Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Dad - Tammikuu 08, 2015, 22:00:14 ip

Otsikko: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: Dad - Tammikuu 08, 2015, 22:00:14 ip
Ja Diabetesliitto julkaisee näistä "tutkimuksista" tiedotteita.
Linkki oikealla "Pohjoismainen terveyttä edistävä..." 05.01.2015

Ei näytä tulevan loppua tälle propagandalle ravintoasioissa. Taas yritetään luoda mielikuvaa terveellisestä ruokavaliosta täysjyväviljoineen, tällä kertaa todella heikolla esityksellä.

Kyseessä olevasta tutkimuksesta ei voi tehdä mitään päteviä johtopäätöksiä. Tai no ehkä sen, että on tervellisempää syödä kalaa, täysjyväviljaa, marjoja, kuin pullaa ja voiperäisiä levittetä ilman kalaa.

Ei ihme, että Itä-Suomen yliopisto ei tiedotteessaan edes kerro ko. tutkimuksen nimeä, ei linkkiä tutkimukseen/tiivistelmään, saati AJCN:n numeroa, josta se löytyy.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 09, 2015, 12:29:03 ip
Tiede on hieno asia. Harmi kun moni yhä ryystää kritiikittä blogikirjoituksista "tietoa"  No muinoin saivat tutkijat pelätä, kun kertoivat maan kiertävän aurinkoa eikä toisinpäin. Eläköön tieteen suuret saavutukset!
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: Dad - Tammikuu 09, 2015, 14:53:58 ip
V.Kuutti, tarkoituksesi oli ilmeisesti ylistää tätä tutkimusta ja moittia minun kritiikkiäni. Siitä vaan, mutta ei sinulla ole kyllä hajuakaan, mistä tässä tutkimuksessa on kyse.

Tutkimus voi olla sinänsä on ihan validi, mutta tulokset ovat hyvin vähäpätöisiä. Ongelma tulee siitä, että tutkimuksesta julkaistut tiedotteet menevät jo valehtelun puolelle. Jo otsikko on niin harhaanjohtava, että lukija saa tuloksista aivan virheellisen kuvan.

Tutkimuksen abstrakti löytyy täältä:
http://ajcn.nutrition.org/content/101/1/228.abstract
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: V. Kuutti - Tammikuu 23, 2015, 12:17:06 ip
Jeesus mitä riidan haastamista, on syytä varoa tälläisia herjasivuja. Käytöstapoja olisi hyvä noudattaa.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: äskoo - Tammikuu 23, 2015, 13:16:46 ip
Toistan tässäkin ketjussa itseäni:

Ettekö te kaksi voisi riidellä keskenänne esim. yksityisviestein?
Kummankin aloitukset/kommentit vaikuttavat meistä sivullisista pelkästään siltä, että nyt ihan tarkoituksella kaivetaan verta nenästä. Joko omasta tai toisen!  >:( :-\
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: Dad - Tammikuu 23, 2015, 15:15:14 ip
Kyllä minulla tässä on ihan asiaa sanottavana. Koita kestää äskoo.

Se, että Kuutti halusi kaivaa tämän ketjun esiin riitelyänsä varten, ei muuta asiaa.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: E O J - Tammikuu 26, 2015, 11:23:10 ap
THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma kirjoitteli pari päivää sitten näin:

Lainaus käyttäjältä: TS/Hannu Lauerma
Uskontojen tultua vähemmän keskeisiksi selittäjiksi ja lohduttajiksi muun muassa terveyteen ja ravitsemukseen liittyvät näkemykset ja fantasiatkin ovat saaneet erikoisen roolin kuvitteellisen elämänhallinnan osatekijöinä. Seurauksena on ollut muun muassa ravitsemustieteilijöiden henkeen ja terveyteen kohdistunut uhkailu – käsityksiä esimerkiksi salaliitosta leiväntuottajien kanssa on esitelty aivan vakavassa hengessä. Vastaavaa painetta on kohdistunut myös muun muassa rokotetutkijoihin.

Kirjoitus "Tiede ja usko", josta ylläoleva lainaus on otettu, löytyy täältä. (http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/726524/Tiede+ja+usko)

Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: Dad - Tammikuu 26, 2015, 20:05:54 ip
Mitenköhän tuo EOJ:n viesti liittyy tähän ketjuun?

Kumma homma, että kun kritisoi tutkimuksesta laadittua harhaanjohtavaa tiedotetta, tulee vastaukseksi vain riidanhaastamista ja salaliitto-/uskontovihjauksia.

Ei ainuttakaan vastausta itse ketjun aiheesta. Ei ainuttakaan.

Noh, jos aihe ei kiinnosta, niin ei sitten. Ihmeen aktiivisesti kuitenkin pitää hyökätä ketjun aloittajaa kohtaan. Avausviestin sävy ja tyyli ei ehkä miellyttänyt, etenkin kun aihe on hankala. Ei se silti tuollaisia purkauksia ja henkilökohtaisuuksia oikeuta.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen puppugeneraatori jauhaa
Kirjoitti: Matti H - Tammikuu 31, 2015, 11:45:43 ap
Ei ole ihme että ko. yliopiston ravitsemustutkimuksen tiedotteisiin suhtaudutaan kriittisesti, koska yliopisto on viestinnässään aiemmin antanut ymmärtää saaneensa tuloksia, joita itse asiassa ei saatu ja tutkineensa asioita joita itse asiassa ei tutkittu.

Kiihkoton arvio aiemmasta tutkimuksesta:
http://www.pronutritionist.net/nain-kavi-itameren-ruokavalio-tutkimuksessa/

Lainaus käyttäjältä: Reijo Laatikainen
Minua tässä tutkimuksessa askarruttaa se, että kontrolliruokavaliota kutsutaan monissa tiedotteisssa tavanomaiseksi ruokavalioksi. Valkoiseen leipään ja pastaan, kalan välttelyyn ja voihin painottuvaa kontrolliruokavaliota ei mielestäni voi kutsua Suomessa tavanomaiseksi.

Kontrolliryhmä pistettiin syömään varsin epäterveellistä ruokavaliota, mm. >25% energiasta pääasiassa valkoisesta vehnästä ja kiellettiin kalan syönti. Siitä huolimatta tutkijoilla oli vaikeuksia löytää eroa kontrolliryhmän ja itämeren ruokavalio -ryhmän välillä. HDL ja LDL kolesterolitasoissa ei ollut merkittävää eroa, vasta HDL/LDL suhdetta vertaamalla tilastollisesti merkitsevä ero löytyi. Julkisuuteen kumma kyllä kerrottiin itämeren ruokavalion vaikutuksesta "reducing level of harmful cholesterol...enhancing the level of good cholesterol", ja väitettiin että vertailukohtana oli _tavanomainen_ (conventional) ruokavalio.

Tällaisessa epäeettisessä toiminnassa ei tietenkään ole mitään uutta ja monet tutkimuslaitokset toimivat näin. Toisaalta uskon että Itä-Suomen yliopistossa oikeasti uskotaan että itämeren ruokavalio olisi suomalaisille paras dieetti, ja heillä on suuri paine saada ulos yksiselitteisiä tutkimustuloksia jotta saadaan haluttu vaikutus ravitsemuspolitiikkaan ja ihmisten käyttäytymiseen. Houkutus oikoa mutkia on suuri.