Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes => Aiheen aloitti: Guest - Toukokuu 10, 2004, 10:58:00 ap

Otsikko: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Guest - Toukokuu 10, 2004, 10:58:00 ap
Hei!
Minua harmittaa, kun lähes aina joudun liikkuessani syömään ylimääräistä,vaikka yritän laihduttaa. Kuluttaako tavallinen juoksulenkki siis yhtään,jos joudun kuitenkin syömään/juomaan mehua? Olen kyllä vähentänyt insuliiniakin,mutta yleensä ehkä noin joka kolmas lenkki silti menee juodessa mehua ja kävellessä rauhallisesti sekavassa mielentilassa. Tämä on ärsyttävää,koska joudun ponnistelemaan suuresti että jaksan lähteä lenkille ja kun joskus jaksan, kaikki hyöty tuntuu menevän hukkaan juodun mehun alle.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Marja68 - Toukokuu 10, 2004, 11:07:00 ap
Mä joudun myös tankkaamaan ennen lenkkiä sokerit aika korkeeelle, 9-10 tasolle. Silti lenkin jälkeen sokrut yleensä 3-4. Mä juoksen yleensä 6-10 km lenkin.

Mä syön ennen lenkkiä jugurttia (sokerista) tai suklaapatukan tms. Siripirit kulkee varalta taskussa, mutta niitä en yleensä joudu ottamaan.

Kyllä siitä liikunnasta silti on hyötyä ja olen laihtunutkin sen avulla.

Silti toi tankkaaminen on ärsyttävää, eikä mulla ainakaan inskojen vähentämiset ole paljoa auttaneet. Tosin ei kannata lähteä lenkille ennen kuin 2-3 tuntia viimeisestä pikasta.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: nulla - Toukokuu 10, 2004, 20:40:00 ip
Vähensittehän sekä pitkä- että lyhytvaikutteista? Tosi kovaa liikuntaa varten minun pitää vähentää molempia. Protaphanin aikaan en uskaltanut lähteä lenkille alle 6:n arvoilla, mutta nyt Lantuksen aikana kyllä onnistuu, jopa ilman hypoja (ei tosin kamalan rankkaa liikuntaa silloin).
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 11, 2004, 21:19:00 ip
lantusta ei kantsi vähentää liikunnan takia, koska se vähennys vaikuttaa vasta parin pvän kuluttua, jolloin ei enää ehkä juoksekaan ja sit on korkeella... saman päivän juoksuihin ei lantuksen vähennys vaikuta.

kantsii siis ennakoida jo edellisestä ateriasta lähtien, jättää sen jäljiltä vähän korkeemmalle ja tosiaan ei pikaa pariin tuntiin ennen liikuntaa.

Lantulla voi olla myös huippuvaikutus, ehkä vois kokeilla juoksulenkkiä eri kellonaikaan jolloin vaikutus olisi matalampi?

Pelkällä juoksulla ei välttämättä laihdu, kyllä ruokavalioonkin pitää kiinnittää huomiota, itse pyrin saamaan hypot pois ja jos oli tosi paljon hypoja, söin vähemmän jotain muuta niin että kalorit pysyi miinuksella.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 12, 2004, 14:54:00 ip
Kiitos neuvoista, eilen kokeilin ennen lenkille lähtöä kahden tunnin odotusta pistoksesta. Vähensin myös ateriainsuliinia kahteen yksikköön ja ennen lenkkiä verensokeri oli 9.5. Kuitenkin kolmen kilometrin hitaan hölköttelyn jälkeen vs oli laskenut 3.5:teen jolloin join tripin. Verensokeri ei senkään vaikutuksesta noussut tarpeeksi, vaan minun piti juoda myös toinen trippi, ja lenkin jälkeen vs oli 5.7. Illalla ei tarvinnut enää pistää lainkaan ja tänä aamuna laskin Lantusta kuudestatoista yksiköstä neljääntoista, koska aion alkaa lenkkeillä joka toinen päivä. Katsotaan nyt, ilmeisesti ainut ratkaisu tähän liikuntaongelmaan on iso tankkaus ennen urheilua ja sen aikana, jolloin laihdutus ei ole varmaan yhtä nopeaa...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 12, 2004, 15:18:00 ip
juu ja se toinen ratkaisu on nimenomaan juosta joka päivä, jolloin lantusta voi laskea pysyvästi, ja sitten pistellä enemmän pikaa niinä päivinä kun ei juokse. tsemppiä!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Nikka - Toukokuu 12, 2004, 21:44:00 ip
Sama vika täällä..
Toisaalta kohtuullinen tankkaaminen ennen8ei siis tolkuton) liikuntaa tai liikunnan ajoittaminen 1-1.5 t ruoan jälkeen ei rysäytä sikereita niin alas, että hypoihin asti menisi.Ja jos menee, ei tarvitse tankata niin kamalasti,jos on varautunut etukäteen.

Tämä siis vain minulla.

Voihan sitä liikuntasyömistä koittaa vähentää muusta energiansaannista mutta kohtuudella,koska jos ei mitään syö,ei laihdukaan..
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 22, 2004, 20:13:00 ip
Hei!

Minulla on sama ongelma lenkkeilyn kanssa, verensokerit laskevat aivan tajuttomasti, erityisesti sen jälkeen kun protaphan vahdettiin lantukseen.

Nyt teen niin, etten pistä lyhyttä ollenkaan ja verensokeri nousee ennen lenkkiä 17.9mmol/l reilun tunnin juoksun jälkeen ollaan jossain 3.9mmol/l arvoissa. Juoksen päivittäin ja verensokeri kontrolli on välillä yhtä vuoristorataa..
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 22, 2004, 22:49:00 ip
Minä liikun paljon ja usein juuri syömisen ja pistämisen jälkeen heti. Silloin verensokerin laskun voi huomioida vähentämällä pikaa eikä tarvitse erillistä tankkausta, kun liikuntaruoka on samalla aamupala/ lounas/ päivällinen. Kun liikkuu heti insuliinin vähentämisen jälkeen, ei sokeri ehdi nousta pistämisen ja liikkumisen välissä.

Olen laskenut, että esim. mehu, marjat, hedelmät sisältävät niin vähän kaloreita, että vaikka liikkumisen takia syön ylimääräistä, silti kulutus on ruokaa suurempi. En oikein tajua, miksi joku syö liikuntaan tai hypoihin suklaata, jossa on hirveesti rasvaa.

Kun koirani oli vielä nuori ja jaksava (nyt 13v.), kävelimme joka päivä n. 3 tuntia, lisäksi saattoi tulla pyöräilyä kun ei ole ajokorttia. Tätä oli yli 10v. säännöllisesti. Saattoi syödä mitä vaan, paino oli aina sama ja oppi liikunnan vaikutuksen kroppaansa. Nyt on hankalampaa, kun liikuntaa on vähemmän ja päässä on diabeteksen hoito liikkuvan ihmisen kohdalla. Ja nyt joutuu miettimään mitä syö...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 22, 2004, 23:30:00 ip
Mä lähden juoksulenkille aika usein syömisen jälkeen.syön n.40-50hh.Pistän humalogia 2 yksikköä.Jos en liiku pistän 3-4.Lantus sopii mulle paremmin kun prota.En ole yrittänytkään enään laihdutella.Sen jälkeen kun menin töihin.On tohon vattanahkaan kivampi pistää kun on mistä ottaa kiinni ala vatsassa.En nyt mikään hirvee punkerokaan ole Bmi:22.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 23, 2004, 12:44:00 ip
Maaria

olet oikeassa, kun sanoit, että on järkevää liikkua heti ruuan jälkeen=> tällöin ei tarvitse erillistankkausta, koska voi vähentää suoraan pikainsuliinia. Neuvosi toimii varmasti, jos liikunta on kävelyä koiran kanssa. Jos haluat "vauhdikkaampaa liikuntaa" esim. treenaat thai-nyrkkeily kilpailuihin ja haluat juosta reilun tunnin mittaisen lenkin niin kovaa, kun kintuista pääsee, niin silloin ei ole mahdollista syödä ateriaa ennen juoksua, koska se tulee oksennuksena ulos melko pian..
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 23, 2004, 15:41:00 ip
Niin, mulla tulee jatkuvasti lisävälipaloja liikunnasta, joten olen jo vuosia syönyt pääsääntöisesti pieniä lounaita/ päivällisiä. Esim. 30-50 g hh. Jos ei ole liikuntaa, niin hiilariruokien lisäksi syön usein kasvisruokia, joista ei tule hiilareita, mutta tekevät syömisestä oikean aterian. Eilen söin lounaaksi leipää, maitoa ja kasviksilla täytettyä kesäkurpitsaa.

Varmasti rankka liikunta on oma juttunsa, toivottavasti siihenkin tulee vinkkejä.

Pitää vielä sanoa tällä palstalla usein toistuvasta kommentista, että Lantuksen muutokset näkyvät vasta päivien jälkeen, ettei se ainakaan minulla pidä paikkaansa. Minulla annoksen muutos näkyy heti. Jälleen huomaa, kuinka eri tavalla hoito pelaa eri ihmisillä.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 23, 2004, 17:05:00 ip
Vielä sen verran, että minusta homman juju on ajoittaa pikainsuliinin vähennys ja/tai tankkaus niin, ettei sokeri nouse ylös ennen liikuntaa. Eli miksi jäädä tankkauksen jälkeen odottamaan korkeita sokereita? Jos sokeri on 18 mmol liikunnan alkaessa, niin silloin saattaa elimistö tuottaa ns. vastavaikuttajahormoneita, jotka liikunnan lisäksi laskevat sokeria. Ja jos hypo tulee liikunnan jälkeen, niin eikö kannata syödä vielä jotakin välittömästi liikunnan loputtua?

Olisi loistava juttu, jos Diabetes-lehti tekisi jonkun jutun liikunnasta ja lantuksesta!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 23, 2004, 17:07:00 ip
Siis onko olemassa jotain verensokeria laskevia vastavaikuttajahormoneja? Olen kyllä kuullut insuliinin vastavaikuttajista, jotka nostavat verensokereita, mm. adrenaliini ja kortisoli (tai jotain).
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 23, 2004, 17:12:00 ip
Näin minä olen käsittänyt, mutta en toki ole mikään ammattilainen. Kertokaa joku, jos on tarkkaa tietoa. Ainakin minulla korkeista saattaa kääntyä liian matalaksi helposti.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Pexi - Toukokuu 23, 2004, 18:35:00 ip
Noilla vastavaikuttajahormooneilla kyllä yleensä tarkoitetaan just adrenaliinia ja muita insuliinin vastahormooneita, jotka siis nostaa verensokeria. Jos joku muu kuin insuliini laskee niitä niin kai niitä voitaisiin käyttää hoidossa.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 23, 2004, 18:55:00 ip
Verensokeria laskevaa vastavaikuttaja-hormonia ei tietääkseni ole olemassa. Sen takia mikään muu hoito ei voi korvata insuliinia.
Vastavaikuttaja hormonit ovat katekoliamiineja, jotka erittyvät lisämunuaisen ytimestä mm. adrenaliini 80%, noradrenaliini 19% ja dopamiini 1%. Edellä mainituista erityisesti adrenaliini kuuluu verensokeria nostaviin hormoneihin. Verensokerin laskiessa n. 3mmol/l adrenaliinin eritys kiihtyy ja maksa pilkkoo sokerin varastomuotoa glykogeenia edelleen glukoosiksi. Seurauksena verensokeri nousee. Samalla ilmenee nk.adrenergiset hypoglykemian oireet kuten vapina, hikoilu, sydämentykytys ja ärtyisyys.

Kortisoli on glukokortikoideista tärkein hormoni, jota erittyy 15-30mg vuorokaudessa. Sen eritys on maksimissaan aamulla(aamulla verensokeri nousee helposti) sekä rasitus ja stressi tilanteissa. Sitä erittyy cortex glandula suprarenaliksen zona fasciculata kerroksesta.=>Suomeksi Lisämunuaisen kuorikerroksen keskiosasta.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 23, 2004, 19:03:00 ip
Maaria

..jatkoa Ihmettelit, että miksi korkeaa sokeria täytyy odotella?
Vastaus tähän on se, ettei heti syötyä voi harrastaa liikuntaa, jossa mennään täydellä maksimisykkeellä lähes koko ajan. Toisaalta olet oikeassa siinä, ettei ole terveellistä harrastaa voimakasta liikuntaa, kun verensokeri on korkealla. Tällöin on vaara, että maitohappojen pilkkoontuessa elimistön ph-arvo laskee ja elimistö muuttuu astruppiseksi=>happomyrkytyksen riski.

Voimakas liikunta ja sokeritauti on taiteenlaji, jota itse en ainakaan hallitse. Odottelen, että kehitettäisiin edullinen versio verensokerimittarista, joka kertoo jatkuvasti paljon verensokeri on tällä hetkellä. Ehkäpä siitä olisi apua??
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 23, 2004, 20:16:00 ip
Kiitokset 1000:lle valaisevista viesteistä! Huomaan, että meidän liikuntamme eivät ole vertailukelpoisia, vaikka itse harrastan nykyään muutakin kuin eläkeikäisen koiran talutusta. Mutta en selvästikään niin voimallista liikkumista kuin sinä.

Mainitsemasi kaltainen mittari olisi tervetullut, monestakin syystä. Liikuntaohjeet, joita diabeetikko saa, ovat usein niin ylimalkaisia ettei niillä tee paljon mitään.

Toivotaan, että palstalle vastailee vielä joku näistä asioista enemmän tietävä.

Hyviä lenkkejä!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 23, 2004, 20:28:00 ip
Itse olen aikoinani saanut sellaiset liikuntaohjeet, että yli puoli tuntia kestävän liikunnan aikana puolen tunnin välein syödään voileipä ja juodaan lasi maitoa. Hmm, saisikohan esim. uima-altaan reunalle tuoda noita leipiä ja maitolasillisia, jos ui pidemmän matkan uimahallissa. Tai voihan sitä poistua altaasta hetkeksi pukukopille tankkaamaan ja sitten taas takaisin altaaseen. Joskus tuntuu siltä, että näissä ohjeissa ei ole paljon käytännön toteutusta ajateltu.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 23, 2004, 22:37:00 ip
Olen oppinut lapsesta saakka lähtemään lenkille heti syötyäni.Ei yleensä tule ongelmia ruuansulatuksen kanssa,jos ei nyt syö hernekeittoa ja pannaria tai perunasoppaa.Leivän ja myslin kanssa pystyn heti lenkille.Mieheni ei pysty.Ilmeisesti 33 vuotta diabeetikkona on kouluttanut ruuansulatus kanavaani.Olen joskus kokeillut odotella humalogin vaikutus ajan loppuun ja lähteä sitten lenkille,joudun kuitenkin syömään esim.banaanin tai juomaan tuoremehua.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 09:46:00 ap
d1-nainen..

Hyvä pointti!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 09:53:00 ap
Liisa

Käytit ilmaisua: "Ilmeisesti 33 vuotta diabeetikkona on kouluttanut ruuansulatus kanavaani.." ymmärrän, että olet tottunut lähtemään lenkille heti ruokailun jälkeen. Ainoa seikka mitä ihmettelen on miten verenkiertoelimistösi jaksaa samanaikaisesti pumpata verenkiertoon vauhtia, jotta solusi saavat happea ja energiaa sekä osallistua ruuansulatukseen?
Tämän selittää joko se ettei liikuntasuoritus ole maksimisykkeellä urheilua tai sitten olet geneettinen ihme!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: tapsa - Toukokuu 24, 2004, 10:40:00 ap
Lenkillä mennään tyypillisesti 70...80 % sykkeellä, joten ei sitä maksimisykettä yritetäkään tavoitella.
Joissakin lajeissa se ajoittain saavutetaan, mutta tällöin pitäisi kai puhua jo kilpaurheilusta, ei kuntoliikunnasta tai terveysvaikutteisesta urheilusta.
Eikä sitä vatsaa tarvitse piripintaan täyttää ennen liikuntaa.
Olen soveltanut tuota Liisa67:n konstia nuorempana hyvällä menestyksellä, tosin silloin ei ollut pikainsuliineja tarjollakaan ja vs-arvojen kannalta oli vain eduksi, mitä pikemmin niitä liikunnalla saadaan rajoitettua lähemmäksi normaaleja.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Miepä vaan - Toukokuu 24, 2004, 12:03:00 ip
Minulle on kerrottu, että sokerit voi nostaa ennen liikuntaa jopa 15 paikkeille ja yli, jos elimistössä on insuliinia, joka estää happamoitumisen. Olen kuullut myös diabeetikoista, jotka harrastavat rankkoja pitkäaikaisia urheilulajeja ja he tankkaavat uskomattomat määrät ennen suoritusta eikä siitä ole mitään pahoja seurauksia.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 12:11:00 ip
Tapsa

Riippuu mihin tähtää..
Itse harrastan kilpaurheilua ja pääsääntöisesti juoksulenkit vedän niin kovaa, kun kintuista pääsee. Silloin ajatus ruuasta ei tunnu hyvältä, ennemminkin miettii miten saisi lisää happea:). Terveysvaikuteista harrastamani liikunta ei ehken ole, mutta nautin siitä itse.

Mikäli liikunta tapahtuu hitaammalla tempolla, se mahdollistaa syömisen juuri ennen liikuntaa. Esim. ennen puolimaratonia annan verensokerin nousta noin 20.0 mmol/l paikkeille ja syön lisäksi muutaman banaanin enkä pistä lyhytvaikutteista insuliinia. Silti saan juoda sokerisia urheilujuomia juoksun aikana, ettei verensokeri laske liian alas.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 24, 2004, 12:39:00 ip
suositus kyllä on, ettei pariin tuntiin syömisen tai pikainsuliinin pistämisen jälkeen harrastaisi liikuntaa, eli ei niin kauan kuin pikainsuliini vaikuttaa, koska liikunta voimistaa sen tehoa valtavasti. Ehkä tuon vaikutuksen oppii laskemaan, mutta itselläni on niin suuri insuliiniherkkyys, että jo ilman liikuntaakin saattaa olla 1 ky/20 hhg liikaa, saati sitten jos liikkuu heti pistämisen/aterian jälkeen- hypot on varma tulos.

Liian korkeilla sokereilla on mahdoton liikkua, ei vain oikeen irtoa, joten liikuntaan pyrin valmistautumaan jo ainakin edelliseltä aterialta lähtien. Yritän syödä ja pistää siis n. 2 h ennen liikuntaa, niin että sokerit on kohtuukorkealla, ei liian muttein liian matalallakaan (n. 10 pintaan ja alle) ennen liikuntaa, ja vielä olisi pikan häntävaikutusta aavistus verenkierrossa. Liikunta nostaa sokereita, jos inskaa ei verenkierrossa ole tarpeeksi. Mittailua ja mehua liikunnan aikanakin (jopa jumpassa, mutta kyllä uimassakin käyn välillä pukkarissa mittaamassa ja tankkaamassa), ja jälkeen mittaus ja tankkausta, samoin yötä varten pitää valmistautua vähentämällä pikaa ja syömällä hitaita hiilareita.

Nyt pumpun kanssa en ole vielä edes uskaltanut yrittää liikuntaa, koitan hakea ensin normaliannokset.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 24, 2004, 12:48:00 ip
Minä olen vuosia liikkunut syömisen jälkeen. Kannattaa jonkun kerran vähentää insuliinia niin paljon, että sokeri on liikunnan jälkeen korkea ja sitten päätellä sopiva määrä.

Sitä paitsi aktiivista elämää elävä, autoton ihminen EI VOI välttää aina liikuntaa. Esim. minulla on ollut aika tavallista, että heti aamupalan ja pistämisen jälkeen koiran kanssa 3-5 km lenkki ja sitten pyörällä opiskelupaikalle/ töihin 3-5 km. Tosi aikaisin saisi herätä, jos meinaisi odotella vielä sen 2 tuntia tuossa.

Nykyään töitten parissakin saattaa tulla päivän mittaan pyöräilyä 10-15 km päivässä. Puhumattakaan niistä ihmisistä, jotka tekee jotakin fyysisesti raskasta työtä.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 12:55:00 ip
Maaria

Nyt puhut nk.hyötyliikunnasta, jota tekee lähes jokainen päivittäin. Urheilu on kuitenkin eri asia. Urheilun jälkeen tulee hiki ja vaatteita on vaihdettava.

Mutta silti on hienoa, jos systeemisi toimii. Liikunta ,varsinkin kevyt ja säännöllinen on parempi kuin raju ja epäsäännöllinen.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 24, 2004, 14:27:00 ip
Tämän ruumiillisen työn kanssa homma on välillä vaikeaa. Esim. tänään aamulla vs oli 22, tunti aamupalan jälkeen 5 ja eikun taas syömään. Eihän tuo 5 toki ole liian matala mutta kun ei tiedä mihin suuntaan se on menossa kun oli jo noin nopeasti laskenut ja kun tekee töitä niin ei voi istua alas puoleksi tunniksi ihmettelemään, että mihinkähän suuntaan se vs menee. Liuskoja kuluu. Itselläni myös oksennus pyrkii suuhun, jos kovin äkkiä syönnin jälkeen lähden rajumpaa liikuntaa harrastamaan. Kävelyä en oikeastaan edes laske liikunnaksi, jos kestää alle tunnin.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 14:46:00 ip
d1 nainen

Aamupalan jälkeinen liikunta tuottaa sinulle selvästikin tutun ongelman. Kokeile joskus seuraavaa: jos esim aamulla verensokeri olisi n. 10,0 mmol/l niin ennen töihin lähtöä=> jätä lyhytvaikutteinen kokonaan pistämättä ja syö esim. 1 banaani. Tällöin verensokeri ei ainakaan laske liian nopeasti ja saatat jopa välttyä hypoilta.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 24, 2004, 14:57:00 ip
1000

Niin puhun sellaisesta liikunnasta, johon luen reippaan kävelyn, pyöräilyn, sauvakävelyn, jumpan..., koska oletin daddan viittaavan suositus-maininnallaan sellaiseen. Hän ainakin mainitsi uinnin ja jumpan.

Ymmärrän, että osa harrastaa rankempaa liikkumista, mutta olettaisin, että suurimmalle osalle liikkuvista diabeetikoista liikunta on kevyempää. Vai puhunko nyt koko ajan eri asiasta kuin te muut?
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 24, 2004, 17:53:00 ip
et käsittääkseni... kyllä mie ihan tuollaistakin liikuntaa tarkoitin. Mulle koiran juoksutus+pitkähkö työmatka pyöräiltynä heti aamupalan jälkeen olis kyllä jo niin "rankkaa" liikuntaa että se ois otettava huomioon jo aamupalalla, toisaalta olisi pakko pistää hieman kun yön jäljiltä ei olisi insua juurikaan ja toisaalta varmaankin mentäisiin hypoille ilman kunnon tankkausta.

Mut eihän tuollaisissa arkijutuissa tosiaan voi odotella, mutta esim. ohjattuun liikuntaan tai vastaavaan voi vaikuttaa, eli ajoittaa syömisen/pistämisen reilusti aiemmaksi. Ja tosiaan puhuin suosituksesta, käytäntöhän on itse kullakin toinen, kuten tiedetään. Mahtavaa että sulla toimii noin! kaikilla ei, ja se on hyvä ottaa huomioon jos liikuntahypot on ongelma.

Tosiaan, eihän liikuntatankkauksen tarvi olla ylimääräistä, vaan päivän ruokavalion/kalorimäärän  sisään mahtuva "ateria" tai välipala, jonka syö jo etukäteen varautuen, eikä vasta kun voimat menee lenkkipolulla. Liikunnan muuttuessa säännölliseksi tuohon voi varautua jo perusinskassakin, ja vasta säännöllisenähän liikunnalla voi olla painonhallintavaikutuksia, ja lisäksi yhdistettynä ruokavalioon.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 24, 2004, 20:55:00 ip
1000:lle En omista syke mittaria mutta kyllä mä ainakin hengästyn juostessani.Hiihto lenkit vedin välillä liiankin kovalla sykkeellä.Olen nuorena harrastanut kilpa urheilua.Kenties olen sitten geneettinen ihme.Mahalaukkukin on venynyt kahvilla,niin ettei yks 40 grammaa mysliä ja pieni tilkka maitoa sielä paina häiritsevästi.Mutta korkeilla sokereilla juokseminen on huomattavasti hankalampaa kun normaali arvoilla.Nyt olen pyrkinyt juoksemaan hitaampaa kuin muina vuosina.Hiihtoa harjoittelin ohjatusti.Oli oikein valmentajakin joskus -80-luvun alussa.Liian yksipuolisella treenillä voi saada ajan mittaan ongelmia,jotenka pyrin tekemään lenkkejä eri nopeuksilla.Ei välttämättä kunto parane jos vetää aina täpöt.Itselleni liikunta on ilon tuottamista eikä kulmat kurtussa pakkomielteistä puurtamista.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 24, 2004, 21:46:00 ip
En voi enää jättää lyhytvaikutteista aamulla pistämättä, koska minulle määrättiin uudeksi insuliiniksi mixtard, jossa on 30 % lyhytvaikutteista. Humalog-annokseni aamulla on ollut 2 yksikköä, nyt uusi Mixtard-annos aamulla 22 yksikköä. En meinaa uskaltaa pistää sitä, koska siinähän on noin 6 yksikköä lyhytvaikutteista ja tuo 2 yksikköä humalogia on ollut liikaa.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 24, 2004, 22:24:00 ip
Siis Novomix on tämä uusi eikä Mixtard. Ja siinä tuo lyhytvaikutteinen vastaa humalogia. Tuntuu hurjalta 3-kertaistaa lyhytvaikutteisen annos, kun entinenkin ongelma on nimenomaan aterioiden jälkeiset liian matalat. Mutta näin lääkäri määräsi.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 23:35:00 ip
D1-nainen

Suosittelen että harkitset insuliinin muuttamaista eri merkkiin mikäli hoito ei toimi. Toinen vaihtoehto voisi olla, että pistät aamuinsuliinin esim. vasta klo 11 vaikka lounasta edeltävästi.
Lääkäri on virkamies, ei sen enenpää. Jos haluat muuttaa hoitoa ja insuliinia, niin se kyllä onnistuu. Kirjasta lukemalla ei voi oppia toisen ihmisen yksilöllistä elämänrytmiä>Sinä tiedät varmasti parhaiten oman hoitosi jamiten elimistösi käyttäytyy eri tilanteissa.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 1000 - Toukokuu 24, 2004, 23:56:00 ip
Liisa 67.

On tietysti yksilöllistä, miten keho reagoi ruokailun jälkeiseen liikuntaan. Ja en voi muuta kuin olla tyytyväinen, että olet saanut systeemin toimimaan, jo 33-vuotta diabetesta takana.

Osaat vähentää humalog-annoksen sopivasti puoleen ennen liikuntasuoritusta ja samalla verensokerisi kestävät kohtuu hyvissä arvoissa. Itselläni insuliinin pistäminen ennen lenkkiä on lähes itsemurha. N. 30minuutin juoksun jälkeen verensokeri aloittaa huiman laskun, vaikka olisi syönyt niin, että verensokeri on lähellä 20.0 mmol/l liikkeelle lähtiessä. 1h:n juoksun jälkeen verensokeri on yleensä normaalistunut.

Sinä tykkäät liikkumisesta hymyissä suin ja nautit ilmeisesti siitä=> hienoa!

Itse saan nautintoa vasta, kun todella ponnistelen ja usein mitä kovempaa, sitä parempi olo myöhemmin illalla. Tosin yleensä olen niin väsynyt juoksun jälkeen, etten jaksa muuta kuin rentoutua ja vähän lueskella tai kattoo tv:tä.

Edelliskesänä pidin muutaman lepopäivän kolmen kuukauden aikana. Ehkä treeniä tuli liikaa, koska sain aivokuumeen(enkefaliitin) ja vietin kuukauden sairaalassa. Keho näemmä kertoi, että tarvitaan lepoakin. Lääkäri sanoi että, jos olisit ollut 2h kauemmin tajuttomana, niin hoito ei olisi ollut perusteltua. Onneksi selvisin ja nyt juoksu kulkee taas, järkeä ehken enemmän mukana..
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Placebo - Toukokuu 25, 2004, 00:28:00 ap
Minulla on viimeaikoina alkanut esiintyä tosi voimakasta verensokerin nousua kuntosalitreenin aikana. Tänäänkin salilta palatessa 19 mmol/l ja poljin vielä kuntopyörää parikymmentä minuuttia kuntosalin jälkeen! Ehkä tuossa lähtöarvo oli normaalia korkeampi, mutta yleensä sokerit ovat kuitenkin yli 12 salipäivinä kun normaalin työpäivän jälkeen yleensä reippaasti alle kymmenen. Olo on salilla ollessa ihan hyvä ja energinen ottaen huomioon että treenaan yleensä heti töiden jälkeen. Eli edellisestä ateriasta on usein yli 5 tuntia. Lienee jotain tekemistä noiden adrenaliini-, noradrenaliini- ja dopamiinitasojen nousun kanssa. Hyporeaktiosta ei ainakaan ole kyse. Mitenköhän terveen ihmisen keho salitreeniin reagoi? Pumppaamalla insuliinia? Tuntuisi aika hurjalta normaalisokereilla pistää humalogia ennen treeniä, ja vieläpä syömättä mitään. Sekin on erikoista että aiempina vuosina tällaista ei ole ilmennyt. Johtuneeko sitten lantuksesta ja siitä että sen vaikutus alkaa olla juuri iltapäivän tunteina heikko (pistän klo 21 illalla). Pitää vissiin alkaa käymään salilla aamuisin.  
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 25, 2004, 09:26:00 ap
Mulla alkoi myös Lantuksen myötä salitreeni nostamaan sokereita. Ja mitä rankempi treeni sen korkeammalle. Saa nähdä mitä tuo uusi nyt sitten tekee, kun siinä ei voi lyhytvaikutteisen osuutta muuttaa liikunnan eikä syöntien mukaan vaan se on se 30%.

(Olen koko yön pähkäillyt tätä sekoiteinsuliiniongelmaa, että miten ihmeessä sovellan kun nyt tulee lyhytvaikutteista sitten vain kaksi kertaa vuorokaudessa eli aamulla ja illalla ja molemmissa isot annokset; veikkaan, että siinä käy niin, että väliajoilla sokerit nousee liikaa ja sitten lääkäri käskee taas nostaa insumääriä, joka taas aiheuttaa aterianjälkeisiä hypoja kun tuo lyhytvaikutteisen annos on niin iso)
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Rinkeli - Toukokuu 25, 2004, 09:48:00 ap
D1-nainen,

onko sinulla nyt lainkaan käytössä pelkkää lyhytvaikutteista? Minullakin oli viitisen vuotta sitten sekoiteinsuliini käytössä aamuisin ja päivällisellä mutta kyllä silti lounaalle tarvittiin pelkkää lyhytvaikutteista. Ja silloin oli sekoiteinsuliinissa Actrapidia, jossa on sentään pidempi vaikutus.

Tuollaisella kahden pika/pitkä-insuliinipiikin systeemillä minulla olisi joko hypo aamiaisen jälkeen tai >20 sokerit lounaan jälkeen...

Ja nyt meni komeasti otsikon vierestä  
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 25, 2004, 14:03:00 ip
tuntuu hassulta että paljon liikkuvalle ihmiselle määrätään lääkitys jota ei voi säätää liikunnan mukaan, varsinkin jos aterian jälkeiset hypot ovat olleet ongelma? Mitkä olivat lääkärin perustelut muutokselle? tietääkö hän liikuntaharrastuksestasi?
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Placebo - Toukokuu 25, 2004, 14:26:00 ip
Itse ainakin säädän sokereita syömällä enemmän sitten liikunnan jälkeisenä iltana, en vähentämällä lantusta. Suurempi ongelma on jos ei pääse salille esim. pariin viikkoon. Sitten on jo ensimmäisen viikon jälkeen pakko alkaa nostamaan lantusannoksia tai muuten on aamuarvot taivaissa.

Diabeetikon käsketään liikkua, mutta lyhyellä aikavälillä liikunnalla on kuitenkin tasapainoa häiritsevä/heikentävä vaikutus. Varsinkin jos kyseessä on tällainen pari kertaa viikossa epäsäännöllisesti tapahtuva intensiivinen liikunta. Joskus miettii kuinka helppoa olisi säätää annokset kohdalleen kun ei liikkuisi ollenkaan. Nyt täytyy laskea aina montako päivää on edellisestä salikäynnistä ja sumplia jokainen hiilarigramma sen mukaan.

Tämä on tämmöistä tikanheittoa joka ilta. Tähdätään siihen seiskaan, mutta joskus menee kolmoseen ja joskus kymppiin. Sitten pitää vielä ottaa huomioon montako tuntia sitten on pistetty edellinen humalog, ja edellinen lantus, eli missä kohdassa vaikutuskäyrää ollaan menossa mittaushetkellä. Joskus kun haluaa mennä nukkumaan jo 23:30 ja joskus voi valvoa kahteenkin. Onko odotettavissa että arvo vielä laskee, pysyy samana vai nousee? Myös nautitun proteiinin määrä ja ruoan kuitupitoisuus saattaa vaikuttaa yö-sokereihin. Huoh.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 25, 2004, 18:16:00 ip
Olen kyllä kertonut lääkärille harrastavani paljon liikuntaa, mutta ei ole ottanut siihen kantaa. Syy insuliinin muutokselle on - kuinkas ollakaan - korkea hba1. Minulle pitäisi olla sellainen insuliini, jonka alkuvaikutus on heikohko, mutta vaikutus voimistuuu muutaman tunnin päästä. Actrapidilla tasapainoni oli loistava, pikainsuliini ei ole sopinut missään vaiheessa, mutta siihen painostettiin siirtymään. Actrapidista humalogiin siirtyessäni hba1 nousi 5,7:stä yli 12:een.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 25, 2004, 22:44:00 ip
1000    Nyt laskin sykkeeni n.30 minuutin juoksun jälkeen 144.Olikin yllätys.Lähdin juokseen n.4 tuntia aterian jälkeen.En syönyt mitään,join vain morttelon kahvia.Sokeri oli korkea kun läksin.Tuli alas päin 4 pykälää.Syy siihen miksi lähdin juoksemaan oli se että sokerini ei laskisi aamuksikaan jos en kävisi lenkillä.Pyöräilin kyllä 6-vuotiaan kanssa 12km,mutta sitä nyt ei voi liikunnaksi noteerata.Mä oon säätänyt ton Lantus annokseni niin et jos oon liikkumatta sen sit huomaa heti aamu sokereissa.Mä en tiedä Lantuksen viive vaikutuksesta yhtikäs mittään.Mulla se vaikuttaa heti tässä ja nyt.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 25, 2004, 23:09:00 ip
D-1 Naiselle.Mulla oli joskus -97-98 hetken käytössä aamulla actrabid ja sitten puolilta päiviltä 50/50 Mixtart ja päivälliselle actrabid ja iltapalalle 10/90 Mixtart.HBA 1C Nousi lähelle 10.PROTAPHAN ACTRABID lääkityksellä meni molemmat raskaudet.Protakin oli vain yhtenä piikkinä.Tulee sellainen mieleen että syötkö tarpeeksi hiilareita päivässä.Mulla oli ongelma sitten kun prota oli kahtena piikkinä.Yöt matalia ja aamut 24-27 väliltä.Jos sain yö hypot estettyä ne siirtyi aamupäivään.Saatoin tankata ylimäärästä n.90hh edestä.Välillä ajatteli kun joutu pitään vapaata liikunnasta ja lääke annos vaivaiset 2yksikköä ja hypo puskee tuleen aamu palankin jälkeen,että onko koko touhussa mitään järkeä.Olisi ollut helpompi siinä vaiheessa heittää hanskat tiskiin.Painokin vain nousi.Onneksi toi Lantus ja humalogi ovat poistaneet suurimmaksi osaksi ongelmat.Tulin siihen tulokseen,et maksan glugoosi varastot tyhjenivät täysin,koska unelmoittin unelma vartalosta ja pihtasin syömistäni,jotka kuitenkin jouduin syömään tilanteen pakosta lisän kera.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 25, 2004, 23:51:00 ip
Liisa

Etkö pidä 12 km pyörälenkkiä liikuntana siksi, ettei se ole mittapuusi mukaan tarpeeksi rankkaa vai siksi, ettei se riitä laskemaan sokeria esim. mainitsemaasi 4 mmol? Kiinnostaa se, että eikö sinulla kevyempi fyysinen rasitus vaikuta sokruihin. Mulla tuo 4 mmol ja enemmänkin tippuisi jo kodin imuroinnilla, 0,5 km päässä olevalla kioskilla käynnillä (kävellen), seksillä... Verensokeri reagoi minulla helposti. Voin vaan kuvitella minkälaista mun olisi harrastaa jotakin tosi tehokasta lajia...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 26, 2004, 10:10:00 ap
En ehkä ole oikea ihminen neuvomaan, kun omat vs on ihan sekaisin, mutta Maaria, onkohan sinulla liian suuret insuliiniannokset, jos imurointi tai puolen kilsan kävely laskee sokereita.

Ja mitä omiin hiilariannoksiini tulee, niin varmasti niitä on liian vähän ja ihan tarkoituksella, kun tekisi mieli päästä tästä ylipainosta eroon. Kun ei se ainakaan liikunnalla lähde, kun nyt jo liikun useita tunteja päivittäin (ja olen liikkunut jo muutaman vuoden). Syön hiilaria korkeintaan 20g/ateria. Tosin on varmaan pakko alkaa syömään enemmän, kun lääkäri määräsi niin isot insuliiniannokset. Tai sitten yksinkertaisesti pistän vähemmän kuin on määrätty (ja olen taas hankala potilas, joka ei tottele lääkärin määräyksiä).
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 26, 2004, 11:41:00 ap
En usko insuliiniannoksia liian suuriksi. Jos säädän annokset kevyttä liikunta kestäviksi, niin liikunnan puuttuessa sokerit onkin korkeella. Arkisin työaika menee lähinnä tässä koneella, joten en voi ajatella insuliineja niin, että pieni liikkuminen olisi se normaali tila.

Olen tosi insuliiniherkkä ja vs reagoi helposti. Siksi sitä onkin vaikea pitää kurissa. Mulla 10 g hh tai 1 yks insuliinia laskee/ nostaa sokeria ainakin 5 mmol.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 26, 2004, 13:55:00 ip
jep, sama homma mulla, toi insuliiniherkkyys. Ja myös sokeriherkkyys. Uskomatonta miten hypon ja korkeiden välillä voikin olla ateriainskassa vain 0,5 ky:n ero! ja siihen liikunta lisäksi. Onneksi pumpulla voi annostella 0,5 ky:n välein ja kaikki menee tarkasti elimistöön - ei voi kuin kuvitella miten suuri osa aiemmista heittelyistä johtui vuotavista neuloista, epäluotettavista kynistä...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 26, 2004, 20:32:00 ip
En pidä 12km pyöräilyä lapsen kanssa liikuntana.rauhallisen tempon vuoksi.Samoin en pidä muutaman kilsan kävelyä.Kyllä se yksi yksikkö mullakin laskee sokereita monta millimoolia.Riippuu tilanteesta.Eilen vain kävi ton Lantus kynän kanssa sellainen äksidentti,että sokerit oli koholla aamuun asti,vaikka pistin yölläkin rakettia.Lantus valui vaan jotenkin kummasti neulan kierteistä ulos.Hypo tulee vaikka istuessa jos niikseen on.Ja silloin on kyllä lääkettä liikaa.Olen oppinut sumplimaan omia annoksiani aika hyvin.Esimerkiksi siivous päivinä vähennän lyhyt vaikutteista aivan samalla tavalla kun liikkuessani.Jos tiedän olevani toimettomana istuvan autossa hanttimiehenä,pistän enämmän.Tokihan niitä virhe arviointeja välillä sattuu.Naisilla vaikuttaa hormoonitoimintakin.Mulla on lääkärin mukaan pienet insuliini annokset ja hyvin insuliini herkät kudokset.Mun on käsketty odottaa muutama tunti humalogin pistämisen jälkeen ennenkun lähden lenkille.Juostessa varmaan toimiikin,mutta hiihtäessä saan juoda mehun aivan rauhassa hiihto majalla,ettei tarvi murehtia sokerin siitä nousevan.Hiihtolenkkini ovat huomattavasti pidempiä ja kestävät1-3tuntia.Toki voin silloin syödä rauhassa jotakin muutakin.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Iris - Toukokuu 26, 2004, 22:04:00 ip
No voi sun...Kyllä tässä nyt saa sellaisenkin
stressin ja huonommuuden niskaansa...ettet pidä
12 km pyöräilyä hissukseen ja muutaman kilometrin
kävelyä liikuntana!? - Jos mä kävelen tunnin, on
hypo takuuvarmasti mikäli sokrut oli ennen lähtöä
alle 10. Samoin jos pyöräilen 15 km (tosin aikui-
sen vauhtia) niin sama juttu. Kyllä saan tosi
tarkkaan vahtia milloin lähden ja mitä tekemään,
lähes jokaisen n. tunnin liikunnan jälkeen on
pakko mitata ja miettiä. Tosin en olosuhteiden
ja laiskuuden takia pääse joka päivä liikkumaan,
mutta jo puolen tunnin kävely laskee sokruja
n. 2-4 pykälää! En ymmärrä miten te muut sen teet-
te. Vaikka ottaisin inskaa vähemmän ennen lenkkiä
on tilanne sama. Voi elämän kevät sentäs...
Ja esim. perjantaisin, kun käyn oikein superkaup-
paostoskierroksellani, siis matkat autolla. Aamu-
palan jälkeen lähden, otan mukamas tarpeeksi vähän
inskaa, ja kun 2-3 tunnin kuluttua olen kotona
on enemmän sääntö kuin poikkeus, että polvet
tutisten sieltä tulen. Usein jo kaupassa pistelen
Siripirejä poskeen. Huh tätä ihmisen erilaisuutta.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: RAR - Toukokuu 27, 2004, 09:54:00 ap
Iris; et ole ainoa ongelmasi kanssa!
Minulla aivan sama juttu. Vähän enemmän liikuntaa, ihan kevyttäkin, niin jo istutaan penkillä tai pellon laidassa ja tuoremehua ja siripiriä naamaan! Ja jos vähentää inskaa, niin liikunnan jälkeen huidellaan sitten sokerit "tapissa" eli sellaisilla 17-20 arvoilla.  
Ei mikään ihme, etten erityisemmin tykkää liikkua kovin paljon tai ainakaan kovin pitkään. Minulla onkin tapana yleensä kiertää lenkillä ihan kodin lähiympäristössä, että pääsen kotiin mahdollisimman pian. Tämä on siinä mielessä kurjaa, etten myöskään saa painoani putoamaan. Sillä ruoasta en voi enää vähentää. Paino ei nouse, mutta ei kyllä laskekaan. Minulle sopisi varmaankin sellainen säännöllinen liikunta, mutta kun siihen ei ole aina mahdollisuuksia. Tai no, kaikki syyt, jotka estävät liikkumisen, ovat kuulema tekosyitä... Sanoi edesmennyt presidentti Kekkonen aikoinaan.  

Keiju
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Marja68 - Toukokuu 27, 2004, 11:26:00 ap
Liikunta-asiasta onkin saatu aikaan tosi mielenkiintoista keskustelua!

Mulla näyttää sokrut käyttäytyvän liikunnana aikana suunnilleen samalla tavalla kuin Liisa-67:llä. Rauhallinen kävely tai pyöräily ei hetkauta sokereita suuntaan tai toiseen, mutta juoksulenkit ja kunnon pyörälenkit pitää huomioida inskoja vähentämällä tai tankkaamalla ylimääräistä.

Kokeilin eilen mysliä ja maitoa ennen lenkkiä ja hyvin pysyivät sokerit, kiitos vinkistä Liisa-67.

Mä en yleensä osaa suunnitella päivääni ja ajankäyttöäni niin, että tajuaisin ajoissa vähentää inskoja. Siksi joudun turvautumaan tankkaukseen ennen liikuntaa.

Lantus-annosta olen taas vähentänyt ja yritän päästä lenkille joka päivä. Jos en mene, niin otan enemmän pikaa, mutta ei niinä päivinäkään sokeri ole noussut älyttömiin. Silti mulla edelleen lantuksen kanssa joka yö sokerit tippuu 4-5 pykälää. Lantusta pistän illalla kahdeksan aikaan 9 yksikköä. En tajua syytä, tarttenkohan mä ollenkaan perusinskaa????

Lenkillä mä käyn yleensä aamulla ja Lantuksen pistän illalla. Pitäisköhän piikki siirtää aamuun? Höh, nyt meni taas vähän aiheen vierestä, mutta aina välillä toi mun Lantus juttu mietityttää, useimmiten pistän vaan rutiinilla ja toimin muuten vs-mittarin mukaan.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 27, 2004, 11:30:00 ap
lantuksen huippuvaikutus (jota ei pitäisi olla) voi hyvinkin sulla osua noihin yön tunteihin, ehkä pistosajan siirto vois auttaa, päivällä helpompi hallita pikainskan/liikunnan/ruuan suhteella? ite menetin toivoni ja siirryin pumppuun mutta lykkyä!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Miepä vaan - Toukokuu 27, 2004, 11:56:00 ap
Mulla jopa ostoksilla käynti laskee sokereita, että sen suhteen sen voisi nimetä liikunnaksi, vaikkei kävelyvauhti mikään hillitön olekaan...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 27, 2004, 12:41:00 ip
Marja68

Mulle lääkäri sanoi Lantuksen vaikuttavan monilla voimakkaimmin pistämisen jälkeisinä tunteina. Itse olen huomannut sen vaikutuksen hiipuvan aivan pistosta edeltävän 1,5 tunnin aikana. Pistän klo 21, jolloin iltaliikunnan aikaan lantus vaikuttaa vähiten. Mutta tässä on varmaan eri ihmisillä eroja.

Ennen kun liikuin 3-4 tuntia päivässä ja vieläpä aika tasaisesti päivän mittaan. Koiran kanssa oli reippaat aamu-, iltapäivä- ja iltalenkit ja lisäksi pyöräilyä. Silloin en jossakin vaiheessa pistänyt protaa kuin yöksi, liikunta vastasi päivän perusinsuliinia. Ennen lantustakin lounaan protan määrä oli mulla 2 yks.

Vaikka olen insuliini- ja liikuntaherkkä niin hypoja ei juuri koskaan tule liikkumisen aikana. Itse asiassa parhaat sokrut olen mitannut runsaan liikunnan päivinä. Muistan kuinka Saanan huipulla mittari näytti 6.4 ja samana iltana 6.7. Huipulle ja takaisin vei minulta 4 tuntia. Tuntuu, että liikunnan aikana kroppa jotenkin tuntee sokeritason ja syömiset menee nappiin siksi.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: 080750 - Toukokuu 27, 2004, 13:02:00 ip
Voisin edellisen kirjoittajan kanssa olla asioista melkein samalla kannalla. Minulla liikunta ei vaikuta suuntaan eikä toiseenkaan pahemminkaan. Lantuksen pistän aamulla ja yleensä liikunta jää iltaan. Loma-aikoina kyllä lähden useinkin liikkeelle varhain, sillä työhönkin tulen aikaisin. Liikunta on kuulunut elämääni aina (niin kauas, kuin muisti riittää). Myöskään liikunta ei ole vaikuttanut painooni, sillä paino on melkein sama kuin 30-40 vuotta sitten.
Jos olen kotona niin silloin vain syön ja syön ja syön vaikkei olisi tarviskaan -> joten liikkeelle vaan
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Jekku - Toukokuu 27, 2004, 15:16:00 ip
Tosiaan mielenkiintoinen keskustelu tullut tästä liikunta-asiasta. Itse en tunnu saavan sokereita mitenkään kuntoon liikunnan aikana. Välillä verensokerit nousee liikunnasta mutta useimmiten laskee. Mutta taidan kyllä tietää syyn nousuihin, jännitys. Harrastan nimittäin seinäkiipeilyä,joka on aika pelottavaa välillä...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 27, 2004, 16:34:00 ip
Voisiko olla niin, että ne jotka liikkuvat paljon ja ovat aina liikkuneet, heidän kroppansa on jotenkin tottunut liikuntaan eikä se laske niin paljon sokereita?
Itse liikun joka päivä, nytkin kesällä taas pyöräilen töihin, aamuin illoin 19 km, eli 38 km päivä, enkä "pidä sitä minään suorituksena". Esim, jos aamulla vs on 6-8 pistän 3 yks humalogia, syön sämpylän ja poljen töihin, vs töihin päästessä on 10 paikkeilla. Eli ei oikein minkään valtakunnan vaikutusta...
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 27, 2004, 18:48:00 ip
Kiva kuulla maria 68 että mysli vinkki oli hyvä sullekkin.Mulla lantus oli eka aamullan.klo 7.00.Aamut korkeita.Sitten klo 21.Sain syödä 2 iltapalaa ja joskus öisin.Nyt on hyvä.Lantus kello 12.00.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Iris - Toukokuu 27, 2004, 20:41:00 ip
Keijulle!
Onneksi joku muukin on samanlainen kuin minä. Jo
meinasi tulla suru puseroon, kun täällä kaiken-
laisia kestävyysurheilijoita ym. maratoonareita
näyttää myös monta olevan. Painostani 10 kg voisi
tipauttaa biojätteisiin, mutta ei se kyllä onnis-
tu ainakaan liikunnalla. Eikä muutenkaan. Joskus
hirmun kauan sitten (aivan eri inskat kuin nyt,
en edes muista mitkä) onnistuin 2 v:n aikana laih-
duttamaan vähän toistakymmentä kiloa. Silloin sat-
tui olemaan pitkä talvi ja otin vanhat hikilaudat
ja hiihdin joka ilta 10 km. Sitten yöt odottelin
hypoja ja välillä söin ja toisinaan en. Siinä se
jotenkin meni hypojen sekamelskassa ne pari vuot-
ta. Mutta sittenpä päätin lopettaa tupakoinnin ja
kas kummaa, kaikki läskit tuli takaisin. Siinä ne
on ympärillä taas kaikki.

No, olen luovuttanut laihdutuksen kanssa, mutta
muuten tykkään luonnosta ja liikunnasta, ei vain
ole sellaista asiantuntijaa mun hoitopaikassani,
että asialle mitään mahdettaisiin. Eli siis popsin
Siripirejä ja muita kuten ennenkin. Sitten vielä
usein liikunnan jälkeen vaikka sokrut olis miten
hyvät, niin n. 3-5 tunnin päästä voi hyvin olla
17. En ainakaan ole hypoa tuntenut, en tiedä mistä
johtuu.

No se siitä. Näin muuten Keiju kuvasi ja juttusi
yhdessä aikakauslehdessä. Hassua, miten ihminen
on muodostanut jonkun kuvan toisesta kirjoitusten
perusteella. Sitten kun näkee oikean kuvan, ei
edes hiusten väri ollut oikea...  

Jatkoja vaan ja istutaan tosiaan yhdessä jossain
penkillä taskuista nameja popsien.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Milla B - Toukokuu 27, 2004, 22:21:00 ip
Iris ja Keiju
Ihanaa lukea teidän viestinne koska minäkään en osaa vähentää enkä lisätä insuliinia/ruokaa niin että pystyisin treenaamaan niin kuin "terveet" ihmiset. Olin äsken tunnin kitkemässä rikkaruohoja ja sen jälkeen oli pakko syödä suklaapatukka koska oli niin heikko olo. Yleensä en syö mitään tähän aikaan illasta.
Mulla vaikuttaa myös imuroiminen ja muu siivoaminen sokereihin. Haluaisin liikkua enemmän ja haluaisin mennä vaikka spinningtunnille mutta kun en uskalla koska pelkään hypoja enkä halua mitata kesken tunnin. Pari vuotta sitten kävin vielä tanssitunneilla mutta en ikinä oikein päässyt selville siitä miten mun kroppani reagoi ja usein sokerit olivat vielä seuraavana päivänäkin sekaisin.
Mua ottaa päähän se että tämä on niin vaikeeta. Toivoisin että voisin liikkua niin kuin ei-diabeetikko!
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: LIISA (v.m -67-) - Toukokuu 27, 2004, 22:41:00 ip
Muutaman kerran on hypo puskenut juoksu lenkillä.Olen kaivanut sokeri pussistani taskusta ensin 6 palaa ja ne syötyäni toiset kuusi palaa.Jatkanut juoksuani vaikka vinttini on ollut pimee.Rullaluistelu on liikuntalajeista sellanen missä hypot on pelottavia.Suklaa patukassa on rasvaa sen verran ettei itselläni riitä poistamaan hypoani.Rasva hidastaa hiilihydraattien imeytymistä.Nuorempana söin hypoon 2 cheissa patukkaa kerralla.Rusinat ovat myös hyvä hätä vara.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 28, 2004, 10:56:00 ap
mulla on jumpassa mukana 2 juomapulloa, supertuju sokerimehu ja sitten vettä; näistä juon sen mukaan mikä on olo. Itte asiassa kyllä mittailenkin jumppatunnin aikana, joskus pariinkin kertaan, eikä se ole koskaan ollu kellekään mikkään ongelma. Samoin salilla mittailen. Kun syke on korkealla ja veri kiertää kunnolla, ei verentulo sormenpäästä vaan taho oikeen lakata  
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: RAR - Toukokuu 28, 2004, 11:12:00 ap
Kyllä se varmaan niin on, että kun saa jo koulun jumppatunneista kammon ja jäänyt sen jälkeen sellaiseksi "sohvaperunaksi", tällainen myöhäisherännäisyys liikunnan suhteen tuottaa suuria ongelmia. Ne, jotka ovat aina liikkuneet paljon ja säännöllisesti ovat sovittaneet varmasti inskat yms. sen mukaan alusta saakka. Mutta ainakin minun kroppani saa "shokin" jo pelkästään urheiluruudun katsomisesta, saati sítten, että oikein yrittäisi ruhon kanssa lähteä itse yrittämään.  
Mutta päivän mittaan yritän kuitenkin harrastaa jonkin verran hyötyliikuntaa esim. portaissa yms. Eli mahtaisin olla jo melkoisen ylipainoinen jos en söisi pääasiallisesti kasvisruokaa (toki lihaa ja juustoakin jonkin verran) ja edes yrittäisi liikkua.

Iris: Jep, Kotilääkärissä oli tosiaan haastatteluni ja silloin juuri kokeilin lyhyttä, tumma tukkaa. Yleensä minulla on vaaleat hiukset tai ainakin raidat, kuten nyt ja hiukseni ovat pidemmät.  

Keiju
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: Antsu1 - Toukokuu 28, 2004, 11:40:00 ap
No minä olen kyllä D-urani aikana ollut innokaskin liikkuja. Rakastin koulun liikuntatunteja ja kilpailin kouluvuosina hiihdossa ja yleisurheilussa seuratasolla    Ja lentis oli pallopeleistä numero ykkönen mulle koulussa.

Koulun jälkeen kävin pelaamassa lentopalloa, tennistä ja kössiä eli jotain hikiliikuntaa 2-3 kertaa viikossa. Ainoa mitä olen aina inhonnut on ollut "jumppa" kaikissa muodoissaan.

Sitten jostain syystä (oisko ollut laiskuus    ) kaikki säännöllinen pikkuhiljaa hiipui (no ok, työpaikan naisten lentisporukka loppui innostuneiden vähyyteen). Työpaikalla olisi vaikka millaista "jumppaa" joka illalle, mutta kun se jumppa oli juuri se, jota olen aina inhonnut.

Tällä hetkellä liikunta on lähinnä ei-hiki-sellaista eli normaalia kävelyä (nivelrikko isovarpaassa estää reippaan sellaisen) ja muuta pientä etenkin kesäisin (maalla kasvimaa ja puutarha, Hesassa rivitalopihan kuopsutus). Jotain pitäisi keksiä lisää, kun tuo omatunto soimaa. No kesäisin voisi ainakin alkaa fillaroimaan (olisi kait nivelillekin sopivaa), mutta ne talvet...

Ai niin, ne sokerit. Kyllä ne vaihtelee tuollakin liikunnalla, mutta toimeen tulen. Selvää kaavaa ei ole, koskapa esim. ravintokaan ei mulla noudata selvää kaavaa (nopeet/hitaat hiilarit ym. ym.). Taiteilen siis sokereiden mittailun ja pienten tankkausten kanssa. Ja yllätys, yllätys, liikunnan vähentyminen ei ole vaikuttanut painoon nostavasti. Paremminkin voisi sanoa, että painan nyt saman kuin 20 vuotta sitten vaikka välissä oli muutama kilo enemmänkin.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: RM - Toukokuu 28, 2004, 12:38:00 ip
Placebo:
Luin joskus tuolta novonordiskin asiantuntija vastaa sivuilta tästä aiheesta. Kyse on hormoonien aiheuttamasta varastosokerin erityksestä rankan liikunnan aikana niinkuin terveelläkin ihmisellä. Terveellä ihmisellä insuliinin eritys voimistuu samalla, jotta elimistö pystyy käyttämään hyväksi lisääntyneen energiatarpeen. Mutta diabeetikolla saattaa olla insuliinia liian vähän veressä, joten sokeria ei pystytä käyttämään hyväksi, jolloin verensokeritaso nousee.
Siellä lääkäri ehdotti pistämään ennen rankkaa liikuntaa lyhytvaikutteista esim. 1 yk. Ei siis pikaa, joka tehoaa liian nopeasti.

Itse tässä ihmettelen 11 v poikani kesämenoja, miten selvitään. Ensin urheilukoulu, 4 h liikuntaa päivässä, sitten partioleiri missä mennään koko päivä ja syksyllä leirikoulu urheiluopistossa 5h ohjattua liikuntaa päivässä.
Onneksi on lääkäri maanataina, jos saisi jotain opastusta.
Otsikko: Re: Liikunna laihdutusvaikutus hyödytöntäkö hypoissa
Kirjoitti: **DONOTDELETE** - Toukokuu 28, 2004, 15:20:00 ip
Olenkin tuota konstia kokeillut: 2 yksikköä pikaa ennen salitreeniä ja treeni muuten luistaa hyvin ja insuliinihan tunnetusti myös kasvattaa lihasta. Silloin sokeri on rankan treenin jälkeen yleensä sama kuin ennen treeniä. Mutta onhan siinä tietty hypovaara, jos/kun vs ei aina käyttäydykään samalla tavalla.