Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: dn85 - Huhtikuu 16, 2013, 08:14:59 ap

Otsikko: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dn85 - Huhtikuu 16, 2013, 08:14:59 ap
Juuh, osallistuin mielenkiinnosta sellaiselle kun d-hoitaja oli joskus antanut lappusen että järjestetään hiilarilaskennann kertausta. Pitäjänä kaupungin ravitsemusterapeutti. En ole ravitsemusterapeuttia tavannut sitten vuoden -95 kun piikittäjäksi ryhdyin. Luento terveellisestä ruokavaliosta tuntui aika peruskauralta, samoin esimerkit eri ruokien yms hiilarimääristä. Koin että en saanut irti mitään uutta.

Parhaiten jäi mieleen esimerkkikuvat aneemisista leivistä, puolikas pala juustoa ja leikkelettä (tulee mieleen sairaalan ruoka). Ja se että suola tuntuu olevan yks pahimpia aineita. Vissyä ei pitäis kai oikein juoda ja kun otin esille että voisin luopua kokonaan suklaasta mutta en salmiakista, koin saaneeni täys tyrmäyksen. Miulla ei kuitenkaan oo suurempaa ongelmaa korkeitten verenpaineitten tms kanssa ja muutenkin melko terveellisesti väitän eläväni, että...

Nojoo, miehelle päästelin pahimpia höyryjä :D, mutta ootteko te kolleegat olleet vastaavantyyppisillä luennoilla? Kokemuksia?
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Kide - Huhtikuu 16, 2013, 09:45:44 ap
Enpä ole muita kuin d-keskuksen hiilariluentoja kuunnellut. Nuoruudessa lääkärin käsky mennä "ravitsemusterapeutille" tuntui yhtä miellyttävältä kuin kuolemantuomio.  ::)

"Ei sullekaan, kun ei muillekaan", on just se asenne, minkä soisi jo jääneen pois ravitsemusammattilaisilta. Itselläni on matala verenpaine ja mulla on lisähiilareitten lisäksi yleensä mukana myös salmiakit. Ihan on endokrinologi sanonut, että näillä paineilla voi jopa lisätä suolaa ruokaan, jos on huono olo matalasta verenpaineesta johtuen. Aika maltilla kyllä suolaa lisäilen.

Ja kyllähän suola huiman nousun v-paineeseen aiheuttaa. Joskus miehelläni testattiin.  :o Että sikäli ymmärtääkin tuon suolapoliisin asenteen. Mutta että täystyrmäys. Eikö sellaisen aika pitäisi jo olla ohi? Meillä toinen syö suolatonta ja toinen lisää suolaa.

Täytyy kyllä myöntää, että edelleen meni inhotuksen väreet myös d-keskuksen hiilariluennolla. Vaikka tärkeä aihe onkin, jotenkin se kiihko tökkii. Itsekin olen hiilariherkkä, joten tarkkana pitää olla, mutta .... joo.  :P
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ??? - Huhtikuu 16, 2013, 09:46:11 ap
Olen käynnyt päivittämässä hiilarilaskennan. Ihan ok.tapahtuma, piti laskea maallilautasilta hiilarimäärät.Ketään ei viety saunan taakse lopetettavaksi jos antoi väärän "vastauksen" ;). Ei kyllä mitään uutta ilmennyt hiilarilaskennassa, sokeri on edelleen sokeria jne. :).

Hmmh, ei sitä kannata itseensä ottaa ravintoterapeutin puheista, työtään tekee ja kuinkahan moni ravintoterapeutti itse syö niin, kuin opettaa ;). Saahan ne kaiken hyvän kieltää toinen asia on, että noudattaako niitä. Pitäähän niitä pieniä paheita olla, salmiakki,suklaa jne., eihän niitä kukaan päivittäin syö, silloin tällöin ja vähän kerrallaan 8)

mökkelby: Poks:n ravintoterapeutti, n.2vuotta sitten jos oikein muistan.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 16, 2013, 10:12:01 ap
Nuoruudessa lääkärin käsky mennä "ravitsemusterapeutille" tuntui yhtä miellyttävältä kuin kuolemantuomio.  ::)

Sinäkin Brutukseni ...lapsuuteni ja nuoruuteni terapeuteilla tuntui olevan vakavia mielenterveydellisiä häiriöitä ja erittäin komplisoitunut suhde ruokaan. He ammensivat sydämensä kyllyydestä kuonansa ja tähtäsivät niillä avuttomia lapsiuhrejaan. Tässä olisi muuten samanlaisen itseruoskinnan paikka kuin katolisella kirkolla pedofiilipappiensa suhteen.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Huhtikuu 16, 2013, 10:29:11 ap
Minua ei hiilarilaskenta stressaa. Jos pitää laskea montako hiilaria ruuassa on, niin alkaa pipo kiristämään.

Minulle riittää noin tuntuma ja se, että välttelen nopeita hiilareita.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: rasvis - Huhtikuu 16, 2013, 10:51:26 ap
Minua ei hiilarilaskenta stressaa. Jos pitää laskea montako hiilaria ruuassa on, niin alkaa pipo kiristämään.

Minulle riittää noin tuntuma ja se, että välttelen nopeita hiilareita.
joo samaa mieltä,ykkösellä se pikainsuliinin arviointi on aina enemmän tai vähemmän lottoamista,vaikka kuinka yrittäisi selvitellä tarkat hiilarimäärät etukäteen/huomioida muut tekijät...mututuntumalla menen useimmiten.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dn85 - Huhtikuu 16, 2013, 11:06:31 ap
En oo ennen tuollasella luennolla ollu, saati tienny mitä tuleman pitää. Sohaisi terveystäti kyllä muurahaispesään salmiakin suhteen :D. Suolan käytön kans mulla tuppaa kyl suola pikemminki unohtuu ruokaa tehessä. Vissyn hörppimistä etenkin kesällä perustelen esim. sillä että on meinannu yhessä työpaikassa lähteä taju todennäköisesti suolojen puutteesta...mikä ei ollu kovinkaan kivaa.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 16, 2013, 11:13:45 ap
Ja kyllähän suola huiman nousun v-paineeseen aiheuttaa.

Mä syön moninkertaisesti suosituksiin nähden suolaa, jotta saisin edes hieman verenpainetta ylös, mutta ei auta. Että ei sekään kaikilla nosta ja siksikin tuollainen suolakiihkoilu on kummallista. Kai sitä ihminen itse huomaa, sopiiko suola vai ei ja osaa toimia sen mukaan.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 16, 2013, 11:16:45 ap
Jos pitää laskea montako hiilaria ruuassa on, niin alkaa pipo kiristämään.

Kun aterian insuliiniannos riippu hiilarien määrästä, niin tokihan se täytyy laskea, mutta ei siihen nyt montaa sekuntia mene.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Pussukka-81 - Huhtikuu 16, 2013, 11:28:32 ap
Minä välttelen parhaani mukaan hiilariluentoja. Ehkä eniten siksi, että koen hallitsevani (arki)laskennan hyvin ja ravintoarvojen suhteenkaan en pidä hiilariluentoja ainoana oikeoppisena tapana syödä. Toki luennoista on varmasti apua hiilarilaskennan aloittelijoille. Ja vielä kun kykenee suodattamaan sieltä sen tarvitsemansa tiedon, on lopputulos varmasti ihan hyvä.

Kävin noin vuosi takaperin kylläkin ravitsemusterapeutilla, kun tuli d-vastaanotolla puheeksi etten ole sellaisella käynyt 20 vuoteen. Ja rehellisesti sanottuna, menin r.terapeutille puhtaasti silkasta mielenkiinnosta. Minua kiinnosti ihan hirveästi tietää, miten nykyään ohjataan ravitsemuksen suhteen. Ja täytyy sanoa, ettei asiat ole juurikaan muuttuneet 20 vuodessa. En saanut mitään uutta, ateriakuvamonistekin oli samanlainen kuin lapsuudessani. ::) Ja kun satuin mainitsemaan, että muutaman kilon voisin yrittää pudottaa painostani, ateriakuvamonisteesta ruksattiin pulla pois. ;D Että näin. Sillähän ne muutamat kilot lähtevät, kun jätän pikkupullan syömättä (syön sellaisen ehkä noin 1-2 krt/kk)...

Vissyn hörppimistä etenkin kesällä perustelen esim. sillä että on meinannu yhessä työpaikassa lähteä taju todennäköisesti suolojen puutteesta...mikä ei ollu kovinkaan kivaa.
Jep, helteellä onkin tärkeää huolehtia riittävästä suolan saannista.
Ite en kyllä muuten juurikaan vissyä juo. Ennemminkin suosin sellaisia kivennäisvesiä, joissa ei oo suolaa. Henk.kohtaisesti saan nimittäin riittävästi suolaa ihan arkiaterioinnista, joten en viitsi "turhaa" suolaa syödä/juoda (ts. en tarvitse enempää suolaa kuin mitä ruuasta saan). Mutta nää on taas näitä henkilökohtaisia ja yksilöllisiä juttuja, jokaiselle löytyy varmasti se oma ja sopiva tapa syödä. :)

Minua ei hiilarilaskenta stressaa. Jos pitää laskea montako hiilaria ruuassa on, niin alkaa pipo kiristämään.

Minulle riittää noin tuntuma ja se, että välttelen nopeita hiilareita.
Ei muakaan hiilarilaskenta stressaa, mutta haluan silti laskea hiilarit mahdollisimman tarkkaan. Se käy multa kuitenkin helposti, joten ei siinä pipo kiristä pätkääkään. Toki välillä mennään metsään ja etenkin ulkomaailmassa on joskus hankala arvioida hiilareita tarkasti. Mutta mulle insuliinin tarkka annostelu on yhteydessä hiilareiden tarkkaan laskentaan. Ja etenkin nyt raskaana ollessani haluan pyrkiä tekemään tuon hienosäädön mahdollisimman tarkasti ja siinä ei anakaan minulla pelkästään nopeiden hiilareiden välttely auta. Ne hitaatkin nostavat sokereita, tekevät sen vain viiveellä.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Kide - Huhtikuu 16, 2013, 15:00:09 ip
Mulla on vaaka käytössä - yli 30 vuoden treenauksen jälkeen. Eilenkin oikein grammalleen mittasin valmisateriasta puolet ja paketti väitti siinä olevan täten 20 g/hh. Silmämääräisesti arvioin, että on kyllä varmaan enemmän. Ja oikeammassa olin kuin paketin arvio - ainakin, mitä sokerin nousun suhteen voisi päätellä. Mutta silti. Vaaka on käytössä.  ::)

Kulta toi sellaisen vaan, joka painon ja tuotteen koodin perusteella antaa hiilarit. Esim. omenan suhteen yllätyin, kun yhdessä onkin 15 g/hh eikä 10, niin kuin olen iät ajat oppinut ajattelemaan. Siis ei uusi vaaka tätä yllätystä tuonut, ihan perusvaaka se on. Mutta esimerkkinä vain siitä, että pitkän linjan hh-"gurunkin" voi joskus olla syytä tarkistaa "tietojaan".

5 g/hh on mulla merkitsevä ja kun kerran pumppu laskee tarvittavan boluksen valmiiksi desimaalin tarkkuudella, miksi en perustaisi bolustusta mieluummin faktaan, kuin arvioon. Näin on minun tehtävä -  ja tahdon. Kenen ei tarvi tai kuka ei taho, niin onneksi saa itse päättää.

Minä välttelen parhaani mukaan hiilariluentoja....

Kävin noin vuosi takaperin kylläkin ravitsemusterapeutilla, kun tuli d-vastaanotolla puheeksi etten ole sellaisella käynyt 20 vuoteen... . En saanut mitään uutta, ateriakuvamonistekin oli samanlainen kuin lapsuudessani. ::) Ja kun satuin mainitsemaan, että muutaman kilon voisin yrittää pudottaa painostani, ateriakuvamonisteesta ruksattiin pulla pois. ;D Että näin.

Että ihminen saa itsekseen ääneen nauraa.  ;D Ei kertakaikkiaan. Vieläkin ääneennaurattaa.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 16, 2013, 15:22:39 ip
En viitsi käydä kuuntelemassa sitä peruskauraa, enkä varsinkaan sitä että terve ihminen selittää miten ykkönen sietää 300hhg päivässä kun vaan pistää...tervetuloa vaan mun kroppaan...
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ??? - Huhtikuu 16, 2013, 15:46:22 ip
.....enkä varsinkaan sitä että terve ihminen selittää miten ykkönen sietää 300hhg päivässä kun vaan pistää...

No, eihän me ykköset sentään mitään syöttöporsaita olla, eihän?
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 16, 2013, 16:22:58 ip
Ei. Mut en jaksa yrittää poisopettaa ketään innokasta terapeuttia ajatuksesta että oltais.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ??? - Huhtikuu 16, 2013, 16:38:18 ip
Niin, uskoohan jotkut joulupukkiin, annettaan heidän pitää uskonsa, sama näissä hiilijutuissa ;)
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 16, 2013, 16:41:04 ip
Joulupukista on vaan kenellekään vähemmän harmia, saatikka suoranaista terveyshaittaa...

Takaisin aiheeseen, tuo arviointitaito pitäs varmaan itekin välillä päivittää. Vaikka vaakaa käyttelenkin. Mutta samalla linjalla kuin kide, että mielelläni lasken tarkemmin ja pistän. Kun se kerran on mahdollista. Ja kun mulla se 1ky laskee 5 pykälää niin virheilöä on merkitystä...
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Pussukka-81 - Huhtikuu 16, 2013, 18:42:00 ip
Jep, minäkin käytän kotioloissa vaakaa. Minusta on mukavampi pelata tarkasti ja varman päälle etenkin, kun se heijastuu suoraan sokerien hallintaan positiivisesti. Näppi- ja mutu-tuntumalla mennään sitten muualla kuin kotioloissa (ja toki kotioloissakin välillä), mutta kyllähän tuo vaa'an käyttö kotioloissa helpottaa hiilareiden arvioimista kodin ulkopuolellakin - annoskoot jäävät mieleen, jolloin niitä on helpompi soveltaa muuallakin.

Lapsuudessa vaaka oli enemmänkin hirvitys...mutta nyt aikuisena olen kuitenkin löytänyt sen uudelleen ja ihan uudella otteella, sellaisella positiivisella otteella. Nykyään punnitsen, jotta saan annosteltua mahdollisimman tarkan insuliiniannoksen. Kun taas lapsena punnittiin siksi, että hiilarimäärät kohtaavat (eli täyttyvät) noin tuntia aikaisemmin pistetyn ateriainskan kanssa. Tai aamulla pistetyn pitkävaikutteisen kanssa. ::) Nykyään tätä pakotetta ei enää ole.

Kävin noin vuosi takaperin kylläkin ravitsemusterapeutilla, kun tuli d-vastaanotolla puheeksi etten ole sellaisella käynyt 20 vuoteen... . En saanut mitään uutta, ateriakuvamonistekin oli samanlainen kuin lapsuudessani. ::) Ja kun satuin mainitsemaan, että muutaman kilon voisin yrittää pudottaa painostani, ateriakuvamonisteesta ruksattiin pulla pois. ;D Että näin.

Että ihminen saa itsekseen ääneen nauraa.  ;D Ei kertakaikkiaan. Vieläkin ääneennaurattaa.
;D ;D Tää on edelleen minulla ja miehellä hyvin toimivana vitsinä kahdenkeskisessä kanssakäymisessämme. ;) Tilanne oli nimittäin miehestänikin todella hupaisa. Itse asiassa teipattiin moniste huvikseen jääkaapin oveen muutamaksi kuukaudeksi, jotta saisimme hihitellä joka päivä. :D ;D "Ruksittu pulla" on siis meillä jo lähes legenda. ;)
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 16, 2013, 19:37:01 ip
Musta on hienoa, että jotkut pystyvät oikeasti nauramaan ravitsemusterapauteille. Itse olen vielä sen verran vereslihalla 35 vuoden jälkeenkin että hymy jää niinsanotusti pyllyyn. :o
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 16, 2013, 20:30:21 ip
Musta on hienoa, että jotkut pystyvät oikeasti nauramaan ravitsemusterapauteille. Itse olen vielä sen verran vereslihalla 35 vuoden jälkeenkin että hymy jää niinsanotusti pyllyyn. :o

Joo mulla on takana vasta 4-vuotta D-äitinä. Ja minäkin saan näppyjä jo ajatuksesta että pitää käydä ravitsemusterapeutilla... Ne käynnit on aina niin kurjia, mulle ja tytölle. Eikä mitään uutta ikinä tule...
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dn85 - Huhtikuu 16, 2013, 21:51:44 ip
Miä muistan sen ku sairastuin kun äidin kanssa istuttiin ravitsemusterapeutilla ja se terapeutti kysy et ootteko kuullu hiilihydraateista. Meille kotiin ostettiin muistaakseni vaaka samalla reissulla kun kotiuduin sairaalasta. Nyt omassa taloudessa vaakaa ei ole, mutta mielessä on käynyt että se olis kyllä hyvä. Todennäkösesti tulee hankittua kun sattuu kaupoilla muistamaan.

Koska menin hiilariluennolla ihan vapaahetoisesti ja mielenkiinnosta, ihmettelin kun sitte oli puhetta että ravitsemusterapeutin vastaanotolle joutuu ja muutenkin sitä terapeutin asennetta. Kai noita ravitsemusjuttuja vois positiivisemminkin käsitellä ja enempi keskustellen kuin paasausta kuunnellen. Ku ei ne jutut vaan mee sillai kuin ei-diabeetikko ilman käytännön kokemusta sanoo...

Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 16, 2013, 21:59:09 ip
Joo meilläkin on vaaka päivittäisessä käytössä. Ja hiilarit lasketaan niin tarkkaan kuin kyetään. Mutta silti tai juuri siksi ravitsemusterapeutin käynnit ovat painajaisia.
Uskomme osaavamme, mutta jatkuvasti törmätään siihen että ei uskota että osataan. Oikeasti jopa D-lapsemme oikeasti laskee jo tosi hyvin hiilarit...
Vaaka on kätevä!
Meillä on sellainen joka osaa perusruoka-aineista kertoa hh:t ja osaa laskea yhteenkin. Sitä ominaisuutta ei juuri jakseta käyttää, leipoessa paperi ja kynä riittää  ;)
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 16, 2013, 22:09:06 ip
Tuo tuntuu olevan uusi muoti, että diabeetikon hiilarilaskentakyvyssä on vika. Pitäähän sitä joku syy keksiä, miksi ykkösten tasapaino on ykeisesti niin huono...Diabetes ja lääkäri -lehden muuten ansiokkaassa jutussakin oli siitä. Ja onhan perusasiat välillä syytä tarkistaa. Mut kun toiset puhuu jostain nyrkin kokoisista annoksista ja pyöristelee kymmeniin ja toiset punnaa vaa'an kanssa ja laskee grammalleen, niin mistähän sitä vikaa etsisi...
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Huhtikuu 16, 2013, 22:31:30 ip
Mä oon käyny tasan kerran ravitsemusterapeutilla yli 20 vuotta sitten enkä muista siitä mitään! Oli varmaan ihan kannattava käynti?  ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 16, 2013, 23:19:15 ip
Musta on hienoa, että jotkut pystyvät oikeasti nauramaan ravitsemusterapauteille. Itse olen vielä sen verran vereslihalla 35 vuoden jälkeenkin että hymy jää niinsanotusti pyllyyn. :o

Joo mulla on takana vasta 4-vuotta D-äitinä. Ja minäkin saan näppyjä jo ajatuksesta että pitää käydä ravitsemusterapeutilla... Ne käynnit on aina niin kurjia, mulle ja tytölle. Eikä mitään uutta ikinä tule...

No, tuolloin mun aikana ne käynnit olivat sellaisia terapeutti-lapsi -inkvisitioistuntoja. Vanhempia ei päästetty mukaan kuulemaan kun aikuinen kahden kesken terrorisoi 5-9 v. ikäistä lasta. Kerran äiti oli tullut oven taakse (kun oli töissä samassa sairaalakomplksissa) ja aikansa sitä kuunnellut niin tuli oven läpi ja sanonut että ehkäpä nyt riittää.

Terapauttisyystä kammosin sairaalan myös  "tasapainotus"jaksoja. Niissä kiikutettiin yks kaks ja yllättäen lapsi (vanhemmille luonnollisesti ilmoittamatta, mitäs ne siellä tekisivät) inkvisiittorin kammioon. Sen yhden kerran kun äiti sinne oven taakse osui, johtui siitä kun piipahti mua katsomaan ja hänelle oli sitten kerrottu missä olen ja kokeneena sairaalasuunnistajana tunneleita myöten sinne itsensä keplotteli.

Kun täytin 9, ei mua enää terapeutille saanutkaan, kun ei väkivalloin enää kehdattu yrittää. Enkä koskaan enää niiden sessioiden jälkeen ole alkuoletuksena pitänyt, että mulle kukaan ihminen mitään hyvää tarkoittaa tai vilpittömästi yrittää auttaa.

Sori avautuminen, tajuan vasta nyt kuinka paljon mustaa mun ruokatraumaprojekti on irroittanut tajunnan pohjasta.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ??? - Huhtikuu 16, 2013, 23:26:03 ip
Onhan noita, Toukkis, Tapiontiellä, käsittääkseni vuosittain ;). Tai ota yhteys Henna S:n, POKSI:n ravitsemusterapeutti, käynnyt hänen puheilla ainakin 2 kertaa, kiva nainen.

Jos "joulupukki" on ravintoterapeutti, joka uskoo paatoksella julistamaansa oppiinsa, niin silloin ollaan hakoteillä. Joulupukki voi aihettaa harmia tai terveyshaittaa, ugh!

Ajat ovat onneksi muuttuneet siitä "porkkana- ja tämä on oikeatielinjasta", tänks tu älläh 8)

Käyn päivittämässä hiilitietouden,joskus, toinen asia on, noudatanko sitä ::)

mökkelby: tai sitten en käy päivittämässä.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dn85 - Huhtikuu 17, 2013, 08:17:19 ap
Miä taisin soittaa sille Hennalle kun hiilariluennolle ilmoittauduin. Vaikutti puhelimessa ihan mukavalle. Jos porukkaa olis ilmoittautunut mukaan enempi niin Henna olisi ilmeisesti pitänyt osan luennosta.Tää toinen täti joka tuon luennon piti kokonaan, on käsittääkseni enempi vanhusten ym. kanssa tekemisissä?
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 17, 2013, 08:22:24 ap
Ainakin itse olen saanut paljon apua ravintoterapeutilta ja haluan sinne aika ajoin ihan vain kertauksen vuoksi. Hiilarilaskennan osaaminen on mielestäni kyllä ensiarvoisen tärkeää. Ainakin pumppuhoidossa.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 17, 2013, 10:23:57 ap
Tuossa kun tulee useampia ruokavalioon vaikuttavia tekijöitä, on terapeutti varmasti enemmän kuin paikallaan. Että löytyisi jotain syötävää.

Joulupukin duuni on kuunnella lasten toiveita, ja mahdollisuuksien rajoissa toteuttaa ne ;) . Erinäisten kolumnien perusteella en ole varma, onko linja liikoja muuttunut. No, eipä mua ole sinne terapeutille oltu laittamassakaan. Että ehkä tässäkin olisi varaa puhua paremmin kun olisi omaa käytännön kokemusta  :P

Vivi, saako kysyä mistä ne sitten kurmootti? Mutta ylipäätään kamalalta kuulostaa, että sinne laitettiin pieni lapsi yksin. Eihän lapsi edes vastaa perheen rokavalinnoista, tai siitä mitä on tarjolla :(
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 17, 2013, 10:38:33 ap
Vivi, saako kysyä mistä ne sitten kurmootti? Mutta ylipäätään kamalalta kuulostaa, että sinne laitettiin pieni lapsi yksin. Eihän lapsi edes vastaa perheen rokavalinnoista, tai siitä mitä on tarjolla :(

No siitä, kun en halunnut syödä niitä pahamaineisia keitettyjä laitosvihanneksia. Mun oli ymmärettävä, että liha oli pahasta, peruna ja leipä rajoitettua, rasva saatanasta ja keitetyt vihannekset syötävä ettei kuolo korjaa. Heidän projektinaan oli murtaa lapsen oma tahto siinä, mitä tämä syö ja milloin. Saumaton yhteistyö osaston pakkosyöttäjätätien kanssa siis ja aloitekin varmaan sieltä tullut.

Eipä siinä auttanut itku eikä selitys, ettei kotona syödä kuin raakoja vihanneksia tai sitten ihan eri tavalla esim. kasvispediksi laitettuja kasviksia. Eikä niitä saanut tuoda keitettyjen laitosvihannesten tilallekaan, vaikka sitä vanhemmat tarjoutuivat tekemään. Ei käynyt kun ei käynyt. Ei perusteluja, ei myönnytyksiä.

Silloin laitosvalta oli vielä ihan sairaalan toiminnassa sisäänrakennettuna, nythän koko sanakin on unohtumassa ja löytyy lähinnä oikeushistorian kirjoista ja ihmisoikeudet yltävät laitosten seinien sisälle. Oppi laitosvallastahan kuului, että kun ihminen astuu laitokseen (sairaala, köyhäintalo, hullujenhuone, koulu ym) hän jättää yhteiskunnalliset oikeutensa laitoksen portille ja asettuu laitoksen sääntöjen ja omien lakien alaisuuteen.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 17, 2013, 10:49:51 ap
Ja mä taas rakastan keitettyjä pakastevihanneksia, syön suurin piirtein joka päivä  ;) Mutta ei niitä sairaalassa eikä ravitsemisterapeutilla ole suositeltu, ennemmin raakoja.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 17, 2013, 10:53:35 ap
Voi pientä Viviä. Lapsi on vielä sitten kaksinkertaisen vallan alla kun on täysivallaton muutenkin. Kai nykyään ymmärretään ettei sillä ole niin väliä mitä siellä osastolla syö, vaan miten hoito osuu kotona syödyn kanssa. Jännä sinänsä etteivät sitte ripittäneet vanhempia siitä, ettei niitä lötkökasviksia kotona syöty...

Mm. tän takia mun korvaan särähti sen "minäpystyvyys" tutkimuksen oletus, ettei deehen sairastunut voi vaikuttaa syömisiinsä. Se on aika hiton iso osa itsemääräämisoikeutta, mitä suusta menee. Jopa persoonaa.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 17, 2013, 10:59:55 ap
@dadda, kyllähän ne ripittivät mun vanhempiakin, kun vahvistivat mun todistukseni siitä, ettei kotona harrasteta keitettyjä vihanneksia. Äiti, joka enimmäkseen oli hoitotahon kanssa asioimassa, taisi päästä pälkähästä siksi, että tilanne oli se että faija teki meillä ruoan, mikä 70-luvulla oli varsin ennenkuulumatonta. Taisivat ajatella, ettei vaimolla ollut isommin sananvaltaa siinä, miten ne vihannekset kotona laitetaan.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 17, 2013, 11:13:50 ap
Tuo on varmaan ollut jonkun tietyn sairaalan innostus, kyllä meillä päin ainakin ennemmin raakoja vihanneksia tuputettiin, juurikin sitä kuivaa porkkanaraastetta ja koulussa vielä kuivempaa lantturaastetta, jossa oli vielä rusinoita seassa. En itse asiassa muista, että sairaalassa olisi tarjottu vihannesta missään muussa muodossa kuin porkkanaraasteena.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Pussukka-81 - Huhtikuu 17, 2013, 12:42:11 ip
Ainakin itse olen saanut paljon apua ravintoterapeutilta ja haluan sinne aika ajoin ihan vain kertauksen vuoksi. Hiilarilaskennan osaaminen on mielestäni kyllä ensiarvoisen tärkeää.
Allekirjoitan hiilarilaskennan osaamisen tärkeyden täysin! Minusta se on diabeetikolle hoitoväline siinä missä inskat, mittarit, pumput yms. Lähinnä omilla teksteilläni kritisoin aiemmin sitä, etten ihan oikeasti saanut ravitsemusterapeutilta mitään uutta. Ja hiilarilaskennassa mulla ei ole toistaiseksi ollut ongelmia, sillä verensokeritaso on hyvä ja inska-hiilarisuhde toimii. Tietysti oli hyvä edes kerran kahdessakymmenessä vuodessa päivittää tieto, että edelleen osaan laskea hiilarit.
 
Ravitsemusterapeutilta saa tietysti paljon muitakin apuja tarvittaessa. Keliakia, munuaiset, imeytymishäiriöt ym. tuovat kenties eritavalla tarvetta ravitsemusterapeutin palveluille kuin ilman näitä haasteita.

Vivianv:n kokemukset ovat kyllä surullista luettavaa. :(
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 17, 2013, 17:04:34 ip
           kuinka paljon lihaa  saa syota paivassa, tai  viikossa.      enta  juustoa
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Huhtikuu 17, 2013, 18:46:07 ip
Ymmärrän D ykkösten hiilarilaskennan. Mutta en sitä, että Metformiinilääkityksellä oleva D kakkonen alkaa hiilareitaan punnitsemaan. Toki inkankäyttäjä kakkostenkin pitää olla tarkkana hiilareiden ja liikunnan kanssa hypojen takia.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 17, 2013, 19:03:42 ip
           kuinka paljon lihaa  saa syota paivassa, tai  viikossa.      enta  juustoa
Jos minua tarkoitit (kun on tuo dialyysi), lihaa pitäisi syödä joka päivä aika paljon. Minun tapauksessani se tarkoittaa sellaista  100-200g. lisänä kanamunia, ja juustoja ei saisi syödä juuri lainkaan. Itse syön vuohenjuustoa ja joitain erittäin voimakkaita juustoja ohuena siivuina pari kertaa viikossa.

Mutta tämä nyt meni vähän OT. Sorry!  ::)
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 18, 2013, 16:11:55 ip
         luulisin  1/2 kg lihaa  riittavavan viikoksi.       lisaksi herneet ja pavut.  kauppoihin on  ilmestynyt uusia siemenia.  joita on kaytetty  aikaisemmin  elainten  rehuna.          muutamat juustot  nayttaa olevan tehtas tekoisia.          juusto sulatetaan kiehuvaan veteen.   annetaan kylmentya,  ja ihmetellaan
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Bebe - Huhtikuu 19, 2013, 19:38:58 ip
lapsuuteni ja nuoruuteni terapeuteilla tuntui olevan vakavia mielenterveydellisiä häiriöitä ja erittäin komplisoitunut suhde ruokaan. He ammensivat sydämensä kyllyydestä kuonansa ja tähtäsivät niillä avuttomia lapsiuhrejaan. Tässä olisi muuten samanlaisen itseruoskinnan paikka kuin katolisella kirkolla pedofiilipappiensa suhteen.

Näinpä asia oli. Minäkin sairaalassa ollessa puristin juuri isältä saatua sokeritonta purkkapakettia hikisessä kämmenkupissani piilossa, kun piti olla ravintoterapeutilla. Pelotti niin älyttömästi, että jos se vaikka huomaa. Ja huomasihan se. "Mikäs sinulla siinä kämmenessä on?"

Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Kide - Huhtikuu 23, 2013, 19:41:57 ip
Piikkuisen mennyt Bebella lainaukset ristiin, kun en tuollaista ole kirjoittanut. Ei kyllä sinänsä haittaa, mutta saisihan tuo olla oikea sitaatti. Edellä oleva teksti on siis vivianv:n.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: BlueDeath - Huhtikuu 23, 2013, 20:32:27 ip
Tässä pitäisi olla oikein:

lapsuuteni ja nuoruuteni terapeuteilla tuntui olevan vakavia mielenterveydellisiä häiriöitä ja erittäin komplisoitunut suhde ruokaan. He ammensivat sydämensä kyllyydestä kuonansa ja tähtäsivät niillä avuttomia lapsiuhrejaan. Tässä olisi muuten samanlaisen itseruoskinnan paikka kuin katolisella kirkolla pedofiilipappiensa suhteen.

Näinpä asia oli. Minäkin sairaalassa ollessa puristin juuri isältä saatua sokeritonta purkkapakettia hikisessä kämmenkupissani piilossa, kun piti olla ravintoterapeutilla. Pelotti niin älyttömästi, että jos se vaikka huomaa. Ja huomasihan se. "Mikäs sinulla siinä kämmenessä on?"
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Kide - Huhtikuu 23, 2013, 21:48:28 ip
Kiitti, pake.  ;)
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ERKKU - Huhtikuu 24, 2013, 15:28:36 ip
Moi hiilarinlaskijat. Tässä 1-d
Jos käyttää tarpeeksi vähän hiilareita on proteiineille laskettava  myös insuliinia. Eli 3xruokailu/ vrk. Proteiinia 90...100 g (yht)->9..10 yksikköä Novorapidia, 40..50 g hiilareita ->4...5 yksikköä Novorapidia. Annostus ei mene tasan päivän eri aterioille mielestäni sen takia, että perusinsuliini ei tule tasaisesti (pistoksena 2x/vrk koska Keski-Suomessa ei hyvässä hoidossa oleville anneta pumppua). Proteiini tarkoittaa lihaa, juustoa. Hiilarit ovat kasviksia leseitä ja marjoja. Ei pottuja eikä viljasta tehtyjä leipiä. Köyhää tavallaan, mutta tulokset ovat hyvät.
HbA1c=5,1 viimeksi, triglyseriini ym. yleisesti mitattavat arvot hyvät, samoin munuaisarvot.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 24, 2013, 23:11:52 ip
Mitä keski-suomessa sanovat keinoista, joilla hyvän tasapainosi saavutat? Täällä kun tuntuu olevan piilokarppaajia paljonkin ;)

Mulla ainakaan proteiinien vaikutus ei ole tasainen, eikä samanlainen joka vuorokaudenaikana. Mutta tuo on totta että kun hiilarit vähenee, muut sekoittavat tekijät tulevat esiin.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ERKKU - Huhtikuu 25, 2013, 15:18:58 ip
Moi
Jaa että mitä sanotaan jos sokeritasapaino on hyvä. Ovat ihmeissään ja hiljaisia. Lääkäri tuntee menetelmän eikä moiti sitä. Itse olen ihmetellyt miksi yleisemmin ei tätä hyväksytä, koska diabeteksen hyvä hoito pitäisi tarkoittaa HYVÄÄ SOKERITAPAPAINOA. Ei siinä muuta ole. Ja kun pelkällä insuliinin annostusella ei tuota tilaa saavuteta on otettava muut keinot käyttöön. En halua, että mahdollisesti jodenkin vuosien jälkeen silmät menevät, jalat menevät ja kyvyttömyys muutenkin iskee. En halua sitä. Olen täysin tietoinen Diabetesyhdistyksen halusta hoitaa potilaita, mutta kun se ei onnistu heidän metodeillaan. Oppi-isäni kirjassa on maininta, että hypot ovat väärin annostellun insuliinin aiheuttamia. Ja näinhän se on. Ruokavaliomuutokseni jälkeen hypoja ei ole ollut, matalia kylläkin, mutta ne on helppo ottaa kiinni, eivät ole nopeita. Diabetes on monimuotoinen (vai onko ? ) puutostauti. Motto: pienet insuliinimäärät ...pienet virheet.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 25, 2013, 15:30:00 ip
Joo ei munkaan lääkäri käy väittämään vastaan, onneksi. Mutta aika moni taitaa valehdella tai jättää mainitsematta lääkärilleen todellisesta ruokavaliostaan...

Tuosta väärin annostelusta, tokihan se niin on että hypo on seurausta liiasta inskasta tilanteeseen nähden. Mutta aina ei tiedä niitä kaikkia tilanteeseen vaikuttavia tekijöitä vaikka miten yrittäis...

Mulla hiilarirajoituksen vaikutus ei tule pelkästään virheiden minimoitumisesta, vaan mulla runsaat hiilarit = korkeat sokerit. Tai jos lisää inskaa, niin vuorisorata. Eii auta.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Tomaatti - Huhtikuu 25, 2013, 15:55:06 ip
Motto: pienet insuliinimäärät ...pienet virheet.

vaan mulla runsaat hiilarit = korkeat sokerit. Tai jos lisää inskaa, niin vuorisorata.

Nyt kiteytitte minunkin kokemukseni niin komeasti että otetaan ylös ja todetaan: Juuri näin.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 25, 2013, 16:56:51 ip
Motto: pienet insuliinimäärät ...pienet virheet.

vaan mulla runsaat hiilarit = korkeat sokerit. Tai jos lisää inskaa, niin vuorisorata.

Nyt kiteytitte minunkin kokemukseni niin komeasti että otetaan ylös ja todetaan: Juuri näin.

Sama juttu, juuri näin.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ERKKU - Huhtikuu 26, 2013, 09:50:45 ap
Moi
Tästä olisikin hyvä jatkaa tietoisuutta hyvästä veren sokerin tasapainosta. Kyllä vuoristorata on minullakin herkässä vielä nykyäänkin. Ei tämä liian helppoa ole.
Se miksi jatkan tätä tiettyä ruokavalion "kauppaamista" johtuu ainoastaan siitä, että haluan jakaa sen hyvän tiedon mitä on saatavilla. Jokainen voi ja pitääkin tutkia PERUSTEET sille mitä on tekemässä. Tämä perus oppikirja minulle on RICHARD K. BERNSTEININ "DIABETES SOLUTIONS". Ei tietääkseni ole käännetty suomeksi. Siellä annetaan perusteet kaikille diabeteksen kysymyksille, siellä on selvietty miten diabeetikolla kolesteroli on mahd. koholla. Miksi diabeetikon verisuonet kalkkeutuvat, miksi korkea insuliinitaso vaikuttaa verisuoniin ja silmän pohjiin. Tässä on keskustelupalsta ko.asiasta. "Dr.Bernstein`s Diabetes Forum". Ylivoimaisesti pahin tekijä on korkea veren sokeritaso. Kirjasta kaikki selviää. Puhuin avoimesti diabeteslääkärini kanssa eikä hän esittänyt kieltoa kokeilulleni ja myöhemmälle käytännölleni. Hoitajani epäili munuaisvaurioita proteiinin ja suolan takia. Munuaisarvoni on jopa parantunut, oikeastaan kaikki keskeiset veriarvot. Tilanne tietysti voi muuttua.
Oikeastaan tässä osastossa voisitte ottaa kantaa moniko käyttää ko. Bernsteinin kirjan menetelmää. Ja kuka sen haluaa ottaakin käyttöön on syytä puhua rehellisesti lääkärin kanssa. Liitto ei kannata ko. menetelmää siksi, kun ei ole tutkittu tarpeeksi.  Diabeetikon terveydestä ja elämän laadusta on kylläkin kysymys.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 26, 2013, 11:19:23 ap
Olisko uuden ketjun paikka kuitenkin?
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ERKKU - Huhtikuu 27, 2013, 15:54:22 ip
Moi
Voisi vaikka ollakin. En pääse mihinkään siitä, miten itse oivallan diabeteksen asian ytimen. Siinä ei voi "narrata" itseä eikä lääkäriä. Suomessa on tilanne outo, kun lääkäreille on määritelty mitä ruokavaliota potilaiden tulisi noudattaa, mutta kuitenkin vastuu on potilaalla. Lääkärin on vaikea suositella muuta, on vähän niinkuin "leipäpappi". Liian paljon kuulee sanottavan, että "diabetes on yksilöllistä".
Daddan mainitsema jojo-liike on hallitsematon siksi, että ruoka-annosten HH-määrät voivat heitää 50 %, ja insuliinin vaikutus 30 %.
Joku kokeneempi voisi tehdä uuden aloitteen, jossa voitaisiin keskustella diabeetikon TODELLISESTA ruokavaliosta
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 27, 2013, 16:21:16 ip
Karppausasiasta on riidelty KP:lla jo useita vuosia sitten verisesti ja likaisin keinoin.

Nykytilan rintamalinjat kulkevat havaintojeni perusteella suunnilleen siten, että osa karppaa ja sitä vastustavat eivät voi heidän hoitofaktojaan kiistää ja kääntäen. Osa karppaa avoimesti, osa salaa ja jotkut jopa itseltäänkin salaa. Tämä mielenkiintoinen ryhmä syö päivässä jotain 70 g/hh puolin ja toisin ja on sitä mieltä, ettei karppaus ole diabeetikolle hyvä asia eivätkä se sellaiseen sekoa tahi syyllisty.

Samaa mieltä oltaneen kaiketi ainoastaan siitä, ettei haurasta kauhun tasapainolle perustuvaa aselepoa haluta rikkoa asiasta nimenomaisia vänkäysketjuja aloittamalla. Itse asiasta puhuminen sopii kyllä ketjuissa, joissa asia on relevantti.

Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 27, 2013, 16:43:48 ip
Mä taidan kuulua juuri tuohon ryhmään, joka syö n 70 grammaa hiilaria päivässä, mutta en pidä itseäni karppaajana. Ehkä syynä on se, että kuitenkin välillä tankkaan hiilareita juoksukisoja varten ja vaelluksilla myös niitä menee aika paljon ja normaalistikin tuohon 70 grammaan kuuluu sokeria, puuroa, leivonnaisia ja karkkeja ja mulla on sellainen ajatuspinttymä, että "oikean" karppaajan hiilarit on hitaita.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 27, 2013, 19:47:31 ip
Sun sanakäänteet vivi saa mut aina hytkymään :)

Mut ei kai täällä ainakaan ykkösissä ole ketään joka intohimoisesti vastustaisi toisten karppaamista, tai mitään muutakaan jonkun itselleen hyväksi havaitsemaa hoitokeinoa? Toki on sitten niitäkin, jotka kutsuvat suhdettaan hiilihydraattirajoitukseen "taisteluksi"...

Itse en olisi valmis aloittamaan mitään ketjua, jossa keskustelisin omista ruoka- tms. valinnoistani kaikille sopivana ainoana todellisena vaihtoehtona. Vaikka jonkin sortin karppaaja olenkin. Sitä vastoin keskustelen aiheesta kyllä mielelläni ja vielä enemmänkin kuin nykyään, se on totta että moni tuntee joutuvansa vaikenemaan asiasta myös täällä vaikka se olisi oman hoidon keskeinen sokereiden hallitsemisen keino.

Ton allekirjoitan myös täysin, että "yksilöllisyyden" piikkiin laitetaan paljon sellaista, mikä saattaa koskea suurtakin osaa diabeetikoista, vain siksi ettei se sovi valtavirran aatteeseen. Sanon taas että toivoisin sille yksilöllisyydelle lisää luiden päälle, tajua että joku on inskaherkkä, joku liikuntaherkkä, joku hiilariherkkä ja joku kaikkia näitä, olisi todellisia nimiä ja ratkaisuyrityksiä ja vaihtoehtoisia hoitotapoja lääkäreillekin näille yksilöllisyyksille, eikä niin että "kaikkien pitäs syödä 50% hiilareita, mutta tämähän on yksilöllistä"...
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Huhtikuu 28, 2013, 16:08:08 ip
Oikeassa olet dadda, me ollaan yksilöllisiä. Toiset kokevat olevansa diabeetikkoja ja toiset sokeritautisia. Tähän viime mainittuun ryhmään kuuluvat ilmeisesti monet vhh:ta kannattavat.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Konrad - Huhtikuu 28, 2013, 18:52:39 ip
Moi
Tästä olisikin hyvä jatkaa tietoisuutta hyvästä veren sokerin tasapainosta. Kyllä vuoristorata on minullakin herkässä vielä nykyäänkin. Ei tämä liian helppoa ole.
Se miksi jatkan tätä tiettyä ruokavalion "kauppaamista" johtuu ainoastaan siitä, että haluan jakaa sen hyvän tiedon mitä on saatavilla. Jokainen voi ja pitääkin tutkia PERUSTEET sille mitä on tekemässä. Tämä perus oppikirja minulle on RICHARD K. BERNSTEININ "DIABETES SOLUTIONS". Ei tietääkseni ole käännetty suomeksi. Siellä annetaan perusteet kaikille diabeteksen kysymyksille, siellä on selvietty miten diabeetikolla kolesteroli on mahd. koholla. Miksi diabeetikon verisuonet kalkkeutuvat, miksi korkea insuliinitaso vaikuttaa verisuoniin ja silmän pohjiin. Tässä on keskustelupalsta ko.asiasta. "Dr.Bernstein`s Diabetes Forum". Ylivoimaisesti pahin tekijä on korkea veren sokeritaso. Kirjasta kaikki selviää. Puhuin avoimesti diabeteslääkärini kanssa eikä hän esittänyt kieltoa kokeilulleni ja myöhemmälle käytännölleni. Hoitajani epäili munuaisvaurioita proteiinin ja suolan takia. Munuaisarvoni on jopa parantunut, oikeastaan kaikki keskeiset veriarvot. Tilanne tietysti voi muuttua.
Oikeastaan tässä osastossa voisitte ottaa kantaa moniko käyttää ko. Bernsteinin kirjan menetelmää. Ja kuka sen haluaa ottaakin käyttöön on syytä puhua rehellisesti lääkärin kanssa. Liitto ei kannata ko. menetelmää siksi, kun ei ole tutkittu tarpeeksi.  Diabeetikon terveydestä ja elämän laadusta on kylläkin kysymys.

Jatketaan nyt tähän tämän verran, vaikka avasitkin oikeammassa osiossa uuden keskustelun aiheesta.

Tuo keskustelupalsta tuli mieleen. Rekisteröidyin sinne muinoin, kun muuten ei päässyt edes lukemaan keskusteluja. Kuvavarmennus oli ainakin silloin tosi hankala. Vaati ainakin kymmenen yritystä ennenkuin pääsi läpi. :) Palstalla ei Bernstein kirjoita eikä vieraile. Asiaakin on, mutta porukka tuntui vähän liian fanaattisesti sitoutuneen kaikkeen B:n kirjoittamaan. Itseäni alkoi pakottaa päästä. Kerran myöhemmin kävin katsomassa keskusteluja. Sama meininki jatkui. On jo vuosia noista tapahtumista.

Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 28, 2013, 21:59:54 ip
Fanatismi on aina vaarallista, silloin lakkaa kuuntelemasta...

Se on jännää, että moni liittää sen sokeritautisuuden sokerin syömiseen/syömättömyyteen, oli vhh tai ei. Ite liitän sen ongelmiin verensokerin kanssa, ja sitähän meillä on kaikilla.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: mmol/L 5.0 - Huhtikuu 29, 2013, 12:43:33 ip
Voisiko tuota sen verran laajentaa, että veriarvojen kanssa noin yleisestikkin. Veressähän on monia osatekijöitä, jotka vaikuttavat terveyteemme/sairauksiimme.  Siksi kai verikokeet on hyvin yleinen tapa selvittää tilannetta.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: dn85 - Toukokuu 01, 2013, 14:58:57 ip
Äh, miä aion kyl syyä sitä mistä miä tykkään ja mikä minäkin päivänä maittaa, kun en allerginen millee ruoka-aineelle ole. Eli ihan tavallista ruokaa.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: ERKKU - Toukokuu 01, 2013, 16:22:27 ip
Moi
Veriarvoista voi tutkia päällisin puolin seuraavasta taulukosta.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Blood_values_sorted_by_mass_and_molar_concentration.png
Sokeriaineenvaihdunnasta vähän. Olenko täysin väärässä. ? Jos veren sokerimäärä on seuraava: 85 mg/dl, mitattuna plasmasta jota on n. 55% verimäärästä, jota on n. 5 l. Saadaan 2,4 g. Kuitenkin alle 5 g. Onko tätä sokerimäärää huollettava ohjuksella? Mielestäni veren sokerin tasapainottelu terveelläkin menee insuliini/ glukagooni niin, että palautussokeri tulee glukoneogeneesin kautta. (Onko glycogeeni vain silloin mukana kun on käytettävissä glukagoonia ??) Glukoneogeneesi on toiminta, jossa maksa tekee glukoosia muista lähteistä kuin sokereista. Pääasiassa proteiineista, silloin kun sitä on käytettävissä. Eli tämä olisi normaali toiminta. Emmehän voi määriellä mistä vereemme sokeri tulee. Paitsi syödessä jos insuliinia ei käytetä, osa sokerista jää verenkiertoon. Ilman insuliinia ei pitkälle pötkitä muuten sokerit on tapissa. Insuliinia pistämme, mutta glukagoonia useimmilla meistä ei erity (voi tuoreella D1:llä ??). Veren sokerimäärä ei voi olla mikään "sokerivarasto". Jos tasapaino ei muuten ole kunnossa vaikeukasia riittää. Olisi mukava saada dia.lääkärin mietteitä näihin asioihin.
Otsikko: Vs: Hiilarilaskennan luennolla kävin
Kirjoitti: Konrad - Toukokuu 01, 2013, 19:20:22 ip
Plasmasta mitattu verensokeri on noin 12 % korkeampi kuin kokoverestä. Hyvä nyrkkisääntö on, että aikuisella terveellä ihmisellä on noin 5 g sokeria veressä. Ei veri toimi glukoosin varastona tosiaankaan, vaan kuljettaa glukoosia kohdepaikkoihin.