Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: V. Kuutti - Tammikuu 14, 2015, 14:28:55 ip

Otsikko: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 14, 2015, 14:28:55 ip
En löytänyt varsinaista ketjua, aiheesta jota olen miettinyt. Miten olisi viisainta jakaa proteiini/rasva/hiilihydraatti aterioittain. En siis sekaannu ruokadieetteihin vaan mietin miten ateriat tulisi jakaa ravintoaineisiin, vai pitäisikö kaikilla aterioilla koettaa saada samassa suhteessa eri ravinto-aineita?
Muistelen kuulleeni joidenkin painottavan hyvinkin eritavoin ateriakoostumuksiaan, ruokailu ajankohdan mukaan.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: ERKKU - Tammikuu 14, 2015, 16:25:10 ip
Minä edustan Dr. Richard Bernstein tapaa syödä ja antaa siihen insuliinit. Siinä on tietynlaista johdonmukaisuutta, jota on helppo seurata. Kolme ruokailua / vrk ilman välipaloja on helpoin toteuttaa. Hh- määrä 6+12+12 g, tarpeen mukaan protiineja ja sopivasti rasvaa. Kun tätä noudattaa on syytä kuitenkin perehtyä kokonaisuuteen, jolloin insuliinin annostus sattuu oikein.
Diabeetikolle ei tempoileva ruokatapa oikein sovi. Aina vaikeampi on saada vs kohdalleen, ilman jojo-ilmiötä.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Dad - Tammikuu 14, 2015, 17:18:02 ip
Nykyisten pikainsuliinien kanssa voi aikalailla halutessaan vaihdella aterioiden koostumusta.

Verensokerin hallinnnan kannalta omia havaintoja:

Aamiaisella ja lounaalla aika vapaasti mielen mukaan, kunhan on riittävästi polttoainetta seuraavaan ateriaan/välipalaan asti. Välipalan tarve riippuu edeltävän aterian koostumuksesta: hiilaripitoisen aterian jälkeen välipalan tarve on suurin.

Illallisella/iltapalalla riittävästi rasvaa, kohtuudella hiilareita ja proteiinia. Liialliset proteiinit aiheuttavat pitkän nousun tuntien päästä ateriasta ja hiilarit taas nopean ylös/alas -huipun, joka pahimmillaan päätyy hypoon. Riittävä rasva taas pitää sokerin tasaisena koko yön.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 14, 2015, 18:25:37 ip
Nykyään vaikuttaa olevan paras kun harventaa ruokailuväliä, niin saa edes vähän laskemaan sokerin tasoa. Jos aamulla ei syö mitään nousee ihan varmasti sokeritaso. Vähän hiilaria ja rasvaa tuntuu toimivan niin, että ensin nousee ja sitten laskee. Aamuproteiini taas tuntuu nostavan pitkäksi aikaa.
Ylipäätään tauti edetessään muuttuu hankalammaksi, ei osaa joko aterian kokoa tai laatua säätää. Alkaa kyrsiä hiljakseen. Toistakymmentä vuotta osasi syödä, niin että arvot pysyi tosi hyvänä, mutta nyt "ammattilaisten sarjassa" tuntuu ote kadonneen. Ehkä omahoitoon väsyykin, alkaa viis veisata. Kurja tauti kun vastuuta ei voi siirtää, itse on kannettava ruokavalion kirous silloinkin kun ei kiinnostaisi pätkääkään.  Saisipa edes valmiita ruoka-annoksia joissa jotenkin järkevä koostumus, mutta ei kehtaa kaupassa lukea ja tutkia sisällysluetteloita  :o
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Reiska - Tammikuu 14, 2015, 18:34:02 ip
Miten olisi viisainta jakaa proteiini/rasva/hiilihydraatti aterioittain. En siis sekaannu ruokadieetteihin vaan mietin miten ateriat tulisi jakaa ravintoaineisiin, vai pitäisikö kaikilla aterioilla koettaa saada samassa suhteessa eri ravinto-aineita?
Jos noita %-suhteita lähtee muuttelemaan kovasti jostain tyypillisistä suhteista johonkin suuntaan, esim. kovasti proteiinia ja/tai rasvaa niin saattaa törmätä siihen että bolustakin pitää nostaa niiden takia (ei laskea pelkästään HH-määrän avulla). Kun noita proteiinin ja rasvan määriä on kuitenkin huomattavasti hankalampi vahtia kuin hiilareita niin useimmat eivät niistä kuitenkaan välitä ja korjaavat tilanteen tavalla tai toisella pienentämällä HH-suhdetta ja mahdollisesti lisäämällä basaalia tiettyihin aikoihin (pumppuhoito) perustuen vs mittauksiin, ymmärtämättä ehkä sitä että syy on lisätyssä proteiinissa & rasvassa. Noinkin se näyttäisi sujuvan mutta silloin voi tulla ongelmaksi jos ei syö joka päivä noilla samoilla HH/proteiini/rasva-suhteilla. Jos ei halua noin montaa liikkuvaa osaa palapeliin niin parempi olla keskitien kulkija ja käyttää sopivan hillittyvä suhteita. Rajat joutuu kukin kokeilemaan omalta osaltaan.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Reiska - Tammikuu 14, 2015, 19:04:27 ip
Nykyään vaikuttaa olevan paras kun harventaa ruokailuväliä, niin saa edes vähän laskemaan sokerin tasoa.
Tuossa on myös se etu että ateriabolusten vaikutus ei mene päällekkäin. Se helpottaa huomattavasti korjausbolusten arviointia eli voi laskea korjausboluksen koko vs-poikeaman mukaan eikä tarvitse miettiä mikä osa edelisestä ateriaboluksesta on vielä laskemassa vs-tasoa.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Reiska - Tammikuu 14, 2015, 19:13:26 ip
Jos aamulla ei syö mitään nousee ihan varmasti sokeritaso. ....
Saisipa edes valmiita ruoka-annoksia joissa jotenkin järkevä koostumus, mutta ei kehtaa kaupassa lukea ja tutkia sisällysluetteloita  :o
Aamu ratkaisee miten loppu päivästä sujuu. Aamunkoitto-ja "ylösnousu"-ilmiöt kannattaa taklata mahdollisimman tehokkaasti. Siihen tarvitaan kunnon bolukset joten jotain aamupalaksi on syötävä jotta uskaltaa enemmänkin bolustaa. Nämä on taas niitä juttuja jotka jokainen joutuu viilailemaan itselleen sopiviksi.

Ota aamu- ja iltapaloilla aina samat jutut niin ei tarvitse mitään laskeskella (kuin kerran). Siitä sitten sovittelee ja ajoitta bolukset sopiviksi niin saa jotenkin optimoitua.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: d1-nainen - Tammikuu 14, 2015, 20:23:54 ip
Mulla menee jotenkin näin. Aamupäivällä n 20g hh, iltapäivällä sama klo 15 aikoihin ja illalla klo 21 aikoihin sama ja illalla tuon lisäksi jotain protskua ja iltapäivällä jotain vihannesta. Rasvaa paljon. Pääasia, että jättää kunnon välit aterioille, siitä sokerit tykkää mulla ainakin ja välipalat taas on pahasta.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Tammikuu 14, 2015, 20:47:04 ip
Mä en nyt jaksa mitään sen kummempaa analyysia tehdä mutta mun ruokailut painottuu enemmänkin aamupäivälle. Olen aamuihminen ja ajoissa liikenteessä, joten energiaakin kuluu paljon. Iltaa kohti hyydyn.  ;)

Proteiineja en jätä iltaan kuin poikkeustapauksessa, ne nostaa salakavalasti sokereita yötä myöten, esim. savulohi. Illalla on myös saatava hiilareita tyyliin 2 ruispuikulaa, silloin aamun hyvä lähtötaso on turvattu.

Aamiainen, lounas, päiväkahvi tai tee usein ilman lisukkeita, kevyt päivällinen ja iltapala. Päivän mittaan runsaasti vettä, vihanneksia ja kohtuudella marjoja/hedelmiä.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Tea - Tammikuu 14, 2015, 20:49:04 ip
Hmm. Enpäs ole tuota noin miettinyt, vaan ennemminkin sen suhteen erityisesti hakenut painotuksia, jos tietää että pitää klaarata vaikka pitkät/rankemmat treenit - jos esim. illalla klo 18 alkaa sellaiset kahde-kolmen tunnin treenit, syön lounaalla mieluusti joko lohta tai punaista lihaa, joka pitää sitten myöhemmin sokereita ylhäällä ja hetkeä ennen treenejä sitten hiilareita reippaammin, että jaksaa veivata.

Muuten syön ruokani sitä mukaa, mitä tekee mieli/mitä on tarjolla ja sovitan sitten pistokset sitä mukaa. Ilman aamiaista en lähde liikkeelle, samoin illalla tykkään syödä vielä jotain, että yöstä selviää. Siihen väliin mahtuu sitten aterioita muutama tai useampikin.

Ja joo, sitten kun tulee se kommentti, että tuolla tavoin ei ole toivoa saada sokereita tasaiseksi, niin voisin todeta senkin, että itselläni kun vaikuttaa n. puoli tusinaa-tusina parametriä sokereihin ruoan lisäksi, niin ei se vaan valitettavasti tasaisesti mene, vaikka kuinka söisi kellontarkasti joka päivä samalla tavalla. Joten, ilo irti elämästä & ruoasta ja skarppina erinäisten vaikutuskäyrien kanssa :)
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 15, 2015, 11:48:29 ap
Huomaan tuttujenkin asioiden vääristyneen, kun luen viisaampien vastauksia! Illalla olen nykyään useinkin syönyt pelkkää proteiinia kalaa/kanaa ja jouluna sitä lihaa vilahti kurkusta alas... Ehkä joulu näkyy tavoissa vieläkin! Eikun niskasta taas kiinni itseä ja palauttaa tavoille jotka jo tiedättekin hyviksi. Kumma miten voikin unohtua selkeät asiat, kun kukaan ei valvo arjessa...
Ruokailuvälin pidentäminen tosiaan helpottaa asioita.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Bebe - Tammikuu 15, 2015, 18:42:28 ip
  Saisipa edes valmiita ruoka-annoksia joissa jotenkin järkevä koostumus, mutta ei kehtaa kaupassa lukea ja tutkia sisällysluetteloita  :o
Toi on kurjaa, jos ei kehtaa!  Niinkin se voi olla, vaikkei edes tule ajatelleeksi kun itse miehen kanssa vietetään joskus kauankin kaupassa ja tihrataan niitä ainesosaluetteloita. Ei osteta mitään pakkauksessa olevaa, ellei olla katsottu ja kelpuutettu sisältöä  :)  Mutta tää on jossain määrin ylellisyysasia, kaikilla ei ole siihen mitään mahdollisuutta edes.

Jaan murheesi tuosta ruoan painottamisen yms. viheliäisyydestä. Ajoittain se käy ottamaan todella raskaasti päähän, varsinkin kun tietysti monilla meistä on monen monta asiaa, joita ruoassa pitää välttää.

Itse nykyisin (nää tilanteet elää mulla...) myös luotan harvoin syömiseen. Tulee syötyä harkitummin, turha energia jää pois, hallittavuus tuntuu helpommalta ainakin just tällä haavaa.  Vähän riippuen päivästä ja tilanteista peruskaava kuitenkin on aamiainen, lounas, mahdollinen pieni iltapäiväpala, kuuden paikkeilla iltasella päivän viimeinen pala. Mulla näissä missään ei painotu erityisesti mikään mikroravintoaine, vaan karkeasti ottaen kaikkea vähän.

Mulla on se, kun vaihdevuodet ovat tehneet jotain aineenvaihdunnalleni ja kropalleni. On oltava takavuosia tosi paljon tarkempi ja pakko vain niellä se tosiasia. Yritettävä sitten syödä nauttien ja nautittavaa ruokaa sen kerran kun syö.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 23, 2015, 12:20:07 ip
Löysin todella hyvin toimivan jakauman päivän ruokiin, mutta en voi kerta kun täällä tiettyjen ruoka-aineiden mainitseminen on täysin kiellettyä, ja aiheuttaa agressioita häijyjen haukkujen muodossa. En voi siis jakaa havaintoja potilastovereiden kanssa. Sorry.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Tammikuu 23, 2015, 12:38:26 ip
Löysin todella hyvin toimivan jakauman päivän ruokiin, mutta en voi kerta kun täällä tiettyjen ruoka-aineiden mainitseminen on täysin kiellettyä, ja aiheuttaa agressioita häijyjen haukkujen muodossa. En voi siis jakaa havaintoja potilastovereiden kanssa. Sorry.

Höh!  :(

Entä jos aloittaisit asiasta ihan oman ketjun?  ;)
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 26, 2015, 18:01:04 ip
En aloita samasta aiheesta uutta ketjua vaan KIITÄN edellisistä neuvoista, joilla olen saanut aamun alkamaan hyvillä sokeritasoilla, joista on helpompi jatkaa päivää, harvemmilla ruokailuilla. Tämä hyvää vertaistoimintaa!
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: kivitatti - Helmikuu 01, 2015, 00:02:17 ap
Mä syön viis kertaa päivässä ja joka ateria on melko saman kokoinen ja ravintoainejakauma hyvin samanlainen. Aamupala ja treenin jälkeinen ruoka (päivällinen) on vähän isompia kuin muut, mutta vain hyvin vähän.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 01, 2015, 09:33:13 ap

Illallisella/iltapalalla riittävästi rasvaa, kohtuudella hiilareita ja proteiinia. Liialliset proteiinit aiheuttavat pitkän nousun tuntien päästä ateriasta ja hiilarit taas nopean ylös/alas -huipun, joka pahimmillaan päätyy hypoon. Riittävä rasva taas pitää sokerin tasaisena koko yön.

Tein illalla asiaan liittyviä ihmiskokeita, kun jouduin syömään aika myöhään illalla uunilohta. Söin vain kevyen salaatin, mutta aikamoisen palan rasvaista lohta kermakastikkeessa. Vs. oli ennen ateriaa 6,0, bolustin vain vähäisille hiilareille, tunnin päästä alkoi jyrkkä nousu, kolmen, neljän tunnin päästä nousu pysähtyi 13,8:aan ja pysyi siinä aamuun asti.

Lohi + ilta on hankala yhdistelmä. Ajattelin joskus toistaa saman kokeen, mutta silloin bolustan proteiineillekin. Joku täällä esitti jonkinlaisen kaavankin proteiineille bolustamiseen, mutta en nyt löydä sitä.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: Reiska - Helmikuu 01, 2015, 09:53:19 ap
Tein illalla asiaan liittyviä ihmiskokeita, kun jouduin syömään aika myöhään illalla uunilohta. Söin vain kevyen salaatin, mutta aikamoisen palan rasvaista lohta kermakastikkeessa. Vs. oli ennen ateriaa 6,0, bolustin vain vähäisille hiilareille, tunnin päästä alkoi jyrkkä nousu, kolmen, neljän tunnin päästä nousu pysähtyi 13,8:aan ja pysyi siinä aamuun asti.

Lohi + ilta on hankala yhdistelmä. Ajattelin joskus toistaa saman kokeen, mutta silloin bolustan proteiineillekin. Joku täällä esitti jonkinlaisen kaavankin proteiineille bolustamiseen, mutta en nyt löydä sitä.
Aika usein se HH/proteiini/rasva-bolustaminen esitetään näin:
- käytetään ennen ateriaa yhdistelmä-bolusta
- sopivasti ennen ateriaa otetaan bolus HH-määrän perusteella, loput otetaan boluksen jatkolla
- proteiini-osuus: 40 ... 60 % proteiinin grammoista huomioidaan ja lasketaan bolus HH-suhteen avulla
- rasvan osuus : 0 ... 30 % rasvan grammoista huomioidaan ja lasketaan bolus HH-suhteen avulla
- viivästettynä 3-6h ajalle otetaan proteiini+rasvan osuus
%-osuudet ja jatketun aika vaihtelee, pitää säätää kokemusten perusteella.

Edit: Tuossa esimerkin tapauksessa, pohjautuen vs nousuun noin 7 mmol/l ja 3 ..4h nousua niin boluksen jatko voisi olla 3h mittainen ja määrältään vastaten tuota 7 mmol/l nousua (boluksen määrä laskettuna ins.herkkyyden avulla), olisiko 2U boluksen jatkon määrä. Mitähän lohi-jutun proteiini ja rasvan grammat mahtoivat olla. Voisi vertailla miten nuo kaavat soveltuu tähän esimerkkiin.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 01, 2015, 11:02:47 ap
Tein illalla asiaan liittyviä ihmiskokeita, kun jouduin syömään aika myöhään illalla uunilohta. Söin vain kevyen salaatin, mutta aikamoisen palan rasvaista lohta kermakastikkeessa. Vs. oli ennen ateriaa 6,0, bolustin vain vähäisille hiilareille, tunnin päästä alkoi jyrkkä nousu, kolmen, neljän tunnin päästä nousu pysähtyi 13,8:aan ja pysyi siinä aamuun asti.

Lohi + ilta on hankala yhdistelmä. Ajattelin joskus toistaa saman kokeen, mutta silloin bolustan proteiineillekin. Joku täällä esitti jonkinlaisen kaavankin proteiineille bolustamiseen, mutta en nyt löydä sitä.
Aika usein se HH/proteiini/rasva-bolustaminen esitetään näin:
- käytetään ennen ateriaa yhdistelmä-bolusta
- sopivasti ennen ateriaa otetaan bolus HH-määrän perusteella, loput otetaan boluksen jatkolla
- proteiini-osuus: 40 ... 60 % proteiinin grammoista huomioidaan ja lasketaan bolus HH-suhteen avulla
- rasvan osuus : 0 ... 30 % rasvan grammoista huomioidaan ja lasketaan bolus HH-suhteen avulla
- viivästettynä 3-6h ajalle otetaan proteiini+rasvan osuus
%-osuudet ja jatketun aika vaihtelee, pitää säätää kokemusten perusteella.

Yksinkertaisemminkin voi toimia. Mä teen niin, että laitan x määrän aterian yhteydessä ja sitten mittausten perusteella tarvittaessa 0,5-1 yksikköä lisää ja myöhemmin uudestaan, jos tarvii.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 01, 2015, 11:08:22 ap
Tiesin kyllä, että olisi pitänyt laittaa yhdistelmäbolus tai jatkettu, mutta halusin testata, kun asiasta oli just puhetta.
Korjaus jälkikäteen ei taas onnistunut, sillä nukuin (huonosti) ;)
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: jester - Helmikuu 01, 2015, 19:37:58 ip
         on  taysin selva jotta  kahvin juonti nostaa  sokeri toisinaan.   toimii  nain.     kahvin juonti     HERATTAA  AAMUN  KOITTO  HORMOONIT    vaikka keskella  yota.    kuinka  on   Died  coca  cola  kerro   ravinto  neuvojallesi.               heh   heh .....
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: jester - Helmikuu 01, 2015, 19:49:43 ip
        seuraamus  saattaa olla  jotta  aamun koitto hormooneita.   ei ole riittavasti kaytettavissa  myohemmin.
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Helmikuu 03, 2015, 18:16:11 ip
Jos varoen koetan kysyä, oletteko huomannut eroa sian- naudan- ja vaikkapa hirvenlihan proteiinien vaikutuksissa eroa? Olen kuvitellut joulun tiimoilta että sianliha ehkä nostaisi enemmän sokeria (yöllä varsinkin) kuin naudanliha. Hirvenliha tuntuu olevan itselle pienin nostaja sokeritasolle, samoin kebabliha usein jopa laskee sokeria. Lohi on aika haastava, kaikkina kellonaikoina. Nyt iltaan menee vain rasvaa ja hh, seurailen pidempään, mutta vaikutus ollut aika selkeän hyvä verrattuna "jouluiseen" kinkun purentaan. Vihdoin on alennuksia kalanhinnoissa näkynyt, muikkuakin saanut kohtuuhintaan, vaika ei sitäkään paljon voi vetää. Aamuun kalaa/lihaa (ja kohtuudella hh) ja salaatteja ja sokeritaso kääntyy laskuun. Mutta on tämä melko sorvaamista taudin kanssa!
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: jester - Helmikuu 03, 2015, 20:04:03 ip
           papuja   voi kayttaa   korvaamaan lihaa,   osaksi.  syo papuja  jonkin verran  ja  vahempi  lihaa   ja  rasvaa.    lohi  on huonoa.  suola  silli  paljon  parempi,   mausteena  leivan   tai  perunan paalla.    sikaa ja  lehmaa  tulee syotya      liian suuria annoksia   vuohia  on  tarjolla    likaa.  pitaa vain  osata  anpua     50 metri  matkalta  ja  irroitaa sopiva  palanen.        en  syo  vuohen   lhaa
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Helmikuu 03, 2015, 21:54:58 ip
Tosiaankin, ovat pavutkin unohtuneet matkan varrella, vaikka ennen joka päivä söin. Alkaakohan jo dementia vaivata... Ehkä se kirottu hoitoväsymys on iskenyt, ei jaksa miettiä syömisiään, antaa vaan mennä! Eipä olisi uskonut niin käyvän. Siis ilmavat pavut ruokalistaan, muistin tueksi  :o
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 20, 2015, 18:40:18 ip
         lohen ja lihan  syominen  vaatii     pari  tai kolme  mittausta,   syonin   jalkeen.         joten  soveltuu  huonosti  ilta  ruokailuksi.     suolistoon  kehittyy parissa  kolmessa  kuukautessa sellaisia   elioita  jotkaa  muuttaa  lihan  sokeriksi.  joten pelkkaa lihaa  voi syota.    vihannekset   ja  salatit   saataisi  olla parhaita  ilta ruokailuun.   harmillinen paikka,kun joskus  joutuu osallistumaan    ilta ruokailuun   vieraassa paikassa
Otsikko: Vs: Päivän ruokien jakauma
Kirjoitti: V. Kuutti - Huhtikuu 22, 2015, 19:24:36 ip
Pitkän yrittämisen jälkeen olen oppinut syömään aamulla pienen annoksen, jossa vihaneksia vaihtelevasti sekä kalaa tai naudanlihaa kahvin kera. Kuinka ollakkaan sokeritaso alkaa varsin pian ruokailun jälkeen laskemaan. Illalla ruisleipä juustolla ja aamutkin oleet jo valmiiksi alhaalla sokereiden osalta.
Syömisen panttaaminen näyttää olevan pahasta, kuten usein todettukin! Oppisipa vielä sen kohtuuannoksen, se kun on kohtuuttoman pieni :)