Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: RAR - Joulukuu 05, 2013, 17:04:05 ip

Otsikko: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 05, 2013, 17:04:05 ip
Koska kukaan muu ei avannut uutta ketjua, päätin sen aloittaa tuon Toukkiksen borssikeitto-ohjeen kopioinnilla:

Nopea ja helppo BORSSIKEITTO

4 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 sipuli
1 iso kiinankaali
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pieni purjo
6 etikkapunajuurta
6 nakkia
1 dl punajuuren lientä
suolaa, sokeria, pippuria
persiljaa

Tarjoiluun smetanaa.

Isoon kattilaan pilkotaan valkosipuli, porkkanat, sipuli, kiinankaali. Lisätään vesi ja kasvisliemikuutio. Annetaan kiehua 10 minuuttia.
Lisätään purjosuikaleet, punajuurisuikaleet ja viipaloidut nakit sekä punajuuriliemi. Keitellään hiljalleen 5-10 minuuttia.
Maustetaan suolalla, sokeriripauksella ja pippurilla. Päälle ripotellaan persiljaa.

Huom. Keitto on aika kevyttä. Voi siis aiheuttaa huvituksen. Tarjoa lisäksi hyvää leipää tai:

TOMAATTISÄMPYLÄT

5 dl vedellä ohennettua tomaattikeittoa, esim. 1 säilykepurkillinen keittoa + loput vettä
2 pussia kuivahiivaa
1/2 tl suolaa, ei välttämätöntä
noin 1 litra vehnä- tai sämpyläjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

Lämmitä neste +42 asteeseen. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja sekoita taikinaan. Lisää loput jauhot vähitellen samalla alustaen taikinaa. Lisää suola.
Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä.
Painele taikina uudelleen kasaan kämmenellä, jaa taikina kahteen osaan, leivo pitkiksi pötköiksi ja paloittele molemmat 8-10 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja anna kohota liinalla peitettynä 15-20 min.
Paista uunin keskitasossa 225 asteessa 10-15 min. Anna kypsien sämpylöiden jäähtyä ritilällä liinan alla.

Sämpylöiden kanssa maistuu mozzarella-juusto, tomaattiviipaleet ja tuore basilika.  :)





Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: dadda - Joulukuu 12, 2013, 21:42:44 ip
Makea ja pehmeä sipulikastike

3 pientä tai 2 isompaa sipulia
öljyä ja voita
kiehuvaa vettä
kermaa/ruokakermaa
yrttisuolaa, valkopippuria, muskottipähkinää
mahd. ohrakasta

Sipulit silputaan mahdollisimman pieniksi.
Sipulisilppu kuullotetaan teflonkattilassa pitkään miedolla lämmöllä voi/oivariini-öljyseoksessa, suhteet oman maun tai ideologian mukaan ;) . Ei saa ruskistua tai kärähtää. Lisätään kuumaa/kiehuvaa vettä puolisen desiä, sen verran että voidaan kiehuttaa sipuleita vielä lisää todella pehmeiksi ja makeiksi. Jos vesi meinaa loppua kesken niin lisätään. Vesi kiehutetaan melkein pois.Sitten lisätään kermatetra, maustetaan ja kiehutellaan kokoon. Jos meinaa jäädä löysäksi, voi lisätä vaikka 1tl ohrakas-ohratärkkelystä kylmään vesitilkkaan sekoitettuna.

Tarjotaan paistetun verimakkaran, puolukkahyytelön tms. sekä oman maun ja mieltymysten mukaan keitetyn porkkanan ja/tai perunan kanssa. Öljyn kanssa nuijittu kaalisalaatti ja suolakurkut kävis myös. Samoin kylmä maito...
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Joulukuu 15, 2013, 22:27:16 ip
(Ohje: Olga Temonen)


Savujuusto-perunasalaatti

2 kg keitettyjä perunoita
2-3 suolakurkkua tai (useampi coktailkurkku)
1 kesäsipuli
suolaa
mustapippuria
2 prk smetanaa
2 prk kermaviiliä
4 tl sinappia
2 rkl oliiviöljyä
omenaviinietikkaa
150 g Kipparijuustoa

Pilko keitetyt perunat, suolakurkut ja kesäsipuli varsineen. Mausta. Lisää joukkoon smetana, kermaviili ja sinappi. Kaada sekaan oliiviöljy ja omenaviinietikka. Sekoita. Pilko savujuusto ja sekoita se salaatin joukkoon.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Joulukuu 16, 2013, 09:18:07 ap
Punajuuriterriini
ohje ja kuva lainattu www.maku.fi-sivustolta

Valmistusaika: Aktiivinen 30 min Passiivinen 12 t

10 annosta
400 g punajuurta
1 kpl sipulia
200 g etikkapunajuurta
200 g raejuustoa
200 g tuorejuustoa (valkosipuli)
3 rkl seesaminsiemeniä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl valkopippuria
2 rkl ruohosipulia
6 kpl liivatelehteä
2 tl hunajaa
Koristeluun
2 dl herneenversoja
Kastike
2 dl kuohukermaa
50 g vuohenmaitojuustoa
1/2 tl rosmariinia

Kuori ja lohko punajuuret ja sipuli. Keitä punajuuret ja sipuli kypsiksi vähässä suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois.
Lisää kasvisten joukkoon etikkapunajuuret ja raejuusto (kaada ylimääräinen neste pois) sekä tuorejuusto. Soseuta ainekset sileäksi sauvasekoittimella.
Lisää joukkoon seesaminsiemenet sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Upota liivatteet likoamaan kylmään veteen, kunnes ne ovat pehmeitä. Kuumenna 1 desi etikkapunajuurten lientä kattilassa tai mikrossa. Sekoita joukkoon hunaja ja liuota seokseen liivatteet. Kaada liivateseos punajuurimassaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkista maku.
Kaada seos pitkänmalliseen silikoniseen leipävuokaan. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään yön ajaksi.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja murustele joukkoon vuohenjuusto. Mausta rosmariinilla ja värjää kastike tilkalla etikkapunajuuren lientä. Nosta maustumaan jääkaappiin.
Kumoa punajuuriterriini tarjoilulautaselle ja koristele herneenversoilla tai halutessasi suolakurkkukuutioilla tai pähkinärouheella. Tarjoile punajuuriterriini vuohenjuustokastikkeen kera.
Ravintosisältö

Yksi annos sisältää

    Energiaa 213 kcal
    Hiilihydraattia 8 g
    Rasvaa 16.4 g
    Proteiinia 8.1 g
    Kuitua 2.1 g
    Suolaa 0.9 g

100 g sisältää

    Energiaa 150 kcal
    Hiilihydraattia 5.6 g
    Rasvaa 11.6 g
    Proteiinia 5.7 g
    Kuitua 1.4 g
    Suolaa 0.6 g


Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: rasvis - Joulukuu 16, 2013, 11:43:01 ap
Helppo, halpa, hyvänmakuinen, täyttävä, vähähiilarinen mömmö:
Esim. Rainbow merkin pakasteuunijuureksia, maustetaan mustapippurilla ja suolalla.
20 min.uuniin, uunista ulos ja päälle valutettua esim.Lidlin tonnikalaa oliiviöljyssä tai vaikkapa Pirkan Chilitonnikalaa, syödään.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Joulukuu 18, 2013, 10:39:43 ap
KYLMÄSAVULOHIHYYTELÖ

300-400 g kylmäsavulohta
1 sipuli
iso nippu tilliä
7 liivatelehteä
2 sitruunan mehu
200 g smetanaa tai ranskankermaa
2 tlk kermaviiliä (kevyt)
sitruunapippuria

Vuoan voiteluun öljyä.

Koristeeksi tuoretta tilliä, sitruunaviipaleita.

1. Suikaloi kala. Hienonna sipuli ja silppua tilli.

2. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Lisää liemeen sitruunamehu. Anna jäähtyä haaleaksi.

3. Sekoita keskenään smetana, kermaviili, silputtu kala ja sipuli. Mausta seos sitruunapippurilla ja tillillä. (Maista ja tarkista maku).

4. Sekoita haalea liivakkoliemi maustettuun hyydytettävään massaan. Kaada seos öljyttyyn rengaskakkuvuokaan tai hyytelövuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

5. Kumoa hyytelö lautaselle ja koristele tuoreella tillillä ja sitruunaviipaleilla.

6. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai tumman leivän kanssa.

Mitä hienommaksi viitsit pilkkoa ainekset sen samettisempaa on lopputulos...
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 19, 2013, 10:46:57 ap
Laitan tämän MiNiMin punakaaliohjeen tänne, jonka bongasin tuolta jouluherkut-ketjusta:

Haudutettu Punakaali

1 dl vettä pohjalle
½ punakaali reilun puolentoista cm suikaleina ja sitten vielä suikaleet 2-3 osaan
½ omena, johon tökitään kiinni
n. 10 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
1 tähtianis
6 maustepippuria
Omen ja kaikki tähänastiset mausteet laitetaan maustepussiin tai sideharsosta tehtyyn maustenyyttiin, joka sidotaan pitkällä narulla jonka sitten voi helposti ennen tarjoilua nostaa padasta pois
n. 3-6 rkl tummaa siirappia (riippuu miten makiasta tykkää)
n. 1½ tl suolaa
1 dl punaviiniä (tai punaviinietikkaa, ellei raaski hyvvää viiniä laittaa)

Ainekset paksupohjaseen kattilaan tai pataan. Hauduta kanen alla miedolla lämmöllä 3- jotain tuntia välillä hämmentäen, ettei jää pohjaan kiinni.
Tekeytyy lähes itsekseen ja namia on  :) Muista postaa maustepussi ennen tarjoilua ;D
Itse käytän melko reilusti siirappia, mutta hieman happamamman maun saa kun laittaa vain vähän siirappia. Älä jätä siirappia kokonaan pois, sillä se terävöittää makua.

ps. Nythän on niin, etten itse seuraa mtenkään orjallisesti tällasta ohjetta vaan oudatan enemmän mutu-tuntumaa, mutta kun pyysit tarkkaa ohjetta niin tuli tällanen :D
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Joulukuu 22, 2013, 10:02:50 ap
TOUKKIKSEN TAKUUVARMA TAATELIKAKKU

250 g taateleita
2 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
1 dl kermaviiliä tai hapanta kermaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja, miel. karkeita
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Keitä taateleita sokerivedessä kunnes ne pehmenevät sosemaiseksi. Lisää voi kuumaan seokseen ja jäähdytä.
Lisää munat ja kermaviili seokseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Paista kakkua korppujauhotetussa rengasvuoassa 175 asteessa noin tunti.


VIRONPERÄN VARMA VIERASKAKKU

3 dl kädenlämpöistä maitoa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa ja inkivääriä
1 1/2 dl voisulaa
(1 dl rusinoita kuka tykkää)
noin 1 dl omenasosetta

Sekoita keskenään maito ja sokeri. Lisää kuivat aineet, voisula, rusinat ja omenahillo. Sekoita tasaiseksi.
Paista korppujauhotetussa vuoassa 180 asteessa noin tunti.




Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Tammikuu 06, 2014, 17:44:49 ip
Nopea tortillalasagne kuudelle:

Valmistusaineet:

1 pak.  (6 kpl) isoja vehnätortilloja tai vuoan koon mukaan  ;)

Kastike:

400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 pussi  (200 g) pakastesipulia
1 pussi  (200 g) kasvissekoitusta , esim. herne-maissi-paprika, myös Kartanon kasvikset hyviä
1/2 tl suolaa
2 tl pippurisekoitusta
1 tlk  (400 g) tomaattimurskaa
1 prk  (2,5 dl) maustettua ruokakermaa, esim. Kippari
1 pussi  (150 g) juustoraastetta
2 - 3 rkl makeaa, mietoa chilikastiketta

Valmistusohje:

Paista jauheliha pannulla. Lisää sipuli ja kasvissekoitus. Kuumenna sekoitellen, mausta.
Lisää tomaattimurska ja ruokakerma. Anna kiehua hiljalleen kannen alla hetkisen. Nosta levyltä.
Laita isoon pyöreään tai vaihtoehtoisesti suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan kerroksittain kuumaa kastiketta, tortilloja ja juustoraastetta. Ripota pinnalle loppu juustoraaste.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa 10 - 15 min.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: dadda - Tammikuu 12, 2014, 19:34:59 ip
Kukkakaali"couscous" tai "pilahviriisi"

Eli riisin tilalle maukas lisäke vaikka intilaisen ruuan, korman tms. kaveriksi. Sovellettu tammikuun Glorian ruoka&viinistä.

Raaka kukkakaali pilkotaan ja vedetään muruksi tehosekoittimessa (saattaa vaatia palojen lisäämistä erissä).

Sipulia ja valkosipulia kuullotetaan oliiviöljyssä pannulla. Lisätään kukkakaalimuri, ehkä hieman vettä (vaikka sekoittimen kannuun jääneiden murujen huuhteluveden verran). Paistellaan/haudutellaan vedet pois hetki. Yrttisuolaa.

Varsinaisesti maku tulee sitten kaverina olevasta soosista. Hyvää oli silteenkin! Ja nopea verrattuna riisiin.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Tammikuu 17, 2014, 18:09:12 ip
Tänään tein NIIIIIN hyvää siskonmakkara/jauhelihapihvejä, että pakko jakaa resepti:

Siskonmakkara-jauhelihapihvit:

* 400g siskonmakkaroita
* 400g naudan jauhelihaa
* kourallinen silputtua persiljaa
* kourallinen silputtua basilikaa
* pieni valkosipuli (ei liikaa) murskattuna
* muutama rouhaisu mustapippuria
* 1 muna
* 1dl korppujauhoja
* 2 dl soijakermaa tai tavallista kermaa
* vähän oliiviöljyä
Suolaa ei tarvitse lisätä, koska sitä on makkarassa.

Sekoita yrtit, jauheliha, siskonmakkarasta puristettu massa, muna ja mausteet isossa vadissa hyvin sekaisin.
Lisää toiseen kulhoon korppujauhot ja kerma ja anna turvota ja sekoita sen jälkeen massan joukkoon. Vähän oliiviöljyä ja sekoita hyvin.
Paista voissa kullanruskeita pihvejä tai pyöryköitä ja tarjoa kukkakaalimuusin ja salaatin kera.

P.S. Ei tarvitsisi välttämättä tuota korppujauhojuttua ollenkaan, mutta mielestäni rakenne on kivempi, kun sen laittaa mukaan. Ei tule paljon hiilareita kuitenkaa, koska taikina on niin iso.

Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Tammikuu 25, 2014, 17:55:41 ip
HELPOT MARINOIDUT AHVENFILEET

- Pieniä ahvenfileitä noin puoli kiloa, (suuret fileet kannattaa leikata pienemmiksi)

- Sitruunamehua 2 sitruunasta

Huuhtele ja taputtele kalafileet kuiviksi. Laita astiaan ja purista sitruunamehua päälle niin paljon että fileet peittyvät.
Anna fileiden maustua yön yli jääkaapissa tai kunnes ovat vaaleita.
Kaada liika sitruunamehu pois.

Lisää fileitten sekaan:

- 1 punasipuli silppuna

- Tillisilppua, ripaus valkopippuria

- 1 tl sokeria, suolaa, reilu loraus oliiviöljyä.

Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Itse tein kerroksia kalasta, tillistä ja muista aineista. Näin varmistin että makuja on tasaisesti joka puolella.

Tosi hyvää leivän tai (uusien) perunoitten kanssa!

Jos käytät siikaa tai särkeä, pakasta fileitä ensin 3 vrk. Myös haukifileet käyvät, tosin niitä en ole itse kokeillut.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Tammikuu 26, 2014, 20:38:18 ip
Fetalohi vihannespastan kanssa
(kuva ja ohje lainattu Kala-auton nettisivuilta)
Valmistusaika 30min
Ainesosat:
400 gr lohifileettä
100 gr fetajuustoa
1 mm valkopippuria
1 dl crème fraiche
5 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
yrttisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
½ dl tuoretta basilikaa
½ dl parmesaanijuustoa

Lämmitä uuni 225 oC.

Aseta lohi voideltuun vuokaan. Survo fetajuusto kulhoon, lisää crème fraiche ja pippuri, levitä kalan päälle. Paista uunissa n. 10-15 min kunnes se saa väriä.

Kuori porkkanat. Käytä perunankuorimaveistä leikkaamaan porkkana pituussuunnassa ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa samoin kesäkurpitsa ohuiksi nauhamaisiksi suikaleiksi. Laita vihannekset yrttisuolalla maustettuun keittoveteen muutamaksi minuutiksi. Siivilöi vesi pois, lisää öljy, basilika ja parmesaanijuusto.

Tarjoa uunilohi vihannespastan kanssa.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Tammikuu 29, 2014, 16:54:48 ip
Keijun kirkas kanakeitto:

300-400g kanafileesuikaleita tai filee paloiteltuna
3 luomuporkkanaa
pieni pala lanttua ja selleriä
3 perunaa
1 palsternakka
1,5l kanalientä (minulta jäi pakkaseen kanaviillokista jonkin verran lientä ja jatkoin vedellä)
1 prk sieniä (minä laitoin ihan pienen purkin herkkusieniä)
purjosilppua
persiljaa
laakerinlehti
mustapippuria
currya
chilijauhetta
suolaa maun mukaan
pieni pala inkivääriä raastettuna

Laita vihannekset kiehumaan kanaliemeen (tai veteen ja lisää kanaliemi jäisenä, kun kiehuu). Lisää keitinveteen laakerinlehti, pippuri ja muut mausteet.
Paista fileet ja lisää liemeen mukaan. Lisää sienet. Kun on kiehunut 10-15 min. lisää purjo ja vasta ennen tarjoilua lopuksi persilja.

Olisin laittanut tähän vielä vihreitä papuja, mutta miesväki ei niistä tykkää.

Nopea ja helppo valmistaa.  :)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 13, 2014, 19:15:07 ip
Viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä tätä. Hieman erilainen kuin äskoolla.

Nyhtöpossu eli Pulled pork
(täältä kopsattu ilman tuotemnimiä: http://www.k-supermarket.fi/Reseptit1/Liharuoat/Pulled-pork-eli-revitty-possu/):

n. 900 g porsaan kassleria
tai n. 800 g porsaan uunilihaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl dijoninsinappia
1/2 rkl chilitahnaa
2 dl omenatäysmehua
1/2 dl omenaviinietikkaa
2-3 (300 g) sipulia
3-5 valkosipulinkynttä

1. Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola, pippuri, sinappi ja chilitahna. Nosta liha pieneen uunivuokaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti. Kaada vuokaan omenatäysmehu ja -viinietikka.
2. Leikkaa kuoritut sipulit reiluiksi paloiksi. Siirrä sipulipalat ja kokonaiset valkosipulinkynnet vuokaan.
3. Peitä vuoka foliolla ja paista 175 asteessa 3 tuntia. Poista folio ja jatka paistamista vielä tunti. Sisälämpötilan pitää nousta vähintään 93 asteeseen, mielellään yli.
4. Ota liha uunista ja anna jäähtyä liemessään noin 1/2 tuntia.
5. Nosta liha vuoasta leikkuulaudalle. Lusikoi sipulit tarjoilukulhoon. Revi liha esimerkiksi kahden haarukan avulla tai reilusti käsin suikaleiksi. Lusikoi lihan joukkoon hieman paistolientä mehevyyttä ja makua lisäämään. Mausta suolalla tarvittaessa. Pidä lämpimänä tarjoiluun saakka.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Kesäkuu 16, 2014, 19:26:23 ip
TOMAATTISÄMPYLÄT

Ohje joka on ihan ketjun alussa muuntuu myös tomaattileiväksi.

Taikinaan voi lisätä myös kuivattua basilikaa paljon tai vähän maun mukaan tai korvata rypsiöljyn oliiviöljyllä.

Kun sämpylätaikina on kohonnut puolisen tuntia, litistä ja vaivaa sitä hetki, muotoile leiväksi, kohota ja paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Kun leipä on kypsä, se on kauniin värinen ja pohjasta hieman ruskettunut.

Ennen paistamista voit lisätä leivän päälle merisuolahippuja ja pirskottaa siihen vettä. Näin kuoresta tulee hyvin rapea.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: siistiä - Kesäkuu 24, 2014, 15:35:14 ip
suklaamousse
2 avokado
1dl raakakaaojauhe
1-2 dl kookos/manteli/cashewpähkinämaito
1 tl vanijauute/2tl vanijasokeri
2-4 rkl hunajaa
tehosekoita kaikki,nauti kylmänä
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: jester - Kesäkuu 26, 2014, 03:59:00 ap
               www.maharajahschoice.com              indialaisia ohjeita.  muutamat  sopii  sokeritautisille
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Kesäkuu 26, 2014, 14:16:21 ip
sarajevo95 ohje

KARPPILEIPÄNEN

Karppi leipänen on sellainen, vähän ulko näöltään kuin rieska. Eli minä teen ison pellillisen. Laitan 6 munaa ja vatkaan n 5-6 dl juusto raastetta sekaan haarukalla. Levitän pellille tasaiseksi levyksi ja uuniin 225 astetta n 15 min, kunnes pinta ruskehtava. Uunista pois ja leikkaan paloiksi. Sellaisia, ohkaisia leipäsiä. Siitä valmistan myös pizzan, toimii pohjana hyvin eikä yhtään hiilareita. Voi syödä hyvällä omalla tunnolla :)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Heinäkuu 31, 2014, 10:54:02 ap
KREIKKALAINEN PASTASALAATTI

noin 250 grammaa fusillipastaa (miel. täysjyvä)
noin 250 grammaa kirsikkatomaatteja
1 kotimainen kurkku
1 keltainen paprika (onko värillä niin väliä?  ;) )
1 dl vihreitä oliiveja
1 purkki fetajuustokuutioita
2-3 rkl hienonnettua basilikaa ja oreganoa (miel. tuoretta mutta kuivattukin käy, sitä sitten vaan vähemmän)
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä jokunen loraus

!. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Älä lisää keitinveteen öljyä sillä se estää kastikkeen tarttumisen. Huuhtele pasta kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

2. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit, pilko kurkku ja paprika. Valuta ja siivuta oliivit.

3. Nosta kaikki salaatin ainekset kulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja mausteet. Anna maustua viileässä hetki ennen tarjoilua.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 10, 2014, 16:10:20 ip
Toukkiksen innoittama kurpitsakeitto:

1 litra kasvislientä
noin kilon kurpitsa
4 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
3 kesäsipulia
2dl kasviskermaa
Creme Bonjour-tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti)
kourallinen silputtuja yrttejä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Kuori kasvikset ja pilko lohkoiksi.
Keitä yrttien kanssa hissukseen kasvisliemivedessä.
Lisää kerma ja tuorejuusto, kiehauta vielä.
Soseuta sauvasekoittimella.
Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa

Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Elokuu 10, 2014, 20:07:42 ip
Toukkiksen kurpitsakeitto:

1 kg pala keltaista pyöreää kurpitsaa (ei kesäkurpitsaa  ;) )
4-5 porkkanaa
3 jauhoista perunaa
puolikas purjo
suolaa, mustapippuria myllystä

Pilko kasvikset ja keitä kypsiksi pelkässä vedessä. Soseuta. Lisää purkillinen juustokermaa, mustapippuria myllystä ja suolaa makusi mukaan.

Kiehauta uudestaan ja nauti!
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: emonen - Elokuu 13, 2014, 21:03:53 ip
Juustoinen kanakeitto

Tavoittelin työpaikkani Siennan kanakeittoa jota rakastan. Ei ihan yhtä hyvää mutta koko porukalle upposi tosi hyvin! Kiireversio, parempaa varmaan olisi jos kaikki kasvikset olisivat tuoreita kun nyt niiden aika on...
Perunat eivät yhtään suurustaneet, joku toinen lajike olisi sen ehkä tehnyt, vehnäjauhosuurustuskin voisi sopia.
Kasviksia voi käyttää muitakin, minä halusin väriä ja mietoja makuja  :D


Siis kanakeittoa

1 litra kanalientä (pakasteesta oli jo viillokkiliemet lopussa, käytin ihan kaupan valmista litran purkissa myytävää)

Uusia perunoita reilusti, pilkottuna sopiviksi paloiksi

yksi iso kesäsipuli

700 g kanasuikaleita

1 pussillinen kruunukasviksia

1 pussillinen maissia

1 pussillinen herneitä

1 pkt koskenlaskijajuustoa, makuna käytin: voimakas

Lisäsuolaa ei tarvinnut, nytkin melkein liikaa.


Kaikki ainekset tuossa järjestyksessä kattilaan. Broilerisuikaleet paistoin erikseen toisen kattilan pohjalla.
Muut kun peruna lähes kypsää ja aina kun kiehui, seuraava sortti kattilaan.

Sulatejuuuston sulettua valmista syötäväksi.

Hiilareiden määrä säädettävissä perunoiden määrää muuttaen. Täysjyväriisikin toimisi aivan varmasti.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 13, 2014, 21:15:14 ip
Marinoidut kesäkurpitsat:

3 pientä kesäkurpitsaa
öljyä
MARINADI:
1dl öljyä
1 rkl   valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
3 valkosipulinkynttä
1tl sokeria/hunajaa
 silputtuja yrttejä: basilikaa, timjamia, oreganoa
rouhittua mustapippuria
merisuolaa myllystä
(chiliä)


1. Leikkaa kesäkurpitsat 0,5-1cm:n kiekoiksi. Roiski päälle hieman öljyä ja sekoita öljy tasaisesti. Grillaa viipaleet tai paahda pannulla.

2. Sekoita marinadiainekset ja kaada marinadi kulhoon grillattujen kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään tai muutaman tunnin ajan.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 13, 2014, 21:24:56 ip
Avokadomousse (avokadomössö)

1-2 avokadoa
1dl Ruokakermaa/maustamatonta tuorejuustoa
1⁄2 sitruunan mehu
2 rkl ruohosipulia
vajaa 1⁄2 tl suolaa
mustapippuria

Puolita avokado ja poista kivi. Kaavi avokadon hedelmäliha kulhoon ja muussaa se haarukalla soseeksi.
Silppua ruohosipulia.
Lisää avokadomassaan vaahdotettu ruokakerma/tuorejuusto, sitruunanmehu sekä silputtu ruohosipuli.
Mausta suolalla ja mustapippurilla maistellen.

Sopii kalan, lihan, pastan ja tacojen seuraksi tai vaikka näkkärin päälle.

Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Elokuu 22, 2014, 12:50:01 ip
ÄIDIN KESÄKURPITSAPIKKELSI

1/2 kg kesäkurpitsaa
100 g sipulia
muutama valkosipulinkynsi
2 dl hillosokeria
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1/2 dl tillisilppua
2 rkl karkeaa suolaa
10 valkopippuria
pala tuoretta inkivääriä

Pese ja suikaloi kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli.
Kiehauta kattilassa etikka, vesi ja mausteet. Jäähdytä ja siivilöi liemi kattilaan.
Lisää liemeen sipulisilppu, valkosipuli ja kesäkurpitsasuikaleet. Lisää hillosokeri. Kiehauta 2-3 minuuttia.
Lisää tilli.

Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin, jäähdytä ja anna tekeytyä kylmässä ainakin viikon verran.

Jos laitat pikkelsiin sekä vihreää että keltaista kesäkurpitsaa niin se näyttää kivalta! Itse teen kerralla ison määrän tätä...
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Syyskuu 07, 2014, 21:57:37 ip
 Omenainen lihamureke
    800 g jauhelihaa (kaksi pakettia)
    (1 prk kermaviiliä (tai pari desiä maustamatonta jugurttia)
    1 dl korppujauhoa)
    2 kpl kananmunia
    6 kpl pienehköjä kotimaisia omenoita raastettuna
    1 kpl sipuli silputtuna ja kuullotettuna tai 1 dl paahdettua sipulia
    1 tl (reilu) currya tai (savu)paprikajauhetta
    kourallinen silputtuja yrttejä
    chilisoosia


Minä en käytä korppujauhoja, enkä tarvi silloin myöskään nestettä=kermaviiliä.

Raasta omenat. Lisää mausteet ja yrtit. Jos käytät tuoretta sipulia, silppua se pieneksi ja kuullota pannulla ennen taikinaan sekoittamista. Paahdetun sipulirouheen voit laittaa mureketaikinan joukkoon sellaisenaan.

Lisää seokseen liha, munat, omenaraaste ja sipuli. Sekoita huolellisesti. Muotoile mureke vuokaa, anna paistua 45 min. - tunti  200 asteessa. Säästä murekkeen neste kastikkeeseen! Lisää kastikkeeseen esim kanttarelleja, suppilovahveroita ja kermaa
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Tea - Syyskuu 13, 2014, 20:13:17 ip
Toukkis taisi kaipailla kuskus/couscous-salaattiohjeita (olen oppinut tuon kansainvälisen nimen ensin, joten taipuu tosi huonosti tuohon kuskusiin ;) ). Oheista tehdään usein, jopa lapset tekevät omatoimisesti kun himo iskee ja sillä huomautuksella, että en katsele yleensä tarkkojen määrien perään, joten nuo on puhtaita arvauksia:

*Couscous-lisäke/lämmin salaatti*

- 2,5 dl vettä
- 2.5 dl couscous-ryynejä
- desi aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina (kun ottaa valmiiksi öljyssä, saa öljyä tuostakin)
- vajaa 10 cm kurkku kuutioituna pieneksi
- oliiveja (tummia, jos on juhlatuulella, vihreätkin menevät)
- 0.5-1 dl sitruunamehua
- 0.5 dl oliiviöljyä
- 1-3 valkosipulin kynttä murskaksi asti pienittynä

Keitä vesi, sekoita couscous veteen, odota hetki, että turpoaa. Lisää sitruunamehu & oliiviöljyä. Sekä kaikki pienityt ainekset. Sitruunamehua & oliiviöljyä voi lisätä sen mukaan, miten kosteaa seoksesta haluaa (meillä tykätään kosteasta, siinä tulee maut paremmin esiin). Salaatti/lisäke voi hyvinkin seistä hetken, maustuu vaan paremmin. Ja sitten voisi vaikka syödä :)

Eli ohje on helppo & nopea, eikä mitään kummallisia mausteita tarvita, suolaisuus tulee aurinkokuivatuista tomaateista & oliiveista, raikkaus sitruunamehusta & valkosipuli terästää juuri sopivasti (meillä käytetään paljon, mutta ilmankin voi varmaan nauttia jos siltä tuntuu).
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: d1-nainen - Syyskuu 14, 2014, 21:39:49 ip
Olipahan sairaan hyvää tyttären tekemä avokado-kehnäsienipasta, aineet tosin vain heitelty sekaisin eli reseptiä en osaa laittaa. Tai osaanpas, tummaa pastaa, suolaa, valkosipulia, avokadoa ja kehnäsientä sekaisin halutun suuruiset määrät, paista voilla wokissa ja nauti  8)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Syyskuu 15, 2014, 14:56:38 ip
Kirjasta: Diabeetikoille maukasta ja terveellistä ruokaa
Sieltä löydettiin tämä ohje, ja sillä ollaan tehty hyvää peruskaalilaatikkoa, joka onnistuu aina:
1kg valkokaalia
1/2 l lihalienta
1 tl meiramia
300g jauhelihaa
1 sipuli
2 tl suolaa
valkopippuria
1 dl luonnonriisiä

Suikaloi kaali ja hauduta se pehmeäksi lihaliemessä.Ripauta meiramia joukkoon.
Ruskista liha ja silputtu sipuli kevyesti rasvattomalla pannulla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Lado uunivuokaan osa kaalista, sitten jauheliha ja raaka riisi ja päälimmäiseksi loput kaalit liemineen.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 1,5h.

Koko annos sisältää:
1220 kcal energiaa
125 gHH

100g sisältää:
75 kcal energiaa
10 gHH
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: vivianv - Syyskuu 15, 2014, 16:12:03 ip
Panen tähän vertailun vuoksi oman (riisittömän) kaalilaatikko-ohjeeni. Tapani mukaan siinä ei ole tarkkoja määriä eikä aikoja, mutta idea tullee selväksi.

Ota suuri kattila, ja sulata sen pohjalla kimpale voita. Siinä kuullotetaan an ensin 2-3 isoa sipulia pienittynä. Päälle kipataan hyvin hienoksi suikaloitu valkokaali, jota käännellään kattilassa kunnes se on reippaasti mehustunut, notkistunut ja jo vähän läpikuultavaa. Ei ruskisteta. Tähän on varattava aikaa sitä enemmän mitä enemän kaalia on. Alussa vaikuttaa epätoivoiselta, mutta kyllä se siitä.

Toisaalla sekoitetaan ponnekkaasti tasaiseksi raakaa sika-nautaa ja mielihalun mukaan kuivattuja risettivihanneksia tai kuivattuja hienonnettuja sieniä (suppilovahvero käy mainiosti). Laita tähän sekaan tilkka lihalientä ja anna turvota kunnolla. Tästä kannattaa aloittaa koko valmistus, jos käytät paljon sientä tai kuivavihanneksia. Käytä tällöin vastaavasti myös enemmän lientä. Lihamassa saa olla melko notkeaa, sellasita että sitä voi tasoitella kerrostusvaiheessa sekoitusvälineellä. Kaiken suolan laitan tähän massaan, samoin pippurin sun muut. Kaalisilppu saa makunsa voista ja sen suolasta.

Voideltuun vuokaan ladotaan sitten vuorotellen kaalia ja lihaa, pari lihakerrosta riittää.

Valele sitten vuokaan vielä tilkkanen lihalientä jossa on vähintään saman verran voisulaa ja lusikallinen siirappia. Peitä ja paista miedossa lämmössä vähintään kaksi tuntia, sen jälkeen jos haluat rapean pinnan, poista peite ja ja paista vielä vähän.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Syyskuu 15, 2014, 17:29:57 ip
KAALIKEITTO
1kg valkokaalia
1,5 l lihalienta
1 tl meiramia
300g jauhelihaa
1 sipuli
3 porkkanaa
1 tl suolaa
valkopippuria
puolikas chili
kourallinen yrttejä
valkosipulin kynsi(ä)

Suikaloi kaali ja paloittele porkjanat ja hauduta se pehmeäksi lihaliemessä.
Ripauta mausteet ja silputut yrtit ja valkosipuli joukkoon.
Ruskista liha ja silputtu sipuli kevyesti rasvattomalla pannulla.
Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Keitä hiljaa väh 1 tunti

Lähes samat aineet (ilman riisiä) kuin Keijun kaalilaatikossa. ;)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Syyskuu 16, 2014, 13:30:42 ip
Viljon vispipuuro-ohje:

Vatkattu puolukkapuuro 4-6:lle.
aineet:
1 l vettä
1,5 dl NalleManna-mannasuurimoita
4 dl Puolukoita (200g)
1-1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa

1. Vispilöi kiehuvaan veteen manna-suurimot, marjat, sokeri ja suola
2. Keitä puuroa noin 5 minuuttia välillä sekoittaen
3. Anna puuron jäähtyä kylmäksi
Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.

Nam, nam, daa ja maistuu makoisalta.

yksi annos 100g sisältää 70 g hiilihydraatteja.

Millähän puuron jaksaisi vatkata kuohkeaksi kun sähkövatkain on rikki? Saakohan sen munavispilällä kuohkeaksi?
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: dadda - Syyskuu 17, 2014, 22:52:19 ip
Pinaatti-siikakeitto

Keitä kalapalat sipulin, suolan ja maustepippurin kanssa. Perkaa kalat kulhoon ja siivilöi liemi kattilaan. Mahdollisesti sekaan vielä kalaliemikuutio. Sipulit takaisin sekaan. Sekaan pinaattia ja soseutus/pakastepinaattia/pakastesavikkaa jos sattuu olemaan (ks. Ps2). Halutessa peruna-sipulisekoitusta tai suikaloitua perunaa, kiehutellaan kypsäksi. Kermaa/ruokakermaa lorauksia. Keitä muutama muna ja suikaloi ne munaleikkurilla pariin suuntaan, sekaan. Lopuksi kalapalat perään.

Ps1 Viimeksi teinkin niin että leikkasin ruodottomat kalapalat jonraakana ja keittelin liemen vain nahoista/ruodoista/jämistä, sai kiehutella reilummin ja lisätä kalapalat vasta ihan lopussa kuumaan liemeen enää keittämättä, pysyi mehevänä.

Ps2 alunperin resepti kehitelty jauhosavikasta, joka on pottumaiden yleinen rikkaruoho; entisvanhaan kun meillä oli suurempimittaista potunviljelyä, kerättiin sitä kilokaupalla pakkaseen. Hakkaa pinaatin ja nokkosen mennentullen! Nykyään tyydyttävä kaupan pinaattiin...
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: siistiä - Syyskuu 22, 2014, 14:27:13 ip
mehevä porkkana-puolukka-omenapiirakka
2 munaa          vaahdota muna ja sokeri  lisää muut
1dl sokeri
3dl sämpyläjauho
2 tl leivinjauho
4dl porkkanaraaste
1dl voisula/öljy
päälle:
(1 tl kardemumma  )     
(2 omenaa kuutio)
2 dl puolukka
½ dl sokeri
½ dl pähkinä/mantelirouhe
ainakin viikko jääkaapissa säilyy mehevänä ja tuoreena
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 06, 2014, 09:12:51 ap
Rasviksen sardiinisalaatti

-1 prk purkkisardiineja
-jotain perussalaattia läjä
-tomaattia
-kurkkua
-puolikas avokado
-paprikaa
-1 pkt jotain maustettuja snacky salaattijuustokuutioita päälle.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Bebe - Lokakuu 11, 2014, 18:40:23 ip
Jauhelihapihvit  (ei ihan tavalliset)

400 g pakkaus hyvää naudan jauhelihaa

Muukin määrä toki käy:)  Itse ostan naapurikaupasta tuon paketin, jaan sen neljään osaan ja osat pyöritän käsissä isoksi palloksi jokaisen.
 Laitan kunkin pallon ison tuorekelmusiivun päälle,  taivutan kelmun vapaan puolikkaan päälle ja syntyneessä paketissa  painelen jauhelihan litteäksi. Niin litteäksi, kuin sen kämmenellä saa. Ja sitten nämä neljä littanaa   pakastimeen, tuollainen tosi litteä levy jäätyy pian.
Jäätynyt jauhelihalevy paistetaan (tärkeää : ei saa yhtään sulattaa!!!) voissa kuumalla pannulla, päälle pippureita, paljon kuivattua sipulia jauheena, suolaa. Paistetaan minuutin verran per puoli about. Pysyy kyllä näin tehden hyvin koossa!

Tuorekelmu ei ole mikään pakastemateriaali, mut menettelee tällaisessa nopeassa valmistuksessa. Joskus laitan tuorekelmuun litistetyt levyt pakastepussiin ja käytän sieltä tarpeen mukaan.

Nappasin tämän ajatuksen joskus jostain blogista, en muista enää mistä. Ei muuten juuri eroa kokoliha-lehtipihvistä! 
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: sarajevo95 - Lokakuu 14, 2014, 15:23:12 ip
Rahkaherkku!
250g kermarahkaa
Kermavaahtoa
2-3 tl kanelia
2dl puolukoita

Kaikki sekaisin ja kermavaahtoa pinnalle. Että on hyvää  ;D
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Lokakuu 27, 2014, 17:51:23 ip
PARMESAANIKEKSIT 20 kpl

 Ainekset:

 100 g parmesaanijuustoa (raastettuna)
 1 rkl vehnäjauhoja
 1 tl leivinjauhetta
 75 g voita
 1 muna

Tee näin:

Sekoita juustoraasteen (3 dl) joukkoon kuivat aineet. Lisää huoneenlämpöinen voi ja muna. Sekoita tasaiseksi. Nosta teelusikalla leivinpaperoidulle pellille pieniä kekoja. Jätä väliin tilaa, sillä keksit leviävät paistuessaan. Paista parmesaanikeksejä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Paloitellut parmesaanikeksit sopivat mainiosti käytettäväksi krutonkien tapaan salaateissa ja keitoissa. Ne ovat myös hienostunut suolainen pala tervetulomaljan kanssa tarjottavaksi.

Tai juustotarjottimelle!  ;)

Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 21, 2014, 13:51:35 ip
D-liiton hyväksi todettu ohje ja varsinkin tuo marinadi!

Sitruunaiset broilerinkoivet (12 annosta)

6 kpl broilerin koipi-reisipaloja

marinadiliemi:

2-3 isoa tai 3-4 pientä sitruunaa

3 valkosipulinkynttä

3 rkl soijakastiketta

2 tl kuivattua timjamia

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 rkl rypsiöljyä

½ tl rouhittua mustapippuria

pinnalle:

½ tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia

2 isoa sipulia lohkoina

Leikkaa broilerin koipi-reisipalat nivelen kohdasta kahtia. Pese sitruunat huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta sitruunoista kuori ja purista niistä mehu. Hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita kulhossa keskenään sitruunanmehu ja -kuoriraaste, soijakastike, valkosipuli, timjami, juokseva hunaja, rypsiöljy sekä mustapippuri.

Laita broilerinpalat isoon muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Kääntele pussia muutaman kerran marinoinnin aikana.

Kuivaa broilerinpalat talouspaperilla ja laita ne uunivuokaan. Sirottele puoli teelusikallista suolaa ja teelusikallinen timjamia broilerinpalojen päälle ja hiero ne lihojen pintaan. Lohko kuoritut sipulit ja laita uunivuokaan broilerinpalojen viereen.

Kypsennä uunissa 200 asteessa tunti. Broilerinpalat ovat kypsiä, kun lihat irtoavat helposti luista ja liha on valkoista kauttaaltaan.

Yksi annos broileria sisältää noin 80 kilokaloria (335 kJ) energiaa.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Helmikuu 03, 2015, 18:11:06 ip
Helppo ja hyvä siemennäkkäri

Ainekset (1 pellillinen):

3 kananmunaa
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita (puhdasta kauraa)
3/4 tl suolaa
2 rkl perunajauhoja

Valmistus (30 - 60 min):

1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Jos haluat, vähennä taikinan suolan määrää ja ripottele näkkärilevyn päälle sormisuolaa ennen paistamista.

2. Paista levyä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

3. Leikkaa levy heti uunista ottamisen jälkeen paloiksi ja jäähdytä ritilän päällä.


Vinkki! Näkkäri on gluteeniton, kun käytät siihen puhtaita kaurahiutaleita (esim. Semper).




Ravintosisältö per 100g:

Energiaa 353,73 kcal / 1480,00 kJ
Proteiinia 16,67 g
Hiilihydraatteja 13,33 g
Rasvaa 26,67 g


Ravintosisältö per annos:

Energiaa 106,00 kcal / 444,00 kJ
Proteiinia 5,00 g
Hiilihydraatteja 4,00 g
Rasvaa  8,00 g

Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Helmikuu 04, 2015, 17:02:18 ip
LISÄYS NÄKKÄRIOHJEESEEN:

Käytä kuorittuja auringonkukansiemeniä!  ;)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Elsa - Helmikuu 07, 2015, 16:25:50 ip
Löysin tällaisen reseptin joka on minun mieleeni kun se on helppo ja nopea. Testasin sen tänään ja hyväähän se oli. Toki se oli arvattavissakin kun siinä mainittiin taikasanat voi ja sokeri. :) On se silti parempi vaihtoehto kuin karkkipussi.

Karamellisoidut päärynät (ohje alunperin kuulemma Fanni & kaneli -blogista)
kahdelle

2 päärynää
2 rkl voita
2 rkl sokeria ja 1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl vettä
kanelia
ripaus sokeria päärynän päälle
lisäksi
kevyesti sokeroituja puolukoita
turkkilaista jogurttia (lapsille kermavaahtoa)

1. Halkaise päärynät kahtia, poista lusikalla siemenkota ja säikeet. Sirottele päälle kanelia ja sokeria.
2. Sekoita vesi, sokeri ja vaniljasokeri siten, että sokeri sulaa veden joukkoon.
3. Sulata voi pannussa. Nosta päärynät pannulle leikkuupinta alaspäin ja paista noin 5 min, kunnes ne alkavat karamellisoitua. Käännä päärynät ympäri, kaada vesi-sokeriseos pannuun ja laita pannun päälle tiivis kansi. Hauduta päärynät pehmeiksi, noin 5 min..
4. Nosta päärynät pois, ota kansi pannun päältä ja keitä sokeri-vesi-voiseosta pannulla, kunnes se paksuuntua ja saa kevyesti paahteisen värin, noin 2 min.
5. Nosta päärynät lautaselle, valuta päälle kastiketta pannusta, lisää lautaselle turkkilaista jogurttia ja puolukoita.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Ruiskaunokki - Helmikuu 27, 2015, 22:34:33 ip
Siis onko kukaan muu kokeillut kesäkurpitsapastaa?? Yritän olla kohtuuhiilarisella ja terveellisellä ruokavaliolla, ja tää on yks ihan parhaita päivällisiä, eikä jää nälkä! Eli spaghettia varten kahdelle 2 isoa kesäkurpitsaa, pestään ja vedetään kuorimaveitsellä tai juustohöylällä pituussuunnassa suikaleiksi. Isoon kattilaan kiehuvaa vettä minuutiksi (huom. Varo ylikeittämistä!). Kaada vesi pois ja taputtele tarpeen mukaan talouspaperilla ylimääräinen neste pois "pastasta". Bolognesen tein ihan perussetillä eli ruskistin paistijauhelihan oliiviöljyssä , maustoin valkosipulilla, yrttisuolalla, paprikalla ja mustapippurilla. Heitin päälle valmiina lasipurkista yrteillä maustetun tomaattikastikkeen, ja lisäsin lusikallisen turkkilaista jogurttia. Kaikki sekaisin ja lautaselle - tomaattikastikkeesta riippuen n. 5-8g hh per annos. Niiin herkkua eikä ollenkaan turvonnut ja raskas olo ja korjeat sokerit niinkuin tavallisen spaghetin jälkeen! :)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 28, 2015, 09:29:12 ap
Minä olen tehnyt (kahden hengen annoksen) mikrossa samantyylisesti. Mikroastiaan tilkka vettä pohjalle ja kuorimaveitsellä vedelty kesäkurpitsa (ja samalla tavalla iso porkkana). Vähän maustetta sekaan ja 3 minuuttia täydellä teholla. Nopea ja hyvä lisuke muutenkin.  :P
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 28, 2015, 14:47:41 ip
Tulipa sairaan hyvää lihaa ja sientä (muistakaahan syödä niitä sieniä ;)). Laitoin aamulla uuniin vuoassa köntin suolalapaa ja siihen päälle puolijäisiä sieniä, lämpötila 110 ja aikaa 5 tuntia. Myös uunipottuja foliossa. Kun tulin himaan, ruoka oli valmis. Eli n 2 minuuttia meni ruoan laittoon, uuni hoisi loput, sienet oli sopivan suolaisia ja potut kypsiä, mutta ei liian. 
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: RAR - Maaliskuu 02, 2015, 12:08:57 ip
Tätä tänään:

Kaali-possupata

400 g kasleria
50 g pekonia
500 g valkokaalia
3 valkosipulia
2 porkkanaa
1 rkl inkivääriä raastettuna
100 g sieniä (siitakkeita, suppilovahveroita tai muita metsäsieniä)
1 rkl soijaa
2 rkl siirappia
pippuria
ripaus meiramia
5 dl lihalientä

Leikkaa kasleri ja pekoni suikaleiksi. Suikaloi kaali. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Puhdista ja paloittele sienet.Laita pekonit pataan ja kuumenna pataa, sekoittele koko ajan. Lisää kaslerinpalat pekonin joukkoon ja ruskista palat.

Lisää pataan kaali, sipulit, porkkana, inkivääri ja sienet. Kuullota kasviksia padassa muutama minuutti. Mausta kaali-possupata soijalla, siirapilla, pippurilla ja ripauksella meiramia. Kaada päälle lihaliemi. Hauduta pataa pannulla tai uunissa noin 45 minuuttia.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Maaliskuu 05, 2015, 19:31:18 ip
Kalapuikot kuhasta/lohesta ja tartar-kastike (ohje Ruokala-sivustolta)


Valmistusaika: 45 min
Kalorit: 630 kcal / annos
Määrä: 4 annosta


  Ainekset:

  n.600-800 g vaaleaa kalafileetä ilman ruotoja ja nahkaa (voit tehdä kalapuikot myös lohesta)
  2 dl vehnäjauhoja
  2 kananmunaa
  3 dl korppujauhoja
  1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  1 tl suolaa
  rouhaisu mustapippuria
  rypsiöljyä paistamiseen


    Tartarkastike:

    3 dl majoneesia
    1 suolakurkku
    2 rkl sipulia hienonnettuna
    1 rkl kapriksia
    suolaa, pippuria
    loraus sitruunamehua

    tarjolle perunoita ja sitruunalohkoja


    Valmistusohjeet:


1. Valmista tartarkastike valmiiksi kylmään. Hienonna suolakurkku ja sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta suolalla,   pippurilla ja sitruunamehulla oman maun mukaan. Nosta kylmään ja tarjoile kuumien kalapuikkojen kanssa.


2. Leikkaa kalafileet noin 2 sentin levyisiksi, pitkulaisiksi siivuiksi. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoa ja toiselle lautaselle kananmunat, joita on vähän vatkattu. Laita kolmannelle lautaselle korppujauhot, joihin on sekoitettu tilliä, suolaa ja pippuria. Pyöritä kalapalat ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa.


3. Kuumenna isossa kasarissa runsaasti öljyä ja paista kalapuikot molemmilta puolilta kauniin värisiksi. Tarjoile ne kuumina tartarkastikkeen, perunoiden ja sitruunalohkojen kanssa.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: kairankiertäjä - Huhtikuu 29, 2015, 14:00:42 ip
Kalapihvit (määrät näppiarvioita)

1. 4 kg haukifilettä (nahattomaksi fileerattu, väkäruotoja ei tarvitse poistaa) jauhetaan lihamyllyllä
2. 0,5 kg Monark Ravintola sillifilettä (K-kauppa myy, anjoviksen makuinen, mutta hinta vain kolmasosan anjoviksen hinnasta).
3. 15 kananmunaa
4. 5 kpl sipulia; myllyn läpi
5. 4 isoa porkkanaa; myllyn läpi
6. o,5 litraa kermaa
7. 1 dl tuota sillilientä
8. 10 rkl perunajauhoa
9. 10 rkl vehnäjauhoa
10. 10 tl suolaa
11. Viher- tai valkopippuria
12. tilliä
13. SweatChili kastiketta

Tuossa varsin neutraali peruspihvin resepti. Yleensä teen näin isosta annoksesta osan noita peruspihvejä, osaan freesaan reippaasti valkosipulia, osaan paprikaa, osaan chiliä. Purjo ja ruohosipuli istuvat myös hyvin.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: kairankiertäjä - Huhtikuu 30, 2015, 18:16:18 ip
"Kotisardiini"

Ota talteen 0,5 -1 litran kurkku ym. lasipurkit.

Särjestä lähtien kaikki sisävesikalat käyttökelpoisia.

Perkaa kalat, poista evät, pikkukaloihin (ahven, särki) selkäruodot voi jättää, koska pehmenevät täysin kypsennettäessä. Hauesta ja lahnasta poista selkäruoto ja kylkiruodot, lihasruotoja ei tarvitse poistaa

Viittä perattua kalakiloa kohti (uunillinen). Pitkän kypsytysajan vuoksi pientä määrää ei kannata räpätä.

Mausteseos

oliiviöljyä 0,8 litraa
100 g suolaa (itse käytän merisuolaa, vaikka liukeneekin hitaammin)
500 g ketsuppia
250 g sinappia
2 dl viinietikkaa

Aineet kulhoon ja vatkaa sekaisin

Purkkien pohjalle kokonaisia valko-, ja mustapippureita
sipulia ja/tai valkosipulia
tilliä
laakerinlehtiä (litran purkkiin kokonainen)

Paloittele kalat ja lado purkkeihin, lusikoi mausteseos päälle ( jätä purkit sen verran vajaaksi, että eivät kiehu yli)

Laita purkit kansi kevyesti päällä (ei ruuvattu kiinni) uuniin. Säädä lämpötila parin tunnin ajaksi 125 asteeseen, sen jälkeen pudota lämpötilaa vähän reiluun 100 asteeseen. 6 tunnin kuluttua lämpötilan alentamisesta laita uuni pois päältä, ruuvaa kannet kiinni ja jätä purkit uuniin jäähtymään.

Tuotos säilyy jääkaapissa pari kuukautta, ellei tule nopeammin syödyksi. Maku on aivan toisesta maailmasta, kuin kaupan säilykkeissä.

Purkinpohjamausteina voi kokeilla myös paprikaa, chiliä, fenkolia jne.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Toukokuu 23, 2015, 21:14:00 ip
Pyynnöstä lisään tänne kotitekoisen Ginger alen = inkiväärijuoman reseptin:

"nyrkinkokoinen" pala tuoretta inkivääriä
1,5 dl tummaa ruokosokeria
3 dl vettä
2 idoa sitruunaa
1,5 litraa vichyä

Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Laita kattilaan vesi, sokeri ja inkivääriviipaleet. Keitä hiljakseen 15 minuuttia.

Siivilöi siirappi kannuun, anna tekeytyä ja jäähtyä vähintään tunnin verran.

Purista joukkoon 2 sitruunan mehu ja lisää vichy.

Raikas englantilaistyyppinen janojuoma esim kesäjuhliin, eikä ole kovin makeakaan. 1dl = noin 5 HHgr
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: sokerpalanen - Elokuu 26, 2015, 22:51:58 ip
Kasvisgratiini...jestas että tuli hyvää.

Kaksi vuokallista kasviksia 5 cm kerrokseksi.

Päälle liemi, jossa

6 dl paksu ruokakermaa
2 jrkl kasvisliemijauhetta
1 prk Lidlin pyöreässä purkissa olevaa yrtti- tai valkosipulisulatejuustoa

Kaada liemi päälle ja juustoa höyläten siivuina sen päälle. Mikroon 25 min :)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: peeve - Syyskuu 20, 2015, 17:16:56 ip
Viskotaanpa taas hatusta sitten, tuli niin hyvää kaloripommia :)

Kinkku-sipulipiiras, G,L

Pohja:
Pikaperunamuusijauhe pussi
noin 1,5 dl kauraleseitä
Gton korppujauhoja  noin 1 dl
Suolaa
noin 0,5 dl auringonkukkaöljyä

Päälle:
noin 200 g kinkkua
2 sipulia renkaina ↔ ruskista kinkku ja sipuli, lisää taikinan päälle

4 dl kevyt&paksu kermaa 4%
2 munaa
juustoraastetta
perunamaustetta noin 2 rkl ↔ vispaa sekaisin ja kaada edellisten päälle

225 astetta noin 50 minsaa

Ilmeisesti oli hyvää kun perhe söi sen saman tien :)

Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: peeve - Lokakuu 04, 2015, 23:14:09 ip
Pöh, huomasin vasta tän arkiston :)

http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/ruoka/kuukauden_resepti/reseptiarkisto
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Lokakuu 12, 2015, 16:21:17 ip
RAKUUNAKANA

Broileripalat (miel. rintafileet) marinoidaan seoksessa johon tulee hunajaa, ruokaöljyä, rakuunaa, sitruunamehua ja sinappia sopivasti kaikkia. Öljy ja hunaja lämmitetään niin, että hunaja sekoittuu hyvin öljyyn. Broilerinpalat pussiin, marinadi päälle ja annetaan maustua jääkaapissa 1-2 vrk. Käännellään välillä.

Paistetaan voissa, lisätään runsaasti mustapippurirouhetta sekä kanalientä ja haudutellaan. Lopuksi loraus kermaa ja lisää rakuunaa. Suolaa maun mukaan.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: peeve - Lokakuu 16, 2015, 06:04:11 ap
Jäniksen paisti

 jäniksen koipia
 suolaa
 pippuria
 voita
 timjamia

Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta koivet pataan. Lisää vettä ja timjami  ja kypsennä koipia 125 asteisessa uunissa, kunnes lihamittarissa 65 astetta.

Ota koivet paperille ja kuivaa ne. Kuumenna pannu ja sulata voi. Paista koipiin pintaväri, lisää voita paistamisen loppuvaiheessa ja valele koipia.

Bon apetit :)
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: peeve - Lokakuu 16, 2015, 08:10:19 ap
Netistä:

JÄNISTÄ PUNAVIINIKASTIKKEESSA

•800 g jäniksen lihaa luineen


•5 dl hyvää punaviiniä


•1 oksa rosmariinia


•2 kpl laakerinlehteä


•7 kpl valkosipulinkynttä


•3 rkl oliiviöljyä


•suolaa, pippuria



Leikkaa jänis syötävän kokoisiin paloihin ja lorauta päälle 3.5 dl punaviiniä ja rosmariini. Marinoi jääkaapissa yön ylitse. Kuumenna öljy pannulla ja lisää joukkoon pilkottu valkosipuli, paista hetki ja nosta sekaan lihanpalat. Paista liha ruskeaksi. Lisää sekaan marinadi, loppu viini ja laakerinlehdet. Keitä kastiketta hiljalleen kunnes liha varmasti irtoaa luista. Mausta suolalla ja pippurilla.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: peeve - Lokakuu 16, 2015, 08:21:31 ap
Vielä yksi nettilöytö, joka menee aika lailla yksiin tuon miun näpyttelemän suhteen tekotavoilta:
http://www.carloskokki.com/585
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Lokakuu 16, 2015, 10:27:01 ap
Toukkiksen jänispata (takuuvarma, testattu x 10, ohje äidiltä)


Keitä lihat isossa kattilassa pelkässä vedessä pehmeiksi. Kuori vaahto pois! Irrota lihat luista, poista kalvot. Tarkista ettei jää hauleja!

Ruskista lihapalat VOISSA. Siirrä pataan. Ruskista kevyesti myös sipulia ja porkkanapaloja. Lisää pataan lihojen kanssa.

Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada liemi pataan, lisää lihojen keittolientä niin paljon, että ainekset peittyy.

Lisää suolaa maun mukaan.

Pata uuniin ensin 225 asteeseen noin tunniksi, 175 asteessa noin 2-3 tuntia kunnes lihat ovat täysin mureita. Sekoittele välillä, lisää nestettä tarvittaessa ja laita kansi päälle jos liha tummuu liikaa.

Halutessasi voit tehdä kastikkeen keitto- ja haudutusliemestä lisäämällä vehnäjauhoja, suolaa, kermaa... Itse en erikseen soosia tee. Jänispata on täydellisen hyvää keitettyjen perunoiden ja punaviinin kera.  :)

MUOKS: Vältän voimakkaita mausteita kuten pippuria ym. sekä valkosipulia jänispaistin valmistuksessa ettei se aito, hyvä riistanmaku peity.  ;)



Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: peeve - Lokakuu 29, 2015, 18:41:41 ip
Juustoinen riisi-riistapata


Käristä riistakäristys kattilassa & voissa, lisää suolaa ja mustapippuria, vettä vajaa puoli litraa. Kaada päälle pikariisiä sellainen nelisen desiä ja lihaliemikuutio (mulla Saarioisen jauhe suurtalouksiin). Hauduta 10 min ja lisää liiterin vihreä pyöreä yrttijuustopurkillinen. Pilko kulhoon saksilla jäävuorisalaatti ihan pieneksi. Laita lautasille paaaaljon jäävuorisalaattisilppua ja päälle kauhallinen kattilasta äskeistä mössöä. Bon apetit 🍴
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: dadda - Tammikuu 20, 2016, 22:25:47 ip
Kiitos KP:n reseptiketjulle, olikohan Toukkikselta alunperin, kanaviillokki-ideasta! Taas teinkoko perheen herkkuruokaa, maistui appivanhemmillekin. Ja riitti valmis annos pakkaseenkin.

Ei resepti mutta ruokavinkki kun tuosta kesäkurpitsapastasta puhuttiin; keliakiahyllyn papu-fettuccine oli tosi hyvää ja kohtuuhiilarista, jos jollekulle muullekin ei sokereiden kannalta satu isommat pastamäärät sopimaan ja silti olisi köyevä lapsiperheessä niitä pastasooseja tehdä!
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Tea - Huhtikuu 05, 2016, 20:57:18 ip
Julia taisi tuolla jutella miten oli valmistanut pinaattia, joten tuli tämä resepti mieleen (ja sitten niille, jotka tahtoo, voi pudottaa noi rusinat vaikka pois, niin ei tule paha mieli):

(lähde Hesari, vissiin, leikkasin sanomalehdesta talteen)

*Rusina-pinaattilisäke*

4 annosta, valmistusaika 20 min

n. 4l salaattipinaattia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 dl keltaisia rusinoita (ja ihan normitkin menee :) )
2 tl sitruunamehua
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä (ja olenpa noiden sijaan käyttänyt vastaavalla tavalla valmistettuja auringonkukansiemeniäkin)
2 dl mustia kalamata-oliiveja

Huuhtele pinaatinlehdet & keitä suolalla maustetussa vedessä. Puristele vesi pois (kun ovat jäähtyneet)

Kuori & viipaloi valkosipuli, kuullota isolla pannulla voi-öljyseoksessa muutama minuutti. Lisää rusinat ja paista vielä hetki.

Lisää pinaatti ja paista sekoitellen kunnes pinaatti lämpenee. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Viimeistele pinjansiemenillä ja oliiveilla. Tarjoa kalan tai lihan lisäkkeenä

Toimii. Sekä rusinoilla että ilman :)


Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: Bebe - Huhtikuu 15, 2016, 10:15:03 ap
Mantelileipä (6 kpl)           laita ensin uuni lämpenemään, 200 astetta

n. 1,5 dl mantelijauhoja
3 tl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
3 reilua rkl seesaminsiemeniä
lusikan kärjellinen suolaa

sekoita kuivat aineet keskenään

sekoita kulhossa:
2 munaa
2 kukkuraa rkl jogurttia (turkkilaista tai laihempikin käy, mut tietysti maustamaton)

- munat ja jogurtti sekoitetaan kevyesti
- sekoitetut kuivat aineet lisätään
- mukaan vielä 2 kourallista juustoraastetta

sitten sekoitetaan ruokalusikalla , riittää että ainekset saa sekoitettua eli ei vaivata. Ruokalusikan kanssa nostetaan kuusi kekoa (tai mitä nyt sattuu tulemaan) leivinpaperin päälle pellille, paistetaan 200 c korkeintaan 15 min.

Tässä ohjeessa määrät ovat suuntaa antavia. Joskus on jääkaapissa ollut vain yksi muna, ja silläkin on onnistunut kun olen laittanut jogurttia ehkä vähän reilummin. Sanon "ehkä", koska en sitäkään koskaan mittaa.

Laskin joskus osapuilleen ravintoarvot : yhdessä (1/6) mantelileivässä oli jotain 180 kcal ja 2 g hh

Mantelileivän pystyy hyvin halkaisemaan (on lähinnä sämpylä).
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: äskoo - Toukokuu 28, 2016, 13:07:13 ip
Sesonkijälkkäri:

Raparperipiirakka


Pohja:
100gr voita/margariinia
1 muna
3/4 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl kauraryynejä
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
1,5 dl kermaviiliä/ maustamatonta jogurttia
2rkl sokeria
1 muna
4 dl raparperinpaloja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna, vatkaa vielä hetki. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Tasoita pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita täytteen aineet. Asettele raparperipalat pohjan päälle, kaada täyte päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 35 minuuttia.
Otsikko: Vs: KP:N RUOKARESEPTIT, OSA 2
Kirjoitti: kairankiertäjä - Kesäkuu 18, 2016, 12:21:02 ip
Haukimuhennos:
- 1/2 kiloa nahattomaksi ja ruodottomaksi fileoitua haukea, leivitetään ja paistetaan ruskeaksi
- siinä vaiheessa, kun palat käännetään, pannulle pari desiä purjorenkaita/ilmasipulia
- kalanpalojen kypsyttyä, päälle kaadetaan purkki kermaa, johon on sekoitettu suolaa, pippurisekoitusta, kuivattua rapaperia ja väinönputkea ja kiehutetaan sen aikaa, että kerma sakeutuu. Lyö kirkkaasti ravintoloiden ahvenselykkeet ym.

Taikasanoja ovat raparperi ja väinönputki. Vaikka testit ovat vielä kesken, niin voi jo todeta, keittoreseptien sitruunan voi korvata raparperilla. Pelaa loistavasti mm. sienikeitossa, maa-artisokkakeitossa ja erilaisissa kasviskeitoissa.

Lisukkeena muhennokselle oli marinoitu kaalisalaatti:
- 1/2 kg suikaloitua varhaiskaalia (käy vanhakin kaali)
- 2 porkkanaa raastettuna
- sipuli raastettuna
- punainen paprika pieninä kuutioina
- lipstikkaa

Päälle kaadetaan marinadi:

- desi omenaviinietikkaa
- desi sokeria
- puoli-desi oliiviöljyä
- teelusikallinen mustapippuria
- rkl sinapinsiemeniä
kiehautetaan ja kaadetaan kasvisraasteiden päälle ja sekoitetaan