Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes => Aiheen aloitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 04:50:43 ap

Otsikko: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 04:50:43 ap
Nyt ehkä pahin ohi.
Anteeksi jos viesti on sekavaa tekstiä, oma olokin on sitä!
Pelottavaa takana täällä.

Tilanne vähän vajaa tunti sitten:

-tyttö nukkui vieressäni. Ynisi unissaan - kysyin mikä hätänä, näkeekö pahaa unta. Vastasi että ei mutta jotenkin tajusin että ei tässä siitä ole kyse, ei lopeta yninäänsä -> otanpa verensokerin.
4,1  -> no ei paha, lähdetään syömään. Hypoeväät unohtui ottaa illalla ylös (tuli minun viereen nukkumaan kun iskä on reissussa)
Mutta kun lähdimme rappuja alaspäin, meinasi kaatua -> puoliksi kantaen rapputasanteelle. Kiskoi pumppua, meinasi irrottaa sen.
Herätin isoveljen joka haki pillimehua, siripiriä, lakuja - kaikkea mitä oli helppo ohjeistaa tuomaan.
Mitään ei halunnut, jonnekin "kauas" meni senverran perille että kun sanoin että pakko tai joudun pistämään (glukagenin) tai soittamaan (ambulansiin) - tuli painokas EI ja joi/söi vähän...
Pumpun sain jossain välissä laitettua 5%:n (ei pysäytykselle että jos en muista käynnistää, käynnistyy itsestään kun se 2 tuntia mennyt jonka laitoin)

Melkein tunnin aikana vs kävi alimpana mitattuna arvona 3,5  - ei se NIIN matala mittarista katsoen ole!

Hypokoirakoulutuksessa oleva koiramme pyöri ympärillä, ilmaisi toistuvasti, oli levoton ja huolissaan, tiellä... Ei suostunut toisen ihmisen kanssakaan pysymään poissa.

Äsken vs 5,9
Taistelu ei ole ohi - tyttö oksensi äsken

Ajoittain tajunta oli tosi sumeaa, ei saanut sanottua edes ei. Suurimmanosan aikaa kaikkeen tuli vain painokas EI

Pelottavinta oli kyllä tuo tajunnantason selvä hämärtyminen.

Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 06:31:44 ap
Nyt on oksentanut n 10 kertaa. Juuri nyt nukkuu. Jospa tämä tästä
Minuakin väsyttää tajuttomasti, päätä särkee. Vaan en vielä uskalla.
Vs viimeksi oli reilu 10.
Seuraavalla kerralla katson ketot. Kun herää muutenvaan tai oksentaa...
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Susihukka65 - Toukokuu 16, 2014, 07:19:45 ap
Onpa teillä ollut kauhea yö.  :'(

Toivottavasti tyttö toipuu nopeasti ja toivottavasti löytyy jotakin selitystä sille, miksi tajunnan taso alkoi laskea jo noinkin ns. korkeilla arvoilla. Poikkeuksellisen nopea lasku?

Voimia tähän päivään. Ja ihana koira teillä!
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 07:31:27 ap
Joo kun tietäisikin! Kun en tosiaan saanut kiinni alempaa vs:a kuin tuon 3,5. Ja nopea laskukaan se ei ilmeisesti ollut, oli 4,1 kello 1. Laitoin basaalin pienemmälle aamuun, tytön vointi oli hyvä mutta sanoi ettei jaksaisi syödä...
Ajattelin että mittaan uusiksi parin-kolmen tunnin kuluttua mutta unohdin laittaa herätyskellon soimaan...

Äsken verensokeri 15,0
Ketot 0,9 eli nousussa kun ei ole mennyt inskaa pariin tuntiin.
Bolustin sitten vs:a laskemaan kun muuten nuo ketot vaan nousee. Ja pumpun basaali on myös käytössä.
Seuraavaksi tulee varmaan usi hypo.

Vointi tytöllä on yleissurkea. Valittaa että koskee, ei osaa sanoa minne.

Ei suostu juomaan.

Alan valmistautua lähtemään päivystykseen, huoh, ei kai tässä muukaan auta.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: 080750 - Toukokuu 16, 2014, 07:37:15 ap
Syytä oksenteluun en tiedä enkä käsitä. Tuohon vastaanhangoitteluun ja EI on itselläni kokemusta lähes 50 vuoden takaa. Minulla oli huone yläkerrassa ja vanhempani olivat heränneet siihen että heittelehdin sängyssäni. Ääni kantautui alakertaan. Kun he tulivat ylös tajusivat mitä oli tapahtunut. Olin sokissa. Olin taistellut isää vastaan kuulemma valtavalla voimalla kun minua lähdettiin viemään alakertaan syömään. (Miksi ruokaa ei tuotu yläkertaan?) Aamulla kun heräsin olin äidin sängyssä ja käsivarret mustelmilla ja tapahtumasta en muista yhtään mitään.
Tämä vastaanhangoittelu on ilmeisesti melko yleistä. Ollessani D-keskuksessa kurssilla joskus niin sama ilmiö tapahtui eräälle kunssilaiselle myös. Lentopallonpeluu  katkesi hetkeksi mutta miesvoimin kaveri saatiin syömään ja peli jatkui taas.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: E O J - Toukokuu 16, 2014, 10:33:59 ap
    Tämä vastaanhangoittelu on ilmeisesti melko yleistä.

Niinhän tuo näkyy olevan.    Tai ainakin on houkuttelevaa ajatella sen olevan yleistä. Jotta ei tuntisi itseään miksikään poikkeukseksi  8)

Pahimmillaan hypoglykeemisen diabetikon vastaanhangoittelu ehtii jopa niin pahaksi, että diabeetikko aiheuttaa vahinkoa joko itselleen tai ympäristölleen :(    Kauhein tuntemani esimerkki tästä oli muuan varakas mies, joka runttasi upouuden autonsa ajaessaan sitä hypoglykemian alkaessa... Vieressä istunut kanssamatkustaja ei edes onnistunut pysäyttämään ajoa, niin kauhuissaan hän oli.    - Auto (Mersu) menikin sitten täysin romuksi  >:(

Selitykseksi kelvannee adrenaliini (http://fi.wikipedia.org/wiki/Adrenaliini)erityksen kasvu hypoglykemiakohtauksen alkaessa?

Vielä tuota vastaanhangoitteluakin kurjempaa itse hypoglykemian kokeneelle diaabeetikolle taitaa kuitenkin olla hoitotoimenpiteiden tehotessa ilmenevä "heräämisen kauhu" - se voi todellakin olla sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä (ja valitettavan usein myös pysyvästi mieleenpainuva) kokemus.

Kun olen silmäillyt "Lapset ja diabetes"-osiossa käytyjä keskusteluita, niin olen toisinaan hämmästellyt joidenkin diabeetikkolasten vanhempien taipumusta vähätellä lasten kokemia hypoglykemioita. Toisinaan on tuntunut hieman siltä, että tällaiset hypojen vähättelyä harjoittavat vanhemmat ovat itse "täysin pihalla asioista", koska heillä ei ole omaa kokemusta rajusta hypoglykemiasta (s.o, eivät itse ole diabeetikoita).    Mielestäni diabeetikkolapsen tai vähän vanhemmankin kokemaa raju hypoglykemiaa tai sen riskiä ei koskaan saa vähätellä (esim. "Jospa hänelle [ s.o, lapselle ] selittäisi että ei hypoa tarvi pelätä", " Itse en ole koskaan oikein osannut pelätä näitä [ lapsen kokemia ] yöllisiä matalia.", "... minä jotenkin luotan aamunkoittoilmiöön ja elimistön omaan korjaukseen ja matalan vs. herätykseen" jne.), siinä määrin pysyvät, rumat jäljet tuollainen kokemus helposti jättää pikku diabeetikon mieleen.Nimimerkki "Kokemusta valitettavasti piisaa vaikka toisille jakaa..."  :(
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Reiska - Toukokuu 16, 2014, 10:47:49 ap
Yöaika on kuitenkin sikäli hankalaa arvioida tilannetta kun silloin lähes kaikki ovat tokkuraisia ja vähän sekavan oloisia jos syvästä unesta herätetään. Vielä pahempaa jos on kertynyt univelkaa siitä että on viime aikoina joutunut joka yö nousemaan mittailemaan vs tasoja, olo voi olla juuri sen kaltainen että ei pysy pystyssä ja toinen luulee että hypoon on menossa.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: VAK - Toukokuu 16, 2014, 12:23:13 ip
Lapsella saattaa olla normaali oksennustauti, kun noin paljon oksentelee.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 19:34:37 ip
Vietettiin muutama tunti päivystyksessä. Tilanne laukesi itsestään kuitenkin. Ketot nyt jo laskussa.
Lääkärillä ei ollut arvausta mistä johtui tms.

Huonosti nukuttuja öitä tiedossa - minä en uskalla mittaamatta hetkeen mennä! Liikaa jo muutenkin yöhypoja pelkäsin ja tämä ei helpota sitä yhtään.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 16, 2014, 21:15:50 ip
:(

Olisiko käynyt jo matalammalla ja ollut asian huomatessasi jo jo nousussa ja siksi todellisuudessa sokerit olleet matalammat kuin mitatut ja sensori näytti - selittäisikö se tajunnan tasoa. Ja tuo yöaika varmaan myös?

Mutta oliko siis ihan oksennustauti?
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 21:59:16 ip
Sensorointi ei ollut käytössä eli mittaamalla mentiin.
Voi olla että oli käynyt alempana, sitähän ei mistään voi tietää...

Mahatautia yhä, ehkä, ma-ti se oli meillä jo...

Väsyneitä ollaan molemmat, toivottavasti ensiyö parempi  :)
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 16, 2014, 22:37:36 ip
Olisko ollut sitten jälki-imeytymishäiriö.

Aattelin lohdutukseksi sen että oli käynyt alempana ja oli jo nousussa, että selittäisi lievän sekavuuden sinänsä ok sokereilla, ettei ollut mitään poikkeavaa.

Parempaa ensi yötä!
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 16, 2014, 23:34:05 ip
Joo kiitos lohdutuksesta!
Sitä täältä oikeastaan eniten nytkin varmaan hain. Kun ei selitystä näihin kaikkiin vaan ole. Eikä ihan varmaa selitystä ainakaan.

Kysyin lääkäriltä miten tästä eteenpäin - vastasi että ihan samoin, hoitomuutoksia vain jos toistuu... Ei muuta osannut sanoa.

Onneksi tyttö ei muista suurinta osaa mitä tapahtui, uskoakseni pääsee niin helpommalla.

Pelkää hypoja, niin minäkin - mutta tytön luottamus minuun on yhä vahva - ehkä jopa vahvempi kuin vielä eilen oli. Äiti kyllä osaa ja pitää musta huolta... Ja isoveli auttaa myös! Se oli noiden lasten keskinäiselle suhteelle tärkeää - molemmille! Vaikka eihän veli toki olisi sitä osannut mitä minä - olisi joutunut soittamaan 112 aika äkkiä mutta olisi sen tehnyt...

Itselläni on kyllä epävarmempi olo. Joo selvisin mutta en pystynyt hypoa estämään enkä tajunnut ajoisa toimia oikein - olisinko edes voinut?

Ja joo, nyt lapsi juuri nukahti. Vielä oma iltapala ja nukkumaan - yöherätyksiä tule, en mä tämän jälken läpi yön muutamaan yöhön uskalla nukkua!
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: D1-1978 - Toukokuu 17, 2014, 07:54:46 ap
Toivottavasti menee äkkiä ohi! Pelottavia nuo yöhypot ovat, itsekin olen vasta nyt sen tajunnut. D1 ollut yli 30v, mutta oikea paha hypo tuli vasta äskettäin. Eli en meinannut "herätä" ja vaikka tiesin, että on hypo, uni vain jatkui. Piti pinnistellä, että sai silmät pysymään auki ja elimistön tottelemaan. Ja hypomehutetra on sängyn vieressä pöydällä (en ole pahemmin tähän mennessä tarvinnut), mutta silti oli vaistomaisesti pakko mennä hitaasti jääkaapille (=appelsiinimehu). Mehu onneksi nostaa nopeimmin = imeytyy osin jo suussa.

Hypo voi aiheuttaa vatsataudin, eli voi mennä niinkin päin. Kroppa ei tykkää rajusta vs-vaihtelusta ja reagoi oksentamalla. Luulen, että teillä kävi niin. Minulla oli tuollaisia kohtauksia hypon jälkeen lapsena ja olin pari kertaa sairaalassakin (=tiputus). 8-9v korvilla meni ohi eli noita oli vain ihan lapsena = muutama vuosi sairastumisen jälkeen. Toivottavasti teilläkin menee samalla tavalla ohi jonkin ajan kuluttua! Niin, ja itse muistan vain pahan olon ja sairaalareissut, nyt kun alan muistella, mutta hypopelkoa ei lapsena tullut. Vanhempiin vain luotti, että kyllä he hoitavat, tuli mikä tuli. Eikä oikein ole vieläkään muutaman vkon takaisesta yöhyposta huolimatta, mutta hypoeväs on aina käden ulottuvilla varmuuden vuoksi.

Se sängyn viereinen mehutetra on hyvä, sillä lapsikin oppii juomaan mehun, kun tuntuu pahalle.  Vaikka mehu huonelämmintä onkin. Lapsena tuli hypossa enemmän jano kuin nyt, ehkä juuri sen takia, että elimistö tietää nesteen imeytyvät kaikkein nopeimmin. Ja sairauden aikana voi pitää vs vähän korkeammalla (eli basaali yöllä vähän pienemmällä), ei muutama päivä haittaa. Lääkäri varmaan tarkoitti, että katsotaan toistuuko tapaus vai oliko vain yksittäinen tapahtuma. Jos toistuu ja varsinkin jos toistuu usein, niin laitetaan basaali vielä pienemmälle öiksi ja normaalimäärät vain päivällä. Yritä jaksaa miehesi kotiintuloon asti! Sitten teitä on onneksi 2 vahtimassa ja voitte laittaa vaikka puhelinherätyksen pari kertaa yössä, jotta varmasti herää mittaamaan. Ja toivottavasti oli yksittäistapaus  :).
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 18, 2014, 18:58:06 ip
Nyt on mennyt paremmin. Ehkä tämä tästä.
Ja joo, yölliset verensokerit ovat olleet korkeammalla ja esim viimeyönä en 8:n vs:a kyllä korjannut.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: dadda - Toukokuu 18, 2014, 23:17:07 ip
Huh! Kauniita unia :)
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emilie - Toukokuu 27, 2014, 15:57:02 ip
Kuulostaa kummalliselta. Itse olen mitannut alimmillaan arvon 1,8 ja olen ollut vielä ihan tolkuissani  :o Oliskohan kuitenkin ollut vaan ihan normi oksennustauti kyseessä, ehkä nostanut kuumeen yöllä ja siksi ollut sekava? En tiedä minkä ikäinen lapsi kyseessä, mutta itse ainakin muksuna jouduin melkeinpä aina pitempään kestäneessä mahataudissa sairaalaan tiputukseen, koska en suostunut syömään tai juomaan mitään. Mun mielestä hypoja ei kannata eikä pidä pelätä. Niitä kun aivan varmasti jokaiselle deelle tulee jossain vaiheessa elämää enemmän tai vähemmän ja hyvin harvoin ne kuitenkaan johtavat sen kummempaan kun reaktiivisiin korkeisiin. Eli kyllä se maksa vaan ihan oikeasti korjaa tilanteen, tietysti esim. alkoholista johtuvia poikkeustapauksia lukuunottamatta. Pelkäämistä tärkeämpää on opettaa lapsi tunnistamaan hypon oireet ja pelata vaikka varman päälle ennen nukkumaanmenoa ja pitää sokerit esim. 7 tai sen yli. Itse olen sairastanut deetä lapsesta saakka, kokenut montakin pahempaa hypoa joita ei vain huolellisestakaan hoidosta ja mittailuista huolimatta pystynyt estämään (mm. pyörtynyt pari kertaa, toisella kerralla hampaat alahuulesta läpi kaatuessa jne.) mutta ei niistä ole sen kummempia traumoja itselleni jäänyt, veikkaan että äidilleni sitäkin enemmän  ;)
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 27, 2014, 20:26:32 ip
Kuulostaa kummalliselta. Itse olen mitannut alimmillaan arvon 1,8 ja olen ollut vielä ihan tolkuissani  :o Oliskohan kuitenkin ollut vaan ihan normi oksennustauti kyseessä, ehkä nostanut kuumeen yöllä ja siksi ollut sekava? En tiedä minkä ikäinen lapsi kyseessä, mutta itse ainakin muksuna jouduin melkeinpä aina pitempään kestäneessä mahataudissa sairaalaan tiputukseen, koska en suostunut syömään tai juomaan mitään. Mun mielestä hypoja ei kannata eikä pidä pelätä. Niitä kun aivan varmasti jokaiselle deelle tulee jossain vaiheessa elämää enemmän tai vähemmän ja hyvin harvoin ne kuitenkaan johtavat sen kummempaan kun reaktiivisiin korkeisiin. Eli kyllä se maksa vaan ihan oikeasti korjaa tilanteen, tietysti esim. alkoholista johtuvia poikkeustapauksia lukuunottamatta. Pelkäämistä tärkeämpää on opettaa lapsi tunnistamaan hypon oireet ja pelata vaikka varman päälle ennen nukkumaanmenoa ja pitää sokerit esim. 7 tai sen yli. Itse olen sairastanut deetä lapsesta saakka, kokenut montakin pahempaa hypoa joita ei vain huolellisestakaan hoidosta ja mittailuista huolimatta pystynyt estämään (mm. pyörtynyt pari kertaa, toisella kerralla hampaat alahuulesta läpi kaatuessa jne.) mutta ei niistä ole sen kummempia traumoja itselleni jäänyt, veikkaan että äidilleni sitäkin enemmän  ;)

On meilläkin tyttö kävellyt vielä 1,6:lla. Mutta myös ollut täysin kantokunnossa vs:lla 2,8 aiemmin...
En usko (uuteen) mahatautiin, ei Jorvikaan uskonut. Mutta saattoi liittyä jo olleeseen vanhaan mahatautiin -> jonkinlainen jälki-imeytymishäriö tms. Sitä joku muukin täällä ehdotteli ja se kuulostaa uskottavalta.
Uskon että hypoon liittyvää oksentelua saattoi olla ja tajunta voi hämärtyä yllättävän korkealla verensokerilla kun alla on (jotain mutta) sairastelua...

Me kuule on yritetty pitää vs nyt vähän korkeammalla (öisin). Vaan eipä toimi, joku yö vs on sitten yli 15 ja jonakin yönä ollaan silti hypossa. Ja jos korkeaa korjaa - joskus tulee alas, joskus ei, huoh.
Nyt viimeisen viikon aikana aamun vs:t 3,5 - 18  :o

Ja kyllä meillä pelätään hypoja. JA ihan syystä. Tajuttomuuteen johtaneitakin on ollut. Eikä maksa ole apuun tullut, ei edes kun lapsi kouristi... Tokeni vasta tipalla sairaalassa, glukagenillakin vs pysyi alle 2 tuntia yli hyporajan...
Hoitotahon mielestä (välillä - ei aina) pidetään vs liian korkealla ja niin varmaan onkin, osin.

Tosin nyt hypoja päivittäin. Ja vain osaan on syy. Ja niitä on kaikkina vuorokauden aikoina.
Koulu loppuu, sitten sensorointi ja uudet säädöt. Nyt ei kannata hikoilla sen takia. Mitataan.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: D1-1978 - Toukokuu 27, 2014, 21:41:46 ip
Tuo ei ole kivaa! Itse olen kävellyt ambulanssiin 0,8mmol arvoilla ja lääkäri mittasi kahdesti, koska sanoi, että minun pitäisi periaatteessa olla aivokuollut :D Taju ei hämärtynyt eli muistan, mitä tapahtui, mutta kädet eivät toimineet (en saanut saamaani suklaapatukkaa pideltyä kädessä, jotta olisin voinut sen syödä). Niin sitä on rajalta noustu ja niin on varmaan muitakin myös täällä (USAn sivuilta löysin samoilla lukemilla olleita ilman aivovaurioa selvinneitä, mutta he olivat kaikki olleet tajuttomia). Se suomalainen sisukkuus!

Olisi hyvä, kun pääsisitte perheleirille, niin tyttö näkisi muitakin hypoja kokeneita ja voisi keskustella kokemastaan. Tuo pelko on paha, sillä se voi myöhemmin estää jotain harrastuksia ja yökyläilyjä. Mutta kyllä hän siitä ohi pääsee, kun kasvaa, sinulle voi äitinä jäädä enemmän päälle (minun äidilleni jäi moneksi vuodeksi, kuulin vasta jälkikäteen aikuisena). Toivottavasti ei pahasti leikkimistä häiritse eli unohtaa asian päiväksi?

Maksa ei välttämättä tuota glukoosia, jos on 2 hypoa peräkkäin tai jos glukoosivarasto on tyhjä (syönyt esim. keittoa). Ja tähänkin on 100+1 poikkeusta. Lihaksista tulee glukoosia, mutta se kestää yli 15 min eli on hidasta. Samoin rasvasta tulee glukoosia, mutta vielä hitaammin. Ja lapsella ei niitä lihaksia vielä oikein ole. Siksi Glucagon -piikin pitäminen jääkaapissa kannattaa. Se nostaa vs-arvot huippuun, mutta niitä voi sitten pikkuhiljaa laskea.

Älä harmittele hoitotahon huolta, sillä kaikkihan sen tietävät, ettei korkea vs ole hyväksi. Mutta olen itsekin selvinnyt 10v vuoristoradalla ilman lisäsairauksia (nyt koputan puuta!!) ja lyhyet korkeammat kaudet eivät vielä maailmaa kaada (paitsi jollakulla todella huonotuurisella). Lapsikin on vielä niin nuori, ettei murkkuikä vaikuta mahdolliselta, mutta olisiko hormonitoiminta kuitenkin jo heräämässä.... Tai voi vain olla joku vaihe menossa. Toivotaan, että vaihe menee PIAN ohi ja tilanne palaa normaaliksi! Ja täällä on yli 50v sairastaneita, joiden hoito alussa oli virtsanmittauksen ja pelkän pitkävaikutteisen varassa ja hengissä ovat hekin selvinneet :D
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 27, 2014, 22:07:46 ip
Kiitos D1-1978

Joo kyllä meillä murkkuikä on jo täällä! Sen näkee kaikesta, pituuskasvusta, rinnat kasvaa, insuliinin tarve nousee rakettimaisesti. Känkkäämistäkin on  ;)
Ja mm mittauksien unohtelua yms asiaankuuluvaa.

Jos yritämme laskea basaalia - vs on yli 10 kokoajan...

Diabeetikkotytöillä murkkuikä alkaa aiemmin. Ja geneettisesti omassa suvussani ollaan aikaisessa, huoh...

Sanoisin että meilläkin minä pelkään hypoja enemmän kuin tyttö itse. Ja yritän kyllä kokoajan rohkaista häntä uskaltamaan, pärjäämään, luottamaan... MUTTA JOKAINEN tuollainen vie perusluottamusta. Vaikka itse yritän jopa salata omaa pelkoani - vaan kyllähän lapsi sen huomaa!

Perheleirillä on oltu kahdesti ja enää ei päästä - tyttö on jo niin vanha  :o
Vertaiskokemusta näihin hurjiin juttuihin ei löytynyt, muuten kyllä paljon oli iloa  ;D

Oma hoitava lääkärimme on onneksi kannustanut ja rohkaissut. On sanonut että liian korkealla mennään, mutta ymmärtää miksi. Muut ei...
Hän on todennut, että tätä murrosikä on ja on vaan pakko yrittää selvitä jotenkin...
Toruja tulee muilta lääkäreiltä - päivystyksessä melkein aina ja kerran vuodessa erikoistuvalta jne.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: E O J - Toukokuu 28, 2014, 10:08:42 ap
    Diabeetikkotytöillä murkkuikä alkaa aiemmin.

Tämän saksalaisen tutkimuksen valossa asia ei ole aivan niin selvä:
European Journal of Endocrinology (2007) 157: Delayed pubertal onset and development in German children and adolescents with type 1 diabetes (http://www.eje-online.org/content/157/5/647.full.pdf)

Laajemmin hormonaalisten muutosten aiheuttamia ongelmia nuoren diabeetikon verensokeritasapainoon käsitellään mm. ruotsalaisen Ingmar Zachrissonin vuonna 2000 julkaistussa väitöstyössä:
Diabetes and Puberty. (https://publications.ki.se/xmlui/bitstream/handle/10616/37948/thesis.pdf?sequence=1)

Ja täältä, American Diabetes Associationin sivuilta löytyy sekalaisia tarinoita diabeetikkotytöistä:
Girls going into puberty, living with Type 1 (http://community.diabetes.org/t5/The-Place-for-Parents/Girls-going-into-puberty-living-with-Type-1/td-p/191354)

Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: D1-1978 - Toukokuu 28, 2014, 21:53:29 ip
USAssa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan diabetes voi vaikuttaa sekä ennenaikaiseen (T2D selkeästi, osa T1D) että myöhästyvään puberteettiin (yleensä mukana muitakin autoimmuuniongelmia, T1D ollut yksi epäillyistä). Tutkimusryhmät ovat vain D:n osalta liian pienet, jotta johtopäätöksiä voisi vetää ("T1D selkeästi aiheuttaa..."). Samoin on tehty tutkimuksia, voiko puberteetti laukaista T1D:n:  Suomessakin teini-iässä sairastuu moni T1D:hen, mutta laukaisevaa tekijää ei edelleenkään selvinnyt  ja hormonitoiminnan muutos on vain 1 tutkittava asia. Suomessa DIPP/Teddy jne. tutkittu yli 20v, mikä osoittaa, kuinka hankalia ja aikaavieviä tutkimukset ovat ja tieteellisen löydöksen saaminen edellyttää toistettavaa tutkimusta.

Mutta emonen, murkkuikä onneksi kestää vain pari-kolme vuotta ja koska suurin osa T1D kärsii isoista ongelmista murkkuiässä = vs heittelystä ja korkeammasta HbA1c:sta sinä aikana, niin eiköhän tyttösi ehjänä selviä aikuisuuteen saakka :) Olisi hyvä pitää päivällä sokereita alempana - koska niihin pystyy päivällä reagoimaan helpommin - ja yöllä saisi minun mielestäni pitää vähän korkeammalle (ihan 10 luokkaan), kuten olette tehneetkin -> korkeita ja hypoja tulee välillä, ei sille mitään voi: jos joku keksisi hormonitasoitusnapin, niin kaikkihan sen ostaisivat. Jos tulee ongelmia (lisäsairauksia), niin niitä tulisi ehkä joka tapauksessa. Ja suurimmalle osalle ei tule, eli hormonimyllerrys suojaa ilmeisesti jollain tavalla... Kun vain pääsisi noista lähes tajun vievistä hypoista eroon, olet ihan oikeassa!!! Onneksi teillä on se häly-koira :D
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 28, 2014, 22:36:40 ip
Joo onneksi meillä on tuo ihana viisas hypokoira  ;D
Se on jo nyt osoittautunut arvokkaammaksi kuin painonsa kultaa  ;)
Veikkaan että pian on niitä päiviä jolloin tyttö ei mittaa muuten mutta mittaa kun koira pakottaa!

Ja onneksi useimmat selviävät murrosiän yli ilman elinvaurioita. Siihen yritän itsekin jaksaa uskoa.
Mahtihypoja koetetaan saada vähemmäksi ja muuten lähinnä eletään. Hypoja on koko sairastamisaika koetettu taltuttaa - välillä on jopa onnistuttu, muutama viikko ainakin. Joo, hobis on aina ollut liian korkea - kun hypoja on ollut, ei kiristämisvaraa ole ollut... Labiili D oman lääkärimme mukaan. Höysteenä muutamia lisähaasteita, huoh, mm insuliini- ja hiilariherkkyys, liikuntaherkkyys myös. No nyt kun inskamäärät nousee pilviin, tuntuu että inska onkin vettä että väliaikaisesti ei ole inskaherkkä  :P

Tiukennusta hoitoon vasta kun tyttö itse aikuistuttuaan haluaa. Nyt se ei vaan ole realismia  :D
Lapsirakas jo nyt - uskon vauvahaaveen olevan ihan liiankin pian motivaattorina  :D

Siihen asti koetetaan vain jotenkin selvitä  :D
Ja siinä minulle on ihan uskomattoman tärkeä paikka tämä KP. Te kaikki kokeneemmat, teiltä minä tähän arkeen ammennan!
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: hogan - Toukokuu 29, 2014, 00:55:20 ap
Tuo pelko on paha, sillä se voi myöhemmin estää jotain harrastuksia ja yökyläilyjä. Mutta kyllä hän siitä ohi pääsee, kun kasvaa, sinulle voi äitinä jäädä enemmän päälle (minun äidilleni jäi moneksi vuodeksi, kuulin vasta jälkikäteen aikuisena). Toivottavasti ei pahasti leikkimistä häiritse eli unohtaa asian päiväksi?

Maksa ei välttämättä tuota glukoosia, jos on 2 hypoa peräkkäin tai jos glukoosivarasto on tyhjä (syönyt esim. keittoa). Ja tähänkin on 100+1 poikkeusta. Lihaksista tulee glukoosia, mutta se kestää yli 15 min eli on hidasta. Samoin rasvasta tulee glukoosia, mutta vielä hitaammin. Ja lapsella ei niitä lihaksia vielä oikein ole. Siksi Glucagon -piikin pitäminen jääkaapissa kannattaa. Se nostaa vs-arvot huippuun, mutta niitä voi sitten pikkuhiljaa laskea.

Toi pelko on ikävä juttu. Minun äidille ainakin aiheutui melkoisia pelkoja. Sairastuin v.1972 vajaa 5v vanhana. En päässyt koulun retkille, ruokailin koulun keittiössä eristettynä kavereista, en päässyt kavereiden synttäreille ja jompikumpi vanhemmista käveli suurinpiirtein perässä 15v tarjoamassa ruokaa jne... kaikki tavanomainen laitettiin syrjään. Itselleni pelottavaa oli hypoon liittyvä sekavuustila. Silloin oli hämärän rajamailla; Painajaisenomaiset unet sekoittuivat todellisuuden rippeisiin ja kaikki tuntui pelottavalta. Lisäksi tuohon liittyi pelko siitä, että mitä muut ajattelevat ja etteihän kukaan vaan huomaa. Scary. Opiskeluaikaankin äiti soitti joka aamu ja kerkes jossain vaiheessa jo hälyttämään solukaverin apuun ja ambulanssinkin pelastamaan kun olin vessassa (oksentamassa), enkä kerennyt vastaamaan (lanka)puhelimeen ajoissa. Tästä ajattelisin, että lapsen t. nuoren kanssa on tärkeetä, että joku käsittelee tilanteen jälkikäteen. Sama pätee varmaan vanhemmille :)

Toi maininta siitä, että lihaksista tulisi glukoosia on hiukan epätarkka. Lihakset voivat omaan energian tarpeeseensa käyttää soluihin varastoitunutta glykogeeniä. Elimistön solut (lukuunottamatta maksaa ja ehkä astrosyyttisoluja aivoissa) eivät kuitenkaan pysty vapauttamaan glykogeenissa olevaa varastoenergiaa muiden solujen käyttöön. Muistan jostain lukeneeni tutkimuksen, jossa pidettiin neuronien (hermosolujen) kannalta jopa vaarallisena tilannetta, jossa solut joutuivat käyttämään varastoenergiaa (glykogeenia). Tuo saattoi tuon tutkimuksen arvioiden mukaaan muistaakseni laukaista apoptoosin, eli 'ohjelmoidun' solukuoleman. On tietysti mahdollista, että muistan väärin suuren aivosoluvajauksen johdosta :)
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: E O J - Toukokuu 29, 2014, 07:28:00 ap
Toi pelko on ikävä juttu.
Kyllä, hypoglykemiapelko on ikävä ja rasittava juttu niin diabeetikolle kuin myös hänen läheisilleen, sen olen joutunut karvaasti kokemaan... Ja kuten olen toisinaan maininnut, diabeetikolle herääminen ankarasta hypoglykemiasta tahtoo helposti jättää häneen itseensä lähes lähtemättömät henkiset jäljet :(

En päässyt koulun retkille, ruokailin koulun keittiössä eristettynä kavereista, en päässyt kavereiden synttäreille ja jompikumpi vanhemmista käveli suurinpiirtein perässä 15v tarjoamassa ruokaa jne... kaikki tavanomainen laitettiin syrjään.
Kunpa tietäisit, kuinka tutulta tuo kaikki kuulostaa!  Tosin minun vanhempani ratkaisivat muutamat ongelmat hieman toisella tavalla, mutta kokonaisvaikutelma on sittenkin aivan liian tuttu  :(


Itselleni pelottavaa oli hypoon liittyvä sekavuustila. Silloin oli hämärän rajamailla; Painajaisenomaiset unet sekoittuivat todellisuuden rippeisiin ja kaikki tuntui pelottavalta. Lisäksi tuohon liittyi pelko siitä, että mitä muut ajattelevat ja etteihän kukaan vaan huomaa.
Kyllä, ("lievän") hypon kehittymiseen liittyvä päättämättömyys ja ajatuksien takkuilu on tilanteesta riippuen joko melkoisen häiritsevää tai - jos satut itse olemaan seuran keskipiste - todella ahdistavaa.
Noita hirvittäviä painajaisia koen erityisesti ankarasta hypoglykemiasta herätessäni. Tunne on kuin olisin hukkumaisillani, ja juuri nämä kauhun tunteet ovat niitä, joita en toivo yhdenkään diabeetikkolapsen joutuvan kokemaan, niin hirvittäviä ne voivat olla.

Tästä ajattelisin, että lapsen t. nuoren kanssa on tärkeetä, että joku käsittelee tilanteen jälkikäteen. Sama pätee varmaan vanhemmille :)
Olen aivan samaa mieltä - lasta ei saisi jättää hypoglykemian jälkeen henkisesti yksin, niin hirveitä nuo kauhun kokemukset voivat olla...

Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Toukokuu 29, 2014, 23:20:50 ip
Meillä tyttö pääsee koulun retkille, harrastaa partiota, on jopa yökyläillyt kaverin luona. Hidasteita on, esteeksi ei anneta muodostua.
Tiukemmin eläen hobis voisi ehkä olla parempi, mutta minusta se ei ole sen arvoista. Lapsen pitää saada elää ja myös saada olla lapsi niinkauan kuin itse haluaa. Mutta itsenäistymiseen kannustamme vaikka välillä aikuisia hirvittääkin  ;)

Onneksi tuo mahtihypo näytti jäävän tälläerää ainoaksi. Joo, matalia on ollut mutta toimintakyky on säilynyt.

Pari päivää koulua, sitten aletaan etsiä kesäloman säätöjä.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 08, 2014, 12:26:34 ip
Viime yönä mulla oli tosi pelottava hypo. valvoin myöhään, kun käytiin leffassa ja muuta ja menin nukkumaan vasta joskus klo 2:n aikoihin. Elokuvateatterissa verensokeri oli noussut ja pistin Apidraa korjaukseksi. Kun olin menossa nukkumaan, mittasin verensokerin. Mittari näytti 1.9. Mulla on omasta mielestäni täysin selkeä muistikuva siitä, kuinka menin keittiöön, söin leipää ja join mehua. Mieskin tuli siihen mun kanssa istuskelemaan ja syömisen jälkeen mentiin nukkumaan. Omasta mielestä olo ei ollut kummoinenkaan hyposta huolimatta ja toimin koko ajan ihan järkevästi. Sitten sängyssä mies rupeaa puhumaan, kuinka huonossa kunnossa olin ollut. Mä en yhtään tajunnut, että miten niin. Mun omat muistikuvat ja miehen kertomus yön tapahtumista poikkeaa aika pahasti. Multa on kokonaan kadonnut muistista kaikenlaista, mitä tapahtui verensokerin mittaamisen ja leivän syömisen välissä. Todellisuudessa olin juonut mehua paljon enemmänkin ja kastellut pyjamankin mehuun sekä pudotellut jääkaapista tavaroita ym. Itse en muista mitään ja alkuun luulinkin, että mies vain vitsailee, kun kertoi mun tekemisistä yöllä. Tosi ahdistavaa ja pelottavaa. Koskaan aikaisemmin tämmöista ei ole tapahtunut. :(
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: D1-1978 - Kesäkuu 08, 2014, 18:41:04 ip
Kaisa81, toivottavasti oli yksittäinen tapaus, eikä enää toistu pitkään aikaan! Ensimmäinen kunnon hypo jättää vähän mietityttämään, voiko sattua silloin, kun on ihan yksin, eikä ole kukaan auttamassa. Se kyllä pelotti itseänikin ensimmäisen yöllisen mahtihypon kohdalla. Sitten tajusin, että se voi olla vain yksittäistapaus (30v ei ole aiemmin sattunut) ja seuraava yhtä pahaa hypo saattaa tulla vasta 10v päästä eli turha sitä on murehtia etukäteen. GlucaGen-pakkaus on kyllä nykyisin avattuna jääkaapissa, samoin hypomehu yöpöydällä :) Päivähypoja en edelleenkään pelkää, mutta yöllä uni jäi vain päälle, eli en täysin tajunnut, mitä tein.

Tuo tavaroiden tiputtelu ja mehun läikkyminen on hypossa suht normaalia, lähes kaikille on käynyt joskus noin. Mutta minustakin olisi kamalaa, jos ei muistaisi tapahtumia. Ehkä johtuu juuri siitä, että oli yö, vaikket ollut nukkumaan mennytkään??? Osalla tosin hypossa menee myös muisti osittain, vaikkei taju menisikään, mutta sellaisesta ei ole omia kokemuksia.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: vivianv - Kesäkuu 08, 2014, 19:11:35 ip
Minä en jostain syystä ole koskaan pelännyt hypoja. Lapsena niitä ei ollut oikeastaan ikinä, ja aikuisena tiedän selviäväni niistä kokemusperäisesti -ilman tajuttomuuksia tai muuta. Alin mittaamani vs on 1.1 ja ihan olin tolkuissani vielä ja vähäsen huppelissakin ja baarista pilkun jälkeen kotiutunut. Pahimmat ja pelottavimmat kokemukset liittyvät Lantukseen ja erityisesti sen poisvaihto-operaatioon, kun insuliinia väijyi kudoksissa uskomattoman kauan. Hypojen pelkäämisen sijaan aloin pelätä Lantusta ja sen takia nämä Levemir-kohut ovat ottaneet lujille. Jokaisella on d:n hoidossa omat ominaisuutensa ja hypojen osalta mulla on ollut helppoa, onneksi joku osa-alue sentään sitä on. Mun ongelma on pikemminkin se, että vs tykkää vetää ylöspäin, yleensä yllättäen ja pyytämättä mutta usein tieten, silti aina hankalasti hallittavissa olevasti.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 08, 2014, 20:25:03 ip
En mä pelkää hypoja, en ole koskaan pelännyt, mutta nyt kyllä hirvittää, että entä jos näin uudestaan enkä itse tajua mitään. Mun mielestä hypo ei edes ollut paha, kun omasta mielestäni olin ihan järjissäni koko ajan ja tietoinen mitä tapahtui. Olin ihan järkyttynyt, kun tajusin, ettei mies vitsaillutkaan, kun kertoi mitä oli tapahtunut, Mun mielestä mulla ei ole mitään muistikatkosta missään vaiheessa, vaan mittasin sokerin, menin keittiöön syömään leipää ja juomaan mehua ja tulin nukkumaan. Mä tosiaan olin ottanut leipää pakastimesta, sulattanut sen, ottanut juustoa jääkaapissa ja laittanut leivän päälle ja syönyt juustoleivän ja sen jälkeen juonut yhden mehun. En mä nyt hirveän huonossa kunnossa voi olla, jos kaikkea tuommoista pystyn tekemään ja tuon kaiken muistankin täysin. Mutta en muista mitään, että olisin pudotellut tavaroita ja että olisin juonut enemmän kuin yhden mehun. Hirvittää, kun en yhtään tajua, että missä kohtaa mun muistissa on tyhjää, kun omasta mielestäni muistan kaiken ihan selkeästi. Tosi ahdistavaa.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Viljo - Kesäkuu 08, 2014, 20:43:31 ip
Tänään söin kaalilaatikkoa ja sille taisi tulla vähän liikaa ateria inskaa. Kirjoitin kirjettä monta tuntia ja valmista ei meinannut tulla.

Söin välipalaksi vesimelonia, voileipää ja kahvia. Verensokeri oli mennyt alas ja siinä oli syy kun en kirjettä saanut päivättyä ja osoitetta kirjoitettua. Verensokeri oli 1,6.

Tämä oli ns. tajunnan hämärtämä hypo.

Nyt on jo hyvä olo ja huomenna kirje postiin.

Viljo
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Kesäkuu 13, 2014, 23:16:25 ip
Jostain syystä oireiset hypot vähentyneet ja oireettomat lisääntyneet. Huoh.
Eilenkin 2,3 eikä oireita!
JA hypoja on paljon - ja ihan kaikkina vuorokauden aikoina. Syyn kun keksisi!
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: vivianv - Kesäkuu 14, 2014, 00:38:56 ap
Varmaan emonen teidän kannattaa vähentää basaalia jonkin verrran ja olla korjaamatta hetkeen mahdollisia korkeita. Oireet palaavat kyllä, kun vs-taso on jonkin aikaa yli suositusarvojen.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: KatiK - Kesäkuu 14, 2014, 12:38:08 ip
Pitääkö paikkansa, että elimistö korjaa hypot eli että vaikka taju lähtisikin, hetken kuluttua sokerit nousisivat niin että esim. Tajunnantaso korjaantuisi. Parhaimmat hypot saa muuten ehdottomasti humaltuneena. Kerran pääsin oikein teholle asti...
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: RAR - Kesäkuu 14, 2014, 13:00:30 ip
Pitääkö paikkansa, että elimistö korjaa hypot eli että vaikka taju lähtisikin, hetken kuluttua sokerit nousisivat niin että esim. Tajunnantaso korjaantuisi. Parhaimmat hypot saa muuten ehdottomasti humaltuneena. Kerran pääsin oikein teholle asti...
Riippuu siitä, onko maksassa sokerivarastoja. Valitettavasti alkoholia nauttineella niitä ei juuri ole...  :(
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: KatiK - Kesäkuu 14, 2014, 13:18:12 ip
Onko diabeetikolla sokerivarasto maksassa ?
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: vokaali - Kesäkuu 14, 2014, 13:30:30 ip
Samalla tavalla kuin muillakin, ellei se jostain muusta syystä ole tyhjänä tai käyttämättömissä.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: d1-nainen - Kesäkuu 14, 2014, 14:22:44 ip
Jos on ollut monta hypoa peräkkäin, ei välttis ole mitään varastoa, mistä ottaa.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Kesäkuu 14, 2014, 18:40:50 ip
Varmaan emonen teidän kannattaa vähentää basaalia jonkin verrran ja olla korjaamatta hetkeen mahdollisia korkeita. Oireet palaavat kyllä, kun vs-taso on jonkin aikaa yli suositusarvojen.

Joo kokeillaan, etsitään...
Nyt aluksi mennään herkästi %-vähennyksillä - pumpun etuja!
Oireiden palautumiseen en ihan kyllä jaksa uskoa. Tiedän tuon että niiden pitäisi palata mutta kun ei tyttö vielä ikinä ole tuntenut kuin noin puolet hypoista parhaimmillaankaan. Ehkä iän myötä joskus. Ja siis vs:t ovat liian korkealla pääosin nytkin.
Jotenkin on vaan koetettava keksiä mistä korkeimmat tulee ja mistä hypot - ja yritettävä vähentää molempia.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: dadda - Kesäkuu 14, 2014, 22:43:11 ip
Olette varmaan miettineet kaikkea mutta jos ne korkeat onkin jatkuvaa reaktiivista? Ja kokonaisinskataso kesän alettua liian korkea?
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Kesäkuu 14, 2014, 23:04:11 ip
Olette varmaan miettineet kaikkea mutta jos ne korkeat onkin jatkuvaa reaktiivista? Ja kokonaisinskataso kesän alettua liian korkea?

Voi olla tai sitten ei. No kokeillaan... Muuttujia vaan on liikaa. Sensorointi aloitetaan tiistaina, sitten vähän lisää työkaluja mietintään.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: dadda - Kesäkuu 14, 2014, 23:09:51 ip
Jep voimia etsimiseen.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Reiska - Kesäkuu 14, 2014, 23:14:44 ip
Olette varmaan miettineet kaikkea mutta jos ne korkeat onkin jatkuvaa reaktiivista?
Tätä olen monesti pohtinut että jos mittausten väli on n. 2h ja trendi aika tasaista jotain tasoa noin 7 mmol/l ennen ja sitten pomsahtaa ylös niin oliko mahdollista että ehti käväistä alle 4 mmol/l siinä mittausten välissä. Erityisesti yöllä kun vs käyttäytyminen yleensä on silloin aika rauhallista.

Ei näihin täyttä varmuutta saa ilman sensorointia. Mielestäni D1-hoidossa on ollut aikamoinen pettymys kun kunnollisia, kohtuuhintaisia ja luotettavia sensoreita ei ole saatu aikaiseksi vaikka asiaa on kehitelty 80-luvulta asti.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: KatiK - Kesäkuu 15, 2014, 10:37:51 ap
Loputonta taistelua tuulimyllyjä vastaan joka tapauksessa. Voimia kaikille hypojen ja hypereiden aallokossa luoviville.  :)
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Miika - Kesäkuu 15, 2014, 11:31:17 ap
Onko diabeetikolla sokerivarasto maksassa ?

Siitähän ne reaktiiviset korkeat tulee, kun mennään matalille, niin maksa huomaa jossakin vaiheessa asian ja päästää sokeria liikkeelle. Diabeetikolla vaan se säätö ei toimi ihan kovin täydellisesti, eli maksan korjaus tulee vähän liian myöhään ja liian voimakkaana.
Itse muistan maksan huonon kännikäyttäytymisen johtuvan siitä kun se polttelee alkoholia, niin se ei samalla saa päästettyä sitä varastosokeria pihalle (yksi tehtävä kerrallaan). Oli mekanismi mikä hyvänsä, niin näinhän se menee, että se maksan sokerinpäästö ei vaan toimi niinkuin pitää kun promilleja on.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Lupita - Kesäkuu 18, 2014, 23:18:01 ip
Meillä poika ei herätessään tajua hypoa. Pitkällään ollessa energiaa riittää vielä aivoille, mutta ilmeisesti kun havahduttuaan yrittää lähteä vessaan ja lihakset ottavat omansa, loppuu meno muutaman askeleen jälkeen, ja poika ottaa kontaktia kaakeliin.

Matalalla ei tajua avata pillimehua, vaikka se pöydän kulmalla olisi. Ja ennemmin lähtee liikkeelle kuin hihkaisee itselleen apua.

Muutaman kerran on otettu koppi tilanteesta, kun on pyörinyt sängyssä ja saatu mitattua ennen kuin lähtee mihinkään.

Jos miehenkokoinen alkaa vastustaa, niin sitä ei enää pienempi äiti pitele tai pakota syömään juomaan. Pillimehua on jostain syystä vastustanut, mutta maidon on huolinut.
Syömisten kanssa saa olla tarkkana, että rasvaa ja valkuaista menee ennen nukikumaan menoa ja välipaloja ei jää väliin.

Ulkomaiset vakuutusyhtiöt ovat myöntäneet ykkösille sensoreita jatkuvaan käyttöön. Omana toiveenani olisi pojan henkivakuutukseksi hälyttävä sensori. Poika tosin on toistaiseksi lähinnä ärsyyntynyt mokoman "tamagotchin" hoitamisesta.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: E O J - Kesäkuu 19, 2014, 13:21:32 ip
    Omasta mielestä olo ei ollut kummoinenkaan hyposta huolimatta ja toimin koko ajan ihan järkevästi. Sitten sängyssä mies rupeaa puhumaan, kuinka huonossa kunnossa olin ollut. Mä en yhtään tajunnut, että miten niin. Mun omat muistikuvat ja miehen kertomus yön tapahtumista poikkeaa aika pahasti. Multa on kokonaan kadonnut muistista kaikenlaista, mitä tapahtui verensokerin mittaamisen ja leivän syömisen välissä. Todellisuudessa olin juonut mehua paljon enemmänkin ja kastellut pyjamankin mehuun sekä pudotellut jääkaapista tavaroita ym. Itse en muista mitään ja alkuun luulinkin, että mies vain vitsailee, kun kertoi mun tekemisistä yöllä. Tosi ahdistavaa ja pelottavaa. Koskaan aikaisemmin tämmöista ei ole tapahtunut. :(

Kas tässä on todella hyvä kuvaus hypoglykemian salakavaluudesta. Diabeetikko itse ei välttämättä lainkaan ymmärrä olevansa matkalla kohti oikein rankkaa hypoglykemiaa, vaikka sivullinen on jo aikaa sitten havainnut tilanteen.
Tällaisen tapauksen suuri ongelma on se, että diabeetikko saattaa muuttua todella aggressiiviseksi juuri silloin, kun sitä vähimmin kaivattaisiin. Ja lisäksi nuo aggressiot kohdistuvat pahimmillaan juuri niihin ihmisiin, jotka yrittävät parhaansa mukaan auttaa diabeetikkoa selviytymään alkavasta hypoglykemiasta!    Vailtettavasti minulla on aivan liian paljon omakohtaista kokemusta tästä - itse asiassa yksikin kokemus oli jo liikaa...

On kylläkin outoa, että jotkut osaavat käsitellä hypoilevaa, vihaista (ja todella hankalaa) diabeetikkoa niin, että hypoglykemia vältetään ennen kuin se johtaa pelottavaan tajuttomuuteen. Tuntuu siltä, että auttajan on paras pysyä rauhallisena kuin viilipytty, mutta samalla yritettävä huomaamattomasti, mutta samalla peräänantamattomasti saada diabeetikko nauttimaan ainakin jotain hiilihydraattia. Mutta tällaisia ihmisiä todellakin on olemassa, vaikka en kertakaikkiaan ymmärrä, kuinka he kestävät ne paineet, joita moinen ristiriitainen tilanne synnyttää  :o

Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Lupita - Kesäkuu 19, 2014, 17:30:57 ip
Ei ole lehmän hermoja minullakaan. Sen vaan tietää, että hypoilija ei ole oma itsensä. Parempi olla sanomatta kauheasti mitään ja ikäänkuin vaivihkaa vaan antaa tarjolle sokeripitoisia juttuja.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Viljo - Kesäkuu 19, 2014, 18:11:38 ip
Tässä ketjussa keskusteluissa pitäisi muistaa se että mikä "hypo" eli hypoglygemia on!

Lisäksi pitää muistaa se että mikä sen aiheuttaa!
Ei ole montaa asiaa mikä aiheuttaa hypon.
Silloin kun tajunta hämärtyy niin lähestytään insuliini sokkia.

Se on vaarallinen tila ja vaatii osaavan hoidon. Sokkiin menee kun maksan sokerivarasto on käytetty loppuun.
Tajunnan hämärtävästä tilasta siihen menee keskimäärin 3-5 tuntia. Yksilöllisyyttä on ja sokkiin meno aika voi olla pienempi tai suurempi.

Viljo
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: RAR - Kesäkuu 19, 2014, 19:23:37 ip
Tässä ketjussa keskusteluissa pitäisi muistaa se että mikä "hypo" eli hypoglygemia on!

Lisäksi pitää muistaa se että mikä sen aiheuttaa!
Ei ole montaa asiaa mikä aiheuttaa hypon.
Silloin kun tajunta hämärtyy niin lähestytään insuliini sokkia.

Se on vaarallinen tila ja vaatii osaavan hoidon. Sokkiin menee kun maksan sokerivarasto on käytetty loppuun.
Tajunnan hämärtävästä tilasta siihen menee keskimäärin 3-5 tuntia. Yksilöllisyyttä on ja sokkiin meno aika voi olla pienempi tai suurempi.

Viljo

Eivätköhän diabeetikot ja heidän vanhempansa ymmärrä tuon varsin hyvin, Viljo! Kuuluu niin kuin perustietoihin diabereksestä...
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Viljo - Kesäkuu 21, 2014, 13:56:49 ip
Kyllä se valitettavasti on niin että Ei ymmärretä.

Vastavaikuttaja hormoonit ja monimutkainen aineenvaihdunta toiminnot hermo toimintoineen ei ole monen lääkärinkään ymmärryksessä. Saati sitten diabeetikon tai hänen vanhempiensa ymmärryksessä.

_Viljo
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: Friita - Kesäkuu 21, 2014, 14:17:15 ip
Silloin kun mä sairastuin ja myöhemmin teini-iässä, kysyttiin joka polikäynnillä, onko ollut shokkeja, ei multa ole tuollaista enää vuosiin kysytty, ei edes matalista. Kuitenkin pidän niitä melko vaarallisina, kun lähestytään 1:llä tai 2:lla alkavia lukuja.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: jester - Kesäkuu 21, 2014, 22:12:59 ip
           Coca Cola      saattaa olla parempi  kuin  mehut.   sailyvyys on  hyva. voi kayttaa  kavellessa, pyoralla  tai  autolla  ajaessa.    ---
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: RAR - Kesäkuu 23, 2014, 16:47:24 ip
Kyllä se valitettavasti on niin että Ei ymmärretä.

Vastavaikuttaja hormoonit ja monimutkainen aineenvaihdunta toiminnot hermo toimintoineen ei ole monen lääkärinkään ymmärryksessä. Saati sitten diabeetikon tai hänen vanhempiensa ymmärryksessä.
Eikös sinulla ole päivittäin hypoja? Et ole sinäkään tainnut vielä oikein ymmärtää tätä.  ::) ;)
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: pokasaha - Kesäkuu 23, 2014, 18:25:32 ip
Tänään iski kaupassa juuri tuollainen tajunnan hämärtävä hypo. tajusin juuri ja juuri lappaa ostokset kassiin ja syödä lapsille ja vaimolle varatut karkit  ;D Piti ihan tosissaan skarpata että sain sokerit vielä omin voimin nousemaan. Kolme alle kouluikäistä lasta oli mukana ja kun kysyin mitä olisivat tehneet jos isältä olis lähtenyt taju, ei kukaan olis kuulemma tehnyt yhtään mitään... Onneksi selvittiin säikähdyksellä
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: vokaali - Kesäkuu 23, 2014, 19:59:22 ip
[...] ja kun kysyin mitä olisivat tehneet jos isältä olis lähtenyt taju, ei kukaan olis kuulemma tehnyt yhtään mitään...

Kauhiata porukkaa. :D No mutta hyvä kun tilanteesta selvisit - todella inhottavaa ja vielä mukulat matkassa.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Kesäkuu 23, 2014, 22:32:54 ip
[...] ja kun kysyin mitä olisivat tehneet jos isältä olis lähtenyt taju, ei kukaan olis kuulemma tehnyt yhtään mitään...

Kauhiata porukkaa. :D No mutta hyvä kun tilanteesta selvisit - todella inhottavaa ja vielä mukulat matkassa.

Liian pieniä siis eivätkä osaisi toimia...

Meillä tytön parhaille kevereille on opetettu mitä tehdä. Tositilanteen testiä ei vielä ole tullut. Onneksi.
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: pokasaha - Kesäkuu 23, 2014, 22:48:09 ip
Käytiin lasten kanssa pieni palautekeskustelu ja nyt osaavat kertoa kaupan myyjälle että pitää soittaa ambulanssi  :) Toivottavasti sellaista tilannetta ei tule koskaan
Otsikko: Vs: Tajunnan hämärtävä hypo
Kirjoitti: emonen - Kesäkuu 23, 2014, 22:57:29 ip
Käytiin lasten kanssa pieni palautekeskustelu ja nyt osaavat kertoa kaupan myyjälle että pitää soittaa ambulanssi  :) Toivottavasti sellaista tilannetta ei tule koskaan

Toivottavasti ei tule mutta hyvä että nyt osaavat!

Meillä ohje menee aika samoin - jos tietävät missä on tytön puhelin, soittavat sillä numeroon "äiti" tai "isä" (ja selittävät missä ovat - jos tyyliin 100 m päässä, ehditään itse apuun äkkiä) tai soittavat 112.
Jos kellään ei ole puhelin mukana, pyytävät ketä hyvänsä soittamaan 112 ja osaavat selittää että kaverilla on D.
Parhaat kaverit tietävät myös hypo-oireista paljon.