Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Lupita - Helmikuu 18, 2010, 18:36:18 ip

Otsikko: Diabeetikoille VHH > välimerellinen
Kirjoitti: Lupita - Helmikuu 18, 2010, 18:36:18 ip
Vähähiilihydraattinen ruokavalio terveellisempi diabeetikoille kuin Välimeren ruokavalio

Israelilainen tutkijaryhmä vertasi kolmea erilaista ruokavalioita ylipainoisilla kakkostyypin diabeetikoilla. Tutkijat jakoivat 259 keski-ikäistä koehenkilöä satunnaisesti noudattamaan joko Amerikan Diabetesliiton (ADA) suosittelemaa ruokavaliota, perinteistä Välimeren ruokavaliota (PV) tai vähähiilihydraattista välimeren ruokavaliota (VHH) 12 kuukauden ajaksi. Koehenkilöiden painoa ja veriarvoja seurattiin.

75 % koehenkilöistä jatkoi kokeen loppuun asti. VHH-ryhmällä paino putosi keskimäärin 10,1 kg, ADA-ryhmällä 7,7 kg ja PV-ryhmällä 7,4 kg. Sokerihemoglobiini (HbA1c) laski VHH-ryhmällä merkittävästi enemmän kuin ADA-ryhmällä. HDL-kolesteroli ("hyvä kolesteroli") nousi vain VHH-ryhmällä. Triglyseridit laskivat PV-ryhmällä 1,5 mmol/l, VHH-ryhmällä 1,3 mmol/l ja ADA-ryhmällä 0,7 mmol/l.

Tutkijoiden yhteenvedon mukaan intensiivinen 12 kuukauden ruokavaliokoe yhteisöllisissä puitteissa paransi tehokkaasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kaikilla ryhmillä. Vain vähähiilihydraattinen välimeren ruokavalio paransi HDL-kolesterolia ja se oli verensokerin hallinnan kannalta parempi kuin muut ruokavaliot.

Tutkimus julkaistiin Diabetes, Obesity and Metabolism -lehdessä.

http://www3.interscience.wiley.com/journal/122604382/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

lähde: http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com...kuin-valimeren/
Otsikko: Re: Diabeetikoille VHH > välimerellinen
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 18, 2010, 22:17:31 ip
Tästä samasta tutkimuksesta keskusteltiin täällä viime vuonna, mutta nyt en löytänyt sitä. Oli puhetta siitäkin, että tulokset kaikissa ryhmissä olivat hyviä ja, että 12 kuukautta jaksaa poikkeuksellistakin dieettiä, mutta Välimeren ruokavalio on se, jonka kanssa olisi helpointa elää loppuelämä.  
Otsikko: Re: Diabeetikoille VHH > välimerellinen
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 19, 2010, 07:27:23 ap
Lainaus:

Tästä samasta tutkimuksesta keskusteltiin täällä viime vuonna
Uusia 2-sokeritautisia, joihin eri ruokavaliot todellakin vaikuttavat on vuoden aikana diagnosoitu 20000-50000 lisää. Tuskin asia on heille tuttua.
1-diabetikoille asia ei ole mitenkään tärkeä ellei ole lihava, 2-sokeritautisille asia on tärkeä vaikkei olisikaan lihava koska ko. ruokavaliot vähentävät veren sokeria. Välimerellinen jonkinverran ja VHH reilusti. 1-diabetikot osaavat vähentää inskaansa ruokavalion mukaan etteivät joudu hypoille. Inskaa käyttävien 2-sokeritautisten on oltava varovaisempia, sokerien väheneminen ruoasta voi jopa lopettaa inskan käytön kokonaan. Tämä ei tietenkään ole mahdollista virallisterveellisti ajateltuna.