Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: RAR - Tammikuu 30, 2015, 21:49:16 ip

Otsikko: Lehtikaali?
Kirjoitti: RAR - Tammikuu 30, 2015, 21:49:16 ip
Kovasti on trendikästä nykyään tuo lehtikaali. Ja kehutaan, kuinka terveellistä se on. Mutta vieläkään en ole löytänyt toimivaa käyttöä sille. En kerta kaikkiaan tiedä, miten sitä käyttäisi. Miten te käytätte? Hyviä reseptejä ja ohjeita tähän ketjuun, kiitos.
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: äskoo - Tammikuu 30, 2015, 22:25:16 ip
Nykyään saa muuten kotimaista, tuoretta lehtikaalia ympäri vuoden! Löytyi pikkupurkissa kasvavana yrttipurkkien joukosta.

Wokkaan kevyesti, silppuan keittoihin ja patoihin. Salaattiin poistan lehtiruodit ja silppuan hyvin pieneksi. Salaatissa sen seuraksi sopivat erityisen hyvin sitruunamehu, hedelmät, kovat juustot ja pähkinät.
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: MiniMi - Tammikuu 31, 2015, 15:15:11 ip
Herahti vesi kielelle kun luin tuota äskoon listaa ja aattelin sulle tähän samalla kirjottaa ohjeen wokkiruoasta. En ole tätä itse tehnyt, mutta kunhan pääsen kaupassa käymään niin voin tehdä sitä kokeeks itsekin ellet itse ekaks uskalla....
(4:lle)
400 g hunajamarinoitua broisku filesuikaletta (tai naturellia, mutta silloin ruokaan laitetaan 2 rkl hunajaa ja tuo marinoitu on halvempaa)
1 puolitettu ja melko ohuiksi suikaleiksi pilkottu sipuli
1 punanen paprika, suikaloitu
n. 1½ l ohueksi suikaloitua lehtikaalta
kourallinen cashew-pähkinöitä
loraus (oisko 3 rkl sopiva määrä?) hoisin-, worchester- tai oysterkastiketta (mitä nyt sattuu löytymään)
muutama rouhaisu suolaa ja mustapippuria maun mukaan
n. teelusikka sokeria (jos broileri on ollut valmiiksi marinoitu)

Freesaa sipulit kuivalla pannulla kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää öljyä tilkka, jotteivät sipulit ja liha pala - lisää broiskusuikaleet.
Kun suikaleet ovat saaneet hieman väriä voit lisätä paprikan ja tarvittaessa tässä vaihheessa hunajan (siis jos ne broiskut ei oo marinoituja) ja sitten kun oot pyöritelly aineksia hetken pannulla niin lisäät lehtikaalin ja pähkinät. (levy koko ajan tähän asti täydellä teholla) Sekoita kaikki mausteet joukkoon ja alenna levyn tehoa puoleen.
Kun kaali on pehmennyt ja nestettä on irronnut (n. 5-10 minuuttia) tarkista maku ja tarjoile keitetyn riisin tms. kanssa. Voit myös tarjota pita-leivän välissä.

Parasta ois tää tehdä wokkipannussa, mutta muistelen ettei sulla ole sellasti, joten isompi paistinpannu käy ihan yhtä hyvin. Yhdessä annoksessa on n. 10 hhg + riisi tai muu lisuke

ps. tän siis nyt keksin tältä istumalta ihan omasta päästä ku äskoon kirjotus sai makunystyräni ja mielikuvitukseni heräämään. Käyn nyt itse kaupassa ja kokeilen itsekin tätä reseptiä kun tuun kotiin niin voin sitten muokata ja kommentoida tätä lisää jos on tarvis  8)
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: d1-nainen - Tammikuu 31, 2015, 16:32:23 ip
Trendeistä en tiedä, mutta Portugalissa söin lehtikaalia siten, että rullasin savustetun pekonin kanssa rullaksi ja pistelin poskeen ihan semmoisenaan.
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: jester - Helmikuu 01, 2015, 18:14:18 ip
      minkalainen  kasvi  on lehtikaali.                 onko      Boc hoy tunnettu.   suosittelevat  soppaan.     yleisesti kaytetty ja  tunnettu.  hieman  happaman  makuinen.   kaupataan  muutaman  kappaleen  nipuissa
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 01, 2015, 18:23:34 ip
Paksoi on vähän samanlainen kuin lehtikaali. Lehtikaali on minusåta rapsakampaa ja salaattimaisempaa kuin paksoi, joka on parhaimmillaan wokattuna:
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pinaattikiinankaali
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: julia - Helmikuu 05, 2015, 18:55:19 ip
Minä syön itsekasvattamaani lehtikaalia eniten smoothiessa ja keitoissa. Keittoihin se pitää pilkkoa pieneksi, koska lehtikaali jää usein muita kasviksia kovemmaksi kypsänäkin. Kätevintä on kuivatetun lehtikaalin murustelu keittoon, smoothieen voi laittaa pakastettuakin lehtikaalia.

Lemppari tuoresmoothieni on tämä:
-noin 1-2 dl lehtikaalia, 1 luomuomena kuorineen, 1 appelsiini kuorittuna, 2 avokadoa kuorittuna, puolikkaan limen mehu, 1,5-2 dl vettä, 2 mintun lehteä, hermesetas makeutusliuosta pari tippaa, (1 dl pinaattia)
- tästä tulee noin 8 dl ja on parhaimmillaan jääkaappikylmänä ja karkearakeisena eli ei kannata pyörittää tehosekoittimessa ihan sileäksi vaan jättää sorbettimaiseksi
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 05, 2015, 19:12:56 ip
Kiitos näistä ohjeista kaikille! :)

Sitä vielä, että miten julia kuivaat lehtikaaliin?
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: julia - Helmikuu 05, 2015, 20:03:34 ip
Kuivaan lehtikaalin kuivurissa (OBH Nordica).

Pesen lehdet ja riivin irti ruodista ja sitten pyöräytän salaattilingon lävitse, sillä lehtiin tarttuu käsittämätön määrä vettä. Vasta sitten laitan kuivuriin ja lehdet kuivavat nopeasti.

Ai niin, lehtikaalisipsejäkin olen tehnyt erinäisten netistä löytyvien ohjeiden perusteella, mutta mikään nautinto niiden syöminen ei ole (suuhun jää lopuksi mystistä mömmöä), ennemminkin se nautinto tulee tiedosta "nyt mä herkuttelen niillä niin terveellisillä sipseillä".
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: Friita - Helmikuu 05, 2015, 20:03:43 ip
Pakasta sitä ja aina kourallinen smoothen joukkoon, en ole oikein keksinyt mihin sitä laittais tai mitä siitä tekis :P
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: emonen - Helmikuu 05, 2015, 21:46:29 ip
Minäkin opettelen käyttöä...
Ihan kohtuullisen hyvin onnistui jostain löydetty lehtikaalimuussiresepti. Lehtikaalisilppu 5 min ennen kattilaan kun perunat valmiita. Loppu normaalin muussin tapaan.
Mielenkiinnolla seuraan mitä tänne tulee.
Mustakaalia ostin joskus kaupasta ja se oli tosi hyvää höyrytettynä. Minulla on silikoninen mikrossa käytettävä höyrytysjuttu. Höyrytin siinä, päälle laitoin tilkan öljyä ja sormisuolaa. Meni lisäkkeenä hyvin.
Vokkaaminen on kokeilematta. Aion...
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: E O J - Helmikuu 06, 2015, 10:12:51 ap
    Nykyään saa muuten kotimaista, tuoretta lehtikaalia ympäri vuoden!

Itse asiassa tämä "lehtikaali" tunnettiin melkein kautta koko Euroopan jo paljon ennen keräkaaleja. Lehtikaali (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) näet kestää kylmyyttä huomattavasti keräkaaleja paremmin. Lisäksi tämän kasvin kerrotaan menestyvän hyvin jopa melkein ilman kastelua.

Kun täällä nyt briljeerataan joillakin itämaisilla pannuilla, niin mainittakoon, että lehtikaalia voisi melkeinpä kutsua Saksan joidenkin osien kansallisruoaksi... Saksaksi tätä kasvia kutsutaan muuten nimillä "Grünkohl" (~ "viherkaali"...), "Braunkohl" (~ "ruskea kaali"...), "Hochkohl", "Winterkohl" (~ "talvikaali"...), Strunkkohl tai "Krauskohl". Rakkaalla lapsella...   ;)

Ja tästä kuvasta (http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnkohl#mediaviewer/File:Gruenkohlgericht.jpg) näkyy, miten saksalaiset höystävät ruokansa "viherkaalilla"   ;D   Menee näemmä melkein VHH:n puolelle...  ;D
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: kivitatti - Helmikuu 06, 2015, 13:37:21 ip
Tuleeko lehtikaalista masu kipeäksi, kuten muista kaaleista?
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: E O J - Helmikuu 09, 2015, 12:00:55 ip
   Tuleeko lehtikaalista masu kipeäksi, kuten muista kaaleista?

Eiköhän tuo riipu ennen kaikkea nautitun lehtikaalin määrästä...  ;)
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: jester - Helmikuu 15, 2015, 06:11:16 ap
              Kale  on  myos  naita  samoja heinia.  ohjeita  ja resepteja   loytyy  runsaasti.  jotka sopii   naihin kaikkiin  viherkasveihin
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: jester - Helmikuu 15, 2015, 11:16:14 ap
  www.nutrition-and-you.com/vegetable-nutrition.html          hauska tutustua
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: jester - Helmikuu 15, 2015, 16:43:03 ip
               Google  on  kaantanyt,  myos  suomeksi.        nutrition.......
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 19, 2015, 15:25:04 ip
Juuri etsin ideaa lehtikaaliin joka tuli hankittua (hyvin näkyy jääkaapissakin säilyvän melkoisia aikoja  ::) ) ja heti löytyi vinkkejä! Aattelin tehdä lisukkeeksi vähän persiljaporkkanan tapaan, wokata öljy-voissa, valkosipulia, suolaa ja ehkä sitä persiljaa...? Sitruunaloraus?
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Helmikuu 19, 2015, 17:23:53 ip
Sitruunalla maustettua oliiviöljyä?  ;)
Otsikko: Vs: Lehtikaali?
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 20, 2015, 12:55:21 ip
Öljyt öljyinä ja sitruunat sitruunoina ;) Hyvää tuli, ilman persiljaa. Seesaminsiemeniä heitin sekaan. Salaattiin "raakamarinoin" eli nuijin öljybån ja vaalean balsamicon kanssa kuten kaalin, pehmensi kivasti.