Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Toukokuu1965 - Elokuu 15, 2012, 16:42:05 ip

Otsikko: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Elokuu 15, 2012, 16:42:05 ip
Soijarouhe, soijasuikaleet ym. kiinnostaa.

Tein kaalipataa, johon lisäsin soijarouhetta jonka olin ensin keittänyt ja maustanut. Tuli hyvää.  :)

Käytättekö soijaa ruuanvalmistuksessa ja miten? Jauhelihan korvikkeeksi siitä ainakin on, mutta mitä muuta?

Lihansyönti on alkanut tökkiä, en minä muuten...  ;)
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Tepa88 - Elokuu 15, 2012, 17:49:57 ip
Mä käytän soijaa jonki verran. Punasen lihan syömisen oon lopettanu jo yläasteikäsenä ja nyt pikkuhiljaa myös kana/broileri on alkanu itsestään karsiutua ruokavaliosta.
Mä käytän soijarouhetta just jauhelihan tilalla, soijasuikaleita sitte kanasuikaleiden tapaan kastikkeissa ja tofusta on helppo tehä pihvejä tai pyöryköitä. Mun ruokavalio on siis hyvin pitkälle kasvis & hiilari -painotteinen, kalaa pyrin syömään vähintään kerran viikossa ja sitten soijatuotteita tulee syötyä 1-3 päivänä viikossa..
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Elokuu 15, 2012, 21:15:09 ip
Tepa, kiitos!  :)

Pitääkö niitä soijasuikaleita ensin marinoida? Kun olen kuullut, että ne on muuten ihan mauttomia?

Entäs tofu, miten sitä käytetään?
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Tepa88 - Elokuu 15, 2012, 22:20:53 ip
Mä en marinoi suikaleita. Mä keitän ne kana- tai kasvisliemikuution kanssa ja sen jälkeen puristelen ne kuiviks (mitä kuivemmat suikaleet, sitä paremmin maut tarttuu), sitte pannulle ja sinne sekaan mausteet. Sitte paistan vähän aikaa ja rakennan siihen sen kastikkeen esim. tomaattimurskasta, ruokakermasta tms.

Tofun laittaminen on tosi helppoa. Mä en yleensä osta valmiiks marinoitua tofua, koska ne ei mun makuun maistu tarpeeks ja joudun aina lisäilemään mausteita. Marinoitu tofu on tosi jees, jos ollaan menossa esim. kaverille grillaamaan, mut kotona tykkään tosiaan ite maustaa.
Tofua voi paistaa ihan sellasenaan, mut yks tosi helppo pihviresepti: 1 sipuli, 270g maustamatonta tofua, paprikamaustetta, suolaa, pippuria, chiliä ja 1dl vehnäjauhoja. Ensin leikkaan sipulin ja tofun pieneks ja laitan ne ja mausteet kulhoon. Tän jälkeen vedän edellämainitut sauvasekottimella tasaseks. Sitte lisään jauhot ja sekotan kunnolla. Nyt taikina on valmis, taputtelen siitä 4 pihviä ja paistan pannulla öljyssä ruskeeks. Mausteet mä heitän ihan mututuntumalla ja maistelen sitä valmista taikinaa et koska on sopivasti, välillä sekotan mukaan esim. raastettua porkkanaa tai paprikasilppua .

Tofu ja soijasuikaleet /-rouheet ei tosiaan maistu oikeen miltään, joten mausteita saa käyttää ihan reilusti.
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: jester - Elokuu 16, 2012, 03:51:43 ap
            vihreita palkoja, papuja purkista,  kuivattuja papuja  kuten herne keitto,    jauhelihan vastike.   erilaiset tofut.  tofussa on  erittain paljon kalkkia.   soija soossin  varmaan kaikki tuntee.    jalki ruuat
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Susihukka65 - Elokuu 16, 2012, 06:05:18 ap
Toukkis ja Tepa, minun suosikkini on aika hienojakoinen soijarouhe. Ostin kerran jotakin karheapintaisia pätkiä, ja ne näyttivät ruuassa ihan pulleilta karvaisilta perhosentoukilta  :-X . Tofua en ole käyttänyt, kun en hallitse sen maustamista ja marinointia.

Soijarouhe sopii hyvin kaikenlaisiin kasvispatoihin ja -muhennoksiin, oma suosikki on soijalla terästetty meksikonpata. Varmaan monenlaisia uuniruokia voisi myös kokeilla, esimerkiksi uunivuokaan juureksia, perunanviipaleita, valkosipulinkynsiä, mausteita, päälle soijarouhe-kasvisliemiseos.

Ehkä sieniruokiinkin voisi lisätä soijaa? Toisaalta monien sienien oma maku on niin hyvä, etteivät ne kaipaa mitään ylimääräistä.

Voisikohan soijajogurttia/-kermaa käyttää ruuanlaitossa?

Lihansyönti tökkii täälläkin, se loppui jo 90-luvun puolivälissä. Minulla on jossain etno-kasvisruokakeittokirja, jossa on myös soija-/tofureseptejä, taidanpa kaivaa sen esille...
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Diabetesliiton tiedotus - Elokuu 16, 2012, 09:43:30 ap
Jaoin ketjun kahteen, tähän ketjuun keskustelu kokemuksista soijasta ja siihen toiseen mielipiteet soijan soveltuvuudesta ihmisravinnoksi.
http://keskustelu.diabetes.fi/index.php/topic,1875031.0.html

DLT
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Tepa88 - Elokuu 16, 2012, 11:22:30 ap
Voisikohan soijajogurttia/-kermaa käyttää ruuanlaitossa?

Mä oon monissa resepteissä nähny soijajogurttia käytettävän kastikepohjana. Ite en oo kokeillu, koska en oo vegaani, enkä siis oo kokenu siihen mitään tarvetta. Jos pitäis vegaanille tehdä ruokaa, käyttäisin varmaan kookosmaitoa, koska siitä on kokemusta.


Kiitos keskustelujen jakamisesta  :)
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Susihukka65 - Elokuu 16, 2012, 13:33:29 ip
Minäkään en ole vegaani, olen ovo-lakto-vegetaristi. Ajattelin tuota soijajogurttivaihtoehtoa jos kookosmaitoa ei löydy kaupasta tms. En ole kovin innokas ruuanlaittaja, lähinnä terästän kasvispatoja heittämällä joukkoon soijarouhetta  :) .
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 16, 2012, 13:41:42 ip
Mun kokemukset on pelkästään syönnin puolelta ;)

Sain eräässä kyläpaikassa ihani coctailpyöryköitä, olivat tosi hyviä.

Vasta ruokailun jälkeen illan emäntä kertoi, että eivät ne pikkupyörykät olleet lihaa nähneetkään. Valmistusaineena soija (mausteet kohdallaan), tekijä oli ulkomailta kotoisin ja täytyy todeta, että hänellä ainakin oli vallan erinomainen resepti.

Niin ja ei meistä vieraista kysellessä kukaan arvannut raaka-ainetta, niin olivat normilihapullien näköisiä ja tuntuisia :).
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Susihukka65 - Elokuu 16, 2012, 13:48:12 ip
Falafel-kasvispullat ovat herkullisia, olisivatko olleet niitä?
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 16, 2012, 14:24:38 ip
No jos minulta kysyt, niin tekijä oli kyllä tuolta Karibialta päin eikä niissä pikkupullissa ollut mitään cickhernettä tai vastaavaa. Eli eivät mielestäni olleet falafel-pyöryköitä. Oletan, että tummasta soijaruoheesta.

Pitäsköhän kysellä illan emännältä, josko hänellä ohjekin olisi. Tosin tapahtumasta on jo vuosia ::)
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: nopal - Elokuu 16, 2012, 15:09:04 ip
No jos minulta kysyt, niin tekijä oli kyllä tuolta Karibialta päin eikä niissä pikkupullissa ollut mitään cickhernettä tai vastaavaa. Eli eivät mielestäni olleet falafel-pyöryköitä. Oletan, että tummasta soijaruoheesta.

Pitäsköhän kysellä illan emännältä, josko hänellä ohjekin olisi. Tosin tapahtumasta on jo vuosia ::)
Myös soijapavuista voidaan valmistaa falafel -pyöryköitä, ei pelkästään kikherneestä, itse tein joskus härkäpavuista ja seesaminsiemenistä.

Ja varsinaiseen aiheeseen:
Paahdettua soijajauhoa (mm. punnitse ja säästä:stä löytyy) olen käyttänyt joskus rieskojen ja pizzapohjien leivonnassa, yhdessä esim. mantelijauhon, tai tattarijauhon ja vaikka vehnäleseen kanssa.
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 16, 2012, 17:55:53 ip
Maun puolesta syön kyllä soijajuttuja ihan mielelläni, mutta niistä tulee sellaiset ilmavaivat, että hohhoijakkaa. Tai jos ihan murusen vain syö, niin ei tule. Joskus olen jopa tehnyt pehmeästä tofusta "kermavaahtoa", mikä varmaan käsin jälkiruokaan, jos vegaaneja paikalla. Tyttö oli just partioleirillä muonituksessa ja oli ollut jotain 10 erilaista erikoisruokavaliota, mitä piti tehdä normiruoan lisäksi (ja kaikki tietty oli jo muutenkin esim laktoositonta), niin siinä aloin kyllä jo vähän miettimään, että onkohan nää erikoisruokavaliot menneet jossain kohtaa vähän överiksi (ja tää ihan offtopiccia taas). Meillä on tietty tuolla eräruokahommissa sama homma, että jos tarjoaa loimulohta tai rosvopaistia, niin sitten pitää miettiä muitakin vaihtoahtoja. Mutta eilen oli nuotilla jotain soijafilepihvejä.
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: jester - Elokuu 16, 2012, 21:39:14 ip
             jos joku ei halua  soijaa     niin voi kokeilla   LENTILS.    vaikka leivan  sijasta              vihannes oljy  on tavallisesti soija oljya
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: zebra1 - Elokuu 16, 2012, 23:18:12 ip
Mutta eilen oli nuotilla jotain soijafilepihvejä.

Soijafile. *reps*

Tuohon D1-naisen ruokavalioasiaan. Mulla on kasvissyöjäsisko, jolla on myös pähkinäallergia, ja ite olen tällainen moniruokavamukki. Tehdään ruuat perheessä niin, että pöydässä on kolmenlaista asiaa: perunaa/pastaa/riisiä/ohraa + liha/kalaa + ruokaisaa kasvislisuketta. Siitä saa kukin valita itselleen sopivan yhdistelmän, eikä toisten tarvitse sopeutua hampaat irvessä.  Tämä systeemi on käytössä sekä arkiruuissa että juhlissa, tosin juhlissa niitä lajeja voi olla kymmenen.
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 23, 2012, 13:21:24 ip
Mä itse olen käyttänyt soijaa oikeastaan vain Alpro soijakerman muodossa. se sopii hyvin korvaamaan esim. tavallista kermaa, jota en pahemmin voi käyttää fosforin vuoksi. Ja toimii minusta hyvin tosiaan esim. uunijutuissa, laatikoissa ym.
Otsikko: Vs: Kokemuksia/vinkkejä soijasta ruuanlaitossa...
Kirjoitti: Susihukka65 - Elokuu 23, 2012, 14:35:03 ip
Soijakermaa en ole vielä kokeillut, kiinnostaa kokeilla esimerkiksi juurikin uuniruuissa.

Soija ei ole minulle kovin tärkeä asia, käytän sitä ehkä kerran - pari kuussa jossakin muodossa. Enkä voi ymmärtää teitä, jotka ette pidä soijarouheen mausta  :)  :) . Minusta soijarouhe-kasvispata on oikeasti hyvää.

Ruokavalioista: Olen kasvissyöjä, joka käyttää myös kananmunia (luomu-) ja satunnaisesti maitotuotteita. Vatsaongelmat estävät usein maitovalmisteiden käytön (ehkä soijamaito / -jogurtti / -kerma sopisi paremmin? - täytyy tästäkin syystä kokeilla). Lisäksi olen yliherkkä lähes kaikelle tuoreelle, mikä kyllä surettaa kovasti. Kuitenkin vaikkapa vieraisilla onnistun yleensä löytämään jotakin sopivaa syömistä. Jos tarjolla on esimerkiksi lihaa tai kalaa ja jokin lämmin kasvislisuke, otan sen lisukkeen ja lisäksi leipää / leipätikkuja, juustoa tms, ja tilanne on minulle täysin OK.

Zebran systeemi, jossa jokainen kokoaa itselleen sopivan aterian, on oikein hyvä.