Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Tiinaliisa - Lokakuu 21, 2017, 19:40:42 ip

Otsikko: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: Tiinaliisa - Lokakuu 21, 2017, 19:40:42 ip
Jos 100g grillimakkarassa on rasvaa 25g, hiilaria 0,5g.....miten annostelet pumpulla insuliinin? Jatkettuna,mutta miten pitkälle aikaa ja miten arvioit rasvan osuuden vaikutuksen?
Niin paljon mulla on vielä opittavaa :(
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: ERKKU - Lokakuu 21, 2017, 21:18:34 ip
No minä lasken seuraavasti. Jos on hyvälaatuinen makkara, esim. 10% proteiinia ( on hyvälaatuinen koska on vain 0,5 % hh) eli sitä on 10 g. Siihen varaan 1,2 yks. insuliinia. Sitten rasva, joka ei vaadi insuliinia eli 0 yks. HH on se 0,5 g. Yhteensä pistäisin 1,5 yksikköä ruokainsuliinia. Tällä tavalla laskien päästään melko lähelle oikeaa tilannetta. On syytä kokeilla kuinka paljon insuliinia per 10 g proteiinia vaatii. Proteiini lasketaan kyltin tietojen mukaan. Se vaihtelee esim. makkaroista melkoisesti. Siitä näkee senkin kuinka paljon siinä on lihaa.
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: äskoo - Lokakuu 22, 2017, 20:21:46 ip
Jatketulla tai yhdistelmäboluksella. Esim 50% heti ja loput 50% kahden-kolmen tunnin aikana. Minun pitää myös bolustaa hieman ylimääräistä rasvalle.
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: ERKKU - Lokakuu 24, 2017, 15:47:47 ip
Äskoo, panetko rasvoille inskaa varmuuden vuoksi ? Sitähän ei missään laskennoissa pyydetä tekemään. Vai onko tässä nyt kyseessä pyhä yhteys proteiinin ja rasvan kesken, joita kaikessa lihassa on olkoon kuivaa tai rasvaista lihaa. Proteiininhan tiedetään vaativan insuliinia, mutta jostain ihmeen syystä esim. Diab. Liiton ohjeissa se ohitetaan "liian pienenä" eränä. Lihan syönnin jälkeen huomataankin, ettei yhtälö aivan toteudu, sokerit ovat korkeammalla kuin piti. Tämä ehkä pannaan sitten rasvojen kontolle. Ehkä näin. Jos lasketaan, että henkilö tarvitsee proteiinia, olkoon eläin tai kasviproteiinia n. 60 g / vrk pysyäkseen jotenkin kunnossa, sehän tietää jo 5...8 insuliiniyksikön vajausta vuorokaudessa. Minusta se on paljon. Jos rasvoille lasketaan insuliinia mutta proteiinille ei on laskentaperuste väärä.
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: äskoo - Lokakuu 24, 2017, 22:18:55 ip
Äskoo, panetko rasvoille inskaa varmuuden vuoksi ? Sitähän ei missään laskennoissa pyydetä tekemään. Vai onko tässä nyt kyseessä pyhä yhteys proteiinin ja rasvan kesken, joita kaikessa lihassa on olkoon kuivaa tai rasvaista lihaa. Proteiininhan tiedetään vaativan insuliinia, mutta jostain ihmeen syystä esim. Diab. Liiton ohjeissa se ohitetaan "liian pienenä" eränä. Lihan syönnin jälkeen huomataankin, ettei yhtälö aivan toteudu, sokerit ovat korkeammalla kuin piti. Tämä ehkä pannaan sitten rasvojen kontolle. Ehkä näin. Jos lasketaan, että henkilö tarvitsee proteiinia, olkoon eläin tai kasviproteiinia n. 60 g / vrk pysyäkseen jotenkin kunnossa, sehän tietää jo 5...8 insuliiniyksikön vajausta vuorokaudessa. Minusta se on paljon. Jos rasvoille lasketaan insuliinia mutta proteiinille ei on laskentaperuste väärä.

En pane varmuuden vuoksi, vaan tämä on kokemuksen opettamaa. Minä olen niitä, joilla eläinproteiini nostaa hyvin reippaasti verensokeria. ja kun samaan aikaan rasva taas hidastaa dramaattisesti hiilareiden imeytymistä, niin on pitänyt kehittää omat annostelusysteemit. Syön nykyään hyvin vähän rasvaista eläinproteiinia, koska riippuu vuorokauden ajasta ja tähtien asennosta, miten verensokerini niihin milloinkin reagoivat. ;)
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: ERKKU - Lokakuu 25, 2017, 05:23:28 ap
Näin arvelinkin. Tässä on selitys sille miksi sokerinousun vaikutus on pidempi kuin hiilaripuolella. Proteiinissa on (yhden tiedon mukaan) 36 %  sokeroituvaa osaa, joka muuttuu glukoosiksi hitaasti. Kuinka hitaasti, en tähän löytänyt lähdettäni. Rasvasta siinä yhteydessä ei kuitenkaan puhuta mitään. Hidas sulaminen yleensä selitetään johtuvan rasvasta, josta se ei johdu.
Tässä kohtaa on aivan selvää, että käytännössä löytyy jokin tapa korjata virheellinen ohjeistus, että lopputulos on kohtuullinen. Ruoka / insuliiniohjeiden antajien tulisikin päivittää ohjeensa ajan tasalle, että mentäisiin edes niiden kohdalla mahdollisimman oikein. Tämä ohjeen puute on nuorille ongelmallinen ennenkuin oppivat kantapään kautta oikeat ratkaisut. Diabetekse hoito kaikkineen on sen verran kallista leikkiä, että luulisi perusteiden olevan kunnossa. Tarkoitus pyhittää keinot ei sovi hoitokeinoksi.
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: jester - Lokakuu 30, 2017, 16:05:09 ip
         rasva valuu kuumentaissa hukkaan,   suurimmaksi osaksi.   tuote  seloste  ei  pita  paikkaansa
Otsikko: Vs: Grillimakkara,paljonko,miten laitat pumpulla inskan
Kirjoitti: V. Kuutti - Lokakuu 31, 2017, 11:45:37 ap
Nyt vihdoin tuli vahvistus proteiinin pitävän sokeritason kauemmin ylhäällä, olen monesti asiaa kysellyt ja saanut sapiskaa, ettei proteiini nosta sokeritasoa.
Lihoista naudanliha tuntuu itsellä nostavan vähemmän sokeria kuin sianliha. Pirullista on broilerin ärhäkkä sokerin nosto vaikutus. Hiilarit nostaa tietty sokeria, mutta myös laskee nopeammin. Hiilarilla noussut sokeri myös laskee liikunnalla nopeammin kuin lihan vastaava  vaikutus.
On tämä kumma sairaus, vaikka alkuun ei tuntunut yhtään miltään! Onneksi sokutoverit autatte ymmärtämään!!! :)