Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes => Aiheen aloitti: kivitatti - Marraskuu 29, 2010, 00:53:24 ap

Otsikko: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Marraskuu 29, 2010, 00:53:24 ap
Tuolla toisessa ketjussa jo aloittelin ihmetystäni miksi aamupalan jälkeiset sokerit on niin epäloogiset. Ajattelin avata uuden ketjun aiheesta, niin se ei sotke muita aiheita eikä huku keskusteluihin. Ja voihan täällä olla joitakin joilla on sama ongelma, tai vaikka ratkaisu asiaan! Laitan nyt tähän nämä kaksi mitä ehdittiin jo puhua.
Ongelmana siis se, että vaikka syön joka aamu saman aamupalan, menen kouluun jne, niin yhtenä päivänä vs on 2h aamupalan jälkeen 8, toisena 15. Enkä ymmärrä miksi näin käy.

Lainaus käyttäjältä: kivitatti
Aamupäivän inskantarvetta/10ghh en oo vielä saanu järkeiltyä kunnolla, kun se mikä toimii yhtenä aamuna, ei toimi enää seuraavana. Yllättävät hypot ja korkeat ajoittuu aina aamupäiviin.
Jos on aamupäivän inskantarpeen selvittämiseksi vinkkejä, niin kaikki otetaan vastaan.. Perusinska on aamun osalta kohdallaan, siinä ei ole vika. Sokerit ei hievahdakaan ennen lounasta, jos en syö aamupalaa. Saisinkohan sensoroinnin jos kauniisti kerjäisin...?
Lainaus käyttäjältä: Viljo
Kivitatti kirjoitti "Jos on aamupäivän inskantarpeen selvittämiseksi vinkkejä, niin kaikki otetaan vastaan."

Onhan minilla vinkkejä mutta en ole varma että toimisivatko ne nuoremmilla hyvän fyysisen kunnon omaavilla.

Se aamupalan tai aamiaisen ravinto koostumus vaikuttaa aika paljon kummakin insuliinin määrään eli perus- ja ateriainsuliiniin.
Jos on aamiaisella reilusti rasvoja ja proteeneita niin tarvitsee enempi perusinsuliina ja jos taas aamiasen jälkee lähtee fyysiseen rasitukseen
niin pitää olla aamiaislla syödä nopeitakin hiilihydraatteja.

Vinkkejä asian selvittämiseksi on verensokerin mittaaminen ja kokeilemalla erillaisille aamiaisille erillaisia insuliini annoksien määriä.

Sellaisella mutu tuntumalla ne määrät ei selviä. Mitata täytyy ja apuna pitäisi myös kirjoitta syödyt sapuskat ja liikunta määrät kello aikoineen päiväkirjaan.

Niistä sitten analysoi ja kalloon tallentaa insuliini määrät niin aina aamuisin ne siltä tulevat ja onnistuu paremmin aina arvioimaan lähemmäksi
liikaunnan. sapuskan ja insuliinien määrien yhteen sovittamisen.

Viljo

Kiitos Viljo. :)

Samat perusperiaatteethan ne on kaiken ikäisten ja kuntoisten diabeetikkojen hoidossa.
Miksi proteiinin ja rasvan jälkeen tarvii enemmän perusinsuliinia? Hiilihydraattien hidastuneen imeytymisen ymmärrän, mutta miksi enemmän perusinsuliinia?
Yleensä syön aamupalaksi maitoon keitetyn kaurapuuron, 100g raejuustoa ja 5g oliiviöljyä. Eli 30g hh, 11g r ja 25g prot. Sille 4ky insuliinia. En ymmärrä vaan miksi joskus 2h sen jälkeen vs on 15, kun yleensä se on 8, vaikka aamuarvo olis ollu sama. Aamuun kuuluu bussipysäkille kävely n.500m ja puolen tunnin bussimatka. Sit oonkin jo koulussa ja istun luennolla. Sen ei luulisi olevan fyysisesti kovin rasittavaa ja sokereita laskevaa.. ::) Siksi tämä niin kummalliselta tuntuukin kun aamut on aika samanlaisia ja aamupalakin on yleensä se sama. Poikkeavan aamupalan jälkeen on ihan loogista että sokeritkin on poikkeavat, mutta kun on samat rutiinit ja silti aamupalan jälkeiset arvot hyppii, niin se ihmetyttää.

Minäpä kirjoittelen arvoja ja aamupaloja ja muita muuttujia ylös tässä viikon aikana, niin löydään viisaat päämme yhteen ja koitetaan keksiä joku logiikka. :) Jos ei keksitä niin sitten kysyn lääkärin mielipidettä ja sen jälkeen vasta ruikutan sitä sensorointia. :D

Mutta jos jollakin on jotain ideaa lisää, niin antaa paukkua. Ja kaikki kokemukset on tervetulleita.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: jester - Marraskuu 29, 2010, 06:23:45 ap
ei mitaan ihmeellista taysin normaali tapaus            sopimatonta ruokaa illalla ja yolla.   koyhyyten takia syoty kaura puuro on myos sopimatonta ruokaa aamulla.         salattia tai keitettyja vihanneksi pieni annos,lisaksi ehka pellavan siemen jauhoa lusikallinen  sekaan on riittava annos.      pitaa syota sokeri tautiselle sopivaa  ruokaa ,tilanteen mukaan.             kolmas osa kakkos tyypista johtuu koyhyytesta
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Friita - Marraskuu 29, 2010, 07:04:58 ap
En ymmärrä vaan miksi joskus 2h sen jälkeen vs on 15, kun yleensä se on 8, vaikka aamuarvo olis ollu sama. Aamuun kuuluu bussipysäkille kävely n.500m ja puolen tunnin bussimatka. Sit oonkin jo koulussa ja istun luennolla. Sen ei luulisi olevan fyysisesti kovin rasittavaa ja sokereita laskevaa.. ::) Siksi tämä niin kummalliselta tuntuukin kun aamut on aika samanlaisia ja aamupalakin on yleensä se sama. Poikkeavan aamupalan jälkeen on ihan loogista että sokeritkin on poikkeavat, mutta kun on samat rutiinit ja silti aamupalan jälkeiset arvot hyppii, niin se ihmetyttää.

Mites se edellispäivän liikunta? Onkos se joka päivä tismalleen samanlaista?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 29, 2010, 08:51:28 ap
Jos on aamiaisella reilusti rasvoja ja proteeneita niin tarvitsee enempi perusinsuliina ja jos taas aamiasen jälkee lähtee fyysiseen rasitukseen niin pitää olla aamiaislla syödä nopeitakin hiilihydraatteja.
***
Miksi proteiinin ja rasvan jälkeen tarvii enemmän perusinsuliinia? Hiilihydraattien hidastuneen imeytymisen ymmärrän, mutta miksi enemmän perusinsuliinia?
***
Mutta jos jollakin on jotain ideaa lisää, niin antaa paukkua. Ja kaikki kokemukset on tervetulleita.

Luulen, että Viljo tarkoittaa sitä, että proteiini+rasva-yhdistelmä nostaa sokereita vasta viiveellä, joten siksi perusinskan nosto? Näin sen ainakin itse ymmärsin.

Ja minun kokemuksen mukaan sama kombinaatio illalla nostaa sitten ihan kiitettävästi aamusokereita. Joten illallisen/iltapalan koostumukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Vähän proteiineja ja enemmän hitaita hiilareita.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: emonen - Marraskuu 29, 2010, 08:54:56 ap
Meillä eletään ihan saman ongelman kanssa... Tosin kyse on lapsesta mutta kummiskin...
Täsmälleen samanlainen aamupala 3 tuntia ennen koululounasta - siis mitattu vaakaa ja desimittaa käyttäen jne...
Ensin yhtenä aamuna verensokeri lähti rakettinousuun ja oli melkein 22. Seuraavana aamuna olikin sitten 7,2. Ja koulussa oli samanlaista istumisohjelmaa, ei liikkaa tms...
Ja molemmat oli samalla kanyylillä ja inska-ampullilla - ja ensin tuo korkea eli kyse ei ollut inskan jäätymisestä, kanyylin tulehtumisesta tms...

Liikuntaa ei lapsella ikinä voi ihan vakioida, tosin lapsi on onneksi "yleisliikkuva" eli harvoin liikunnassa on hirveästi eroa...

Olemme tulleet siihen tulokseen, että noita ylläreitä tulee. Selitystä ei aina löydy, joskus löytyy... Joskus tuntuu, että verensokeri riippuu siitä minkäväriset housut lapsi aamulla laittoi jalkaan ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: emonen - Marraskuu 29, 2010, 08:58:08 ap
Jatkan vielä omaani...

Ja siis aamusokeri oli käytännössä sama (toinen 6,2 ja toinen 6,9) ja yö oli menty tasaisesti ja iltapalat olivat suunnilleen samanlaiset...
Ei ymmärrä...
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 29, 2010, 09:10:34 ap
Olemme tulleet siihen tulokseen, että noita ylläreitä tulee. Selitystä ei aina löydy, joskus löytyy... Joskus tuntuu, että verensokeri riippuu siitä minkäväriset housut lapsi aamulla laittoi jalkaan ;)

Tuosta taitaa löytyä se "villakoiran" ydin.  ;D
Sokerit eivät todellakaan aina käyttäydy loogisesti vaikka eläisi miten säännöllisesti.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: äskoo - Marraskuu 29, 2010, 09:22:43 ap
Minulla on viime aikoina yön ja aamun sokerit heitelleet mystisesti, vaikka olisin kuinka vakioinnut päiväni, liikunnat, hiilarit, proteiinit.  Odotan lievällä kauhulla huomista d-lääkäriä. Herra ei oikein tahdo ymmärtää, että d-elämä ei aina mene kirjanoppineesti.  :(
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Marraskuu 29, 2010, 09:28:10 ap
Noinpa se tuntuu menevän täälläkin. Mahdollisia selityksiä:
-edellisen päivän / päivien liikunta ja muu fyysinen aktiivisuus
-aamupalan ja boluksen ajallinen väli, vs nousu on aika herkkä pienellekin viiveelle boluksen ja aamupalan välille
-insuliinin imeytymisnopeua vaihtelee, etenkin pistoshoidossa, mutta yllättäen myös pumpulla samankin kanyylin aikana
-heräämishormonien eritys voi ajalliseisti ja myös määrällisesti vaihdella eri syistä
-mittaus 2 h aamuboluksesta ei kerro boluksen riittävyydestä/riittämättömyydestä, vasta 4 h kuluttua on oikeampi. Tuohon 2 h arvoon voi vaikuttaa ajoittamalla bolus aikaisemmaksi, mutta silloin joutuu arvaamaan, miten vs muuten käyttäytyisi
-kanyylin ja pistoskohdan sijainti vaikuttaa jo vatsankin alueella saati sitten reidessä tai pakarassa
-stressitilat ja sairaustilat, myös alkavat, vaikuttavat sekä inskan että hh:n nopeuteen

Kaikki ylläolevat tekijät ovat kiusallisen vaikeasti hallittavissa, vaikka periaatteessa niitä kaikkia voi seurata ja joitakin myös säädellä.

Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Marraskuu 29, 2010, 09:42:57 ap
Mulla poikkeaviin aamun/aamupäivän arvoihin suurin syy löytyy yleensä edellisestä illasta. Siis iltapalasta ja myöskin mahdollisista korjaustarpeista verensokeriarvon perusteella.

Mutta ennenkaikkea tuntuu olevan vaan se tekijä X, joka ilmestyy satunnaisesti kuvioihin. Ja stressitilat vaikuttavat, myös ns. positiivinen stressi, kuten totesin lomaviikkoni aikana, jolloin mikään inska ei tahtonut riittää.

Tapsan lista oli aika täydellinen. Kun useat vielä ovat ns. satunnaisia tekijöitä, ei selliaseen aukottomaan toimintaan päästä ainakaan täällä päin ::)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Marraskuu 29, 2010, 13:37:41 ip
Ei siinä mitään jos nuita harvoin tulee, se on ihan ymmärrettävää, mutta nyt niitä tulee vähän turhan usein.

Jester, en minä syö kaurapuuroa köyhyyden takia. Sitäpaitsi raejuusto ainakin on ihan stnan kallista!! Ja kaura on terveellistä. Se tekee hyvää sydämelle. Oon kokeillu myös vhh-aamiaista, eli munia, pekonia ja raejuustoa. Se toimi ihan hyvin. Piti nälkää yli 6 tuntia, jona aikana sokerit laski 2mmol/l. Tuohan ois toki yks ratkaisu, mutta sali-harrastuksen kannalta huono ratkaisu. Nimittäin hiilarit tulis syödä nimenomaan aamupäivällä ja lounaalla. Päivällisellä ja iltapalalla ei juuri hiilareita tulis syödä.

Keiju, iltapalaksi syön joko rahkan tai munaleivän. Alle 10ghh. Lauantaina käytiin ravintolassa aika myöhään, lopeteltiin kuuden jälkeen, niin ei sekään vaikuttanut enää aamulla, vaikka söin aivan käsittämättömän ison pihvin. Illalla se nosti sokereita himpun verran, mutta se saattoi olla laskuvirhekin. Toisten tekemän ruoan hiilareita kun on melko mahdoton arvioida tarkkaan.

Tapsa, miksi 2h aamupalasta ei kerro buluksen riittävyydestä? Miksi pitäis odottaa 4tuntia? Ei mun inska ees vaikuta neljää tuntia! :o Mittaan aina kahden tunnin kuluttua, koska jos vs sillon on jo 15, niin ei se sillon 4h päästä ainakaan 7 ole! Kyllä siitä sen sokerien suunnan näkee, eikä mulla ainakaan vs muutu enää tunnin-parin kuluessa juurikaan. Ja kun mittaan ajoissa, saan korkeat kiinni ajoissa, niin ei ehdi tulla huono olo ja ei mene koko päivä pilalle. Korkeat talttuukin paremmin kun niihin reagoi ajoissa.

Friita, liikunta ei tietenkään ole joka päivä samanlaista. Mutta en kyllä osaa ajatella että edellispäivän liikunta vaikuttaisi aamupäivän bolustarpeeseen, kun se ei vaikuta yönkään inskantarpeeseen pätkän vertaa, eikä aamun perusinsuliinin tarpeeseenkaan, niin miksi se vaikuttaisi aamun boluksiin?

Mut kyllä tää tiuhaan mittaaminen ihan selvästi toimii yhtenä ratkaisuna, koska viikon ja kuukauden keskiarvot sokerimittarissa on 8,8 ja 9,8. Onhan tää vähän rasittavaa mitata koko ajan, mutta ei kai se auta. Onneksi työ tuottaa tulosta. Jos ahkerasta mittailusta ja nopeasta reagoinnista huolimatta sokerit heiluis miten sattuu, niin vois mielenkiinto loppua melko äkkiä.
Tän hetken vaihtoehdot on siis a) mitata tiuhaan ja b) vhh-aamupala. Ei kovin hyvät vaihtoehdot.
Yleisenä ohjeistuksena tuntuu olevan edellisen illan syömisten ja liikunnan tarkkailu. Jospa sieltä löytyis jotain yhteyttä, vaikka musta tuntuukin niin oudolta että se vaikuttais aamun buluksen määrään, kun se ei vaikuta yön eikä aamun basaalin määrään. ::)

Heei! Talipallossa on tikka!! :o
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kriisikko - Marraskuu 29, 2010, 15:01:12 ip
Olen seuraillut pidemmän aikaa noita silloin tällöin esiintyviä korkeita ja sinnikkäitä aamuarvojani.
Empiirisesti, epätieteellisin menetelmin, on nyt tullut todettua, että iltapuoleen syödyt runsaat proteiinit,
esim. kyläpaikan pihvi tai kyljys sekä runsaampi rasva, siis juustolla herkuttelu, nostavat aamusokereita vielä kello kymmeneltäkin yli kymmenen lukemiin.
Iltahiilarit suovat minulle aamumittaukselle tyytyväisen hymyn ;D viitonen tulee mittariin.

Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 29, 2010, 15:40:40 ip
Kivitatti kirjoitti "viikon ja kuukauden keskiarvot sokerimittarissa on 8,8 ja 9,8."
Jokseenkin hyvään tulokseen on kivitatti päässyt.

Insuliinihoitoiselle diabeetikolle tavoitellaan tulosta HbA1c 6,5–7,5 %, mikä vastaa keskimääräistä plasman glukoositasoa noin 7,7–9,3 mmol/l

Minulla verensokerimittari näytti  viikon keskiarvoa 6,7 mmol/l ja kuukauden keskiarvoa 7,8 mmol/l.
Tiukkaa ja raskasta on pitää verensokerit hyvinä jotta saisi pelastettua koiven ja munuaiset.
Niiden pelastamiseksi ei aina riitä edes hyvät verensokeriarvot mutta hyvät verensokeriarvot hidastavat kuitenkin jalkojen huononemista.

Minun pitää vielä pariviikkoo jaksaa helvetillisten särkyjen kanssa kun pääsen vihdoinkin keskussairaalaan jatko-hoitoon jalkojen huononemisen ja särkyjen johdosta.

Tässä keskusteluketjussa on aamupäivän sokereista kysymys ja minä olen laittanut merkille sen että kun sokerit ovat aamulla matalalla niin säryt jakoissa on helvetilliset. Jos on korkeammalla niin säryt jaloissa pienemmät mutta muu vointi on huonompi.

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Marraskuu 29, 2010, 15:50:36 ip
Kivitatti kirjoitti "viikon ja kuukauden keskiarvot sokerimittarissa on 8,8 ja 9,8."
Jokseenkin hyvään tulokseen on kivitatti päässyt.

Tiukkaa ja raskasta on pitää verensokerit hyvinä jotta saisi pelastettua koiven ja munuaiset.
Niiden pelastamiseksi ei aina riitä edes hyvät verensokeriarvot mutta hyvät verensokeriarvot hidastavat kuitenkin jalkojen huononemista.

Kiitos. Oon vallan ylpeä itsestäni kun koko ajan menee paremmin. :) Se vaan todistaa että pumppu toimii mun kohdalla just niinku pitääkin.

Sullahan se vasta kova sokeritaso onkin! Mitä sille sun kintulle kuuluu? Onko se yhtään parempi?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Marraskuu 29, 2010, 16:11:14 ip
Tapsa, miksi 2h aamupalasta ei kerro buluksen riittävyydestä? Miksi pitäis odottaa 4tuntia? Ei mun inska ees vaikuta neljää tuntia! :o Mittaan aina kahden tunnin kuluttua, koska jos vs sillon on jo 15, niin ei se sillon 4h päästä ainakaan 7 ole! Kyllä siitä sen sokerien suunnan näkee, eikä mulla ainakaan vs muutu enää tunnin-parin kuluessa juurikaan. Ja kun mittaan ajoissa, saan korkeat kiinni ajoissa, niin ei ehdi tulla huono olo ja ei mene koko päivä pilalle. Korkeat talttuukin paremmin kun niihin reagoi ajoissa.

Friita, liikunta ei tietenkään ole joka päivä samanlaista. Mutta en kyllä osaa ajatella että edellispäivän liikunta vaikuttaisi aamupäivän bolustarpeeseen, kun se ei vaikuta yönkään inskantarpeeseen pätkän vertaa, eikä aamun perusinsuliinin tarpeeseenkaan, niin miksi se vaikuttaisi aamun boluksiin?

Taitaa olla niitä yksilöllisiä juttuja. Mutta minulla on tyypillistä, että varsinkin aamupäivällä mitatut vs-arvot heilahtelevat kerrasta toiseen.
Mittaus 2 h kuluttua boluksesta voi antaa 6...7 mmol/l korkeamman kuin lähtöarvo ennen bolusta ja aamupalaa. Kuitenkin 4 h kuluttua vs on palannut lähtölukemiin (ilman mitään korjauksia).
Joskus taas mittaus 2 h kuluttua antaa jokseenkin lähtöarvon lukemat, eikä vs enää laske 4h kohdalle lisää.
Siksi pidän tuota 4 h lukemaa luotettavampana.
Vastaavaa esiintyy myös lounaan ja päivällisen yhteydessä.
Korjausboluksiin ei kannata lähteä, ellei ole syönyt liikaa tai pistänyt liian vähän suhteessa hh-annokseen.
Hieman hankalaa arvioida noita korjaustarpeita joskus. Korkeita lukemia korjaan menestyksellä liikunta-annoksella.

Tuo edellis(t)en vrk:n liikunta näyttää minulla useimmiten parantavan aineenvaihduntaa ja inskan imeytymistä, jolloin aamunkoittoilmiö vähenee ja aamupäiivän vs-lukemat pysyvät alempina.

Tuo kaikki edellä mainittu kyllä elää ja vaihtelee vuosien ja viikkojenkin kuluessa. Joten kovin yleispätevää menettelyä en löydä edes itselleni saati sitten muille.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 29, 2010, 16:28:40 ip
Mites se edellispäivän liikunta? Onkos se joka päivä tismalleen samanlaista?

Ja entäs se edellisen yön liikunta  ;)? Voi vaikuttaa myös aamun arvoihin, varsinkin jos ei ole joka yö saman verran.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: LiskoNeito - Marraskuu 29, 2010, 16:49:26 ip
Itselläni leipä ja kaurapuuro vaikuttavat eri tavalla sokereihin, leipä nostaa sokereita nopeammin kuin kaurapuuro, puuron vaikutus sokereihin näkyy itselläni siis viiveellä, joten pistän puurolle pikaa vasta n. 15-30min syönnin jälkeen.
Sitten noista sokereista muuten.....mulla näyttää nyt viikon keskiarvo 6,7 ja 30 päivän keskiarvo 6,8....rupeeko noi olemaan jo vähän liian matalalla ?? Oon kamalan hypoherkkä ja saan oireita jo 3,8 sokereilla ja alle 4 arvoja on ehkä kerran viikossa.Alin jonka olen mitannut on ollut 3,5 viime lauantaina ja se johtui ihan omasta tyhmyydestä, en nimittäin syönnyt 7 tuntiin mitään, oli muka niin kamalaton kiire ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Kissa - Marraskuu 29, 2010, 17:01:54 ip

Ei ehkä liity ihan suoraa tähän, muta ainakin lähelle osunee:

Aloittaessani tätä bodyfitness hommaa siirryin lähes vastaavaan aamiaiseen kuin sinulla, Kivitatti on, sillä erotuksella, että aamiaisella menee kaksi ruokalusikallista öljyä (pellanvansiemen ja rypsi). Aluksi nappasin öljyt ensin, jotta sain tuon pellavansiemenöljyn ikävän maun pois suusta muulla pöperöllä. Viikon verran ihmettelin kun alkoi aamiaisen lppupuolella tulemaan vähän huono-olo ja hikoiluttaamaan, kunnes sitten menin kesken aamiaisen mittaamaan sokerit: 2,6. Öljyt ilmeisesti hidastivat niin hyvin hiilareiden imeytyimistä, että onnistui putoamaan hypoille. Vaihdoin sitten järjestystä niin, että ensin puuro/raejuustosysteemi, sitten öljyt, jonka jälkeen mahdollinen banaani ja latte. Näin jäi hypot pois. Voisiko ehkä sullakin käväistä matalilla tuossa aamulla, jonka seurauksena sitten ponnahtaisi reaktiiviset? Ja puuroa kammoaville tiedoksi: hyvin pysyy sokerit kurissa puuroaamiaisen jälkeen, joskus eli pluskaloriviikoilla menee puuron seassa myös ananaspaloja (ja se banaani) eikä sittenkään tule ongelmia :-)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 29, 2010, 17:25:15 ip
Keiju, iltapalaksi syön joko rahkan tai munaleivän. Alle 10ghh. Lauantaina käytiin ravintolassa aika myöhään, lopeteltiin kuuden jälkeen, niin ei sekään vaikuttanut enää aamulla, vaikka söin aivan käsittämättömän ison pihvin. Illalla se nosti sokereita himpun verran, mutta se saattoi olla laskuvirhekin.

Puhun nyt vain omasta kokemuksestani mutta juuri tuon kaltainen iltapala, joka on kuitenkin pääsääntöisesti proteiinivoittoinen, nostaa sokerit aamuksi. Minun iltapalani sisältää hitaita hiilihydraatteja ja niitäkin maltilla.
Pihvin syönti  taas käyttäytyi juuri siten, kun itse olisin olettanut, että nosti illan sokereita. Jos lopetit jo kuudelta, se ei vaikuttanut enää aamuun.

Mielestäni yleensäkin hiilareiden arviointi ja niihin pistäminen, on sitten kynä tai pumppu, on huomattavasti helpompaa, kuin proteiinin vaikutuksen arviointi.

Ne taas, jotka pääsääntöisesti syövät paljon proteiinia ja rasvaa, ilman hiilihydraatteja, ovat asettaneet omat inska-annokset niiden mukaan ja osaavat paremmin arvioida omien sokereiden käyttäytymisen protskujen kanssa. Ja nyt tarkoitan 1-tyypin diabeetikkoja.

Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Marraskuu 29, 2010, 17:39:35 ip
Mulla myös niin proteiinit kuin rasvakin iltaisin sotkevat aamuja eli hiilareiden vaikutus kestää toosiiiii pitkään. Niinpä vältän niitä iltaisin, koska inskan annostus on yötä myöten niin hankalaa, ei niinkään annoksen koon, kuin hidastuksen suhteen.

Mulla on jopa iltapala aika paljon nopeahkoa hiilaria sisältävä, jottei tarvi aamuyön juttuja niin paljoa miettiä ja saa yön basaali olla aika vakio.

Varmaan jokaiselle ois selkeää yrittää tasapainottaa se iltapala mahdollisimman hyvin, siis pitää samansisältöisenä niin hiilareiden, rasvan kuin proteiinienkin suhteen.

Mutta minua ainakin eniten omalla kohdallani häiritsee se, että vaikka aamun eka arvo ois ok, niin sitten 2-3 tuntia aamiaisen jälkeen saattaa olla laskua/nousua/pysyä samanakin... Ja siinä olen todennut, että se on se kuuluisi tekijä X, kun en ole muutakaan keksinyt. Mun kropppa ei vaan yksinkertaisesti ole kone ::)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: jester - Marraskuu 29, 2010, 21:04:06 ip
liskon sokeri numerot nayttaa hyvilta.pari sokeri palaa taskussa matalia varten     oljyn ja  rasvan nauttiminen lihottaa. kaura puuro,ryynit   nostaa sokeria  liian nopeasti.   kaura leseessa on kuitua enempi,on parempi veren rasvoille.   tarkoitus on vahentaa insulinin kayttoa
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Marraskuu 29, 2010, 22:14:21 ip
Lainaus käyttäjältä: tapsa
Mittaus 2 h kuluttua boluksesta voi antaa 6...7 mmol/l korkeamman kuin lähtöarvo ennen bolusta ja aamupalaa. Kuitenkin 4 h kuluttua vs on palannut lähtölukemiin (ilman mitään korjauksia).
Joskus taas mittaus 2 h kuluttua antaa jokseenkin lähtöarvon lukemat, eikä vs enää laske 4h kohdalle lisää. Siksi pidän tuota 4 h lukemaa luotettavampana.
Nää tosiaan on niitä yksilöllisiä juttuja. :) Mulla nimittäin 2h ja 4h mittaukset heittää maksimissaan 2mmol/l. Jos on syöny jotain outoa, niin sillon tilanne on toki eri, mutta kun tavallisesta arjesta puhutaan.
Lainaus käyttäjältä: tapsa
Tuo kaikki edellä mainittu kyllä elää ja vaihtelee vuosien ja viikkojenkin kuluessa. Joten kovin yleispätevää menettelyä en löydä edes itselleni saati sitten muille.
Sehän se niin toivotonta onkin kun sen oikean kaavan keksii, niin sitten se jo muuttuukin... >:(

d1-nainen!! :D Yöllä nukutaan eikä jumpata! Senkin perverssi sika. ;)

LiskoNeito. Ei sulla vielä oo mitään hätää. Mä saan hypo-oireita heti kun on alle 5,2. Siitä se lähteekin sitten niin hurjaa vauhtia laskemaan, että parempi onkin että huomaan ajoissa. Ja ykkösten ja kakkosten mittausten keskiarvo on vähän eri asia. Suosittelen keskustelemaan asiasta muiden insuliinia käyttävien kakkosten kanssa. Ne tietää paremmin kuin kukaan täällä ykkösten puolella.

Kissa. Mulla on öljy puuron seassa. Eikö kuulosta herrrkulliselta. :D Oon varmistanu mittauksin että ei käväse matalalla. Ainoa tilanne missä mulla voi sokerit kävästä matalalla niin että ne korjaantuu itekseen, on reenin jälkeen. Joskus reenin aikana laskee sokerit, kotiin tullessa alkaa kevyesti hypo tuntumaan, ja suihkun jälkeen sokerit onkin jo taas 6. Mutta ei mulle mitään massiivisia reaktiivisia tule, niinkuin joillakin kuuluu tulevan.

Keiju. Kato ku hommahan on niin, että illalla ei passaa syödä hiilareita. Rasva ja protskut on suositeltavia, mutta hiilarit on ehdoton NouNou. Kun elimistössä on insuliinia, se estää yön aikana vaikuttavan kasvuhormonin erittymistä, mikä taas tarkoittaa että ei tuu lihasmassaa, vaan pelkkää rasvamassaa.


Tänään taas kaikki meni nappiin. Aamuarvo 7,0 ja 2h mittaus 8,0 ja 6h mittaus 7,2. Kaunista. :) Kannattaa näköjään olla pikku flunssassa niin että ei viiti tehä mitään. ::) No, rahka naamariin ja nukkumaan, ja huomenna uusi yritys. Jospa menis yhtä hyvin, vaikka on aktiivisempi päivä tiedossa.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Kissa - Marraskuu 29, 2010, 23:19:07 ip
Pellavaöljy puurossa? Yääääk! ;D Mä vedän sen noppaan lusikalla, hengittämättä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 29, 2010, 23:30:46 ip
kivitatti, olkoon sit vaik iltajumppa  ;D mutta kuitenkin, niin siis energiaa vie muistaakseni saman verran kuin juoksu, niin vaikuttaa tietty sokereihinkin, varsinkin jos siis ei ole joka päivä sama määrä "liikuntaa".
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Marraskuu 29, 2010, 23:41:00 ip
Kissa, ihan pelkkä oliiviöljy. Pellavaöljyyn en oo tutustunu. Mitkä on sen parhaat puolet? Tai siis miksi kidutat sillä itseäsi? ;)
Mä en voi oikeen syödä mitään mikä on vähänkään pahaa. Heti alkaa yökkäyttää. Palkkaireistakin uppoaa vaan ne kalleimmat... ::) Ja proteiinipatukoista ne mauttomimmat. Joku maapähkinä tai kookos. *yööks*  Valmarin on semmonen mikä on pirun kitkerää ja pahaa. Siihen kun laittaa limpparia sekaan, niin sillon sen voi huitasta ykösellä huiviin eikä tuu ylen.  ;D Oon vähän herkkis..

Enpä tiennykkään että se on noin kuluttavaa!! Mitähän tuo ukko sanois kun sykemittarin laittais.... ;D ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 30, 2010, 08:15:00 ap
Keiju. Kato ku hommahan on niin, että illalla ei passaa syödä hiilareita. Rasva ja protskut on suositeltavia, mutta hiilarit on ehdoton NouNou. Kun elimistössä on insuliinia, se estää yön aikana vaikuttavan kasvuhormonin erittymistä, mikä taas tarkoittaa että ei tuu lihasmassaa, vaan pelkkää rasvamassaa.

En oikein tajunnut tätä. Mutta ei ole eka kerta kun ei mene "jakeluun".  ;)
Siis kenen neuvosta illan hiilarit on kiellettyä ja nounouta?

Käsittääkseni kysymys tässä viestiketjussa oli aamun sokereiden noususta? Vai ymmärsinkö jotain väärin? Ja omasta kokemuksesta voin vain todeta että illan proteiinipläjäys aamunkoittoilmiöllä terästettynä aiheuttaa aivan varmasti hyvin korkeat verensokerit aamulla. Siksi suosin iltapalana HITAITA hiilareita ja niitäkin hyvin maltilla.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Uljas - Marraskuu 30, 2010, 08:49:36 ap
Keiju. Kato ku hommahan on niin, että illalla ei passaa syödä hiilareita. Rasva ja protskut on suositeltavia, mutta hiilarit on ehdoton NouNou. Kun elimistössä on insuliinia, se estää yön aikana vaikuttavan kasvuhormonin erittymistä, mikä taas tarkoittaa että ei tuu lihasmassaa, vaan pelkkää rasvamassaa.

Käsittääkseni kysymys tässä viestiketjussa oli aamun sokereiden noususta? Vai ymmärsinkö jotain väärin? Ja omasta kokemuksesta voin vain todeta että illan proteiinipläjäys aamunkoittoilmiöllä terästettynä aiheuttaa aivan varmasti hyvin korkeat verensokerit aamulla. Siksi suosin iltapalana HITAITA hiilareita ja niitäkin hyvin maltilla.


Mä suosin mahdoliisimman pieniä määriä hh ja rasvaa mukaan. Terveellisyydestä en tiiä mutta aamusokrut ja yösokrut tykkää :) Prodet syön päivällä, illalla ne on mulle myrkkyä koska sitten on sokerit mitä sattuu vielä puolille oäivin saakka. Eli sama kokemus kuin Keijulla (protskun suhteen siis) Omasta kokemuksesta voin sanoa että rasva tasoittaa kummasti ;) Lihaskasvuun tuskin auttaa mutta sokruihin kyllä. Eikä iltapalaa ole pakko höystää voissa vaikka itse sitä teenkin toisinaan, oliiviöljy on hyvä vaihtoehto :) Joo ja nyt tää tyttö häippää polille päin..

Lisään vielä että sama kaava toimii aamulla kuin illalla. Mun on pakko sijoittaa hiilarit ja protskut melkeinpä klo 12-19 väliin. En tiedä mistä johtuu mutta ihmiskokeet osoittaa :P Niin ja sitten aamulla on iso vaikutus lähtösokrulla, jos se on 5 niin kaikki ok, se on 2h kuluttuakin 5. Mutta auta armias jos onkin 10. Vaikka ihan sama aamupala ja ihan samassa suhteessa inskaa niin ei tod ole 10!!! 15 on lähempänä. Toki pistän korjausbolusta mutta ihmiskokeita tehdessäni en. Outoa!
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 30, 2010, 09:09:18 ap
Niin ja sitten aamulla on iso vaikutus lähtösokrulla, jos se on 5 niin kaikki ok, se on 2h kuluttuakin 5. Mutta auta armias jos onkin 10. Vaikka ihan sama aamupala ja ihan samassa suhteessa inskaa niin ei tod ole 10!!! 15 on lähempänä. Toki pistän korjausbolusta mutta ihmiskokeita tehdessäni en. Outoa!

Tuo on varsin tyypillistä ja syy lienee insuliiniresistenssistä. Ja minulla kun aamunkoittoilmiö vaikuttaa koko aamupäivän, saa olla tosi tarkkana. Jos lähtö on korkea, siihen ei kannata juuri hiilihydraatteja syödä, tai ollaan korkealla. Ja insuliinia tosiaan tarvitaan melkein tuplasti enemmän kuin muina vuorokauden aikoina syötyyn HH-määrään nähden.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: D1-1978 - Marraskuu 30, 2010, 09:19:43 ap
maitoon keitetyn kaurapuuron, 100g raejuustoa ja 5g oliiviöljyä. Eli 30g hh, 11g r ja 25g prot. Sille 4ky insuliinia. En ymmärrä vaan miksi joskus 2h sen jälkeen vs on 15, kun yleensä se on 8, vaikka aamuarvo olis ollu sama.

Voin toistaa muiden sanomisia, mutta ainakin minulle tuo 4ky maitoon keitetyn kaurapuuron kanssa olisi aivan liikaa, mutta olen tosiaan erittäin insuliini+HH-herkkä eli pistän yhdelle ruoalle usein useamman kerran (pitäisikö hankkia kanyyli!). Maidolle pistäisin 2yks (normaali aamuannos on 2yks/10g HH), mutta älä tosiaan kenenkään muun annoksia usko, jokaisella on omat annoksensa. Kauralle voisin pistää vasta 45min kuluttua, raejuustolle 1,5h kuluttua, sillä ne imeytyvät paljon hitaammin kuin esim. leipä. Eli aina en voi laskea pelkkää HH-määrää ja pistää sille suoraan, vaan pitää miettiä, miten nopeasti HH imeytyy elimistöön. Ja vielä tuo rasva pikkaisen voi vielä hidastaa imeytymistä (minulla tuo 5g ei hidastaisi vielä yhtään).

Mutta selville saat näin, jos vain liuskat riittävät: mittaa 45min ruoan jälkeen, 2h ruoan jälkeen ja 4h ruoan jälkeen. Parina päivänä kun mittaat, näet, 1) laskeeko vs ensin ja nousee sitten (=4ky on liikaa tai mahdollisesti pitäisi pistää kahdessa osassa) vai  2) nouseeeko vs vasta sen 2-4h ruoan jälkeen, jolloin pika-annos oli liian pieni.

Mutta monella tuo illan proteiini (liha/kala/kana/juusto/ternimaito) nostaa vasta vs aamuyöllä/aamulla, jolloin yöksi pitäisi pistää enemmän Levemiriä tai vaihtoehtoisesti pikaa keskellä yötä, jos viitsii, jolloin taas voi olla hypo aamulla. Lantusta ei voi pistää enemmän, sillä sen vaikutus alkaa vasta 3pv päästä. Ja osalla myös illan kasvikset (pavut, salaatti, kaali jne) nostavat myös, mutta hitaasti, eli vaikka osassa kasviksia on tosi vähän HH, ne silti voivat nostaa, jos olet "hiilihydraatti"herkkä. (HH-herkät katsovat yleensä myös kaloreita eikä vain HH-määrää, sillä myös hiilihydraatittomat ruoat kuten rasva, nostavat).

Olet oikeassa, hankalaa tämä on, mutta yksi pienimmistä hankaluuksista omassa elämässäni; parkettilautojen valitseminen käy enemmän hermon päälle  :P
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Marraskuu 30, 2010, 11:24:59 ap
Lisään vielä että sama kaava toimii aamulla kuin illalla. Mun on pakko sijoittaa hiilarit ja protskut melkeinpä klo 12-19 väliin. En tiedä mistä johtuu mutta ihmiskokeet osoittaa :P Niin ja sitten aamulla on iso vaikutus lähtösokrulla, jos se on 5 niin kaikki ok, se on 2h kuluttuakin 5. Mutta auta armias jos onkin 10. Vaikka ihan sama aamupala ja ihan samassa suhteessa inskaa niin ei tod ole 10!!! 15 on lähempänä. Toki pistän korjausbolusta mutta ihmiskokeita tehdessäni en. Outoa!

Voisiko olla vain niin, että samasta syystä kuin paastoarvo on joskus esim. tuo 10 mmol/l, niin myös arvo 2 h kuluttua on korkeampi, esim. 15.
Siis tekijä X vaikuttaa sekä paastoarvossa että aamutuntien ajan?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 30, 2010, 11:56:20 ap
Entäs sitten kivitatti, onko heräämisajalla vaikutusta asiaan vai heräätkö joka aamu samaan aikaan? Itse syön myös aamuisin kaurapuuron (mikä mulla kyllä nostaa sokereita aika nopeaan yleensä) ja joka aamu boluksen saa arpoa, joskus 4 yksikköä on liian vähän, joskus 2,5 yksikköä on liikaa, vaikka hiilareita saman verran. Aikaisina aamuina saattaa mennä matalalle aamupalan jälkeen, jolloin irrotan pumpun pariksi tunniksi, niin saan vähän nousemaan. Mutta meen yleensä aamupalan jälkeen lenkille, joten pumpun irrotus on ohjelmassa muutenkin usein aamupalan jälkeen. Mutta siis selvästi myöhäisinä aamuina kuten nyt aamupalaa syödessä on aika hyvä tilanne. Pahimpia siis" normaalit" aamut eli aamupala n klo 9-10, se aika ei ilmeisesti sovi. Pitäis syödä aamupala joko klo 6 tai näin klo 12  ;D

(Mutta nyt on ollut ongelmana se, että edes kahden tunnin pumpun irrotuksen jälkeen en pysty tekemään puolta tuntia pitempää lenkkiä ilman, pitäisi irrottaa pitemmäksi aikaa, ettei menis hypoille. Tai sitten laittaa tba päälle jo aamuyöllä. kun siis nimittäin vaikka pumppu irti ja lenkille lähdössä sokrut 17, niin puolen tunnin päästä jo 5 eikä viitsis nostaa ennen lenkkiöä sokereita korkeammallekaan. Mutta tää siis nyt ihan off-topiccia)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 30, 2010, 13:06:22 ip
Tässäkin ketjussa keskustelut viittaavat siihen että sokereiden hallinta tökkii aamupäivisin pumppulaisilla.

Oletteko funtsineet sitä seikkaa kun insuliinina on salamainsuliini pumpulla annostettuna
niin miten se todella alentaa verensokeria kun syödään aamiaista ja liikutaan eritavoin eri päivinä.

Pumppuhan pumppaa sitä salamainsuliinia kokoajan ihokerroksen alla olevaan rasvakudokseen.
Siitä se kulkeutuu kudosnestekierron välityksellä maksaan ja siellä tekee touhujaan ja alentaa verensokeria.

Maksan kauttahan se ravintokin kulkee ja tasapainon pitää olla kohdallaan insuliinin ja ravinnon kanssa.
Kun verensokeri heittelee niin se kertoo sen että tasapaino tokkii ja se pitää saada kuntoon.

Ei se perusinsuliin tarve niin paljon vaihtele että sitä jatkuvasti pitää korjata.
Aterialle oltettavaa insuliinia sen sijaan pitää joka kerran syödessä säätää sopivaksi.
Perus ongelma taitaakin olla sapuskoissa joita syötte.

Maidosta valmistetuissa pika-aterioissa on hiilihydraattien määrät useasti harhaan johtavasti ilmoitettu tai ei ole ilmoitettu ollenkaan.
Leivissä on käytetty vehnäjauhoja ja ne sotkevat useasti ja vaikeuttavat oikean insuliinimäärän arviointia.

Näitä juttuja on pakko opiskella ja kokeilla jatkuvasti jos haluaa verensokeit hyviksi.

Tapsa on vanha konkari ja kirjoittaa täälläkin asiaa ja onhan meitä aika paljon yli 40 vuotta D1:n kanssa selvinneitä.

Toisilla on jo yli 40 vuotta sairastaneena paljon diabeteksen tuomia lisäsarauksia ja on kaikille tärkeä saada verensokerit hyväksi.

Valitettavasti nykysuuntaus diabetes hoitoonkin on meneossa retuperille ja tarvitaan oikeaa tietoa hoitorahoista päättäjille.

Tosiasia on kuitenkin se että riittävästi rahaa hyvänhoidon toteuttamiseksi on tutkimuksilla osoitettu yli kymmenen kertaa
halvemmaksi kun rajoitukset hoidon rahoituksissa.

Valitettavasti joissakin hoitoa rajoittavissa kunnissa on diabeetikkojen jalkoja jouduttu ambutoimaan paljon ja ennenaikaisia
kuoleman tapauksiakin on esiintynyt. Itsemurhiakin on esiintynyt kun diabeetikko ei ole jaksanut.

Kuntien hallintojohtajat pitäisi saattaa vastuuseen kuoleman tuottamuksesta tällaisissa kunnissa.

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 30, 2010, 13:19:51 ip
No kyllä se aamu minulla tökki ennen pumppuakin, ettei tästä toki pumppua voi syyttää.

Oletko viljo sitä mieltä, ettei aamulla voisi syödä kaurapuuroa? Voit olla oikeassa, varmaan olisi parempi syödä munaa ja pekonia, niin ei verensokerit heittelisi. Mutta kun mä tykkään niin paljon kaurapuurosta  :P
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: E O J - Marraskuu 30, 2010, 14:02:57 ip
Keräsin tähän muutamia sellaisia havaintoja ja päätelmiä, jotka tuntuvat päteviltä myös minun puolivuosisataisen kokemukseni valossa:

Lainaus käyttäjältä: tapsa
 insuliinin imeytymisnopeua vaihtelee, etenkin pistoshoidossa, mutta yllättäen myös pumpulla samankin kanyylin aikana
Pelkäänpä, että tämä yksittäinen seikka selittää näitä aamuisten verensokeriarvojen outoja heilahduksia paremmin kuin yksikään toinen asia  :(
Se, että insuliinia annostellaan ihmisen ulkopuolelta injisoimalla, tuo selvästikin mukanaan yhden ison ongelman: Annostellun insuliinin imeytymisnopeus (ja näinollen myös sen vaikutus) saattaa vaihdella jopa todella rajusti. Tästä puhuttaessa tulee aina mieleeni muuan tämän vuoden alkupuolella tapahtunut, äärimmäisen epämiellyttävä juttu, josta voitte lukea tarkemmin täällä. (http://keskustelu.diabetes.fi/index.php?topic=1860056.msg1860064;topicseen#msg1860064)

Lainaus käyttäjältä: tapsa
 kanyylin ja pistoskohdan sijainti vaikuttaa jo vatsankin alueella saati sitten reidessä tai pakarassa
Viittaan myös tässä ylläolevaan tarinaan. Tuo kanyylin tai pistoskohdan sijainnin muutos vaikuttaa insuliinin imeytymisnopeuteen pahimmillaan niin paljon, että hirvittää  :o

Lainaus käyttäjältä: tapsa
 Korjausboluksiin ei kannata lähteä, ellei ole syönyt liikaa tai pistänyt liian vähän suhteessa hh-annokseen.
Tätä sanoisin todellisen kokemuksen sanaksi.
Vaikka meillä on käytettävissämme salamannopeat insuliinit ja parhaimmat annosteluvälineet, niin verensokeritason alentamisyrityksissä on sittenkin viisainta olla  harkitsevan varovainen. Liian hätäiset korjailuyritykset johtavat tavattoman helposti ojasta allikkoon.
Tämä huomio oli muuten luettavissa jo parhaissa, viisikymmenluvulla julkaistuissa diabeteksen hoitoa käsittelevissä kirjoissa. Minä itse lueskelin joskus pikkupoikana jotakin saksalaista, muistaakseni Springer Verlagin julkaisemaa hoito-opasta, jossa toistuvasti varoiteltiin liian nopeista korjailuyrityksistä, koska kliininen kokemus oli jo tuolloin selvästi osoittanut tällaisen "liian herkän liipaisinsormen" helposti heikentävän diabeetikon keskimääräistä verensokeritasapainoa ja ääritapauksessa myös lisäävän pahojen hoitovirheiden riskiä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Marraskuu 30, 2010, 14:42:19 ip
Ei se perusinsuliin tarve niin paljon vaihtele että sitä jatkuvasti pitää korjata.
Aterialle oltettavaa insuliinia sen sijaan pitää joka kerran syödessä säätää sopivaksi.

Minulla ei töki enää aamusokerit vaan ovat oikeastaan päivän ainoat sokerit, jotka ovat suunnilleen aina kunnossa, tasoa 4-6. Kiitos maltillisen iltapalan ja oikean perusinska-annoksen.

Mielestäni perusinskan pitäisi tosiaan pysyä pääsääntöisesti aika vakiona ja ainakin oma tavoitteeni on se, että vaikka en söisi koko päivänä mitään, sokerit pysyy tasaisena. Ilman hypoja ja hypereitä. Tähän yritin pyrkiä myös kynäaikana, mutta elimistöni oli sitä mieltä että siihen tarvittiin kolme kertaa pitkävaikutteinen. Siksi päädyin pumppuun.

Nyt on HbA1c paljon huonompi kuin aikoihin (62), mutta se johtuu suurimmalta osalta ruokavalion muutoksesta munuaisten vuoksi ja melkoisesta negatiivisesta stressistä niiden vuoksi.  :(

Minä en vain ole tottunut noin suuriin lisäinska-annoksiin. Koska joudun syömään vaaleaa leipää, se tarvitsee PALJON enemmän inskaa kuin tumma. Ja nyt olen huomannut että joudun syömään sitä monta palaa päivän mittaan kun aikaisemmin yksi pala tummaa leipää riitti niin aamuksi kuin illaksikin. Eli minulle jää nälkä tuosta vaaleasta leivästä. Ja silti turvottaa!
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 30, 2010, 14:59:07 ip
Ei tainnut minun kirjoittamani kolleekoille avautua.

Kirjoitin esimerkiksi näin
"Pumppuhan pumppaa sitä salamainsuliinia kokoajan ihokerroksen alla olevaan rasvakudokseen.
Siitä se kulkeutuu kudosnestekierron välityksellä maksaan ja siellä tekee touhujaan ja alentaa verensokeria."

Tämä pitäisi kaikkien pumppua käyttävien ymmärtää.
Ei sitä ravintoa pumpata maksaan. Ravinto eli sapuska jauhetaan hampailla pieneksi ja niellään vatsalaukkuun se menee.

Sieltä se muutaman minuutin kuluttua alkaa siirtymään suolistoon ja vasta suolistossa alkaapi ne prosessit
että sokerit ja energia alkaa kulkeutua sieltä maksan kautta verenkiertoon.

Ja tässähän se sitten tarvitaan kaiken maaliman kokeilut ja verensokerimittaukset jotta saapi selville tarvittavan insuliini määrän.

Minä syön joka aamu aamiaisella useimmiten kaurapuuroa ja jos pävästä on tulossa sellainen että lounas voi jäädä pois
niin aamiaisella on sitten puuron kahvin ja voileivän lisäksi jotakin vahvempaa sapuskaa kuten kinkkua, metfurstia, kanamunia ja sen sellaista.

Lyhykäisyydessään ei sillä ole merkitystä millä sitä insuliinia annostellaan mutta täytyy hoidossa huomioida erot jatkuvan ja jaksottaisen annostuksen välillä.

Ruokaa ei annostella jatkuvasti vaan jaksottaisesti. Vatsa ja suolistokaan eivät ole niin nopeita kun insuliinipumput ja verensokerin vaihteluita tulee.

Viljo

Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Marraskuu 30, 2010, 15:06:19 ip
Ei tainnut minun kirjoittamani kolleekoille avautua.

Tämä pitäisi kaikkien pumppua käyttävien ymmärtää.
Ei sitä ravintoa pumpata maksaan. Ravinto eli sapuska jauhetaan hampailla pieneksi ja niellään vatsalaukkuun se menee.


Täh! Eikö se ruoka tulekaan sieltä pumpusta  :o Mä kun ihan luulin...kyl mä sitten oon tyhmä  ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Uljas - Marraskuu 30, 2010, 17:54:07 ip
Lisään vielä että sama kaava toimii aamulla kuin illalla. Mun on pakko sijoittaa hiilarit ja protskut melkeinpä klo 12-19 väliin. En tiedä mistä johtuu mutta ihmiskokeet osoittaa :P Niin ja sitten aamulla on iso vaikutus lähtösokrulla, jos se on 5 niin kaikki ok, se on 2h kuluttuakin 5. Mutta auta armias jos onkin 10. Vaikka ihan sama aamupala ja ihan samassa suhteessa inskaa niin ei tod ole 10!!! 15 on lähempänä. Toki pistän korjausbolusta mutta ihmiskokeita tehdessäni en. Outoa!

Voisiko olla vain niin, että samasta syystä kuin paastoarvo on joskus esim. tuo 10 mmol/l, niin myös arvo 2 h kuluttua on korkeampi, esim. 15.
Siis tekijä X vaikuttaa sekä paastoarvossa että aamutuntien ajan?

Kysyin aamulla lääkärissä että mistä tuo omituisuus johtuu. Syynä on insuliiniresistenssi joka minun kohdallani voimistuu selvästi jos aamuarvo on korkea. Selvispä sekin :)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Marraskuu 30, 2010, 19:34:14 ip
Kysyin aamulla lääkärissä että mistä tuo omituisuus johtuu. Syynä on insuliiniresistenssi joka minun kohdallani voimistuu selvästi jos aamuarvo on korkea. Selvispä sekin :)

Tuo lienee se tavallinen lääkärien selitys (paremman puutteessa).

Minulle menee säännöllisesti siten, että aamun korkeaa (yli 10 mmol/l) lukemaa seuraa tavallista heikompi aamunkoittoilmiö, ja lounaaseen mennessä vs on normaalitasolla, siis selvästi tuota korkeahkoa paastoarvoa alempana.

Mutta tietysti tuohonkin "sääntöön" esiintyy poikkeuksia, kuten kaikkiin muihinkin säännönmukaisuuksiin tämän d1:n kanssa.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Kissa - Marraskuu 30, 2010, 20:24:22 ip
Kivitatti: Vähän offtopic, mutta kun viestin aloittajana kysyit niin vastaan: ällöttävän pahassa pellavansiemenöljyssä on tomerasti omega6 ja omega 3. Ja sit muistaakseni joissain myös omega jokuihanmuunumeroakin :) Mutta pahaa se siis kyllä on, vedän vaan siksi, että valkku on suositellut ja kun sen kisakuvat näin, niin tulin siihen tulokseen, että heppu tietää mistä puhuu   ;D Ja palkkareista parasta mitä olen maistanut (lisäksi vähälaktoosinenkin) on Spirit, cappuchinoa voisi vedellä ihan huvikseen, eikä mustikka-vaniljakaan pahaa ole. Kaikki muut maistamani ovat olleet ihan järkkyjä.

Mut kun on offtopic niin poistun nyt  ::)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 30, 2010, 21:42:25 ip
Tässäkin keskustelussa useasti mainitaan insuliiniresistenssi.

Tällasta tietoo siitä.
"Insuliiniresistenssi tarkoittaa tilaa, jossa insuliinin vaikutus heikkenee. Muutos voi olla lyhyt- tai pitkävaikutteinen aiheuttajasta riippuen.
Tekijöitä tunnetaan yli 30, niitä ovat muun muassa tupakointi, asidoosi, alkoholi, korkea verenpaine, raskaus, paasto ja palovammat.
Insuliiniresistenssi on yhteinen monille patologisille tiloille jotka yleistyvät länsimaissa. Yksi yleisimmistä on metabolinen oireyhtymä.
Insuliiniresistenssi on todennäköisesti perinnöllinen, mutta sitä voivat pahentaa monet tekijät (esimerkiksi lihavuus).
Itse insuliiniresistenssi voi johtua häiriöstä insuliinin sitoutumisessa solun reseptoriin, reseptorien määrän tai toiminnan muutoksesta,
glukoosin kuljetusproteiinin määrän tai toiminnan häiriöstä tai glukoosimetabolian häiriöstä solun sisällä.
Häiriö on siis glukoosin otossa soluun tai sen aineenvaihdunnassa solun sisällä."

Voiko se resistenssi ykskaks häipyä iltapäiväksi? Onko se resistenssi erillaista d1 ja d2 diabeetikoilla?

Siinäpä sitä fundeeraamista että jospa kannattais muitakin syitä hakea kun yrittää selvittää miksi verensokerit joskus karkaavat ylös.

Viljo


Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kriisikko - Marraskuu 30, 2010, 21:58:43 ip
Taitaa se resistenssi olla erilainen ykkösillä ja kakkosilla.
Ykkösillä on insuliinivasta-aineet. Ne kaappaavat pistetyn insuliinin sisuksiinsa ja vapauttavat sitten, kun lystäävät.
Siinä ehtii verensokeri nousta arvaamattomiin korkeuksiin, jos ei jatkuvasti ole valmis mittaamaan ja kukapa se olisi.
Vasta-aineet voidaan todeta verikokeella. Ne ovat, muistaakseni, jotain valkuaisaineita tai sinnepäin.
Niillä on kyky sitoa pistetty insuliini itseensä epämääräiseksi ajaksi.
Diabeetikolla vasta-aineiden pitoisuuden yläraja on 15, terveillä huomattavasti alempi.
Minulla pitoisuus on jotain 30 ja se kyllä tuntuu tasapainoa hakiessa.
Piikkiaikana sokerielämä oli täysin arvaamatonta, pumppu on tasoittanut ja rauhoittanut vasta-aineiden riehumista.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Marraskuu 30, 2010, 22:36:02 ip
Ykkösillä joilla insuliinin vuorokausi annokset ovat pieniä niin eipä taida silloin
niitä kriisikon mainitsemia insuliini-vastaaineita olla.

Olenkohan ymmärtänyt oikein tätä paljon puhuttua resistenssiä?

Tressi se kuitenkin jotakin vaikuttaa mutta ei sekään selitä aina niitä sokereiden karkaamisia.

Se kyllä selittäisi jos monta tekijää sattuu samanaikaisesti vai mitä muut ovat panneet merkille
kun sokerit karkaavat ylös aamupäivällä?

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 01, 2010, 08:45:03 ap
Kysyin aamulla lääkärissä että mistä tuo omituisuus johtuu. Syynä on insuliiniresistenssi joka minun kohdallani voimistuu selvästi jos aamuarvo on korkea. Selvispä sekin :)

Taisin omassa viestissäni jotain tuollaista ounastella...  ;)

"Tuo on varsin tyypillistä ja syy lienee insuliiniresistenssistä. Ja minulla kun aamunkoittoilmiö vaikuttaa koko aamupäivän, saa olla tosi tarkkana. Jos lähtö on korkea, siihen ei kannata juuri hiilihydraatteja syödä, tai ollaan korkealla. Ja insuliinia tosiaan tarvitaan melkein tuplasti enemmän kuin muina vuorokauden aikoina syötyyn HH-määrään nähden."

Tuossa siis tekijänä lisäksi aamunkoittoilmiö.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Eppuli - Joulukuu 01, 2010, 09:01:32 ap
Minulla myös löytyi noita vasta-aineita yli normaalirajojen (taisi olla jotain 30 luokkaa) ja pumppu on auttanut aamuongelmiin kiitettävästi. Nuo vasta-aineet olivat yksi peruste muuten pumpun saannille. Jos aamu kuitenkin käynnistyy jostain syystä yli kympin arvoilla, resistenssi on yhä tosi voimakas ja aamupala on parempi korvata vain kahvilla ja syödä sitten lounas aiemmin. Mikään muu ei tunnu minulla toimivan aina ja hyvin. Mutta jos siis aamu lähtee käyntiin alle kympin arvoilla (mitä se onneksi nykyään yleensä on), voin syödä ihan kunnon aamupalan, jos huvittaa. Kynäaikana kuitenkin totuin jo minimaalisiin aamupaloihin, niin nykyisin ei ole koskaan aamuisin edes nälkä. Ja joka tapauksessa bolukset ovat aamulla kaksinkertaiset esim illan hiilihydraatteihin verrattuna.

Itsellä ovat insuliinimäärät olleet aina suht isot kun vertaa muihin täällä lukujaan luetelleisiin, siis ihan koko 20-vuotisen deeurani ajan. En ole kuitenkaan ylipainoinen, eikä muitakaan riskitekijöitä ole (mitä nyt stressi, mutta ei nyt sitäkään sentään kovin usein). Lääkäri minulle kertoi, että monille ykkösille(kin) noita vasta-aineita vaan tulee, kun diabetes on ollut kauan. Pumpulla insuliinin perusannos kyllä pieneni 30-40%, mutta ateriainsuliinit pysyivät suunnilleen samoina eli insuliinia menee suunnilleen 1.7- 2yks/10g hh. Mutta sitten aamulla se onkin lähempänä 4/10.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 01, 2010, 10:04:06 ap
Tuo insuliiniresistenssi taitaa olla jonkinlainen yleistermi niille seikoille, jotka pitävät vs-arvoja normaalia korkeammalla tasolla.
2-tyypeillähän se pitää insuliinin tehottomana jatkuvasti, mutta mitenkäs 1-tyypeillä?

Nuo satunnaiset aamupäivän korkeathan edellyttävät, että resistenssi nousee ja laskee päivittäin, jopa tunneittain, jos loppupäivän sokerit käyttäytyvät taas normaalisti aamupäivän häiriöiden jälkeen.

Uskoisin paremminkin, että tuon ykkösten resistenssi-ilmiön takana on muita tekijöitä, esim juuri tuo insuliinin vaihteleva sitoutuminen vasta-aineisiin (mitä ne sitten ovatkin) tai nuo monen ehdottamat ilta-aterian koostumus- ja määrätekijät ja ehkä myös stressitilat eri syistä. Siis esim. heilahtelut adrenaliinin, kortisolin, glukagonin tms. erityksissä.

En oikein ymmärrä sitä, että tuo "normaali" resitenssi voisi vähentää insuliinin tehoa muutaman tunnein epäsäännöllisissä jaksoissa.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: vivianv - Joulukuu 01, 2010, 10:08:41 ap
Nuo satunnaiset aamupäivän korkeathan edellyttävät, että resistenssi nousee ja laskee päivittäin, jopa tunneittain

Mulla ainakin tämä ilmiö toimii juuri näin, tunneittain/osapäivittäin ja sen tekee hetkistä pidempään korkealla viipynyt vs. En tiedä onko sen virallinen nimi resistenssi (itse puhun lyhytaikaisesta resistenssistä) mutta ilmiö on selvä, havaittavissa ja vaikuttaa hoitopäätöksiini.

Tämän lisäksi aamupäivällä vaikuttaa yleisempi "aamupäivänkoittoilmiö" joka ei riipu niinkään sokereista vaan on olemassa periaatteessa aina ja pahenee kuun vaihteluiden mukaan.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Uljas - Joulukuu 01, 2010, 10:18:57 ap
Keiju: Aivan oikein ounastelit :) Kävin vaan nopsaan kirjottamassa että lääkäri oli ihan täysin samalla linjalla!
Mulla ei ole aamunkoittoilmiötä, vaikka pitkään luulin näin olevan (kynäilijänä). Pumppu paljasti että tasa-basaali toimii hienosti, paitsi jos jotain "outoa" sattuu ja vs onkin aamulla koholla. Näitäkin sattuu joskus mutta näihin poikkeuksiin löytyy aina syy illasta. Tänää karmiva aamu, vs 11 :( Ja kuka söi illalla hiilaria? Niin, kuka idiootti vaikka tietää ettei se sovi!!!! Nyt sitten hakataan päätä seinään >:( Vivian puhui lyhytaikaisesta resistenssistä, kyllä se munkin kohdalla on lyhytaikaista, ei tämmöistä päivällä tai illalla ole. Eikä voi syyttää niitä "heräämishormoneja" (kortisoli?) koska aamukorkeat ovat kuitenkin vain poikkeus säännössä eikä toisinpäin. Ja syy tosiaan löytyy illasta, vaikka se tyhmältä tuntuu että vaikutus näkyy niinkin pitkän ajan kuluttua mutta niin vaan näkyy ::)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 01, 2010, 10:30:16 ap
Tänää karmiva aamu, vs 11 :( Ja kuka söi illalla hiilaria? Niin, kuka idiootti vaikka tietää ettei se sovi!!!!

Minulla illan hitaat hiilarit eivät nosta aamun sokereita, jos syön maltilla. Eli korkeintaan n.20gHH. Mutta proteiini nostaa lähes poikkeuksetta. Kuinka paljon ja millaista hiilaria illalla nautit?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Uljas - Joulukuu 01, 2010, 11:09:04 ap
Yhden ruisleivän (n.15ghh). Kyllä tekis mieli juosta seinää päin kun tiiän ettei se ruisleipä sovi  :-[ Oli vaan jääkaapissa niin herkkuja leivänpäälisiä ja olin niiin väsyny etten jaksanu alkaa tekeen mitään järkevää.. Voi mitä meninkään tekemään. Äaken mittasin niin 9,7:ään on päästy vaikka korjauksetkin pistin kynällä että auttas nopeemmin.. Dääm! Jack Bauerit loppui, joten tästä eteenpäin ollaan menossa aiemmin nukkumaan, niin jos ei sitten väsyttäis niin paljoa ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 01, 2010, 11:16:28 ap
Näin me olemme niin erilaisia kaikki. Minulla taas ruisleipä ei nosta sokereita juurikaan kun pistän 1yks/10gHH kohden. Minulle siis ruisleipä olisi paras vaihtoehto iltapalaksi ja niin olikin pitkään. Valitettavasti munuaisten takia en saisi enää syödä sitä.  :(
Mutta eilen illalla, 1,5h:n vatsatanssin jälkeen, halusin ehdottomasti iltapalaksi reissarin ja söinkin niitä kaksi palaa. Aamun sokerit 4. Tosin siihen vaikutti myös tuo liikunta. Mutta normaalisti olisi ollut 5-6 sokereissa.

Mistäköhän johtuu että ruisleipä nostaa sinulla sokerit noin korkeaksi vasta aamulla? Oletko varma, ettei ole käynyt yöllä lähellä matalaa ja nostanut sen seurauksena? Oletko yleensä mitannut koskaan yöllä sokereita?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: E O J - Joulukuu 01, 2010, 11:40:24 ap
Vivian puhui lyhytaikaisesta resistenssistä...

Rakkaalla lapsella näkyy olevan uskomattoman monta nimeä...  ::)  

Insuliiniresistenssi, tressi, ykkösten resistenssi, "normaali" resistenssi , aamupäivänkoittoilmiö, epänormaali iltaohjelma, illan pikahiilarit, yllärit, riittämätön bolus, heräämishormonit, liian vähäinen liikunta, väärä perusinska-annos, satunnainen tekijä X, illan liikaproteiini, Somogyi-ilmiö, aamun reaktiiviset, iltarasvat, pistospaikka, liian rasittava liikunta, heräämisaika, vasta-aineiden riehunta, ...

Vieläkö löytyy?   ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 01, 2010, 11:43:46 ap
Vivian puhui lyhytaikaisesta resistenssistä...

Rakkaalla lapsella näkyy olevan uskomattoman monta nimeä...  ::)  

Insuliiniresistenssi, tressi, ykkösten resistenssi, "normaali" resistenssi , aamupäivänkoittoilmiö, epänormaali iltaohjelma, illan pikahiilarit, yllärit, riittämätön bolus, heräämishormonit, liian vähäinen liikunta, väärä perusinska-annos, satunnainen tekijä X, illan liikaproteiini, Somogyi-ilmiö, aamun reaktiiviset, iltarasvat, pistospaikka, liian rasittava liikunta, heräämisaika, vasta-aineiden riehunta, ...

Vieläkö löytyy?   ;DHalleyn komeetta!  ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: vivianv - Joulukuu 01, 2010, 11:49:31 ap
Vivian puhui lyhytaikaisesta resistenssistä...

Rakkaalla lapsella näkyy olevan uskomattoman monta nimeä...  ::)  

Asia täytyy nimetä, jotta sitä voi ajatella ja tuntea ja jotta siitä ylipäätään voi puhua. Monessa kulttuurissa on näin jopa lasten kohdalla: lapselle annetaan nimi vasta kun se on noin vuoden ikäinen, sillä imeväiskuolleisuuden ollessa suurta väistämätön ei tunnu niin raskaalta. Sanan magia on ihmeellinen asia.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Uljas - Joulukuu 01, 2010, 12:42:00 ip
Mistäköhän johtuu että ruisleipä nostaa sinulla sokerit noin korkeaksi vasta aamulla? Oletko varma, ettei ole käynyt yöllä lähellä matalaa ja nostanut sen seurauksena? Oletko yleensä mitannut koskaan yöllä sokereita?

Ruisleipä on mulle toiseksi pahin vaihtoehto. Kaikkein pahin juttu on fruktoosi, jonka vaikutus kestää vuorokauden :o Eli fruktoosia en syö lainkaan, never ever, mutta sen välttäminen ei ole temppu eikä mikään, jos iskee "pullahimo" niin ehdottomasti sitten sokerista, ei ikinä ns. diabeetikon leivonnaisia!! Mutta tosiaan, ruisleipä on toinen pahis, nostaa nopeasti mutta vaikuttaa myös oikein pitkään. Ja sen kautta muuttaa sitten aamuarvoakin kun jo aiemmin yöllä on tullut nousua. Arvoituksen avain on se, että nousua ei saa päästä käymään ollenkaan yöllä, muuten se kertaantuu aamuarvossa, eli ei iltahiilareita mulle. En usko että on käynyt matalalle, toki se on mahdollista koska en juuri tänä yönä herännyt mittaan. Tarkoitus oli kyllä mutta nukuin kun tukki.. ::) Yömittaus on mulle kuitenkin ihan tavaksi muodostunut. Piikkiaikaiset yöhypot jätti epäluottamuksen omiin tuntemuksiin enkä vielä tänä päivänä ehdoin tahdoin uskalla nukkua ilman tarkistusta. Pumpulla yöhypot on harvinaisia mutta jos sellainen sattuu tulemaan niin edelleen sama juttu, en herää vs 3:n kohdalla vaan paljon myöhemmin ja se on aivan kauhea tunne, jääkaapille saa suurin piirtein kontata ;D Vaikka sensorointi+omalla kohdalla hyväksi havaittu iltapala varmisti että vs pysyy ihan tasaisena läpi yön, niin poikkeuksen mahdollisuus on aina olemassa ja sitä pelkään, siksi herään kattomaan kerran yössä. Joskus siitä on hyötyä koska se poikkeus saattaa välillä tulla ;) Ja nytkun odotan toista lasta niin poikkeuksien pelko korostuu. Tuossa viimeöisessä ei kyllä ollut poikkeusta, aamu vs 11 on ihan tavallista jos menee syömään sellaista mikä ei sovi. Samalla tavalla olis käynyt vaikken raskaana oliskaan.. Mutta raskauden vuoksi harmittaa, että tommonen hölmöily piti tehdä! Onneks nyt on jo kaikki ok, vs 5,1 :) Ja nyt sitten ittee niskasta kii että hoba pysyy jatkossakin 6,7%:ssä  ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: vivianv - Joulukuu 01, 2010, 12:48:26 ip
Ruisleipä on mulle toiseksi pahin vaihtoehto. Kaikkein pahin juttu on fruktoosi, jonka vaikutus kestää vuorokauden :o Eli fruktoosia en syö lainkaan, never ever,

Kuulostaa (tutulta) ilmiöltä, jonka olen nimennyt 'villiintyneeksi maksaksi' niiden tiedonsirpaleiden pohjalta, joita olen ongelman ympäriltä kerännyt.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Uljas - Joulukuu 02, 2010, 00:04:19 ap
Ruisleipä on mulle toiseksi pahin vaihtoehto. Kaikkein pahin juttu on fruktoosi, jonka vaikutus kestää vuorokauden :o Eli fruktoosia en syö lainkaan, never ever,

Kuulostaa (tutulta) ilmiöltä, jonka olen nimennyt 'villiintyneeksi maksaksi' niiden tiedonsirpaleiden pohjalta, joita olen ongelman ympäriltä kerännyt.

Villiintynyt maksa  ;D ;D ;D Ihan loistava!
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Joulukuu 03, 2010, 01:58:16 ap
Keiju. Illalla en syö hiilihydraatteja siksi, että ne estää yön aikana tapahtuvan lihaskasvun. Lihas kasvaa levossa. Ja jotta niillä lihaksilla olisi rakennusaineita millä kasvaa yön aikana, syön illalla proteiinia. Oliko tarpeeksi selvästi sanottu? ;D
Niin, ja sen sanon vielä: Syön iltaisin proteiinia. Piste. Se ei tule muuttumaan vaikka se olisi ratkaisu koko ongelmaan. Se on oleellinen osa harrastustani, josta en luovu.

Heräämisajalla ei ole kovin paljon vaikutusta. Nuo omituisuudet sattuu yleensä niille aamuille kun herään aikaisin ja istun luennolla, mutta jokaisena aamuna sokerin nousua ei ilmene. Jos nukun pitkään, ei tuota ongelmaa useinkaan ole.

Viljo se vaan jaksaa epäillä pumppuhoidon järkevyyttä. Ootko kenties kateellinen kun pumppuja niin mollaat? ;) Ei se terveen ihmisen oma insuliinikaan ole sen hitaampaa tai pikampaa kuin pumpussakaan. Samaa se on. Se vaan erittyy suoraan vereen ja reaaliajassa. Mä en edes viitsinyt lukea noita sun tekstejä, koska jauhat vaan samaa joka kerta. Miksi et suostu uskomaan että pumpusta on hyötyä? Mun aamunkoitto oli ennen pumppua niin paha, että klo 08 ja 14 välisenä aikana insuliinia meni kolminkertainen määrä. Ja joka yö mentiin hypoille, jos menin alle 10 sokereilla nukkumaan. Eikä mille tahansa hypoille, vaan sellasille hypoille että meni litra tuoremehua ja aamulla sokerit ei ollu silti yli kymmenen. Tämä on kuule hienosäätöä nuihin aikaisempiin ongelmiin verrattuna!!
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 03, 2010, 08:49:52 ap
Keiju. Illalla en syö hiilihydraatteja siksi, että ne estää yön aikana tapahtuvan lihaskasvun. Lihas kasvaa levossa. Ja jotta niillä lihaksilla olisi rakennusaineita millä kasvaa yön aikana, syön illalla proteiinia. Oliko tarpeeksi selvästi sanottu? ;D
Niin, ja sen sanon vielä: Syön iltaisin proteiinia. Piste. Se ei tule muuttumaan vaikka se olisi ratkaisu koko ongelmaan. Se on oleellinen osa harrastustani, josta en luovu.

Ahaa, tuossa olikin harrastuksesta kysymys.  ;D

Valitettavasti minä en voi lihaksia yöllä kasvattaa. Monestakin syystä! ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 03, 2010, 11:11:30 ap
Keiju. Illalla en syö hiilihydraatteja siksi, että ne estää yön aikana tapahtuvan lihaskasvun. Lihas kasvaa levossa. Ja jotta niillä lihaksilla olisi rakennusaineita millä kasvaa yön aikana, syön illalla proteiinia. Oliko tarpeeksi selvästi sanottu? ;D
Niin, ja sen sanon vielä: Syön iltaisin proteiinia. Piste. Se ei tule muuttumaan vaikka se olisi ratkaisu koko ongelmaan. Se on oleellinen osa harrastustani, josta en luovu.

Ahaa, tuossa olikin harrastuksesta kysymys.  ;D

Valitettavasti minä en voi lihaksia yöllä kasvattaa. Monestakin syystä! ;)

Joo, tässä on vissiin vähän kyse sairauden hoidosta ja harrastuksen hoidosta. Joskus vaan toinen syö toista, ihan kumminpäin ajatellen vaan ;D Jokainen päättää itse kumpi on tärkeämpää ;) Vai olisivatko jopa samalla viivalla. Mä yritän pitää ne niin tasapainossa kuin vain voin :) Olenkin kaikessa tasapuolisuuden kannattaja.

Tänään katselen hymyillen ikkunasta ulos: rauhallisesti leijailevia ihania lumihiutaleita, valkoista, kaunista.
Kyllä elämä on ihanaa ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 03, 2010, 15:42:47 ip
Se taitaa olla niin että kivitatti ei ymmärrä minun kirjoittamaa.
Olenko minä kateellinen tai en niin se on minun asia ja siihen ei muilla ole nokan koputtamista.
Äärettömän kovista kivuista alaraajoista sinulla ei kait ole mitään käsitystä.
Toisille niitä tulee ja toisille ei vaikka jalat olisi ääreisverenkierto häiriöiden johdosta yhtä huonot.

Sellaisenkin olen kirjoituksistasi havainnut että et sittenkään kirjoituksistasi päätellen taida ymmärtää eroa
salamainsuliinien ja ihmisinsuliinien välillä.
Tietysti pumpulla insuliinin annostaminen helpottaa monilla hoitoa mutta unohdetaan liian usein se
että insuliinipumppu on kone ja se kone ei tiedä mitään kropan insuliini tarpeen vaihteluista.

Insuliinipunput ovat kalliita ja ihme ja kumma onkin se että pumppujen käyttäjistä monet ovat nuoria ja
hyväkuntoisia jotka hoidon hyvin saisivat toteutettua opettelemalla moinipistoshoidon pistoksilla.

Tässä diabeteshoidossa on pakko "jauhaa" ja taas vain "jauhaa" samaa asiaa kunnes asia menee perille.
Sinulle on kyllä lähes mahdoton saada perusasiakaan menemään perille sillä sinulla taitaa olla
ennakko asenteita vanhoja kärttysiä kovien kipujen kanssa taistelevia ukkoja kohtaan.

Meillä yli 40 vuotta d1:n hoitoa käytännössä kokeneena on tietoa paljon jota ei edes kirjoista löydy.

Minä oletan että sinäkin opit hoidon niksit ja hoitosi saat rutiiniksi tautalle niin silloin elämä hymyilee.
Opisketut onnistuvat ja urakehitys menee huimaa vauhtia eteen päin.

Lycka till

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 03, 2010, 15:58:31 ip
Mielestäni kivitatti on kyllä varsin hyvin ymmärtänyt, mistä tässä on kyse. Se, että joku on sairastanut tätä tautia vaikka nyt 50 vuotta, ei tarkoita sitä, että ymmärtäisi tautia 5 kertaa paremmin kuin 10 vuotta sairastanut. Jokaisen tauti on omansa ja myös hoito on yksilöllistä.

En muista kivitatin missään väittäneen, että hän tietäisi erityisen paljon alaraajakivuista. Itse tiedän niistä jonkun verran ja tiedä myös, mikä niihin on omalla kohdallani auttanut: maratonjuoksu  ;) Ilman juoksuharrastusta tarvitsisin todennäköisesti jotain lääkitystä jalkakipuihin. Niin että juoksemaan vaan, jos halua irti jalkakivuista  ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 03, 2010, 16:15:18 ip
Insuliinipunput ovat kalliita ja ihme ja kumma onkin se että pumppujen käyttäjistä monet ovat nuoria ja
hyväkuntoisia jotka hoidon hyvin saisivat toteutettua opettelemalla moinipistoshoidon pistoksilla.

Viljo-hyvä; kalliitahan ne ovat, mutta mielestäni meillä kaikilla on oikeus toteuttaa omassa hoidossamme niitä menetelmiä, jotka parhaiten sopivat itsellemme ja sopivat myös elämän tilanteeseemme. Varsinkin nuorilla naisilla pumppu on oiva apu hormonitoimintaa ajatellen. Samoin kovasti urheilevien yms.

Sinä olet onnistunut hyvin kynäilijänä ja hyvä niin. Minulta se ei esim. enää onnistunut ja aiheutti suuria ponnistuksia ja jatkuvaa mittaamista ja korjailua yms. Lopulta pitkävaikutteinen olisi pitänyt jakaa kolmeen osaa ja myöntänet itsekin. ettei siinä oikein ole enää järkeä? Tällainen tilanne voi olla myös nuoremmilla henkilöillä. Kaikista ihaninta tässä on se, että voin harrastaa liikuntaa neljä kertaa vikkossa tarvitsematta pelätä, milloin ollaan matalalla ja milloin taas korkealla yllättävästi käyttäytyvän pitkävaikutteisen inskan vuoksi!


Vaikka tuo pumppu maksaisi yhden kivitalon verran, mielestäni siihen pitäisi olla oikeus kaikilla niillä diabeetikoilla joka katsoo sen helpottavan omaa elämäänsä ja hoitotasapainoa. Tästä  sairaudesta on niin paljon harmia muutenkin, ettei sitä saa eikä kuulu hankaloittaa välineiden hinnan vuoksi kuten liuskojen pihtaamisessakin on kyse.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Friita - Joulukuu 03, 2010, 16:49:04 ip
Kyllä ihmetyttää, miksi niitä lihaksia pitää kasvattaa ??? Siis, sopusuhtainen nuori nainen. No, ehkä minä olen liian vanha tämmöistä ymmärtämään.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: taitsa - Joulukuu 03, 2010, 16:54:33 ip

Vaikka tuo pumppu maksaisi yhden kivitalon verran, mielestäni siihen pitäisi olla oikeus kaikilla niillä diabeetikoilla joka katsoo sen helpottavan omaa elämäänsä ja hoitotasapainoa. Tästä  sairaudesta on niin paljon harmia muutenkin, ettei sitä saa eikä kuulu hankaloittaa välineiden hinnan vuoksi kuten liuskojen pihtaamisessakin on kyse.

Hyvä Keiju,täyttä asiaa ;)

Siihen on pyrittävä,että jokainen diabeetikko tuntee mahdollisemman hyvin oman kehonsa.On vaikeaa peräti mahdotonta sanoa,miten toisen diabeetikon keho reagoi esim.inskaan. "Nautittakoon" inska piikeillä tai pumpulla,kunhan mahdollisemman hyvä hoitotasapaino löytyisi,sehän on pääasia,vai mitä?


Oman kehon tunteminen on kyllä välillä hankalaa,itse ainakin olen välillä "äimänä käkenä".Ei auta,vaikka menisin kuuseen kukkumaan,joku hemmetin tekijä X yrittää sotkea välillä kuvioita,heittelee kapuloita rattaisiin.Mut mitäs tässä,käyn ja kukun,toistaiseksi ;)

Juu,kynäilijä olen,piirtelen kynillä mustelmia vatsanahkaan ja reisiin,ilman taiteilija apurahaa. :)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: jester - Joulukuu 03, 2010, 17:19:07 ip
viljolla  taitaa olla hermot huonossa kunnossa, alaraajoissa.        on  joskus ollut huonossa hoitossa
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: LiskoNeito - Joulukuu 03, 2010, 17:45:39 ip
En myöskään ymmärrä mikä Viljoa risoo inskapumpuissa ???? Niillähän juuri saavutetaan monilla paljon parempi hoitotasapaino ja siten myös vältytään noilta Viljon jalkakivuilta.Taitaapi Viljonkin jalkakivut johtua ihan siitä että tuolloin aikoinaan ei hoito ollut näin hyvää kuin nykyään ja huono hoitotasapaino altisti lisävaivoille ja sairauksille paljon enemmän kuin nykyään kun käytössä jokaisella omat vs-mittarit, liuskat, inskakynät, pumput , sekä D-lääkärit ja hoitajat.....sekä tällaiset hyvät keskustelupaikat kuten KP.
Toki inskapumppu maksaa....hinnat taitaa pyöriä siellä 3 500-4 500€/kpl välillä (korjatkaa jos olen väärässä), joten en katso että kyseessä on kuitenkaan mikään kamalattoman kallis hoitomuoto, jos sitä vertaa siihen mitä maksaa huonosta hoitotasapainosta kärsivän D1:sen lisäsairauksien hoito......esim. todella pahat hypot, ketoasidoosit, mahdollinen tehohoito, silmävauriot, munuaisvaivat, dialyysit ja mahdolliset elinsiirrot esim. munuainen......jos edes osa näistä kuluista saadaan alenemaan pumppujen käytön myötä, niin inhimillisen kärsimyksen rahallista arvoa ei edes voi mitata ja todellisetkin rahassa mitattavat säästöt ovat vuodessa varmaan miljoonia.
Pumppuhan myös annostelee inskaa huomattavasti tasaisemmin kuin pistokset ikinä voivat tehdä, tai sitten saat pistää itseäsi vähintään kerran tunnissa  ;)
Oletko Viljo koskaan kysynyt omasta hoitopaikastasi saisitko käyttöösi pumpun ? Musta tuntuu että yksi syy siihen miksi nuoremmilla pumppuja on enemmän, on se että liian monet vanhemmat ihmiset pelkäävät pumppuja, luulevat että niiden käyttö vaatii rakettikirurgiaa ja siksi eivät edes niitä itselleen pyydä.
Nöyrimmät anteeksipyyntöni kun taas jälleen kerran puutun teidän ykkösten asioihin....sorry ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: sansu - Joulukuu 03, 2010, 18:11:23 ip
Mä oon kironnu kanssa viimeisen viikon ainakin, kun ei voi mitenkään ennustaa, paljonko aamulla piäis pistää insuliinia. Ja koska lounaalla vs nousee kuitenkin aina taivaisiin, niin haluis, että vs olis ok ainakin ennen lounasta. Muuten inska oo pitää pistää vähintään puoli tuntia etukäteen, jotta vs ei nousis yli 20.

Esimerkin vuoksi: aamullavs 11 (oho), pistän 6 yks pikaa, otan omenan mukaan ja lähen töihin, tarkoituksena syödä omena ja hakea ehkä jotain kahviostakin (jos tarvii) vähän myöhemmin. Töissä oli kiuitenkin tsi kiireinen aamu, ja ehin syömään lounasta vasta joskus yhen aikaan. vs 6.2 . Ilman aamupalaa.

Joku toinen aamu samalla verensokerilla ja sy kaks leipää ja mandariinin ja silti meinaa mennä matalalle tunnin päästä.

Liikunnassa tai iltasyömisissä ei suurta eroa. Miten tässä voi sitten päätellä, paljonko inskaa pitäis pistää aamulla?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 03, 2010, 18:17:12 ip
Miten tässä voi sitten päätellä, paljonko inskaa pitäis pistää aamulla?

Vaikka minulla aamut ovat melko tasaisia niin silti teen niin, että mittaan sokerit heti kun silmät avaan. Ja jos on yli 7-8, niin pistän 1,5 kertaa pikainskaa siitä mitä normaalisti pistäisin 10 grammalle hiilareita ja syön jotain hidasta hiilihydraattia.
Eli lähtötaso ratkaisee minulla sen, miten pistän ja syön aamulla.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: sansu - Joulukuu 03, 2010, 18:27:32 ip
Toki, lähtötaso ratkaisee periaatteessa, mutta kun se tarvittava inskamäärä riippuu myös jostain muusta (kuin aamupalasta verensokerista). Ja tekiää joku muu on äärimmäisen vaikea määrittää.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kriisikko - Joulukuu 03, 2010, 20:19:32 ip

Insuliinipunput ovat kalliita ja ihme ja kumma onkin se että pumppujen käyttäjistä monet ovat nuoria ja
hyväkuntoisia jotka hoidon hyvin saisivat toteutettua opettelemalla moinipistoshoidon pistoksilla.


Lycka till

Viljo


No höpsistä! Sain pumpun 57-vuotiaana. Mikä nuori minä olen?


LiskoNeidolle:
Sinulle kans höpsistä!
Ei vanhemmilla ihmisillä ole ennakkoasenteita.
Ollaan nähty niin pitkä kehityksen kehitys, ettei tulisi mieleenkään suhtautua minkään vempaimen käyttöön pelokkaasti.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 03, 2010, 20:22:00 ip
Kiitoksia kun muutamat ymmärtävät minunkin kirjoituksia.

Joku taisi vihjata siihen suuntaan että jalkakivut johtuisivat huonosta sokeritasapainosta minulla.
Minä en sitä allekirjoita sillä hoitavan lääkärin mukaan minulla tasapaino pitkäaikaissokerikokeiden mukaan on erittäin hyvä.

Ongelmana on hypot ja se on tuonut mukanaan lisääntyneet verensokerimittaukset jolloin korjaukset onnistuvat
kotioloissa ja säästämme paljon yhteiskunnan maksamia kustannuksia.

Jalkasärkyjä on monilla ikäätyneillä vaikka diabetesta ei olekaan? Mitäs se sitten kertoo?
Jalka särkyjä on monilla kilpajuoksijoilla joilla ei ole diabetesta? Mitäs se sitten kertoo?

Pumppuhoitoa yritin saada silloin kun pumppuja alkoivat saada Suomeen.
Olisin ostanut sen omilla rahoillani jos eivät kunnan terveyspuolelta sitä olisi silloin maksaneet.
Kaikki maahantuojat sanoivat että ei heillä ole oikeutta myydä yksityisille ja saat sen ilmaiseksi asuinkunnaltani.
En saanut. Sanoivat että tasapaino on hyvä ja osaat hoitaa pistoksilla, et tarvitse pumppua. Tämä on totuus.

Disbeteshoitaja ei ehkä saanut hankittua ilmaisia muisti kyniä kun jalkahoito käynnin yhteydessä olisin ne hakenut.
Muistikynällä hoidossa pyritään hypojen poistamiseen ja vanhetessa muistihäiriöiden aiheuttamien pistosten unohtamisen korjaamisen kotioloissa.
Nytkin asuinkunta temppuilee NovoPen Echo insuliinikynien laskujen kanssa kun apteekki ei osannut
muka laskua kynistä laittaa terveyskeskukseen ja minä hölmö sen maksoin.

Totuus on sekin että liian paljon omahoidossa "fuskataan" kun luotetaan siihen että pumppuun on oletuksilla
modifioitu potilaan perusinsuliini tarve ja sitten tarve muuttuukin ja verensokerimittauksia on jätetty suorittamatta.
No mitäs siitä seuraa, pumppuhoitoisethan sen tietävät ja yhteiskunta maksaa.

Viljo tietää enempi mitä luulettekaan mutta kaikkea en täällä keskusteluissa kerro.

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 03, 2010, 20:46:26 ip
Kommenttina Viljolle, minä sain pumpun juuri hypojen vuoksi :) Ja kyllä on hypot sitten vähentyneetkin, joten vaihto pumppuhoitoon on ehdottomasti kannattanut. Mulla jopa hoitotaho ehdotti pumppua juuri hypojen vuoksi.

Ja minusta pumppu ei yhtään vähennä omahoidon tarvetta. Päinvastoin, on paljon enemmän vaikutusmahdollisuuksia ja niinpä töitä on tehtävä enemmän kuin perinteisen pistoshoidon aikana, alkaen jopa verensokerimittausten määrästä. Siis ainakin silloin, jos pumpusta haluaa kaiken hyödyn saada irti. Ja mä oletan, että pumpun saaneet ovat niitä keskimäärin enemmän diabeteksestaan huolehtivia. Tunnen tapauksen, joka ehdottomasti haluaisi pumpun, mutta ei sitä tule saamaan, koska ei lupaa lisätä verensokerimittauksiaan. Ja sanoisin, että vähintään yhtä paljon "fuskataan" omahoidossa pistoshoidon kohdalla, väittäisin, että jopa enemmän kuin pumppuhoidon kohdalla. Ei tuo "fuskaaminen" ole hoitomuodosta kiinni, se on ennemminkin kiinni yksilöstä ja taustalla on monia asioita.

Jalkasärkyjä on todellakin monella. Syitä on monia. Ikääntymisen mukana aika moni niistä johtuu valtimopuolen verenkiertohäiriöistä ja tosiaan ei niihin välttämättä mitään diabetesta tarvita taustalle - usein vaan sattuu olemaan. Jalkahaavat taitavat kuulua aika usein meille diabeetikoille (jos siis eivät selvän vamman vuoksi ole syntyneet).

Viljo, positiivinen asenne saattaa helpottaa oloa, jopa krooniset kivut voivat tuntua pienemmiltä. Yritähän löytää jotain positiivista ajateltavaa, vaikka joulun odotusta.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 03, 2010, 21:19:55 ip
Muistin virkistämiseksi:
Monipistoshoito

•   Perusinsuliini annostellaan joko yhtenä pistoksena aamulla tai illalla tai sitten kahtena, mahdollisesti erisuurena annoksena sekä aamulla että illalla.
•   Insuliinina on pitkävaikutteinen (12…24 h) insuliini(johdos).
•   Perusinsuliinin osuus on noin 50% vuorokauden kokonaisannoksesta.
•   Lantus tai Levemir ovat käytetyimmät perusinsuliinit, aikaisemmin myös Protaphan.
•   Ateriainsuliini annostellaan hiilihydraattipitoisen aterian tai välipalan edellä, aikana tai sen jälkeen. Lisäksi voidaan korjata korkeita vs-arvoja ylimääräisillä pikainsuliinipistoksilla.
•   Insuliinina on pikainsuliini. Apidra, Humalog ja NovoRapid ovat yleisimmät pikainsuliinit.
•   Hoidon yleisin ongelma on pitkävaikutteisen perusinsuliinin ”kaareva” vaikutusprofiili, jolloin on vaikea saada oikeaa vaikutusta oikeaan aikaan. Kahdella pistoksella voidaan jonkin verran korjata erilaista päivä- ja yötarvetta, mutta vaikutus ei vastaa elimistön todellista tarveprofiilia. Myös pikainsuliinipistokset voivat täyttää pitkävaikutteisen vaikutuksen aukkoja.
•   Toissijaisia ongelmia on useiden pistosten tarve/vrk ja kahden eri insuliinilaadun käyttö (kaksi insuliinikynää).

Pumppuhoito

•   Pumppuhoidossa perusinsuliini (basaali) saadaan annosteltua (yks./tunti) lähes vuorokausitarveprofiilia vastaamaan. Usein suurin tarve on aamuyöstä aamupäivään ja pienin iltayöllä, joihin kumpaankin pumppu voi hyvin vastata.
•   Pumpulla saadaan pienilläkin perusinsuliinitarpeilla riittävän pitkä vaikutusaika.
•   Ateriainsuliinin (bolusten) annostelu toteutetaan manuaalisesti ja tarkasti aterioiden hh-pitoisuutta vastaamaan.
•   Pumppu on letkun ja neulan avulla kytketty ihonalaiseen rasvakerrokseen, ja neulan vaihto tarvitaan 2…3 vrk:n välein. Pumpun käyttövoimana on sähköparisto(t).
•   Insuliini ja pumppu ovat siis jatkuvasti mukana, perusinsuliini virtaa koko ajan, ateriabolukset annostellaan erikseen manuaalisesti, samoin mahdolliset korjausannokset.
•   Pumpulla voidaan ateriainsuliiniannos jakaa pitemmälle ajanjaksolle, jos syödään hitaasti tai hitaasti imeytyvää ruokaa.
•   Ateriainsuliinin annostelu onnistuu hyvin tarkasti. Joissakin pumpuissa on annoslaskuri.
•   Pumppuinsuliinina on pikainsuliini (Apidra, Humalog, NovoRapid).
•   Perus- ja ateriainsuliinin vrk-määrien suhde on usein aluksi 50/50%, yksilöiden välisiä eroja esiintyy.

•   Pumppuhoidon etu on siis tarkempi ja oikeampi perusinsuliiniprofiili ympäri vuorokauden, tämä löytyy yksilökohtaisesti kokeilemalla.
•   Pumpun basaalia voi tilapäisesti alentaa esim. liikunnan ajaksi.
•   Ateriainsuliini voidaan annostella tarkemmin ja helpommin. Samoin korjausannokset.
•   Pumpun käyttö vaatii huolellisuutta ja halua paneutua asiaan.
•   Pumpun käyttö vaatii varmistukseksi myös insuliinikynä- ja perusinsuliinivalmiuden. Toimintahäiriöt ovat kuitenkin harvinaisia ja tukipalvelu on aika nopeaa.
•   Pumppuhoito on kalliimpaa, mutta tuottaa (lähes) aina paremman tuloksen
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: äskoo - Joulukuu 03, 2010, 21:36:16 ip
Minäkin laitan lusikkani tähän soppaan, jossa me kaikki ollaan hoitomuodosta riippumatta. Ihmiset ja taudit on erilaisia ja yhdelle sopii paremmin joku hoitomuoto, mikä ei toiselle sovi. Pumppuhoito sopii erityisen hyvin motivoituneelle ja sellaiselle, jolla insuliinintarve vaihtelee kovasti vuorokauden/kuukauden mittaan. Pumppuhoidolla pyritään mahdollisimman paljon ihmiskehon omaa toimintaa jäljittelevään hoitoon ja juuri siksi niitä jaetaan varsinkin lapsille ja nuorille, että mahdollisimman hyvin ennaltaehkäistäisiin lisäsairauksia ja säästettäisiin yhteiskunnan varoja niiden hoitoon, joilla jo on lisäsairauksia. Esim. yksi valtimotapahtumia korjaava kirurginen leikkaus voi maksaa kymmen-/satakertaisesti pumppuhoidon kustannukset.

Minä onnekas sain pumpun pyytämättä 54-vuotiaana, kun insuliinintarpeeni vaihteli niin paljon, että pitkävaikutteista olisis pitänyt pistää väh. 4 kertaa vuorokaudessa. Se oli minun d-lääkärini, joka sanoi, ettei diabeetikon elämän tarvitse olla niin vaivalloista, kun kerta parempiakin välineitä on.

Ei kai meidän kannata keskenämme riidellä siitä, mikä on oikea hoitotapa, kun kaikki ollaan ihan samassa sopassa ja terveyspuolen säästökuurit koskettavat meitä kaikkia.  :(

Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 03, 2010, 22:02:21 ip
Ei kai meidän kannata keskenämme riidellä siitä, mikä on oikea hoitotapa, kun kaikki ollaan ihan samassa sopassa ja terveyspuolen säästökuurit koskettavat meitä kaikkia.  :(

Tätä minäkin yritin omassa viestissäni tarkoittaa.  :)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Joulukuu 03, 2010, 23:10:59 ip
Joo, tässä on vissiin vähän kyse sairauden hoidosta ja harrastuksen hoidosta. Joskus vaan toinen syö toista, ihan kumminpäin ajatellen vaan ;D Jokainen päättää itse kumpi on tärkeämpää ;)
Antsu!! Vaadin perusteluja miksi tässä nyt muka toinen syö toista.
Ei kumpikaan syö kumpaakaan, vaan minä syön joka ilta proteiineja, ja joka aamu näitä sokerin heittelyjä Ei ole. Joten tuskin se proteiini siinä se pahis nyt on. Ja kun se on joka ilta sama määrä, niin äkkiseltään luulis että ne heittelytkin ois joka aamu samanlaisia. Mulle diabeteksen hoito on Tietysti tärkeämpää, mutta kun en näe proteiinien välttelyssä ratkaisua ongelmaan, niin en sitä tee. Sitäpaitsi pumpun tuomiin hyötyihin suhteutettuna nämä aamuheittelyt on niin pieni riesa, että vaikka iltaproteiinin lopettaminen ratkaisisi ongelman, en sitä tekisi. Koska aamuheittelyt ei todellakaan ole hyvän hobiksen esteenä. Saan ne ahkeralla mittaamisella kiinni niin äkkiä, että ne ei ehdi vaikuttaa mihinkään.

Se taitaa olla niin että kivitatti ei ymmärrä minun kirjoittamaa.
Äärettömän kovista kivuista alaraajoissa sinulla ei kait ole mitään käsitystä.

Insuliinipunput ovat kalliita ja ihme ja kumma onkin se että pumppujen käyttäjistä monet ovat nuoria ja hyväkuntoisia, jotka hoidon hyvin saisivat toteutettua opettelemalla moinipistoshoidon pistoksilla.

Minä oletan että sinäkin opit hoidon niksit ja hoitosi saat rutiiniksi taustalle niin silloin elämä hymyilee.
Hei Viljo. Sen verran mun on pakko sanoa, että en todella aina ymmärrä kirjoittamaasi, mutta ei meidän sotasille sen tähden tarvi ryhtyä.
Enkä myöskään tiedä mitään kipeistä jaloista, mutta mielestäni minun ei tarvikaan...

Pumput on kalliita, ja onneksi niitä annetaan meille Vielä hyväkuntoisille nuorille, jotta meistä Ei Edes Tule vanhana huonokuntoisia. Mutta minä EN SAA TOTEUTETTUA hyvää hoitoa insuliinikynillä. Olen kokeillut sitä kuusi vuotta, ja se ei onnistunut. Kerran HbA1c oli 7,2 mutta se vaati niin kovaa työtä, että sitä ei jaksanut kahta kuukautta pidempään. Ja mun yöhypot oli niin pahoja, että ihmettelen etten joutunu kertaakaan tajuttomaksi. Joten mun mielestä mun pumpun käyttö on Täysin oikeutettua.
Nyt mulla on hoito hanskassa ja nämä satunnaiset aamupalan jälkeiset korkeat on mun hoidon ainoa kompastuskivi. Niin et sinä voi väittää ettenkö minä tästä taudista mitään ymmärrä!

Loppuviestiisi en kommentoi ettei mene ihan asiattomaksi. ;) Puhut sinä Viljo asiaakin, eikä minulla ole sua kohtaan mitään ennakkoluuloja. Ollaan kavereita jookos? :-*

Kyllä ihmetyttää, miksi niitä lihaksia pitää kasvattaa ??? Siis, sopusuhtainen nuori nainen. No, ehkä minä olen liian vanha tämmöistä ymmärtämään.
Friita!! :D :D Se on harrastus siinä missä muutkin. Ja miksi mun pitäisi tyytyä olemaan heikko ja pläski, kun voin tehdä itestäni vahvan ja lihaksikkaan? Mä nyt vaan satun tykkäämään olla ennemmin fit kuin fat. Ja koska kerran voi vaikuttaa ite, niin miksi jättäisin tilaisuuden käyttämättä?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: emonen - Joulukuu 03, 2010, 23:14:30 ip
Ei kai meidän kannata keskenämme riidellä siitä, mikä on oikea hoitotapa, kun kaikki ollaan ihan samassa sopassa ja terveyspuolen säästökuurit koskettavat meitä kaikkia.  :(

Tätä minäkin yritin omassa viestissäni tarkoittaa.  :)

Tästä olen täydellisen samaa mieltä.

Meillä saatiin pumppu lapselle, kun rajuja hypoja ei saatu pistoshoidolla kuriin. Tiukoilla mennään edelleen, vuoristorata jatkuu... Mutta kotikunta on varmasti säästänyt rahaa, kun sairaalaan ei enää toistaiseksi (pumppu ollut vuoden) ole jouduttu hypojen takia. Yksikin osastovuorokausi maksaa aika paljon... Inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan...
Ollaan puhki, ihan, vaan ei vaihdettaisi pois... Lapsen elämä on parempaa, siinä vanhempien valvominen (yhä kaikesta huolimatta) on aika vähän...
Rauhaa toivoen
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 03, 2010, 23:26:41 ip
Kiitoksia kolleekat erinomaisesta vertaistuesta.
Kiitos myös kivitatille.

Kritiikki se piristää ja elävöittää näitä keskusteluja.
Paljon saamme täältä hoitoomme sellasta jaksamista kun ei täysin tunne yksin olevansa kipujensa kanssa.

Hoitomenetelmät kehittyvät ja onhan sitä Suomessakin onnistuneet haima siirrossakin.
Sitähän me monet toivomme mutta mitenkähän se homma Suomessa etenee kun kustannuksia karsivat terveyden hoidossa.

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Joulukuu 04, 2010, 00:07:40 ap
Heitä Viljo high five. :) Tähän tyyliin! http://www.innocentenglish.com/funny-pics/lolcats/high-five-kitty.jpg

Kyllä se vaan on niin että täällä porukka täydentää toisiaan. Ja kaikki puhuu enimmäkseen asiaa. Joskin minä saatan joskus vähän lipsua... ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 04, 2010, 08:54:08 ap
Joo, tässä on vissiin vähän kyse sairauden hoidosta ja harrastuksen hoidosta. Joskus vaan toinen syö toista, ihan kumminpäin ajatellen vaan ;D Jokainen päättää itse kumpi on tärkeämpää ;)
Antsu!! Vaadin perusteluja miksi tässä nyt muka toinen syö toista.
Ei kumpikaan syö kumpaakaan, vaan minä syön joka ilta proteiineja, ja joka aamu näitä sokerin heittelyjä Ei ole. Joten tuskin se proteiini siinä se pahis nyt on. Ja kun se on joka ilta sama määrä, niin äkkiseltään luulis että ne heittelytkin ois joka aamu samanlaisia. Mulle diabeteksen hoito on Tietysti tärkeämpää, mutta kun en näe proteiinien välttelyssä ratkaisua ongelmaan, niin en sitä tee. Sitäpaitsi pumpun tuomiin hyötyihin suhteutettuna nämä aamuheittelyt on niin pieni riesa, että vaikka iltaproteiinin lopettaminen ratkaisisi ongelman, en sitä tekisi. Koska aamuheittelyt ei todellakaan ole hyvän hobiksen esteenä. Saan ne ahkeralla mittaamisella kiinni niin äkkiä, että ne ei ehdi vaikuttaa mihinkään.


No tarkoitin vaan sitä, että sinä taisit aloittaa tän keskustelun aamusokereista ja niiden ongelmista ja toivoa vinkkejä. Sitten joihinkin vinkkeihin vaan totesit, että EI KOSKAAN. Minä ymmärsin, että syynä tuohon oli harrastut, kasvatat lihaksia ;D ::) Mä vaan yritin huonolla menestyksellä vähän huumorilla höystäen tarttua tuohon sun ehdottomuuteen (siis tuokin tuo esille sun ehdottomuutta, että vaihtoehto ois iltaproteiinien LOPETTAMINEN), hei hoi, on olemassa se keskikeikin. Eli rauha maassa, jookos (etenkin näin joulun edellä ;)).

Ja eihän sulla tosiaan mitään hurjia heittelyjä edes taida olla, sellasta pientä vaan, josta mä sanoisin sen olevan ihan normaalia tekijän X aiheuttamaa. Koneita kun me ei olla.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Joulukuu 04, 2010, 10:44:09 ap
No ainoa Ei Koskaan on oikeastaan nuo proteiinit. Niistä en luovu. Ne kun ei kuulemma munuaisiakaan haittaa, niin kauan kun ne vielä täysillä pelittää. (ja jos niuhotetaan, niin iltaprotskuissa ei oo kultaista keskitietä.)

Mutta siinä oot kyllä ihan oikeassa, että oon monesti aika ehdoton. ::) Mut en mä arkiasioissa oo... Arjessa pitää tehä kompromisseja. Auttaapa taas selitellä. :D :D

Enkä minäkään pahalla sanonut, vaikka tuossa ei yhtään hymiötä näköjään ollutkaan.. :D

En kyllä tykkää yhtään tosta Herra Äxästä. Se pilaa aina kaiken. :D Ei nuita heittelyjä tosiaan oo ku kerran-pari viikossa, mutta helpottais vaan hommaa jos ei tarttis aina aamupala jälkeen olla niin skarppina mittailemassa. Mut mäkin vähän luulen että tää on asia johon ei vaan löydy ratkaisua, vaikka kuinka ettis. Tietty se, että söis porkkanaa ja makais sohvalla vois olla yks ratkaisu, mutta sen järkevyydestä voi olla montaa mieltä.

Semmosen outouden oon kans huomannu, että jos syö lounaalla enemmän hiilareita ku 30g, niin tarttee enemmän inskaa per 10ghh. Onko tää kellekään muulle tuttua? Liekö saman tyyppistä "resistenssiä" kuin mitä korkeilla sokereilla usein ilmenee?
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RiMa - Joulukuu 04, 2010, 18:33:46 ip
Semmosen outouden oon kans huomannu, että jos syö lounaalla enemmän hiilareita ku 30g, niin tarttee enemmän inskaa per 10ghh. Onko tää kellekään muulle tuttua? Liekö saman tyyppistä "resistenssiä" kuin mitä korkeilla sokereilla usein ilmenee?

Minulla on sama "vika". Eli lounaalle tarvitsen 2-3 yksikköä insuliinia per 10 ghh. SItä en tiedä mistä se johtuu, ehkä insuliinin tarve on tuolloin minulla suurempi kuin muuhun aikaan. Ehkä tälle ilmiölle on myös jokin "oikea termi". Mutta hyvin pärjää sokereitten kanssa, kun muistaa huomioida lounasaikaan erilaisen insuliinin tarpeen.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 04, 2010, 19:04:01 ip
Mulla ei ole missään tilanteessa tuollasita suhdetta, oikeastaan maksimi on 1,5ky/10gHH ja yleensä ollaan jossain 1,3ky/10gHH paikkeilla, tämä siis aamiaisella. Normi on suunnilleen 0,8-1ky/10gHH.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 04, 2010, 19:35:52 ip
Mulla ei ole missään tilanteessa tuollasita suhdetta, oikeastaan maksimi on 1,5ky/10gHH ja yleensä ollaan jossain 1,3ky/10gHH paikkeilla, tämä siis aamiaisella. Normi on suunnilleen 0,8-1ky/10gHH.

Aika yksilöllisiä olemme tässäkin suhteessa.

Mulla meni kesällä 0,3 yks/10 ghh (paljon liikuntaa)
nyt menee noin 0,5 yks/10 ghh

Bolussumma noin 40% vrkn kokonaisannoksesta. Enkä ole vhh-ihmisiä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Viljo - Joulukuu 04, 2010, 19:46:36 ip
Jotenkin minusta vähän tuntuu siltä että monetkaan ei taida tajuta sitä että kyllä ne rasvat ja proteenitkin tarttee insuliinia.

Insuliinin tarve muodostuu siis kropan painon ja kropan tarvitseman ravinnon määrän perusteella.

Siinä se lyhykäisyydessä on.

Viljo
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 04, 2010, 20:11:04 ip
Jotenkin minusta vähän tuntuu siltä että monetkaan ei taida tajuta sitä että kyllä ne rasvat ja proteenitkin tarttee insuliinia.

Insuliinin tarve muodostuu siis kropan painon ja kropan tarvitseman ravinnon määrän perusteella.

Siinä se lyhykäisyydessä on.

Viljo

No minä en ainakaan tarvi insuliinia rasvoille (pelkästä rasvasta ei ole kokemusta, koska eipä ole koskaan tullut vain rasvaa syötyä. Rasvat vaan sattuvat hidastamaan kyseisen aterian hiilareiden imeytymisnopeutta reilusti. Siis mulla sama ateriainskamäärä riittää, mutta se pitää vaan laittaa todella isolla hidastuksella (onneksi pumpussa on juuri tuota varten omat toimintonsa), jos rasvaa on reilusti. Se on minulla tuon gastropareesin (taustalla autonominen neuropatia) ilmentymämuoto, joten tiedän vaan omalta kohdaltani tuon jutun.

Protskut onkin sitten eri asia.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 04, 2010, 20:21:27 ip
Mulla ei ole missään tilanteessa tuollasita suhdetta, oikeastaan maksimi on 1,5ky/10gHH ja yleensä ollaan jossain 1,3ky/10gHH paikkeilla, tämä siis aamiaisella. Normi on suunnilleen 0,8-1ky/10gHH.

Aika yksilöllisiä olemme tässäkin suhteessa.

Mulla meni kesällä 0,3 yks/10 ghh (paljon liikuntaa)
nyt menee noin 0,5 yks/10 ghh

Bolussumma noin 40% vrkn kokonaisannoksesta. Enkä ole vhh-ihmisiä.

Ja mullahan tuo bolussumma on paljon suurempi eli olen siis bolusvetoinen :) Bolukset ovat noin 70% (jopa vähän yli) vuorokauden kokonaisinkamäärästä. Tässä tosiaan taas näkyvät nämä suuret yksilölliset erot. Ja joku voi sanoa, että mulla on basaali liian pieni, no eipä ole, koska se riittää hyvin hoitamaan tasapainon, vaikka ateria jäisi välistä. Sen mukaan se on jopa säädetty.

Kokonaisinskamäärä on tällä hetkellä 0,46ky/1kg vuorokaudessa ja kesällä vähän vähemmän (noin 0,40ky/kg/vrk), ei niinkään liikunnan kuin ilmeisesti lämpimän sään johdosta. Jotenkin keho vaan tuntuu käyvän helteillä suuremmilla kierroksilla ja kuluttaa enemmän...
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RiMa - Joulukuu 04, 2010, 20:36:41 ip
kyllä ne rasvat ja proteenitkin tarttee insuliinia.

Minulla runsas proteiini nostaa verensokeria viiveellä. Ja kyllähän proteiinille insuliinia tarvitaan, minä ainakin. Tämän takia syön ns. "virallisterveellisesti", tällä ruualla onnistun pitämään sokerit hyvällä tasolla. Ja tästähän sitten saa olla mitä mieltä haluaa ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: kivitatti - Joulukuu 04, 2010, 21:45:54 ip
Mulla perusinskaa menee 0,38ky/kg. Basaali/bolus -suhde vaihtelee 70/30 - 50/50. Riippuu vähän päivästä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 04, 2010, 21:58:07 ip
Täällä menee perusinskaa 0,15 ky/kg ja suhde basaali/bolus suurin piirtein 50/50 tällä hetkellä ja viime päivinä sokrut olleet melkoisen hyvät noilla määrillä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 05, 2010, 09:57:11 ap
kyllä ne rasvat ja proteenitkin tarttee insuliinia.
Minulla runsas proteiini nostaa verensokeria viiveellä. Ja kyllähän proteiinille insuliinia tarvitaan, minä ainakin. Tämän takia syön ns. "virallisterveellisesti", tällä ruualla onnistun pitämään sokerit hyvällä tasolla. Ja tästähän sitten saa olla mitä mieltä haluaa ;)

Minulla tuo basaali/bolus-suhde on keskimäärin 60/40 %
Mielestäni tuo basaalin suurempi osuus kattaa osaltaan proteiinien ja rasvan hidasta vs-vaikutusta.
Olen aika tarkoin noudattanut tuota "virallisterveellistä" ruoka-ainesjakautumaa. Bolusten laskenta/arviointi on niin paljon helpompaa, jos hh-osuus on tuon suosituksen luokkaa.

Kokonaisinskatarve näyttää olevan keskimäärin noin 0,3 yks/kg, (20 yks / 60 kg) joten mistään "inskalla mässäilystä" ei ole kysymys.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 05, 2010, 10:26:42 ap
Minulla tuo basaali/bolus-suhde on keskimäärin 60/40 %
Mielestäni tuo basaalin suurempi osuus kattaa osaltaan proteiinien ja rasvan hidasta vs-vaikutusta.
Olen aika tarkoin noudattanut tuota "virallisterveellistä" ruoka-ainesjakautumaa. Bolusten laskenta/arviointi on niin paljon helpompaa, jos hh-osuus on tuon suosituksen luokkaa.

Kokonaisinskatarve näyttää olevan keskimäärin noin 0,3 yks/kg, (20 yks / 60 kg) joten mistään "inskalla mässäilystä" ei ole kysymys.

Mä taidan olla melkoinen kummajainen alhaisine basaalisuhteineni, siis basaalia vain nafti 30% vuorokauden kokonaisinskamäärästä. Mistähän muuten voisi johtua noin pieni perusinskan tarve? Enkä mä mikään hh-mässäilijä ole eli ihan "virallisterveellisissä" rajoissa menen. Aiemmin olin lähempänä sitä alarajaa (40%) ja nyt on ehkä vähän osuus noussut, muttei se vieläkään ole siellä ylärajoissa.

Tuo pieni basaalin osuus sitten kyllä näkyykin noiden rasvojen ja protskujen hitaasta vaikutuksesta. Joutuu katsomaan tarkasti millaisia suurennoksia tarvii esim. ison rasva-pläjäytyksen kanssa. Viime yönä sen taas ainakin osittain koin (toki matala ilta-arvokin saattoi olla taustalla - se taas johtui juuri rasvasta ;)). meni peräti 5h yöllä bolus tuplattuna. Mä tosin uskon, että se oli ennemminkin niiden matalaan tarvitsemieni nopeiden hiilareiden käsittelyyn, kuin itse rasvan käsittelyyn, siis rasva vaan ei antanut noille hiilareille mahdollisuutta imeytyä kuin erittäin hidastetusti pitkällä ajalla. Ja tämän päättelen siitä, että pelkästään hiilareiden suhteen laskettu pikainskamäärä ei siis ollut yhtään nromaalia korkeampi, määrässä ei siis tuntunut olevan mitään "rasva-ylimäärää".

Ja tosiaan vaikka keskimäärin olen suosituksissa, niin yksittäiset päivät eroavat kovinkin toisistaan, lähinnä hiilareiden, rasvojen ja kokonaisenergiamäärien suhteen. Ja se kyllä tekee annosteluun omat mutkansa, mutta kun tarpeeksi kauan on harjoitellut tätä "joustavaa ateriointia", niin itse tunun saavani siitä tosi paljon normaaliin elämääni sitä aina kaipaamaani joustoa ja mielihyvää sen myötä. Mä voin olla monissa jutuissa aika "kaavoihin kangistunut", mutta yhdessä en ole, se on päivän aikataulut ja ruokailut ::) :-[
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 05, 2010, 10:49:53 ap
Mä taidan olla melkoinen kummajainen alhaisine basaalisuhteineni, siis basaalia vain nafti 30% vuorokauden kokonaisinskamäärästä. Mistähän muuten voisi johtua noin pieni perusinskan tarve? Enkä mä mikään hh-mässäilijä ole eli ihan "virallisterveellisissä" rajoissa menen. Aiemmin olin lähempänä sitä alarajaa (40%) ja nyt on ehkä vähän osuus noussut, muttei se vieläkään ole siellä ylärajoissa.


Ja nyt vastaankin itse omaan kysymykseeni.

Siis kyllähän minulle on selitetty, että pieni basaalimäärä (siis suhteessa boluksiin) johtuu (ainakin osittain) nefropatiasta. Se kun edetessään vähentää insuliinin tarvetta ja tarpeen v'äheneminen näkyy parhaiten juuri basaalin kohdalla.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 05, 2010, 11:16:13 ap
Toi bolus/basaalisuhde on aika näennäinen ainakin omalla kohdallani.
Teetin jo monipistosaikanani eräällä matematiikkavirtuoosilla käyrät perus-ja ateriaunskojen vaikutusprofiiileista, ja ne kertoivat aika selvästi, että jos syö säännöllisesti 4...5 h välein ja bolustaa silloin, niin bolusinskojen hännät lähes tuplaavat bolusten välisen basaalin. minulla kun tuo NR häntii tehollisen noin 3 h jälkeen vielä toiset 3 h.

Tosin puhtaalla basaalitestillä sain silti kuvan siitä, että pelkkä basaali olisi aivan kohdillaan. Tuo bolusten häntiminen jää välipalojen alle piiloon, niitä kun tulee napsittua säännöllisen epäsäännöllisesti aterioiden välillä.

Ja liikuntasessiot tietenkin sotkevat kaikki muut teoriat. Ja päivät ovat muutenkin erilaisia.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 05, 2010, 11:33:26 ap
Mä en ole oikein koskaan pahemmin uskonut mihinkään "matemaattisiin" kaavoihin näissä inskajutuissa. Kun tosiaan tämä kehon fysiologia heittelee niin paljon henkilöstä toiseen. Vain oma kokemus on ollut mulla taustalla, kun olen näitä juttuja omalla kohdallani tutkaillut. On siis ihan liikaa niitä vaiohtelevia tekijöitä.

Mä en nimittäin pysty/osaa mitenkään määrittelemään niitä tekijöitä x, y, z,... niihin kaavoihin niin tarkasti, että jotain apuja niistä olisi. Ja kait se on kiinni paljolti siitä, että en edes halua niin kurinalaista elämää elää. Eli sama syy, miksi monet muutkin "autuaaksi tekevät" opit jätän suosiolla muille sovellettaviksi ;D

Mä nimittäin etunenässä elän elämää, en diabetesta ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 05, 2010, 11:35:41 ap
Mullehan lääkäri on toistuvasti suositellut sellaista, että 90%basaalia/10%bolusta (jopa 95/5), vaikka omasta mielestäni sellainen ei toimi lainkaan ja se aiheuttaa usein syömistä pelkkien basaalien takia ja aiheuttaa myös älyttömiä heittelyjä verensokereihin. Itse pidän tätä n 50/50 paljon parempana ja sitä varmaan joudun taas puolustamaan seuraavan lääkärikäynnin yhteydessä, joka on aika kohta.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 05, 2010, 11:43:42 ap
Mullehan lääkäri on toistuvasti suositellut sellaista, että 90%basaalia/10%bolusta (jopa 95/5), vaikka omasta mielestäni sellainen ei toimi lainkaan ja se aiheuttaa usein syömistä pelkkien basaalien takia ja aiheuttaa myös älyttömiä heittelyjä verensokereihin. Itse pidän tätä n 50/50 paljon parempana ja sitä varmaan joudun taas puolustamaan seuraavan lääkärikäynnin yhteydessä, joka on aika kohta.

No kait se on niin, että lääkärit ehdottaa vaikka mitä, jotta saataisiin se hobis sinne ns. hyviin arvoihin tai edes lähelle niitä. Eikös se vähän niin ole, että kaikki keinot on sallittuja "sodassa ja rauhassa" ;) Mä luulen, että niin kauan kuin sun hobis pysyttelee yläilmoissa, saat luvan tottua niihin ehdotuksiinl laidasta laitaan - valitettavasti ::) :P Ei muuta kuin etukäteen jo hyvät selitykset valmiiksi, siis miksi ei.

Kun itselläni ehdotettiin basaalin tiputusta vielä paljon nykyisestäkin, niin tein parin viikon testin ja näytin sitten miten kävi ja sitten näytin korkeiden arvojen korjailuihin menneet bolukset... Eipä ole sen jälkeen enää moisia määriä ehdoteltu, ei ole oikeastaan ehdoteltu mitään. On vaan kyselty millanen basaaliprofiili nyt on menossa ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 05, 2010, 12:00:29 ip
Joo, mulla vaan laski hobis aika tuntuvasti (kolme pykälää, siis ei kymmenespykälää vaan kolme prosenttipykälää), kun vähensin tuntuvasti basaaleja eli juuri korkeat basaalit mielestäni aiheutti korkean hobiksen. Mutta kun hobiksen tuntuva lasku tapahtui toimittuani lääkärin ohjeita vastaan, niin se on "väärin sammutettu"  ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 05, 2010, 12:26:49 ip
No toi on kyllä kumma, jos olet jo päässyt edes sinne "välttäviin" hobiksiin. Hyväksihän sanotaan monessa hoitopuolen ohjeessa <7,5% ja sitten jos on >8,5% pitäis miettiä mitä nyt eli jotain pitäisi vielä löytyä tehtäväksi...

Mä vaan tarkoitin tuota, että jos ei olla siellä ainakin kohtuullisissa arvoissa, niin taitaa olla hoitopuolen vähän pakko yrittää jotain keinoja löytää. Luulen, että jos pääsisit tuonne (jopa) alle 7,5%:n arvoihin, niin eipä ois hoitotaholla paljoa syitä urputtaa tavoista, joilla sinne olet päässyt ;)

Mutta tosi hienostihan sä olet saanutkin alaspäin. Muistathan aina muistuttaa hoitopuolta tuosta saavutuksestasi ja miten se on tullut ;) Mä olen kait niin tomerasti aina esittänyt omat argumenttini, että kontrollivälikin piteni vuoteen. Eli sehän siinä voi olla sitten haittana/etuna - miten sen nyt ottaa ;)

No tää meni nyt vähän sunnuntai-höpötykseksi, mutta menköön :o
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Ann - Joulukuu 05, 2010, 13:46:44 ip
Mä taidan olla melkoinen kummajainen alhaisine basaalisuhteineni, siis basaalia vain nafti 30% vuorokauden kokonaisinskamäärästä. Mistähän muuten voisi johtua noin pieni perusinskan tarve?
^Meillä lapsella on myös suhde ollut kokoajan bolusvoittoinen sekä kynäaikana, että nyt pumpun kanssa basaalia 30% bolusta 70%. Varmaksi en tiedä miksi suhde noin, mutta kynäaikaan hypojen riski suureni jos perusinskan määrää lisättiin ja sama ilmeisesti pumppuhoidollakin.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: äskoo - Joulukuu 05, 2010, 14:54:06 ip
Vähän OT, mutta kun matematiikasta kerran puhuttiin. Muistaako kukaan sitä kaavaa, jolla laskettiin niitä henkilökohtaisia lukuja eli paljonko insuliinia tarvitaan per/kilo/hiilarigramma(?) ja kuinka paljon yksi yksikkö laskee verensokeria? Minulla on se kaava jossain kotikoneella, muttei kannettavalla täällä mökillä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: E O J - Joulukuu 06, 2010, 10:57:53 ap
^Meillä lapsella on myös suhde ollut kokoajan bolusvoittoinen sekä kynäaikana, että nyt pumpun kanssa basaalia 30% bolusta 70%. Varmaksi en tiedä miksi suhde noin, mutta kynäaikaan hypojen riski suureni jos perusinskan määrää lisättiin ja sama ilmeisesti pumppuhoidollakin.

Tuo perusinsuliinin (tai: basaalin) ja ateriatuikkausten (tai: bolusten) vuorokausittaisten kokonaisannosten suhde on todella niiiiiiiiiiiiiiiiii-in yksilöllinen juttu, että hirvittää. Minulla itselläni tuo suhde on tällä hetkellä suurinpiirtein seuraava: 30% perusinsuliinia, 70% pikainsuliinia, mutta tunsin diabeetikon, jolla tuo suhde oli täsmälleen käänteinen: 70% perusinsuliinia, 30% pikainsuliinia. Ja molemmissa tapauksissa saavutettiin ihan hyvä vs-tasapaino  ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 06, 2010, 11:28:01 ap
Vähän OT, mutta kun matematiikasta kerran puhuttiin. Muistaako kukaan sitä kaavaa, jolla laskettiin niitä henkilökohtaisia lukuja eli paljonko insuliinia tarvitaan per/kilo/hiilarigramma(?) ja kuinka paljon yksi yksikkö laskee verensokeria? Minulla on se kaava jossain kotikoneella, muttei kannettavalla täällä mökillä.

Sain tapsalta joskus joten laitan sen sinulle yksityisviestinä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 06, 2010, 11:29:59 ap
^Meillä lapsella on myös suhde ollut kokoajan bolusvoittoinen sekä kynäaikana, että nyt pumpun kanssa basaalia 30% bolusta 70%. Varmaksi en tiedä miksi suhde noin, mutta kynäaikaan hypojen riski suureni jos perusinskan määrää lisättiin ja sama ilmeisesti pumppuhoidollakin.

Tuo perusinsuliinin (tai: basaalin) ja ateriatuikkausten (tai: bolusten) vuorokausittaisten kokonaisannosten suhde on todella niiiiiiiiiiiiiiiiii-in yksilöllinen juttu, että hirvittää. Minulla itselläni tuo suhde on tällä hetkellä suurinpiirtein seuraava: 30% perusinsuliinia, 70% pikainsuliinia, mutta tunsin diabeetikon, jolla tuo suhde oli täsmälleen käänteinen: 70% perusinsuliinia, 30% pikainsuliinia. Ja molemmissa tapauksissa saavutettiin ihan hyvä vs-tasapaino  ;D

Hoitotuloksen (=HbA1c) kannalta on yhdentekevää, onko bolus/basaalisuhde bolusvoittoinen vai basaalivoittoinen. Ja kuten edellä vihjailin jo, niin bolusten hännät peittävät pientä basaalin vajausta ja myös päinvastoin, suurehko basaali korvaa bolusten puutteita.
Ratkaisevinta on insuliinin kokonaismäärä suhteessa sokeristuviin ruoka-aineisiin vrk:ssa (kenties jopa pitemmälläkin aikajaksolla).

Koko kysymys on (bolusten, aterioiden, liikunnan tms.) ajoitusjuttu. Ja sitä sitten elimistömme tasoittaa tai sotkee vaikeasti hallittavalla tavalla.
On ilmeistä, että bolusvoittoinen inskasuhde on eduksi, jos päivät ja ateria-ajat ovat kovin vaihtelevia. Tämäkin voi silti olla tapauskohtaista.

Juuri tässä se yksilöllisyys nostaa päätään. Liikunta, stressitilat, imeytymisvaihtelut, vasta-aineisiin sitoutuminen, ruoka-aineiden imeytyminen ja niiden laatu ja kenties muutkin vaikeasti tunnistettavat tekijät sotkevat säännönmukaisuuksia.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 06, 2010, 11:33:23 ap
Minä en edes tiedä, miten tuo suhde perusinskan ja lisäinskan välillä lasketaan..?  ::)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: tapsa - Joulukuu 06, 2010, 11:38:00 ap
Minä en edes tiedä, miten tuo suhde perusinskan ja lisäinskan välillä lasketaan..?  ::)

Eikös pumppu kerro sen suoraan?
Basaali/vrk ja bolusten summa/vrk (saadaan vähentämällä kokonaisannoksesta bassalin osuus.) Lasketaan sitten kummankin summan suhde kokonaisannokseen.
Ainakin mun pumpusta sen näkee suoraan.
Ja voihan sen laskeakin, esim taulukkolaskennan (Excel) avulla.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: E O J - Joulukuu 06, 2010, 11:38:57 ap
Minä en edes tiedä, miten tuo suhde perusinskan ja lisäinskan välillä lasketaan..?  ::)

Kyllä empiirinen titraus sentään tuottaa parhaan tuloksen  ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Hula1 - Joulukuu 06, 2010, 11:41:30 ap
Minä en edes tiedä, miten tuo suhde perusinskan ja lisäinskan välillä lasketaan..?  ::)

Perus prosenttilaskua: lasket yhteen koko vuorokauden insuliinimäärän. Pikainsuliinin osuuden saat, kun jaat pikainsuliinin määrän insuliininkokonaismäärällä. Samalla tavalla saat perusinsuliinin osuuden, kun jaat perusinsuliinin määrän vuorokauden kokonaismäärällä.

Käytät kai pumppua? Ainakin Medtronicin pumppu laskee tuon suhteen valmiiksi. Löytyy pumpun valikosta kohdasta Apuohjelmat -> Vrk-annokset yhteensä -> Haluamasi päivän kohdalla painat Act-nappulaa ja selaat nuolilla alaspäin, niin löydät suhteen. Jos haluat suhteen pitemmältä ajalta, voit käyttää Laske keskiarvo -toimintoa.

Mulla suhde näkyy olevan n. 60 % boluksia ja 40 % basaalia.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Änder - Joulukuu 06, 2010, 11:46:06 ap
Minä en edes tiedä, miten tuo suhde perusinskan ja lisäinskan välillä lasketaan..?  ::)


Veossa löytyy Apuohjelmat --> vrk-annokset yht. Sieltä voi sit valita kuinka monen vuorokauden keskiarvon haluaa, tai katsoa jokaista päivää erikseen. ACT painikkeella näkee vielä esim. verensokerien keskiarvon (jos on link-mittarilla mitannut tai manuaalisesti näppäillyt) ja sensoria käyttäessä myös sensoritilastot.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 06, 2010, 12:02:07 ip
Koko kysymys on (bolusten, aterioiden, liikunnan tms.) ajoitusjuttu. Ja sitä sitten elimistömme tasoittaa tai sotkee vaikeasti hallittavalla tavalla.
On ilmeistä, että bolusvoittoinen inskasuhde on eduksi, jos päivät ja ateria-ajat ovat kovin vaihtelevia. Tämäkin voi silti olla tapauskohtaista.

Juuri tässä se yksilöllisyys nostaa päätään. Liikunta, stressitilat, imeytymisvaihtelut, vasta-aineisiin sitoutuminen, ruoka-aineiden imeytyminen ja niiden laatu ja kenties muutkin vaikeasti tunnistettavat tekijät sotkevat säännönmukaisuuksia.

Esim. minulla kun ruoan (siis yhden aterian kokonaan) siirtyminen mahalaukusta ohutsuoleen kestää noin kolme tuntia (normaalia ois noin 2h suunnilleen), niin mulla esim. bolusten vaikutusta tarvitaan pitkään, siis mielestäni bolusten hännät eivät korvaa pientä basaalia vaan huolehtivat niistä viimeisistä hiilareiden imeytymisistä (jotka siis tapahtuvat vasta ohutsuolen puolella lopullisesti).

Toisin sanoen minulla taitaa aina päiväsaikaan olla hiilareiden imeytymistä menossa koko ajan, koska yleensä jotain syön 3-4 tunnin välein (mukana jopa iltapäivän välipala kahvin kera ;)).

Mutta on tää elämä vaan kummallista, yhdellä yhdenlaista ja toisella toisenlaista ::)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Ann - Joulukuu 06, 2010, 12:40:51 ip
^Meillä lapsella on myös suhde ollut kokoajan bolusvoittoinen sekä kynäaikana, että nyt pumpun kanssa basaalia 30% bolusta 70%. Varmaksi en tiedä miksi suhde noin, mutta kynäaikaan hypojen riski suureni jos perusinskan määrää lisättiin ja sama ilmeisesti pumppuhoidollakin.
Hoitotuloksen (=HbA1c) kannalta on yhdentekevää, onko bolus/basaalisuhde bolusvoittoinen vai basaalivoittoinen. Ja kuten edellä vihjailin jo, niin bolusten hännät peittävät pientä basaalin vajausta ja myös päinvastoin, suurehko basaali korvaa bolusten puutteita.
[/quote]

^Jep, näin olin päätellyt :) Kunhan ääneen pohdiskelin, että ainakin lapsen kohdalla hypojen välttämiseksi ja, kun ei syöminen ole niin varmaa, on turvallisempaa pitää perusinsuliinin/basaalin määrä hiukan alakantissa ja paikata sitä ateriainskalla/boluksella.

Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: RAR - Joulukuu 06, 2010, 12:48:35 ip
Minä en edes tiedä, miten tuo suhde perusinskan ja lisäinskan välillä lasketaan..?  ::)

Kyllä empiirinen titraus sentään tuottaa parhaan tuloksen  ;D

 ;D ;D ;D

Nyt kyllä hävettää... Tuon verran sitten olen VEO:n toimintoihin tutustunut.  ::) Kyllähän minä olen noita inska-annoksia katsenut, että kuinka paljon menee päivittäin.
Nyt vasta sitten tiedän, että sillä ACT-painikkeella näkee myös sen, miten jokainen päivä on jakautunut. Mutta mulla on kyllä noissakin hajontaa melkoisesti. Näyttäisi siltä että perusinkaa menee 65-70% ja lisäinskaa siis 30-35%. Mutta toisina päivinä sitten taas 50/50.


Pitäsköhän lueka se manuaali kannesta kanteen... ?  :-[ :-[ ;)
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 06, 2010, 13:15:30 ip
Spiritistä ei tietääkseni näe prosentteja, mutta näkee päivittäisen basaaliannoksen ja sitten kun mulla menee boluksia suurin piirtein saman verran ku basaalia, niin se on sitten se 50/50, toki vähän vaihtelee eri päivinä.
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: Antsu1 - Joulukuu 06, 2010, 13:38:11 ip
Spiritistä ei tietääkseni näe prosentteja, mutta näkee päivittäisen basaaliannoksen ja sitten kun mulla menee boluksia suurin piirtein saman verran ku basaalia, niin se on sitten se 50/50, toki vähän vaihtelee eri päivinä.

Ja kun purkaa pumpun Smart Pixillä, saa puretun jakson prosentteja ja tilastoja... ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: d1-nainen - Joulukuu 06, 2010, 14:13:31 ip
Spiritistä ei tietääkseni näe prosentteja, mutta näkee päivittäisen basaaliannoksen ja sitten kun mulla menee boluksia suurin piirtein saman verran ku basaalia, niin se on sitten se 50/50, toki vähän vaihtelee eri päivinä.

Ja kun purkaa pumpun Smart Pixillä, saa puretun jakson prosentteja ja tilastoja... ;D

Ahaa ;). Mulla saa toistaiseksi olla tietokonehommat ja diabeteksen hoito ihan erikseen, muuten tulee pahaa sotkua  ;D
Otsikko: Vs: Aamujaaa!!
Kirjoitti: E O J - Joulukuu 06, 2010, 15:25:19 ip
Mulla saa toistaiseksi olla tietokonehommat ja diabeteksen hoito ihan erikseen, muuten tulee pahaa sotkua  ;D

;D ;D ;D ;D ;D Tervettä järkeä havaittavissa  ;D  ;D ;D  ;D ;D