Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja raskaus => Aiheen aloitti: miles - Tammikuu 24, 2014, 20:21:29 ip

Otsikko: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: miles - Tammikuu 24, 2014, 20:21:29 ip
Tällainen asia pohdituttaa eli millä viikoilla makrosomia alkaa näkyä sikiön kasvussa? Itsellä on menossa rv 34+1 ja tänään vauvan painoarvioksi saatiin 2300g. Vauva kasvaa siis kyllä keskikäyrällä, mutta se mikä mietityttää, on kasvupyrähdys. Edellinen painoarvio tehtiin rv 31+6 ja silloin painoa oli 1700g ja vauva siis -1-käyrällä. Kahdessa viikossa on kivuttu keskikäyrälle.

Ilmeneekö makrosomia vain esimerkiksi isona vatsanympärystänä vai voiko tuollainen kasvupyrähdys olla makrosomian alkua? Lääkärin mukaan kaikki mitat (reisi, pää, vatsa jne) ovat nyt siis keskikäyrällä aikaisempaan verrattuna.

Sitten vielä toinen kysymys; käynnistetäänkö diabetikoiden raskaudet aina ennen laskettua aikaa? Lääkäri varoitteli jo, että käynnistetään rv 38-39 ja nimenomaa diabeteksen vuoksi (hoitotasapaino on hyvä, hobbis 5,3, 2.tyypin diabetes).
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Musti - Tammikuu 24, 2014, 23:52:28 ip
Käsitykseni mukaan juuri noilla viikoilla aletaan tarkkailla sitä, meneekö kasvukäyrä rakettimaisesti suoraan ylöspäin eli pomppaa siltä normaalilta käyrältä, näin minulle selitettiin. Eli tarvitaan useampi mittaus jotta nähdään onko kasvu jatkuvasti kiihtyvää vai vain tuo yksi väli. Saitkohan mitään selvää :)

Ja taas käsittääkseni diabeetikoilla myöhäisten viikkojen riskit esim. vauvan hapenpuutteen suhteen ovat (makrosomiaa tai ei) korkeammat, siksi käynnistys. Korjatkaa jos olen väärässä. Löytyyhän täältä synnytyskertomuksia joissa on päästetty raskaus loppuun asti mutta itse en ainakaan haluaisi ottaa tietoisesti kohonnutta riskiä. Ja hyvilläkin hoba-arvoilla makrosomiaa esiintyy.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Tammikuu 25, 2014, 11:12:20 ap
Mun synnärin ylilääkärin mukaan linja on taas tiukentunut muutamien valitettavien tapausten takia, eikä ainakaan ykköstyyppiläisiä päästetä yli rv38. Raskausdiabeetikoista en tiedä. Samainen lääkäri myös tarkkaili vatsanympäryksen ja päänympäryksen suhdetta, eli jos maha kasvaa nopeammin kuin pää niin on makrosomiaa. Mitään siihen viittavaa ei ollut rv36 asti, sitten ko. lääkäri jäi lomalle ja synnytyksessä rv38 pitivät automaattisesti lasta makrosomisena. Ja kun niitä synnytyksen jälkeisiä kuvia katselee, niin olihan tuo riepu ihan turpea ja sokeripöhössä, ja hoikistui varsinkin kasvoista silminnähden kun pääsi oman elimistön varaan.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: miles - Tammikuu 26, 2014, 14:45:27 ip
Kiitos vastauksista! Mulla on toinen raskaus menossa, mutta tilanne sikäli eri, että esikoinen käynnistettiin rv 35+3 mun kohonneen verenpaineen ja kohdun aukeamisen vuoksi. Silloin ei ehditty edes puhua mistään käynnistelemisestä eikä mitään kasvupyrähdystä tapahtunut (poika painoi 2480g syntyessään). Nyt tilanne on siis sikäli toinen (rv 34+3), että kohtu on suht kiinni ja verenpaine normaali. Eli edessä saattaa vielä olla se käynnistys, mitä toivonkin todella, jos vauva tosiaan nyt on päättänyt kasvaa vauhdilla loppua kohden. Olo on muutenkin sellainen, ettei kuukautta enempää jaksaisi tämän mahan kanssa, plaaah   :P
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: teikku - Tammikuu 27, 2014, 14:11:24 ip
hei, minua kanssa kiinnostaa lähinnä d-1 äidit, miten loppu on mennyt, millä viikolla käynnistys? ja omakohtaisia arvioita mistä tuo makrosomia hyvillä arvoilla johtuu?
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: marika81 - Tammikuu 27, 2014, 14:44:50 ip
hei, minua kanssa kiinnostaa lähinnä d-1 äidit, miten loppu on mennyt, millä viikolla käynnistys? ja omakohtaisia arvioita mistä tuo makrosomia hyvillä arvoilla johtuu?

Samoja juttuja mietin minäkin!
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: veevuska - Tammikuu 27, 2014, 14:53:40 ip
Hei vaan kaikki kanssasisaret :)
täällä d1 matkakumppanina jo 32 vuotta ja toinen raskaus nyt menossa 30+1.

Ensimmäinen lapsi kasvoi hyvin kiltisti keskikäyrällä, mutta sitten vko 36 löytyy papereista ensimmäinen maininta, että sekä sikiön painoarvio että vartalonympärys hivenen keskikäyrän yläpuolella. Synnytys oli sitten lopulta epäonnistuneen (ei kunnon säännöllisiä supistuksia, epäkypsä kohdunsuu) parin päivän Cytotec-käynnistysyrityksen (rv 39+0 - 39+2) jälkeen elektiivisellä sektiolla rv 39+3, ja lapsi painoi 3920 g syntyessään, makrosomiasta ei ollut silloin erityisemmin mitään puhetta.

Nyt itsellä tilanne se, että rv 30+1, äitipolilla sanottiin nyt, että lapsivettä hieman reilunlaisesti, ts. isoin "vesitila" oli yli rajan, mutta lapsivesi-indeksi (mitä se sitten tarkoittaneekaan) oli vielä normaalirajoissa. Myös vartalon ympärysmitta verrattuna luisiin mittoihin oli nyt jo yhtä viikkoa raskausviikkoja edellä. GHb ollut välillä 5.9-6.2 raskauden aikana, eli periaatteessa ei kai pitäisi ainakaan isosti siitä johtua (?) Myönnettäköön, että alkoi kyllä jonkin verran huolestuttaa :( Periaatteessahan makrosomia käsitykseni mukaan voi näillä viikoilla ruveta näkymään mutta pääsääntöisesti vasta muutamaa viikkoa myöhemmin ?
Mites muilla, onko tilanne vielä näin pienten viikkojen jälkeen muuttunut "parempaan suuntaan" vai onko tästä nyt mulla odotettavissa enää yksi tie eli makrosomian suuntaan ? Ja oletteko saaneet neuvoja, voiko mitään muuta itse tehdä kuin yrittää pitää edelleen sokerit kuosissa ? Eli viitaten teikun kysymykseen, kiinnostaa minuakin jos jollakin on tietoja mistä makrosomia kohtuusokereilla johtuu.
Sellainen tuli vielä mieleen, että onko mitään tietoa kellään siitä, voiko hiilareita rajoittamalla jotenkin tähän vaikuttaa eli että jos yrittäisi saada omat insuliiniannokset insuliinintarpeen noususta / insuliiniresistenssistä huolimatta mahdollisimman pieneksi, voiko se auttaa mitään ?
Anteeksi vielä tämä omanapainen ja hivenen masentunut kirjoituksen sävy, mutta fiilikset on juuri nyt hieman huonot... Kaikille kuitenkin tasapuolisesti kovasti jaksamista deen (ja raskauden) kanssa !
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Tammikuu 27, 2014, 23:20:13 ip
Hei,

Muistelen että makrosomiaa on myös hyvillä sokeriarvoilla, ja sen syntyminen osin hämärän peitossa. Kaikkemme teemme ja enempää emme voi! Ehkä suurimpia vs-piikkejä voi koittaa syömisellä välttää, mutta silti lopputulos voi olla mitä vaan. Terveiden arvoihin emme kuitenkaan pääse :(

Itsellä ekaa raskautta tiukempi hiilarimäärä toisessa raskaudessa johti hieman korkeampaan mutta huomattavasti tasaisemmista sokereista koostuvaan hobaan, n. kuuden pinnassa kun ekalla oli ollut keskimäärin 5,5 suurella vaivalla ja isommalla vuoristoradalla. Insuliiniannokset eivät nousseet toisella kerralla loppua kohti läheskään niin dramaattisesti kuin ekassa raskaudessa, eli siihen tuo hiilarimäärä n. 50-70hhg/vrk vaikutti (ekassa reilu sata-150hhg/vrk). Ja silti siis tuo kuopus oli se virallisesti makrosominen!! Esikoinenhan syntyi raskausmyrkytyksen takia jo rv36+4 tai 5, joten en tiedä kuinka iso olisi ollut pari viikkoa myöhemmin, mutta oli kyllä huomattavasti sirppanampi. Ja eihän tuota eroa syntymäajassa ollut kuin reilu viikko. Oma paino laski raskausaikana toisella kerralla, ei ollut turvotuksia tms. että sikälikin noin syöminen sopii sopi mulle.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Mappa - Tammikuu 28, 2014, 21:22:58 ip
Moikka, minua kätilö pyysi mittaamaan arvot 1h ruokailusta siksi että niiden avulla voidaan ennakoita makrosomian riskiä. Eli olisiko niin, että hyvilläkin hobiksilla ne ruokailun jälkeiset korkeat vaikuttavat?

Minulla käytössä Novorapid, enkä osaa oikein 1h-arvoista päätellä, menikö hh-arviot kohdalleen, eli joudun usein mittaamaan ne 2h-arvot myös. Liuskoja kuluu...
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: zebra1 - Tammikuu 29, 2014, 12:09:17 ip
Karppasin molempia lapsia odottaessani, ekalla kerralla ns. hyväkarppaamalla ja toisella aika tiukasti. Pakon edessä, koska raju insuliiniresistenssi esti pikainsuliinia toimimasta niin, että olisin pystynyt mitenkään hallitsemaan verensokereita insuliinilla.

Kumpikaan pojista ei ollut makrosominen, ja ovat nyt terveitä ja hyvinvoivia lapsia. :)
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Tammikuu 29, 2014, 21:59:09 ip
Joo ja niin on meidänkin lapset, tuosta toisen makrosomiasta riippumatta.

Ja tuolta toisesta ketjusta muistinkin, että mulla oli toka radkaudessa myös metformiini, joka vaikutti samansuuntaisesti kuin hiilarirajoituskin, eli siitäkin saattoi johtua tuo ettei loppuvaiheessa kauheasti annokset nousseet.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Eline - Tammikuu 30, 2014, 23:31:48 ip
Moikka, minua kätilö pyysi mittaamaan arvot 1h ruokailusta siksi että niiden avulla voidaan ennakoita makrosomian riskiä. Eli olisiko niin, että hyvilläkin hobiksilla ne ruokailun jälkeiset korkeat vaikuttavat?
Mulla oli ekassa raskaudessa hobis oikein hyvä, lähti 7,5:stä ja laski koko raskauden alaspäin, olisko 5,2 ollut viimeinen. Silti makrosominen lapsi. Olen aivan varma että just noi tunti jälkeen ruokailun tai ylipäätään kaikki korkeat vaikuttaa paljon, en keksi mitään muutakaan syytä kasvulle vaikka mittailin muuten niin hyviä arvoja ja mataliakin paljon. Tosin lääkärit sanoi mulle tän raskauden nt-ultrassa että pelkästään vs-arvot ei vaikuta vaan ylipäätään että on tämä sairaus eikä kaikkia syitä tunneta. Itseä hämää vaan nuo korkeat joita ihan varmasti on aina ruoan jälkeen...
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: teikku - Tammikuu 31, 2014, 08:23:16 ap
Mikä arvo sitten on ns. korkea? kun puhutaan ruokailun jälkeisistä arvoista? Pitääkö se tosiaan saada pidettyä aina alle kuuden vai riittääkö esim. alle kahdeksan arvot?
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 02, 2014, 11:56:20 ap
Uuh jos ykkösistä puhutaan niin alle kuuden aterianjälkeiset on useimmille mahdottomuus!! Kun joskus alle kympinkin on. Ainakaan ilman vhh:ta tai hypoja.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: sinppu - Helmikuu 02, 2014, 20:13:31 ip
siinä ruotsalaisessa dokumentissahan (josta täälläkin paljon ollut puhetta, en nyt muista yhtäkkiä nimeä :D ) se lääkäri puhui et pitäis pyrkiä alle 7 arvoihin, joka oli kyllä mulle ainakin mahdottomuss raskauden aikana  :o
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: marika81 - Helmikuu 02, 2014, 20:59:43 ip
Uuh jos ykkösistä puhutaan niin alle kuuden aterianjälkeiset on useimmille mahdottomuus!! Kun joskus alle kympinkin on. Ainakaan ilman vhh:ta tai hypoja.


Juuh,ei tule onnistumaan aterian jäkeiset alle kuuden arvot!Tai jos onnistuukin niin hyvin pian ollaan kyllä hypoilla.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: teikku - Helmikuu 03, 2014, 06:54:00 ap
niin :) en nyt sitä tarkoittanutkaan mikä on kenellekin mahdollista, mutta kiinnostaisi vain tietää totuus siitä mitkä ovat jo niitä riskilukemia (aterianjälkeiset korkeat) jotka lisää makrosomia riskiä... se on sitten toinen asia onnistuuko niissä :)
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 03, 2014, 22:01:05 ip
...kaikki terveiden arvoja korkeammat...?
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Eline - Helmikuu 04, 2014, 09:43:59 ap
...kaikki terveiden arvoja korkeammat...?
Samaa epäilen. Eli sula mahdottomuus diabeetikkona saada ei-makrosomista lasta jos se taipumus löytyy / jos se on tullakseen  :'( Sitä en kyllä tajua miten jotkut diabeetikot voi saada normaalikokoisen lapsen kun niitä korkeita arvoja ihan varmasti on raskauden aikana jokaisella...mutta kuten koko sairaus (miksi sokerit joskus käyttäytyy niin kuin käyttäytyy) on tämäkin asia mun mielestä selittämättömissä.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Snanna - Helmikuu 04, 2014, 14:53:58 ip
Ihan sivusta nyt huutelen, että mulle asetettiin painnousutavoitteeksi d-lääkärin kanssa tässä nyt keskenmenneessä ensiraskaudessa 0 kg. Painonnousu on yksi makrosomian riskiä lisäävä tekijä, vaikka inska-annokset eivät olisikaan mahdottomia ja aterianjälkeisetkin arvot hyviä. Kuulemma ihan ok laihtua koko ajan sen verran, mitä lapsi yms. muut oheiselimet kasvavat ja lapsi saa monipuolisesta ravinnosta kaiken tarvitsemansa.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: RiMa - Helmikuu 04, 2014, 15:14:40 ip
...kaikki terveiden arvoja korkeammat...?
Samaa epäilen. Eli sula mahdottomuus diabeetikkona saada ei-makrosomista lasta jos se taipumus löytyy / jos se on tullakseen  :'( Sitä en kyllä tajua miten jotkut diabeetikot voi saada normaalikokoisen lapsen kun niitä korkeita arvoja ihan varmasti on raskauden aikana jokaisella...mutta kuten koko sairaus (miksi sokerit joskus käyttäytyy niin kuin käyttäytyy) on tämäkin asia mun mielestä selittämättömissä.

Täällä yksi, joka on saanut 2 ei-makrosomista lasta... Mulle on sekä äitiyspolilla että d-polilla painotettu sitä, että makrosomia ei ole yksin huonon sokeritasapainon syytä. Vieläkään ei tiedetä mikä kaikki vaikuttaa vauvan liikakasvuun. Ja saahan ns. terveet äiditkin isokokoisia lapsia.

Ihan sivusta nyt huutelen, että mulle asetettiin painnousutavoitteeksi d-lääkärin kanssa tässä nyt keskenmenneessä ensiraskaudessa 0 kg. Painonnousu on yksi makrosomian riskiä lisäävä tekijä, vaikka inska-annokset eivät olisikaan mahdottomia ja aterianjälkeisetkin arvot hyviä. Kuulemma ihan ok laihtua koko ajan sen verran, mitä lapsi yms. muut oheiselimet kasvavat ja lapsi saa monipuolisesta ravinnosta kaiken tarvitsemansa.

Mielenkiintoista! Mulle ei kukaan koskaan painosta napissut, tuli kai aika kohtuudella. Ja lopussa suurin osa oli nestettä/turvotusta. Mutta on varmaan yhteyttä näillä asioilla. Pahoittelut vielä tätä kautta keskenmenosta ja kovasti voimia.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 04, 2014, 18:33:53 ip
Mulla makrosominen oli siis se, josta aterianjälkeiset alemmat ja painonnousu negatiivinen =paino nousi vähemmän kuin laskennallisesti lapsi, istukka, lapsivesi yms. kehon lisääntyvä verekkyys painaisi. Painoin itse raskauden jälkeen vähemmän kuin ennen. Liittyisikö tuo painonnousutavoite raskausdiabeteksen syy-yhteyksiin?
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: teikku - Helmikuu 05, 2014, 10:40:25 ap
oliko lähtöpaino myös sama?
kummallista.. ilmeisesti myös sen lapsen geenit vaikuttaa sitten siihen..
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: dadda - Helmikuu 05, 2014, 22:11:03 ip
Mmmm jos oikein muistan niin lähtöpaino oli toisessa korkeampi, ekassa nousi raskausaikana paljon kun oli vuoristorataa ja tankkailua, siinä välillä nousi välillä jopa yli 80kg kun oli stressityö jne. Sitten ennen toista raskautta laihduin jo likemmäksi 70kg, kun ruokavalio muuttui ja sokrut tasaantui, ja sitten toisen raskauden jälkeen oli 67kg.

Tosiaan kaikkia vaikuttavia tekijöitä ei tunneta.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: teikku - Helmikuu 19, 2014, 07:59:03 ap
Niin, lieneekö niin että kaksi asiaa; äidin korkeat sokerit sekä korkeat insuliinipitoisuudet lisää sitä makrosomian riskiä..? Koska syntyyhän terveille äideillekin isoja lapsia ja käsittääkseni sitä suuremmalla riskillä mitä enemmän lihoo/ on painoa. Eli heillä normaali vs. mutta korkeat insuliinitasot kehossa.. pohdiskelen vaan :)
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Larla - Toukokuu 09, 2014, 10:46:48 ap
Geneettisesti isot lapset ja makrosomiset lapset ovat eriasia. Lapsen syntymäpainoon vaikuttaa kuulema (amerikkalaiset) äidin syntymäpaino. Sitä insuliinin ja kasvuhormonin samankaltaisuutta on joskus jossain väläytelty. Äitin insuliinitaso ei vauvaan vaikuta,koska insuliinimolekyyli ei läpäise istukkaa (luettua tietoa), mutta diabeetikkojen lapsilla on tietysti oma insuliinitaso kohonnut, koska saa liian sokerista ravintoa.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: tiitu - Kesäkuu 02, 2014, 11:35:40 ap
Mulla jo synnytys takana, synnytys käynnistettiin viikolla 40+1, koska laskettu aika olisi ollut sunnuntaina. Meillä oli muutto hämeenlinnaan loppuraskaudessa, alkuun olin hoidossa naistenklinikalla. Molemmilla sairaaloilla käytäntö, että synnytys käynnistetään viimeistään laskettuna aikana ellei tarvetta käynnistykselle ilmene tarvetta ennen sitä. Mulla hba1c raskauden alussa 7 tuntumilla, laski siitä pikkuhiljaa niin että ennen synnytystä 4.9. Mulla pumppuhoito jolloin sain säännöllisillä ruoka-ajoilla ja pumpun säädöllä pidetty verensokerit alle 7 tunnin ruokaluiden jälkeen, en usko että kynien kanssa olisin tähän samaan pystynyt. Aamut olivat hankalimmat ja aamupalaa oli pakko karsia niin että söin maks 40g hh, bolusta meni 25, viimeisillä viikloilla 30yks tälle aamupalalle. Ja parin tunnin päästä aamupalasta oli kyllä välipalan aika, tai muuten tuli hypo. Mulla ei ennen käynnistystä juurikaan ollu supistuksia jonka vuoksi insuliinin tarve ei juurikaan lähtenyt laskuun.

Naistenklinikalla mulle sanottiin rv. 35 tai 36 ettei makrosomiaa enää kehitty, kun vauva kasvaa keskikäyrällä. Eli ilmeisesti makrosomia ei ehdi kehittyä enää ihan loppuraskaudessa?

Toki tärkeää on muistaa ettei makrosomia tule vain korkeiden sokereiden vuoksi, ilmeisesti suuret insuliini määrätkin voivat makrosomiaa aiheuttaa, mulla meni loppuraskadesta enimmillään 140 yksikköä vuorokaudessainsuliini, hiilareita en muutoin kuin aamusta rajoittainut.

Meillä siis synnytys käynnistettiin rv.lla 40+1, ensin ballongilla, jonka jälkeen 3 päivää cytoteccia suunkautta. Mulla meni nuo cytotecit ihan omalla annostuksella koska aiheuttivat sen verran supistuksi että kaikkia lääkkeitä ei ohjeen mukaan voitu antaa saman päivän aikana. 3 päivän jälkeen tilanne oli kumminkin sen verran kypsä, että päästiin puhkaisemaan kalvot. Kalvojen puhkaiun jälkeen seuraavana päivänä rv.lla 40+6 meille syntyi ihana tyttö 3440g ja 50cm. Tyttö ei synnytyksen jälkeen tarvinnut kuin, lisämaitoa silloin tällöin kahtena seuraavana päivänä.

Vaikka meille ei makrosomiaa kehtittynyt ja hba1c pysyi alhaalla, on toki tärkeää muistaa, että makrosomia kehitystä ei tunneta eikä sen syitä tiedä täysin, sekun voi kehittyä vaikka kaikki olisi kunnossa.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: chaste - Marraskuu 20, 2014, 14:19:36 ip
Halusin tänne kertoa myös omaa tarinaa, sillä minulla oli kaikki nuo vaikeudet minkä pitäisi aiheuttaa makrosomiaa mutta vauva oli kuitenkin syntyessään pieni/normaali kokoinen.

Minun oli todella vaikea pitää hyvää tasapainoa koko raskauden ajan, missään vaiheessa ei tullut insuliinimäärän vähennyksen tarvetta, päinvastoin. Loppuvaiheessa pistin esim. Levemiriä vuorokaudessa 70 yksikköä + pikainsuliinit päälle (ja sitäkin meni vähintään 10 yksikköä kerralla). HbA1c oli koko raskauden ajan 7,0-7,5%. Painoni nousi myös 20 kiloa (ja olen alle 160cm). Olin ihan varma että näillä perusteilla vauva kasvaisi todella suureksi, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Ja istukka toimi koko ajan kunnolla, eli vauva kasvoi ihan normaalisti.
Otsikko: Vs: Makrosomian kehitys/ilmeneminen
Kirjoitti: Leppis - Marraskuu 22, 2014, 11:44:03 ap
Hyvä kun tulee tällaistakin käytännön kokemustietoa. Mulla on tällä hetkellä aika pahojakin pelkoja siitä, että mitenkähän tuo kevät menee ja millainen jättiläinen lapsesta tulee ja tuleeko kiireellinen sektio ja kaikkea muuta... Tuntuu uskomattomalta että saisin hobiksen tippumaan alle seiskaan. Huono omatunto vaivaa. Kohta alkaa raskauden puoliväli häämöttää. Toisinaan vitsailen yksittäisestä hyperistä, vaikka toisaalta samalla on pelko persiissä, että mitähän kaverille kuuluu. D-hoitaja sanoi, että loppuajasta odottavat äidit kykenee pitämään sokerinsa tosi hyvällä mallilla. Jos ei nytkään onnistu, niin mitenkä se sitten onnistuu? Samalla yritän muistuttaa itselleni, että jokainen on yksilö ja jokainen raskaus omanlaisensa.