Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: vodek - Kesäkuu 06, 2016, 22:03:18 ip

Otsikko: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: vodek - Kesäkuu 06, 2016, 22:03:18 ip
Olen erinäisiä ihmejuttuja kiinnostuneena lukenut. Yritän olla ennakkoluuloton, mutta skeptinen samaan aikaan.
Resistenttiin tärkkelykseen törmäsin vasta äskettäin. Netistä löytyy siitä kyllä useitakin kirjoituksia, jotka herättivät huomiota.
Halusin syödä spagettia pitkästä aikaa ja selailin tietoja lähinnä hiilarimääristä. Varsinainen juttu oli se, että oikein keitetty (ei ylikypsä) spagetti jäähdytettynä, tai uudelleen lämmitettynä, mutta tietysti lämpimän ja hyvän kastikkeen kera, muuttaakin ravintomuotoaan paremmaksi. Siitä siis tuleekin hidasnousuinen sokeri ja kuituaineskin osittain , ei tarvitse isoja inskoja, eikä sokerit ainakaan minulla nousseet mitenkään viiveellä edes. Tiedän itsestäni, sillä tottakai kokeilin heti.
Sama koskee myös oikein keitettyä perunaa kylmänä tai uudelleen lämmitettynä, samoin riisiä. Minulla toimi hyvin.
Tämä voi olla jo vanha juttu, mutta näillä sivuilla en tähän ole vielä törmännyt, paitsi MattiH:n eräässä sivulauseessa.
Olisikohan tässä jotain uutta meille?
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Kesäkuu 07, 2016, 07:53:30 ap
Mielenkiintoisen asian nostit esille! Asiasta on ollut silloin tällöin puhetta täällä aikaisemminkin mutta hyvä vaan, että tulee taas uutta tietoa ja näkökulmaa. :)

Itse olen käytännössä huomannut tämän erityisesti peruna-ja pastasalaattien kohdalla. Itsetehtyjen, kaupan salaatteja en juurikaan syö.

Mistä löysit tiedon resistentistä tärkkelyksestä? Olisi kiva lukea lisää.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: d1-nainen - Kesäkuu 07, 2016, 09:20:27 ap
Varmaan tähän perustuu just se, että nimenomaan pastaa käytetään usein maratonin hiilaritankkauksessa. Silloinhan pastaa keitetään kerralla isompi määrä ja syödään sitten uudelleen lämmitettynä myöhemmin.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: vodek - Kesäkuu 08, 2016, 18:12:12 ip
Toukokuu 1965.
Netistä löytyy ihan vaan hakusanalla: resistentti tärkkelys.
Entisenä perunanpurijana, mutta nykyisin vähemmän sellaisena eläneenä oli kiva, että perunastakin on löytynyt uusia hyviä ominaisuuksia. Eiköhän se näin ollen palaa takaisin lautaselleni, mutta pienimuotoisemmin.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 08, 2016, 19:45:48 ip
2014  Michael Mosley, nosti asian esiin BBC:n lähetyksessä tekemällään kokeella ja lupasi tutkia asiaa enemmänkin. Olen Mosleyn twitteriä ja naamaa seurannut vaan en sanaakaan mitään uutta ole havainnut.
Asia joka tapauksessa toimii, vaikka itselle vaikutus on naurettavan pieni.
Nykyään resistenttiä tärkkelystä pidetään karppaajille elintärkeänä ja alun kapinan jälkeen lienee asia mennyt sinnekin perille, vaikutukset ovat moninaiset.
Varsinkin hapoille ajavat karppaajat voivat pelastaa henkensä.
Pitääkin kokeilla raakaa banaania ja pitkään pakastettua (keitettyä) perunaa.

http://www.bbc.com/news/magazine-29629761
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: pæve - Kesäkuu 09, 2016, 07:49:42 ap
Etenkin lasten kanssa kannattaa suosia noita raakoja banskuja, käsittämätöntä miten kypsempi saa seitsenvuotiaan sokerit kattoon, mutta raaka toimii ruokana.
Sama ilmiö tosiaan perunalla, pyttipannu ei nosta enää kuten keitetty, keitetty ja pakastettu kuin muutkin kasvikset. Itselle vahinkolöytö, en tiennyt tutkimuksesta.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Kesäkuu 09, 2016, 11:24:27 ap
Kiitti vodek. :) Jotain jo ehdin katsellakin netistä.

Jännä juttu nuo raa`at banskut! Itse tykkäänkin niistä enemmän kuin kypsistä.
Kerran kaupassa valitsin vihreitä banaaneita pussiin ja viereeni tupsahti tummaihoinen, rastatukkainen mies joka sanoi: "Ala osta, se olla raaka!"
Siinä sitten yritin posket punaisina selittää että mä tykkään näistä!  ;D
Mies vaan pyöritteli päätään... Ajatteli varmaan että hulluja nuo suomalaiset! :)
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: d1-nainen - Kesäkuu 09, 2016, 15:28:46 ip
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: pæve - Kesäkuu 09, 2016, 17:14:41 ip
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: äskoo - Kesäkuu 09, 2016, 18:46:12 ip
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: pæve - Kesäkuu 09, 2016, 20:18:37 ip
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D
Nii-i, kyllä tässä maailmassa on paljon vialla 😉  Mahtaakohan ne jossain maailmalla ees ymmärtää pitää ne jääkaapissa! Muuten maistuu kamalalta 😄
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: d1-nainen - Kesäkuu 09, 2016, 23:12:55 ip
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D

Päinvastoin, hyvä, että syövät pilalle menneet banaanit pois, niin ei mun tartte  8). Jos haluun yrjötä, syön ylikypsää banaania.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: Taatelinen - Kesäkuu 09, 2016, 23:20:10 ip
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D

Päinvastoin, hyvä, että syövät pilalle menneet banaanit pois, niin ei mun tartte  8). Jos haluun yrjötä, syön ylikypsää banaania.
Muuten kypsät on yök mutta kunnolla etelässä (Kiina ainakin) on nams!
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: d1-nainen - Kesäkuu 09, 2016, 23:22:47 ip
Kaikki muukin on mun mielestä ylikypsänä tai huoneenlämpöisenä yök, tomaatti, mansikka, meloni, luumu...
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 10, 2016, 09:45:53 ap
Perinasta saa raakana oivallista imeytymätöntä tärkkelystä.
Se on raakaa peliä :) pari perunajauhoakin auttaa, kunhan sekoittaa kylmään veteen, sillai raakana siis :)

Ilolla otetaan vinkkejä vastaan: Mistä Jauhobanaania, siis sitä raakabanaania saa? Sehän on oma lajinsa, ruskea tai vihreä ja hieman erimuotoinen kuin tavallinen täällä myytävä bansku. Etnisistä kaupoista pitäisi saada, mutta en löytänyt mistään!
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Kesäkuu 10, 2016, 12:33:59 ip
Perinasta saa raakana oivallista imeytymätöntä tärkkelystä.
Se on raakaa peliä :) pari perunajauhoakin auttaa, kunhan sekoittaa kylmään veteen, sillai raakana siis :)


Syön silti mieluummin perunasalaattia!  ;D
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: äskoo - Kesäkuu 10, 2016, 14:16:44 ip

Ilolla otetaan vinkkejä vastaan: Mistä Jauhobanaania, siis sitä raakabanaania saa? Sehän on oma lajinsa, ruskea tai vihreä ja hieman erimuotoinen kuin tavallinen täällä myytävä bansku. Etnisistä kaupoista pitäisi saada, mutta en löytänyt mistään!

Se lienee sama kuin keittobanaani tai ruokabanaani? Ei niin makea kuin tuo meillä yleinen hedelmäbanaani? Enpä juurikaan ole Suomessa nähnyt myynnissä, vaikka se maailmalla onkin tullut monessa paikassa vastaan.

Toinen mielenkiintoinen on hyvin pieni ruokabanaani, jota olen syönyt erityisesti Etelä-Amerikassa, jossa sitä kasvaa jokaisen peltihökkelinkin pihassa. Toivottavasti näistä tulee sellainen trendituote, että aletaan tuoda enemmänkin Suomeen. Monissa liharuuissa banaani on oiva lisä.   :P
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 10, 2016, 15:55:16 ip
Yhden luomukaupan löysin jossa raakaa banaania kuivattuna sekä jauheena, mutta mainittiin kovin makeaksi, eli jos on sokeria niin menee nekin roskiin.
Tai voihan kahvin maustaa banskun murulla....

Perunasalaatti on kyllä hyvää, keittobanaani on kuulemma pahaa, en ole maistanut ikinä, siis vielä. Jauhoja saa jenkeistä banaanista, ja perunatärkkelystä ihan suomestakin, kahta versiota joissa mainitaan oikein resistenssiys. Taitaa koko asia jo olla hautautumassa, vaikka rasvaahan noiden tuotteiden pitäisi poistaa ja suoliston pöpökantaa parantaa. Yli 20g muistaakseni alaraja vaikuttavuudelle. Aikas paljon.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: äskoo - Kesäkuu 10, 2016, 20:39:14 ip
...keittobanaani on kuulemma pahaa, en ole maistanut ikinä, siis vielä...

Ei sitä kuulukaan syödä sinällään, vaan paistaa tai keittää. Sitä käytetään lähinnä ruuanvalmistuksessa, useiimiten liha- tai kasvispadoissa, mutta olen syönyt Afrikassa sitä myös ranskalaisten tyyliin kypsennettyinä, Nam!  :P

Myös sosekeitoissa erinomainen lisä. Olen saanut sitä Intiassa/Sri Lankassa myös kookoksenmakuisessa jälkiruoassa.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 11, 2016, 12:18:07 ip
...keittobanaani on kuulemma pahaa, en ole maistanut ikinä, siis vielä...

Ei sitä kuulukaan syödä sinällään, vaan paistaa tai keittää. Sitä käytetään lähinnä ruuanvalmistuksessa, useiimiten liha- tai kasvispadoissa, mutta olen syönyt Afrikassa sitä myös ranskalaisten tyyliin kypsennettyinä, Nam!  :P

Myös sosekeitoissa erinomainen lisä. Olen saanut sitä Intiassa/Sri Lankassa myös kookoksenmakuisessa jälkiruoassa.

Vaan kun nämä resistentti friikit sanovat, että keittobanaani pitäisi syödä raakana! 70 celsius asteessa resistenssi katoaa, siksi he tuovat jenkeistä raakabanaani jauhoa jota sekoittavat kylmään nesteeseen. Ääri-ilmiöt ovat kovin hankalia...
Eilen söin raaan perunan kokeeksi, ei hassumpi :)
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: mummukka - Kesäkuu 12, 2016, 08:59:02 ap
Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉


Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D

Päinvastoin, hyvä, että syövät pilalle menneet banaanit pois, niin ei mun tartte  8). Jos haluun yrjötä, syön ylikypsää banaania.

Täällä yksi joka syö ylikypsiä bananeja mulle hyvä välipala liikunnan aikana puolikas puolimätä .
Olen varmaan ollu entisessä elämässä mato tykkään myös ylikypsistä
 tomateista omenista päärynöistä .
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 15, 2016, 19:47:12 ip
Pussillisia keittobanaanin siivuja tuli postitse, ei ainakaan imeliä, mutta todella rasvaisia, lähinnä muistuttavat perunachipsejä maultaan. Ei paha, mutta ei ehkä hyötyä terveystuotteena.
Sitten tuli kaikkien banaanien kanta äiti, ruskea lajike. Tuote on jauheena, eikä siitä sokeria puutu!!!!

Taisi resistanssitärkkelys hifistely loppua tähän... Mieluummin raakaa perunaa, pakastettua perunaa ja kylmennettyä pasteijaa. Helmi pottujauhoa. Turhuuden markkinoilla taidetaan olla.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: emonen - Kesäkuu 15, 2016, 20:16:55 ip
Keittobanaania on säännöllisesti meidän CM:n tiskillä näkynyt. Onkin yksi isoimmista cm kai. Jos kysyntää on, kyllä sitä muuallekin saa.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 16, 2016, 10:20:58 ap
Sepä se ongelma onkin, vain pientä ryhmää kiinnostaa asia.
Niinko sinkkupojan haave, mieli tekisi, mutta kun ei saa, niin ei saa.
Siispä jatkuu raaan perunan syöminen  8)
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: Kelmi - Kesäkuu 16, 2016, 17:06:47 ip
Miten mulle on jostakin tullut sellainen käsitys, että raaka peruna on lievästi myrkyllinen. Onkohan perää tiedoissani?
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 16, 2016, 17:54:08 ip
Joo, olen lukenut netistä, että perunasta saa spitaalin.
Ei pelkoa, ei kukaan enää usko sellaista, eikä viljellyssä perunassa ole myrkkyjä, kunhan ei syö vihreitä osia.

LUOMU perunassa, alkuperäisessä etelä-ameriikan kummajaisissa, villeissä lajeissa voi olla myrkkyä, mutta sitä ei ihmisille myydä, ellei sitten terveyskaupoissa :)

Toisaalta on koe jossa syätiin vuosi pelkkää raakaa perunaa ja vettä. Joo ei kukaan sairastunut. On se nannaa.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Kesäkuu 17, 2016, 08:40:25 ap
Keittobanaania on säännöllisesti meidän CM:n tiskillä näkynyt. Onkin yksi isoimmista cm kai. Jos kysyntää on, kyllä sitä muuallekin saa.

Nyt ainakin Prisma mainostaa isosti keittobanaania facebook-mainoksissaan.
Otsikko: Vs: resistentti tärkkelys
Kirjoitti: V. Kuutti - Kesäkuu 18, 2016, 13:29:57 ip
Soitin paikalliseen Prismaan, jossa eivät tunteneet ko. tuotetta lainkaan, heviosastolla, eikä ollut tietoa saako koskaan valikoimaan.