Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Ninski - Elokuu 09, 2013, 13:21:05 ip

Otsikko: Ruoan koostumuksen vaikutus insuliinin imeytymiseen ja sitä myöden verensokereih
Kirjoitti: Ninski - Elokuu 09, 2013, 13:21:05 ip
Työkaveri haastatteli minua ravitsemustieteen opintojaan varten selvittääkseen I-tyypin diabeetikon ruokavaliohoitoa käytännössä. Kuvailin hänelle omia ruokatottumuksiani, vaikka hän niistä hyvin pitkälti oli jo muutenkin perillä. Tässä otanta työkaverini tekstistä:

Lainaus
Haastateltavan päivittäisestä ruokavaliosta käy mielestäni varsin hyvin ilmi tietoisuus erilaisten elintarvikkeiden vaikutuksista verensokereiden vaihteluihin. Haastateltava on itse havainnut, että esimerkiksi pikaruokatyyppinen ateria on hyvin hankala hallittava verensokereiden kannalta, koska aterian runsas rasvamäärä estää insuliinin imeytymisen ja täten osin myös hiilihydraattien imeytymisen, jolloin hiilihydraattien ja rasvojen imeytymiskäyrä ei käy insuliinin imeytymiskäyrän kanssa yksiin. Näin ollen haastateltavan ruokavalio on ohjautunut pois näistä hankalasti hallittavista ateriakokonaisuuksista enemmän helposti hallittavien suuntaan. Yhtälailla voidaan todeta, että tässä helposti hallittavat ateriakokonaisuudet ovat myös ne terveellisemmät.

Ravitsemustieteesen erikoistunut professori oli kommentoinut tähän näin:

Lainaus
Huom. liittyen pikaruokaan, aterian koostumus ei vaikuta insuliinin imeytymiseen (liikunta ja lämpötila voivat vaikuttaa).

Työkaveri laittaisi mielellään professorilleen meiltä näitä oikean elämän esimerkkejä. En mahda olla ainoa tapaus, jolla mm. pikaruuan sisältämä rasva ja hiilari nostattaa verensokereita usein tuntikausia syönnin jälkeen, koska aterian koostumus todellakin vaikuttaa insuliinin imeytymiseen ja sen tehokkuuteen??
Otsikko: Vs: Ruoan koostumuksen vaikutus insuliinin imeytymiseen ja sitä myöden verensokereih
Kirjoitti: vivianv - Elokuu 09, 2013, 13:29:39 ip
No eihän se ruoka insuliinin imeytymiseen vaikutakaan vaan niiden hiilareiden...

Meniköhän ravitsemusgurulla nyt vellit ja perunat sekaisin. Edit: eikun siis sillä työkaverilla.
Otsikko: Vs: Ruoan koostumuksen vaikutus insuliinin imeytymiseen ja sitä myöden verensokereih
Kirjoitti: Pete² - Elokuu 09, 2013, 15:42:44 ip
itse ainakin pistän insuliinin suoraan ihon alle ei taida kiertää suoliston kautta

itselläni nimenomaan vilja tuntuu nostavan sokereita pitkään

rasvasta en osaa sanoa, sitä nimittäin on aina käytössäni runsain määrin ja nimenomaan sitä pahaa eläin rasvaa tuosssa navan ja selkärangan välissä
Otsikko: Vs: Ruoan koostumuksen vaikutus insuliinin imeytymiseen ja sitä myöden verensokereih
Kirjoitti: MiniMi - Elokuu 09, 2013, 16:38:09 ip
No vivianv:n kanssa tietysti täysin samaa mieltä (ja kyllä sen proffankin), mutta ymmärrän kyllä myös työkaverisi logiikan. Mullakin imeytyy hiilarit mieletömän paljon hitaammin mikäli syön samalla paljon rsvaa ja proteiinia. Jollen laita näinä kertoina jatkettua bolusta pitkällä viiveellä niin meen hypolle alta aikayksikön, vaikka inskan määrä kokonaisuudessaan vastaiskin hiilareiden määrää. Siis tuli työkaverillasi inhimillinen fiba: inskan imeytyminen<->hiilareiden imeytyminen.