Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Matti H - Joulukuu 03, 2014, 20:42:00 ip

Otsikko: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Matti H - Joulukuu 03, 2014, 20:42:00 ip
Tästä oli uusimmassa Diabetes-lehdessä lyhyt juttu joten etsin käsiini alkuperäisen tutkimuksen. Tutkimus koski paria tuhatta itäsuomalaista miestä, joita seurattiin parinkymmenen vuoden ajan. Sydäntauti- ja sydänkuolematapauksien määrä tutkittiin ja verrattiin ruokavalioon.

Tutkimuksen lopputulokset olivat:
* Tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien itsenäinen riskitekijä.
* Monityydyttymättömät rasvat olivat yhteydessä alhaisempaan sydäntautiriskiin.

Omituista kyllä, kertatyydyttymättömän rasvan saanti oli yhteydessä _korkeampaan_ sydäntautiriskiin. Wikipedian mukaan Suomessa kertatyydyttymättömän rasvan pääasialliset lähteet ovat kasviöljyt ja margariinit. Arvaan että Antti Heikkilä ja kumppanit vielä innostuvat tästä ;-) Tutkimuksen tekijät eivät löytäneet selitystä tälle yhteydelle, mutta lisätutkimuksia varmasti tarvitaan.

Tutkimuksessa ei (sikäli kuin ymmärsin) oltu vakioitu suolan saantia eri väestöryhmien välillä. Tämä ihmetytti minua, sillä lähes kaikissa tutkimuksissa liiallinen suola on selkeästi yhteydessä sydäntautiriskiin. Voisin jopa arvata että kovaa rasvaa eniten syöneet söivät myös eniten suolaa.

Kovan rasvan korvaaminen hiilihydraatilla ei aiheuttanut muutosta sydäntaudeissa. Tutkimus oli merkittävä sikäli, että tutkittava populaatio söi varsin runsaasti tyydyttynyttä rasvaa.

Abstrakti löytyy: http://atvb.ahajournals.org/content/early/2014/09/25/ATVBAHA.114.304082.abstract
Koko tekstin voi saada esim. jonkun kirjaston kautta.

Mielenkiintoista miten Itä-Suomen yliopisto itse uutisoi tutkimuksen:

Lainaus käyttäjältä: Itä-Suomen Yliopisto*
Hiilihydraattien syömisestä kovan rasvan sijaan ei ole havaittu olevan vastaavaa hyötyä. Alkuvuodesta 2014 julkaistuissa uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaankin korvaamaan kova, tyydyttynyt rasva nimenomaan pehmeällä rasvalla.
Logiikka ei ole ihan aukotonta. Samoista faktoista voisi päätellä, että ravinnosta voi hiilihydraattia korvata kovilla rasvoilla ilman että sydäntautiriski kasvaa. Pehmeään rasvaan kuuluvat myös ne kertatyydyttymättömät, jotka tutkimuksessa siis (syystä tai toisesta) olivat yhteydessä sydäntauteihin.

* http://www.uef.fi/fi/uef/-/ravinnon-monityydyttymattomilla-rasvahapoilla-yhteys-pienempaan-sydan-ja-verisuonitautien-riskiin
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: äskoo - Joulukuu 03, 2014, 21:36:17 ip
Mikael Fogelholm:
https://www.youtube.com/watch?v=rLiWj9hDUe8&feature=youtu.be
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Dad - Joulukuu 03, 2014, 23:00:31 ip
Kiitos Äskoo linkista.

Itselläni on ollut vaikeaa näiden ruokavaliosysteemien kanssa siitä lähtien kun: lapseni sairastui ja aloin tutustumaan alan tutkimuksiin.

Isoja meta-analyysejä on tehty mm. tuosta rasva-asiasta. Nykyään D1-lapseni syö runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, kuten myös koko perhe.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: vivianv - Joulukuu 04, 2014, 08:01:59 ap
Kuitenkin on varmaa, ettei tämä(kään) tutkimus tule vaikuttamaan sitä taikka tätä diabeetikkojen ravintosuosituksiin. Siihen ei vaikuta mikään, se on ikuinen, muuttumaton ja kiveen hakattu doktriini. Uskoa teiltä kysytään, ja uskollisuutta sanalle.  ;D
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 04, 2014, 08:05:47 ap
Joo, jostain syystä meidät vaan halutaan syömään öljyjä ja kolesterolilääkkeitä. Ja kuka siitä hyötyy?
Otsikko: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: rasvis - Joulukuu 04, 2014, 10:21:34 ap
Joo, jostain syystä meidät vaan halutaan syömään öljyjä ja kolesterolilääkkeitä. Ja kuka siitä hyötyy?
Pekka Puska ikäluokan tutkijoitten (mm.Matti Uusitupa) ylpeys ja itsekeskeisyys ei anna myöden myöntää omia höpöpuheitaan ja vrhearvioitaan.
Myös heidän maanviljelijä ja muut etupiiriystävänsä saattaisivat suuttua.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: E O J - Joulukuu 04, 2014, 10:47:33 ap
   Kuitenkin on varmaa, ettei tämä(kään) tutkimus tule vaikuttamaan sitä taikka tätä diabeetikkojen ravintosuosituksiin. Siihen ei vaikuta mikään, se on ikuinen, muuttumaton ja kiveen hakattu doktriini. Uskoa teiltä kysytään, ja uskollisuutta sanalle.  ;D

Sanaa ja doktriineja minä en aina ymmärrä, mutta sen ymmärrän, että nautittuani edellisiltana oikein runsaalla sianrasvalla höystettyä herkkuruokaa minä aloin voida todella pahoin.
 
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Matti H - Joulukuu 04, 2014, 12:03:17 ip
Äskooo, hyvä linkki! Laitan tähän vielä suoran lainauksen Mikael Fogelholmin esitelmästä, kun en itse meinannut uskoa mitä kuulin.

Lainaus käyttäjältä: Mikael Fogelholm puhuu youtube-videolla
Kyllä nämä tutkimukset viestii siitä, että meidän tapa ymmärtää asioita on ollut väärä, meidän tapa puhua asioista on ollut väärä.
Me ollaan käytetty termiä, niinku, tyydyttynyttä rasvaa pitää välttää, piste. Se on mun mielestä ollut huono, eh, siinä tilanteessa missä oltiin 70-luvulla kun tyydyttyneen rasvan saanti oli melkein tuplasti se ei ehkä ollut huono neuvo, mutta nykykäsityksen mukaan jos joku puhuu kuin 70-luvulla niin tervemenoa 70-luvulle, pitäis vähän niinku herätä tähän.

Kenelle Mikael Fogelholm mahtoi toivottaa tervemenoa 70-luvulle?

Otsikko: suositusten turhuus
Kirjoitti: kairankiertäjä - Joulukuu 04, 2014, 12:45:20 ip
En oikein tahdo ymmärtää, miten jonkin yhdistyksen/liiton suositus on elämää suurempi kysymys. Kai sitä nyt jokainen syö, mistä oma kroppa pitää. Tutkimuksia löytyy joka lähtöön, joten jokainen löytää kyllä perustelut valinnoilleen. En voi myöskään kuin ihmetellä, millaisia rahasummia ollaan valmiita mättämään dieettiguruille. Suurin osa ravintokirjoittelustahan näyttää liittyvän suoremmin tai epäsuoremmin rahantekoon.
Otsikko: Vs: suositusten turhuus
Kirjoitti: E O J - Joulukuu 04, 2014, 13:00:05 ip
   Suurin osa ravintokirjoittelustahan näyttää liittyvän suoremmin tai epäsuoremmin rahantekoon.

Valittaen on todettava, että olet ihan oikeassa. Eikä tämä ole mikään uusi ilmiö - on muuan kirja, josta julkaistaan joka vuosi uusia, ihmeellisiä ja käänteentekeviä versioita, ja jonka markkinat ovat suorastaan ehtymättömät: Reseptikirja  ;D


   ...milloin milläkin lisänimikkeellä varustettuna...


Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Joulukuu 04, 2014, 15:40:09 ip
Minä olen omiin kokemuksiin perustuen päätynyt käyttämään ruokavaliota, joka lähentelee Ns. Itämeren-ruokavaliota:
1. Hiilihydraateja, proteiineja ja rasvaa kutakin n. 30 % ruokavaliosta. Rasvana: Kylmäpuristettu rypsiöljy, vähärasvainen Oivariini, kylmäpuristettu pellavansiemenöljy (rkl joka aamu)
2. Proteiinit normaalista proteiinipitoisesta ruuasta: Kalkkuna, broileri, kananmunat, ym..
3. Hiilihydraatit pääasiassa tummaleipä (täysjyvä ruis), lesekaurapuuro, marjat, kasvikset ja hedelmät.

Lisäksi hoidan vatsaani joka-aamuisella pellavansiemenrouheella. (Laitetaan yksi rkl lasilliseen vettä edellisenä iltana)
Edistää vatsan toimintaa. Aikaisempi taipumus kovaan vatsaan pysyy hallinnassa.

Tämä sopii minulle ja pitää sekä sokeriarvoni että kolesterolini hoidossa.
Otsikko: Vs: suositusten turhuus
Kirjoitti: rasvis - Joulukuu 04, 2014, 17:34:16 ip
En oikein tahdo ymmärtää, miten jonkin yhdistyksen/liiton suositus on elämää suurempi kysymys. Kai sitä nyt jokainen syö, mistä oma kroppa pitää. Tutkimuksia löytyy joka lähtöön, joten jokainen löytää kyllä perustelut valinnoilleen. En voi myöskään kuin ihmetellä, millaisia rahasummia ollaan valmiita mättämään dieettiguruille. Suurin osa ravintokirjoittelustahan näyttää liittyvän suoremmin tai epäsuoremmin rahantekoon.
=en voi kuin ihmetellä, mitä summia 2.tyypin diabeteksen lääkekorvauksiin/tutkimukseen käytetään (puhutaan Suomessa miljardiluokasta).
Kun pikku muutoksilla hoitokäytännöissä ja ruokavaliosuosituksissa (2.tyypin diabeetikoilla) tuo ylimääräinen säästyvä summa voitaisiin käyttää vaikkapa vanhustenhoidon parantamiseen ja valtion velan lyhentämiseen.
Otsikko: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Dad - Joulukuu 04, 2014, 17:53:54 ip
En oikein tahdo ymmärtää, miten jonkin yhdistyksen/liiton suositus on elämää suurempi kysymys. Kai sitä nyt jokainen syö, mistä oma kroppa pitää.

No katsos tämä on vaikea asia siksi, että suosituksissa ja toiminnassa aktiivisesti kielletään joidenkin kokemukset. Ihminen asettuu helposti vastarintaan kun hänelle sanotaan että: "Olet tyhmä ja väärässä. Et ole voinut hoitaa itseäsi hyvin, koska poikkeat meidän suosituksista." Jos liitto hyväksyisi meidän yksittäistapausten kokemukset, eikä vääntäisi vastaan, ei täälläkään tarvitsisi niin paljon vängätä.

Lisäksi suositusten perusteella ruokitaan mm.: lapset, vanhukset, vangit, sairaat, varusmiehet, jne. Asia koskettaa miljoonia, joten kyllä sillä merkitystä on.

Tutkimuksia löytyy joka lähtöön, joten jokainen löytää kyllä perustelut valinnoilleen.

Tämä on aivan höpöä. Ajantasaisesta tutkimustiedosta voi kyllä tehdä pätevän synteesin ja nähdä mikä on totta, mikä ei ja mikä on epävarmaa. On aivan lapsellista hylätä joku näkökulma sillä perusteella, että vastakkainen näkemys löytyy Aku Ankasta, raamatusta, Itä-Suomen yliopistosta tai jostain muualta.

edit: korjasin otsikon
Otsikko: Vs: suositusten turhuus
Kirjoitti: Jape - Joulukuu 04, 2014, 18:08:05 ip
En oikein tahdo ymmärtää, miten jonkin yhdistyksen/liiton suositus on elämää suurempi kysymys. Kai sitä nyt jokainen syö, mistä oma kroppa pitää. Tutkimuksia löytyy joka lähtöön, joten jokainen löytää kyllä perustelut valinnoilleen. En voi myöskään kuin ihmetellä, millaisia rahasummia ollaan valmiita mättämään dieettiguruille. Suurin osa ravintokirjoittelustahan näyttää liittyvän suoremmin tai epäsuoremmin rahantekoon.

Itse en ainakaan lue "tutkimuksia" kuin lähinnä huumor-mielessä....ja pari faktaa ainakin omalla kohdallani on, että :

- syö sitä mikä maistuu, siihen kuolee kuitenkin
- voita en käytä kuin paistamiseen, koska en sen mausta leivän päällä pidä

Otsikko: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Dad - Joulukuu 04, 2014, 20:15:48 ip
..
- voita en käytä kuin paistamiseen, koska en sen mausta leivän päällä pidä

Tätä on kyllä vaikea uskoa, mutta kai se niin on kun kerran sanot.

Jos olisit väittänyt margariinia paremman makuiseksi kuin voi, niin silloin olisin epäillyt.
Otsikko: 2-tyyppiläisen hinta
Kirjoitti: kairankiertäjä - Joulukuu 04, 2014, 20:39:26 ip
Enpä oikein tiedä tuosta 2-tyyppiläisten iänikuisesta syyllistämisestä. Kun syön pillerin aamulla ja pillerin illalla ja käyn kerran vuodessa labrassa, niin luulisin toimivani vielä nyt hyvätuloisena eläkeläisenäkin maksajan puolella ja aivan tyytyväisenä, koska arvostan suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän todella korkealle.  Sitä paitsi syövistä lähtien on paljon sairauksia joiden todennäköisyyttä huonot elintavat lisäävät, joten joka syyllistää haluaa toisia ihmisiä, aiheita löytyy loputtomasti.

Toimiessani toista kymmentä vuotta syöpään kuolleen vaimoni omaishoitajana, olen perusteellisesti nähnyt ja kokenut järjestelmämme toimivuuden, joten en voi kuin ihmetellä arvostelun määrää, jota järjestelmään kohdistetaan. Yhtä lailla arvostan eri järjestöjen toimintaa (syöpä-, diabetes jne.). Liekö niin, että ikääntynyt on automaattisesti tyhmä ja vanhanaikainen.

Summa summaruum - kunto kuitenkin on kohdallaan, niin että talven taituttua pistellään perinteeksi muodostunut maraton.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Dad - Joulukuu 04, 2014, 23:05:10 ip
... Kun syön pillerin aamulla ja pillerin illalla ja käyn kerran vuodessa labrassa, niin luulisin toimivani vielä nyt hyvätuloisena eläkeläisenäkin maksajan puolella ...

Olet saamapuolella. Yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi jos poistuisit nauttimasta eläkettäsi.

Tuo on vaan fakta. En siis sano, ettetkö olisi eläkettäsi ansainnut.


Toimiessani toista kymmentä vuotta syöpään kuolleen vaimoni omaishoitajana, olen perusteellisesti nähnyt ja kokenut järjestelmämme toimivuuden, joten en voi kuin ihmetellä arvostelun määrää, jota järjestelmään kohdistetaan. Yhtä lailla arvostan eri järjestöjen toimintaa (syöpä-, diabetes jne.).

Olet nähnyt vuosikymmententakaisen järjestelmän. Tässä sinulle uutinen: Nykyään on eri säännöt ja systeemit.
Saattaessani isäni hautaan muutama vuosi sitten, koin karulla tavalla nykyiset meiningit. Hän oli uransa aikana tuottanut hyvinvointijärjestelmäämme kirjaimellisesti miljoonien tulot, mutta lopun tullessa hän itse joutui maksamaan kohtuullisen säädyllisen poismenonsa saattokodissa.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Jape - Joulukuu 04, 2014, 23:41:43 ip
..
- voita en käytä kuin paistamiseen, koska en sen mausta leivän päällä pidä

Tätä on kyllä vaikea uskoa, mutta kai se niin on kun kerran sanot.

Jos olisit väittänyt margariinia paremman makuiseksi kuin voi, niin silloin olisin epäillyt.

Makuasia, sanoi mäyräkoira kun muniaan nuoleskeli.....ja riippuu siitä mikä käsitetään margariiniksi ja mikä muuten vaan kevytlevitteeksi. Kevytlevi 40 hakkaa omassa makunystyrämaailmassani leivänpäällisenä voin mennen tullen....
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 05, 2014, 00:49:22 ap
Mulle onneksi voi maistuu, eivätkä nuo epäterveelliset pelleilyrasvat ja öljyt, joilla saa kolesteroliarvonsa päin prinkkalaa. Mutta jos tykkää enemmän margariineista ja öljyistä, niin mikäs siinä, voihan sitä sitten syödä statiineja lisäksi. Kukaan voin syöjä kai ei kolesterolilääkkeitä tarvitse vai tunnustaako joku?
Otsikko: Turhat ssyyllistämiset pois
Kirjoitti: kairankiertäjä - Joulukuu 05, 2014, 08:13:46 ap
Dadille totean, että aivan aidosti itse kustantamaani eläkettä nautin, enkä näin ollen ole rasitteenasi.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: äskoo - Joulukuu 05, 2014, 08:44:16 ap
Mutta jos tykkää enemmän margariineista ja öljyistä, niin mikäs siinä, voihan sitä sitten syödä statiineja lisäksi. Kukaan voin syöjä kai ei kolesterolilääkkeitä tarvitse vai tunnustaako joku?

Minä kyllä syön vain öljyjä ja margariineja, enkä kolesterolilääkkeitä. Viimeisessä mittauksessa HDL taas 2,7, LDL 1,6 ja trigly 0,43. Arvot olivat hetken huonompia, kun mies ruuanlaittoinnoissaan laittoi joka ruokaan voita ja kermaa. ;)

Luulen kyllä, että kolesteroliasioissa geeniperimällä on ratkaiseva vaikutus, mitä kunkin elimistö sietää?
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Jape - Joulukuu 05, 2014, 09:01:26 ap
Mulle onneksi voi maistuu, eivätkä nuo epäterveelliset pelleilyrasvat ja öljyt, joilla saa kolesteroliarvonsa päin prinkkalaa = VALHE.
Mutta jos tykkää enemmän margariineista ja öljyistä, niin mikäs siinä, voihan sitä sitten syödä statiineja lisäksi. Kukaan voin syöjä kai ei kolesterolilääkkeitä tarvitse vai tunnustaako joku? = VALHE, tunnen montakin jotka syövät voita ja statiineja.... 8)

Ei pidä yleistää.....
Otsikko: Vs: Turhat ssyyllistämiset pois
Kirjoitti: Dad - Joulukuu 05, 2014, 09:44:08 ap
Dadille totean, että aivan aidosti itse kustantamaani eläkettä nautin, enkä näin ollen ole rasitteenasi.

Todellakin olet. Tämä on vain matemaattinen fakta. Jos et nostaisi eläkettä, yhteiskuntamme säästäisi eläkkeesi verran. Edelleenkään en ota kantaa siihen, onko se oikein tai väärin.

Nykyiset eläkeläiset usein väittävät itse ansainneensa eläkkeensä. Jos näin olisi, niin miksi sitten valtionvelka on suurempi kuin koskaan historiassa? Väitän että sukupolvenne on tuhlannut enemmän kuin tienannut ja lapsemme maksavat tämän.

Otsikko: Vs: Turhat ssyyllistämiset pois
Kirjoitti: äskoo - Joulukuu 05, 2014, 10:08:17 ap
Dadille totean, että aivan aidosti itse kustantamaani eläkettä nautin, enkä näin ollen ole rasitteenasi.

Todellakin olet. Tämä on vain matemaattinen fakta. Jos et nostaisi eläkettä, yhteiskuntamme säästäisi eläkkeesi verran. Edelleenkään en ota kantaa siihen, onko se oikein tai väärin.

Nykyiset eläkeläiset usein väittävät itse ansainneensa eläkkeensä. Jos näin olisi, niin miksi sitten valtionvelka on suurempi kuin koskaan historiassa? Väitän että sukupolvenne on tuhlannut enemmän kuin tienannut ja lapsemme maksavat tämän.
Itsemaksettuja on eläkkeitä kai kahdenlaisia, niitä jotka on pakolla palkasta pidätetty ja maksettu (yksityiselle) eläkevakuutusyhtiölle ja niitä, jotka on vapaaehtoisesti maksettu yksityisille vakuutusyhtiöille. Eikös ne ole ihan "omaa rahaa", jotka ovat kasvaneet korkoa eläkevakuutusyhtiöiden rahastoissa? Sikäli olet oikeassa, etteivät ne riitä, kun olemme liian hyväkuntoisia ja elämme liian pitkään.

Ollaanko me tuhlattu etukäteen vai onko koko järjestelmä vain pettänyt, kun elätettäviä on nyt arvioitua enemmän: vanhukset elävät liian pitkään ja nuoret eivät menekään ajoissa/ollenkaan töihin?  :-\

Tähän ketjun pohjalta tulisi siis sanoa, että älkää syökö sitä voita, vaan kuolkaa sydän- ja verisuonitauteihin ajoissa! :D
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Dad - Joulukuu 05, 2014, 10:30:49 ap
Vähän tuollainen filosofinen kysymys tämä eläkeasia on. Halusin tässä vaan huomauttaa, että kun tulot ovat olleet pienemmät kuin menot, niin jostain systeemi vuotaa. Itse säästetyt vapaaehtoiset yksityiset säästöeläkkeet ovat sitten asia erikseen. Omalla kohdallani olen ratkaissut tämän siten, että säästän (sijoitan) rahaa vanhuuden varalle. Jos kuolen ennen aikojani, jääpä jotain lapsille, perintöverolla vähennettynä.

Nykykulutuksella noita tyydyttyneitä rasvoja menee sellaista tahtia, että tuskin eläkeikää näen. Jos siis on virallisia suosituksia uskominen.

edit: Totesin eilen vaimolle että: Mä alan tykätä tosta äskoosta. Olin ihan tosissani, hyviä kommentteja sulla on.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 05, 2014, 11:49:23 ap
Ei pidä yleistää.....

Mitä muuta noissa ohjeissa tehdään kuin yleistetään? Jos muutama itäsuomalainen ei siedä voita, siitä tehdään suositus kaikille suomalaisille?
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Tomaatti - Joulukuu 05, 2014, 12:32:53 ip
Se on se asia millä nämä keskestelut pysyy hengissä  ;) Suositukset saavat yleistää ja miljoona eriävää mielipidettä ovat yksittäistapauksia. Miksi ihmiset ovat taipuvaisia tällaiseen ajatteluun, en tiedä.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Matti H - Joulukuu 05, 2014, 13:30:10 ip
Mikael Fogelholm:
https://www.youtube.com/watch?v=rLiWj9hDUe8&feature=youtu.be

Pätkä on peräisin Fogelholmin Skepsis ry:lle pitämästä esitelmästä. Esitelmä kokonaisuudessaan on  nykyisiä suosituksia puolustava. Fogelholmin kanta tyydyttyneeseen rasvaan oli minusta aika omituinen: Se fakta että tyydyttynyt rasva ei ole itsenäinen sydäntaudin riskitekijä, _ei ole niin kiinnostavaa_. Fogelholm lähestyy asiaa siltä kannalta, että kova rasva kannattaa joka tapauksessa vaihtaa pehmeään rasvaan, koska pehmeällä rasvalla on suojaava vaikutus. Minusta näyttää, että Fogelholm tunnustaa kyllä tosiasian, mutta jostain syystä kovan rasvan välttäminen pysyy silti ravitsemusviestinnän kärjessä. Näidenkin resurssien suuntaaminen roskaruoan ja höttöhiilarien vähentämiseen parantaisi kansanterveyttä varmasti.

Muilta osin esitelmä avasi ihan mielenkiintoisella tavalla sitä, kuinka suositukset ovat muuttuneet ja millainen ajattelu niiden takana on, vaikka itse en aina samaa mieltä olekaan.
Fogelholmin muita pointteja olivat mm:
* Nykyisessä ruokapyramidissa valkoinen vilja on sijoitettu pyramidin kärkeen, mikä tarkoittaa että sitä pitäisi syödä vain harvoin. Eli "viljat" osasto ruokapyramidissa tarkoittaakin vain täysjyväviljoja. Ihmettelen muuten miksi suurimmaksi osaksi valkoisesta vehnäjauhosta koostuvaa tuotetta saa yhä myydä "ohraleivän" ja "kauraleivän" nimellä!
* Punaisen lihan runsas käyttö oli Fogelholmin siteeraamassa tutkimuksessa yhteydessä 50% kohonneeseen 2-tyypin diabeteksen riskiin. Toisaalta ylipaino on yhteydessä 1000% kohonneeseen riskiin (10-kertainen), joten jos joku lihaa syömällä saa pidettyä painonsa alhaalla niin hyvä. Punaisen lihan osalta ongelma on, että sitä enemmän syövillä on muuten keskimäärin epäterveellisimmät elintavat (tupakointi, liikkumattomuus, jne), ja tätä vaikutusta ei täysin saada puhdistettua pois vaikka kovasti yritetään. Itse syön hyvälaatuista (luomu/riista) lihaa yleensä useita kertoja päivässä.
* Lihavalmisteiden osalta näyttö haitallisuudesta näyttää olevan selkeä.
* Ehkä eniten eri mieltä olin siitä, kuinka Fogelholm puolusti lisätyn sokerin saannin 10% rajaa: "väestön saantitaso on tällä hetkellä 10%. Kun suositusten idea on että useimpien ihmisten pitäisi päästä suosituksiin, niin silloin itse asiassa sokerin osalta me ei olla tyytyväisiä keskimääräiseen saantitasoon 10%. Se keskimääräinen saantitaso pitäisi olla ehkä 8%." Fogelholm ei ottanut kantaa WHO:n ym. tahojen suosituksiin, joissa lisätyn sokerin osuus pitäisi saada laskettua alle 5%. Fogelholmilta kysyttiin jugurttiin lisätystä sokerista. Vastauksessaan hän rinnasti 15% sokerilisän toisiin jugurtteihin joissa on saman verran rasvaa (vaikka maitorasvalla ei juuri ole todettu haittoja, päinvastoin terveyshyötyjä).

Koko esitelmä: https://www.youtube.com/watch?v=xdzAoxR6dUU&feature=youtu.be

Otsikko: Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: rasvis - Joulukuu 05, 2014, 13:50:27 ip
Joo, tota "kaura" nimikettä saa kyllä leivissä käyttää liian heppoisin perustein. Kaikenmaailman jotain 10-15 % kauralesettä tai vastaavaa sisältäviä läpysköjä (usein siirappia ym.sisältäviä) saa myydä "kaura" leipinä.
Jostain perus S tai K marketeista ei juurikaan mitään oikeita kauraleipiä löydy. Primulan kauraleipiä (vähän samanlaisia/kokoisia kuin reissumies) sentään löytyy joistain peruskaupoistakin.
Koskakohan ne valmistajat tajuaisivat, että samoin kuin ruislevissäkin: mitä enemmän oikeita raaka-aineita ja vähemmän ainesosia, sitä parempi on makukin.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Jalari - Joulukuu 05, 2014, 15:10:25 ip
..
- voita en käytä kuin paistamiseen, koska en sen mausta leivän päällä pidä

Tätä on kyllä vaikea uskoa, mutta kai se niin on kun kerran sanot.

Jos olisit väittänyt margariinia paremman makuiseksi kuin voi, niin silloin olisin epäillyt.

Minäkään en oikein voin mausta leivällä pidä, voimariini (Oivariini) sen sijaan toimii tosi hyvin.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei
Kirjoitti: V. Kuutti - Joulukuu 13, 2014, 22:07:26 ip
Minun on helpompi tehdä valinta, mitä rasvaa leivälle laittaisin, kun en laita mitään, en koskaan ole laittanut. Itäsuomalaisena lienee jo lapsena oppinut ettei liukasteita tarvii kuin suksen pohjaan! Korkean kolestrolin suvussa ei kukaan suostu koskemaan voihin eikä sianihraan, ei edes jouluna. Mutta ketä uskoa ja mitä kuolintapaa suosia on oma lukunsa, haluaako syövän vai veritulpan. Juoksulenkille on moni sinänsä jäänyt makaamaan hengettömänä, pitäisikö pururadatkin kieltää? Ainakin varoitustaulut lenkkipoluille!
Oma kolestrolimittari näytti mitä tapahtui sianrasvan kananmunan  ja voimariinin jälkeen.
Kokeilu kovilla rasvoilla loppui alkuunsa, kun samalla nousi sokeritasotkin hurjiin lukuihin.
Kaikki ei vaan käy kaikille!
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 20, 2015, 08:45:14 ap
Tiohan se ongelma varmaan on kun ei laiteta mitään, gogeli oli siinä mielessä oikeilla jäljillä että pehmeitä rasvoja tarvitaan. Se on sitten eri asia, kannattaako niiden saamiseksi suositella margariinia, vai olisiko parempi suositella öljyjä, pähkinöitä, avokadoja, kalaa...kun se pehmeän rasvan puute taitaa olla aika iso suomalaisten ongelma?
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 20, 2015, 10:54:52 ap
Meillä on suvussa sellainen vitsi, että kun ei kehtaa pelkkiä voilastuja syödä, niin laitetaan lumeeksi ohut siivu leipää mukaan. Mä syön useinkin puolen kilon paketin voita viikossa, punaista maitoa menee litra päivässä ja siihen päälle paaaaljon juustoa ja kermaa aina tarvittaessa. Mutta mä en juuri käytäkään muita rasvoja. Joulun alla oli HDL 2,3, LDL 1,8, kokonais 4,1 ja triglyt 0,3.
 
Kuutti, oletko apteekista ostanut oman kolesterolimittarin? Toimiiko se liuskoilla kuten vs-mittari?
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 23, 2015, 01:39:39 ap
eikös tässä ole kyse siitä että omega 3 suhde 6 :een on se vaikuttava riskitekijä eli kolmosta pitäisi olla suhteessa enemmän kuin yleensä saamme

josta on puhuttu jo vuosia sitten

kolmosta kalasta

kutosta esim rypsiöljystä

itse olen tätä "tietoa" noudattanut jo 15 vuotta syömällä kalaölypillereitä, muuten ruokavalioni on ollut ns perseestä

ja kas kummaa juuri ultrattu sydämeni si kahden vuoden takuun - ei jälkeäkään plakista ja sydänlihas kuin nuorella pojalla.

mun perimällä, iällä ja elintavoilla olisi pitänyt päästä suoraan suonten rassaukseen

 8) 8) ;D ;D 8) 8)
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien r
Kirjoitti: V. Kuutti - Helmikuu 23, 2015, 10:45:09 ap
D1 nainen: Ostin ebay:n kautta mittarin, toimii liuskoilla. Aloituspaketti muistaakseni satosen kulmilla. Liuskat kalliimpia kuin sokerimittareissa, mutta ei niitä päivittäin kulukkaan :)
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 23, 2015, 11:14:17 ap
Pete, eli kun ei syö öljyjä, ei tarvi syödä kalaakaan? No mun kohdalla kyllä pätee.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Helmikuu 23, 2015, 13:59:58 ip
eikös tässä ole kyse siitä että omega 3 suhde 6 :een on se vaikuttava riskitekijä eli kolmosta pitäisi olla suhteessa enemmän kuin yleensä saamme

josta on puhuttu jo vuosia sitten

kolmosta kalasta

kutosta esim rypsiöljystä

itse olen tätä "tietoa" noudattanut jo 15 vuotta syömällä kalaölypillereitä, muuten ruokavalioni on ollut ns perseestä

ja kas kummaa juuri ultrattu sydämeni si kahden vuoden takuun - ei jälkeäkään plakista ja sydänlihas kuin nuorella pojalla.

mun perimällä, iällä ja elintavoilla olisi pitänyt päästä suoraan suonten rassaukseen

 8) 8) ;D ;D 8) 8)

Käytän kylmäpuristettua Pellavansiemenöljyä joka aamu 1 rkl.

Siinä on Omega öljyt *oikeassa suhteessa, 100 grammassa omega 3  59 g, omega 6 14,9 g ja omega 9  13,8 g.
* Kuopion Yliopiston tutkimuksen mukaan.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 23, 2015, 14:28:03 ip
mmol, eikö tuo tarkoita, että koko päivän rasvansaannista suhteiden pitäisi olla tietyt eikä vain yhden ruokalusikallisen osalta?
Otsikko: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: rasvis - Helmikuu 23, 2015, 14:34:37 ip
Olen sekakäyttäjä: Käytän Oivariinia sekä oliiviöljyä, toisinaan jopa pahamaineista rypsiöljyä (lähinnä vain paistamiseen). Salaatinkastikkeena käytän usein kermaviiliä. En mieti yhtään mitään prosenttisuhteita tms.kolestrolit on olleet tähän asti loistavat.
Tänään söin Lidlistä ostettuja Isokarin silakkapihvejä, ihan ok makuisia. Valmistusohjeessa luki paistamiseen ei tarvita rasvaa, ei olis pitänyt uskoa. Pannuunhan ne tarttui pahasti ilman lisärasvaa/öljyä, meni n.10 min pannua puhdistaessa. No, tietää sitten seuraavan kerran lämmittää ne uunissa tai paistaa runsaassa rasvassa. Liikaa oli kyllä muutenkin niihin silakkapihveihin lisätty kaikkea lisäperunajauhe ym.mömmöä.
Otsikko: Vs: Itä-Suomen yliopisto: tyydyttynyt rasva ei ole sydän- ja verisuonitautien riski
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Helmikuu 23, 2015, 14:55:17 ip
mmol, eikö tuo tarkoita, että koko päivän rasvansaannista suhteiden pitäisi olla tietyt eikä vain yhden ruokalusikallisen osalta?

Mutta tuo ruokalusikallinen vastaa  kyllä  osaa päivän rasvan saannista. Aloittaa päivän oikeaoppisesti.