Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja raskaus => Aiheen aloitti: JoBD1 - Helmikuu 11, 2014, 11:40:16 ap

Otsikko: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: JoBD1 - Helmikuu 11, 2014, 11:40:16 ap
Joko aloitetaan KEVÄT? :)
Tuo vanha ketju olikin aika pitkä ainakin näin uuden silmissä.. ;)

Hei kaikille! Täällä kirjoittaa 23vuotias, reilu 10 vuotta D1:stä sairastanut. Hoitotasapaino pysynyt aina hyvänä. Raskaus (joka siis ihan aluillaan ja hengittäminenkin pelottaa :D) on ollut suunniteltu ja toivottu. Eli kaikki siinä mielessä hyvin..

Nyt kaipaankin vertaisia tätä "matkaa" yhdessä kulkemaan ja kokemuksia jakamaan sekä kuulisin mielelläni kokemuksia/neuvoja teiltä "kokeneemmilta" äideiltä.

Kuten varmaan kaikilla D-äideillä, myös mulla sen suunnattoman ilon ja onnen tunteen jälkeen mieli täyttyi kysymysmerkeistä ja mahd. huolen aiheista..

Milloin minun tulee ottaa yhteyttä ja mihin?
Kuinka tiheää seuranta/paljon käyntejä tulee olemaan?
Mitä muuta minun tulee huomioida?

Aikaisemmin sokerit ovat pysyneet hyvinä - kuitenkin juuri nyt tuntuu, että lähiaikoina on tullut myös niitä 10-15 välisiä arvoja. Kuinka nämä lyhytaikaisina vaikuttavat? Tietenkin nyt jos koskaan on motivaatio jättää nekin pois..

Nyt vain toivotaan, että kaikki menee hyvin......
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Helmikuu 12, 2014, 10:57:03 ap
Aloitetaan ihmeessä kevät! Linnutkin jo laulelevat siihen malliin...

Onnea JoBD1! Kannattaa varmastikin olla ensimmäisenä yhteydessä neuvolaan. Laittavat sieltä sitten lähetteitä tarpeellisiin paikkoihin.  Minulla ensimmäinen neuvolakäynti oli viikolla 13, mutta yleensä se kai on aiemmin. (Minulla meni 8. viikolle ennenkuin tajusin olevani raskaana, vaikka suunnitellusta raskaudesta onkin kyse. Pitkä tarina...)

Nyt on menossa 17+5. Toistaiseksi takana yksi ultra yksityisesti, yksi neuvolakäynti (toinen loppuviikosta) ja monta puhelua ja sähköpostia Naistenklinikalle. Ensimmäinen aika Naikkarille on vasta viikolla 20. Olen ymmärtänyt, että yleensä n. viikolla 12 ultrataan ainakin pääkaupunkiseudulla ensimmäisen kerran verovaroin. Jos sitä ennen haluaa ultraan, ohjataan yksityiselle. Viikon 12 tienoilla otettiin pitkä lista verikokeita, esim. kilppariarvoja yms. yms. ja jos haluaa seerumiseulonnan, pitää se tehdä viimeistään viikolla 12+6.  Neuvolakäyntejä on käsittääkseni noin kuukauden välein, mutta täältä palstalta olen lukenut, että Naikkarin kontrollit tihenevät loppua kohden. Se, kuinka paljon, taitaa olla tapauskohtaista.

Ihan alussa verensokerit alkavat usein laskea, eli kannattaa varautua hypotteluun ja laskea sukkelaan ja reippaasti insuliiniannoksia. Olen ymmärtänyt, että mahdollisimman tasaiset arvot vähentävät epämuodostuma- ja keskenmenoriskiä, mutta minulla se tasaisuus ei kyllä onnistunut, vaikka siis pitkäaikaiset ovat aina olleet välillä 6-6,7. Nyt jännitän viikon 20 rakenneultraa...

Naikkarilla pyytävät täyttämään sähköistä  taulukkoa, johon merkitään mittausten tulokset (ennen ruokailua ja tunti jälkeen), sekä insuliini- ja hh-määrät. Tunti jälkeen arvot nähtävästi ennakoivat mahdollista makrosomiaa.

Ohjeet ovat jotakuinkin tällaiset (radilaisille):
Mittaa verensokeri ennen ja tunti jälkeen aamupalaa 3 x viikossa, lisäksi kerran viikossa ”sokerivuorokausikäyrä” eli juuri ennen ateriaa ja 1 tunti aterian jälkeen (aterian lopettamisesta) aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan yhteydessä = 8 mittausta  vuorokaudessa. Lisäksi D1 ja D2 pyydetään vuorokausimittauksissa myös yömittaukset kello 24 ja/tai 04.

Liuskoja kuluu, kun en osaa Novon kanssa arvioida 1h arvoista 2h tilannetta...

Iloa odotukseen ja rauhallista mieltä!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mini - Helmikuu 12, 2014, 11:57:14 ap
Sotkeudun nyt tähän ketjuun, vaikka vasta haaveillaan..

Seurataanko siis ykkösiltäkin tunnin jälkeen arvoja? Osallahan insuliinikin rupeaa vasta siinä vaiheessa kunnolla vaikuttamaan..  :o
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Neelia - Helmikuu 12, 2014, 13:12:24 ip
Minäkin tuolta kuumeilijoista sotkeudun tänne "huutelemaan". :)
Tärkeintähän on muistaa että ykkösillä, kakkosilla ja raskausdiabeetikoilla hoito-ohjeet (ja suositukset) vaihtelevat paljonkin...

Ykkösten aterian jälkeiset kannattaa mitata aikaisintaan puolitoista tuntia syömisestä, normisuositus on kai kaksi tuntia. Itse mittaan kahden tunnin päästä syömisestä.

Alkuraskaudessa sokerit nousee ja inskan tarpeen lasku alkaa puolen välin (?) tienoilla kunnes tarve taas laskee viime metreillä.

Ja ykkösten on syytä mitata JOKA päivä niitä sokereita, sillä tavalla niihin sokereiden heittelyihin pystyy parhaiten yrittää vaikuttaa.

Eikä ne kympin (tai ylikin) sokerit pahaa tee kunhan ne eivät ole jatkuvia.

Ekana yhteys äitiysneuvolaan ja jos siltä tuntuu niin omaan hoitotahoon, sieltä ne neuvoo mitä pitää tehdä.

Onnea odotukseesi!! :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: JoBD1 - Helmikuu 12, 2014, 13:56:51 ip
Kiitos kaikille vastauksista! :) Ja mistähän sellaisen rauhallisen mielen nyt ostaisi...

Seurantavihkoa kun selasin niin tajusin, että mulla on diabeteshoitajalle varattu aika (viime käynnillä 3kk sitten lääkäri varasi puoleen väliin hoitajan ajan mahd. raskautta ajatellen) tämän viikon torstaina. Odotankin nyt tuon ajan ja kysyn sieltä vähän lisää - sattui hyvään aikaan. :) Mietin vain, että tulisikohan minun silti ottaa jo yhteys myös kaupungin tk:n neuvolaan? Nyt rv5 (vasta..).

Ja oliko nyt niin, että tarkastuksia on sekä keskussairaalan äitiyspkl:ssä että kaupungin tk:ssa? (anteeksi tietämättömyys..)

Itsellä on ollut sellainen käsitys, että täällä päin käyntejä olisi tiuhaan tahtiin ja keskussairaalassa/tkssa saisi ravata kyllästymiseen saakka! Olen yllättynyt kun Mappa kerroit sinulla olleen käyntejä nuin vähän!
Tsemppiä muuten rakenneultraan!! :)

Itse saan tehdä melkoisen ryhtiliikkeen sokereiden mittaamisen suhteen.. Miksi se tuntuukin niin työläältä..
Ja tuo seurantamäärä (naikkarin sähköinen taulukko) kuulostaa ainakin tällä hetkellä todella paljolta!

Ihanaa kun on tämä palsta!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: sinppu - Helmikuu 12, 2014, 14:52:30 ip
mä sain raskausaikana naikkarilta ohjeeksi mitata nimenomaan tunnin päästä syömisestä, mutta mittasin tunnin välein aina, oli ruoka-aika tai ei  ;D 8)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Helmikuu 12, 2014, 15:57:08 ip
Mini ja kumppanit, minullekin oli iso yllätys juurikin tuosta mainitsemastasi johtuen, että Naikkarilla haluavat nimenomaan niitä 1h ruokailun lopettamisen jälkeen arvoja... En aluksi uskonut, mutta totta se on. Ilmeisesti jos 1h arvot ovat kovin korkeita, se saattaa ennustaa hiukan makrosomiaa jostain syystä. Tosin en ole vielä kuullut, millaisia niiden 1h arvojen tulisi olla :/. Radilaisten ohjeessa (jonka siis Naikkarilta sain) tavoitteena on 7,8 1h ruokailun jälkeen. Olisikohan sitten se?

JoBD1, ainakin minulla on niin, että käyn pääkaupunkiseudulla oman kunnan neuvolassa, missä punnitaan ja mitataan verenpaineita ja muita, neuvotaan äitiyspäiväraha-asioista jne., mutta Naikkarilla tapaan sitten nähtävästi lääkärin, joka ultraa, sekä diabeteskätilön, joka valvoo verensokereita. Ainakin tässä käsityksessä olen - katsotaan, mitä tapahtuu ;).

Luulin myös, että väsymykseen saakka saa hypätä, mutta tosiasiassa saa olla itse aika aktiivinen, jos tarvitsee neuvoja. Johonkin sähköpostiin en saanut vastausta, eli poliklinikalle soittaminen on ollut tehokkainta. Kaikki kätilöt ovat olleet tosi ystävällisiä, mutta silti minulla on vähän sellainen olo, että osaankohan huolehtia kaikesta, mistä pitäisi...

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Helmikuu 12, 2014, 16:03:43 ip
Vielä jäi JoBD1 sanomatta, että soita ihmeessä jo neuvolaan. Minulla oli vuosikontrolli diabeteshoitajalle ja hän kehotti ottamaan muutaman asian puheeksi neuvolan puolella.

Minustakin se sähköinen taulukko on vähän työläs. Ehkä ei niin työläs, jos osaisin sitä jotenkin puhelimella täyttää... Nyt siis mittailen ja raapustelen vihkoon (mitä en ole vuosikausiin tehnyt) ja kerran viikossa naputtelen sähköiseen muotoon  ja lähetän Naikkarille, mistä tulee kommentit paluupostissa. Toisaalta en ole kyllä saanut huutia, vaikken ihan jokaisen aterian hh-määriä olekaan kirjaillut näkyviin, eli sellaista sopivan kireän pipon mentaliteettia haen mittauksiin ;)

Tsemppiä meille kaikille :)!

Ja vielä ps. oletteko ottaneet influenssa-rokotteen? Tuli  mieleen sikainfluenssa-uutisia lukiessa... Minulla on ottamatta.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: sinppu - Helmikuu 12, 2014, 16:31:01 ip
(miks mä roikun täällä raskaana olevien ketjussa??  8) ) mutta mä tein sen taulukon kans niin että tulostin sen paperille ja täyttelin ja vein aina käynnille sen mukaan, mut sit jos oli pidempi väli ettei ollut käyntiä (esim. toisen kolmanneksen aikana) lähetin sähköisesti. en kokenut sitä työläänä :) okei nyt mä poistun takavasemmalle  ;D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Helmikuu 12, 2014, 17:21:04 ip
Mulle just tällä viikolla sanottiin tampereen keskussairaalan äitipolilla,että ei tarvitse vielä ottaa tunnin kuluttua ateriasta.Vasta myöhemmin ajankohtaista.Nyt viikkoja melkein 22 ja rakenneultrassa näkyi virkeä poitsu.400g ja rapiat päälle  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: kap - Helmikuu 12, 2014, 20:47:43 ip
Mulle myös ohjeistettu että alkuun pitkään mitataan 2h syömisestä ja sitten 1.5 h ja vasta viikolla 27, 28 alkaen 1h!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Helmikuu 13, 2014, 13:33:13 ip
Jännä, että eri hoitopaikoista saa niin erilaisia ohjeita. Täytyypä kysyä kätilöltä ihan kiinnostuksesta sitten kun sellaisen tapaan, miksi he haluavat Helsingissä tunnin arvoja jo niin varhain.

Sinppu, älä katoa, vaan kerro, kuinka usein tapasit diabeteskätilöitä? Vaikka minusta on tylsää siirrellä arvoja paperilta koneelle, on kuitenkin kiva, ettei tarvitse odottaa kahta ja puolta kuukautta sentään :).

Onko teillä muilla siis käynnit lisääntyneet rakenneultran jälkeen?

Jos olette tavanneet diabeteskätilöitä ennen rakenneultraa, niin mitä vastaanotoilla on tapahtunut? (Edelleen epävarmana mietin, pitäisikö minun tietää jotain, mitä en tiedä... Oma neuvolan terveydenhoitaja on tosi pätevä ja ihana, mutta ei ota kantaa D1-asioihin, kun ne kuuluvat sinne Naikkarille.)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: JoBD1 - Helmikuu 13, 2014, 13:52:50 ip
Täällä on nyt D-hoitajalla käynti (joka kylläkin muuttui lääkärivast.otoksi) takana.
(Melkoisen) tietoähkyn ja jopa ahdistuksen siivittämänä voin kertoa Pohjois-Suomen D1äitien raskausseurannasta. Ehkäpä yhteenveto rauhoittaa myös omaa mieltä ja lopulta totean, että kyllä tästä selvitään ja eihän tämä ole mitään!

* Verensokereiden mittaaminen ennen ja jälkeen eli vähint. 10krt/pv (mieletön muutos aikaisempaan keskiverroin 2krt/pv mittaamiseen)
* viikon välein puhelinaika Dhoitajan kanssa (verensokerit, palaute, kuulumiset)
* Äitiyspklkäynnit (1krt/kk?)
* Sisätautienpklkäynnit (1krt/kk - samassa yhteydessä kun äitiyspklaika?)
* Silmäpklkäynti
* 1krt/kk ghb
* Glukoosimonitori (vapaaehtoinen, mutta suosittelivat kovasti)
* Neuvolakäynnit erikseen

Onko teille muille tarjottu glukoosimonitoria raskausajaksi? Onko kenelläkään kokemusta; puolesta/vastaan ajatuksia? Itsellä hiukan ahdisti ajatus olla kiinni "koneessa", vaihtaa sensoria usein.. mihin se edes saa kiinni?
Kiitos!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: neitie - Helmikuu 13, 2014, 16:01:43 ip
Täällä menossa raskausviikko 11+5, ensimmäinen ultra oli maanantaina ja siellä oli kaikki hyvin! :)

Sokerit elää ihan omaa elämäänsä, vaikkakin keskiverensokeri oli laskenut 7,9:ään, joka on paras lukema sitten lapsuusvuosien (?). Pelottaa kyllä aika paljon, että miten nämä sokerit vaikuttaa vauvaan, mutta ei auta kun taistella niiden kanssa. Mittaan todella monta kertaa päivässä, onneksi siitä on tullut jo ihan rutiinijuttu. Kirjoitan myös kaiken ylös  ihan tavalliseen vihkoon; kellonajat, verensokeriarvot, mitä syön, hiilarit, liikunnat, jännittämiset (jännittäminen/stressi vaikuttaa mulla tosi paljon sokereihin), melkein KAIKEN. Ja se toimii mulla erittäin hyvin vaikka tavallaan hommaa onkin aika paljon! Mutta mä haluan nähdä ne tossa muodossa, auttaa ymmärtämään vähän paremmin mikä vaikuttaa mihinkin.

Töissäolevat, joudutteko te korvaamaan diabetekseen liittyvien lääkäri ym. -käyntien poissaolotunnit? Se tuntuu itsellä tällä hetkellä aika raskaalta, kun nyt on joutunut käymään paljon lääkärissä diabetekseen liittyen (silmäpolilla, diabetespolilla jne.) ja kaikki tunnit/minuutit pitää töissä korvata...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Helmikuu 13, 2014, 16:15:45 ip
Tervetuloa uudet odottajat!  :)

Mä en ole koskaan kuullut että pitäis mitata tunti jälkeen syömisen. On puhuttu aikaisintaan 1,5h jälkeisestä mut vihossahan lukee 2h. Mutta siis mun on turha mitata tunti jälkeen kun se on korkealla ja vähän ajan jälkeen voi sitten alkaa kolmosella. Ei noita korkeita voi välttää ellei sitten mahdollisesti niin että käyttää verensokerin kakkosessa ja sit vasta syö, en tosin ole kokeillut eikä siitäkään mitään tulis kun kakkosen arvolla olis pakko alkaa tankkaamaan ja sitten oltaisiinkin jo korkealla.  ???

Joka tapauksessa, mulla on nyt vähän retuperällä tää hoito.  :-X. Piti laittaa hoitajalle arvoja ennen seuraavaa äitipolia joka on kahden viikon päästä mutta en mä ole muistanut kirjata hh-määriä että ois mitä lähettää. Ja korkeita arvoja alkoi olemaan rakenneultran jälkeen ja olen lisännyt levemiriä iltaan 3 -> 8 ja päivisin sitten en osaa arvioida tarpeeksi hyvin kun on vähän lähtenyt herkuttelu lapasesta....  :-\ Siis ei mitään överimääriä mut näköjään pari riviä suklaatakin on katalaa verensokereille, eli pitäis olla ilman... Äh, pitäis saada niskasta kii!

Nyt siis 24+1.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Helmikuu 13, 2014, 16:25:19 ip
Mini ja kumppanit, minullekin oli iso yllätys juurikin tuosta mainitsemastasi johtuen, että Naikkarilla haluavat nimenomaan niitä 1h ruokailun lopettamisen jälkeen arvoja... En aluksi uskonut, mutta totta se on. Ilmeisesti jos 1h arvot ovat kovin korkeita, se saattaa ennustaa hiukan makrosomiaa jostain syystä. Tosin en ole vielä kuullut, millaisia niiden 1h arvojen tulisi olla :/. Radilaisten ohjeessa (jonka siis Naikkarilta sain) tavoitteena on 7,8 1h ruokailun jälkeen. Olisikohan sitten
Joo, varmaan täydellisessä maailmassa.  ::) Eihän tuo vois mitenkään onnistua ykköstyypeiltä ilman hurjaa karppausta? Eikä meille kuitenkaan karppausta suositella/ehdoteta niin sinänsä vähän ristiriitaista olis. Mä olen myös Naikkarilla hoidossa mutta mulle ei ole puhuttu mitään 1 tunnista? Mutta hei, oletkos sinä radilainen etkä D1, tajusin just?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: kap - Helmikuu 13, 2014, 16:37:56 ip
Minä soitin liittoon kun plussasin ja varmistin asian niin ei tarvi tehä takaisin mitään käyntejä jotka liittyy raskauteen, ainoastaan ajomatkat pitää tehä.  8)
Mulle sanottiin myös että vs pitää olla kork.8 mmol 1h ruuasta.
Pitää vaan pistää ateriainska ainakin 10-15min ennen ruokaa niin se ehtii vaikuttaan kun rupee syömään. Itse oon saanut hyvin pidettyä arvot kurissa. Työtähän tää vaatii kyllä!!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Helmikuu 13, 2014, 19:39:13 ip
Eline, D1 minäkin, vuodesta 2007 tosin vasta (ikää nyt 34, eli aika myöhään puhkesi). JoBD1, sinua toden totta seurataan ja tarkasti. Tsemppiä! Mutta kylläpä on isot erot seurannassa...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Helmikuu 13, 2014, 23:43:29 ip
Mulle sanottiin myös että vs pitää olla kork.8 mmol 1h ruuasta.
Pitää vaan pistää ateriainska ainakin 10-15min ennen ruokaa niin se ehtii vaikuttaan kun rupee syömään. Itse oon saanut hyvin pidettyä arvot kurissa. Työtähän tää vaatii kyllä!!
Mä pistän kyllä yleensä aina just 10-15min ennen syöntiä Humalogin, mutta ei ehdi vaikuttaa niin ettei nousis korkeelle ja sitten laskis äkkiä alas. Tiedä sitten mikä mättää, aika korkeaa matematiikkaa tämä hoito aina näyttää olevan...  ???
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Pihjalanmarja83 - Helmikuu 14, 2014, 08:54:32 ap
Täältä sivusta huutelen, että raskauden puolivälin jälkeen bolustin aina noin 1h ennen ruokailua. Ainoa keinoni, millä sain pidettyä sokerit kurissa oli, että tykitin inskaa hurjasti ja sitten 2h päästä ruokailusta söin "korjaavaa" ruokaa. Tällä keinolla sokerit pysyi suht ok:na koko raskauden (hoba oli 5,7%), eikä noita aterianjälkeisiä korkeita tullut kovinkaan paljoa. Toki silloin tällöin.

Tällä "dieetillä" lihoinkin sitten raskausaikana 19kg  :o, mutta en tuota yhtään ihmettele. Ihmiset kyllä kommentoi, että oonpa mä valtava, mutta minkäs mä sille tein. Koin ite että olin vähän niinkun pakkosaumassa ja että mieluummin ite kerryttää kiloja ja yrittää pitää sokerit kurissa, kuin että lapsi olisi makrosominen.

Kyllä ne kilot sitten onneksi imetyksen myötä onneksi nopeasti lähtikin ja tällä hetkellä vaaka näyttää -3kg lähtöpainosta. Ilman mitään laihdutuskuureja siis.  :)

Pointtina tässä, että tuo aterianjälkeinen sokeriarvotavoite 6-8 on aika kovan työn takana, eikä se välttämättä edes onnistu siitä kovasta työstä huolimatta. Mutta kaikki on tietenkin yksilöitä ja joillain se voi olla helpompaa.  :) Tsemit joka tapauksessa teille kaikille tuohon sokeritaisteluun!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Helmikuu 14, 2014, 19:50:10 ip
Täältä sivusta huutelen, että raskauden puolivälin jälkeen bolustin aina noin 1h ennen ruokailua. Ainoa keinoni, millä sain pidettyä sokerit kurissa oli, että tykitin inskaa hurjasti ja sitten 2h päästä ruokailusta söin "korjaavaa" ruokaa. Tällä keinolla sokerit pysyi suht ok:na koko raskauden (hoba oli 5,7%), eikä noita aterianjälkeisiä korkeita tullut kovinkaan paljoa. Toki silloin tällöin.

Tällä "dieetillä" lihoinkin sitten raskausaikana 19kg  :o, mutta en tuota yhtään ihmettele. Ihmiset kyllä kommentoi, että oonpa mä valtava, mutta minkäs mä sille tein. Koin ite että olin vähän niinkun pakkosaumassa ja että mieluummin ite kerryttää kiloja ja yrittää pitää sokerit kurissa, kuin että lapsi olisi makrosominen.

Kyllä ne kilot sitten onneksi imetyksen myötä onneksi nopeasti lähtikin ja tällä hetkellä vaaka näyttää -3kg lähtöpainosta. Ilman mitään laihdutuskuureja siis.  :)

Pointtina tässä, että tuo aterianjälkeinen sokeriarvotavoite 6-8 on aika kovan työn takana, eikä se välttämättä edes onnistu siitä kovasta työstä huolimatta. Mutta kaikki on tietenkin yksilöitä ja joillain se voi olla helpompaa.  :) Tsemit joka tapauksessa teille kaikille tuohon sokeritaisteluun!

Tuota aterian jälkeistä korjailua minäkin olen tässä miettinyt.En oikein muutakaan keinoa keksi millä arvot sais pysymään rajojen sisällä tuolla tiukemmalla aikataululla.Painoa tullut nyt jo 10kg.Onneksi olin hoikassa kunnossa ennen raskautta.

Synnytyslääkäri sanoi viimeksi ultratessaan,että insuliini,kun on kasvuhormoni niin sekin voi kasvattaa vauvan kokoa.Onko tää todellista?!Kyllä nyt menee vaikeaksi....Mites sitä verensokeria sitten pitäis laskee?!!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Pihjalanmarja83 - Helmikuu 15, 2014, 08:58:21 ap
Synnytyslääkäri sanoi viimeksi ultratessaan,että insuliini,kun on kasvuhormoni niin sekin voi kasvattaa vauvan kokoa.Onko tää todellista?!Kyllä nyt menee vaikeaksi....Mites sitä verensokeria sitten pitäis laskee?!!

No sano se! Suo siellä vetelä täällä. Maalaisjärkeilin tuon asian raskausaikana niin, että kyllähän terveilläkin raskausaikana insuliinia erittyy, että ei kai meidän diabeetikkojen kroppa nyt niin eri tavalla raskausaikana käyttäydy kuin perusodottajien. Huoh. Yksi vaihtoehto on tietty matalahiilihydraattinen dieetti. Ainakin sinppu oli aikanaan sillä odotusajan. Hmm. Ja ketähän muita?

Mutta kaikesta temppuilusta ja tasapainottelusta huolimatta muksu saattaa olla makrosominen. Suoraa päätelmää lapsen koosta ei voi verensokereiden perusteella tehdä. Valitettavasti.   :(

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Helmikuu 15, 2014, 11:39:17 ap
Synnytyslääkäri sanoi viimeksi ultratessaan,että insuliini,kun on kasvuhormoni niin sekin voi kasvattaa vauvan kokoa.Onko tää todellista?!Kyllä nyt menee vaikeaksi....Mites sitä verensokeria sitten pitäis laskee?!!

No sano se! Suo siellä vetelä täällä. Maalaisjärkeilin tuon asian raskausaikana niin, että kyllähän terveilläkin raskausaikana insuliinia erittyy, että ei kai meidän diabeetikkojen kroppa nyt niin eri tavalla raskausaikana käyttäydy kuin perusodottajien. Huoh. Yksi vaihtoehto on tietty matalahiilihydraattinen dieetti. Ainakin sinppu oli aikanaan sillä odotusajan. Hmm. Ja ketähän muita?Mutta kaikesta temppuilusta ja tasapainottelusta huolimatta muksu saattaa olla makrosominen. Suoraa päätelmää lapsen koosta ei voi verensokereiden perusteella tehdä. Valitettavasti.   :(Välillä tuntuu,että joka asia johtuu mukamas diabeteksesta.Ja mitä enemmän näitä juttuja kelaa sitä enemmän ressiä pukkaa.Olen kuullut juttua,että kaikki voi jopa mennä hyvinkin kaikista riskeistä huolimatta :D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: kap - Helmikuu 15, 2014, 22:13:50 ip
Niin kaikille ei riitä se 10-15min odotus ennen syömistä insuliinin laitosta. Aamusin joudun odottaan 30min. Toki ruokavalion hiilarit kannattaa huomioida ja inska annosten suurentaminen. Mä juon useesti maitoa lasillisen jos tulee matala niin ei tarvi tankata ruokaa. Nää on niin yksilöllisiä kaikki jutut, onneksi ne neuvoo hoitopaikastakin! :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: JoBD1 - Helmikuu 17, 2014, 11:09:11 ap
Vielä huhuilen täällä kokemuksia tuosta glukoosimonitorista/-sensorista tms.? :)

Kiitos!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Pussukka-81 - Helmikuu 17, 2014, 19:02:07 ip
Onko teille muille tarjottu glukoosimonitoria raskausajaksi? Onko kenelläkään kokemusta; puolesta/vastaan ajatuksia? Itsellä hiukan ahdisti ajatus olla kiinni "koneessa", vaihtaa sensoria usein.. mihin se edes saa kiinni?
Kiitos!
Mun vauvani on jo 8kk, mutta huutelen täältä taustalta. :)

Mulla on ins.pumppu, joten oon tottunut olemaan kytkettynä koneeseen. :) Tuo glukoosimonitorihan on kooltaan ja ulkonäöltään kuin ins.pumppu, mutta siinä mielessä vapaampi, että kone ei roiku letkun päässä eli tavallaan se on jopa vapaampi kuin pumppu. Totuttelemistahan se varmasti aluksi vaatii, mutta loppujen lopuksi monitori on suht pieni ja sen saa kyllä halutessaan vaatteiden alle piiloon. Itse kuljetan pumppuani rintsikoissa rintojen välissä.

Suosittelen ainakin kokeilemaan sensorointia, sillä hyvin toimiessaan, siitä saattaa olla sinulle valtava apu ja turva. Itse kuulun niihin, joiden kudokset eivät aina suostu yhteistyöhön sensoroinnin kanssa eli ne eivät aina toimi minulla kunnolla. Harmi, sillä minulla olisi sellainen pumppu, joka toimii samalla sensorimonitorina eli en tarvitsisi kahta erllistä konetta. Raskausaikana olisin saanut hoitopaikastani jatkuvan sesoroinnin, mutta ei niistä oikein ollut minulle hyötyä, kun näyttivät mitä sattuivat. Tosin juuri tein yhden sensoroinnin ja se toimi 7 päivää kuin unelma. :)

Yksi sensori kai toimii (en tiedä onko eri sensoreissa eroja?) noin. 6 päivää, joskus vähemmän ja joskus enemmän. Itselleni tuo 7 päivää oli ennätys. Sensorin vaihto on helppoa ja siihen tottuu nopeasti. Tosin joskus siihen voi tarvita toisen apua, jos haluaa sensorin johonkin haasteelliseen paikkaan eikä itse sitä sinne saa. Tosin minä kun olen "pumppulainen", olen tottunut laittamaan kanyyleita itselleni eli siksi ainakin minä koen sensorin laiton helpoksi. se ei minusta juurikaan eroa kanyylin laittamiselta. Mutta kyllä siihen tottuu ilman pumppukokemustakin. :)

Sensorin viralliset pitopaikat kai ovat vatsa ja pakaran yläosa, mutta toimiviksi ja hyviksi todettuja paikkoja ovat myös käsivarren alaosa sekä reidet.

Ja vaikka tuntuisi inhottavalta olla kytkettynä koneeseen, raskausaika on loppujen lopuksi lyhyt aika. :) Ja jos siitä saa todella paljon apua arkeen, siinä saattaa negatiiviset asiat unohtua kokonaan. Kannattaa siis ainakin kokeilla ja katsoa, mitä siitä tykkäät. Ei sitä ole pakko ottaa jatkuvaan käyttöön, jos se ei tunnu hyvältä. Hienoa kuitenkin, kun tuollaiseen on mahdollisuus. :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Pihjalanmarja83 - Helmikuu 17, 2014, 22:00:35 ip
Pussukan tavoin olen myös pumppulainen, joten olen joka tapauksessa kiinni koneessa, enkä osaa sanoa tuohon koneessa kiinni olemiseen oikein mitään...Ainakin itse totuin tuohon pumppuun nopeasti. Ja onhan ihmisillä nykyään kännykät yms laitteet taskussa, joten en usko kenenkään monitoria sen kummemmin ihmettelevän. Pumppuani ei ainakaan ole kukaan näinä vuosina huomannut, ellen itse sitten kaiva sitä esiin julkisesti.

Sensoroin muistaakseni viikosta 20 eteenpäin raskauden loppuun asti. Mun hoitopaikassani sensoreita ei aluksi tarjottu ja jouduin ostamaan niitä sitten itse. No, lopulta sain kuin sainkin jatkuvan sensoroinnin sitten pienen väännön jälkeen hoitopaikastani. Tämä ei nyt kuulu varsinaiseen keskusteluun, mutta halusin vaan mainita sanoakseni, että sensorointimahdollisuus on etuoikeus, joka kannattaa käyttää hyödykseen.

Itse pidin sensoria lähinnä vatsassa ja selässä. Sensori toimi suht hyvin; jotkut sensorointikerrat osuivat täysin nappiin, mutta joskus harvoin sensori näytti mitä sattuu. Verensokereiden mittaamiselta en minäkään siis välttynyt.

Suurimman hyödyn sensorista sain yöaikaan kun itse keskityin nukkumiseen, enkä mittaamiseen. Itselläni matala-aistimukset hävisivät raskausaikana ja siksi sensori oli öisin enemmän kuin tarpeen. Toinen suuri etu oli, että sensorin avulla sai yhytettyä yllättävät verensokereiden nousut ja laskut nopeasti ennen kuin ehtivät kunnolla ylös/alas. Huonona puolena pidän sitä, että sensori näyttää toisinaan sitä valheellistakin lukemaa ja, että joskus kävi niinkin, että sensori näytti vs:n olevan täydellisen kunnossa, mutta todellisuudessa se olikin korkea.

JoBD1, kuten Pussukkakin sanoi, niin voithan kokeilla sensoria ja jos et pidä siitä, niin anna se sairaalalle takaisin.  ;)

Raskausaikana olisin saanut hoitopaikastani jatkuvan sesoroinnin, mutta ei niistä oikein ollut minulle hyötyä, kun näyttivät mitä sattuivat. Tosin juuri tein yhden sensoroinnin ja se toimi 7 päivää kuin unelma. :)

Sain viimeksi d-polilla käydessäni viisi sensoria ja nyt käytössä neljäs. Mulla on kanssa sama kokemus, että sensori toimii nyt paremmin. Liittyisiköhän siihen, että verensokereiden vaihtelut ovat nyt hillitympiä? Eikä tämä hillitympiä tarkoita nyt että ne olisivat kunnossa. Päinvastoin, tuntuvat olevan sekaisin.  :P 
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: JoBD1 - Helmikuu 18, 2014, 12:13:27 ip
KIITOS Pussukka-81 ja Pihlajanmarja83!!

Torstaina sen näkee kuinka lähtee menemään kun on aika varattuna aloittamiselle. :)

Mulla itselläkin pumpputausta, mutta se ei sopinut mulle yhtään juuri tuon takia, että koin vaikeana monet tilanteet; kanyylin vaihdot, letkun tarttuminen joka paikkaan, laitteen säilyttäminen/"piilottaminen", mahd. toimintahäiriöt tällaisena kontrolloijana.. eli melkeinpä kaiken ;) Mulla oli tosin pumppu yläkouluikäisenä - joten ehkä siihen voi vaikuttaa myös se, kuinka silloin ei halunnu erottua joukosta ainakaan pumpulla..

Jännä miten hoitotavat vaihtelevat niin paljon..

Kiitos vielä!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: tzuge - Helmikuu 20, 2014, 14:57:16 ip
Mulla oli sensorointi alkuraskaudessa, muistaakseni jossain 10 viikon tienoilla. Mutta Tayssista sen ainakin sai vain 6 päiväksi, ei suinkaan koko raskauden ajaksi. Enkä olisi sitä kyllä halunnutkaan, laskin jo päiviä siihenkin kun tuo loppui :D toki hyötyähän siitä oli kun näki ne käyrät miten sokeri käyttäytyy.

Ajattelin ottaa vielä toisen kerran tuon sensoroinnin, nyt menossa rv 21+6. Itselläni myös melkoista taistelua sokereitten kanssa, varsinkin just aterian jälkeisten. Kai mä sitten syön liikaa ja pistän liian vähän. Nyt olen kyllä Levemiriä lisäillyt sekä aamuun että iltaan. Välillä silti tuntuu että mikään ei riitä...Ja takaraivossa tietty pelko isosta lapsesta, esikoinen oli 4370g, tosin makrosomiasta ei missään vaiheessa puhuttu, että se jäi arvoitukseksi. Sokeritasapaino mulla oli kyllä hyvä koko raskausajan. Ja hoba nytkin tullut koko ajan alaspäin, oli viimeksi 6,4. Painoa tullut jo 6 kiloa tähän mennessä, siitä Tayssissa vähän huomauttelivat. Olis varmaan pakko ruveta laihduttamaan!  ;D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: miles - Helmikuu 21, 2014, 17:05:02 ip
Onnea raskautuneille ja synnyttäneille tähänkin pinoon! Kaikenmaailman juttuja ollut, joten ei ole ehtinyt täällä paljon kurkkia.

Omia kuulumisia tältä päivältä eli rv 38+1. Ultrassa kaikki hyvin; hyvät virtaukset, syke, vauva edelleen keskikäyrällä (vaikka peloteltiin vielä kuukausi sitten makrosomialla) eli 3200g nyt. Aikaisemmin oli puhe, että käynnistetään rv 38-39, mutta tämän päivän perustella Naikkarin lääkäri oli sitä mieltä, että antaa mennä laskettuun aikaan asti. Jooh... kaksi tuskaisen pitkää viikkoa vielä siis, jos ei käynnisty itsestään. Noh, paikat on nyt kypsät; kohdunsuu pehmeä, 4cm auki ja vauvan pää sekä kalvot tuntuu sormelle. Jospa kuitenkin käynnistyisi itsellään ennen laskettua aikaa :)

Ainut, mikä jäi vähän mielenpäälle oli käyrillä makoilu tänään. Vauvan syke oli ilmeisesti ihan hyvä, mutta vauva oli vähän turhan rauhallinen. Maanantaina täytyy mennä uudestaan käyrille. Hoitaja ei tuntunut olevan lainkaan huolissaan, mutta ei kai niitä maanantain käyriä oltaisi muuten määrätty, jos ei olisi syytä? Seuraava ultra on kuitenkin jo rv 39+0 eli torstaina. Hmmm... Aina sitä joutuu jostakin murehtimaan. Nyt sitten kuulostellaan koko viikonloppu vauvan liikkeitä oikein suurennuslasin kanssa  :-\
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 21, 2014, 22:58:10 ip
Hyvä kun seuraavat, onnea loppumetreille!!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Jassuh - Helmikuu 22, 2014, 12:58:21 ip
Heippa kaikki uudet ja vanhat!
Elikkä kirjottelin tonne syyskuulumisiin pari kertaa raskaus aikana ja oon mietiskellyt, että pitäiskö nyt sitte vielä kerran jotain tänne raapustaa.
Tässä nyt tällänen yhteenveto raskaudesta ja synnytyksestä.
Alku raskaus meni ihan loistavasti, ei mitään aamupahoinvointeja ja olo muutenkin oli ihan normaali. Ainoa miinus oli että raskaus ei ollut suunniteltu ja pitkä sokru oli yli kymppiä. Olin viikolla 8 kun sain tietää olevani raskaana ja heti seuraavalle viikolle sain neuvolaan ja naistenklinikalle ajat. Neuvolassa kaikki meni ihan kivasti, mutta naikkariltahan tuli hirveetä huutoa sokereista. Seuraavan ajan sain kuukauden päähän ja sinne sitte tallustelin diabetesvihon kanssa, johon olin koko kuukauden mittaillut ja kirjannut tiuhaa tahtia. Diabetes kätilö oli kauheen tyytyväinen ja ultrissakin kaikki oli aina normaalisti ja vauva liikkui paljon.
Suunnilleen keskiraskaudessa nilkat alko turpoamaan, mutta edelleenkin kaikki oli muuten tosi hyvin.
Joulukuun puolessa välissä lääkärit sitte haluski mut jo osastolle, koska virtsassa valkuaista 2.6 ja kolme yötä sitte omasta mielestä hyvä kuntosena makasin siellä tuloksetta.
Kotiin pääsemisen jälkeen alko sitte iha järjettömät turvotukset nilkoissa, pohkeissa, reisissä, alaselässä ja naamassa, joten liikkuminen oli tosi vaikeeta, mutta pakko oli, koska ostettiin miehen kanssa omakotitalo jossa oli remppa kesken ja pitihän se nyt joka päivän jälkeen nähdä mitä siellä oli saatu aikaseks.
24. päivä tammikuuta (perjantaina) tuli sellanen olo ku ois ollut 40 astetta kuumetta, vaikka normaalia se mittari joka kerralla näytti. En olis millään halunnut soittaa naikkarille, koska kummitytön synttäreitä olis vietetty seuraavana päivänä ja tiesin että jos soitan nii osastollehan ne mut laittaa. Illalla siinä joskus 11 aikaan tuli sitte nii järkyttävä olo että oli pakko soittaa ja naistenklinikalle lähettiin. Kätilö laitto mut käyrään ja vauvalla onneksi normaali syke, mutta silti lääkäri oli sitä mieltä että jään osastolle ja koska oli jo niin kipeä olo ei enää siinä vaiheessa haitannut yhtään. Sama huone ja sama sänkypaikka ku edelliskerrallaki, niin ja tietenki samat hoitotätösetkin.
Lauantain aamukäyrässä olin ollut jo ainakin kaks tuntia ja vauvalla niin korkea syke, että leikkaus saliin sitten lähettiin.
Tyttö otettiin ulos 17 minuutissa ja syntymä ajaksi tuli 25.1.14 klo 10:00. Sain vauvan heti syliin hetkeksi ja sitten tyttö lähti vauvaosastolle ja äiti heräämöön. Paniikki hellitti vasta siinä vaiheessa kun kätilö kertoi että mies on nyt tullut ja on katsomassa vauvaa.
Heti kun puudutus loppui ja sain liikutettua varpaita, pääsin omaan huoneeseen. Hoitaja toi vauvaa vielä illemmalla näytille ja sain sylitelläkkin hetken. Seuraavana aamuna hoitaja auttoi minut ylös ja onnistuin käymään suihkussa, siinä vaiheessa kivutkaan ei haitannut, suihku tuntui uskomattomalta!
Tyttö oli vauvaosastolla 3 päivää, koska tulehdusarvot nousi ja verensokerit laski, joten tipalla anettiin antibioottia ja sokerilientä. Kätilöt ja mieheni kärräili mua tiuhaa tahtia kattomassa neitosta. Onneksi kolmantena päivänä sain vauvan omaan huoneeseeni ja päätettiin mieheni kanssa ottaa perhehuone. Yksin en olis pärjännyt mitenkään.
Sektion jälkeen valkuaisen määrä pissassa nousi kaheksaan ja tulehdusarvotkaan ei lähtenyt laskemaan, joten päästiin sairaalasta vasta seuraavan viikon sunnuntaina.
Nyt "synnytyksestä" tasan kuukausi ja toipuminen edelleen kesken, liikkuminen haavan kanssa tosin jo helppoa, mutta iltasin huomaa jos on ollut liikaa liikkeellä kun haavan kohtaa vähän särkee. Pienillä lenkillä vauvan kanssa ollaan jo käyty ja ehkä joku päivä huomaankin että haavaan ei satu enää ollenkaan.
Tissimaito loppui jo viikko sitten ja nannilla mennään, iltaisin vähä neitosen massuun sattuu mutta muuten vauvan kanssa on helpompaa kun kuvittelin ja vauva-arki on ihanaa!
Onnea kaikille odottajille! Vaikka raskaus olisikin "syvältä" niin on tää kyllä sen arvosta! :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 23, 2014, 22:14:55 ip
Onnea!! Millä viikolla vaavi lopulta syntyi? Hienoa että kaikki lopulta hyvin,
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Jassuh - Helmikuu 24, 2014, 12:24:07 ip
Kiitos! :) Neitonen synty 37 viikolla, painoa oli 3,6 kg ja pituus 50cm.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 24, 2014, 19:36:54 ip
 :D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: miles - Helmikuu 27, 2014, 17:46:34 ip
dadda, pitkään ei ehditty seuraamaan  ;)
Jassuh, onnea!

Kuulumisia täältä taas: Poika syntyi 23.2 klo 20.48  :)
Nopea synnytys käynnistyi sunnuntaina (rv 38+3) neljän aikaan päivällä ja poika (3135g ja 50cm) syntyi kahdella ponnistuksella vähän ennen iltaysiä. Lääkäri ehti juuri puhkaista kalvot ja lähteä huoneesta ennen kuin neljän minuutin päästä poika oli maailmassa. Ehdittiin olla sairaalassa vain pari tuntia. Melko touhua oli  ;D

Molemmat voidaan hyvin ja kotiuduttiin eilen. Sain pojan heti osastolle viereeni ja sokereita seurattiin pari vuorokautta, mutta pysyivät hyvin lisämaidon avulla. Maito nousee hitaasti, joten korvikkeella jatketaan. Sinnikkäästi kuitenkin yritetään saada maidontuotanto käynnistymään. Onneksi poika on varsin reipas ja motivoitunut yrittämään  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 27, 2014, 18:18:28 ip
Onnea!!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Helmikuu 28, 2014, 12:21:08 ip
Tervehdys täältäkin suunnalta viikoilla 18+2!

Milloinhan se hehkeä ja ihana keskivaiheen odotusaika alkaa?
Tähän mennessä kärsitty huonovointisuudesta, sokeriheittelyistä , yksi poskiontelontulehdus ja jälleen karmean flunssan kourissa. Voihan tosin nämä kosteat ilmatkin olla osasyynä sairasteluun, koska en pakkastalvina ole juurikaan flunssista kärsinyt... Kauhulla odotan allergiakauden alkua kun ei ilmeisesti ainakaan nykyiset lääkkeeni ole käyttökelpoisia raskausaikana. Onko muilla ollut jotain tiettyjä lääkkeitä(koivu ja leppä allergia) vai mennäänkö pelkillä sarvikuono- huuhteluilla ja niiskutuksella?

No nyt olisi vielä viikko siihen seuraavaan ultraamiseen ja saamme ehkä tietää millanen tyttönen tai poikanen sielä vatsassa myllertää. Ensimmäisiä liikeitä olen jo bongaillut ja onhan se jännä tunne kun jokin liikkuu tuolla. Ja ilmeisesti on vauhdikas kaveri tulossa, kuten isästäänkin kun ei malttanut neuvolassa olla hetkeäkään aloillaan, että oltais kuultu sydän ääniä pitempään. No ei onneksi ole kuin se viikko enään oottelua..

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Helmikuu 28, 2014, 23:48:35 ip
Onnea vauvan saaneille!  :-* Mä olin tällä viikolla ultrassa ja kaikki hyvin. :) Keskikäyrällä vauveli vielä menee (954g) muttei varmaan enää kauaa. :( Kolmen viikon päästä jo seuraava ultra. Nyt siis 26+2. Ihanasti tuo kyllä päivittäin useaan kertaan myllää mahassa. :D Hobis 6,2, pitää vähentää Levemiriä kun hypoja liikaa. On tää vaikeeta...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: katti03 - Maaliskuu 04, 2014, 14:35:11 ip
Meille syntyi rv 39+1 20.2.2014 iso poika suunnitellulla sektiolla (4900g ja 52cm) vauva oli 3  vrk:tta keskolassa,lisähappea sai ensimmäisenä päivänä ja muutaman päivän oli sokeritipassa.
Kotielämä on alkanut ihan ok,mitä nyt imetys takkuaa ja tänään neuvolassa vauvan paino oli hiukan laskenut.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Maaliskuu 06, 2014, 11:49:12 ap
Onnea vauvan saaneille! Jaksaisittekohan lisätä vauvatiedot myös tuonne lasketut ajat -puolelle? Sieltä olisi niin kätevä kurkata, miten "meikäläisten" lasketut ajat suhteutuvat niihin toteutuneisiin päiviin :).

Tsemppiä Eline!

Pääsin viimein Naikkarille rakenneultran merkeissä viime viikolla ja olihan ystävällinen ja perusteellinen meininki siellä! Rakenneultrassa kaikki vaikutti olevan kunnossa - voi sitä huojennuksen määrää! Makrosomiasta kyselin, mutta lääkäri tuumasi, että he huolehtivat siitä minun puolestani.

Täälläkin murehdin, osaanko kysyä kaiken tarpeellisen, kun ensimmäinen aika Naikkarille peruttiin aikanaan. Nähtävästi vain yksi juttu on jäänyt välistä, nimittäin silmänpohjien kuvaus. Nyt sitten jännitän, mitä kautta pääsisin kuvaukseen ajoissa...

Nyt on siis menossa 20+5 ja verensokerien kanssa on alkanut olla hankalaa. Naikkarilta en saanut kehotusta rajoittaa hiilarien määrää, mutta pika ei tunnu riittävän, vaan korkeilla mennään ruokailun jälkeen. Korjaavat eivät aina tunnu purevan, vaan yksikin yö jumppasin, kun en enää uskaltanut pistää enempää lisäinsuliinia. Jos pitkäkestoista nostaa niin että päiväsokerit kunnossa, mutta yöllä tahtoo laskea. Olen muutenkin alkanut heräillä yöllä vaistomaisesti mittailemaan ja päivällä sitten väsyttää. Hankalaa!

Kysymys: onko joku kokeillut pistää osan pikainsuliinista mahaan (tehoaa nopeammin) ja loppuannosta reiteen (kun ruoka tuntuu sulavan hitaammin, ehtisi reidestä loput insuliinit mukaan...)?

Toinen kysymys: toinen kolmannes pitäisi olla sitä energistä ja hyvinvoivaa aikaa, mutta minusta tuntuu, että huonovointisuus lisääntyy... Ehkä sokerien heittelyn takia. Onkohan se tavallista diabeetikolle, vai enkö vain osaa säätää?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Handee - Maaliskuu 06, 2014, 15:21:16 ip
Moikka!

Mä oon uusi täällä. Tai no oon kirjotellu vuosia sitten esikoisen odotusaikana, mutta en siis piiiitkään pitkään aikaan.  :) Oon lueskellu muutaman viikon juttujanne ja nyt oli pakko kaivaa tunnukset esille ja kirjautua sisään. On nimittäin pakko saada vertaistukea tän hetken tilanteeseen. Tilanne siis se et tänään on menossa pikkukakkosen odotuksessa rv 17+2 ja mulla lähtee järki! Vähän samat ongelmat kuin edellisellä kirjoittajalla..Eli ateriainsuliiniksi ei tunnu riittävän mikään valtakunnan määrä!!! Mulla käytössä pumppuhoito (aloitettu 2/2013). Basaalin määrä lienee riittävä mun mielestä, mutta aivan yhtäkkiä noin viikko sitten alkoi tää vaihe et aterianjälkeiset arvot on ihan pilvissä (12-16) ja sitten korjausboluksetkaan ei vaikuta. Siitäkään ei tunnu nyt olevan apua et oon vähentäny hiilareita ja pienentäny annoskokoja. Siltikään sama määrä bolusta ei riitä laskemaan sokereita! Argh! Oon ihan paniikissa. Esikoisen odotus päättyi raskausmyrkytykseen ja sektioon jo rv:lla 31+4. En haluis samaa kohtaloa nyt. Ja on niin maan ärsyttävää et vaikka kaikkensa yrittää niin mikään ei riitä. Yöllä herään mittaamaan sokerin 2 kertaa ja nyt on ollut sokerit nousujohteiset myös yöllä. Aamuyölle menee ihan ok, mut sitten lähtee hurjaan nousuun.  >:( Pelkään kuollakseni miten hoba lähtee tästä nousuun. Mulla se siis oli 3 kuukautta ennen raskauden alkamista 9.6% ja ekalla mittauksella rv:lla 9 se oli 8% ja nyt viimeksi 7.5%. Ei huippuhyviä nuokaan, mutta tähän saakka oon ollu tyytyväinen. Taitaa tulla ihan eri fiilikset ens viikonn käynnillä..Huoh! Oisko kellään mitään viisaita neuvoja??
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Satu37 - Maaliskuu 07, 2014, 15:55:00 ip
Kuulostaa tutulta tuo insuliinin riittämättömyys. Itse olen rv 35 ja joudun pistämään aamupalalle 35 ky Humalogia. Määrä on vielä pieni verrattuna edelliseen raskauteen, silloin tykitin samalle hiilarimäärälle 52 ky  ;D

Kannattaa jakaa isot insuliiniannokset useampaan kohtaan, mulla esim menee Lantusta aamulla 92 ky ja pistän sen kolmeen eri kohtaan, samoin tuon aamupalan Humalogin jaan kahteen kohtaan. Sitten vielä aamulla lisäksi Protaphanea 12 ky. Se on olllut hyvä lisä, koska Lantusta en voi matalien aamuarvojen vuoksi enää lisätä. Aikamoista taiteiluahan tämä on, mutta vauva palkitsee vaivannäön <3

Muistakaa: Kun teet parhaasi, se riittää <3
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Maaliskuu 08, 2014, 22:03:57 ip
Huh, hurjalta kuulostaa nuo insuliinimäärät!  :o Onko moninkertaiset raskautta edeltävään aikaan? Mä pistän vielä aika maltillisesti eikä edellisessäkään raskaudessa pitänyt mitään älyttömiä määriä pistää missään vaiheessa. Esim. aamupalan 35g hiilareille laitan 8 yksikköä Humalogia jos lähtövs on hyvä. Muuten jos ei ole mitään kovin hiilaripitoista riittää se 1 yksikkö per 10g. Toki en ole vielä keksinyt mikä määrä riittäisi hiilaripommeihin, en ehkä vaan uskalla laittaa tarpeeksi, siis esim. pizzaa syödessä. Pitää aina mitata tiheään jälkeen ja laittaa korjaavaa. Levemirannokset piti rakenneultran jälkeen nostaa, ennen meni 17+3, nykyään 22+8. Tsemppiä kaikille korkeiden kanssa taisteleville! Mullakin on vähän väliä ihan käsittämättömiä arvoja mutta se on ainaista tän taudin kanssa, myös ei-raskaana...  :(

Nykyään kuulemma otetaan kolmen kuukauden välein silmänpohjankuvaukset raskaana olevilta, ainakin täällä Helsingissä. Mulla on taas kuvaus parin viikon päästä vaikka just olin syksyllä niin soitin ja kysyin. Ei ollu tällaista 2 vuotta sitten. 27+3 eikä malttais odottaa että näkee tän mahassa mylläävän.  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Satu37 - Maaliskuu 09, 2014, 18:13:22 ip
Eline, kyllä joo, ilman raskautta riittää aamupalalle 12 ky, hiilareita siinä on n. 70 g eli en todellakaan ole mikään karppaaja. Nyt 35 ky riittää, pari viikkoa vielä ehkä aikaa sektioon, saa nähdä pitääkö annosta vielä nostaa.  ::)

Insuliinihan on siitä hyvä lääke, että siinä ei mitään maksimimääriä ole, vaan jokainen pistää sitä oman tarpeen mukaan. Rohkeasti vaan, raskaus voi nostaa insuliinin tarvetta reilustikin, varsinkin aamulla.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Maaliskuu 11, 2014, 11:27:08 ap
Handee, joko sulla on ollut tämän viikon käynti? Millaisia uutisia sait?

Minulle järjestyi silmänpohjienkuvaus tälle päivälle. Ihana diabeteshoitajani pisti tuulemaan :) Mutta että kolmen kuukauden välein pitäisi kuvauttaa! Jopas!

"Löysin ratkaisun" korkeiden sokereiden välttämiseen :/ Viime viikolla alkoi mahdoton närästys, minkä takia kaikki syöminen (ja nukkuminen) alkoi tökkiä. Ja kun kaurapuurokin pykii, ovat annokset pakosti aivan liian pieniä ja tuntuu perusinsuliini kovasti riittävän... Pitkästä aikaa on taas hypoiltu täällä. Närästys on minulle ihan uusi tuttavuus ja googlasin refluksi.fi -sivustolta listan ruoista, joita pahasta närästyksesta kärsivät ihmiset ovat pystyneet syömään. Eilisen söin lähinnä salaatinlehtiä, avokadoa, raejuustoa, manteleita, kauraleipää, päärynää ja säilykepersikoita Rennien kera pieninä annoksina ja yöllä nukuin kuin tukki pitkästä aikaa korotetulla vuoteenpäädyllä ja tiukasti selällään pysytellen.  Jospa tuo tuosta rauhoittuisi ja saataisiin taas juniorin kanssa kunnolla syödyksi. Oiskos jollain lisävinkkejä lempeistä ruokalajeista, joita uskaltaisi koittaa?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Laurustiina - Maaliskuu 11, 2014, 18:43:18 ip
Handee,
mulla lähti kans aterioiden jälkeiset sokerit nousuun rv 22 tienoilla vaikka mitä olisi tehnyt (mulla kans aamu pahin, 40hh - 3-kertainen bolus ja silti oltiin aina yli 14 arvoissa). Pudotin hiilarit sataan pvässä, mutta ei sekään auttanut. Muutaman vkon kärvisteltyäni uskalsin lopulta reippaalla kädellä lisätä basaalia pohjalle (paikoittain jopa 0,50-0,80 U/h) ja laitoin boluksiakin jo 2,5-3 kertaisia annoksia, niin johan alkoivat pysymään paremmalla tasolla. Diab.kätilö kyllä sanoi jo ekalla käynnillä, että kun sokerit lähtevät nousuun, niin reippaalla kädellä vaan lisää basaalia/boluksia, mutta enhän mä tajunnu että NÄIN paljon... Hobis kerkesi nousta 7,2 -> 8,1  :(

Kannattaa kokeilla täältä lukemaani, että laitat bolukset menemään jo reilusti ennen syömistä (30-40min aikaisemmin). Itselläni bolukset ei tahdo millään ehtiä mukaan, jos ruokailun aloittaessa ne syöttää. Vaikka pyrin syömään 3 tunnin välein, on tuo ennakkoon annostelu silti hieman "hankalaa" ja tuppaa multa unohtumaan.

Ennen raskautta vrk-annos oli noin 40-60 U, nyt menee jo 2,5 kertainen määrä :(

Insuliinin tarpeen olisi pitänyt jo periaatteessa vähentyä (rv 33+5), mutta eipä ole vähentynyt - päinvastoin kiitos kortisonipiikkien  :(
Tsemppiä kaikille sokereiden kanssa  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Maaliskuu 17, 2014, 15:23:13 ip
Tulipa sellaista mieleen että onko täällä ketään joka yrittäisi auttaa synnytyksen käynnistymistä kotikonstein tai muuten sitten kun käynnistyspäivämäärä on jo tiedossa? Mullahan edellinen käynnistys rv 35+5 epäonnistui täydellisesti koska paikat oli totaalisen epäkypsät enkä haluaisi millään joutua taas sektioon niin ajattelin oliskohan mitenkään mahdollista kypsyttää paikkoja ennen käynnistystä. Rakenneultrassa kun kysyin sain jotain ympäripyöreää vastausta ylilääkäriltä eli ei kai ne synnärin lekurit näistä oikein tiedä.  :(

Tänään juttelin asiasta yhden äidin kanssa joka oli saanut molemmat synnytyksensä käynnistymään (tosin lähellä laskettua aikaa) akupisteiden painelulla. Ja suositteli myös vyöhyketerapiaa. Kaikkiallahan aina varoitetaan että noita konsteja ei sais käyttää raskaana mutta jos ollaan joka tapauksessa käynnistämässä niin eikös se vaan ole hyvä jos johtaisi synnytyksen käynnistymiseen? Kellään tietoa? En luota kroppaani aiemman perusteella tippaakaan ja olen satavarma että tämäkin täytyy koon puolesta käynnistää jo kuukautta ennen laskettua aikaa joten ahdistus on melkoinen kun sektio on kuitenkin vihoviimeinen mihin tahtois päätyä.  >:(
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: veevuska - Maaliskuu 25, 2014, 22:12:32 ip
Hiljaista on palstalla...Eline: itselläni ei kyllä mitkään konstit auttaneet edelliskerralla edes 39+ viikkotilanteessa synnytyksen käynnistykseen, ei kotikonstit eikä sairaalan konstit :) Luulen että tämäkin on niin kovin yksilöllistä... Itsehän olen päätymässä suunnitellusti sektioon tässä raskaudessa itse asiassa noin viikon päästä, jolloin olis 39+3 viikot, tällä kerralla päädyttiin jättämään viimeksi tuloksettomaksi jäänyt käynnistely-yritys väliin, koska kohdunsuu yhtä täydellisen epäkypsä kuin silloinkin...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Huhtikuu 01, 2014, 14:55:06 ip
Onkohan muillekin odottajille ilmaantunut kevätväsymys kirjoittelun suhteen, tai sitten on niin paljon muuta tehtävää ettei yksinkertaisesti ehdi. Minä päätin aktivoitua näin vapaapäivän kunniaksi ja unohtaa kunnianhimoiset ikkunanpesut. On muuten kumma miten tuo kevätaurinko paljastaa kaiken lian  ja pölyn , mitä ei aiemmin ole huomannutkaan( tai sitten mammahormonit vaikuttaa jälleen)... Kaikenlaista puuhaa sitä tulee itelleen keksittyäkin (jynssäsin tässä eräänä yönä tiskiallasta tunnin ajan, kun "se ei kiiltänyt") ja mies vaan naureskelee mun intoilulle. Mutta kai tää on osa tätä odottamista... Onko muut kohdannut käsittämättömiä siivousvimmoja?

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Huhtikuu 01, 2014, 23:26:27 ip
Minä oon ainakin ihan tietoisesti koittanut välttää palstalla oloa.Yrittänyt taas muistaa,että elämässä on muutakin kuin diabetes.Kaikkea negatiivista säätöä on kyllä riitänyt omiksi tarpeiksi.Vuosisadan pahimmat rahalliset pulmatkin osui just tähän saumaan.Asuntoasia onneksi saatiin järjestykseen vihdoinkin.
Valkuaista on hieman näkyny pissatesteissä.Mä niin toivon ettei pahenis tämä tilanne.Beibillä kaikki ok näillä näkymin.Ens viikon maanantaina ultraan.Toivon mukaan ei ihan kauheeta kasvupyrähdystä näy.
Nyt siis viikkoja kohta 29.

Silmänpohjat on tähän mennessä kuvattu 2 kertaa raskauden aikana.Ekoissa kuvissa näkyi taustaretinopatiaa.Toisista kuvista ei vielä ole tuloksia tullut.Toivottavasti ei tarvis laaserointii mennä nyt raskausaikana.Kuvaukset kestää sen 5min ja odotusta 5 tuntia Tayssissa noitten hemmetin linkkavuorojen takia.Itkin väsymystä,vitutusta ja yleistä voimatonta raivoa.Ei vissiin tee hyvää tuo ressaaminen vauvallekkaan,kun oli levoton koko päivän  :-\.

Sama juttu äitiyspolin kanssa.Sisätautilääkärikin oli vaihtunut.Ei se oikein saanu sanaa suustaan.Katteli vaan mun sokeriseurantaa ja mumisi jotain...niin turhaa maksaa 30 euroo polimaksua sekä 40 matkoista tuommosen takia.

No johan pukkas avautumista taas tarpeeksi.Ja mä tiedän,että tälle palstalle ei kannattas valittaa vissiin näin rankasti,kun täällä on myös niitä jotka on käyneet rankkoja lapsettomuushoitoja jne läpi,mutta kun se raskaus nyt ei vaan tee elämästä kertaheitolla täydellistä!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Huhtikuu 03, 2014, 09:40:20 ap
Moikka kaikille pitkästä aikaa!

Veevuska taitaa elää jännittäviä aikoja...

Meillä oli eilen ultra (vko 24). Koon puolesta mennään yläkäyrällä (arvio n. 800g, mutta isoluinenkin vauva on), silti "makrosomiasta ei missään nimessä voidaan vielä puhua". Kaikki vaikutti etenevän niinkuin kuuluukin - iso iso huojennus jälleen! Seuraava ultra tuli kk:n päähän.

Mulla on hypotuntemukset kadonneet ja liuskoja kuluu. Tällä viikolla säikähdin, kun mittasin arvon 2.1 :( Onneksi näitä ei ole tavan takaa, mutta lasken  kyllä viikkoja siihen, että voin rauhassa alkaa antaa hobiksen kohota sellaisiin lukemiin, että oireet palaavat...

Voimia Marika81 ja kumppanit! Ja Miaca, voi jukra, mistä tuota energiaa ammennat :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Huhtikuu 03, 2014, 12:06:19 ip
Nyt tuli tulokset silmänpohjien kuvauksesta.Muutokset vähentyneet! :D :D.Siis kolmen kuukauden takaisesta tuloksesta.Kyllä kannatti käydä siellä silmäpolilla.
Tämä kannustuksena muille,jotka pähkäilevät nopeasti laskevan verensokeritason vaikutuksia silmiin.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: veevuska - Huhtikuu 04, 2014, 22:15:59 ip
Sairaalasta iltaa :) 2.4.2014 syntyi suunnitellulla sektiolla meille pieni iso tyttövauva 52 cm ja 4,7 kg. Kaikki meni hyvin, vauva on saanut olla koko ajan vierihoidossa ja sokeriseuranta päästiin lopettamaan jo eilen aamulla eli 1 vrk iässä. Tänään oli lastenlääkärin tarkastus ja kaikki kunnossa, vauvan puolesta voitais vaikka kotiutua mutta sektion takia pitää vielä 1-2 päivää olla, eli nyt haaveilen että sunnuntaina kotiin viimeistään, jos ei mitään takapakkoa tule. Maitokin noussut jo tosi hyvin ja oma toipuminen lähtenyt nopsaan käyntiin. Onnellinen olo !! Tsemppiä kaikille vielä vauvamasun kanssa odottaville, jaksakaa, palkinto on ihana !!!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Huhtikuu 04, 2014, 23:49:28 ip
Oi onnea veevuska!  :-*
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Huhtikuu 07, 2014, 17:44:26 ip
Onnittelut täältäkin Veevuskalle!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Huhtikuu 11, 2014, 08:50:35 ap
Olin eilen ultrassa, sikiö ei vieläkään vaikuta makrosomiselta.  :) Olen vähintäänkin hämmentynyt kun esikoinen taas oli ollut jo hyvän aikaa ylisuuri tässä vaiheessa ja mulla oli viikon välein käyntejä NKL:lle. Nyt jatketaan edelleen kolmen viikon välein ultraamista vaan. On se ihmeellistä. Painoarvio 2097g viikolla 32+1. Voihan tässä kolmessa viikossa toki kiihtyä kasvu mutta toistaiseksi kaikki hienosti!  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Huhtikuu 12, 2014, 11:20:57 ap
Onnea Veevuska ja onpa iloisia väliaikatietoja Eline  :)!

Minä täällä arvon, pitäisikö soitella poliklinikalle maanantaina. Kävelyvauhti hidastui puoleen päivässä (noin viikko sitten) ja vatsa tuntuu kovin pinkeältä usein - en ihan erota, mikä kaikki on harjoitussupistusta, mikä taasen ihan vauvan kasvusta johtuvaa pinkeää mahaa. Ihmeellistä kipua on alkanut tulla myös tuonne oikealle kylkiluiden tienoille, mutta neuvolatädin mukaan erikoisen korkealle. Sinne ei vauvan pitäisi vielä ylttää...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: mylvija80 - Huhtikuu 24, 2014, 13:15:14 ip
Miksi täällä ei voi peukuttaa näitä juttuja  ;D ;D ;D
Salaa täällä lueskelen raskausosiossa kuulumisia  :P
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Huhtikuu 29, 2014, 07:25:05 ap
No niin.Eilen käynti tayssissa ja painoarvio 2,3kg.Pikkusen yläkanttiin,mutta ei liikaa.Viimeksi 3 viikkoa sitten arvio 1,8kg.Nyt olen kyllä positiivisesti yllättynyt.Oon nähnyt painajaisia,että vauva olisi jo tässä vaiheessa ihan hillittömän suuri.Nyt viikkoja jo 32 ja 4.Itelle painoa oli tullut 1kg.Onneksi nyt on pahimmat syömishimot tasaantuneet.Oliskohan vain elimistön tapa kertoa,että nyt on kerätty tarpeeksi massaa imetystä varten? :D

Sisätautilääkäri ei oikein todennut mitn erityistä sokeriseurannasta,vaikka arvot eivät ihan tavoitteissa olekkaan.Eivät ne onneksi ihan niin pilkuntarkkoja ole,mitä etukäteen pelkäsin.

Siis minähän olen oikein positiivisella mielellä kerrankin,oho  8)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Huhtikuu 29, 2014, 21:00:10 ip
Heippa vaan kaikille!
Auttakaa ja kertokaapa mulle että mistä tietää vauvan liikkuvan tarpeeksi?
Kun aika vaimeena ne liikeet on aina tähänki asti tuntuneet ( tosin en tiedä mitä oottaakaan ku olin kuvitellu potkujen olevan jotain kunnon karate-potkuja heti alkuun). Ja nyt sitte neuvolan täti meni antamaan mulle lappusen jossa kerrottiin liikkeiden laskemisesta. Ja jos ei vielä pelkäisi kaikkia mahollista ni tän lappusen jälkeen sitä ainakin on "varma" että kaikki ei ole kunnossa :) Sen perusteella kun lapsen pitäs liikkua puolen tunnin välein vähintään sen 5-50 kertaa (tai sitten se oli tunnissa?) mutta ainakin tää mun asukki harrastaa pitkiä unia ja on aktiivinen sitte ku hänelle sopii eikä missään puolen tunnin jaksoissa... Tosin ohjeet oli tehty viikosta 32-34 eteenpäin ja minä elelen vielä viikkoa 27 joten ei varmaan kaikki vielä niin selkeästi tunnu?
Eikö tärkeintä oo että vaavi liikuskelee kumminkin ?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Huhtikuu 30, 2014, 14:02:56 ip
Heippa vaan kaikille!
Auttakaa ja kertokaapa mulle että mistä tietää vauvan liikkuvan tarpeeksi?
Kun aika vaimeena ne liikeet on aina tähänki asti tuntuneet ( tosin en tiedä mitä oottaakaan ku olin kuvitellu potkujen olevan jotain kunnon karate-potkuja heti alkuun). Ja nyt sitte neuvolan täti meni antamaan mulle lappusen jossa kerrottiin liikkeiden laskemisesta. Ja jos ei vielä pelkäisi kaikkia mahollista ni tän lappusen jälkeen sitä ainakin on "varma" että kaikki ei ole kunnossa :) Sen perusteella kun lapsen pitäs liikkua puolen tunnin välein vähintään sen 5-50 kertaa (tai sitten se oli tunnissa?) mutta ainakin tää mun asukki harrastaa pitkiä unia ja on aktiivinen sitte ku hänelle sopii eikä missään puolen tunnin jaksoissa... Tosin ohjeet oli tehty viikosta 32-34 eteenpäin ja minä elelen vielä viikkoa 27 joten ei varmaan kaikki vielä niin selkeästi tunnu?
Eikö tärkeintä oo että vaavi liikuskelee kumminkin ?

No ei mulla ainakaan puolen tunnin välein mitään välttämättä tunnu.Tuntuu hieman siltä,että vauvallakin on erilaisia päiviä mielialan suhteen.Välillä on enemmän liikettä ja välillä vähemmän.
Eihän niitä kaikkia vauvan liikkeitä edes tunne.Ultrassaki joka kerta kuulemma liikkunut hyvin ja mä en välttis oo juuri mitään tuntenut,just sillon.Ja jos istukka on eessä kuten esim mulla niin sekin hieman vaikuttaa siihen miten ne liikkeet tuntuu.

Välillä,jos tuntuu,että on liian hiljasta niin oon juonu vaikka lasin kylmää vettä ja menny selälleen ja hieman töniny mahaa.Aina sieltä jotain liikettä on vastaukseks tullu  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Toukokuu 04, 2014, 12:54:00 ip
Heippa vaan kaikille!
Auttakaa ja kertokaapa mulle että mistä tietää vauvan liikkuvan tarpeeksi?
Kun aika vaimeena ne liikeet on aina tähänki asti tuntuneet ( tosin en tiedä mitä oottaakaan ku olin kuvitellu potkujen olevan jotain kunnon karate-potkuja heti alkuun). Ja nyt sitte neuvolan täti meni antamaan mulle lappusen jossa kerrottiin liikkeiden laskemisesta. Ja jos ei vielä pelkäisi kaikkia mahollista ni tän lappusen jälkeen sitä ainakin on "varma" että kaikki ei ole kunnossa :) Sen perusteella kun lapsen pitäs liikkua puolen tunnin välein vähintään sen 5-50 kertaa (tai sitten se oli tunnissa?) mutta ainakin tää mun asukki harrastaa pitkiä unia ja on aktiivinen sitte ku hänelle sopii eikä missään puolen tunnin jaksoissa... Tosin ohjeet oli tehty viikosta 32-34 eteenpäin ja minä elelen vielä viikkoa 27 joten ei varmaan kaikki vielä niin selkeästi tunnu?
Eikö tärkeintä oo että vaavi liikuskelee kumminkin ?

No ei mulla ainakaan puolen tunnin välein mitään välttämättä tunnu.Tuntuu hieman siltä,että vauvallakin on erilaisia päiviä mielialan suhteen.Välillä on enemmän liikettä ja välillä vähemmän.
Eihän niitä kaikkia vauvan liikkeitä edes tunne.Ultrassaki joka kerta kuulemma liikkunut hyvin ja mä en välttis oo juuri mitään tuntenut,just sillon.Ja jos istukka on eessä kuten esim mulla niin sekin hieman vaikuttaa siihen miten ne liikkeet tuntuu.

Välillä,jos tuntuu,että on liian hiljasta niin oon juonu vaikka lasin kylmää vettä ja menny selälleen ja hieman töniny mahaa.Aina sieltä jotain liikettä on vastaukseks tullu  :)

Meilläki taisi olla vaan rauhallisempi jakso meneillään, kun pikkunen on nyt taas rummuttanut masussa reippaasti :)  Sitä on huomannu hysteerisiä piirteitä itessään (ja mies on huomauttanut), vaikka vannoinki ettei minusta sellaista tulisi.. Mutta ehkä sitä seuraavan (sitä on jo mietitty:) )kanssa osaisi jo ottaa vähän rennommin. Kun kaikkki vaan on niin uutta ja omituista ja toisaalta valtavan ihanaa, sitä pelkää pieniäkin juttuja...


Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: veevuska - Toukokuu 04, 2014, 21:37:39 ip
Lyhyt kommentti täältä vaikka vauva onkin jo 1 kk... Tsemppiä Miaca ja kaikki muutkin odottajat ! Luulenpa, että raskauden edetessä niitä hysteerisiä hetkiä tulee väistämättä... Ainakin itselläni niitä tuli ekan kanssa, valitettavasti myös toisen raskauden kanssa vaikka lujasti olin päättänyt osaavani toka kerralla ottaa rauhallisemmin :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Toukokuu 04, 2014, 23:25:16 ip
Huomenna Naistenklinikalle käynnistykseen, ihan sama juttu kuin esikoisen kanssa eli rv 35+5. Syynä +2,5 käyrällä oleva vyötärönympärys vaikka painoarvio "vaan" 3243g perjantaina, keuhkot on kypsät ja epo hyvä. Saas nähä kuin käy.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: chaste - Toukokuu 05, 2014, 14:45:51 ip
Tsemppiä Eline sektioon!


Hei, onko täällä kellään kokemusta ihan hulluna seilaavista verensokereista alkuraskaudessa. Oon nyt rv 9+6 ja sokerit on ihan päin ties mitä. Esikoisen kanssa meni oikeen nätisti niiden käyrien mukasesti kaikki insuliinin vähennys ja korotustarpeet. Nyt en oo yhtään päässy vähentämään kun tuntuu että vetää korkeeks ihan jatkuvasti. Tai sitten jopa 1 yksikön pikainsuliinin pistäminen on liikaa ja on matalalla. Ihan hirveetä vuoristorataa. Oon ollu yhteydessä jo diabeteskätilöön, mutta vaikeahan heidänkin on neuvoa kun on näin tosi pahoja vaihteluita ja kuitenkin pistän ahkerasti. Eikä ruokavalio nyt niin paljoa ole raskauden edeltävästä muuttunut ja ei sillon näin pahoja vaihteluita ollut. On vaan tosi paha mieli kun koko ajan tulee korkeita arvoja vaikka miten mittaa. Allergia mulla on myös pahana, joten en tiiä voiko se vaikuttaa näin pahasti sokeriarvoihin.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Toukokuu 05, 2014, 19:32:10 ip
Toivottavasti ei jouduta sektioon (varmaan toiveajattelua  :o) mutta ballongilla yritetään kypsyttää ja käynnistää. Huomenna näkee miten onnistuu.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: chaste - Toukokuu 06, 2014, 14:09:34 ip
^Ai kauheeta! Sori, luin jotenkin ihan väärin! Tsemppiä siis käynnistykseen!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Toukokuu 07, 2014, 20:44:25 ip
^Ei mitään.  ;)

Uskomatonta mutta totta, ballonki toimi, kalvot puhkastiin klo 10, oksitosiinitipalle klo 13 ja lopulta 30min ponnistuksen tuloksena syntyi pieni tyttö viime yönä klo 1.30, 2995g ja 51cm.  :-* Kokoarvio oli perjantaina, 5päivää aimmin, jo 3,2kg eli ihan väärässä. No näitä sattuu. Pääasia että vauvalla kaikki hyvin, verensokerit toki matalalla mutta vaikuttaa lupaavalta että pääsis tipasta huomiseen mennessä pois. Aivan ihana! Ja olen niin onnellinen synnytyksestä, mahtava kokemus kaikkine kärsimyksineen!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: veevuska - Toukokuu 08, 2014, 00:32:41 ap
ihan mahtavaa, onnea Eline !!!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Pussukka-81 - Toukokuu 08, 2014, 11:33:29 ap
Onnittelut Elinelle tyttösestä! :) Ja muillekin jo aikaisemmin synnyttäneille onnittelut! :-* Oon viime aikoina käynyt täällä niin harvoin, etten enää pysy perässä näistä syntymistä. Yritän ryhdistäytyä. ;)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Toukokuu 08, 2014, 13:56:17 ip
Onnea Eline + perhe!

Kiitos, että olet kirjoitellut tänne käänteistä! Meillä mennään jo yli +2-käyrän (viikkoja 29) ja kovasti jo pyörii viimeiset viikot mielessä. Kahden viikon päästä seuraava ultra. Alkaa vähän jännittää...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Larla - Toukokuu 09, 2014, 10:39:23 ap
Onko mahanympärys vai pituus yli +2? Onko puhuttu lapsivesipunktiosta epo-indikaatiolla?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: chaste - Toukokuu 09, 2014, 11:06:12 ap
Paljon onnea Eline, hienoa että kaikki meni kuitenkin hyvin :)

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mappa - Toukokuu 09, 2014, 14:39:54 ip
Larla, lääkärit ovat vain todenneet, että vauva on pitkä (olen itse tiiraillut ultralaitteesta, että päänympärykset ja reiden mitta vastaavat n. viikkoa tai kahta vanhempaa - mitähän se meinaa käyrällä), mutta +2-käyrän kohdalla on ollut puhetta painoarviosta yleisesti... Olin kyllä itsekin aikanani aika iso, vaikkei äidilläni ole diabetestä, joten varmaan osittain perinnöllistä kokoa.

Muista ei ole ollut vielä puhetta. Olemme kyllä kyselleet makrosomiasta ja synnytyksestä, mutta toistaiseksi vastaukset ovat olleet sen suuntaisia, että pidä sinä huolta verensokeritasapainosta, he tarttuvat kyllä toimeen, jos vauva alkaa vaikuttaa makrosomiselta. Sain myös sellaisen käsityksen, että riippuu aika paljon lääkäristä, milloin synnytyksen käynnistämistä aletaan suunnitella ja millaisella synnytystavalla...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Toukokuu 09, 2014, 19:24:47 ip
Kiitos kaikille!  :) Tän ei-makrosomisen vauvan pään ympäryshän oli normaalikäyrällä, vatsanympärys päin prinkkalaa mitattu koska +2,5 käyrällä eikä tämän vatsanympärys nyt synnyttyä ole +:aa nähnytkään (varsin laiheliini on), reisiluu mitattiin normaalia pitemmäksi joka voi pitää paikkaansa koska on pitkä ikäisekseen (rv 36+0 siis oli 51cm) eli tosiaan pienistä mittavirheistä voidaan saada ihan väärä arvio. Mappa, painoarviohan lasketaan just vyötärönympäryksen ja reisiluun mitan perusteella ainakin, eli jos ne lasketaan väärin (millikin tekee ison eron) voi painoarviosta tulla ihan eri kuin todellisuudessa kuten meidän tapauksessa. Esikoisesta painoarvio kyllä piti paikkaansa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Toukokuu 13, 2014, 18:07:34 ip
En tiedä mihin ketjuun kuulun... Mut tänän oli äitipoli, ruskuaispussukka siellä näkyi mutta sikiökaikua ei saatu. ens keskiviikkona uus aika. Jos lasketaan viimesistä menkoista niin nyt oli viikkoja 6+1 mut jos oviksen eli hedelmöittymisajankohdan mukan niinsit olis 5+4 tai 5+3. Pitka aika odottaa ens viikkoon ja jännittää  ???
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Toukokuu 13, 2014, 19:53:22 ip
Toivottavasti ensi viikolla ultrassa näkyy myös vauvan alku. Varmasti tosi rankkaa odottaa viikko ja jännittää. Mutta sulla oli kyllä tosi aikaisessa vaiheessa eka äitipolikäynti, että ehkä siksi ei vielä näkynyt. Mulla on eka käynti huomenna ja silloinkin viikkoja vasta 8+3. Jännittää ihan hirveästi, että onko siellä elämää vai eikö ole. Onko sulla, Santtu79, kuitenkin raskausoireita? Mä odotan malttamattomana, että pahoivointi ja väsymys helpottaisi.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Toukokuu 13, 2014, 20:24:40 ip
Kamala väsy mulla on, pääkipu ja tissit kipeet. Ei juurikaan pahoinvointia mut ei mulla kyllä viimekskään tainnut alkaa se pahaolo vasta ku 8 viikolla..

Tuo nyt ehkä vähä rauhoitti mieltä kun tajusin LA:ta laskea oviksen mukaan. Mut veikkaampa että unettomat yöt tulee...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Toukokuu 14, 2014, 08:31:23 ap
Mä varmaan tuun hulluksi tässä viikon aikana, oon itkeä pillittäny koko aamun. Pönttö ihan sekasi, unohdin jopa bolustaa aamupalalle.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Toukokuu 14, 2014, 17:24:39 ip
Mun mielestäni täällä on joillain muillakin ollut niin, että ekassa ultrassa ei ole näkynyt mitään, kun raskaus on ollut niin varhaisessa vaiheessa, mutta sitten viikon päästä onkin jo ollut kaikki kunnossa. Mulla on peukut pystyssä, että viikon päästä saisit huokaista helpotuksesta.

Mulla on eka äitiyspolikäynti onnellisesti ohi. :) Neljä tuntia siihen meni ja välillä meinasi hermot mennä siihen odottamiseen, mutta erittäin hyvä käynti kuitenkin. Kohdusta löytyi elämää, vastasi viikkoja 7+1, joten vähän vähemmän kuin itse menkkojen perusteella olin laskenut. Ultrassa kaikki kunnossa. :D D-lääkärikäynti siihen perään meni myös ihan kivasti. Hobis oli erinomainen 6.0 %. :D Seuraava äitiyspoliaika on 18.6. Sitä ennen vielä 2.6. d-hoitaja-aika ja silmänpohjakuvaus, jota en kyllä ymmärrä, koska tämän vuoden tammikuussa on viimeksi kuvattu ja silloin kaikki oli kunnossa. Mutta mikäs siinä, jos taas kuvataan. Eka neuvola-aika on ensi viikolla 20.5. :D On tämä vaan niin jännää ja ihan uutta mulle! :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Toukokuu 18, 2014, 10:15:18 ap
No niin.Eilen käynti tayssissa ja painoarvio 2,3kg.Pikkusen yläkanttiin,mutta ei liikaa.Viimeksi 3 viikkoa sitten arvio 1,8kg.Nyt olen kyllä positiivisesti yllättynyt.Oon nähnyt painajaisia,että vauva olisi jo tässä vaiheessa ihan hillittömän suuri.Nyt viikkoja jo 32 ja 4.Itelle painoa oli tullut 1kg.Onneksi nyt on pahimmat syömishimot tasaantuneet.Oliskohan vain elimistön tapa kertoa,että nyt on kerätty tarpeeksi massaa imetystä varten? :D

Sisätautilääkäri ei oikein todennut mitn erityistä sokeriseurannasta,vaikka arvot eivät ihan tavoitteissa olekkaan.Eivät ne onneksi ihan niin pilkuntarkkoja ole,mitä etukäteen pelkäsin.

Siis minähän olen oikein positiivisella mielellä kerrankin,oho  8)


Tähän korjaus,että painoa tullut lisää 1kg kolmessa viikossa.Yhteensä tämän raskauden aikana sitä on tullut n.20kg ::)
Perjantaina oli taas sairaalakäynti.Yläkanttiin kasvaa edelleen,mutta ei vieläkään makrosominen.Muuten vaan iso jässikkä(2800).Ei puhuttu mitään punktiosta tai käynnistyksestä.Seuraava aika 26.5,sittenhän viikkoja olis jo 36+4.Toivottavasti ei tarvitse odottaa,että käynnistyy ihan itsekseen.On niin pitkä matka sairaalaan,että todella pelottaa  :-\
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Toukokuu 20, 2014, 17:39:49 ip
Tänään oli eka neuvolakäynti. Oli ihan hyvä käynti. Lähinnä vaan täyteltiin papereita ja sain kotiin paljon luettavaa. Parin viikon päästä on verikokeita ja seuraava, laajempi käynti on 1.7., jolloin tapaan myös neuvolalääkärin. Vieläkin on jotenkin tosi vaikea uskoa, että ihan oikeasti olen raskaana.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Toukokuu 20, 2014, 19:29:47 ip
heippa vaan täältä naikkarilta!

On kyllä viikossa taas tapahtunu hurjasti asioita Ensin neuvolassa todettiin verenpaineiden nousseen ja proteiinia pissassa. Sieltä lähdin päivystykseen tutkittavaksi minkä lopputuloksena lääkäri passitti takaisin töihin. Sitten jalkojen turvotus paheni ja työterveys laittoi sairaslomalle. Perjantaina olo huononi  ja pääsinki jo osastolle paineiden ja proteiinin takia..

Nyt on onneksi jo hyvä olo (sain verenpainelääkityksen). Nyt sitten vaan tarkkaillaan oloa ja levätään. Kotiin en ole ainakaan toistaiseksi pääsemässä mutta toiveissa on ennen synnytystä edes käväisemäään pääseminen.

Oliko täällä vielä muita raskausmyrkytyksen uhreja ? jos on niin olis kiva kuullla miten teidän synnytykset totetutuivat ja miten hoito muuten sujui?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: shm1982 - Toukokuu 20, 2014, 20:54:38 ip
Paljonkos sulla Miaca on viikkoja kasassa?

Mulla on kaksi kertaa ollut raskausmyrkytys. Noin 36 viikolla todettu ja vuodelepoon laitettu ja sitten mut on leikattu 37+4 ja 37+6. Molemmista otettiin lapsivesipunktiot siinä "tilannetta seuratessa". Toisesta mulla nousi verenpaineet ensiksi ja siihen sain verenpainelääkityksen enneku ilmesty prot.pissaan ja vuodelepoon jouduin.

Raskausmyrkytys on siitä salakavala tauti ettei sitä voinnissansa mitään erikoista huomannut, vasta sitten kun leikkaus oli ohi ja siitä päivä kaksi kulunut vasta huomasi kuinka olikin helpompi olla.

Esikoisen aikana mä pääsin viikonlopuksi kotiin käymässä ja määräyksenä että edes ruokaa ei saa tehdä. Mies pitikin mua silloin kuin kukkaa kämmenellä =)
Ja tosikkoa odottaessa jouduin verenpaine lääkitystä vielä jatkamaan sairaalasta (synnytyksen jälkeen oltiin melkein viikko sairaalassa) kotiutumisen jälkeenkin mutta kotona iski kauhea nokkosrokko josta olin varma että johtui siitä albetolista. Se päätettiin purkaa pois ja kun nokkosrokko alkoi lieventymään alkoi ne verenpaineetkin sitten laskea. Mikä lie ressireaktio oli. Muistan että kun sen albetolin aloitin niin mun käsivarsia alkoi kutiamaan hirveästi (samalle alueelle se nokkosrokkokin sitten tuli) mutta ei muuta oiretta tullu vastakun kotiin päästiin.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Toukokuu 21, 2014, 20:17:58 ip
Ja sieltähän ne sykkeet tänään löytyi  :D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: kellyf - Toukokuu 22, 2014, 10:40:03 ap
Onnea Santtu! :)

Mä en olekaan täällä palstalla vähään aikaan käynyt. Poika syntyi 2/2013 ja on nyt siis 1 v 3 kk reipas jässikkä. Kaikki on mennyt mainiosti, mitä nyt itse kävin läpi synnytyksenjälkeisen masennuksen, mutta siitäkin ollaan selvitty kun sain apua (koska sinnikkäästi sitä itse pyysin).

Raskausmyrkytyksestä (Miacalle): mulla oli aikamoista turvotusta noin viikolta 30 lähtien. Viikon 36 kontrollissa todettiin virtsassa valkuaista ja kohonnut verenpaine. Sektio (silmänpohjien tuoreen laseroinnin takia) oli suunniteltu viikolle 38+3, mutta raskausmyrkytyksen takia jouduin osastolle viikolla 36+4 ja sektiota aikaistettiin viikolla. Olin vuodelevossa osastolla vajaan viikon. Vauva voi koko ajan hyvin, sykkeitä seurattiin aktiivisesti ja kyllä hän oli sen verran kova liikkumaankin, etten pelännyt mitään.

Sektio tehtiin viikolla 37+3 ja kaikki meni hyvin; poika oli 2 päivää keskolassa sokereiden ym. takia, mutta pääsi sitten vierihoitoon. Itseltä turvotus lähti sairaalassa. Söin verenpainelääkettä vielä parisen viikkoa sektion jälkeen, mutta sen jälkeen lukemat palautuivat normaaleiksi. Valkuaistakaan ei kontrollikäynneissä enää virtsasta löytynyt. Sain sairaalassa hyvää hoitoa ja lepo oli tosiaan ainoa ratkaisu asiaan, sekä tietty synnytyksen aikaistaminen :). Kyllä kaikki menee varmasti hyvin!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Toukokuu 22, 2014, 12:07:10 ip
Ihanaa, Santtu, että kaikki oli kuitenkin hyvin! :) Viikon piinallinen epätietoisuus palkittiin just toivotulla tavalla!

Mä alan olla jo tosi väsynyt tähän huonoon oloon. :( Varsinkin iltaisin on ihan järkyttävä olo. Sen lisäksi maha näyttää siltä, kun olisin jo kunnolla raskaana, kun se on ihan turvoksissa ja epämiellyttävä olo mahassa. Mies totesi yhtenä iltana, että mun raskaus näkyy jo, mutta piti tuottaa pettymys, kun sanoin, ettei se vielä näy, pelkkä pömppö vaan. Mutta ehkä tämä menee kohta ohi ja olo helpottuu.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Larla - Toukokuu 22, 2014, 20:52:06 ip
Valitan,mutta pömppö voi säilyä. Mulla on ollut aina kauhea turvotus ja maha kipeä ekan kolmanneksen ja sitten se turvotusmaha on vaihtunut oikeaksi vauvamahaksi salakavalasti ilman pienenemistä. Multa on kysytty 6+3, ootanko. Se turvotus on oikeasti paha ja kipu myös. Nyt en odota, mutta näin on mennyt kolme (+2xkm) raskautta.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Toukokuu 22, 2014, 21:19:53 ip
Ei mua oikeastaan edes se pömppö niin haittaa, kun mulla muutenkin helposti on pömppövatsa. Aika monta kertaa mun on luultu olevan raskaana, vaikka en todellakaan ole ollut. Mutta tämä ympärivuorokautinen oksettava olo, mikä pahenee iltaa kohden ja tosi kurja olo mahassa alkaa jo väsyttää. :( Syön epäterveellisesti kun mikään ei maistu ja ruokaa menee roskiin, kun sitä ei tule syötyä. Olo on kaikkea muuta kuin hehkeä, mutta silti tänään psykoterapeutti sanoi, että näytän jotenkin tosi kukoistavalta. Että raskaus on tehnyt musta tosi kukoistavan. ::)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Miaca - Toukokuu 22, 2014, 23:24:34 ip
shm1982:lle mulla on viikkoja vasta 31, ja siksi vähän  huolettaaki tää loppuaika. Tosin lääkäri lupasi käydä pihalla ja ei ihan täys lepoa määränny...vielä
Mutta hyvässä hoidossa ollaan,joten aika näyttää miten käy. Onneksi kaikki istukassa ja vauvalla muutenki on toistaseksi hyvin :) Niin ja hyvä kuulla että viikonloppu- lomaa on mahollista saaha. Kyllä se kotisohva sairaalasängyn voittaa...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Toukokuu 27, 2014, 19:42:32 ip
Eilen oli kontrollikäynti polilla.Sydänkäyrässä näkyi pieni harppaus alaspäin ja piti mennä sitten osastolle katsomaan käyrää vielä tarkemmin.Katsoivat että kestääkö vauva huonosti supistuksia.Käyrä kuitenkin näytti lopulta hyvältä.Alkoivat vaan huolestumaan verensokeristani joka huiteli pari kertaa korkealla.Olin jotenkin hysteerisessä tilassa ja koitin selittää,että johtuu ihan tästä tilanteesta.
Taisin kyllä aika tylystikkin sanoa,että mua ei just nyt kiinnosta v*****kaan teidän kanssa jauhaa sokereista.
Huomenna ja perjantaina taas katsomaan käyrää ja ens maanantaina sitten katsotaan,että käynnistetäänkö.Vauva oli laskeutunut jo ja paikatkin oli hieman alkaneet kypsyä.Lääkäri ei oikein ollut varma tehdäänkö punktioo.
Painoarvio 3,5kg,mutta ei makrosomiaa.
En olis kyllä ikinä uskonut,että tämä ottaa henkisesti näin koville.Tuntuu,että pää hajoaa pieniksi palasiksi eikä mulle jää voimia hoitaa vauvaa.Toivottavasti tämä helpottaa synnytyksen jälkeen.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: shm1982 - Toukokuu 28, 2014, 19:57:01 ip
Marika81: Olisin itse voinu kirjoittaa tuon sun viimeisen kommentin pään hajoamisesta... käyn samoja tunteita läpi. Pelkään myöskin sitä että kun synnytys on ohi murrun aivan täysin eikä sen jälkeen tuu mistään mitään. Olo on kyllä tällähetkellä sellainen kuin eläisi kurkku veitsen terällä. Vielä hetken pitäisi pysyä pää kasassa.. Tarkalleen suunnilleen kaksi viikkoa...

Oma napa: tänään 34+0 ja painoarvio noin 3.5-4 kg huiteis... sydän käyrät ja napanuora virtaukset hyviä. Otettin lapsivesipunktio epon varmistukseksi ja sain kortisonit. Jos tulokset on sellaset että keuhkot on ei-kypsät ja epo normaali menen sunnuntaina synnärille käymään sydänkäyrässä ja keskiviikkona uusitaan punktio. Silloin sitten varmaan keuhkot on kypsät niin luulempa että leikkaus tehdään ensiviikon perjantaina tai seuraavan viikon alussa...mua niin jännittää. Sterilisaatio paperit täyttelin edellis kerralla äitipolilla joten senkin puolesta helpottunu olo...Nyt sitten armotonta vauvan vaatteiden pesua ja sairaalakassin pakkaamista. Pitää vaan kovasti toivoa että epo on hyvä!!!

Tsemppiä ja jaksamista kaikille!!! Ja onnittelut heille jotka oli saanut hyviä uutisia!=)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Eline - Toukokuu 29, 2014, 23:53:48 ip
Etenkin Marikalle ja shm1982:lle tulin vaan sanomaan että tsempit loppuun, kyllä se stressi helpottaa ja on kaiken sen arvoista kun saatte käärön syliin!  :-* Mulla ainakin on loppuraskaudet olleet ressaavia mutta vauvat sitten niin ihania että leijuu vain onnesta. <3 Toki häiritsee kun imetyksen takia verensokerit seilaa ees taas mutta onneksi ei vaikuta kehenkään muuhun kuin itseen se ja todella sen arvoista imetyskin. :) Parhaillaan tämä kolme viikkoinen tyttö rinnalla eikä onnella mitään rajaa. :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 02, 2014, 11:42:10 ap
Tänään silmänpohjakuvaukseen. Edellinen kuvaus oli kyllä tammikuun lopussa, joten ei yhtään huoleta, että olisi muutamassa kuukaudessa mitään muutoksia tullut. Lähinnä mietin, että kuinka paljon kuvauksen jälkeen mahtaa häiskäistä, kun on tosi aurinkoinen päivä tänään. Aiemmat kuvaukset on mulle aina tehty pimeään vuodenaikaan.

Pahoinvointi alkaa helpottaa. :) Vieläkään ei tosin monikaan ruoka maistu, vaan tekee pahaa ja meidän ruokalasku on pienentynyt huimasti, kun ei tarvi ostaa hedelmiä, kasviksia, maitotuotteita eikä leikkeleitä. Voisin elää pelkällä leivällä. Toivottavasti pian taas voisin ruveta syömään monipuolisemmin ja terveellisemmin. Pahoinvoinnin lievittyessä onkin sitten iskenyt ihan valtava väsymys ja voimattomuus. Tuntuu, että en meinaa jaksaa tehdä oikein mitään.

Vielä pitäisi malttaa odottaa reilu 2 viikkoa seuraavaa ultraa. Sen jälkeen tästä raskaudesta ehkä uskaltaisi kertoa muillekin.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 02, 2014, 17:08:10 ip
Silmänpohjakuvaus onnistuneesti takana. :) Kylläpä sitten häikäisikin kuvauksen jälkeen. Ihan mahdoton olla ulkona. D-hoitajakäynnin tuloksena Levemir jaettiin kolmeen pistokseen, sain lisää liuskoja sekä ketoainemittarin. Hobis oli edelleen 6.0 %. :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: teikku - Kesäkuu 03, 2014, 06:52:59 ap
Heido!
En ole aiemmin tänne kuulumisia kirjoitellut, mutta nyt ajattelin kun niin ruhtinaallisesti aikaa :)
Rv 33 menossa (tarkalleen 32+2). Viime tiistaina äitipolin tarkastuksessa löytyi funneli ja lapsi laskeutunut vähän, lisäksi synnytyksen riskiä lähiviikkoina arvioiva testi oli lievä positiivinen. Jouduin osastolle lepohoitoon, vain vessassa ja pesulla käynti luvallista. Kortisonipiikki heti ensimäisenä iltana ja toinen seuraavana iltana. Perusinsuliinia jouduin nostamaan 12ky/vrk ja ateriainsuliineja puolella entisiin. Olipa työ! Onnistuin kuitenkinpitämäään sokerin koko rytinän ajan 3-7.7 välillä ;) nukkumisesta eikyllä tullut toimea alkuunkaan. Sunnuntaina sitten uusi tarkastus, ei merkittävää muutosta ja pääsin kotiin ankarin varoituksin, ihan mitään ei saa tehdä. Sunnuntaina (rv tasan 32) lapsen painoarvio oli 1989g tai 1998g eli hivenen alle pari kiloa. Lääkärinmukaan loistavasti keskikäyrällä, mitä mieltä olette?
Nyt sitten ensi perjantaina seuraava tarkastus (mikäli ei lähde syntymään ennen sitä) jolloin kaikki mahdolliset samalla kerralla; äitipolilääkäri/ silmänpohjien kuvaus ja sisäpolilääkäri. Mutta ompa ihanaa kotisohvalla makoilla!

Ps. Mitään muita ongelmia minulla ei ole ollut kuin supistukset viikolta 25 alkaen ja nyt tämä. Ei verenpainetta, ei turvotusta, jne. Ainut pikkuvaiva levottomat jalat iltaisin.

Kiitos, kommentoikaa tai kysykää jos jotain tulee mieleen ;)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: chaste - Kesäkuu 03, 2014, 08:26:56 ap
teikku kuulostaa jotenkin hienolta että sulta on testattu kaikki mahdollinen ja tehty kaikki että vauva vielä pysyy masussa. Mun esikoinen syntyi 31+4 ja painoi 1980g eli oikein hyvänkokoselta vauvalta myös sulla vaikuttaa. Nyt vaan oikeesti makaat!

Mä ite sain jo viime pe sätkyn kun alko valumaan jotain (valkovuotoa) kovasti housuun ja mietin et noni, nyt tulee lapsivettä (esikoisesta alko lapsivedet valuu 31+0). Olin flunssassa samalla ja kävin työterveyslääkärillä, joka onneks oli myös gyne. Tarkisti että kohdunkaula oli kiinni ja napakka ja kyseessä oli siis ilmeisesti vaan hiiva. Koska se runsas vuoto loppu päivässä kun käytin canestenia. Mul ois ollu tänään ulkomaanreissu mutta lääkäri sit kirjotti saikkua eiliselle (millon oli lento) niin ei onneks tarvinnu sinne lähtee. Täytyy sanoo että tällä kertaa kyllä pelottaa ihan sikana enemmän. Ja tänään vasta rv 14+0.

Ja kaikenlisäks verensokerit heittelee ihan jatkuvasti enkä saa niitä millään pysymään tasasina. Joko on koko ajan ihan sika korkeella tai sit vetää nopeesti matalaks.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 10, 2014, 13:54:05 ip
Mulla on hypoja koko ajan. :( Olen vähentänyt Levemiriä vaikka kuinka paljon, mutta hypoja vaan tulee koko ajan. Ainoa ajankohta, jolloin ei tule hypoja on ilta, jolloin verensokerit nousee helposti ja on jopa 15. Tämän takia Levemir jaettiin kolmeen osaan, mutta nuo aamun ja päivän annokset on jo ihan minimaalisia, joten ei niistä oikein voi enää paljon vähentää; aamulla 2 ky ja päivällä 4 ky Kaikki hypotuntemuksetkin on kadonnut jonnekin. :( On ollut nyt muutama aika paha hypo, jotka on aiheuttanut miehelle ihan hirveän pelon, että multa lähtee vielä henki.

Sen lisäksi pahoinvointi tuli takaisin. Ja hirveä väsymys myös. Neuvolan labroissa Hb oli ihan hiukan viiterajan alapuolella 115, mutta en viitsisi rautaa syödä, kun vatsavaivoja on jo nyt ihan tarpeeksi.

Nyt on menossa vasta rv 11+1 ja tuntuu, että olen jo nyt ihan väsynyt diabeteksen hoitoon, pahoinvointiin ja uupumukseen ja koko ajan hirveä stressi ja pelko tulevan vauvan hyvinvoinnista. :( 
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: veevuska - Kesäkuu 10, 2014, 22:44:45 ip
vastailen pikaisesti Kaisalle vaikken nyt enää raskaana olekaan vaan 2 kk ikäisen ja 4 vuotiaan äiti, eli tuoreessa muistissa... Kuulostaa tosi tutulta nuo alkuraskauden hypot...nyt sun täytyy olla niiden kanssa tosi tarkkana. Mullakin oli molemmissa alkuraskauksissa muutamia hankalia hypoja ja seurauksena kyllä ylipäätään oli alkuraskauden muutaman kilon painonnousu johtuen hurjasta tankkailutarpeesta mutta se on sinänsä pieni murhe. Pahoinvoinnista, mulla oli sitä johtuen myös noista hypoista, eli raskaana ollessa saattoi pahoinvointi olla ainoa oire hyposta, voisko sulla olla siihen liittyvää myös ? Tuo että on hypo ja pahoinvointi, on välillä tosi hurjaa kun tuntuu ettei saa hypoa korjattua, vinkkinä kylmä tuoremehu toimi mulla :) Tsemppiä, selviät kyllä ja jaksat kun muistat mikä ihana palkinto lopuksi odottaa....
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 11, 2014, 09:27:39 ap
Kiitos Veevuska! :) Tuntuu hirveältä, että valitan tästä raskaudesta, vaikka pitäisi olla vain onnellinen, että on vauva tulossa. Ja olenhan minä. En jaksaisi odottaa, että vatsa kasvaa enkä varsinkaan sitä, että loppuvuodesta pitäisi sitten vauvankin syntyä. Mutta nuorempana ajattelin, että raskaana oleminen on ihanaa, mutta ei tämä alku ainakaan ole ollut, enkä usko, että stressi verensokereista hellittää ennen kuin vauva on sylissä.

Sitten tuntuu, että en saa mieheltä oikein yhtään ymmärrystä tähän mun oloon. Mieskin päätti lopettaa mielialalääkityksen sopivasti muutama viikko sitten, joten nyt on pinna kireällä ja riidellään tosi helposti kaikesta. Mies valittaa, kun en ole ollut pahoinvoivana kovin innostunut mistään makuuhuonepuuhista. Ilmeisesti pitäisi jaksaa touhuta entiseen malliin, vaikka oksettaa ja maha on turvonnut palloksi. Sen lisäksi valitan kuulemma liikaa väsymystä ja teen liian vähän kotitöitä. Meistä minä käyn töissä, kun mies on työkyvyttömyyseläkkeellä ja päivät kotona. Ennen miehelle ei ollut mikään ongelma käydä kaupassa, tehdä ruokaa ja siivota sillä välin kun olen töissä, mutta nyt munkin kuulemma pitäisi enemmän osallistua. Ja kaiken lisäksi en kuulemma välitä terveydestäni riittävästi! Ymmärrän kyllä, että muutaman pahan hypon jälkeen mies on ruvennut pelkäämään hypoja, kun nähnyt läheltä, kun olen ihan sekaisin. Mutta se, että mulla on hypoja, ei todellakaan tarkoita, ettenkö välittäisi mun terveydestä. Tuntuu, että tällä hetkellä en juurikaan muuta mieti kuin verensokereita. :(

Vielä tasan viikko seuraavaan ultraan. En malttaisi odottaa. :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: D1,basedow,toive! - Kesäkuu 16, 2014, 14:30:36 ip
Heips,

täällä takana äippäpoli käynti, mikä oli lyhyt ku mikä!. Aamulla lähdin pää täynnä kysymyksiä lääkärille ja d-hoitajalle, ja 30min päästä lähdin kotiin kysymättä yhtäkään niistä kysymyksistä mitä halusin, enkä edes nähny koko d-hoitajaa :D. Onneks kaikki kuitenkin oli masussa hyvin (31+4rv,paino arvio 2166g). Mun kysymykset mitkä olisin halunnu kysyä lääkäriltä olis liittyny synnytykseen ja ajankohtaan ja punktioon yms. mutta lääkäri vaan totes että kaikki hyvin ja uus aika 2vko päähän.
Nyt kysyn teiltä kanssa siskot, miten ihmeessä jaksatte odottaa aina uutta aikaa? ku mihinkää ei kukaan osaa sanoa mitään! eli kun tilanteet voi muuttua nopeasti tai sit ei tapahdu mitään. Mulla ainakin koko kesä ilman suunnitelmia ku en tiiä syntyykö vauva 2vko päästä vai 8vko. syntyykö se alateitse vai sektiolla yms. Eihän sitä ikinä tietenkää tiedä (raskausmyrkytykset, lapsivedenmenot yms) mut mä haluisin niiin tietää ja tää odottaminen tuntuu tuskalta ja epä tietosuus. Esikoinen synty sektiolla heti lvpunktion jälkeen rv35 ja oli 4,2kg.
Noh valittaa ei kai saa kun mahassa kaikki hyvin, oma olo kans ihan ok. hobis 7.9% ja oli lääkärin mielestä tosi hyvä ?! mikä mua ihmetytti kun ei se kuitenkaa mikään sika hyvä ole. Kertokaa mulle miten jaksatte odotella tietoja aina viikon/kahen välein ja sittekää ei saa tietoa kun vauvan voinnista? anteeks sekava ja pitkä teksti.
hyvää odotusta kaikille!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 18, 2014, 10:17:01 ap
Tänään oli äitiyspolikäynti. Ultrassa kaikki oli hyvin. Tuntui ihan ihmeelliseltä katsella pienen ihmisen alun liikkeitä. Viimeksi en nähnyt ultrassa mitään, mutta nyt näin ihan selvästi vilkkaasti liikkuvan sikiön, joka jo muistuttikin ihmistä. Oli se kyllä aika ihanaa. Viikkoja nyt 12+2.

Diabeteslääkärikäynti siihen perään oli kyllä sitten yhtä tyhjän kanssa. Lääkäri ei kysellyt oikein mitään tai sanonut mitään. Levemirin 3 pistosta muutettiin taas 2 pistokseen ja annoksia vähennettiin. Hobis oli erinomainen 5.8 %.

Viimeksi olin äitiyspolilla yli 4 tuntia, mutta nyt selvisin kummastakin lääkäristä alle tunnissa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Kesäkuu 20, 2014, 10:20:05 ap
D1, mulla esikoisen kohdalla tiedettiin että tulee suunniteltu sektio (silmien takia). Siltikään kukaan ei missään vaiheessa ottanut mitään kantaa mun kyselyihin sektion ajankohdasta tai yleensäkkään mistään sektioon viittaavasta. rv34 mulla sitten tuli raskausmyrkytys ja vaikka jouduin osastolle vieläkään en saanut kysymyksiin vastauksia. rv36+0 mä menin sen verran huonoon kuntoon että aamulla lääkärit päättivät että tänään tehdään sektio, joka sitten loppujenlopuksi päätyi hätäsektioon.

Mä oon viimeset 6 viikkoa yökännyt, oksentanut ja voinut pahoin 24/7, toissa päivänä kävin akupunktiossa ja tadaa, tänä aamuna olen ollut hereillä 2,5h eikä vieläkään olo ole huono!!!!  :) mä niin nautin!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 20, 2014, 12:36:07 ip
Hyvä, jos akupunktio auttoi pahoinvointiin. Itse kokeilin kamomillateetä, kun neuvolan papereissa luki, että se voisi auttaa. Eipä juurikaan auttanut. Nyt on viikkoja 12+4 ja ajattelin, että pahoinvointikin olisi jo tähän mennessä loppunut, mutta edelleen jatkuu. Varsinkin iltaisin on tosi huono olo. En sentään onneksi oksenna. Syöminen auttaa pahoinvointiin ja jatkuvien hypojenkin takia on pitänyt juoda paljon mehua, joten painoa on tullut 3 kg lisää ja se harmittaa, kun ei kai painon pitäisi vielä tässä vaiheessa nousta.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mini - Kesäkuu 21, 2014, 14:15:29 ip
Kuumeilijoista tänne aina välillä myös kurkkaillen..  ;)

Entiseltä lastenhoidon opettajaltani sain vinkkauksen joskus pastilleihin liittyen tuohon pahoinvointiin.. Suosittelen kokeilemaan!  :) Ja pastillin laadulla ei ole merkitystä!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Kesäkuu 26, 2014, 11:20:54 ap
Miulla oli kanssa alkuraskaudessa noiden sokereiden kanssa ongelmaa, joten tuttua tuo stressi ja huoli vauvasta. Onneksi nyt on hyvät arvot olleet ilman suurempia "taikoja". Alussa miun ongelma oli lähinnä liian korkeat sokerit, kun vaikka kuinka laittoi insuliinia niin ei alle 10 laskenut. Liekö hormoni ym.muutokset vaikuttaneet asiaan. Pari oireetonta hypoakin ehti tulla, mutta niitä ei nyt enää onneksi ole tullut.
Pitkäaikaisarvo mulla on ollut koko raskauden ajan laskussa ja olikohan 6,4 viimeksi. Mietin vaan sitä, kun oon hiukka laiska mittaamaan sokereita, että onko muilla ollut sellaista? Ajatuksissa on monesti että pitäis enempi mittailla, mutta sitten se jää. Tunnistan kyllä hyvin jos sokeri alkaa mennä korkealle. Mittaan ne ateriaparit aina reilu vkon ajalta ennen lääkäriä, mutta se väliaika sitten menee vähemmillä mittauksilla.
Huomenna olisi virallisesti rakenneuä ja siinä tarkastellaan kohtuvaltimovirtauksia, kun mulla kahdessa edellisessä ultrassa on niissä ollut jotain pientä häikkää. Onko tästä muilla kokemuksia? Johtuuko se diabeteksesta? Saas nähdä kehotetaanko minua noudattamaan taas diabeetikon ruokavaliota kätilöiden/th toimesta, kun joka kerta ollut sama juttu. Jotenkin eivät ole sisäistäneet että mulla on ykköstyyppi ::) viimeksi kysyi, että olikos se insuliini käytössä jo ennen raskautta.
Tulipa pitkä teksti, mutta joskus kiva kysyä/purkaa tuntoja :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Kesäkuu 26, 2014, 13:37:44 ip
Hei taas, alan pikkuhiljaa tuolta kuumeilijoista tähän ketjuun siirtymään. Toivottavasti on onni matkassa tällä kertaa.

Mua huolettaa taas alkuraskauden sokerit. Aikamoisen työn takana on pitää alle kympissä. Hobis oli viimeksi 7,2 %, joten siitä en kuitenkaan ole vielä huolissani. Eipä ole edelleenkään havaittavissa mitään alkuraskauden hypoihin viittaavaa, basaaliannosta on tullut kasvatettua jo melkein 10 u/vrk.

Piiu, millä viikoilla sulla alkoi sokerit tasoittumaan? Toivoisin, että mullakin tää on vain jotain alkuviikkojen hässäkkää ja jossakin vaiheessa pääsisi edes vähän helpommalla.

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 26, 2014, 14:09:17 ip
Kivaa, Snanna, kun sinäkin pääsit tälle puolelle. Täällä on niin hiljaista nykyään. Pidän sulle peukut pystyssä, että kaikki menee tällä kertaa hyvin!

Musta tuntuu, että pahimmat hypot alkaa olla takana. En ole nyt ainakaan reiluun viikkoon joutunut juomaan yhtään mehua, kun jossain vaiheessa niitä meni monta päivässä. Levemir-annos on kyllä laskenut alle puoleen siitä mitä se oli ennen raskautta.

Minin ehdottamat pastillit pahoinvointiin ei toiminut mulla. Halusin sokerittomia pastilleja ja mies ostikin monta rasiaa. Ne oli sitten liian hyviä ja koko rasia tuli syötyä kerralla. Eikä mun maha kestä enää sokerittomia karkkeja, joten kärsin sitten koko päivän turvonneesta pallomahasta, vatsakivusta ja tosi inhottavasta olosta. Seuraavana päivänä söin kohtuudella, mutta maha ei tykännyt edelleenkään eikä edes auttanut huonoon oloon. Pitää vaan toivoa, että pian helpottaa. Viikkoja nyt 13+3, joten eikö sen nyt pian pitäisi jo loppua.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Kesäkuu 26, 2014, 16:40:48 ip
Mie en nyt tarkkaan muista milloin sokerit alkoi kunnolla tasoittumaan, mutta oisko siinä 10 vkon tietämillä. Alussa ennen positiivista testiä mietin että kumma juttu kun sokerit on niin korkeat ja sitä jatkui useampi viikko kuitenkin testin jälkeenkin. Jostain vkosta 15-16 olen saanut taas nostaa insuliinimääriä aterioille, mutta nyt olen pitänyt samana ja sokerit ok. Mulla menee aika paljon insuliinia, aamuisin 4yks./10hh muulloin 3yks/10hh. Raskaus on nyt vkolla 19+5. Mitenkähän paljon joudun vielä nostamaan tuota insuliinimäärää raskauden edetessä..
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Kesäkuu 27, 2014, 10:05:31 ap
Toivottavasti mullakin tulisi se tarpeen tippuminen pian... Yöllä sai herätä kolme kertaa bolustamaan lisää ja silti vs ei mennyt alle seitsemän. Aamulla taas nostin basaalia ja nyt reilun aamupalakorjauksen (ja olemattoman 15 gHH aamupalan jälkeen) sensori näyttää vitosen pintaan.

Viikkoja vasta se 5+4, pitkä tie vielä edessä.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Kesäkuu 27, 2014, 12:43:16 ip
Toivotaan että sokerit alkaisi sinullakin Snanna tasoittumaan mahdollisimman nopeasti. Minua huoletti korkeat sokerit alussa, mutta äitipolilla lääkäri sanoi, että ei ole huolta, kun ei jatkuvasti ole korkeat. Siitä kyllä mainitsi, että hypoja ei saisi tulla. Siitä olen ollut tarkka ettei niitä tulisi.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Kesäkuu 27, 2014, 13:27:39 ip
Mulla on ollut alkuraskaudessa hypoja tosi paljon ja olen kyllä useasti pelännyt, mitä tuhoa ne pikkuruisessa sikiössä saa aikaan. Mä olen kuitenkin  saanut sellaisen käsityksen, että vaikka hypot onkin aivan inhottavia, niin sikiölle niistä ei ole haittaa, toisin kuin korkeista verensokereista.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Kesäkuu 28, 2014, 12:56:36 ip
Juu miulla kanssa on sellainen käsitys että ei niistä hypoista syntyvälle lapselle ole haittaa. Lääkäri vaan sanoi minulle että niitä ei saisi tulla. Jatkuvasti korkeat sokerit eivät hyvää taida pikkuiselle tehdä, mutta satunnaisista korkeista ei kait pitäisi mitään haittaa olla. Tällainen käsitys minulle ainakin äitipolin ensikäynnin jälkeen jäi, kun sitä kysyin. Eilen lääkäri siellä sanoi, että parasta tietenkin vauvalle olisi mahdollisimman tasaiset arvot.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 02, 2014, 10:36:20 ap
Eilen oli neuvola. Tuntui tosi turhalta käynniltä ja ärsytti sen takia herätä vapaapäivänä aikaisin aamulla. En ollut neuvolassa montaakaan minuuttia. Kyllä mä osaan kotonakin katsoa painon ja verenpaineen. Sydänäänet oli ihana kuulla, kun mulla on koko ajan pelko, ettei pieni sikiö mun sisällä edes ole hengissä, mutta on se kuitenkin. Terveydenhoitajan mukaan en ollut käynyt labroissa, joissa kyllä olin käynyt, mutta terveydenhoitaja ei niitä jostain syystä nähnyt. Rautakuurin sain väsymykseen. Hb on katsottu viimeksi n. kuukausi sitten mutta ei sitä nyt edes katsottu. Olin ihan ihmeissäni, kun terveydenhoitaja alkoi antaa uutta aikaa, kun tuntui, että justhan mä siihen tuoliin istuin ja mitään asioita ei oikein käsitelty. Tosin enhän mä edes tiedä, mitä neuvolassa yleensä tehdään tai puhutaan, kun tämä on mulle vielä ihan uutta. Mutta käynnistä jäi kuitenkin kurja olo.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: D1,basedow,toive! - Heinäkuu 03, 2014, 13:39:24 ip
Heips,
Munkin mielestä neuvolassa käynnit on ollu tosi turhia. Ku mihinkään terveyteen liittyvään ne ei ota kantaa kun on "erityis sairaanhoidossa" joka hoitaa terveyden. Mut toisaalta neuvolassa voi sit puhua kaikkea muuta, kysellä ja puhua mitä mielessä liikkuu, et on ne sillee tietty ihan hyviä. Mutta tyhmää jos sulla kaisa kesti se vaan muutaman minuutin! eihän siinä ehdi edes moi sanoa. Mulla neuvola kestää aina sen tunnin verran :)

Mulla sokerit lähteny vihdoin laskusuuntaan rv 34, JES! eli nyt koko ajan sokerit pysyy nätisti 4-9 välissä :)
Koska tähän asti ne on ollu koko ajan vaa korkeempia ja korkeempia ja inskaa saanu koko ajan lisätä ja vahdata mittarilla että missä korkeuksissa ne huitelee.Mut vihdoin ne asettu! saa nähä kuinka pitkäks aikaa :D

Olin eilen äippäpolilla (rv33+6) ja vauva voi oikeen hyvin ja kasvaa hienosti yläkäyrällä, mutta ei sen yläpuolella (vielä ainakaa) paino arvio oli 2703g, Mutta koska esikoinen oli pahasti makrosominen ni aika lapsivesipunktioon varattiin ja se olis tasan viikon päästä (rv35), Nyt vaan jännitetään mitkä tulokset sieltä tulee ja mitä ohjeita/aikatauluja saan jatkoon. tzemppiä kaikille sokereiden ja maha asukkien kanssa!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 03, 2014, 18:27:16 ip
Kaisa81: Onpas sinulla ollut sitten lyhyt käynti. Tuntuu varmasti todella tympeältä, kun on joutunut noin lyhyen ajan takia menemään sinne.

Miun ensimmäinen neuvola silloin rv.8 kesti noin 2,5h. Oli kyllä aika pitkä aika, mutta siinä käytiin kaikkea mahdollista läpi. Muista neuvolakäynneistä ei olekaan kokemusta, kun en ole käynyt siellä sen jälkeen. Seuraava aika annettiin heinäkuun loppupuolelle.

Millainen kokemus se lapsivesipunktio oikein on? Siitä sanottiin jo alkuraskaudessa, että saatetaan tehdä, enkä niin kovin innoissani ole siitä ajatuksesta.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: teikku - Heinäkuu 04, 2014, 05:55:52 ap
Onko usealle käynyt niin että painoarviosta huolimatta (joka siis olisi normaali/ noin keskikäyrällä) lapsi olisikin ollut makrosominen? Eli voiko painoarvioon pääsääntöisesti luottaa? Liikkuuko makrosominen/ hapenpuutteesta kärsivä vauva hyvin, ei varmaan? Kiitos vastauksista!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: D1,basedow,toive! - Heinäkuu 04, 2014, 08:06:29 ap
heips,

Piiu täältä löytyy keskusteluita juuri tuosta punktiosta, jos laitat haku sanaksi punktio/lapsivesipunktio niin löytyy. Mulla tehtiin se viime raskaudessa rv 35, koska vauva oli todella makrosominen, meni yläkäyrien yläpuolella ja oli ottanu 1,5vko:ssa valtavan kasvupyrähdyksen. Toimenpide oli minusta helppo: aamulla sydänkäyrään sitten mahaan pinkkiä mömmöä (eli sitä sterilisointi ainetta), ultra mahalle ja kun oikea kohta löytyi (kohta josta saa hyvin lapsivettä) pistettiin pitkä neula mahanläpi ja otettiin lapsivettä. Minua ei ainakaan sattunu yhtään, tuntui vähän epämielyttävältä, mutta ei sattunut. Kun se oli tehty menin vielä 1h käyrille (kyseltiin supisteluista ja olosta yleensä).Minulla ei supistellut ollenkaa toimenpiteen jälkeen, eikä ollut muitakaan muutoksia oloon. Tulokset tulivatkin nopeasti ensin tieto, että keuhkot ovat kypsät. Silloin ruvettiin puhumaan käynnistämisestä ja ajankohdasta, mutta sitten hetken päästä tuli tieto Epo arvosta (hapenpuutteesta) niin vauva päätettiin sektioida saman tien, esikoinen syntyi siis 35rv ja painoi 4250g ja oli 52cm.
Ja Teikku valitettavasti minun esikoinen liikkui ainakin ihan koko ajan ja paljon joten en osannut yhtään aavistaa hapenpuutetta :( . Ja kai niissä painoarvioissa voi olla heittoja, mutta omalla kohdalla ne on osunnut oikeaan.

Voin tulla kertomaan punktio kokemuksesta tässä raskaudessa, kun se tehdään ensi viikon torstaina :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Larla - Heinäkuu 04, 2014, 09:47:11 ap
Meillä on ollut kaikissa painoarvio alakanttiin, vaikka esikoisen jälkeen ovat varmasti yrittäneet mitata niin isoksi kuin mahdollista. Joillakin äideillä kuulema ultra vaan näyttää väärin. Ensimmäinen lapsemme kuoli kohtuun rv.38+5 hapenpuutteeseen, syynä makrosomia ja sydämen kammioväliseinän ja jo kammion seinienkin paksuuntuminen, joka liittyy juurikin huonoon hapensaantiin makrosomisella sikiöllä. Vauva liikkui kyllä,mutta kolmea päivää aiemmin olin sanonut naikkarilla liikkeiden hieman vähentyneen. Vauva voi tietenkin jo silloin todella huonosti,mutta sitä ei huomattu. Painoarvio oli n.3,5kg ja lapsi painoi 4580g. Punktio on suhteellisen helppo toimenpide ja kertoo luotettavasti lapsen hapensaannista. Se tuntuu mielestäni ilkeältä ja yhdellä kerralla neljästä myös kipeältä. Makrosomia epäiltäessä ja muutenkin diabeetikkoäitien vauvoilta pitäisi aina loppuraskaudessa (mielestäni viime. 32 viikolta lähtien) mitata kammioiden väliseinän paksuutta. Se paksuuntuu noin kolmanneksella  ja yleensä palautuu syntymän jälkeen normaaliksi,mutta vaatii mielestäni ehdottomasti punktion, jos havaitaan.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 04, 2014, 13:06:46 ip
Mulla on tosi surullinen olo, vaikka vauvan odotuksen kai pitäisi olla iloista aikaa. :( Ei ole oikein ketään, kenen kanssa voisi näitä asioita jakaa ja puhua. Mulla ei ole ystäviä, joilla olisi lapsia, koska mulla ei yksinkertaisesti ole ystäviä. Mun vanhemmille kerrottiin raskaudesta just ennen juhannusta, mutta sen jälkeen kumpikaan ei ole puhunut asiasta yhtään mitään. Isä ei ole kommentoinut vauva-asiaa sanallakaan ja äitikin on ainoastaan muutakaan kertaan sanonut, kuinka raskasta meillä tulee sitten olemaan, kun vauva syntyy. Äiti ei kysynyt yhtään mitään neuvola- tai äitiyspolikäynneistä tai mistään muustakaan. Mun vanhemmille syntyy eka lapsenlapsi, mutta ei tunnu kiinnostavan yhtään. Miehen äidin kanssa en tällä hetkellä halua olla edes tekemisissä, kun pahoitti mun mielen niin pahasti sanomisillaan, kun rupesi puhumaan huostaanotosta. Vauva ei ole edes syntynyt ja jo nyt ruvetaan pelottelemaan huostaanotolla. Mä en tajua. Neuvolassakin tuntuu, ettei ketään kiinnosta, vaikka eka vauva on tulossa ja kaikki on uutta.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Heinäkuu 04, 2014, 14:34:56 ip
 Voi sua  :(.Jotenkin tiedän tunteen.Itsellä oli raskausaikana jotenkin todella yksinäinen olo.Edes oma äiti ei juurikaan kysellyt kuulumisia.Lähipiirissä ei ole kavereita joilla olisi sama elämäntilanne.Päivästä toiseen ihan hillitön huoli vauvan voinnista ja rahaongelmat jne.pilasivat kyllä tehokkaasti iloisen odotusajan.Lopputulos on kuitenkin vallan ihana ja välit omiin vanhempiinkin pikkuisen parantuneet  :).Jos haluat vaikkapa yksityisesti vaihtaa ajatuksia niin olen kuulolla  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 07, 2014, 16:16:52 ip
Kiitos tiedoista tuohon lapsivesipunktioon liittyen.
D1,basedow,toive!: Olisi kyllä kiva kuulla kokemuksesi punktiosta :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: D1,basedow,toive! - Heinäkuu 08, 2014, 13:56:05 ip
Heips,

Juu tuun heti sit kertoo kun punktiosta pääsen. (jos pääsen/saan luvan vielä tulla kotiin). Iik torstai rupee jo lähestyy ja kun ohjeeks sanottiin et ota varmuuden vuoks jo sairaala kassi/osasto kamat yms, mukaan ja vielkää en tiiä mitä mä ottasin mukaa? siis mitä sinne sairaala kassiin nyt pakataa? otanko jo vauvankin vaatteet vai vaa omat? ja miten meijän diabeetikkojen, pitääkö siis ottaa omat mehut ja semmoset jos sokrut menee matalalle vai saakohan naikkarilta? En yhtää muista mitä mulla esikoisen kanssa oli. auttakaa!!! :D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 09, 2014, 08:43:54 ap
Tsemppiä huomiselle D1,basedow,toive!
En tiedä mitä kannattaa ottaa sairaalakassiin mukaan, koska tämä ensimmäinen lapsi itselleni, mutta olen miettinyt, että itse otan mukaan jotain omia oleskelu vaatteita/sukkia, niinkuin yleensäkin jos sairaalaan joudun menemään. Miusta on kivempi olla päivällä omilla vaatteilla, kun niillä sairaalan rutkuilla. Myös omat hygieniatarvikkeet(harja/kampa,pompuloita jos tarttee, hammasharja/tahna, kasvorasva/vartalorasva ja shampoo/puhdistusaineet, ehkä jotain terveyssiteitä ym.) on varmasti kiva olla mukana ja vaikkapa joku kirja/lehtiä. Hyvät rintaliivit saattais olla kanssa tarpeen, sekä puhelimen laturi ja kamera jos sellaisen mukaan haluaa ottaa.
Luulen, että sairaalasta saa mehua ym.syötävää, mutta varmaan kannattaa jotain ottaa jos haluaa itselle mieluista/maistuvaa ottaa mukaan. Vauvan vaatteista en tiedä kannattaako niitä ottaa vielä vai ei. En tiedä oliko tästä nyt yhtään apua :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mini - Heinäkuu 09, 2014, 09:49:43 ap
Tuppaudun taas tänne väärälle puolelle.. KP:lla on ihan keskustelu sairaalakassi- aiheesta!  :) Kannattanee kurkata sitä!
Ja moni on kirjoittanut, että omat hypoeväät on hyvä olla matkassa, ainakin PK-seudulla!  :)

Aurinkoisia masuhetkiä!  :-*
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 09, 2014, 14:56:44 ip
Ihan hyödyllisiä vinkkejä löytyi noista vanhoista keskusteluista. Kiitos tiedosta :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: D1,basedow,toive! - Heinäkuu 10, 2014, 13:33:37 ip
Heips,

Joo hyvä ku oli jo tollaset keskustelut ni sain sen kassin pakattua :), tosin en sitte tarvinnukkaa sitä vielä :D. Eli tulin juuri punktiosta kotiin. Se oli taas todella kivuton toimenpide, pieni epämukavuus tuli siitä että jouduin olemaan todella vaikeassa asennossa jotta löydettiin hyvä kohta. Tulokset tulivat 2 tunnissa (olin vielä käyrässä silloin) keuhkot harmaalla alueella ja epo 4, Joten varattiin aika käyrään ensi viikon tiistaille ja torstaille uusi punktio aika. Jos keuhkot silloin kypsät (eikä vauvan paino kasvanut liikaa)niin sitten varataan aika käynnistykseen.
Se mikä minua jäi ihmetyttämään oli kun ei tehty paino arviota?? syy oli koska se on tehty 8pvä aikaisemmin, mutta eikös vauva voi viikossa kasvaa vauhdilla? esim. reippaasti yli käyrien vaikka olis siihen asti ollu yläkäyrän alapuolella?
Noh ensi viikon torstaina sitten uudestaan sairaalakassin kanssa punktioon :). Ainii viikot tänään tasan 35.
Mitäs muille masun kasvattajille kuuluu?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 11, 2014, 10:36:24 ap
Kiva, että punktio meni hyvin :) Ehkäpä minäkin sitten uskallan tuohon, jos haluavat sen tehdä jossain vaiheessa. Toivon kuitenkin, että selviäisin ilman sitä.
Eilen oli diabetespolilla käynti ja lääkäri kiinnitti huomiota minun turvotukseen, jota on jaloissa ja käsissä. Laittoi minut ennen ensi käyntiä tekemään vuorokausivirtsan keräyksen proteiinien varalta. Onko muilla ollut tällaista? Käskivät seurata verenpainetta ja sitä turvotusta jos lisääntyy. Voiko miulle jo nyt tulla raskausmyrkytysoireita?? :'( Huomenna tulee 22+0 täyteen, joten kait ne tuon jälkeen pienen yrittäis pelastaa jos jotain ongelmia tulee. Toivottavasti ei vielä pitkään aikaan tartteis syntyä.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Larla - Heinäkuu 11, 2014, 12:01:04 ip
Aina on hyvä olla tarkkana raskausmyrkytyksen varalta,mutta tämä helle saattaa myös turvottaa. Jos turvotus johtuu muusta kuin myrkytyksestä niin paras apu voi olla uskomattoman runsas juominen. Kuulostaa ehkä hullulta,mutta auttaa jostain syystä. Vettä vaan juomaan joka välissä. Tuttu aikoinaan merkkas paperille jokaisen vesilasillisen, että muisti juoda tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 11, 2014, 14:54:33 ip
Mielestäni juon ihan sopivasti, mutta pitää siihen vielä erityishuomio kiinnittää. Miulla kun tätä turvotusta on ihan vuorokauden ympäri eikä pelkästään esim.iltaisin niin mietin sen takia, että onko tämä jotain alkua sille myrkytykselle. Aiemmin saattoi turvota nilkat jos oli kävellyt paljon tmv, mutta nyt on turvotusta ihan heti aamusta alkaen. Lisäksi miulla on hiukan korkeahko verenpaine, ei mitenkään huolestuttava, joten siksikin mietityttää että tuleeko jotain ongelmia.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Heinäkuu 15, 2014, 13:33:03 ip
No nyt rohkenen palata tähän ketjuun.

Tänään löytyi matkalainen kyydistä, sydän lyö uskomatonta tahtia. Pieni itku pääsi vastaanotolla. Kaikki muuten normisti, mutta koko vastasi 7+3, kun laskennallisesti olisi 8+1. Onko teillä ekan ultran kokoarviot heittäneet kuinka paljon lasketusta? Hieman huolettaa, mutta lääkäri kyllä sanoi, että on normaalia tässä vaiheessa ja tyyppi oli aika jemmassa tehden mittaamisesta haasteellista.

Tuosta turvotuksesta, mulla ei tosiaan voi vielä mitään raskausmyrkytystä olla ja oon silti ihan 24/7 turvoksissa. 4 kg pelkkää turvotusta tullut, joista yhden kilon sain jo karistettua reilulla juomisella. Inhottaa kun on jo aamusta asti jalkaterät pinkeenä ja vatsa näyttää kuin olisi jo pidemällä raskaana...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 15, 2014, 14:25:21 ip
Ihania uutisia sulla Snanna! :D Mulla siirettiin laskettua aikaa viikolla eteenpäin ekan ultran jälkeen. Menkoista laskettuna olisi pitänyt olla muistaakseni 8+2 mutta ultran perusteella olikin vasta 7+1.

Ehkä sulla tuo turvotus johtuu helteistä. Mulla oli kyllä viime vuoden raskaudessa niin, että olin ihan turvoksissa ja paino nousi saman tien sen 5 kg. Nyt tällä kertaa ei onneksi ollut mitään sellaista, jos ei lasketa tuota vatsan turvotusta.

Nyt mulla viikkoja kasassa 16+1. Huomenna äitiyspolille d-lääkärille.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: AN-NI - Heinäkuu 15, 2014, 14:30:54 ip
Hei, Shanna

älä pelästy noita viikkoja
ekan ultran viikkoarvio on usein kuulemma vääriä vasta 12 viikon jälkeen voi varmasti sanoa.
tai sitten olet ovuloinut myöhemmin kuin yleensä.

sydämen lyönnit on kuulemma tärkeintä kuulla noilla viikoilla.

Niin minulle sanottiin kun odotin tytärtäni ja ekalla kerralla viikkoja oli kaksi vähemmän kun piti ja seuraavassa ultrassa näyttikin jo mitä piti.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Heinäkuu 16, 2014, 09:51:47 ap
Hyvä kuulla,että muillakin on ollut vaihtelua. Ei sitä alkiota kyllä ihmiseksi vielä tunnistanut tässä ekassa ultrassa. Sydän vaan vipatti kovaa tahtia möykyn keskellä. :)

Ja mulla tosiaan ovis vaihtelee aika paljon. Tässä tärppikierrossa oviksen "piti" olla silloin kun olen reissussa pari päivää, mutta ei nyt sitten selkeästi ollutkaan. ;D En jaksanut edes tikuttaa kun kuviteltiin, että ei tästä tule nyt mitään.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Heinäkuu 16, 2014, 11:14:57 ap
Snanna: Onnea kovasti :) miulla myös alkuraskaudessa oli turvotusta ja maha näytti ihan pallolta. Siitä se sitten hävisi ja nyt tuli takaisin :(

Miulla on ma neuvola niin katotaan mitä ne sanoo tähän turvotukseen ym.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: D1,basedow,toive! - Heinäkuu 17, 2014, 14:43:30 ip
Heips,

omia kuulumisia:

tänää oli toinen punktio (rv36), paino arvio oli 3400g ja kaikki oli hyvin. Sain juuri äskön puhelun lääkäriltä, missä ilmoitettiin että keuhkojen joku arvo oli 26 (pitäs kai olla 29 tai yli) eli melkein kypsät ja epo oli 6,5, eli ei hätää hapenpuutteestakaan. Mutta käynnistys päivä olis nyt sitten ens to eli rv37 tasan. Eli ns "hyvillä viikoilla". Alko jännittää aikaslailla, mutta eiköhän siitä selvitä.
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik :)

onnea kaikille masun kasvatteluun!
mä palaan sitten viimeistää kertomaan oman synnytys kertomuksen :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mas - Heinäkuu 21, 2014, 10:11:51 ap
Ensimmäistä kertaa tänne kirjoitan. Viimein ja vihdoin taitaa olla masussa elämää. :) Nyt vasta viikot 7+4 menossa omien laskujen mukaan. Kovasti odotan ultraa jonne ilmeisesti pääsen vasta viikolla 12. Aiemmin taitaa päästä vasta yksityisellä? Kovasti odotan diabeteshoitajalle pääsyä. Neuvolasta saamani neuvot tuntuivat vähän hassuilta. Maitoa ja appelsiinimehua kehotettiin litkimään päivittäin.
Kaikki pelottaa ja googlailtua tulee aivan liikaa.  :-\
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Heinäkuu 21, 2014, 11:55:11 ap
Tervetuloa mukaan porukkaan! Kiva saada muitakin alkutaipaleella olevia matkaan. :)

Varhaisultra riippuu ilmeiseti aika pitkälti sairaanhoitopiiristä ja siitä, että pitää omia puoliaan. Mulla esim. jäi varhaisultraan pääsemättä ekassa keskenmenneessä raskaudessa kun neuvola ei osannut toimia ykköstyypin diabeetikon kanssa, mutta toisessa pääsin kun äitipolin lääkärin kehotuksesta pidin oikeasta lähetteestä huolta neuvolassa. Täällä pääsee varhaistsekkiin viikolla 8. Sitten onkin seuraavaksi normi sikiöseulonta viikolla 11. Voithan pyytää ultralähetettä ja perustella valtakunnallisella ykköstyypin diabeetikoiden raskaudenaikaisella hoitosuosituksella? Täällä ainakin sitä noudatetaan varsin orjallisesti, neuvola ei vain tajua sen päälle mitään.

Suositus löytyy täältä: http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/lasten_saaminen/diabeetikon_hoito_raskauden_aikana_-suositus

Mulla onneksi neuvolantäti nosti reilusti kädet pystyyn ja sovittiin, että katsellaan yhdessä miten homman pitää mennä ja hän reilusti otti tuon suosituksen itselleen luettavaksi.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 21, 2014, 13:33:50 ip
Tervetuloa munkin puolesta, Mas! Täällä onkin aika hiljaista ollut viimeaikoina ja vielä näköjään keväässä mennään, vaikka heinäkuukin vetelee jo viimeisiään!

Mäkin pääsin varhaisultraan viikolla 8. Mulla ei neuvola tehnyt mitään lähetettä äitiyspolille, vaan kun d-lääkärille soitin ja kerroin olevani raskaana, niin lääkäri teki lähetteen ja aika äitiyspolille tulikin sitten heti seuraavalla viikolla postissa.

Mulla on nyt viikkoja 17+0. Ilmeisesti pahoinvointi on pysyvä riesa eikä kuulu ainoastaan alkuraskauteen. Onhan pahoinvointi lievittynyt siitä alusta, mutta tosi inhottavaa se on edelleen. Suurin ongelma on kuitenkin pohjaton väsymys. Nukkuminen on nykyään mun lempipuuhaa. Onneksi on enää yksi työviikko ja sitten on 5 viikkoa vapaata ja aikaa nukkua niin paljon kuin huvittaa.

Viime viikolla oli d-lääkäri. Hobis oli edelleen hyvä 5.9 %. Malttamattomana odotan rakenneultraa, joka on 13.8. Seuraava neuvola-aika on ensi viikolla.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mas - Heinäkuu 23, 2014, 14:04:09 ip
Olen kyllä mielestäni vaatinut aika aktiivisesti tuota ultraa. Sitä kysytty päivystyslääkäriltä jonne menin runsaan verenvuodon vuoksi, diabeteshoitajaltani, sairaalan diabeteshoitajalta, neuvolasta, neuvolalääkäriltä jolle sain varta vasten ajan, mutta ei mitään.
Nyt sain lähetteen ultraan naapurin kummin kaiman tutulta, joka on lääkäri. Kuitenkin joudun yksityiselle menemään ja alennusta normi hinnasta tulee noin 20€. Eli hinnaksi jää vielä 100€.  :P Kai pitää tähän tyytyä.

Ravitsemusterapeutille saan ajan kuulemma sitten joskus.  >:(
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 23, 2014, 14:37:19 ip
Tosi kurjaa, että toiset pääsee ultraan jo aiemmin ja toiset ei pääse, jos ei ole itse valmis maksamaan. Mutta hyvä silti, että ultra järjestyi, vaikka nyt joudutkin menemään yksityiselle.

Miksi pääset ravitsemusterapeutille nyt raskausaikana? En ole kuullutkaan, että raskauden takia pääsisi. Mullakin on diabetes, keliakia ja syömishäiriötausta mutta eipä ole koskaan ollut ravitsemusterapeutista puhetta. En kyllä sitä kaipaakaan. Toivottavasti sinä pääset pian, jos koet sen tarpeelliseksi.

Kerroin tänään yhdelle työkaverille raskaudesta. Oli kuulemma jo kuullut huhuja. En kyllä tiedä, että mistä. Vaikka olen töissä TYKS:ssä ja diabeteksen ja raskauden vuoksi hoidossa TYKS:ssä, niin eihän tämmöisten asioiden pitäisi lähteä leviämään.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mas - Heinäkuu 23, 2014, 15:04:31 ip
Olen kyllä ravitsemusterapeutilla käynyt ennenkin. Silloin oli ongelmia viljatuotteiden kanssa. Onneksi helpotti ja nyt taas vatsa kestää hyvin kaikkea.
Nyt on ainakin miljoona kysymystä. Mitä saa syödä ja mitä ei, miksi yms. Toivottavasti saan tuonne ajan pian. Netistä kun löytyy niin paljon erilaisia ohjeita.
Minäkin olen kertonut jo aivan liian monille tämän uutisen. Vaikka tietää että mitä tahansa voi vielä mennä vikaan, haluaa sitä jo silti iloita kun tätä on kuitenkin odotettu ja pitkään.
Olisivatkohan he voineet Kaisa arvata jo vatsan koosta? Itselläni aina pömppis eli nyt jo voisi kuvitella viikkoja olevan kasassa paljon enemmän...  ;D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 24, 2014, 08:45:41 ap
Olisivatkohan he voineet Kaisa arvata jo vatsan koosta? Itselläni aina pömppis eli nyt jo voisi kuvitella viikkoja olevan kasassa paljon enemmän...  ;D
Tätä työkaveria, jolle eilen raskaudesta kerroin, en ole nähnyt tänä vuonna vielä kertaakaan, koska ollaan tällä hetkellä ihan eri rakennuksilla töissä. Eli ei ole voinut kyllä päätellä vatsasta mitään. Ja ne huhut mun raskaudesta siis liikkui sisätautipolilla, jossa en ole ollut töissä myöskään tänä vuonna, mutta olen kyllä käynyt siellä d-hoitajalla ja alkuraskauden silmänpohjakuvauksessa. Ajattelin, että ne huhut on lähtenyt siitä liikkeelle. Silloin ei ainakaan mitään vatsaa ollut vielä havaittavissa, mutta niissä käyntiteksteistähän kyllä selviää, miksi mä siellä kävin.

Mulla on tosi pieni vatsa vielä. Nämä mun lähimmät työkaverit, joiden kanssa teen töitä, ei ainakaan vielä ole huomanneet, että olen raskaana. Työvaatteet peittää hyvin mun pienen vauvavatsan. Kesäloma alkaa huomisen jälkeen ja paluu töihin koittaa 1.9. Sitten varmaan vatsaakin on vähän vaikeampi peitellä eikä tarvikaan. En malttaisi odottaa, että vatsa kasvaa ja näyttää ihan oikeasti siltä, että olen raskaana enkä vain syönyt liikaa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Heinäkuu 24, 2014, 10:45:03 ap
Plööh, tämä on taas tätä tasaarvoita hoitoa. Todella harmi, että et päässyt kunnalliselle Mas. :(

Noista ravinto-ohjeista, menen kyllä oman tuntuman mukaan (vähemmän hiilareita, viljoista melkeinpä vain kauraa jne.) ja kielletyissä jutuissa luotan THL:n raskaudenaikaisen ruokavalion ohjeeseen. Mun mielestä niillä on tosi selkeästi listattuna raskauden ajan rajoitteet.

Omaa napaa, ihan järkky aaltoileva pahoinvointi! Töihin kun palasi, niin joka aamusta on pala kurkussa pitkälle iltapäivään asti. Lomalla oli ihan ok kun tuli nukuttua pidempään ja jotenkin nukkui sen pahoinvoinnin startin yli.

Ja hypoilu on ihan jatkuvaa. Basaali vaan kutistuu, mutta silti hypottaa päivittäin. Toisaalta olen kyllä onnellinen näistä normaaleista raskauden merkeistä, viimeksi ei ollut mitään tällaista ja huonosti kävi.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 24, 2014, 12:56:53 ip
Ehkä mun täytyy uskoa, että tämä mun raskaus näkyy jo, työvaatteet päälläkin. Tänään tulin töissä syömästä. Mun kanssa samaan aikaan hissiin tuli joku mulle ihan täysin tuntematon naislääkäri. Sitten ihan yhtäkkiä se kysyi multa, että koska mä saan vauvan!! ::) Joulukuussa syntyy, toivottavasti. :D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Wappu - Heinäkuu 24, 2014, 14:29:04 ip
Jos minäkin tänne ilmoittautuisin. Nyt viikko 12 menossa. Eilen oli ensimmäinen äitipoli aika niskapoimu-ultran merkeissä. Ei siis täälläkään ollut mahdollisuutta varhaisultraan. Kyselin kyllä, mutta ei kuulema täällä moisia tehdä kuin ihan joissain poikkeustapauksissa, ilmeisesti edeltäneiden keskenmenojen jälkeen... Neuvolaankin oli ensimmäinen käynti viikolla 9. Diabetespolilla sitten ravailenkin senkin edestä. Kuukauden välein käynti ja hoban tarkistus.
Olen nyt ollut lomalla ja ensi viikolla pitäis palata töihin. Vähän jännittää, miten tuon etovan olon kanssa siellä menee. Jos ei ala tuon osalta helpottaa yhtään. Sitä nimittäin on melkolailla koko ajan.  Ja etenkin, jos kerkee tulla nälkä (vaikka ei tee mieli mitään syödä), sokerit on vähän liian ylhäällä tai alhaalla ja joskus ihan muuten vaan. Nyt helteillä vielä ovat voimistuneet, kun ei ehkä tuu juotua ihan tarpeeksi. Kun ei normi vesi maistu ja mehut nostaa sokeria ja light-versiot sotkee mahan toiminnan ihan kokonaan. No töissä sentään ollaan ilmastoidussa tilassa, max 25 astetta. Kaikki työkaverit on minun raskaudesta tietoisia, kun tää kuitenkin aiheutti työtehtäviin muutoksia. En voi osallistua syöpälääkkeitten käsittelyyn, joten muut joutuu niitä sitten tekemään useemmin.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 27, 2014, 12:21:49 ip
Tervetuloa Wappu! Mukavaa saada lisää porukkaa tänne. :D

Mua ahdistaa raskauskilot. :( Joku voi olla sitä mieltä, että niitä on turha murehtia ja pitää olla vaan onnellinen tulevasta vauvasta, mutta en voi mitään sille, että pelkään, että vauvan syntyessä painan lähes 100 kg. Liikun paljon (vaikka väsymys liikuntaa vähän haittaakin) ja syön mielestäni samalla tavalla kuin ennen raskautta, mutta silti tuntuu, että paino vaan nousee koko ajan. Mulla on viikkoja vasta 17+6 ja tuntuu, ettei näin varhaisessa vaiheessa pitäisi vielä painon nousta. Mulle on tullut varmaan ainakin 5 kg tai enemmänkin. :(
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: marika81 - Heinäkuu 28, 2014, 15:27:44 ip
Mulla oli tuossa vaiheessa kans tullu jo ainakin 5kg.Yhteensä paisuin raskausaikana yli 20kg  ::)!
Nyt on pari kuukautta mennyt ja melkein kaikki ylimääräinen on lähtenyt.Ihan hyvä,että kiloja tuli runsaasti,koska synnytyksen jälkeen ruokahalu katosi melkein kokonaan.Olipa jotain mitä sulatella  :D

Voihan sulla olla osaksi pelkkää turvotustakin,se nyt ainakin lähtee nopeeta pois aikanaan!
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 28, 2014, 22:41:40 ip
Mun mitat ennen raskautta oli 178 cm ja 72 kg, joten en mä mikään pieni ihminen silloinkaan ole ollut, mutta ihan normaalipainoinen kuitenkin. Nyt hirvittää, kun vaakalukema hipoo 80 kiloa. Oikeastaan mä tunnen itseni ihan hoikaksi vielä, mutta kun tuota painoa tarkkaillaan neuvolassa ja TYKS:ssä, niin se rupeaa ahdistamaan. Oikeasti pelkään, että milloin tulee eka kommentti liiasta painonnoususta. :(
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Heinäkuu 31, 2014, 09:58:12 ap
Mua pelottaa painonnousu myös. Lääkärin toive painon suhteen on +/- 0 kg, d-hoitaja sanoin, että maks. 5 kg olisi suotavaa. Mulla kun on ylipainoa jo nyt lähtötilanteessa, niin tällä ehkäistään mahdollista tulevaa makrosomiaa lapsella. Nyt alkumetreillä tuli se 4 kg pelkkää turvotusta, onneksi siitä on jo puolet taas sulanut pois. Veikkaan, että helteiden loputtua lähtee loputkin, on nimittäin sen verran tiukka ruokavalio käytössä, vaikka hypoeväitä meneekin välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Nyt menee taas vähän paremmin, on ehkä yksi romahtava lasku entisen neljän-kuuden sijaan. Verensokeri on kyllä muuten onneksi pysynyt alle kympissä nyt jo yli viikon.

9+5 menossa, vielä olisi pari viikkoa rakenneultraan.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mas - Heinäkuu 31, 2014, 10:22:22 ap
Mulla ultraan nyt jo alle 23 tuntia. Aika vain matelee. Ei millään jaksais olla töissä, eikä varsinkaan tehdä töitä  ;)
Paino pelottaa täälläkin. En ole kauhean tarkasti vältellyt mitään rasvaisia/makeita juttuja. Olen vain yrittänyt vain pitää sokerit alhaalla. Eilenkin meni geisha suklaata yli puoli levyä. Onneksi ne ovat aika pieniä(100g). Tästä tulee varmaan huutoa sitten jossain vaiheessa. Paino ei ole vielä noussut onneksi, mutta nälkä on ihan koko ajan.
Sokerit ovat pysytelleet alhaisina, mutta nyt huomaan, että ainakaan aamuisin ei riitä enää normaali annos. Ennen laitoin aamiaiselle tuplat, mutta nyt jos syön 50hh niin pistän 15. En ole ihan varma riittääkö tuokaan. Miten teillä muilla? Onko insuliinintarve laskenut vai noussut?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 31, 2014, 12:16:14 ip
Tänään oli taas neuvola. Aika pikainen käynti taas, 15 min. Sydänäänet kuulin, joten vauvan alku on hengissä ja voi hyvin. Verenpaine oli ihan ok. Painoa tullut jo 6 kg, mutta terveydenhoitajan mielestä painonnousu on vielä ihan normaalia. En mä lihavalta näytäkään. Vatsa on pömppö ja tissit on kasvanut. Mutta täytyy kyllä ruveta katsomaan vähän tarkemmin näitä syömisiä. Mitään kummallisia mielitekoja ei ole ollut, lähinnä edelleen monet ruuat inhottaa. Tämän kesän ällöttävin haju on grilliruuan haju. Tuntuu että joka pihassa grillataan ja se haju tekee pahaa. Liha ei muutenkaan maistu, vaan lähinnä kalaa tulee syötyä. Silliä olen myös syönyt helteillä paljon ja sitä voi kuulemma ihan vapaasti syödäkin.

Mulla laski insuliinintarve tosi paljon alussa. Hypoja, pahojakin sellaisia, oli paljon ja mehua kului litra tolkulla. Hypojen takia ekat raskauskilot tulikin jo heti alussa. Edelleen insuliinintarve on pienempi kuin ennen raskautta. D-lääkärin mukaan tarve kasvaa rv 20 eli ihan pian. Nyt on viikkoja 18+3.

Mulla on 13.8. aika rakenneultraan ja jännittää ihan hirveästi. Silloin kai saa senkin tietää, että tuleeko meille pieni tyttö vai poika. Neuvolalääkäri on 14.8.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Heinäkuu 31, 2014, 12:32:52 ip
Hei vaan täältäkin kaikille  :)
Täällä mennään rv 17+3. Painoa on tullut 8kg, missään vaiheessa (viimekään raskaudessa painon nousuun ei puututtu, solloin tais tulla 16kg) pian ne tuntuu sit lähtevän pois :) ja mulla ainakin alkuraskauden hypot näky painon nousuna, nyt ei sit viimeswn 4 viikon aikana ollut paino noussut.

Mulla oli toissapäivänä äpoli ja poika sieltä näyttäis olevan tulossa  :) ja pahoinvointi jatkuu... lääkäri vielä yritti että kyllä se nyt parin viikon aikana loppuu, kätilö sanoi että hän ei ala huijaamaan, jos vieläki pahoinvointi jatkuu niin nähtävästi se ei lopu, puuh! Mutta arvostan kyllä rehellistä vastausta, eikä mun ole tarvinnut enää ooneksi oksentaa.

Jaksamista tsemppiä kaikille tasapuolisesti sokereiqden kanssa säätämiseen (nämä helteet ei kyllä yhtään helpota tätä hommaa millään tavalla).
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Heinäkuu 31, 2014, 14:06:03 ip
Santtu79, oliko sulla jo rakenneultra näin aikaisin? Mä niin odotan, että saan tietää, että tuleeko tyttö vai poika. Kovasti mietitään jo nimeä vauvalle ja nyt ollaan mietitty sekä tytölle että pojalle nimeä.

Hyvä, että jollakin toisellakin paino nousee eikä vaan mulla. Pitäisi yrittää suhtautua siihen painonousuun niin, että se kuuluu asiaan, mutta jotenkin kuitenkin ahdistaa. Samaan aikaan kun miehellä näin kesällä paino tippuu, niin mulla vaan nousee.

Tosi kurja tuo pahoinvointi. Mulla on sitä enää vaan joskus ja aina vaan harvemmin ja harvemmin. Suurin ongelma taitaa tällä hetkellä olla väsymys. Ja ajattelin, että raskaus ei vielä tässä vaiheessa vaikuta liikunnan harrastamiseen, mutta kyllä se vaan vaikuttaa. Voimia ei ole niin paljon kuin ennen raskautta. Kuntosalilla pitää treenata vähän kevyemmin ja pyörälenkillä en jaksa mennä niin lujaa kuin aikaisemmin. Mutta onneksi liikunta vielä sujuu ja sitä tulee harrastettua paljon. 
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Heinäkuu 31, 2014, 19:23:26 ip
Ei ollu vielä rakenneultra, ens kerralla sitte  :) tosin lääkäri sanoi että olis saatu tehtyä jo nyt, mut aika ei riittäny. Oysishsn on niin ihanasti asiat että pääsen joka kerta (4viikon välein) diabeteshoitajalle/kätilölle, sisätautilääkärille ja synnytyslääkärille eli ultrataan joka kerta! Neuvolassa en siis edes käy lääkärissä, terkkarilla vaan....
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Mas - Elokuu 01, 2014, 22:46:48 ip
Ei mennyt kuten strömsössä tuo ultra :( ei ollut sydäntä. Mennyt kesken 6+2. Eli silloin kun oli rajua verenvuotoa. Voi kun olis päässyt jo silloin ultraan toteamaan sen. No parempi silti nyt yksityisellä kuin kuukauden päästä kunnallisella. Nyt lääkkeellinen poisto joka ei sekään mene niin kuin toivoisi. Toivottavasti tulee ulos pian.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 02, 2014, 16:38:36 ip
Voi ei Mas. :'(

Jaksamista. Lepäile ja kuulostele oloa, toivottavasti sait riittävästi saikkua toipumiseen.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: horatia - Elokuu 02, 2014, 18:33:17 ip
Olen pahoillani Mas, voimia!  :(

Ehkä minäkin uskaltaudun tänne keskustelemaan. Tosiaan, tänään pitäisi olla omien laskelmieni mukaan 6+5. Jotenkin en vielä luota siihen, että tämä etenisi "normaalisti" tästä, keskenmenoa pelkään. :-\ Verenvuotoa ei oikeastaan ole ollut, ehkä ihan muutaman tipan olen tänään ja eilen huomannut. Ei ole kipuja vatsassa, ainoastaan muita raskausoireita (väsymys, pahoinvointi, rintojen arkuus...) Mitä se voisi olla?

Neuvolaan olen jo soitellut ja äitiyspolille sain ajan jo maanantaiksi! Harmittaa vaan, että sain tietää ajan vasta tänään (posti tulee eri osoitteeseen kuin missä asumme hetken ja siitä tiedonkulun viivästys), en ole kerennyt verikokeissa käymään... Toivotaan, että maanantaina aamulla tehdyistä verikokeista edes osa valmistuisi iltapäiväksi, voihan sitä varmaan kysyä siellä labrassa, ehtiikö esim. hemoglobiini ja sokeri lääkärikäynnille. Onko muilla kokemuksia, ultrataanko äitiyspolilla jo, vai vasta sitten myöhemmin?

Itse olen huomannut insuliinin tarpeissa jo muutoksia, käytännössä samana päivä kun tein testin (pari viikkoa sitten), täytyi nostella levemir-annoksia aamulla ja illalla. Nyt puolestaan on täytynyt laskea levemir-annoksia. Olo on muutenkin sellainen heikko ja väsynyt. Mitään ei jaksa tehdä ja ahdistaa (fyysisesti) hirveästi pelkkä oleminen. Mikään ei tunnu helpottavan oloa. Onko se sitten tää helle, joka entisestään lisää tukaluutta? Sokerit olen pyrkinyt pitämään niin tasaisena kuin mahdollista, silti pelkään että jotain peruuttamatonta on jo kerennyt tapahtumaan... Kamalaa, kuinka sitä vatvoo syömisiään yms. ja sitten itsekseni mietin, mitä kaikkea on jo voinut tapahtua...

Maanantaina toivottavasti selviää jo jotain, olisi kiva tietää onko sisällä elämää vai tuulimuna...Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 02, 2014, 20:21:04 ip
Voi, Mas. Tuntuu kurjalta sun puolesta. :( Paljon voimia sulle!

Tervetuloa, Horatia! Tosi kiva juttu, että sait ajan äitiyspolille niin pian. Mä pääsin ultraan ekalla äitiyspolikäynnillä, mutta se vähän vaihtelee. Jossain pääsee varhaisultraan ja jossain vasta nt-ultraan. Toivottavasti pääset ultraan! Mulla ei edes ollut mitään lab.kokeita ekalla äitiyspolikäynnillä. Hobis katsottiin sormenpäästä, ei muuta. Enemmän kokeita oli sitten seuraavalla kerralla.

Kyllä varmaan helle lisää tukalaa oloa ja niin on varmaan aika monella, oli sitten raskaana tai ei. Vaikka mä rakastan tätä lämpöä, niin nyt alkaa jo tuntua, että olen ihan uupunut ja olo on tukala. Onneksi neuvolassa sanottiin, että voin nukkua vaikka kahdet päikkärit päivässä, jos siltä tuntuu. Joten nyt nukun ja lepään hyvällä omallatunnolla ja lomaakin on vielä 4 viikkoa jäljellä.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Wappu - Elokuu 05, 2014, 19:26:57 ip
Tänään oli diab.poli. Hoba 6,4 eli ihan ok. Tasoittuneen tasapainon myötä on vaan matalan tuntemukset heikentyneet. Ei kovin kiva. Kun ruokakaan ei juuri maistu etovan olon takia. Painokin oli laskenut kilon kuukaudessa.
Tää helle alkaa tosiaan väsyttää. En edelleenkään saa juotua tarpeeksi, nyt kaverina myös päänsärkyä... Töissä menee ihan ok, kun tosiaan siellä ilmastoidussa tilassa ollaan, mutta töitten jälkeen kotona on ihan painajaismaista. Kun silloin just on kuuminta ja ei heti töitten jälkeen jaksais lähteä mihinkään, vaan haluais vähän levätä ja yrittää syödä. Normaalisti tykkään lämöstä, mutta nyt ei vaan jaksa...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 09, 2014, 10:59:23 ap
Mulla häämöttää rakenneultra tiistaina. Jännittää ihan pirusti, että onko ketään enää mukana. Samalla myös d-hoitaja, hobiskin hermostuttaa. Verensokerimittarin kahden viikon keskiarvo on tosin tipahtanut reilusti päälle kasista 7,2 millimooliin, joten odotan hobiksen olevan matalampi kuin kuukauden takainen 7,4 %.

Pahoinvointi vaan jatkuu, joten se kaikessa kurjuudessaan on hyvä merkki. Kohtahan sen pitäisi olla ohi, tänään viikkoja tasan 11. Hämmentää myös se, että rinnat ovat kasvaneet jo yhden kuppikoon. :o
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 09, 2014, 18:36:23 ip
Palailin lomamatkalta tänään. Mitään verensokerilukemia en loman aikana ole saanut vihkoon laitettua, joten saa nähdä mitä d-lääkäri sanoo keskiviikkona. Lomalla oli lämmintä ja koko reissun olin maksimekko päällä. Siinä ei jäänyt epäselväksi, että olen raskaana. Jotenkin niissä mekoissa vatsa tuli tosi kivasti esiin, vaikka aika pieni vielä onkin. Tänään viikkona on kasassa 19+5 ja keskiviikkona olisi tiedossa rakenneultra. Jännittää ihan hirveästi, että onko kaikki kunnossa. Ja sitten tietysti sekin, että kumpi sieltä on tulossa.

Kesälomaa on jäljellä vielä reilu 3 viikkoa! ;D Loman jälkeen syyskuussa pitää varmaan kertoa töissäkin tästä raskaudesta. :P
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 12, 2014, 12:04:24 ip
Voiko pahoinvointi alkaa uudelleen raskauden puolivälissä vai olenko saanut reissusta jonkun pöpön, joka tekee olon huonoksi? Mulla on ollut taas pahoinvointia siitä asti kun tulin Gdanskista. Tai oikeastaan se taisi alkaa jo siellä. Mitään vatsavaivoja tai oksentelua ei ole, vaan sellaista kurjaa etovaa oloa vaan. Ruokakin maistuu ihan normaalisti.

Kohta pitäisi varmaan ostaa jotkut äitiyshousut. Olen kesän helteillä ollut lähinnä mekko päällä ja eilen vedin pitkästä aikaa farkut jalkaan. Pikkuisen puristaa vatsan kohdalta. Yhtä kuppikokoa isommat rintsikat olen ostanut, mutta nekin on jo liian pienet. Olen tottunut näihin A-kupin pieniin tisseihin, joten en oikein osaa ostaa C-kupin rintsikoita. Tuntuu, että tissit on ihan valtavat jo nyt, joten millaiset ne on siinä vaiheessa, kun pitää ruveta imettämään. :o

Insuliinin tarve on lähtenyt nousuun. Heinäkuussa meni vielä 6 + 12 yksikköä Levemiriä, nyt menee jo 12 + 16 yksikköä.

Toivottavasti Snannalla on tänään ultrassa kaikki niin kuin pitääkin. Mulla on huomenna rakenneultra ja suoraan sanottuna pelottaa, että jokin on vialla. Paljon enemmän jännitän nyt kuin kesäkuista nt-ultraa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 12, 2014, 13:07:27 ip
Kaikki on pikkutyypillä kohdillaan! Sisuskalut niin kuin piti, niskaturvotusta olematon 1 mm ja istukka nätisti takana ja kohdunsuu kiinni. Kädet ja jalat viuhtoivat uskomatonta vauhtia. ::) Koko varmistui kolmea päivää isommaksi, tänään siis 11+6. Hobiskin laskenut 6,8 prosenttiin.

Mulla on myös "tissipelko". ;D Saa nähdä millaiset hinkit tässä vielä ehtii muotoutua kun nyt mennään jo D-kupissa. Öisin jos käännyt vatsalleni herään kun rintoihin sattuu.

Tsemppiä Kaisa rakenneultraan, hyvin se menee. :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Wappu - Elokuu 12, 2014, 21:24:00 ip
Hih, kuulostaa tutulle nuo Snannan mitat ja istukan paikat. Samanlaisia tuloksia nimittäin minullekin kerrottiin :)

Pahoivointi on helpottanut parin viime päivän aikana jonkin verran. Jospa se tästä alkais elämä helpottamaan. Sokerit heittelee kyllä ihan päättömästi. Välillä ei tunnu mikään insuliini riittävän ja seuraavana päivänä samaan aikaan on hypoilla. Ota tuosta nyt sitten selvää. Mutta selkeästi töissä ja kotona tarviin eri määrät. Viikonlopun aikana ei vaan hirveesti kerkee testaamaan tuota.

Jep, tuo rintojen kasvu on kyllä pelottavaa. Kun lähtökohta on jo D-kuppi, niin mitä se tosiaan tulee sitten lopussa olemaan. Ja alkaa moinen käydä kalliiksikin, kun ympärysmitta ei kuitenkaan ole muuttunut... Ei siis enää löydy oikean kokoisia liivejä tästä tuppukylästä, vaan pitää käydä jossain muualla erikoisliikkeessä. Huoh.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 13, 2014, 08:03:23 ap
Onnea Wappu hyvistä mitoista! ;D

Mulla on myös tuota päiväkohtaista heittelyä ja ei tosiaan aikaa sen suurempiin säätöihin viikonloppuisin. Sensori pelastaa monesti. ::)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 13, 2014, 10:51:08 ap
Hienoa, että Snannalla ja Wapulla oli ultrassa kaikki hyvin. Se olo on kyllä niin huojentunut ja onnellinen, kun kuulee, että kaikki on niin kuin pitääkin.

Mulla oli tänään äitiyspolikäynti ja yllättävän nopeasti olinkin jo kotona. Aika oli klo 9.30 ja kotona olin jo klo 10.30. Tosin asun noin 500 metrin päässä äitiyspolista, mutta silti. Ekalla kerralla siellä meni yli 4 tuntia. Ensin  oli d-lääkärikäynti. Lääkäri oli tosi mukava ja perehtyi tosi tarkkaan mun verensokereihin. Hobis oli edelleen erinomainen, nyt 5.7 %. Sitten oli se rakenneultra, jota olin jo pitkään jännittänyt. Itse en ultrakuvasta saanut oikein mitään selvää, mutta lääkäri kyllä löysi kaiken mitä pitikin ja kaikki oli kunnossa. Ihan mahtava fiilis nyt. Lääkäri veikkasi, että tyttö olisi ehkä tulossa.

Huomenna sitten seuraavaksi neuvolalääkärille.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 13, 2014, 19:44:20 ip
Alkaa näköjään tulla näitä ikäviä raskausvaivoja. Vatsa on temppuillut kyllä koko raskausajan eikä raudan syöminen ainakaan auta asiaa, mutta nyt vatsa tuntuu myös tosi turvonneelta. Tuntuu, että aina kun syö, niin olo on sellainen, kun olisi syönyt itsensä ihan ääriään myöten ähkyyn ja vatsa on pinkeä. Sitten selkää särkee tosi inhottavasti. En tajua, kuinka voin mennä loman jälkeen töihin ja istua aina päivät koneen ääressä, kun näin lomallakin selkä on tosi kipeä ja istuminen on kaikista huonointa. Parasta on olla liikkeessä tai sitten makuulla. Ja sitten eilen huomasin, että keskelle vatsaa on ilmestynyt tyrä! Eihän se koko ajan näy. Ainoastaan silloin, kun jännitän vatsalihaksia, niin tyrä pullistuu esiin ja ei kyllä ole mikään kaunis näky. Myös mun äidillä oli raskausaikana tyrä, kun odotti mua.

Ne äitiyshousut pitää kyllä hankkia aika pian. Farkut alkaa olla aika tukalat ja lähtee kyllä jalasta heti kotona ja vaihtuu lököhousuihin. Vatsa tuntuu nyt kasvavan ihan huimaa vauhtia. Tänään viikkoja 20+2.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 14, 2014, 18:54:39 ip
Mitä neuvolalääkärillä yleensä tapahtuu? Tänään oli niin outo neuvolalääkärikäynti, että en oikein tiedä mitä siitä ajattelisin. Sitten ihmettelen sitäkin, että neuvolasta määrättiin keväällä rautakuuri väsymykseen, mutta Hb:ta ei ole kertaakaan mitattu. Neuvolan terveydenhoitaja oli taas ihan uusi. Mulla on ollut 4 käyntiä ja 4 eri hoitajaa. Tällä hetkellä tuntuu, ettei tuosta neuvolasta ole mitään hyvää sanottavaa, vaan ne käynnit on ihan yhtä tyhjän kanssa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 14, 2014, 21:03:07 ip
Vatsavaivat on kyllä kirjaimelliesti hanurista. Mullakin on ihan mieletön vatsan turvotus ja ummetus ollut alusta asti. Mentiin viikonloppuna miehen kanssa naimisiin (ihan pienesti vain) ja en kestä katsoa kuvia kun vatsa on kuin mikäkin tynnyri! Ihan omituista kun on tottunut vuosikausia kestäneeseen IBS-vaivaan, joka on kyllä ihan toista ääripäätä. Muita vaivoja odotellessa...

Muakin kiinnostaisi, että mitä siellä neuvolalääkärillä tapahtuu. Pitäisi varailla viikon 15 lääkäri. Sinänsä ihmettelen, sillä edellisessä raskaudessa toinen neuvolaterkka oli sitä mieltä, että en tarvitse mitään neuvolalääkäreitä kun "ravaat siellä keskussairaalassa koko ajan muutenkin". Kaipa tämä nyt sitten ottaa kantaa enemmänkin perusterveysjuttuihin?
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 14, 2014, 23:55:56 ip
Onneksi olkoon, Snanna! Meidänkin pitäisi mennä jossain vaiheessa naimisiin, mutta taitaa mennä ensi vuoden puolelle. Tai sitten mennään joku päivä maistraattiin. Mä tahdon, että sitten kun meillä on vauva, niin koko perheellä on yhteinen sukunimi.

Mulla oli siis eka ja varmaan myös viimeinen neuvolalääkäri tänään, kun viikkoja on 20+3. Ei lääkäri kyllä ottanut kantaa mihinkään perusterveysjuttuihin eikä oikein mihinkään muuhunkaan. Lähinnä kuunneltiin miehen kanssa vähän ihmeissään lääkärin outoja juttuja. Vaikutti lähinnä pikkuisen höperöltä mummolta. Mutta saatiinpa selville, että lääkärillä on lihava tytär, jolla on yksi 3-vuotias lapsi ja myös lääkärin siskontyttö on läski (lääkäri käytti tuota sanaa) ja hänellä on useampi lapsi. Lähipiirissä on myös joku heroiinin käyttäjä, jonka lääkäri vieroitti huumeista joskus -97, jonka jälkeen tämä henkilö kääntyi buddhalaiseksi ja on pysynyt erossa heroiinista. Sitten oli vielä joku lähipiirin n. 30-vuotias mies, joka muutti Amerikasta Ouluun ja ei halua ajaa autoa eikä käyttää julkisia kulkuneuvoja, joten hänen on pakko pyöräillä. Ja mitä kaikkee muuta me saatiinkaan kuunnella. Mä ajattelin, että nämä on jotain alkuhöpinöitä ja sitten on varsinainen lääkärin tarkastus, mutta sitten se käynti olikin jo ohi.

Mun oli tarkoitus kysyä lääkäriltä tuosta vatsan tyrästä ja selkäkivusta ja uskaltaako siihen ottaa jotain särkylääkettä, mutta kaikki jäi. Tuli niin outo olo siitä käynnistä, että oikein tiedä mitä pitäisi ajatella.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 15, 2014, 10:35:07 ap
Eipä tuohon lääkärikäyntiin voi kommentoida kuin :o :o :o !!!

Soitin tänään ajan, joku muu kuin oma terkka vastasi ja oli kyllä niin nihkeenä. Koko maailmassa ei ollut nyt kuin kaksi aikaa, joita hän suostui mulle tarjoamaan. Ja toki ne oli työpalaverin päällä. >:( Ei kuulemma ole muita vaihtoehtoja!? Mutta nyt on varattu 20 min + 20 min lääkäri ja terveydenhoitaja. Koitin kysyä, että mitä siellä tapahtuu, mutta en saanut oikein selkeää vastausta.

Musta on myös kiva, että koko perheellä on nyt sama nimi. Tosin odotellaan vaan v-mäisten tuttujen ja sukulaisten irvailua siinä vaiheessa kun paljastuu, että vauva oli matkalla jo hääpäivänä. Hääpäivähän tosin oli jo päätetty ennen kuin koko muksu oli olemassa, mutta mitä hittoa me heille ruvetaan selittelemään. ::)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Ride - Elokuu 15, 2014, 10:42:22 ap
Kaisa, jos se oli valelääkäri :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 16, 2014, 14:51:35 ip
Ostin eilen ensimmäiset äitiysfarkut. Lähes kaikki oli ihan pillejä ja mä en tykkää yhtään pillifarkuista, mutta yhdet löysin, jotka ei ollut niin kapeat ja näyttää jalassa ihan kivalta. On kyllä ihanaa, kun voi pyöräillä ja liikkua ilman, että vatsasta puristaa ja kiristää. Vatsa tuntuu kasvavan nyt ihan silmissä. Seuraavaksi täytyy ostaa kuntosalille joku vähän pidemmän mallinen urheilupaita, että vatsa pysyy piilossa.

Snanna, en mä kyllä tajua, että miksi sukulaiset irvailisi siitä, että olit jo raskaana kun menitte naimisiin. Nykyäänhän monetkin saa ensin lapsia ja menee sitten vasta naimisiin, eikä välttämättä edes mene. Mun omatkin vanhemmat meni naimisiin kesäkuussa -78 ja isosisko syntyi joulukuussa -78, joten on sitä ennenkin menty naimisiin raskaana ollessa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Friita - Elokuu 17, 2014, 11:39:35 ap
Ehkä mun täytyy uskoa, että tämä mun raskaus näkyy jo, työvaatteet päälläkin.

Mun mutsi aina puhuu, että näkee naamasta, koska joku on raskaana. En vain ole koskaan nähnyt, miltä raskaanaoleva sitten näyttää  ;D Muutenkin olen hyvin varovainen, jos vatsankohta on pyöristynyt, enkä kysele. Veljenvaimo oli hyvin tuohtunut kyselyihin, kun sattumoisiin lihoo aina vatsankohdalta ja nyt oli joku udellut perheenlisäyksestä.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 18, 2014, 08:26:18 ap
Yhdellä mun ystävällä jäi bilevaihde päälle tuossa pari vuotta sitten ja se näkyi kasvavana pömppönä ja pöhöttyneenä naamana. Täysikäännös tuli kun hänen työkaverinsa (joilta pimittää tiedon omista juhlimistottumuksistaan täysin) eräässä tiimipalaverissa onnittelivat joukolla ja oli yksi innokas jo mennyt vatsaa käpelöimäänkin. ;D Hänellä myös paloi käämi totaalisti, elämäntavat muuttuivat ja hän pudotti suutuspäissään 15 kg painoakin siinä sivussa.

Kaisa, meillä on harvinaisen vanhoillista porukkaa suvussa ja nää on just niitä tyyppejä, jotka pahoittivat mielensä kun eivät olleet kutsuttuina häihin. ::)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Wappu - Elokuu 18, 2014, 17:51:09 ip
Tänään oli silmänpohjakuvaus. Tuloksia jännätessä tässä nyt sitten... Saan ne seuraavalla sisäpolikäynnillä parin viikon päästä.

Kun me kerrottiin miun vanhemmille tulevasta perheenlisäyksestä, miun isä vaan totes, että "mie tiesin, näkyi naamasta". Hmm... Mummokin oli jotain jo kysellyt miun äitiltä... Että kait se sitten näkyi... Nyt alkaa maha kasvaa. Kait sitä pitää jotain mammahousuja lähteä katselemaan pikkuhiljaa. Vielä normaalit matalavyötäröiset housut menee ihan ok, mutta kohta ne jo taatusti puristaa.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 19, 2014, 00:33:35 ap
Mun äiti oli myös arvannut jo, että oon raskaana, kun juhannuksen aikoihin kerrottiin. Ja vaikka olenkin yleensä hoikka eikä ole ollut erityisesti vatsamakkaroita, niin kyllä mä olen kuullut muutamankin kerran kyselyitä, että olenko raskaana. Kerran pariisissa lentokentällä turvatarkastaja oli ihastuksissaan mun vauvamahasta. Pikkusisko sai tosi makeat naurut. Myös työkaveri muutama vuosi sitten kysyi kesäloman jälkeen, että olenko raskaana. Viime vuonna naapuri kyseli, että onko meille tulossa perheenlisäystä ja oli tosi nolona, kun kuuli, ettei ole. Mun maha turpoo helposti ja myös helposti seison vähän maha pystyssä. Ja käytän paljon tunikoita, joita myös raskaana olevat suosii. Mutta nyt tämä vatsa on sellainen, ettei siitä enää voi erehtyä. Ja myönnän kyllä, että musta on ihana kun vatsa näkyy ja musta näkee selvästi, että olen raskaana.

Kannattaa ostaa äitiyshousut heti, kun tavalliset housut rupee vähääkään kiristämään. Mulla ainakin on nyt raskaana ollessa muutenkin usein turvonnut, pinkeä ja vähän tukala olo, niin en tosiaan kaipaa siihen lisäksi vielä kiristäviä ja epämukavia housuja. Ja nämä mun äitiysfarkut näyttää päällä ihan tavallisilta farkuilta.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 20, 2014, 12:19:21 ip
Olen ehkä pikkuisen huolissaan. Neuvolasta saamani vihkon mukaan näillä raskausviikoilla pitäisi tuntua jo suuri osa sikiön liikkeistä, mutta mä en ole tuntenut vielä yhtäkään potkua. Taas on olo, että onko sikiö enää edes hengissä tai onko jotain muuta vialla. Maha kyllä kasvaa hurjaa vauhtia, mutta silti. :(
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 20, 2014, 13:25:46 ip
Olen ehkä pikkuisen huolissaan. Neuvolasta saamani vihkon mukaan näillä raskausviikoilla pitäisi tuntua jo suuri osa sikiön liikkeistä, mutta mä en ole tuntenut vielä yhtäkään potkua. Taas on olo, että onko sikiö enää edes hengissä tai onko jotain muuta vialla. Maha kyllä kasvaa hurjaa vauhtia, mutta silti. :(

Älä vielä heitä kirvestä kaivoon! Muistan jostain lukeneeni, että esikoisen liikkeet tuntuisivat vasta varsin myöhäisessä vaiheessa. Mun ystävä, joka odottaa myös esikoistaan tunsi ensimmäisen potkun vasta viikon 27 lopussa. Ultrissa on kuitenkin ollut kaikki ihan ok?

Mullakin tuli joku "kesken menee kuitenkin" -paniikki alkuviikosta. Jotenkin tuntuu, että ei tämä voi hyvin päättyä. Pieniä vatsakipuja yms. muit omituisia oireita tullut. Tosin kipuilu taitaa mennä kudosten venymisen piikkiin, vatsamakkaran alka on jo pieni kumpu käsin tunnettavissa.  :)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Elokuu 20, 2014, 16:06:21 ip
Kaisa81: Miullakin sellainen käsitys, että kaikki ei tunne niitä liikkeitä välttämättä kovin aikaisin. Tunnetko kenties jotain pientä "sipinää" tai kuplia mahassa jos et potkuja tunne? Itse tunsin sellaista ensin ja vasta nyt myöhemmin kunnollisia potkuja. Miulla on etuseinässä istukka niin navan kohdalta ja siitä ylöspäin en ole ikinä tuntenut mitään. Jos siulla on etuseinäistukka niin se voi vaimentaa liikkeitä myös. Toivottavasti kaikki on kunnossa. Onko siulla nyt paljon raskausviikkoja?
Eikös nuo vihkot ole vähän suuntaa antavia, kun ainakin miulla esim.se sf-mitta on paljon isompi kuin pitäisi olla, mutta silti vauva kasvaa täysin lasketussa ajassa, eikä ole mikään jättikokoinen.

Huomenna olisi taas äitipoli. Saapi nähdä mitä sanovat, kun menen sinne, koska lauantaina tehtiin jo ultra synnytyspäivystyksessä. Menin sinne pahenevan päänsäryn ja korkeiden verenpaineiden ja pulssin takia. Onneksi kaikki oli kuitenkin ok, eikä ollut raskausmyrkytystä. Eivät osanneet sanoa mistä johtuu päänsärky ja verenpaineita/pulssia pitää nyt seurata. Ärsyttävä päänsärky senkun edelleen jatkuu ja lääkkeet ei siihen auta :(
Vauva painoi reilu 1000g silloin lauantaina.


Insuliinin tarve on kasvanut huomattavasti. Joudun nyt pistämään jopa 6ky/10hh. Pitkävaikutteinenkin on ollut koko ajan nousussa. Mitenhän suuriin insuliinimääriin sitä joutuu vielä menemään..
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 20, 2014, 18:30:08 ip
Mulla on viikkoja nyt 21+2. Musta tuntuu, etten tunne minkäänlaisia liikkeitä vielä. Vatsassa on kyllä kaikenlaisia tuntemuksia, mutta olen laittanut ne ruoansulatuksen piikkiin. Neuvolassakin sanottiin, että liikkeiden pitäisi mulla alkaa tuntua elokuussa. Seuraava neuvola on 8.9. vasta ja ultraan pääsen 17.9. Aika pitkä aika odottaa.

Selkäsärky vaivaa päivittäin, varsinkin jos istun pidempään. Pelottaa millaisiksi säryt yltyy, kun palaan syyskuussa töihin ja istun päivät koneella. Nyt en ole uskaltanut ottaa mitään särkylääkettä, vaan olen yrittänyt liikkua paljon ja mies on hieronut ahkerasti.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Piiu - Elokuu 20, 2014, 21:13:10 ip
Kaisa81: Voisiko ne tuntemukset kuitenkin olla pienen liikkeitä? Katsoin neuvolasta saamastani Vau-kirjasta, että rv.20+0 ja eteenpäin rupeaa mahdollisesti tuntemaan ekat liikkeet ja jotkut tuntevat paria viikkoa myöhemmin. Itse olin kirjoittanut rv 21+0 että vauva liikkuu paljon. Onhan tuo pitkä aika odottaa sitä ultraääntä. Pääsisitkö mahdollisesti aiemmin ultraan, mikäli kovasti asia huolestuttaa? Laitoit aiemmin että maha kasvaa, joten eiköhän sillä pienellä ole kaikki hyvin siellä.

Paracetamoliahan voipi ohjeen mukaan ottaa raskaana olevatkin, jos on tarve. Itse olen sitä joutunut käyttämään jonkin verran raskauden aikana.

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Santtu79 - Elokuu 21, 2014, 17:54:15 ip
Kaisa onko sulla tukivyötä käytössä? Mä ostin Anita merkkisen ja se on kyllä helpottanut tosi paljon (selkä)kipujen kanssa. Joitain tukivöitä voi myös käsittääkseni kysellä neuvolasta lainaan.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 22, 2014, 12:02:49 ip
Mulla ei ole tukivyötä. Mä en oikeastaan edes tiedä, millainen se on ja mistä sellaisen voisi ostaa. Selkäkivut pahenee koko ajan. Eilen oli selkä koko päivän tosi kipeä, vaikka yritin välttää turhaa istumista ja mieskin hieroi kahteen otteeseen. Yhden parasetamolin otin, mutta se ei paljon auta. :(

Olen nyt parina iltana oikein yrittänyt tunnustella sikiön liikkeitä, kun sängyssä ennen nukahtamista makaan hiljaa ja yritän niitä erottaa. Mutta en voi varmaksi sanoa edelleenkään, että onko jokin tuntemus sikiön liikehdintää vai suolistosta peräisin olevaa tuntemusta. :-[
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: kellyf - Elokuu 22, 2014, 12:26:12 ip
Kaisa81, mulla ainakin liikkeet tuntui alussa just sellaselta "vatsan toiminnalta" eli kuplintaa ym. Vähän aikaa meni, kun tajusin että vauvan liikkeistä oli kyse :).
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: caroline - Elokuu 24, 2014, 21:14:46 ip
Pakko kommentoida kun lähipiirissä sattui nyt sellainen tapaus, että äiti ei tiennyt olevansa raskaana ja hakeutui karseiden vatsakipujen takia Peijakseen, jossa todettiin synnytyksen olevan hyvää vauhtia käynnissä ja lähetettiin Kättärille synnyttämään.... Olen aina ihmetellyt lööppejä ja miettinyt miten tuo on mahdollista. Ilmeisesti liikkeet tuntuvat todella huonosti jos omaa tietynlaisen ruumiinrakenteen ja vauvalla on hyvin tilaa... No joo, mutta ihmettelen kyllä silti edelleen  ;)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Wappu - Elokuu 26, 2014, 20:08:52 ip
Tänään oli neuvolalääkäri. Totesi vain, että ei ota kantaa perussairauksiin, kun olen niin tiiviissä seurannassa erikoislääkärin kanssa. Hyvä niin. Mittaili mahaa, mitä nyt ei vielä paljoakaan ole, ja tarkisti kohdunsuun tilanteen. Kaikki viikkojen mukaisessa kunnossa. Ja sydänäänet kuunneltiin kanssa. Aina yhtä jänskää tuo... Masuasukki liikkui aika paljon, sai hakea signaalia moneen kertaan, kun aina pyörähti pois anturin alta.

Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 27, 2014, 11:42:23 ap
Wappu, sulla sentään neuvolalääkäri jotain mittaili ja katsoi kohdunsuuta. Mulla ei oikeasti tehnyt yhtään mitään. Musta on vaan hyvä, ettei neuvolassa puututa diabetekseen. Viime kerralla terveydenhoitaja ei yhtään tuntunut ymmärtävän, että miksi käyn raskauden aikana TYKS:ssä ja neuvolalääkärikin totesi, että kun mulle tuli sitten raskausdiabetes. Voisin aivan hyvin jättää koko neuvolan väliin.

Selkä on tosi kipeä. :( Pelottaa, että kuinka mun selkä kestää, kun ensi viikolla menen taas töihin. Parasetamoli ei auta yhtään. Hieronta auttaa, mutta ei mieskään voi olla koko ajan hieromassa.

Sikiön liikkeitä en tunne vieläkään varmasti, vaikka neuvolassa saamassani vihkossa lukee, että näillä viikoilla ei pitäisi olla enää mitään epäilystä ja sikiö liikkuu paljon. Maha kyllä kasvaa, mutta liikkeitä en vaan tunne.

Ilmoitin viime viikolla töihin, että jään äitiyslomalle marraskuussa. Mulla on työsopimus vain vuoden loppuun ja ajattelin, että siihen se sitten päättyykin, koska olen äitiyslomalla vielä tammikuussa. Mutta sainkin kuulla, että mun työsopimusta jatketaan äitiyslomasta huolimatta. ;D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 28, 2014, 08:44:14 ap
Työasiathan menivät ihan nappiin Kaisa! Onnea siitä!

Neuvola on kyllä välillä vähän hukassa, edellisen neuvolaterkan kanssa sai tosiaan vääntää kättä siitä, että ei mun tosiaan tarvitse mennä sokerirasitukseen kun tilanne on kyllä jo harvinaisen selvä. Mutta kun kuulemma pitää jos on sokeriongelmaa...

Älä lue liikaa sitä yhtä vihkoa. Maailman olisi aika hemmetin helppo paikka jos jokaisen raskaus etenisi samalla tavalla kuin jossakin neuvolan lipareessa lukee. ;D Onko sulla tosiaan se istukan paikka selvillä? Ja vatsan kasvuhan on selkeä merkki. Henkitoreissaan tai muuten huonovointinen vauva ei kasva. ;)
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 29, 2014, 13:08:36 ip
En mä tiedä mitään mistään istukan paikasta. Ehkä gynekologi on sen joskus sanonut, mutta on mennyt ohi, kun olen keskittynyt niin siihen ultraan. No, reilu viikko vielä neuvolaan. Jos siellä sitten edes kuunneltaisiin sydänäänet, että saisi tietää, että onko sikiö hengissä, vaikka en liikkeitä ehkä tunnekaan. Tosin viimeksi neuvolalääkäri edes niitä sydänääniä kuunnellut.

Olen rautaakin tässä syönyt jo vaikka kuinka pitkään, mutta ei sitä Hb:ta vaan koskaan neuvolassa mitata. Onneksi syyskussa on TYKS:ssä lab.kokeita.

Pari päivää enää lomaa jäljellä ja sitten takaisin töihin. Ihan kiva palata töihin vatsa kasvaneena, mutta pelottaa vaan tämä mun selkä. Selän kannalta olisi paras, jos en istuisi ollenkaan ja olisin vaan koko ajan liikkeessä.

Nyt viikkoja 22+4.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Elokuu 29, 2014, 13:17:36 ip
Omituinen neuvola, ei voi muuta sanoa. ::) Mulla olisi vielä pari viikkoa siihen neuvolaan, saa nähdä mitä tuleman pitää. Terkka tosiaan ok, mutta lääkäristä ei ole mitään tietoa.

Toivottavasti saat Kaisa liikkuvaisia hommia. Ihmistä ei ylipäätänsä ole luotu istumaan ja tämä varmasti korostuu raskausaikana.

Pelästyin eilen kun alavatsaan koski ihan hirveästi. Ei varmaan kuukauteen ole ollut minkään sortin kipuja tuolla alueella. Olin ihan varma keskenmenosta, mutta hetken googleteltuani tulin siihen tulokseen, että nämä ovat nyt sitten vissiin niitä ligamenttikipuja. Relaksiinihormonin tuotantopiikki on viikolla 14 ja se aloittaa vatsalihasten siirtymisen kohdun tieltä. Kipu ei kyllä hetken tutkiskelun jälkeen tuntunut keskenmenokivulta, vaan nimenomaan lihaskivulta. Jouduin eilen istumaan pitkiä aikoja autossa, minkä epäilen olevan osasyyllinen kipuiluun. Nyt on tullut töissä istuttua aamupäivä ja taas alkaa vähän juilimaan. Onneksi saan nostettua työpöytää ja voin työskennellä seisten.

P.S. Voitaisiinko jo tehdä syyskuulumisten ketju? Skipataan koko kesä. ;D
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Kaisa81 - Elokuu 30, 2014, 18:44:32 ip
Mun työt ei ole ollenkaan liikkuvaisia, vaan ihan pelkkää istumista koko päivä. Olen osastonsihteerinä TYKS:ssä, joten istun koneella koko päivän. Täytyy yrittää harrastaa taukojumppaa aina välillä, mutta ei se taida paljon auttaa. Kaiken lisäksi kun olen varahenkilö, niin kierrän eri osastoja, joten tuolit ja pöydät on säädetty vakituisten työntekijöiden mukaan. Olen 178 cm pitkä, joten usein ne on säädetty paljon lyhyemmille ihmisille eikä kaikissa paikoissa se tuolien ja pöytien korkeuden säätäminen noin vain onnistu. Ei mulla yleensä ole tullut selkäkipuja töissä ja harrastan niin paljon liikuntaa, että lihakset on kunnossa, mutta nyt kesäloman aikana ne iski ja kunnolla, joten raskaudesta ne kai johtuu. Ensi viikolla soitan neuvolaan ja kysyn jotain apuja tähän ongelmaaan. Muuten joudun aika nopeasti sairaslomalle ja sitä en kyllä tahtoisi.

Tuollaiset yllättävät alavatsakivut on kyllä kurjia. Useimmiten ne kai on vaarattomia, mutta pelästyttää silti pahasti.
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Wappu - Syyskuu 02, 2014, 16:20:46 ip
Ugh. Flunssa ja lämpöä nostelee. Nenä ihan tukossa ja kurkku kipee... Että kiitosta vaan töissä sairaana olleelle työkaverille... Olen tämän päivän pötkötellyt kotona. Tänään piti olla diab.polikin, mutta peruin sen. Parin viikon  päästä uusi yritys. Huomisenkin olen kotona. Katellaan sitten taas... Kun vaan keksis, miten tuon nenän saa auki. Höyryhengityksestä ei toistaiseksi ole ollut apua...
Otsikko: Vs: Raskaana olevien KEVÄTkuulumiset
Kirjoitti: Snanna - Syyskuu 03, 2014, 08:35:03 ap
Aloitin uuden ajankohtaisemmin nimetyn ketjun, löytyy täältä: http://keskustelu.diabetes.fi/index.php/topic,1877102.0.html