Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Hoitovälineet => Aiheen aloitti: d1-nainen - Elokuu 28, 2011, 14:04:31 ip

Otsikko: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 28, 2011, 14:04:31 ip
Mulla on ollut entistä enemmän sellaista ongelmaa, että tietyistä kanyylin paikoista insuliini imeytyy erittäin epätasaisesti. Ja noita paikkoja tuntuu olevan entistä enemmän. Lähinnä pari n 7 x 7 cm:n kokoista paikkaa vatsassa tuntuu olevan enää ns varmoja paikkoja, muista paikoista imeytyy vähän niin ja näin eli toisinaan superhitaasti ja toisinaan supernopeasti ja toisinaan kyllä ihan normaalisti, mutta kun ei etukäteen tiedä. Ratkaisu ei voi olla pitää kanyyleja aina noissa samoissa paikoissa, kohta niistäkään ei imeydy ja toiselle puolelle vatsaa on tullut jo kova rasvapallura, josta ei imeydy. Ja ongelmaahan ei voi ratkaista sillä, että laittaa enemmän insuliinia, koska kyllä se laitetut insuliini jossain vaiheessa imeytyy. Esim jos laitan 4 yksikköä aterialle inskaa ja siitä vain osa imeytyy, niin ne loput tulee sitten myöhemmin ja jos korjailen korkeita toisella neljällä, niin ne korjausinskan ja ne aikaisemmin pistetyt vaikuttaa ehkä sitten yhtä aikaa esim 4-5 tunnin kuluttua ateriasta. Eli kysymys on: miten saisi kanyylinpaikat pysymään siinä kunnossa, että insuliini imeytyy tasaisesti niistä jatkossakin. Tää on oikeastaan pahin ongelma mulla, joka nostaa sokereita eikä siinä auta hiilarilaskennat eikä oikeansuuruiset insuliiniannokset. Kankku ja kropan sivut on pahimpia, reisissä on voi pitää, kun eivät pysy kiinni ja ylävatsassa kanyylit ottaa kylkiluihin kiinni eli ns keskivatsa on se kohta ja siinä on haittana sitten housunkaulukset ja vyölaukut.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 28, 2011, 14:13:52 ip
Auttaisiko niissä hankalammissa paikoissa, jos kokeilisit jotakin muuta kanyylityyppiä tai pituutta?  Itse kierrätän tasaisesti: kyljet, kankut, ylävatsa, alavatsa. Käsivarret ja reidet säästän sensoreille. Imeytymisen kannalta olen huomannut tärkeäksi myös sen, että vaihdan kanyylia riittävän usein. Max 3 päivää, useimmiten 2 päivää.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 28, 2011, 14:42:04 ip
Vaihdan 2 päivän välein, joskus useamminkin, jos ei tahdo imeytyä tai kanyyli on väärässä paikassa esim vyölaukun tiellä. Ja kun mä en aina osaa suunnitella 2 päivää varmuudella, mitä housuja ja vyölaukkua tms aion pitää  ::) Toista tyyppiä voisi kokeilla, kunhan niissä on tarpeeksi pitkä neula. Ja tää pisin neulamalli mulla täytyy kyllä olla, jotta pysyy jotensakin ihon alla tuo kanyyli. Kankuissa ja reisissä en pysty pitämään muutenkaan, haittaa liikaa kaikkea vessassakäynnistä istumiseen ja nukkumiseen, mutta harmi, jos nuo kyljetkin ja jenkkakahvat on pois kuvioista.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Elokuu 28, 2011, 19:10:56 ip
Mulla on vähän sama ongelma. Mulla maha on ainoa paikka missä kanyyli voi ylipäänsä olla vuorokautta pidemmän ajan. Reidessä, peffassa ja jenkkakahvoissa kipeytyy/tulehtuu ihan välittömästi. Jo parin tunnin sisällä saattaa olla niin kipeä että boluksen laitto ja koskeminenkin sattuu, ja on pakko ottaa pois. Mahan kanssa ongelmana on, että mulla jää ihan hillittömät arvet kanyylistä ihan tosi pitkäksi aikaa, niin mun maha on kuin vanha tikkataulu, eikä meinaa olla enää paikkaa minne laittaa. Tarkkaan joutuu tähtäämään arpien väleihin... Jotkut arvet on koviakin, niin niistä nyt ei ainakaan mitään imeydy. Kovin ylös mahaan ei voi laittaa, kun ylhäällä mahassa ei ole niin paksusti rasvaa, ja toiseksi kun nukun mahallaan niin pystykanyyli pistää ikävästi kylkiluihin. :D

Onko muilla arpiongelmaa? Onko ratkaisua löytynyt? D-hoitajakin katsoi että melkoset jäljet sulla... Mutta minkäs teet. Mikä avuksi?
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 29, 2011, 23:09:48 ip
Mulla ei ole ollut vielä pahempia tulehtumisia kanyylien kanssa (koputtaa nyt kyllä puuta ;)). Imeytymiseroja toki on ja esim. juuri äsken vaihdoin kanyylin vain yhden päivän jälkeen. Ei olut kipeä eikä bolusten laitto mitenkään sattunut, mutta huomasin vaan isomman inskatarpeen heti tuon kanyylin laitettuani.

Lähes jokaisen tuollaisen kerran kohdalla olen huomannut, että kun tuon huonommin toimivan kanyylin irrotan, tulee reiästä verta ja oikein herevästi, niin tänäänkin ::). Ei noi inskamäärien muutokset mitään radikaaleja ole, tyyliin että kun koko vuorokauden bolustarve on noin 1ky/10gHH tai vähän alle, niin jos tuo määrä alkaa kasvaa kunnolla yli yhden, kannattaa vaihtaa kanyyli (tänään on mennyt 1,27ky/10gHH). Sokereissa tuo ei tarkoita kuin sellasia kympin molemmin puolin olevia arvoja eli ei mitään huippuja, mutta normi basaali ei tunnu ihan riittävän. Mä en oikein tiedä mistä tuo veri tulee, siis kanyyli ei kuitenkaan ole verisuonessa, koska itse kanyylistä ai verta tule, vasta poisoton jälkeen, siis oiskohan mennyt läpi verisuonen. Ja toisaalta en ymmärrä oikein miten se tuohon inskatarpeeseen vaikuttaa, koska kyse ei siis ole mistään tulehtumisesta, ei vuodosta ulos, ei kovettumasta,... joku juttu siinä varmaan on, jota vaan en ymmärrä ::)

Noita paikkoja mulla on ollut nimenomaan vatsassa, mutta satunnaisesti myös muualla.

Selvä yhteys on mun omissa käppyröissä nähtävissä verensokerin päivittäisten keskiarvojen ja vastaavasti bolusten määrän hiilareihin nähden välillä. Kun verensokeri alkaa hivuttautua keskisarvoltaa lähemmäs kymppiä (keskihajonnan pysyessä ideaalina, ei siis suuria mokia tapahtunut hiilareiden tai inskamäärien kanssa), alkaa samalla siis myös bolusten suhde hiilareihin vähän kasvaa ja se on se viimeinen merkki, että ei muuta kuin kanyylin vaihtoon.

Ja tälläset iltavaihdot eivät oikein innosta minua, se usein tietää öistä tsekkiä miten sokerit lähtee käyttäytymään, mutta minkäs teet.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 29, 2011, 23:34:02 ip
Mulla on vastaavasti suuret erot sen välillä, millaisessa paikassa kanyylin on. Esim nyt yhden aamupalan jälkeen sokerit 6,7, kun kanyylin oli hyvässä paikassa ja 20, kun oli huonossa paikassa. Ja tuon kyljen kanssa on vielä sellainen kummallinen juttu, että vasemmasta kyljestä (lukuun ottamatta tuota rasvapattia) imeytyy aika hyvin, mutta oikea kylki tuntii olevan ihan jumissa, niin ettei sieltä imeydy mitään ennen kuin tuntien viiveellä. Vaikea uskoa, että lyhyempään neulaan vaihtokaan helpottaisi imeytymistä, mutta pystykanyyleja voisin toki kokeilla. Niissä on vaan eri katetrit, joten ei voi kesken ampullin vaihtaa kanyylityyppiä. 
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Elokuu 30, 2011, 09:18:31 ap
Mulla äityi kanyyli kipeäksi ja sokerit korkeaksi, niin otin sen pois. Tuli aika paljon inskan sekaista verta, eli osa inskasta ei ollut vielä ehtinyt imeytyä ollenkaan, vaikka edellisestä boluksesta oli ainakin tunti. Korjasin korkeat ja pistin nukkumaan, niin aamulla vs 15. Tuli vissiin sitten enemmänkin sitä imeytymätöntä inskaa sen veren mukana... Varmaan koko bolus ja tunnin-parin basaalit, kun nuin korkealle nousi.

Oon hukannut mun kanyylinampuma-aseen. Ukko toimii nyt asettimena. :D En ite pysty laittamaan käsin. Käy kipiästi. Saiskohan tk:sta uuden jos nätisti pyytää?
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 30, 2011, 09:26:24 ap
Minä olen saanut uudelle pumpulle 2 asetinta: yhden kotiin ja yhden mökille. Onko sinulla käytössä Accu-chekin FlexLink? Minulla olisi siihen sopiva ylimääräinen asetin ja muutakin Spirit-roinaa pumpunvaihdon jäljiltä. Voisin lähettää, jos haluat?
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 30, 2011, 09:58:42 ap
Mä en taas edelleenkään uskaltaisi käyttää asetinta. Jotenkin sillä ei ollenkaan saa "käsituntumaa", että miten se kanyyli oikein meneekään. Vähän niin kuin yrittäisi meikata paksut kumihanskat kädessä  ;)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Elokuu 30, 2011, 19:04:12 ip
Äskoo juuri se mulla on. Olisin ikikiitollinen jos lähettäisit mulle sen! Laitav yv:tä. :)

D1-n, mä en vaan uskalla, ei pysty. Kynäaikaankin se pistäminen oli niin kamalan vaikeaa kun se kävi aina kipeää. :( Pistämistä tuli usein pitkitettyä sen takia, mikä ei ollut kyllä yhtään hyvä juttu.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: RAR - Elokuu 31, 2011, 09:44:05 ap
Siis laittaako joku kanyylin KÄSIN?  :o Hui kauhistus? Minä olen laittanut tuon kanyylin koko ajan asettimilla ja nätisti napsahtaa juuri siihen paikkaan kuin ajattelenkin. Ei tulisi kyllä mieleen alkaa ähräämään sitä käsin. Mutta tapansa kullakin.  ;)

Paikkana on melko usein vasen ja oikea vatsanpuolisko. Alavatsasta ei imeydy kunnolla jostain syystä ja sokerit heittelee. Kyljet tulee kipeäksi. Navan kummankin puolin on kovettumat kynäajoilta ja niihin lääkäri kielsi pistämästä ehdottomasti. Reisiin en ole edes kokeillut. Joten suppea on tuo alue minullakin kanyylille ja varmasti tulee vielä vaikeuksia vuosien myötä.

Tällä hetkellä ikävä, vaikkakn vähäinen ongelma on noiden kanyyliteippien jättämät liimajäljet ihossa!  ::) Käytän paljon mustia puseroita ja niistä tarttuu se väri kanyyliteipin reunaa ja renkaan kuvio on joka paikassa vaikka kuinka pesen ja hankaan saunassakin jne. Inhottavaa!  :(
Kauhean kovia pesuaineita tai hinkkausta atooppinen iho ei kestä!  ???
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 31, 2011, 10:35:25 ap
Mä taas kauhistelen noita asettimia, että miten joku uskaltaa käyttää sellaista  ;) Jos laittaa vahingossa kipeään paikkaan, niin ehtiikö sen kanyylin vetää pois kesken asettamisen vai joutuuko aina laittamaan uuden kanyylin? Käsin laittaessa on helppo, jos tuntuu pahalta paikalta, niin neula ulos vaan ja seuraavaan paikkaan.

Mulla meinas kesällä jäädä vähän liikaa rusketusjälkiä kanyyleista, kun jo päivän auringonotolla tuli vaalea pläntti kanyylin kohdalle. Mutta nyt tuntuu tasoittuneen, kun vatsa on jo ihan ruskea.

Mutta vatsa on hyvä paikka senkin takia, että helppo tsekata, onko tarra kiinni vai irtoamassa. Kankusta olisi paljon vaikeampi tsekata ja sieltähän se varmasti myös irtoilisi helposti. Nyt kun vaihdan vähintään joka toinen päivä, mulla ei tarrat enää irtoile niin usein, vaikka toisen päivän lopulla on usein alkanut jo jostain kulmasta repsottamaan. Jenkkakahvat mua harmittaa: olisivat tosi hyvä paikka niin rasvakerroksen kuin sijainnin puolesta, mutta mikä ihme, ettei sieltä tunnu imeytyvän? Paitsi ettei nekään vyölaukuna ja farkkujen kanssa mikään hyvä paikka ole. Hame on usein parempi vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 31, 2011, 10:45:21 ap
Mulle opetettiin pumppuilun alussa myös ilman asetinta tuon pystykanyylin laitto. Asetinta suositeltiin kyllä heti ja syykin oli selvä, asettimella se kanyyli menee paremmin paikoilleen, manuaalisysteemissä tulee usein turhan varovasti painettua ja sitten tulee (kuulemma) mahdollisesti jos jonkinlaisia "makkaroita/ryttyjä" siihen teflon-osaan (joka kuitenkin siis on siinä neulan päällä).

Eli manuaalilaitossa muistutetiin siitä, että kanyyli pitää painaa turhia hidastelematta paikoilleen ja siinä asetin varmistaa tuon homman. Ja juu, eivät ole siis edustajan vaan ihan diabeteshoitajan vinkkejä ;)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 31, 2011, 11:14:58 ap
Mulle opetettiin pumppuilun alussa myös ilman asetinta tuon pystykanyylin laitto. Asetinta suositeltiin kyllä heti ja syykin oli selvä, asettimella se kanyyli menee paremmin paikoilleen, manuaalisysteemissä tulee usein turhan varovasti painettua ja sitten tulee (kuulemma) mahdollisesti jos jonkinlaisia "makkaroita/ryttyjä" siihen teflon-osaan (joka kuitenkin siis on siinä neulan päällä).

No mä en taas ole koskaan edes kokeillut asetinta, en ole tainnut sellaista koskaan nähdäkään  ;D
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 31, 2011, 11:44:38 ap
Ennen asettimen "keksimistä" minäkin laitoin Flex Link-kanyylini ihan sujuvasti käsin. Asettimen saatuani ja siihen totuttuani tuntui jotenkin vaikealta laittaa käsin, kun asetin teki sen niin paljon paremmin. Paradigm Veon Qvick Setin asetin on ihan p****stä verrattuna Spiritin Flex Linkin asettimen napakkuuteen ja helppokäyttöisyyteen.  >:(

Kanyylin liimatahrat poistan Remove-lapuilla. Niitä saa apteekista (tai hoitotarvikejakelusta).
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: dadda - Elokuu 31, 2011, 17:34:53 ip
Minä laitan käsin, mutta käytänkin pystymallisia teräskanyylejä - sen neula on niiin paljon ohuempi ja terävämpi kuin teflonkanyyleja ympäröivä paksu neula että se on ihan iisibiisi laittaa käsin. Sellasta paksua en laittaisi käsin, ja sensorinkin olen aina laittanut asettimella... d1-nainen, millanen sun kanyyli on?
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 31, 2011, 17:42:51 ip
Kanyyli on viisto ja teflon.

Mä tässä mietin, että voisiko se sitten olla niiden imeytymisongelmien syynä, kun olen aina laittanut käsin tuon. Eipä ole hoitopaikasta missään vaiheessa ehdotettu, että käyttäisin asetinta eikä ole tullut itsellekään mieleen, vaan olen ajatellut, että hyvä vaan, ettei tarvitse taas yhtä vekotina hommata.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 31, 2011, 17:55:44 ip
...neula on niiin paljon ohuempi ja terävämpi kuin teflonkanyyleja ympäröivä paksu neula ...........

Eikös se teflonkanyylin neula kuitenkin ole siellä teflonkanyylin sisässä eikä päällä?  ::)

d1-nainen, viistokanyyliin ei taida edes olla ampumislaitetta!?
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 31, 2011, 18:00:01 ip
Minä laitan käsin, mutta käytänkin pystymallisia teräskanyylejä - sen neula on niiin paljon ohuempi ja terävämpi kuin teflonkanyyleja ympäröivä paksu neula että se on ihan iisibiisi laittaa käsin. Sellasta paksua en laittaisi käsin, ja sensorinkin olen aina laittanut asettimella... d1-nainen, millanen sun kanyyli on?

Mun on nyt pakko tarkistaa omia luulojani. Eli miten on, onko se teflonkanyyli sen neulan sisäpuolella vai ulkopuolella? Nimittäin minusta se teflonkalyyni on nimenomaan sen neulan ulkopuolella, siis päällä. Siis neula ei ympäröisi niitä teflonkalyylejä vaan teflonkalyyni ympäröisi sitö neulaa.

Siksi olen aina kuvitellut neuvottavan, että se kanyli pitää pistää reippaasti ihon läpi, ei esim. hitaasti hivuttaen. Voisi se teflonkanyyni painua/ruttaantua jotenkin siinä neulan päällä. Siis näin noiden teflonisten kohdalla, teräskanyyleistä ei mulla ole mitään kokemusta.

Asetin on antanut minulle paljon lisää paikkoja minne kanyyli laittaa. Käsin laitettaessa jäisi mulla kankkupuoli pois, koska en taivu sinne oikein kaksin käsin toimimaan (en pystynyt pahemmin kynäaikana sinne pistelemäänkään). Asetimen avulla riittää, kun saa toisen käden venytettyä tarpeeksi kankun puolelle. Mulla kun on aina sellanen tapa, että jos mikä tahansa ruoskun neula pitää laittaa, niin mulla on oltava molemmat kädet hommassa mukana, toisella pidän ihosta kiinni ja toisella sitten pistän/työnnän neulaa/kanyylia tai mikä nyt sitten onkaan kyseessä. Olen joskus kynäaikana yrittänyt esim. käsivarteen pistää ja lopputulos on ollut se, että samantien olen nykäissyt neulan ihosta pois. Hassu tapa, mutta on opettanut toisen käden välttämättömyyden minulle. Asetin tosiaan markkeerraa sitä toista kättä, joten pidemmälle kankkuunkin nyt menee...

Ja juu, kunhan taas hörisen ::) :P :-[
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 31, 2011, 18:01:40 ip
Ja huomasinkin jo, että äskoo on ainakin tuosta ulko/sisä-puolella olosta samaa mielipuolta kuin minä ;)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 31, 2011, 19:59:23 ip
Mulla kun on aina sellanen tapa, että jos mikä tahansa ruoskun neula pitää laittaa, niin mulla on oltava molemmat kädet hommassa mukana, toisella pidän ihosta kiinni ja toisella sitten pistän/työnnän neulaa/kanyylia tai mikä nyt sitten onkaan kyseessä.

Joo, en minäkään osaa yhdellä kädellä tuota kanyylia laittaa. Sujuisin kyllä kankun puolella, mutta kun se paikka ei muuten passaa kanyylille, kun se tuntuu sitten istuessa/selällään maatessa jne liikaa ja vaikka kädet sinne sujuukin, niin en näe sitä kunnolla eli en voi tarkistaa, onko tarra kunnolla kiinni. Niin, no peilistä tietty voisi tarkistaa, mutta ei sitäkään ihan missä tahansa. Kankusta se vielä hankauksen takia irtoaa paljon helpommin kuin vatsasta.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Elokuu 31, 2011, 21:23:17 ip
Mulla tulehtuu kanyylit välittömästi takamuksessa. Muutama tunti ja heti on niin kipeä että ei voi koskea eikä annostella inskaa. Jokainen basaalin sykekin kirveltää. Jenkkakahvoissa sama homma. Reisissä kärsii olla yhden päivän, mutta ei pidempään. Eli vähäisesti on paikkoja.
Olis kiva kun keksisivät suht lyhytneulaisen viistokanyylin jolle olis ampuma-ase, niin sais laitettua kanyylin kylkiluiden korkeuksille. Pystyä ei voi laittaa, se pistää (kylkiluihin tai lihaksiin tms) kun sillä korkeudella ei ole riittävästi rasvakerrosta(plus että nukun mahallaan!), ja viistoa en pysty käsin sinne laittamaan. Liian herkkä iho, sattuu liian kipeää.
Mitenhän teräksinen viistokanyyli toimisi..? Siinä olis ohuempi neula, niin saiskohan sen laitettua käsin? Onko teräksisiä viistokanyylejä edes olemassa? :D

Ja kyllä se niin on että se tefloninen kanyyli ympäröi sitä metallista asetinneulaa. Teflonin reuna on tehty niin ohueksi että se menee ihon sisään kanyylin mukana. Tästä (https://images.accu-chek.com/images/products/infusionsets/flexlinkplus/flexlinkplus4_m.jpg) kuvasta näkee hyvin että kyllä se neulan päällä on, eikä sisällä. Munkin piti alussa sitä tutkia huolella ennen kun tajusin että on se siinä päällä. En meinannut millään uskoa ettei se mene ruttuun, kun se on päällä eikä sisässä. ;D

D1n. Ootko koskaan kokeillut mitään muita kanyylejä kuin nuita viistoja teflonisia? Ootko kokeillut pystyjä tai teräksisiä? Olisiko siitä ratkaisuksi?
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Elokuu 31, 2011, 21:38:49 ip
Olen mä jotain pystyjä kokeillut alussa. Niistä se vasta jää syvä pystysuora reikä ihoon. Varmaan johtuu siitä, kun tarra ei pysy kunnolla kiinni ja neula mahtuu liikkumaan.

Huoh, nyt on taas mukavassa paikassa vatsassa kanyylin ja sokrut alaliitoa ja basaalia saa pitää 10 %:lla. Ei meinaa huvittaa tehdä näitä kaiken maailman kokeiluja, kun sitten sokerit on korkealla, jos ne ei toimikaan ja siksi tekee mieli laittaa kanyyli vain näihin "varmoihin" paikkoihin. En ole nytkään kokeillut noita pystykanyyleja, kun ne tarvii eri katetrin, mutta täytynee johonkin ampulliin laittaa pystykanyylin katetri.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Elokuu 31, 2011, 22:11:24 ip
Mulla kun on aina sellanen tapa, että jos mikä tahansa ruoskun neula pitää laittaa, niin mulla on oltava molemmat kädet hommassa mukana, toisella pidän ihosta kiinni ja toisella sitten pistän/työnnän neulaa/kanyylia tai mikä nyt sitten onkaan kyseessä.

Joo, en minäkään osaa yhdellä kädellä tuota kanyylia laittaa. Sujuisin kyllä kankun puolella, mutta kun se paikka ei muuten passaa kanyylille, kun se tuntuu sitten istuessa/selällään maatessa jne liikaa ja vaikka kädet sinne sujuukin, niin en näe sitä kunnolla eli en voi tarkistaa, onko tarra kunnolla kiinni. Niin, no peilistä tietty voisi tarkistaa, mutta ei sitäkään ihan missä tahansa. Kankusta se vielä hankauksen takia irtoaa paljon helpommin kuin vatsasta.

No tuosta istumisesta sen verran, että mulla ei kanyyli kankussa haittaa yhtään istumista. Se kun on siinä ns. yläneljänneksessä ;) Kun on esim. lantiomalliset farkut, niin kanyyli jää kauluksen yläpuolelle. Selällään en pahemmin tykkää nukkua, joten sitä ongelmaa ei ole, kyljellään kun useimmin nukun. Ja toisaalta ihan selälläänkin toimii, koska se kanyyli ei ole siinä peffan "korkeimmalla" kohdalla vaan lähempänä vyötäröä.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Syyskuu 01, 2011, 20:46:59 ip
Siksi olen aina kuvitellut neuvottavan, että se kanyli pitää pistää reippaasti ihon läpi, ei esim. hitaasti hivuttaen. Voisi se teflonkanyyni painua/ruttaantua jotenkin siinä neulan päällä. Siis näin noiden teflonisten kohdalla, teräskanyyleistä ei mulla ole mitään kokemusta.

Asiaa enemmän mietittyäni luulen, että tämä Antsun neuvo on oikea eli kiitokset siitä. Nimittäin minähän survaisen sen kanyyylin melko reippaasti juuri noihin ns tuttuihin paikkoihin ja sitten outoihin ja epävarmoihin paikkoihin hitaasti ja sopivaa paikkaa etsien. Eli aionkin nyt kokeilla sellaista, että käytän myös noita toisia paikkoja, mutta laitan kanyylin reippaasti vaan sinne enkä ala hidastelemaan ja katson, alkaako sopivia paikkoja löytymään enemmän. Nimittäin se kanyyli voi ihan hyvin olla siellä hieman rutussa ilman, että sitä huomaa, niin että insuliini ei menekään tarpeeksi syvälle ja imeytymisongelma voisi johtua siitä. On se mahtavaa kun on tämä vertaistuki, jos saa niin hyviä neuvoja  :)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Syyskuu 01, 2011, 21:05:49 ip
Ei käsin Voi pistää reippaasti vain. Kynäaikanakin pistin aina hiljaa ja hitaasti. En vaan pysty pistämään nopeasti, vaikka tiedän että se ei ehdi sattua. Ja vaikka sattuiskin, niin sattuu paljon vähemmän kuin hitaasti kiduttamalla. Pää ei anna periksi pistää nopeaa. Pitäisköhän ostaa emlaa ja opetella sen avulla tuo nopeasti pistäminen. Varmaan olis ensimmäiset kerrat helpompia sen avulla. :)

Mä en oo ikinä ymmärtänyt mikä on pakaran yläneljännes. Pakara kun on melko laaja käsite: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Gluteus_maximus.png
Mutta ei mulla kyllä selän puolella housun vyötärön yläpuuolella ole mitään mihin laittaa. Tai siin onhan siellä jonkin verran vararavintoa, mutta ei läheskään niin paljon ku mahassa. Ja jenkkakahvojen ja reisien ongelma on, että se rasva ei oo sellasta pehmeää kuten mahassa. Kovassa läskissä kanyyli tulehtuu välittömästi.

Mahassa on kanyyleistä 15 punaista jälkeä ja lukematon määrä eri värisiä himmeitä jälkiä. Jenkkakahvoissakin on vielä jotain jälkiä, vaikka en oo varmaan vuoteen pitänyt kanyylia siellä. Pumppu on loistava keksintö, mutta on mahan menetys silti melko kova hinta, kun tasapainokaan ei oo juuri parantunut. Missään ei kehtaa olla ilman paitaa kun maha näyttää tältä. :( Bikineistä ja napapaidoista on turha haaveillakaan.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Syyskuu 01, 2011, 21:17:36 ip
Pumppu on loistava keksintö, mutta on mahan menetys silti melko kova hinta, kun tasapainokaan ei oo juuri parantunut. Missään ei kehtaa olla ilman paitaa kun maha näyttää tältä. :( Bikineistä ja napapaidoista on turha haaveillakaan.

Joo, aikamoisia kompromisseja tässä joutuu tekemään: suo siellä, vetelä täällä. Minä en napapaitoja käyttäisi muutenkaan, mutta sensoreista on kyllä reisiin jäänyt sellaisia jälkiä, että hirvittää aloittaa avantouintikausi ensimmäisen sensorointikesän jälkeen.

Mieti, olisitko tosissasi valmis vaihtamaan pumpun pistoksiin ja napapaitoihin, jos tasapaino ei ole parantunut pistosajoista?  Elämä on pelkkiä valintoja täynnä  :( ;)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Syyskuu 01, 2011, 21:20:55 ip
Mä kuljen kyllä just niin napa paljaana kuin haluan. Jos jotain häiritsee mun kanyylin jäljet, niin tulkoot kertomaan. Eihän tässä ilman arpia ois edes yhtään katu-uskottava  ;D
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Syyskuu 01, 2011, 21:42:39 ip
Mä en oo ikinä ymmärtänyt mikä on pakaran yläneljännes. Pakara kun on melko laaja käsite: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Gluteus_maximus.png
Mutta ei mulla kyllä selän puolella housun vyötärön yläpuuolella ole mitään mihin laittaa. Tai siin onhan siellä jonkin verran vararavintoa, mutta ei läheskään niin paljon ku mahassa. Ja jenkkakahvojen ja reisien ongelma on, että se rasva ei oo sellasta pehmeää kuten mahassa. Kovassa läskissä kanyyli tulehtuu välittömästi.


No mä käytän tuota nimitystä, siis "ylänljännes" siitä osasta pakaraa, jonka päällä ensuoranaisesti koskaan istu, siis ei ole suoraan tuolin istuinosaa vasten. Ja tuo neljännes on vaa termi sille, että oikealta puolelta pystyn pistämään yhteen puolikkaaseen ja vasammalta siihen toiseen puolikkaaseen ;) Eli sanotaanko heti vyötärön kohdalle tai sen alapuolelle, jos vyötäröllä tarkoitetaan sitä kapeinta kohtaa. Jaa, selvittiköhän mitään... ::)

Nuo napapaitajutut... minä en napapaitoja varsinaisesti pidä, mutta se ei kyllä johdu mistään kanyylien jäljistä. Normaalisti kyllä kehtaan bikineissä liikkua uimarannalla ja toisaalta helteellä myös käyn kävelemässä shortseissa ja bikinien yläosassa. Ehkä mä en ole turhan tarkka ulkonäöstäni tai sitten vaan en osaa edes ymmärtää kuinka pahoja jälkiä teille jää :-\. Mulla on jopa sen verran pikkuruisia pisamia/luomia vatsassa, että ei kyllä pois otetun kanyylin jälki erotu niitä enempää. Mulla ainoa, joka voisi jollekin ulkopuoliselle näkyä, on harvoin tuleva pieni mustelma. Siis pitäisi kyllä olla tuijottamassa mun masua ihan alle puolen metrin etäisyydeltä, ennenkuin mitään erottaisi ja sitä taasen ei kukaan "ulkopuolinen" tee, ainoastaan "seurustelusuhteeni" aina välillä ;) Eli jos itse katselen vatsaani esim. parin metrin päästä peilistä, niin enpä siinä mitään huomaa.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Syyskuu 01, 2011, 23:31:21 ip
Eli niinku selkäpuolen jenkkakahvat? :D

Kanyylin jäljet. Ne on sellaisia kirkkaan punaisia 1-2mm pilkkuja, joita mulla on maha täynnä. Ne näkyy niin kauas ja niin selvästi, että niitä ei voi olla huomaamatta. Kuukauden kuluttua ne muuttuu harmahtaviksi pilkuiksi, mutta ovat edelleen ainakin millin kokoisia ja hyvin selvästi nähtäviä. Punainen jälki jää riippumatta siitä tulehtuuko kanyyli vai ei. Tulehtuneesta jää vielä isompi pilkku, ja sillä kestää kauemmin muuttua harmaaksi. Nuista harmaista pilkuista en tiedä koska ne häviää, kun en pidä niitä kummemmin silmällä. Harmaa tuntuu olevan nykyään mun mahan taustaväri, niin kai ne aika kauan pysyy. ;D Maha muistuttaa vanhaa tikkataulua.
Siksi en kehtaa kulkea napa paljaana.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: dadda - Syyskuu 02, 2011, 17:20:56 ip
Uups niinpäs onkin päällipuolella se teflon - on kauan siitä kun kokeilin enkä tykännyt. Mutta tämän yhdistelmän lopputuloksena jokatapauksessa se setti mikä pitää saada nahasta läpi on paljon paksumpi (ainakin visuaalisesti...) kuin teräskanyylin pelkkä neula, joka on aikalailla samanpaksuinen kuin kynäneulat. Mutta siis JOS käyttäisin tefloneita, en ikinä yrittäisi laittaa sellaista käsin, kokemukset asettimesta sensorin osalta ovat hyviä.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: RAR - Syyskuu 08, 2011, 10:18:59 ap
Kanyylin liimatahrat poistan Remove-lapuilla. Niitä saa apteekista (tai hoitotarvikejakelusta).

Ei saanut apteekista. Koskaan kuulleetkaan..  ::)
Pitää yrittää saada niitä välinejakelusta.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: RAR - Syyskuu 08, 2011, 14:46:43 ip
Kanyylin liimatahrat poistan Remove-lapuilla. Niitä saa apteekista (tai hoitotarvikejakelusta).

Ei saanut apteekista. Koskaan kuulleetkaan..  ::)
Pitää yrittää saada niitä välinejakelusta.

Eipä löytynyt välinejakelustakaan!  :( Mistähän niitä saa ostaa? Netistä löysin jotain mutta ei ollut hintaa.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Syyskuu 08, 2011, 15:51:22 ip
Mä en ole noita koskaan kokeillut, kun mulla on noiden tarrojen kanssa ihan päinvastainen ongelma, että eivät meinaa pysyä kiinni.

Nyt testaan tätä uutta teoriaa eli survaisin oikeaan jenkkakahvaan kanyylin oikein vauhdilla. Mullahan on nimenomaan oikea puoli toiminut huonosti ja se voi johtua siitä, että oikeakätisenä vasemmalla kädellä laitto on ollut ihan vasemman käden puuhaa eli se voisi selittää tuon eri puolien imeytymiseron.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Syyskuu 08, 2011, 16:11:35 ip
D1-nainen, kerrohan sitten oisko mitään apuja. Mullahan ei omakohtaisia kokemuksia ole, koska sain sen asettimen viralliseen aloitukseen jo käyttööni. Vain harjoitellessani D-hoitajan kanssa (Pirkko), hän ohjeisti tuota rivakkaa laittoa.

Toivotaan, että ois apuja :)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Syyskuu 08, 2011, 18:55:30 ip
Kanyylin liimatahrat poistan Remove-lapuilla. Niitä saa apteekista (tai hoitotarvikejakelusta).

Ei saanut apteekista. Koskaan kuulleetkaan..  ::)
Pitää yrittää saada niitä välinejakelusta.

Eipä löytynyt välinejakelustakaan!  :( Mistähän niitä saa ostaa? Netistä löysin jotain mutta ei ollut hintaa.
Höh, meidän pieni lähiapteekki tilasi niitä minulle keskusvarastolta, kun heilläkään ei ollut niitä hyllyssä.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Syyskuu 08, 2011, 19:07:33 ip
Hei äskoo, kerrohan tarkasti se nimi. Ja vielä vaikka miten on siinä ostokuitissakin kirjoitettu... Pitäisihän tuosta jotain tietoja netistäkin löytyä ::)...

Ei ole kyllä itsellä tarvetta, mutta tietäisi vähän tarkemmin millasesta jutusta on kyse. Valmistajan nimikin saattaisi auttaa netis syövereissä...
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Syyskuu 08, 2011, 20:11:58 ip
Smith&Nephew:
Remove
# 59403124
50 kpl  
Universal adhesive remove wipes
Liima-aineen poistopyyhkeet

Muistaakseni laatikko maksoi jotain 10e (?) ja kestää minulla väh. puoli vuotta.

http://www.amazon.com/Smith-Nephew-Remove-Adhesive-Remover/dp/B000GG7R9K
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Syyskuu 08, 2011, 20:41:40 ip
Kiitti äskoo :)

Pharmanovan sivuilta löytyi tilausmahdollisuus suomeksikin... Voikohan sieltä kuka tahansa tilata?

Ja varmaan vois suoraan firmastakin tilailla, ainakin heillä on jotain sivustoja...

Kumma, ettei löydy sen enempää tietoja minkään apteekin sivustoilta. Toki kannattaa varmaan kysellä ihan hoitopaikastakin, josko heillä olisi tietoa mistä saisi...
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Eppuli - Syyskuu 08, 2011, 21:10:35 ip
Itse olen ostanut Remove-lappuja YO:n apteekista (Oulusta), löytyy haavahoito-osastolta. Kalliitahan nuo on, mutta ainoa toimiva ratkaisu liimojen poistoon.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: Antsu1 - Syyskuu 08, 2011, 21:48:31 ip
Itse olen ostanut Remove-lappuja YO:n apteekista (Oulusta), löytyy haavahoito-osastolta. Kalliitahan nuo on, mutta ainoa toimiva ratkaisu liimojen poistoon.

Jännää, että niin kattavat kuin YA:n nettisivut ovatkin, niin sieltä ei mainintaa löytynyt. Löytyi kyllä kyseisen firman muita tuotteita, muttei juuri tuota. Joku lapsus heiltä... Tai saatoin minäkin tässä "lapsustella" etsiessäni ;)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: äskoo - Syyskuu 08, 2011, 21:57:50 ip
YA:n nettisivuilla taitaa enää olla vain verkkokauppatuotteita. Ne kattavat sivut, josta löytyivät kaikkien mahdollisten tuotteiden tuoteselosteet ja hinnat ovat kai poistuneet??? ???
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Syyskuu 08, 2011, 22:06:29 ip
Välillä apteekeista ei meinaa millään löytää sellaista, mitä siellä olettaisi olevan. Kesällä yritin löytää reikätyynyä tuota häntäluun murtumaa varten, niin katsoivat kuin ufoaluksen rengasta olisin kysellyt ja ehdottivat uimarengasta. Ja pakkasilla olen kysellyt jotain, missä voisin inskoja kuljettaa ilman, että jäätyisivät. Muovipussia on tarjottu  ::)
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: kivitatti - Syyskuu 08, 2011, 23:07:20 ip
Jalkadeodoranttia etsiskelin hikijalkoihini ratkaisuksi. Siitä ei oltu meidän apteekissa kuultukaan...
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: d1-nainen - Syyskuu 08, 2011, 23:37:28 ip
Jalkadeodoranttia etsiskelin hikijalkoihini ratkaisuksi. Siitä ei oltu meidän apteekissa kuultukaan...

Tuonne laitoinkin, että Absolut torria voi laittaa myös jalkapohjiin. Apteekit myyvät. Ja kainaloihin riittää (paitsi ei mulla) kerta viikossa.
Otsikko: Vs: Kanyylin paikat loppuu
Kirjoitti: RAR - Syyskuu 09, 2011, 09:53:15 ap
Kiitti äskoo :)
Pharmanovan sivuilta löytyi tilausmahdollisuus suomeksikin... Voikohan sieltä kuka tahansa tilata?

Juu kiitti kovasti. Tilasin suoraan sieltä. Sivulta löytyi puhelinnumero (mutta ei hintoja). Mutta paketin hinta oli jotain 9€/50kpl.
Välinejakelu laittoi muuten "toivelistalle" nuo laput. Myös pumpun rintaliivikotelon. Ei löytynyt niitäkään eikä muitakaan suojakoteloita Vantaan jakeusta.  ::)