksestä ovat turvallisen tasaiset...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 08, 2005, 21:27:00 ip
Kiitos vaan kaikille vinkeistä. Onkin tullut jo kahdensuuntaisia ohjeita eli että vetäisi sokerit nopeasti alas ja sitten se, että maltillista vauhtia sokerit alas. D-hoitaja on kyllä suositellut hidasta sokerien laskemista muutaman viikon aikana ja olen itsekin ehkä kallistumassa tuolle kannalle, ettei tule sitten mitään pahaa takapakkia, jonka seurauksena alkaa uusi vuoristorata sokeriarvoissa. No olen kyllä lisäillyt humaloginkin määrää. Puntariin päin en uskalla edes katsoa.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 09, 2005, 09:03:00 ap
tsemppiä sinne! Meitä on ainakin kaksi, jotka yrittävät saada tasapainoa kuriin leviksen avulla!    motivaatio on korkealla, mutta epäilys iskee välillä, onnistunko tämänkään insuliinin avulla!
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 09, 2005, 09:27:00 ap
Onnistuu se! Uskokaa "vanhaa"!  

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 09, 2005, 22:14:00 ip
Alotin leviksen lauantaina.
Lääkäri käski aloit.samalla annoksella kun lantus.
Vähensin kuitenkin yksikön aamusta ja illasta.
Annos tuntuu sopivalta.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 09, 2005, 23:08:00 ip
Nyt olen kasvattanut Levemirin annosta "vasta" n 50% Lantuksen määrään verrattuna. Vieläkään ei ole käyty alle 15:ssa. Eilinen lenkki nosti sokereita.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 09, 2005, 23:14:00 ip
d1-nainen: Omien kokemusteni perusteella sanoisin, ettet pelkällä perusinsuliinilla (jos se siis on tämä levis) pysty laskemaan noita sokereita. Vie aamuin illoin pikalla lähtötasot jonnekin lähelle järkevää ja katso sitten, lähteekö suunta siitä ylös- vai alaspäin. Sen mukaan sitten säädät seuraavaa saman kellonajan piikkiä.

Jos liikunta nostaa sokereita, se on varmahko merkki siitä, että perusinsuliinia on liian vähän.

Sinnikkyyttä vaan, kyllä se siitä. Muistan liiankin hyvin, miten hajalla olin, kun hain annosta. Onneksi se lopulta löytyi ja ihan varmaan löytyy sinullakin.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: zebra1 - Marraskuu 10, 2005, 10:15:00 ap
Ihan totta se resistenssi kannattaa ottaa huomioon. Sopivaa perusinsuliinin määrää ei voi löytyä, jos sokerit eivät ole suunnilleen siedettävät (alle 12 tai jotain), koska insuliini ei vaan yksinkertaisesti toimi silloin.

Sitten kun Levistä on "tarpeeksi" ja vs tulee sen ansiosta alas, sitä onkin yhtäkkiä liikaa kun resistenssi loppuu. Ja taas on hirveä säätäminen kun Leviksen määriä pitää alkaa pudottaa.

Eli pikapiikkiä mahanahkaan vaan.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 13, 2005, 10:03:00 ap
Taidan vaihtaa takasiin Lantukseen. Tätä Levemiriä pitää pistää niin älyttömästi ja myös Humalogia kolminkertaiset annokset, niin ei tässä ainakaan minkäänlainen painonhallinta onnistu. No tulipahan tätäkin kokeiltua.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 13, 2005, 13:08:00 ip
di-nainen: älä vielä anna periksi! Ethän sinä ole vielä kokeillut sitä kuin viikon tai jotain?
Väitän edelleen, että kun oikea Levemir annos löytyy, ei pikaakaan tarvitse tykittää niin paljon!

Minulla oli alku yhtä hankalaa, mutta nyt en luopuisi Leviksestä mistään hinnasta! Kuukaudessa pitäisi se annostus kyllä jo löytyä. Noin lyhyellä ajalla ei vielä selvää saada. Eikö lääkärisi ole opastanut sinua näin alkumetreillä?

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 13, 2005, 20:01:00 ip
Lääkäri ei sanonut muuta, kuin että sama annos Levemiriä kuin Lantusta. Ja ei, en pysty soittamaan hänelle, näen ensi kerran keväällä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Antsu1 - Marraskuu 13, 2005, 20:20:00 ip
d1-nainen, sullapa on kumma lääkäri  

Minä olen kyllä saanut soittoajan tarvittaessa niin omaläkärille kuin sisätautipolinkin lääkärille, siis Hesassa.

Tosin en edes tiedä oletko kunnallisella vai yksityisellä puolella hoidossa.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 13, 2005, 20:42:00 ip
Niin no jos nyt vaatisin, niin saisin varmaan soittoajan. Mutta lääkärihän sanoisi, että jos entiset annokset ei riitä, niin sitten lisätään. No tänään tultiin sitten ryminällä alas lenkin aikana, niin että joskus liikunta siis laskee sokereita Levemirilläkin. Ei ollut humalogia vaikuttamassa. No minä olen jo aikaa sitten sopeutunut ajatukseen, että minulla on labiili diabetes, jota ei saa tasapainoon, niin ettei tämä ole mitään uutta.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Lalli - Marraskuu 13, 2005, 20:43:00 ip
d1-nainen, älä lannistu! Mulla tulee huomenna viikko täyteen leviksen kanssa ja sokerit on ollu tosi korkeella! Aloitin pienemmällä annoksella ja olen sitä nyt varovasti nostanut. Pistätkö kerran vai kahdesti levemiriä? Mä laitan kahdesti.

Kummallista ettei hoitava lääkäri ole tavattavissa, mä voin soittaa d-hoitajalle ja tarvittaessa saan myös oman lääkärin puhelimeen.

Sokerit on tosiaan ollu niin hyvin koholla että silmätkin samenee, mulla herkästi menee silmiin kun on hiukankin koholla, korjaantuu kun sokerit tasoittuu. Kiva ajaa autolla pimeessä ja sateessa....

Mä en meinaa leviksestä luopua, olin lantuksen kanssa pinteessä. Ei anneta periksi!!!

Lalli sumusilmä
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: tv - Marraskuu 13, 2005, 23:14:00 ip
Levemiriä en ole aloittanut enkä lopettanut, mutta Lantusta olen pari vuotta käyttänyt ja käytän edelleen.

Voisiko tuon Levemirin oikean annostelun hakeminen olla niin vaikeata. Kun aamulla ottaa jonkun sopivaksi arvioimansa määrän, mahdollisesti totutun ateriainsuliinin kanssa, ja sen jälkeen tarkkailee verensokeriaan ja jos sokeri on normaaliarvoja korkeampaa, on syömättä  kunnes sokeri on laskenut takaisin normaalialueelle. Kun sokeri on normaalia tai vähän alle, sitten syö ja tasapainoittaa syömisensä ateriainsuliinilla, eikä suinkaan odota perusinsuliinin laskevan syömisestä peräisin olevaa sokeria.

Jos sokeri ei koko päivän aikana  syömättömyydestä huolimatta laske normaalialueelle, perusinsuliinin annos (Levemir vaikka) on liian vähäinen ja lopulta sokeri  on niin muodoin painettava alas ateriainsuliinilla.

Levemirinkään sokeria laskeva teho ei ole suhteessa sokerin laskemistarpeeseen.

Jos perusinsuliinin annos on niin suuri, että ateriainsuliinia ei lainkaan tarvita,  silloin ollaan siinä vanhassa sokeritaudin ”hoitamisen” moodissa: aamuisen insuliiniannoksen määräämässä pakkotahtisessa syömisessä.

Yritän tässä taas tuoda esiin sitä perusasiaa, että sokeritasapaino ei ole pelkästään insuliineja tai niiden määriä muuttamalla, sillä tasapainoon kuuluu aina se toinen vastapunnus eli tässä tapauksessa verensokeria nostava punnus eli syöminen, joka voi olla hyvinkin vaihtelevaa ja epätasapainoista.

Tiedän toki sen, että joillakin syöminen on erittäin hyvin kontrolloitua ja siitä huolimatta tasapainon löytyminen voi olla vaikeata, johtuen vaikka insuliinin (päivittäin) vaihtelevista torjunnoista.

Tasapainon saavuttamisessa tärkeimpänä pidän oikealla tavalla syömiseen suhteutettua ateriainsuliinin annostelua. Eikä tasapainoa koskaan pysyvästi saavuteta millään insuliiniannostuksella. Koko ajan on kontrolloitava erityisesti sitä sokeria nostavaa punnusta eli syömistään: syömiskuria siis.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 13, 2005, 23:53:00 ip
Olen pitänyt jo pitkään aterioiden hiilarimäärät vakiona: 20g hiilaria/ateria. Ja päivän kalorimäärät haarukassa 1000-1300. Voihan se olla, että tuo 300 kalorin heittely selittää jotain, niin että pitäisi syödä joka päivä täsmälleen saman verran. Tänäänkin meni 1200 kaloria, plääh, niin että tuota syömäkuria etsimään...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: anna-mari - Marraskuu 14, 2005, 08:49:00 ap
Ei kai vrk:n hiilari-/kalorimäärällä sinänsä väliä ole sokerien kannalta, kunhan ateriainsuliinin osaa suhteuttaa oikein syötyyn määrään. Pienelläkin ruokamäärällä voi saada sokerit ylös jos inskan tarpeen arvioi väärin. Jos sokerit kohoaa liian ylös aterian jälkeen, ei ne sieltä pelkällä perusinskalla alas tule, tai perusinskaa on liikaa. Jos itselläni säännönmukaisesti on sokerit korkealla tiettyyn aikaan päivästä, tulkitsen sen johtuvan liian vähäisestä perusinskasta, lisään seuraavaan päivään yksikön ja katson mitä tapahtuu. Liikunta on haastavaa, etenkin pitkäkestoinen. Pyrin siihen että ateriainskasta olisi vähintään 3 tuntia, jonka lasken itselläni Humalogin vaikutusajaksi. Lantuksen aikaan liikunta oli vaikeampaa kuin Protalla (= joutui tankkaamaan enemmän), sillä annoksen muutos tapahtui minulle liian hitaasti. Älä nyt vielä luovuta Levemirillä, kyllä annoksen löytymisessä voi mennä montakin viikkoa, ja sittenkin se vaihtelee. Pidä tarkkaa kirjanpitoa ja yritä vakioida liikunta ja syömiset vähäksi aikaa, jotta muuttujia olisi vähemmän. Kyllä sitä vähitellen jonkinlainen tendenssi alkaa hahmottua, vaikka sitten vaihtelevakin. Itselläni menee monta kuukautta ennen kuin voi uudesta inskasta/hoitomuodosta sanoa yhtään mitään.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 15, 2005, 21:44:00 ip
Nyt heitti sitten vanhalle tutulle vuoristoradalle eli hypojen ja korkeiden vuorottelua eivätkä hypot osu mihinkään tiettyihin aikoihin paitsi että yöllä niitä ei ole ollut, vaan sokerit nousee yön aikana reilusti. En oikein tiedä, uskaltaako Levemiriä enää nostaa, koska on ollut myös sellaisia hypoja, jotka ei johdu humalogista eikä liikunnasta. Hmm, ehkäpä tuossa Levemirin huipun aikaan n 6 tuntia pistoksesta päivällä ei kannattaisi ottaa humalogia lainkaan, koska tuntuu laskevan liikaa ilmankin.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 15, 2005, 22:53:00 ip
Hei!

Vähän vaikea antaa neuvoja kun sinun tiedoista ja kirjoituksista ei selviä Levemir-annoksien suuruuksia painokiloa kohti.

Levemirin vaikutus profiili on kovasti verrannollinen annoksen suuruudesta henkilön painokiloa kohti.

Selvää on sinun tapauksessa että annos minkä pistät jolla menet hypoille noin 6 tuntia pistoksesta on liian suuri ja sitä pitää pienentää.

Kun annosta pienentää niin sen vaikutusaika myös lyhenee ja tämä pitää huomioida seuraavan Levemir pistoksen pistosaikaa määritettäessä.

Ei saa tulla vuorokauden mihinkään aikaan ilman insuliinin vaikutusta. Jos näin on sinun tapauksessasi niin se aiheuttaa varmasti kertomasi vuoristo-rata ilmiön.

Tämä verensokerien poukkoilu alas, ylös, alas, ylös jatkuvasti voi myös tulla syömisistä tai syömättä jättämisestä, insuliinin epätasaisesta imeytymisestä, tressistä.

Rauhallisuus ja tasainen liikunta auttaa tasapainoituksessa. Ateriathan sinulla oli päivästä toiseen samanlaiset hiilihydraattien suhteen mutta miten on valkuaisaineiden ja rasvojen määrät.

Jos valkuaisaineiden ja rasvojen määrät ovat liian pienet niin silloin on riski alhaisiin verensokereihin jos on vähänkin liian suuri perusinsuliini annos.

Toivottavasti sepustuksestani on apua löytymään sinulle sopivat levemir-annokset.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 15, 2005, 23:58:00 ip
Annokset tällä hetkellä 16 + 14 yksikköä ja painoa 75 eli siitä tulee vajaa 0,5 yksikköä / painokilo. Ravitsemusterapeutti sanoi, että rasvan syöntiä pitäisi vielä vähentää ja proteiinin lisätä. Ehkä tuo Levemir pitäisi olla kolmena piikkinä, kun sen vaikutus tuntuu aika samalta kuin Protaphanin vaikutus? Stressi varmasti vaikuttaa sokereihini, mutta sille asialle en tällä hetkellä voi mitään. Olen sitä mieltä, että insuliinihoito pitäisi voida räätälöidä minun elämänrytmiini eikä että minun pitäisi sovittaa elämänrytmini insuliinihoitoon. Ehkä olen väärässä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Miisamari - Marraskuu 16, 2005, 08:13:00 ap
Kun lapsemme aloitti Levemirin, meillä meni useita kuukausia saada kunnolla tolkku koko hommasta. Lapsi oli flunssainen mikä näkyy nostavan reilusti perusinsuliinin tarvetta, kesän helteet muuttivat annostusta ja samoin sitten syksyn tulo jne. Olen huomannut, että Levemir on sen verran tasainen vaikutukseltaan, että hiilarit ja pikainsuliini on arvioitava erittäin tarkasti. Prota (vaikka lapsi oli aiemmin 3-pistoshoidossa) antoi mahdollisuuden ja välillä jopa pakotti ylimääräisiin syömisiin, eli vaikutushuippu oli suurempi ja samoin liikunnan takia piti tankkailla myös ilman ajatusta ateriainsuliinista.

Lapsellemme menee Levemiriä 2+2 ky 12 tunnin välein mikä on osoittautunut hyväksi. Painoa hänellä on 16 kg. Aamulevemir on hänelle hieman reiluhko, eli iltapäivällä kärsii syödä vajaa 10 g hh ilman pikainsuliinia ja usein joudumme illalla antamaan pientä välipaa eli päivällisen jälkeen vs ruukkaa laskea ennen iltapalaa. Mutta 1/2 ky vähemmällä levemirillä perusinsuliinitaso jää liian pieneksi ja lukemat tuppaavat olemaan 10 luokkaa, jota joutuu pikalla laskemaan ja se aiheuttaa helposti vuoristoratailmiötä.

Tsemppiä kovasti t.miisa
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 16, 2005, 08:19:00 ap
Aloin ihan katsomaan tästä diabetes-lehdestä näitä vaikutuskäyriä ja tosiaankin, Levemirin vaikutuskäyrä on lähes kopio Protaphanin vaikutuskäyrästä ja sen kanssa näyttää siis ainakin minulla tulevan juuri samat ongelmat kuin Protaphanin kanssakin eli vaikutushuipun takia annosta ei voi nostaa enempää, mutta jos sitä laskee, vaikutus ei riitä tarpeeksi pitkälle. Eli aion tästä päivästä lähtien kokeilla kolmella Levemir-piikillä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 16, 2005, 08:22:00 ap
Hei!

Yritän sepustaa jonkinlaista ohjevinkkiä.

Ilmoittamillasi Levemir-annos määrillä ja jos pistät ne 12 tunnin välein niin voimakkaapi vaikutus on siinä 5-7 tunnin kohdalla aamupiikistä laskettuna ja jos pistät aamupiikin esim. klo 6-7 aikoihin niin tämä selittäisi alhaiset sokerit puolenpäivän (klo 11-14) aikoihin (kun ateriasi ja energia tarpeesi vaikuttavat aika pieniltä) ja myös illalla on voimakkaampi vaikutus jos pistät iltapiikin klo 18-19 aikoihin.

12 tunnin välein pistettynä ja kumpikin annos noin 0,2 yksikköä/kg menee vaikutusprofiilit päällekkäin josta aiheutuu edellä mainitut voimakkaammat vaikutuksen.

Näissä voimakkaampien vaikutuksien kohdissa verensokerin laskeva vaikutus on suurempi kuin vuorokauden muina aikoina ja näissä kohdin pitäisi olla vuorokausien pääaterioiden verensokeria nostavat vaikutukset.

Minä sain perusinsuliini annokset sopiviksi piirtämällä paprulle omien annoksien vaikutusprofiilit ja ajoittamalla pistosajat oman verensokeri käyrän ja ruoka-aika tottumuksien mukaan.

Tämä siksi että pikainsuliini annostetaan hiilihydraatti määrien perusteella ja perusinsuliini taas kunkin diabeetikon yksilöllisen insuliini tarpeen mukaan jos ei syö mitään. Perusinsuliini tarpeen määrä on riippuvainen myös syötyjen valkuaisaineiden ja rasvojen määristä.

Monet Levemirin käyttäjät pistävät ilta-annoksen myöhään illalla ja pienempänä kuin aamuannoksen koska yöllä on monella pienempi insuliinitarve.

Kun pistetään ilta-annos pienempänä niin osa tästä pienennyksentä siirretään aamu-annokseen jotta saadaan kropan tarvitsema insuliini ja ei jää vuorokaudessa yhtään aikaa ilman insuliinia.

Tämä tasoittaa koko vuorokauden vaikutusprofiilia ja saadaan tasaisemmin käyttäytyvät verensokerit.

Olet varmaankin lukenut ja todennut itsekin että verensokeriin vaikuttaa "tuhat ja yksi" asiaa ja kaikki niksit eivät toimi kaikilla, vaan on pakko etsiä ja kokeilla itselle ja elämänrytmiinsä sopivat annokset.

Olet aivan oikeassa siinä että insuliinihoito pitäisi voida räätälöidä sinun elämänrytmiisi eikä että sinun pitäisi sovittaa elämänrytmisi insuliinihoitoon.

Toivottavasti sait taas vähän niksejä sepustuksestani jotta voit määrittää itsellesi sopivat perusinsuliini-annokset ja pistos ajat.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 19, 2005, 09:48:00 ap
Aamulla klo 8-9 pistetty Levemir ei riitä minulla iltaan asti, joten pistän iltapiikin jo alkuillasta. Tämä puolestaan ei riitä aamuun asti, joten otan ennen nukkumaan menoa kolmannen annoksen Levemiriä. Ei tässä taida olla mitään järkeä, koska viime yönä tästäkin huolimatta vs nousi reilusti ja oli aamulla 18, vaikka illalla oli ihan hyvä. Otan myös humalogia iltapalalle. En haluaisi hilata ilta-annoksia niinkään korkealle, että saa pelätä yöhypoja, koska täällä muut ovat kertoneet, että Levemirillä ei niin hyvin herää yöhypoihin.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 19, 2005, 13:46:00 ip
Hei!

Mittasitko verensokerin yöllä?

Jos illalla nukkumaan käydessä on verensokeri hyvä eli 5-7 ja aamulla on peräti 18 ja otit aikaisin sekä myöhään illalla Levemiriä niin minä oleten että tämä aamun korkea on ns. reaktiivinen korkea eli johonkin aikaan yöllä on verensokerisi käynyt alle 3:n ja maksa on pukannut sokeria vereen ja lisäksi mahdollisesti nk. aamunkoittoilmiö mahdollisesti on vielä lisää nostanut sokerita.

Jos tästä on kysymys niin asia selviää kun mittaa verensokerin muutamana yönä eri aikoihin kun ilta-arvo on hyvä.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 19, 2005, 16:17:00 ip
En usko, että tuosta on kysymys, koska asiaa on selvitelty niin moneen otteeseen enkä ole saanut yöllä yhtään matalaa (edes alle 8 arvoa) kiinni. Kyllä se nousee koko yön ajan.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 19, 2005, 16:22:00 ip
Siis sokeri oli nukkumaan mennessä 12, mikä on minulle ilta-arvoksi hyvä. En edes uskaltaisi mennä 5-7 arvoilla nukkumaan.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 19, 2005, 16:39:00 ip
Hei!

Olisiko se sitten niin että sinulla onkin yöllä suurempi insuliini tarve ja päivällä pärjäät pienemmällä insuliini määrällä kun olet oletettavasti liikkuvainen/urheilullinen ihminen.

Mahdollisesti ns. aamunkoitto ilmiö on sinulla voimakas kun kroppa valmistautuu päivän rasituksiin.

Muuta selitystä on vaikea löytää miksi yön aikana verensokerisi nousi niin paljon.

Pieniä annosmuutoksia kerrallaan ja paljon verensokeri mittauksia niin kyllä ne oikeat annokset löytyvät.

Muistaakseni pistämäsi perusinsuliini määrä painokiloa kohti oli normaalin suuruinen.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 19, 2005, 17:24:00 ip
Lantuksella se oli varsin vaihtelevaista, joinain öinä sokerit laski tuntuvasti yön aikana (jopa 15 pykälää), joinain öinä taas nousi saman verran ja joinain öinä pysyi samana. Toki yön arvoihin vaikuttaa melko voimakkaasti esim. parisuhdejumppa (niin, sitä pitäisi tietysti diabeetikon harrastaa saman verran joka yö, niin ettei vaikuttaisi liikaa sokereihin), edellisen päivän liikunnat (eilen illalla 1,5 tuntia salia, minkä olisi olettanut laskevan sokereitta viiveellä edes jonkin verran) jne.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Marraskuu 19, 2005, 17:30:00 ip
Aloitin Levemirin eilen, ja toivon että tämä tasottuisi nyt muutaman päivän sisällä kun Lantuskin on poistunut systeemeistä. Tänään ollut 3 alle 15 arvoa ja 2 yli.. Yö pysyi suht tasaisena.
No katsotaan miten menee...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 20, 2005, 23:31:00 ip
Kyllä on taas penteleen hauskaa, kun 2 tunnin juoksun jälkeen syö pienen iltapalan, niin sokerit on 25. Lääkäri sanoi, että liikunnan jälkeen tarvii vähemmän humalogia, mutta itse olen kyllä sitä mieltä, että silloin tarvii enemmän.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: tv - Marraskuu 21, 2005, 00:27:00 ap
Noin se juuri minunkin kokemusteni mukaan yleisesti on, että heti liikunnan (rasituksen)  jälkeen  on parasta olla syömättä yhtään mitään, sillä  verensokeria ei tuolloin nosta vain syöty ruoka vaan  myös sokerin uudismuodostus maksasta (tai maksan vaikutuksesta), joka ainakin raskaan liikunnan jälkeen on käynnissä  noin tunnin tai parin ajan  liikkumisen päättymisestä. Jos välttämättä haluaa tai joutuu jotain syömään, niin silloin ainakin ateriainsuliini on tarpeen.

Kun maksa lopulta tajuaa muuttuneen tilanteen, että enää ei energiaa (sokeria) palakaan pois sillä vauhdilla kuin vielä äskettäin (rasitus on päättynyt), niin alta paljastuu aktivoitunut aineenvaihdunta eli tehostunut insuliinivaikutus jolloin hyvin mahdollista on, että sokeri hiukan myöhemmin, vaikkapa 5-10 tunnin  kuluttua painuu sokerivajauksen puolelle, mikä tietystikin riippuu elimistöön työnnetyn insuliinin määrästä ja laadustakin.

Minusta kyllä heti liikunnan jälkeen tarvitaan pikemminkin enemmän kuin vähemmän insuliinia, mutta vähän tuonnempana liikunnasta tilanne on päinvastainen.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Marraskuu 21, 2005, 18:12:00 ip
Onko jollain ehdotuksia/kokemusta miten levemiriä kannattaa lähteä nostamaan?
Viime yönä vs oli noussut 11:sta 14:sta..

Ja muutenkin aamulla pitää pistää paljon enemmän pikaa kuin muina vuorokaudenaikoina.

Eli aamupalan jälkeen söin vasta päivällistä seuraavan kerran 17.30, ja vs oli noussut 13:sta 19:sta. Tai no 2-3 pientä keksiä koko päivän aikana, johon en pistänyt pikaa. Eli, kannattaako lisätä aamulla vai illalla, vai molemilla?

Logiikka ei nyt jaksa pelata... Ja muutenkaan mun levemir tietämys ei ole mitään päätä huimaavaa.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Marraskuu 21, 2005, 18:15:00 ip
Itse olen niin "arka" että nostan inska-annoksia yksikön tai puoli kerrallaan. Ja mun on pakko pistää pikaa jo yhdelle keksillekin tai pienelle mandariinille...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 21, 2005, 18:19:00 ip
Levemiriä kannattaa nostaa aina joko aamulla tai illalla, mutta ei koskaan yhtaikaa kumpaakin. Jos sinun aamuarvosi ja aamupäiväarvosi ovat yli 10, nostaisin ensin iltapiikkiä yksikön kerrallaan.

Tuo nousu 13:sta 19:sta on täysin mahdollista korkean lähtötilanteen ja niiden kolmen keksin vaikutuksesta, johon et pistänyt pikaa. Levemir ei anna juurikaan mitään suupaloja anteeksi ilman pikainskaa. Kokemusta on!

Onks Viljoo näkynyt..? Hänellä kun on aina niin tarkkoja ohjeita.  

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Marraskuu 21, 2005, 18:25:00 ip
Ok, kiitos    

Vinkkejä kaivataan.

Tosin en nosta vielä tänä iltana sitä annosta, sillä ensimmäistä kertaa pistän sen ns. oikean annoksen levemiriä. (aloitin vasta perjantaina, ja olen siis hivuttanut sen 8+8:ta 12+12:ta)

Katotaan miten huominen menee!
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Kanerva* - Marraskuu 21, 2005, 21:55:00 ip
Kyllä tämä Levemirin aloitus tuntuu minullakin olevan aika takkuista ja yhtä sekoilua. Yöllä nousee arvot 10:stä 20:een ja iltapäivällä sama juttu. Pistän Levemirin aamulla 8-9 aikaan ja illalla n. klo 23. Pikaa pitää myös näköjään pistää tuplat hiilihydraatteihin nähden.

Sitten vielä tänään iltapäivällä pistin vahingossa Levemiriä ylimääräiset 6 yksikköä, kun piti pistää pikaa. Siltikään sokerit eivät ole vielä menneet matalalle, vaikka en ole pikaa aterioilta vähentänyt. Jotenkin ahdistaa pumpun jälkeen noiden kynien kanssa pelaaminen, eikä aina muista mihinkä aikaan sitä pikaa tuli otettua ja kuinka paljon  
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 21, 2005, 23:33:00 ip
Olen pistänyt nyt Levistä kolmena pistoksena ja saanut ainakin sen edun, että vs on joinakin öinä laskenut illasta. Annoksia lisätessä olen lisännyt reilusti 2 yksikköä yhtä aikaa sekä iltaan että aamuun; ei tuolla kummoisempaa vaikutusta näytä olevan. Ei näytä nuo Levemirin annoksen muutokset vaikuttavan sen nopeammin kuin Lantuksellakaan, vaikka se oli juuri se, minkä takia Levikseen vaihdoin: että liikuntapäivinä voisi pistää vähemmän kuin muulloin.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 22, 2005, 00:57:00 ap
Morjesta taas!

Kyllähän Viljo on tänäänkin täällä kohtauspaikalla käväissyt ja jotakin kirjoittanutkin.

nenne kaipasi vinkkejä Levemirin aloituksessa koska, verensokerit oli nousseet ja oletettavasti tarkoitat että oli noussut yöllä 11:sta mmol/l:sta 3 mmol/l ylös päin ja päivällä 13:sta mmol/l:sta 6 mmol/l ylös päin.

(Viime yönä vs oli noussut 11:sta 14:sta.. Ja muutenkin aamulla pitää pistää paljon enemmän pikaa kuin muina vuorokaudenaikoina. Lisäksi päivällä oli noussut 13:sta 19:sta.)

Eli nousu oli yöllä suhteellisen pieni ja käsittääkseni ei tarvitse kuin pika-insuliinilla pudottaa lähtö-arvo eli nukkumaan käynti arvo jonnekin 6-7 tasoon niin ilmeisesti yöllä tapahtuva nousu tulee olemaan pienempi tai ei nouse ollenkaan koska tällöin perusinsuliini tehoaa paremmin kun ollaan munuaiskynnyksen alapuolella.

Tällöin ei tarvitse aamu-palallekaan pistää suurempaa määrää ateria-insuliinia kun aamulla paastoarvokin on oikeissa lukemissa ja ateria-insuliini tehoaa normaalisti.

Mahdollisesti aamun perus-insuliini määrää pitäisi vähän lisätä koska päivällä oli verensokeri nousu vähän liian raju mutta kuten Keiju sanoi niin nuosun syynä osaksi ainakin oli syömäsi keksit jos niissä oli sokeria.

Mikäli useasti tulee päiviä että päivällä ei syö tai ei ehdi syödä lämmintä ruokaa niin silloin kyllä diabeteksen tasapainoon saaminen tuottaa vaikeuksia koska diabeetikon elimistö ei kestä aliravitsemus tilanteita.

Kun nyt haet perus-insuliinille sinun kropan tarvitsemia annoksia niin yritä tulkita verensokeri mittauksiasi tuntemustesi mukaan oikein ja selvitä aina syyt miksi verensokeri nousee tai laskee.

Keijun vinkki on hyvä ja sen lisäksi pitää muistaa että verensokerin lähtöarvolla on merkitystä miten paljon verensokeri nousee jos annos on vaikka pari yksikköä liian pieni.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Marraskuu 22, 2005, 09:05:00 ap
Kiitos Viljolle    
Eilen illalla verensokerit sitten taas laski, niin kuin yleensä illalla tapana. Tai siis käyttäytyvät normaalimmin. No laski sitten vähän liikaa ja liian nopeasti. Johtunee varmaan väärin arviodusta iltapala hh määrästä. Ja piti syödä extraa. N. 30 hh. Luulin että vs aamulla todella korkea, mutta klo. 03.30 6.9 ja aamulla 07.00 5.2. Vähän nyt ihmetyttää tämä... Pitäsi varmaan pistää iltalevemir muutama tunti myöhemmin, n. 23.00 aikaan, 21.00  sijasta. Ja pitää aamun 9.00 aikaan paikallaan...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 22, 2005, 11:01:00 ap
Mulla kans tuntuu kun pistän leviksen illalla klo 21.00 8 yksikköä ja aamulla klo 6.00 5 yksikköä.

Että se ei riitä iltaan,koska sokeri on nyt ollut koholla ennen iltapaloja.

Nyt kun olen flunssassa en ole liikkunutkaan.

Aamulla saa tosi varovasti pistää humalogia vaikka aamu sokeri olisi yli 10. jos syön 30 hh ja pistän 4 humalogia hypo tulee n.7.30.

Mä en ole katsonut niitä leviksen vaikutus käyriä.

Yhtäkkiseltään tuntuisi siltä että mun kannattais muuttaa se klo: 21.00 pistos aikaisemmaksi.Aika välille klo: 17-18.

Toi nykyinen aika vaan olis niin helppo.

Monotadin aikaan ne pistos ajat oli aamu 8 ja ilta 17. Annoksetkin oli yöksi vähemmän ja päiväksi enemmän.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 22, 2005, 12:57:00 ip
Hei LIISA (v.m -67-)!

Yritän vastata sullekin kun olen yrittänyt vinkkejä antaa Levemirin alottajille.

Kyllä tuntemuksesi oikea on että aamulla pistetty Levemir-annos 5 yksikköä ei riitä oletettavasti sinun tapauksessa 15 tuntia ja tämän johdosta elimistösi on jonkin aikaa täysin ilman insuliinia.

Tämä ei ole hyvä asia sillä se sotkee kokonaan sokeritasapainosi ja aiheuttaa oletettavasti ns. insuliiniresistenssiä eli pistettyllä insuliinilla ei ole enää tehoa tai se on hyvin pieni. Labiilissa 1-tyypin diabeteksessä tämä voi olla vaarallistakin sillä täysin ilman insuliinin vaikutusta alkaa muodostumaan ketoaineita, ketohapoja ja seurauksena voi olla ketoasidoosi, insuliininpuutteesta johtuva myrkytystila.

Monotadin tai tarkoittanet Novo Nordisk Farma Oy:n markkinoimaa ihmisinsuliini MONOTARD:a minkä  vaikutus ihonalaisen ruiskeen jälkeen alkaa noin 2,5 tunnin kuluttua, on voimakkaimmillaan 7-15 tunnin kuluttua ja lakkaa yleensä 24 tunnin kuluttua.

Monotardin pistos aikoja ei voi oletettavasti Levemirin käytössä suoraan soveltaa koska näiden verensokeria alentavat vaikutukset ovat liian kaukana toisistaan.

Sinun pitää vaan etsiä itsellesi sopivat pistos-ajat ja annokset.

Toivottavasti ymmärrät minun sepustusta.

Flunssassa yleensä insuliinitarve kasvaa ja labiilin diabeteksen omaavan on tällöin oltava tarkkana ja lisättävä perusinsuliiniakin mutta sitten taas flunssan mentyä ohi sitä pitää taas pienentää.

Sitähän tämä meidän ykkösten diabetes-hoito on että pitäisi pystyä olemaan samanaikaisesti "ennustaja-eukko" ja diabeteshoitoon erikoistunut lääkäri.

Kertomuksesi perusteella minusta tuntuu että sinä saisit perusinsuliini annoksesi itsellesi sopiviksi kun tutustuisit tarkasti Levemirin vaikutuskäyriin ja mittaisit verensokerisi systemaattisesti ainakin aina ylösnoustessa (paasto-arvo), ennen kaikkia syömisiä ja n. 1-1,5 tuntia syömisten jälkeen ja nukkumaan käydessä sekä joitakin yö arvoja eri aikaan yöstä.
Tämän lisäksi kirjoitat muistiin insuliinien pistos-ajat ja annokset sekä kaikki syömiset hiilihydraatti, rasva ja valkuaisaine pitoisuuksineen.

Sitten näitten tarkkojen tietojen kanssa saat selväksi oman kroppasi insuliinitarpeet eri vuorokauden aikoina ja Levemirin vaikutuskäyrien avulla pystyt määrittämään itsellesi insuliini-annokset ja pistosajat mitkä sopivat sinun elämän rytmiisi parhaiten.

Jos et itse selviydy ja et ymmärrä insuliinien vaikutuskäyriä niin varmasti sinun diabeteshoidosta vastuussa oleva lääkäri pystyy sinua auttamaan.

Insuliini-annos määritykset eivät ole vaikeita kun on vaan riittävästi tietoa verensokereiden muutumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Annokset ovat suoraan riippuvaisia 1-tyypin diabetesta sairastavan ihmisen painosta ja yksilöllisestä insuliinin verensokeria laskevasta vaikutuksesta.

Sinun pitää ilmeisesti suurentaa Levemirin aamuannosta ja pienentää aamusyömisesi ateriainsuliinin määrää ja muillekin aterioille tarkasti määrittää ateriainsuliinin määrä.
Yön aikaiset ja aamulla ylös noustessa mitatut verensokeriarvot ratkaisevat mitä Levemirin ilta-annokselle pitää tehdä joko pienentää tai suurentaa taikka aikaistaa taikka myöhentää taikka kaikkia vaihtoehtoja.

Lycka till

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 22, 2005, 22:49:00 ip
Kiitos viljo.

Mittaamani aamu arvot ovat vaihtelevasti korkeahkoja.
Jonka jälkeen v.s hyvin nopeasti laskee.

Pysyen sitten normeissa päivälliseen asti jonka jälkeen nousee.

Jos yritän tämän nousun estää ylimääräisellä humalogi yksiköllä tulos on hypo.

Nyt piirsin ne vaikutus käyrät,kun oli aikaa näin sairaslomalla paneutua miettimään asiaa.

Leviksellä ei ole montaa yli 20 arvoa tullut.
Vielä en ole harrastanut yöllistä mysli jogurtti ahmintaani.

Pelkosyönyt olen alle 7 sokereihin n.10-15 hh.
Sitten aamulla olleet korkeahkot.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 22, 2005, 23:19:00 ip
Aloitin leviksen 6 yksikköä aamulla klo 6.00
Humalogi 4 yks. 30hh.

Hypoja 7.30 ja 10.30

Lounas klo 11.00
1 kokonainen reissumies 30hh
1kpl banaani 20hh
yht 50hh.
Humalogi 4 yksikköä.

Hypoja 13.30 aikaan.

Päivällinen 16-17 aikaan.
40-50 HH.
2-5 Yksikköä humalogia riippuen lähdenkö treenaamaan.
klo 19-21 sokerit korkeahkoja,mutta muutamia hypoja mahtuu sekaan.

Klo 21 Levis 6 yks.
humalogi 3 yks  30hh.

Muuten sama runko,mutta Levis aamulla klo 6.00.5 yksikköä ja humalogi 3-4 yks. riippuu paasto arvosta.

Illan Levis 8 yksikköä.

Mulla on raskas ja kiireinen työ,pelkään jos nostan aamun levis annosta,että se on yhtä hypoa koko aamupäivä.

Lounaan pyrin aina ottamaan saman evään,että välttyisi hypoilta.
Kotiinlähtö viivästyy muuten,jos ei saa tehtyä hommia määrä aikaan mennessä.
Yksin kun siinä hommassa keittiöllä olen ja joudun tekemään vielä laitos apulaisen hommat.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 23, 2005, 01:14:00 ap
Hei LIISA (v.m -67-)!

Yritämpä käydä läpi päivääsi ja antaa samalla jotakin arvailuja mistä mahdollisesti vaihtelevat verensokerisi voisivat johtua.

Otat aamulla perusinsuliinin klo 6 annoksena 6 yksikköä ja aamulla verensokerisi on korkea ja nopeasti laskee aina hypoille jo klo 7.30.

Tämä oletettavasti johtuu siitä että aamiaiselle (30g HH) ottamasi Humalogi annos 4 yksikköä on mahdollisesti liian suuri (Perusinsuliini Levemirin ilta-annoksen vaikustus on hyvä huomioida myös)

Kokeilepa ottaa vain 3 yksikkö Humalogia samanlaiselle aamiaiselle ja mittaat verensokerisi niin näet johtuiko klo 7.30 hypo liian suuresta ateria-insuliini annoksesta.

Mistä johtuu klo 10.30 hypo?
Esitä itsellesi kysymyksiä.
Miten hoidin klo 7.30 hypon?
Liikuinko tai rasituinko paljon että se olisi aiheuttanut klo 10.30 hypon?
Voisiko Levemirin aamupiikin vaikutushuippu aiheuttaa klo 10.30 hypon?

Annoksella 6 yksikköä Levemiriä arvelisin että se on vain noin 0,1 yksikköä/painokilo ja Levemirin verensokeria laskevasta vaikutuskäyrästä nähdään että annoksella 0,2 yksikköä/kg on vaikutushuippu 1,5 - 6 tuntia pistoksesta. Koska annoksesi on oletettavasti pienempi kuin 0,2 yksikköä/kg niin vaikutushuippukin on aikaisemmin ja lyhyempi.
Tämä vahvistaisi sen että klo 10.30 hypoon osavaikutus on siinä että aamiaisella olet syönyt liian vähän suhteessa ottamiisi insuliini määriin.

Sama juttu vaikuttaa sinulla olevan lounaan aikoihin että ruokaa on liian vähän koska menet hypoille klo 13.30.

Minä olen havainnut että banaanilla on sellainen vaikutus että se nostaa nopeasti verensokeria mutta verensokeri ei pysy kauan korkeammalla vaan verensokeri laskee nopeasti alas. Tämä nopea nousu ja lasku sotkee tasapainoa.

Lounaan jälkeen on vaikuttamassa Levemir ja lounaalle pistämäsi Humalogi eli kokeilisin tässäkin ensin pienentää Humalogi annosta ja verensokeri mittauksilla tarkistaa mikä annos on sopiva nauttimallesi lounaalle.

Sitten päivällisen jälkeinen korkeiden verensokereiden tilanne voi johtua siitä että pistät mahdollisesti liian vähän ateria-insuliinia suhteessa syömäsi aterian määrään nähden. Päivällis tilanteessa sinun pitää huomioida että tällöin perusinsuliinin aamuannoksen pistämisestä on kulunut jo niin pitkä aika että perusinsuliinin verensokeria laskeva vaikustus on vähäinen ja tällöin ateria insuliinia pitää ottaa enempi suhteessa lounaaseen koska lounas aikaan on perusinsuliinin vaikutus voimakkaampi.

Kirjoitat että työsi on kiireistä ja raskasta ja se mahdollisesti tekee sen että päivällä perusinsuliini tarpeesi on suhteellisen pieni.

Onko aamun perusinsuliini annoksesi liian pieni tai liian suuri näkee aterioita ennen suoritetuista verensokeri mittauksista eli jos ennen aterioita olevat verensokerit on korkealla pitää perusinsuliinia lisätä ja jos matalalla niin pitää vähentää.

Aterioiden jälkeisillä verensokeriarvoilla säädetään ateria-insuliinin määrää eli jos aterian jälkeen on korkealla niin samanlaiselle aterialle pitää otta enempi ateria-insuliinia ja jos matalalla niin vähempi.

Nämä perus-opit pätevät kaikille.

Aamun paastoarvosta näet mihin suuntaan korjaat illalla otettavan perus-insuliinin määrää eli jos korkealla niin lisäät perusinsuliinin ilta annosta ja jos paastoarvo matalalla niin pienennät.

Niin yksinkertaista se annoksien säätäminen on mutta kun verensokerit tuppaavat kaikesta huolimatta vaihtelemaan ja verensokeripitoisuuteen vaikuttaa tuhat ja yksi asiaa niin apua pitää uskaltaa kysyä jos ei itse aina hokaa mikä heitti sokerit sekaisin.

Toivottavasti minun sepustuksesta saat taas lisää vinkkejä insuliini-annoksien säätämisessä

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 23, 2005, 08:19:00 ap
Aah, ensimmäinen säällinen aamuarvo Levemirin aloituksen jälkeen: 11,0. Se on minulle hyvä aamuarvoksi, koska aamupalan jälkeen sokerit yleensä laskee reilusti.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 23, 2005, 13:58:00 ip
Kiitos viljo.
Mutta tämä tasapainon hakeminen on hirveen vaikeeta,etenkin naisille.
Koska myös hormoonit sitä heittelevät.

Nyt kun olen flunssassa inska tarpeeni on kasvanut jo pelkästä jouten olosta.
Tänään olenkin sitten mittaillut korkeita 12.9 aamulla ja ennen lounasta 16.9.

Ennen lounasta arvot ovat usein ollut hyviä melkein hypon partaalla,jos en ole joutunut hypoa korjaamaan.

Minun pitäisi ilmeisesti syödä töissä lounaaksi se 50 hh myslistä ja jogurtista.siinä ainakin hiilarit pitävät nälkää ainakin lenkkeillessäni.

Tässä labiilista diabeteksesta on joku lääkäri sanonut ettei hänellä ole mulle mitään neuvoja.

Itsekkin olen huomannut,että kun saan jonkun kohdan korjattua niin ongelma siirtyy toiseen kohtaan.

Nyt lääkärini sanoi ettei tämä leviskään mikään ihme aine ole.en välttämättä saa sillä sen parempaa tasapainoa,muttei se sitä huononnakkaan.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 23, 2005, 14:30:00 ip
Muutaman päivän viime viikolla kokeilin annostusta klo.6.00 levis 5 yksikköä
ja humalogi 3yksikköä. maanantaina ja tiistaina.

Keskiviikkona hartiat jumissa aika lääkäriin inskat ei imeydy jumilihaksissa verenkierto ongelmia.

Lauantaina tuli flunssa ja nyt saikulla ääni mennyt ja yöt saa yskiä.

Tulehduskipulääkekuurin sain jonka jätin kesken,kun väsyttävät.(lihaksiini).

Hirveen herkästi kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Jos kävelen aamulla pysäkille n.15-17 min matkaa 2km.vähennän humalogi yksikön,mutta jos menen omalla autolla 3 yksikköä ei aina riitäkkään.

Mutta kokeiluni jatkuu.

Työpaikallani on 3 kerrosta ravaan rappusia edes takaisin kannan maitokorilla tavaroita edestakaisin rappusissa painavatkin paljon.

Välillä raahaan imuria,mattoja.keitän puuroa ja pesen vessoja.pesen lattioita,tiskaan,laitan aamu ja välipaloja.

Pomoni on käynyt tarkistamassa tilanteen ja todennut että rankka paikka.

Työterveydessä sanoivat,että vihon viimeinen työ selkä ongelmaiselle.

Olen ollut aika puhki kotiin tultuani.

Jouluun asti pitäisi jatkaa.

Käskettiin vielä alkaa raahata lasten patjoja ulos rappusia pitkin hissittömässä talossa.
Imuroida ja pestä sängyt.

Siinä vaiheessa sanoin ettei yksi ihminen kerkee kaikkea.pitää ottaa työllistetty avuksi.

Ai niin pesen vielä pyykit ja kerään koko talon roskat vaippa roskiksia myöten.

Siinä sivussa pitää mittailla sokereita.
Anteeksi tämä vuodatus,mutta tätä työtä ennen hba1c oli 8.6.

Nyt sitten noussut 9.7.
Minun piti mennä vain päiväksi sijaiseksi sinne oma paikkani on muualla.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 23, 2005, 15:15:00 ip
Hei!

Minunkin diabetes tyyppi ykkösen on lääkärit luokitelleet labiiliksi.

Minä en ole löytänyt tasapainon saavuttamiseksi mitään super niksiä labiilissa diabeteksessa, vaan on syötävä siihen 1960 luvun malliin pieniä aterioita useasti päivässä ja oltava pirun tarkka ateria-insuliinin annoksen määrittämisessä etenkin silloin kun liikunta ja fyysinen rasitus muutteleepi.

Hoitoa helpottaisi jos pystyisi olemaan "viisas ennustaja ukko/eukko" ja diabetes tiedoiltaan kuten viisas diabetes lääkäri samanaikaisesti.

Useilla verensokeri mittauksilla vuorokaudessa ja niiden perusteella jatkuvilla korjauksilla insuliinien annos määriin ja/tai aterioiden hiilihydraatti- rasva ja valkuaisaine määriin olen nyt Levemirin avulla vuoden aikana saavuttanut erittäin hyvän pitkäaikaisverensokeri tuloksen.
Viimeeksi oli 6,3%.

Vieläkin kyllä tulee hypoja sekä hypereitä mutta ovat suhteelisen helppoja hallita kun olen saanut osaksi insuliini- ja verensokerituntemuksia takaisin Levemirin käytön aikana.

Alussa painoni putosi muutaman kilon ja se vaikutti heti Levemirin annostukseen.

Olen nyt saanut kadottamani kilot takaisin mutta pitäisi saada noin 5 kg lisää painoa sillä olen vähän alipainoinen. Pituuttakin olen ikääntyessä menettänyt noin 3-4 cm mikä johtunee siitä että ranka menee hitaasti kasaan jo 20 ikävuodesta alkaen.

Minulla kasaan meneminen on ollut voimakkaampaa koska olen työhistoriani aikana jatkuvasti kannellut teollisuusautomaation asennustöissä painavia työväline salkkuja ja pakkeja mukanani.
Olen nyky "korstoihin" nähden pieni mies, paino 61 kg ja pituus 173 cm.
Nuorempana olin riskikin ja parikymppisenä painoa oli 65-67 kg ja pituus oli 176 cm.

Kyllä sinäkin tasapainon Levemirin avulla löydät kunhan jaksat vain saada aluksi annokset itsellesi ja elämänrytmillesi sopiviksi.
Kokemuksesta tiedän että vaatii mahottomasti verensokeri mittauksia ja minä jouduin aina hoitavalta lääkäriltä pyytämään todistuksia lisä liuskoihin.

Toivottavasti Lahdessa antavat minulle Diabetesliiton lääkärineuvoston suosituksen mukaisen määrän verensokeri mittausliuskoja (1560 liuskaa/vuosi).

Jos eivät anna niin hypin huonoilla jaloillani seinille siellä hoitovälinejakelu toimistossa kävi miten kävi.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 23, 2005, 15:30:00 ip
Hei Viljo! Minäkin asun Lahdessa ja mietin tuossa juuri, että pitäisi ottaa yhteyttä johonkin korkeampaan tahoon terveydenhuoltopuolella, jotta Lahdessa alettaisiin jakaa liuskoja diabetesliiton suositusten mukaisesti!! Olen jo vuoden ajan joulunut pyytämään todistuksia liuskoja varten, kun se 3/päivä ei kerta kaikkiaan millään riitä! Nyt leviksen vaihdon yhteydessä liuskoja kuluu lähes hävyttömän paljon ja olen jo miettinyt, että joudun mennä apteekkiin ostoksille, jos eivät tarvikejakelusta liuskoja enää tänä vuonna minulle anna! Nämä todistuksetkin ovat lääkärit aina pitkin hampain kirjoittaneet, todella rasittavaa. Mihinkähän tästä voisi ottaa yhteyttä Lahdessa??
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 23, 2005, 16:49:00 ip
Hei Rouva -77!

Levemirin aloitukseen kyllä liuska-asiatkin kuuluvat ja toivottavasti muut hyväksyvät kun liuskoistakin tässä keskustelussa puhutaan.

Käsittääkseni liitosta olivat aiemmin yhteydessä Lahden päättäjiin diabetes hoitoväline asiassa ja sosiaali- ja terveyslautakunta on antanut päätöksen että Diabetesliiton lääkärineuvoston suosituksen mukaan hoitoväline jakelupisteen on hoitovälineitä annettava ilman mitään erillisiä hoitavan lääkärin suosituksia/määräyksiä.

Jos liuskoja ei hoitovälinejakelu paikasta saa hoidossa tarvittavaa määrää niin muistaakseni Päijät-Hämeen Keskussairaalan diabetes-hoitoihin erikoistunut lääkäri muistaakseni Ilvesmäki pitäessään luentoa aikuiskoulutuskeskuksen auditoriossa Diabetesyhdistyksen kutsumana sanoi että häneen voi ottaa yhteyttä.

Sitten on myös mahdollisuus ottaa yhteyttä hoitovälinejakelusta vastuussa olevaan päällikköön joka on:
Hallintoylilääkäri Risto Savilahti
Vesijärvenkatu 9 A
puh. (03) 818 2001

Hoitovälinejakelusta vastaava sairaanhoitaja Hiekkaranta on pyytänyt minulta aina lääkärin määräystä/suositusta kun hoitoni tarvitsema liuskamäärä on ylittänyt 300 liuskaa/3kk.
Hän ei ole oletettavasti saanut esimiehensä Risto Savilahden määräystä siitä että montako liuskaa Diabetesliiton lääkärineuvoston  suositus on.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 23, 2005, 17:20:00 ip
Saakohan liuskoja edes apteekista. Kerran unohdin liuskat kotiin, kun menin lomille toiselle paikkakunnalle ja siellä ei ainakaan apteekissa ollut mitään vs-liuskoja myynnissä, ainoastaan jotain pissaliuskoja. Olisi pitänyt yrittää tk-päivystykseen (oli joulu) ja niinpä sitten yritin sinnitellä joulunpyhät ilman liuskoja. Vs oli varmaan koko ajan 30, kun ei uskaltanut pistää kunnolla insuliinia.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 23, 2005, 17:29:00 ip
Yliopiston apteekissa myydään medisencen mittariin liuskoja. Yliopiston apteekkiahan ei tietenkään joka paikkakunnalta löydy, eikä sekään tietenkään auta, jos siellä ei ole oman mittarin liuskoja! Lisäksi liuskapaketti maksaa 35 euroa eli hirvittävän paljon...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Marraskuu 23, 2005, 18:02:00 ip
Meidän apteekkiin saa liuskoja vain etukäteen tilaamalla.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 23, 2005, 21:50:00 ip
Kauhuikseni huomasin että olen käyttänyt taas puolet liuskoistani hain niitä 2.11. sain 150 kpl.
Katson sokereita aivan liian usein.
On mullakin joskus ollut hyvä tasapaino.

Ennen raskauksia ja raskaus aikoina.

Lääkityksenä protaphan en tiedä oikein kirjoitus tapaa.kerran päivässä.

Actrapid 4 kertaa päivässä.
Heräsin joka yö kolmen aikaan mittaamaan sokerit,toisinaan söin ja toisinaan ei tarvinnut.

Herättivät myös sairaalassa.

Näin töissäkäyjänä ei moiseen rumpaan viitsi alkaa.

Tein sitä myös lantuksen aikana,kun pistin sen aluksi kerta annoksena.

Tänään taas levis riitti hyvin iltaan ja sain aikaan yhden humalogi hypon.
Päivällisellä oli yksi yksikkö liikaa.

On niinkun pelaisi lottoa tai ostaisi arpoja.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 24, 2005, 08:30:00 ap
On niin kuin pelaisi lottoa tai ostaisi arpoja. Juuri niin.

Heitetään säkkiin muutamia kymmeniä grammoja hiilihydraattia, jokunen yksikkö insuliinia, hiven liikuntaa, muutamia eri tavoin vaikuttavia hormoneja, vähän vitutusta, ripaus elämäniloa tai masennusta, sekoitetaan säkkiä ja katsotaan millainen sokeriarevo sieltä tänään tulee. Tämän aamun arvonnan tulos oli 15,6. Huomenaamuna tulos voi olla hypo tai 25 tai ihan mitä tahansa siltä väliltä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Marraskuu 24, 2005, 09:19:00 ap
Kirjoitan tähän mun arvonnan tuloksia.
Flunssalla maustettuna.
Kaikki ajat ja arvot ovat kääntyneet päälaelleen.

Tänään 24.11.
klo 8.36 verensokeri 21.1 (humalogi 2 yks)

klo.7.06 verensokeri 11.5.30hh (leipää ja rasvaa)
         Humalogi 3 yks. Levis 5 yks.

klo 2.14 verensokeri 7.3.

klo.23.14 verensokeri 9.7.

Klo 21.00 Levis 9 yks. Humalogi 2 yks.
         marjakiisseli 3dl.

klo.19.07 verensokeri 3.7.
         syön mandariinin ja puolikkaan pullan.
         Ja hetken odotettuani toisen puolen.
         30hh yht.

Klo 17.38 verensokeri 6.3.

Klo.17.40 päivällinen  40hh.
          Humalogi 5 yksikköä ( virhe).

klo.16.20 suklaapatukka 40 g humalogi 2 yks.

klo 14.49 verensokeri 10.7.
          söin 30hh ja pistin humalogi 4 yks.

Klo.11.58 verensokeri 16.3
          Pistän humalogia 7 yks
          syön 50 hh.

Klo.8.07 verensokeri 12.4
         Levis 6 yks. humalogi 4 yks.

Klo.23.33 verensokeri 16.6 lisä humalogi 1 yks.

klo.21.00 humalogi 3 yks. Levis 8 yks.
          Iltapala 30hh.

Klo.19.38 verensokeri 10.4.

Klo.16.45 verensokeri 5.7.
          Pelkosöin 10 hh.menos kiropraktikolle.

Klo.15.45 päivällinen 40 hh. humalogi yks.
          Ennemmin pistin 2 yks. tasauspiikin.

En tänään aamulla uskaltanut pistää Levistä 6 yksikköä,koska lisäsin illalla yksiköllä annostani. en myöskään humalogia.

Nyt kun on ollut sunnuntaista lähtien liikkumatta annokset kasvaa.
Sitten kun alkaa liikkua tulee taas hypo poikineen.

Ei näin saikulla paljon muuta tekemistä ole kun olla netissä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Marraskuu 24, 2005, 12:54:00 ip
Eli, mulla ilmenee sellaista aamuisin, että vs nousee vaikka en söisi aamupalaa ja en pistäisi muutakuin pitkävaikutteista. onko tämä nyt sitä kuuluisaa aamunkoittoilmiötä?
Pitäisikö Levemiriä lisätä ja aamusta vai illasta? Vai pitäisikö se selättää Humalogilla? Jos vs lähtee jo aamulla nousuun, niin on koko päivä sekaisin, ja laskee vasta sitten illaksi.. Jolloin en tarvi paljon ollenkaan Humalogia syömisiin...

-taas neuvoja tarvitseva-
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 24, 2005, 13:14:00 ip
nenne; Lisää ilta-Levemiriä yksikkö kerrallaan ja seuraa tilannetta, ettei lähde aamuyöstä hurjaan laskuun. Aamunkoittoimiö on minullakin juuri tuollainen, ettei pitäisi oikeastaan mitään hiilaripitoista aamupäivisin syödä.
Hillitysti aamupalalla hidasta hiilaria (itse olen jättänyt esim. maidon kokonaan pois). Selätä korkea Humalogilla, äläkä anna sen sokerin "karata" liian ylös tai saat korjailla niitä korkeita koko päivän.

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: vivianv - Marraskuu 24, 2005, 13:20:00 ip
Lainaus
Alkuperäisen viestin lähetti nenne:
[qb]Eli, mulla ilmenee sellaista aamuisin, että vs nousee vaikka en söisi aamupalaa ja en pistäisi muutakuin pitkävaikutteista.[/qb]
Minulla tähän on auttanut se, että aamulla ilta- ja aamupiikin vaikutus menee noin 2 tuntia päällekäin. Kun siirryin tähän, isonsin aamuannosta, että se riittää hyvin iltaan saakka.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Marraskuu 25, 2005, 10:53:00 ap
Ajoitin eilisen illan ja tämän aamun Levemir piikit niin että ne vaikutti 2 tuntia ns. päällekkäin. Ja homma toimi, vs ei noussut, vaan pysyi samassa lukemassa. Vaikka en siis pistänyt pikaa, enkä syönyt.
Nyt pitää vain katsoa jos insuliini riittää iltaan asti...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 28, 2005, 00:05:00 ap
Tähänastiset plussat ja miinukset Levemiristä:

+ liikunta ei laske kovin paljoa sokereita
+ muutenkaan laskut eivät ole olleet niin nopeita kuin joidenkin muidenkin insuliinien kanssa (minulla esim. sokerit tunnissa 25:sta hypoon ilman pikaa ei ole mikään ihme)
+ vanha Protaphanin kynä käy tähän
+ ei mitään ongelmia pistospaikkojen kanssa

- joudun pistämään Levistä 3 kertaa/vrk, jotta riittäisi koko vrk:ksi
- kovin kiteytyvää eli neula pitää vaihtaa aina  
- hba1:ssä tuskin mitään muutosta eli 10:n huonommalla puolella mennään
- paino ei ole laskenut, jota ehkä hieman odotin muiden kokemusten parusteella
- ei mitään hajua, minkäsuuruiset annokset pitäisi olla; toisaalta pitäisi lisätä, toisaalta pitäisi vähentää

Jos 3 kk:ssa hba1 ei ole yhtään parantunut, voi olla että palaan Lantukseen. Tai sitten en.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 28, 2005, 17:33:00 ip
Hei d1- nainen! Mitä tarkoitat, että levis olisi kiteytyvää ja että neula pitää vaihtaa joka kerta? itse olen kyllä piikittänyt samallakin neulalla...

Itselläni ongelmat leviksen kanssa liittyvät taas liikuntaan, mistä olen tuolla toisaalla jo jauhanutkin ihan kyllästymiseen asti...Se on ollutkin suuri miinus. Samoin olen huomannut, että levemir alkaa vaikuttamaan minulla tosi nopeasti, ihan tunnissa, kun protalla vaikutus alkoi tuntua korkeintaan kolmen tunnin kuluttua pistoksesta.

Jos nyt hyviä puolia löytyy, niin vaikutus on aika tasainen kuitenkin, kun päästään tuonne 6-8 tuntiin pistoksesta.

saa nyt nähdä, miten tämän ihmeinsuliinin (?!) kanssa omalla kohdalla käy!
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 28, 2005, 18:45:00 ip
Hei!

Kyllä neula pitää ottaa pois kynästä heti pistämisen jälkeen ja kertakäyttö neuloja ei saa käyttää kun yhden kerran.

Tätä ei varmaan kaikki edes ole tajunneet tehdä.

Jos neulan jättää kynään niin neulan reijän kautta pääsee ilmaa insuliinin joukkoon ja sillon ns. kiteytymistä voi tapahtua ja se kiteytynyt insuliini tukkii tai ainakin pienentää neulan reikää mistä pistettäessä insuliinin pitää vapaasti virrata ampullista tai kertakäyttö kynästä rasvakudokseen.

Huom! nimenomaan rasvakudokseen, ja neulan ei saa olla niin pitkä että se ylettää rasvakudoksen läpi lihakseen.

Mitä pienempi virtaus aukko on sitä pitempi aika menee siihen kun koko insuliini-annos on virrannut kudokseen.

Koska pienien neulojen reikä avonaisenakin on pieni on pidettävä neulaa rasvakudoksessa vähintään 6 sekunttia jotta annos ehtii mennä sinne mihin pitääkin (suosittelevat että pitempääkin 10-20 sekunttia).

Täällä kohtauspaikalla on niksejä miten varmistaa että todella insuliini meni sinne mihin pitikin ja olen todennut käytännössä että hyvä niksi on pyöräyttää insuliinikynää noin puolikierrosta ennen kun painaa insuliinin menemään ja kun on painanut insuliinin laskee hitaasti kymmeneen ja sitten vielä pyöräyttää kymää vähän ja sitten vasta vetää neulan ulos pistos paikasta.

Tällöin ei tapahdu pistos reijästä insuliinin ulosvirtausta eikä kynä jälkitiputa insuliinia ja on saanut sen annoksen minkä asetti.

Tämä on yksinkertainen ja varma niksi mutta aika vaikea kirjoittamalla selittää.
Tämä pitäisi diabeteshoitajien kaikille insuliinia käyttäville potilaille "kädestä pitäen" opastaa.

Kun minäkin olen kymmenet vuodet pistänyt niin olen kuvitellut että osaan homman mutta empä osannut ja täältä kohtaus paikalta sain hyväksi osoittautuneen edellä kerrotun niksin ja tasapaino senkun kokoajan paranee.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 28, 2005, 21:55:00 ip
Kiteytymisellä tarkoitan sitä, että insuliini ei tule enää toisella pistoksella neulasta läpi. Siis vaikka olenkin irrottanut sen kynästä. Oma kynäni on sellainen, ettei se edes mahdu koteloon, jos neula on kiinni, niin että neulan irrotin aina siihenkin aikaan, kun käytin samaa neulaa kuukausitolkulla. Mutta nyt sitä ei siis voi käyttää kuin kerran, koska se menee heti tukkoon, minkä olen ajatellut johtuvan tuosta kiteytymisestä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 28, 2005, 23:50:00 ip
Juuri kun pääsin kehumasta, että Levemir ei laske sokereita liikunnan aikana, niin tänään tultiin alas ja komeasti salitreenin jälkeen, noin 6 tuntia Levis-pistoksesta ja hiilareita oli tullut syötyä ihan tavallista enemmän jo muutenkin. Tässä ei ole logiikan häivää. Koska muukin elämäni on vuoristorataa, niin miksei sitten sokerit?
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: zebra1 - Marraskuu 29, 2005, 09:57:00 ap
Ehdottomasti jokainen Levis-piikki uudella neulalla ja se riittävän pitkäneulainen piikki pidetään läskissä riittävän pitkään!!!    Tasapainon heittelyn syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin väärä pistostekniikka. Nimim. Kokemusta on
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Marraskuu 29, 2005, 10:27:00 ap
Ei kai sitä pakko ole pitkää neulaa käyttää, jos "läskiä" ei ole paljoa? Meinaan, että eikös siloin ole vaara pistää lihakseen? Eilen illalla minulla kävi erittäin epämiellyttävästi: levemirin pistäminen epäonnistui, pistin jotenkin verisuoniin, tuntui kova kirvely, eikä mennyt kuin muutama minuutti, kun alkoi hirveä tärinä. Oireet olivat kuin matalalla sokerilla, mutta kuitenkin arvot oli ok. Se oli pelottavaa! Toivottavasti ei toistu koskaan! tärinää ja heikotusta kesti melkein tunnin. kai se insuliini imeyty suoraan vereen ja aiheutti tuon tärinän! Ihan kamala kokemus!!
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: zebra1 - Marraskuu 29, 2005, 11:13:00 ap
Joo, en siis tarkoittanut "liian" pitkää vaan "riittävän" pitkää.    Itse vaihdoin lääkärin ohjeen mukaan 8 mm --> 12 mm ja vs tasoittui siitä jonkin verran, kun insuliini alkoi pysyä paremmin nahan alla. Olen normaalipainoinen, mutten laiha.

Mulle ei ole koskaan käynyt tuota, että insuliini olisi mennyt suoraan suoneen, mutta palstalla on ollut sellaisia kokemuksia. Kuulostavat kamalalta.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 12, 2005, 20:42:00 ip
Ensimmäinen taudinpoikanen Levemirin aikana. Ja kun odotin korkeita, niin mennäänkin hypoilla. Vaikka olen syönyt enkä liikkunut enkä lisännyt insuliinia. Taas on logiikka kateissa. Kurkku on tosi kipee, mutta pakko syödä silti hypoon.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 13, 2005, 10:12:00 ap
d1-nainen: Ei Levemirin vähennys olisi mitään..?

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 13, 2005, 10:24:00 ap
No nyt mennään jo yli 20:ssä, niin etten oikein tiedä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 13, 2005, 10:27:00 ap
Niin ja sitten vielä se, kun yön aikana sokerit nousee välillä aika reippaasti, niin onko vähennyskään sitten hyvä. En usko, että yöllä käydään matalalla, sen verran tiuhaan olen mitannut.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 13, 2005, 10:28:00 ap
Tuo eilinen hyponi oli kyllä humalogista johtuva. Ateriaa ennen vs oli 16 ja pistin sitten 20 hiilarigrammalle 2 yksikköä humalogia ja siitähän sitä sitten alas mentiin.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 13, 2005, 11:10:00 ap
No sittenhän siihen matalaan oli ihan logiikka jos johtui Humalogista.
Itse en juuri logiikkaa edes yrittäisi sen kummemmin etsiä sairauden aikana. Se on kuitenkin väliaikaista. Mieluimmin sitten pitää korkealla, kuin yrittää kipeänä syödä väkisin. Ja korjailee sitten pikalla niitä ihan kauheita lukemia.

di-nainen: sinulla on tainnut muutenkin olla melkoista vuoristorataa terveenäkin nuo sokerit, joten sairaana tasapainoa ei varmaan löydy.

Pikaista paranemista.  

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 13, 2005, 11:12:00 ap
Hei d1-nainen!

Kirjoituksistasi saa vähän sellaista kuvaa että sinulla insuliini herkkyys voi olla sellainen että se muuttuu.

Minkälaista annostus välinettä käytät ja missä kunnossa pistospaikkasi ovat?

Miten tarkka ruokavaliosi on liikunta huomioiden?

On paljon tekijöitä jotka vaikuttavat verensokeripitoisuuteen ja joillakin 0,5 yksikön annostus virhe voi joissakin tilanteissa muuttaa verensokeria useita mimmimooleja ja kun samaan tilanteeseen tulee samaan suuntaan vaikuttavia tekijöitä useampia niin silloin tapahtuu juuri kuvaamisi verensokerin rajuja muutoksia.

Näistä ei pääse koskaan eroon jos ei tarkasti ja oikein arvioi syitä mitkä aiheuttivat rajun verensokeri muutoksen.

Minä suoritin virheitten hakemisen ja korjaamisen yksi kerrallaan ja pitää jatkuvasti ja aina tarkkailla annostusvälinettä pistettäessä ja myös tarkasti seurata että onnistuiko pistos oikein.

Vanha ohje insuliini, ruoka, liikunta tasapainossa keskenään pitää erinomsisen hyvin paikkansa vielä tänäkin päivänä.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 13, 2005, 13:58:00 ip
Vilho, pistospaikkani ovat hyvässä kunnossa (olen käynyt jopa pistospaikkatutkimuksessa, jossa niitä tutkittiin jollain ultraäänellä), pistosvälineenä ihan normaalit kynät, mitä Levemirille ja Humalogille on.

Olen käynyt ruokavalioni kanssa ravitsemusterapeutilla ja hänen mukaansa se on ok, rasvaa vain pitäisi hieman vähentää ja proteiinia lisätä. Kaloreita siis menee päivässä yleensä 1000 ja hiilareita 80-100. Siis ihan varmasti syön liian vähän runsaaseen liikuntaan nähden, mutta koska olen ylipainoinen, en haluaisi lisätä syömistä ainakaan kovin paljoa.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Miisamari - Joulukuu 13, 2005, 14:37:00 ip
Minä olen lapsen Levemir-käytön aikana huomannut, että hiilareiden ja pikainsuliinin pitää natsata prikulleen, muuten vs jää korkealle (koska perusinsuliini ei sitä laske) tai aterian jälkeinen arvo on liian matala. Jos aterian jälkeinen arvo on matala, joudun arvioimaan NovoRapidin jäljellä olevaa vaikutusaikaa ja sen mukaan arvioimaan minkä verran lisätankkausta tarvitaan, jotta sokeri ei nouse liian ylös ja jää sinne. Lisäksi on arvioitava liikuntaa, nimenomaan suhteessa pikainsuliiniin. Meidän päivärutiinit ovat kutakuinkin samanlaisia, joten insuliinin annostus hiilareita kohti on melko selkeää (aamupalan jälkeen ulkoillaan, lounaan jälkeen on rauhallisempaa sisätouhua kun pikkusisko nukkuu päikkärit jne.   ) Olen muuttanut perusinsuliinia varovasti siten, että jos huomaan pikainsuliinimäärien selkeästi lisääntyneen, eli entisillä annoksilla suhteessa samaan hiilarimäärään alkaa sokerit olemaan toistuvasti korkeahkoa tasoa niin sitten lisään Levemiriä. Jos taas tuntuu siltä, että useamman päivän ajan lennetään matalalentoa, eli vs tuppaa iltapäivästä/illasta painumaan selkeästi alas ja pikaa tarvitaan huomattavasti normaalia vähemmän (eli hypoja esiintyy tiheään ja tiedän että pikainska ja hiilarit on arvioitu oikein) niin vähennän Levemirmäärää. Lapsi on kuitenkin spontaani liikuja, eli sisällä touhut menevät riehumiseksi tai sitten pähkäillään hissukseen palapelejä...eli tankkailuja tehdään liikkumisen mukaan. Ruokailut tapahtuvat varsin tiheään, eli "pikainsuliinitonta" aikaa ei liiemmin ole (jos NovoRapidin vaikutusajaksi arvioidaan parisen tuntia). Välipalalle tarvitaan myös pikaa, ellei sitten edellisen pikainsuliinipistoksen jälkeen tule liikuntaa reilummin. Joskus voimakas touhuaminen näkyy aamuyön sokereissa, eli tankkausta on tarvittu klo 3-4 yöllä, mutta yhden yksittäisen yön takia en ala annoksia muuttamaan vaan tällaiselle laskulle löytyy aina selitys edellisen illan touhuista. Tsemppiä! t.miisa
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 13, 2005, 15:18:00 ip
Hei!

Monta juttua olet ihan oikein tarkastanut mikä voisi olla syynä heittelehteviin verensokereihin.

Oletko havainnut pistettäessä ns. jälki tiputusta eli kun olet painanut insuliinin sisään rasvakudokseen ja noin 6 sekunnin kuluttua vedät neulan ulos niin tuleeko insuliinia pistos reijästä ja tuleeko neulan kärkeen insuliini pisara?

Mikä minkä merkkinen kynä sulla on levemirille.

En muista mitkä Levemir annokset sulla on painokiloa kohti.

Jos esim. ateria-insuliini annokset ovat pieniä ja nehän ovat kun syötkin niin vähän 1000 kcal vuorokadessa, niin silloin jos pistettäessä esiintyy jälkitiputusta on annoksesta mennyt kohtuullisen iso osa hukkaan ja tällaisista pistoksista insuliinin imeytyminen on erityisen hidasta ja tämä voisi olla yksi syy miksi verensokerit karkaavat korkealle.

Mitä sitten tehdään? Joo korjataan ottamalla lisää insuliinia tai suurentamalla annosta ja jos tällöin pistos onnistuu nappiin ja ei mitään jälkitiputusta ilmene niin seuraus on päinvastainen kun tulee mukaan myös se edellisen huonosti imeytyvän pistoksen vaikutus mahdollisesti samaan aikaan.

Tälläinen pieneltä tuntuva juttu sotkee insuliini herkiltä totaalisesti hoitotasapainon ja perusinsuliini-annoksia ei tahdo millään löytyä.

Minunkin pistospaikkani lääkärin tutkimana olivat kunnossa ja minä ihmettelin ja ihmettelen vieläkin että miksi joskus pistoskohdsta pursuu ulos insuliinia.

Täältä kohtauspaikalta saamani vinkki että pyöräyttää neulaa on poistanut minulta lähes kaikki ns. jälkitiputukset ja insuliinin ulos purkautumiset pistosreijästä.

Toivottavasti ymmärsit sepustukseni ja mahdollisesti kohtauskaikan niksien tuella tasapaino alkaa löytyä.

Vaihtoehtoja on paljon mikä vaikuttaa verensokeriin ja oikotietä ei ole. On vain yksi juttu kerrallaan yritettävä löytää aina syy miksi verensokeri meni alas tai ylös.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 13, 2005, 15:36:00 ip
Levemirin kynä on novopen 3. Yleensäkin aterian jälkeiset sokeriarvot on minulla paljon matalammat kuin ennen ateriaa, niin ettei tuota humalogia juuri uskalla lisäillä. Levemiriä menee nyt 30 yksikköä vuorokaudessa, annosten ollessa 14 + 10 + 6, mutta tuo ilta-annos ainakin pitänee olla suurempi, koska sokerit nousee yöllä, ei toki joka yö. Minäkin olen pyöräytellyt tuota kynää, ettei tihkuisi. Eli siis matalimmat arvoni päivän aikana ovat aterioiden jälkeen ja korkeimmat aamulla ja ennen päivällistä.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: zebra1 - Joulukuu 13, 2005, 15:51:00 ip
Jos arvot ovat hyvät aterian jälkeen, mutta nousevat myöhemmin, syynä voi olla:

1. Perusinsuliinia on liian vähän. Silloin sitä pitää vaan lisätä.

2. Aterian proteiinit sokeristuvat vasta useita tunteja myöhemmin kuin hiilihydraatit. Mulla naudanlihan proteiinit sokeristuvat vasta noin 3-5 tuntia aterian jälkeen, ja nostavat sitten sokereita jopa 10 mmol yhdessä hujauksessa. Johtopäätös: en syö punaista lihaa kuin erityistapauksissa. Jos pystyisin vakioimaan punaisen lihan edes jotenkin, voisin nostaa perusinsuliinin määrää ja se luultavasti auttaisi.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 13, 2005, 17:41:00 ip
Niin varmaan on. Tosin perusinsuliinia alkaa olla jo niin paljon, että humalogin määrät on ihan minimaaliset (perusinskaa siis 30 yksikköä ja humalogia 2-8 yksikköä / vrk riippuen liikunnasta ja muusta). Jos vielä lisään perusinsuliinia, saa humalogin varmaan jättää kokonaan pois, tosin en tiedä mitä se nyt sitten haittaisi. Nimittäin silloin, kun ateriaa edeltävä arvo sattuu olemaan hyvä, silloin en humalogia tarvi.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Joulukuu 16, 2005, 10:50:00 ap
Nyt alkaa jo ehkä pikkusien tasapainottua Levemirin kanssa, mutta ongelma on vieläkin aamunkoitto/aamupäivänkoittoilmiö. Pistän levemiriä klo 23.00 ja 8.00, eli pistokset menee n. 3 tuntia päällekkäin. Mutta kuitenkin joudun melkein joka päivä korjailemaan korkeita aamupäivällä/iltapäivällä. Ja Levemiriä en voi varmaankaan lisätä, sillä iltaisin vs voi sitten laskea liikaa, ja joudun ns. pakkosyömään. Ja iltaisin en juuri humalogia päivän muihin määriin verrattuna tarvitse paljoa.
Vinkkejä?  
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 16, 2005, 13:53:00 ip
Tuohon aamuun ja aamunkoittoon täällä on annettu aika paljon vinkkejä kun lueskelet taaksepäin.

Mutta olen itse huomannut, että tarvitsen aamulla/aamupäivällä ja vielä aikaiseen lounaaseenkin reippaasti pikaa. Eli melkein 2 yksikköä 10 hh kohden. Silti täytyy joskus pikkuisen korjata korkeita. Illan Levistä olen lisännyt sen verran ettei aamulla ole hypoilla ja kun muista vielä syödä AINA sen hitaan hiilarin illalla.

Keiju
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Joulukuu 20, 2005, 21:43:00 ip
Viljo olisiko vinkkiä,

Nyt olen pistänyt aamulla 6.30 5 yks levistä
Ja 2-3 yks. humalogia aamupala 30 hh.

Toisinaan klo 9-10 on hypo toisinaan sokeri on 18 kieppeillä.

Lounas 40 hh. humalogi 3 yks.
usein hypo klo 16-17 aikaan.

Päivällinen klo 16.30-18.00
40-50hh Humalogi 2-4 yks.

Klo 18.30 Levis 8 yksikköä ( tänään vähensin 7)

Usein 02-04 välillä matalia,aamulla sitten 9-13 paikkeilla sokerit.

Pitäisiköhän minun vaihtaa aamu annos isommaksi kun ilta annos?.

aluksi annokset olivat saman suuruiset 6 yksikköä.

Painoakin olen saanut hypojen takia lisää muutaman kilon.tänäänkin on ollut 3 hypoa.

Kaikista kummallisinta on se että toisina päivinä sokeri on joko älyttömän korkea samaan aikaan taas toisena päivänä voi olla hypo.

Samalla ruoka määrällä ja insuliini annoksella.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 21, 2005, 00:01:00 ap
Hei LIISA (v.m -67-)!

Olen täällä kohtauspaikalla vinkkeinä jakanut kokemuksiani Levemirin aloittajille ja muillekin mutta minun kokemukseni mahdollisesti eivät kaikki toimi kaikilla.

Yksi vinkki minkä itse sain Diabeteskeskuksen kurssilla on tärkeä ja kaikkien pitäisi se aina muistaa kun insuliiniannoksia säätää ja se on seuraava:

Mittaa veresokerisi systemaattisesti että saat riittävästi mittausarvoja juuri ennen kaikkia ruokailuja sekä ruokailujen jälkeen ja merkitse arvot verensokeri päiväkirjaasi sekä merkitse myös insuliiniannoksesi määrä ja pistosaika.

Verensokeripäiväkirjastasi pystyt sitten katsomaan mitä pitää muuttaa että välttyy hypoita.

Jos ennen aterioita on vs. alhaalla niin silloin yleensä pitää tarkistaa että onko perusinsuliiannos liian suuri vai onko syönyt liian vähän liikuntaan ja kropan tarpeeseen nähden.

Jos taas vs. ennen aterioita on korkealla niin tarkistetaan onko perusinsuliiniannos liian pieni vai onko syönyt liian paljon liikuntaan ja kropan tarpeeseen nähden ja on myös mahdollisesti selvitettävä olisiko kysymyksessä mahdollinen reaktiivinen korkea.

Aterioiden jälkeiset arvot tarkistetaan ja niistä näkee ateriainsuliini annosten määrityksiä.

Kun katsoo sinun kertomaasi labiilin diabeetikon aamutilannetta että toisinaan on hypo klo 9-10 ja toisinaan hyperi samoilla ruoka- ja insuliinimäärillä.

Tilanteen selvittämiseksi sinun pitää mitata verensokeri esim. klo 7, 7.30, 8, 8.30 ja 9 ja tuloksista näet että oliko humalogi annos syynä hypoille ja jos oli niin silloin toisinaan korkeat vs. voivat aiheutua liian suuresta humalogi annoksesta.

Klo 9-10 hypoon voisi olla syynä se että perusinsuliinin ja humalogin yhteisvaikutus on suurempi mitä sinun insuliini tarpeesi tähän aikaan on.

Samoin pitäisi tehdä myös klo 16-17 esiityvien hypojen syyn selvittämiseksi.

Hypot voivat aiheutua liian kovasta fyysisestä rasituksestakin ja sen saa kun vertaa verensokerimittauspäiväkirjan arvoja päiviltä jolloin on kova fyysinen rasitus sellaisien päivien arvoihin jolloin ei ole kovaa fyysistä rasitusta.

Käytännössä on vaikea suoriutua työmatkalla ja töissä tilanteen selvittämiseksi tarvittavista verensokeri mittauksista.

Olisiko sinulla mahdollista saada lääkäriltäsi määräys saada käyttöösi jatkuvatoiminen verensokerisensori ja näyttölaite insuliinitarpeesi selvittämiseksi.

Sensori on suhteellisen helppo itsekin asentaa ja lääkärikin voi sen asentaa ja yhdellä sensorilla saa verensokeri mittaus arvoja 3 vuorokautta ja yhdessä vuorokaudesaa mittausarvoja tulee 288. Tällöin pitää mitata muistaakseni kaksikertaa vuorokaudessa omalla mittarilla ja naputella kontrolli arvot näyttölaitteeseen  ja se jatkuvatoiminen mittari kalibroi itsensä niillä syötetyillä kontrolliarvoilla.

Perustele lääkärille tarvettasi esim. labiili diabetes ja raskas työ muuttuvine fyysisine rasituksineen ja vaikeus löytää sinulle sopivia insuliiniannoksia.

Toivottavasti ymmärsit vinkit sepustuksestani ja toivottavasti niistä jotakin apua on.

Terveisin Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Joulukuu 21, 2005, 15:53:00 ip
Kiitos viljo.
Mulla oli sensori helmikuussa perjantai iltapäivästä maanantai iltapäivään.

Hiihdinkin sen kanssa n.40km.

Piirsi aivan sekaista vuoristo rataa.
Diabetes hoitsu tuli siihen tulokseen,että lantusta olisi pitänyt annostella puolen yksikön tarkkuudella.

Mulla on Levistä liikaa.
Vähensin illasta yksikön silti yöllä hypo.
Vuorokauden sisällä 4 hypoa.

Vähensin aamusta yksikön.Tämä päivä aika on mennyt mukavasti ilman hypoja.

Lihas jumit on alkanut laueta,inskat imeytyy taas paremmin.

Mulla ei ole mitään kirjanpitoa sokereista,kun tietokone printti.ruoka ja insuliini annokset aika kaavamaiset.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Joulukuu 21, 2005, 21:01:00 ip
Kerronpa taas kuulumisia, mitä leviksen käyttöön tulee... Levemirin lopetin viime lauantaina ja siirryin takaisin protaan. Ehdin käyttää levistä marraskuun alusta. Varmaan monen mielestä luovutin liian nopeasti, mutta homma ei pelannut ollenkaan. Tai pelasi, jos en liikkunut. Jo pienikin kävely laski sokereita hurjasti. En enää uskaltanut lähteä edes kevyelle kävelylle pelkäämättä hypoa.

Varmaan homma olisi toiminut, jos olisin istunut sohvalla päivät pitkät. Haluan kuitenkin harrastaa liikuntaa; kävellä, pyöräillä, uida...

En ymmärrä, miksi elimistöni reagoi levemirin kanssa liikuntaan niin järkyttävän voimakkaasti. Vaikka pistin illalla vain 2 yksikköä levistä yöksi (täysin ilman en pärjää) ja aamupäivällä lähdin kävelylle, noin 12 tuntia edellisillan pistoksesta, aamupalan syötyäni, verensokeri laski 15 min. käveltyäni 10 mmol alaspäin.

Nyt kun olen jälleen käyttänyt protaa, sama lasku on ollut 1-2 mmol. Olo on tosi helpottunut kaiken tuon levemirin kanssa säätämisen jälkeen...(Toki protan kanssa on omat vaikeutensa myös..)

Jostain syystä meikäläinen nyt näytti olevan poikkeus tässä leviksen "turvallisuudessa ja tasaisuudessa". Suurin odotuksin sitä lähdin kokeilemaan, mutta lopputulos oli pettymys. Liikunta on kuitenkin niin tärkeä osa omaa elämää, etten siitä voi luopua.

Nyt olen käyttänyt protaa vähän "uusin" vinkein. Olen saanut tältä palstalta toimivia vinkkejä, joten en ole epätoivoinen, vaikka levis ei tuonut sitä kaivattua helpotusta. Helpotus on suuri, kun uskallan jälleen liikkua paikasta toiseen ilman hypojen pelkoa!!  
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Kanerva* - Joulukuu 21, 2005, 21:30:00 ip
Minä purnasin tuolla toisessa ketjussa omasta Levemirin aloituksesta ja ongelmista. Päädyin sitten lopettamaan Levemirin käytön monen mielestä varmaan turhan nopeasti, sillä kuukauden tai vähän yli jaksoin.

Minulla Levemir vaikutti turhan nopeasti ja lyhyen aikaa. Hypot tulivat tasaisen varmasti vajaan 3 tunnin kuluttua pistoksesta ja 8,5 tuntia pistoksesta arvot lähtivät rajuun nousuun (jopa 5 mmol/h). Jotta olisin saanut jotenkin arvot pidettyä alle kympissä, jouduin pistämään pikaa n. 8-9 kertaa päivässä. Samoin pakkosyömistä oli hypojen aikaan. Liikkumaankaan en voinut lähteä Levemirin vaikutuksen ollessa voimakkaimmillaan. Lopussa kokeilin vielä Levemiriä kolmella pistoksella ja sillä sain jotenkin arvot   tyydyttäviksi, mutta en halua pistää pitkää kolmea kertaa päivässä ja pikaa 5-7 kertaa, joten Levemir saa puolestani olla.

Palasin siis takaisin pumppuun ja nyt olen taas saanut sokerit kohdalleen (eli pääsääntöisesti alle 10 arvoja). Nyt vaan pitäisi saada pumppuvastainen diabeteslääkäri vakuuttumaan pumpun paremmuudesta kohdallani    Vaikka minulla on kyllä ollut ongelmia tuon pumpun tekniikan kanssa, niin silti koen pumpun parhaimpana vaihtoehtona itselleni.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Rouva -77 - Joulukuu 21, 2005, 21:44:00 ip
Mulla oli myös tuo sama ilmiö, että kolme tuntia leviksen pistosta sokeri laski tosi nopeasti ja paljon alas. Pahimmat hypot olen kokenut leviksen kanssa! Aloin ihan pelkäämään liikkumista, koska pienikin liikkuminen sai aikaan hirveän heikotuksen tunteen ja lahaiset sokerit! Nyt olen protan kanssa opetellut taas nauttimaan liikkumisesta!

Mulle ehdotettiin pumppua, mutta koitan tässä nyt vielä protalla, jos onnistun. Pumppua en haluaisi, koska tuntuu jotenkin ahdistavalta olla laitteessa kiinni aina...
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: nenne - Joulukuu 22, 2005, 22:02:00 ip
Se tapahtui taas. Olen nyt syönyt pari tuntia melkein lakkaamatta, koska sokerit ei yksinkertaisesti nouse!!! olen syönyt varmaan jo 150 hh jollen enemmän. Levemiriä olen jo myös vähentänyt 2 yks. Sama tapahtui Lantuksen aikana muutama kuukausi sitten.
Mikä ihme vaivaa???
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 29, 2005, 23:33:00 ip
En sitten vähentänyt Levistä, vaikka sokerit olikin tuossa kipeenä ollessa aika matalia. Ja hyvä niin, koska tänään on jo kahdesti käyty 28:n arvoissa. On jotenkin niin tylsää, kun joutuu jokaisen insuliinipiikin määrän erikseen miettimään, että mikähän se nyt pitäisi olla. Joka toinen päivä mittaukset osoittavat, että Levistä pitäisi lisätä, joka toinen päivä ne osoittavat, että sitä pitäisi vähentää. Sama homma humalogin kanssa, toisilla aterioilla 1 yksikkö / 10g hh on ihan liikaa, toisilla ihan liian vähän. Eikä nämä mene mitenkään yks yhteen liikunnan tai minkään muunkaan kanssa.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Tammikuu 11, 2006, 23:30:00 ip
2,5 kk Levistä takana. Sokerit yhtä huonot kuin ennen. En usko, että saan koskaan hba1:tä alle kymppiin.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Renzo - Tammikuu 21, 2006, 11:21:32 ap
Minä laihduin ensimmäisen aloitus kuukauden aikana kolme kiloa ja insuliini annosta täytyi pienentää 11yks,  27yks >16yks. . Parasta vaihdossa Prota Levemiriin on ollut yö hypojen poisjäänti ja ilta-annoksen vaivaton   säätäminen, jos jostain syystä aamuarvoissa tulee muutoksia.
jk.kiitokset näistä tapahtumista,kyllä täytyy osittaa Tampereen Kirjoniemen tosi ammattilais tiimille ja vielä oman hoitopaikan panokselle  suhtautumisesta diabeteksen hoitoon!
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Viljo - Tammikuu 21, 2006, 14:25:00 ip
Hei!

Useilla voisi oikean annoksen löytymistä helpottaa ja tasapainoa parantaa jos "päivittäisitte" pistostekniikkanne ja perusteellisesti tarkastaisitte annostusvälineenne.

Minulla oli tullut pikkuhiljaa vikaa Innovoon ja hypot lisääntyivät vaikka pienensin ateria-insuliini annoksia lähes puoleen.

Noin viikko sitten sain uuden Innovon ja nyt olen joutunut nostamaan ateria-insuliini annoksia.

Hypot ovat vähentyneet ja vaikuttaisi todennäköiseltä että annostus oli virheellinen noin vuoden käytössä olleella Innovolla.

Viljo
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Tammikuu 21, 2006, 16:30:36 ip
Minulta on kyllä pistostekniikka tarkistettu ja myös uusi insuliinikylä on. Pistostekniikassa olikin parantamisen varaa. Olin tottunut ottamaan ihosta poimun ja hoitaja sanoi, ettei pidä ottaa. Mutta ei tuo vaikuttanut insuliini annostukseen mitenkään, vaikka lopetinkin poimun ottamisen.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: tomero - Tammikuu 21, 2006, 16:31:32 ip
Hei täältäkin!

Usean vuoden Innovo kokemuksella yhdyn Viljon ajatuksiin.
Kannattaa olla käytössä tarkkana, niin hyvä laite kun se onkin.

Kolme viikkoa sitten siirryin Lantuksen parivuotisen seikkaulun jälkeen Levemiriin. Nyt kokemukset hyvät.
Ei hypoja, erilaisten päivien (liikkuminen) jälkeen selvästi jälki tasaisempi.

Sisäänajoaikana tarkka seuranta: pistokset ja ruoka. Lukemat normaalipäivänä 3,7 - 9,5. Lantus heilui meikäpojalla 2 ja 20 välillä. Mitä tulevaisuus!
Sen ehkä vielä näkee. Lantuksen aikana joskus epäusko ui puseroon.

Sitkeää yrittämistä, Levemir/NovoRapid-hengessä.

Uhoo Vaari Paimiosta
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Tuulitukka - Tammikuu 21, 2006, 22:59:31 ip
Olin vaihtamassa Protaa Levemiriin, kunnes pääsinkn Protan kanssa aika hyvään tasapainoon. Joten taidanpa pysyä nyt näissä ja katsoa miten kauan sujuu. Pistän illalla kaksi yksikköä, jos olen harrastanut liikuntaa ja jos/kun liikunta jää väliin pariksi päiväksi nostan ilta-annoksen 2.5.

Aamulla pistän kaksi yksikköä. Aamulla arvot 5-6,5, ei hypoja eikä enää edes heräämisiä yöllä. Mitä mieltä olette Levemirin suhteen liikunnasta. Toimisiko periaatteessa samalla tavalla kuin Prota, eli kun pari päivää ilman lenkkiä, niin saisi vaikutuksen heti päälle pistämällä vähän lisää?  Lisäksi arvelen Levemirin annostusta itselleni, kun on noin pienet annoksen jo Protaakin ja olen lukenut, että Levemiriä tarvittaisiin vielä vähemmän.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: d1-nainen - Tammikuu 21, 2006, 23:09:13 ip
Ei välttämättä tarvita vähemmän. Itselläni protaa meni viimeksi jotain 10 yksikköä, sitten Lantusta aluksi 8 yksikköä ja sitä lisättiin vähitellen 50:een ja sitten taas vähennettiin. Levis aloitettiin 20 yksiköllä ja nyt menee 36 yksikköä. Nyt ois varmaan vaihteeksi vähennystarvetta, paitsi että on taas lähtenyt aamuarvot nousuun. Tuossa välillä kun oli sellainen vaihe, että aamu oli lähes ok, mutta muu päivä päin p. No nytkin sitten aamulla vs oli 19,9 ja humalogia ei juuri kärsi pistää, kun joka aterian jälkeen heittää alas.
Otsikko: Re: Levemirin aloitukseni
Kirjoitti: Riikkanen - Tammikuu 28, 2006, 18:53:41 ip
Vaihdoin Lantuksen Levemiriin. Lantusta meni 34 ja Levemiriä tällä hetkellä 40 kys, varmaan nousee vielä.
Mutta aah sitä autuutta, kun Levis ei kirvele ja kertakäyttökynä ei pidä sitä helvetinmoista naksutusta. Sokerit on olleet aika tasaisia vielä, eikä ole ollut yöhypoja kuten Lantuksen aikana oli.