Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: Pete² - Helmikuu 12, 2010, 18:29:36 ip

Otsikko: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 12, 2010, 18:29:36 ip
Turun yliopisto, Saska Tuomasjukka, väitöskirja

http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukse...f7?OpenDocument

Tiivistelmä tuosta linkistä:

Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia

Ravinnon sisältämä kova rasva voi vaikuttaa edullisesti joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. FM Saska Tuomasjukan väitöstutkimuksessa todettiin, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä. Aterian jälkeen verestä mitattu runsas rasvapitoisuus on äskettäin todettu tärkeäksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi. Kohonnut verenkierrossa oleva rasvan määrä todennäköisesti edistää sepelvaltimoiden ahtaumien syntyä. Hyvin pitkäketjuiset rasvahapot, joilla on korkea sulamispiste, alensivat plasman rasvapitoisuutta erityisen paljon.

Myös kolesteroli pysyy kurissa

Jo aiemmin on tiedetty, että kaikki kova rasva ei ole haitallista. Esimerkiksi suklaassa ja eläinrasvoissa runsaana esiintyvä tyydyttynyt steariinihappo itse asiassa laskee kolesterolipitoisuuksia. Tuomasjukan väitöskirjassa tehtiin ensimmäistä kertaa yhteenveto ravinnon erilaisten rasvojen vaikutuksista veren rasvapitoisuuksiin. Yli 50 eripituisen tutkimuksen yhteenveto osoitti, että pitoisuudet ovat ylimmillään tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän aterian jälkeen. Hetkellisesti korkeimmat pitoisuudet syntyivät öljyhaposta, jota on runsaasti esimerkiksi oliiviöljyssä ja rypsissä. Nopeasti imeytyvä hiilihydraatti voi edelleen suurentaa huippuarvoja.

Tuloksia ei voi kuitenkaan tulkita siten, että tyydyttymätön rasva olisi epäterveellistä. Vaikutukset muihin riskitekijöihin on myös huomioitava. Steariinihapon kohdalla huolta aiheutti havainto sen taipumuksesta tuottaa verenkiertoon hyvin pieniä rasvahiukkasia, jotka saattavat edistää sydän- ja verisuonitauteja.

Steariinihappo imeytyy hyvin mutta hitaasti

Pitkäketjuisten tyydyttyneiden rasvahappojen edulliset vaikutukset on aiemmin selitetty niiden huonolla imeytymisellä. Tuomasjukan tutkimuksessa mitattiin tämän johdosta erään runsaasti steariinihappoa sisältävän synteettisen rasvan imeytyminen ja havaittiin, että steariinihappo imeytyi normaalisti. Kyseinen tuote on äskettäin hyväksytty EU:ssa vähäenergiseksi rasvakorvikkeeksi, yhtenä perusteena nimenomaan sen sisältämän steariinihapon heikko imeytyminen. Tutkijat esittävätkin tuotteen ravintoarvon uudelleen arviointia.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä elintarvikkeita tai ruokavalioita, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitautien etenemistä. Veren rasvapitoisuus pysyy kurissa, kun ruokavalio sisältää kohtuullisesti rasvaa (35 - 40 prosenttia kaikesta energiasta), josta osa voi olla steariinihappoa, ja runsaasti hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. Erityisesti riskiryhmät kuten lihavuudesta tai 2-tyypin diabeteksestä kärsivät henkilöt voisivat hyötyä tämän kaltaisesta ruokavaliosta.


***

oma kommentti: mitenkäs sitä 2 deetä sitten lääkärin mielestä hoidetaan, KOVATrasvat pois ruokavaliosta, joopa joo
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: rasvis - Helmikuu 13, 2010, 11:55:44 ap
no ainakaan sua ei voi täysin takinkääntäjäksi syyttää,kun sentään uskalsit laittaa tänne tutkimuksen,jossa puhutaan myös oliiviöljyä vastaan ja HITAASTI IMEYTYVIEN hiilareitten puolesta.
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: Maikko - Helmikuu 13, 2010, 22:59:40 ip
Ihmeellistä sitten että sydän- ja verisuonitauteihin kuolleista huomattavan suuri osa juuri näitä kovalla rasvalla mässäilijöitä, joilla on poikkeuksetta myös korkea kolesteroli. Kun työskentelee terveydenhoitoalalla, näkee kaikenlaista minkä varjolla ei tälläsille höpöhöpötutkimuksille paljon korvaansa letkauta. Itse herra Atkinskin kärsi kuollessaan korkeasta kolesterolista ja oli eläessään saanut ainakin yhden sydäninfarktin. Uskomatonta että joku voi edes väittää tuollaista kun kovan rasvan kiistattomat terveyshaitat on jo vuosia olleet tutkijoiden tiedossa. Sydän-ja verisuonitaudit on suomen suurimmat tappajat, joten väitätkö tosissasi tietäväsi ketään niihin kuollutta joka ei olisi syönyt elämässään liikaa kovaa rasvaa ja kärsinyt korkeasta kolesterolista? Minä en.
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 14, 2010, 05:14:03 ap
Lainaus:

 Sydän-ja verisuonitaudit on suomen suurimmat tappajat




Joka johtuu leivästä, puurosta, perunasta ja muista huonoista/nopeista hiilareista. Missään muualla maailmassa ei syödä niinpaljon tuollaista mättöruokaa.

Kaikkein matalin kolesteroli on jollain alkuperäiskansalla jotka kuolevat suomalaisiakin useimmin sydän ja verisuonisairauksii. Kaikkein korkein kolesteroli on sveitsiläisillä jotka kuolevat kaikkein vähiten sydän ja verisuonitauteihin.
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 14, 2010, 13:59:05 ip
Lainaus:

 . Uskomatonta että joku voi edes väittää tuollaista kun kovan rasvan kiistattomat terveyshaitat on jo vuosia olleet tutkijoiden tiedossa. Sydän-ja verisuonitaudit on suomen suurimmat tappajat, joten väitätkö tosissasi tietäväsi ketään niihin kuollutta joka ei olisi syönyt elämässään liikaa kovaa rasvaa ja kärsinyt korkeasta kolesterolista? Minä en.




Tuossa on kyse väitöskirjasta ei minun mielipiteestäni.

Eli suomalaista tuoretta tutkimustiedettä
Otsikko: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 16, 2010, 14:47:54 ip
Laajan tutkimuksen mukaan tyydyttyneet rasvat eivät lisää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin tai sydänkohtaukseen.

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.27725v1

 
Lainaus:

Conclusions: A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat.

 




Paljon keskutelua on mm. seuraavalla palstalla:

http://sundqvist.blogspot.com/2010/01/tyydyttyneet-rasvat-eivat-ole.html
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 16, 2010, 14:56:57 ip
Minuun nuo ainakin pätee, koska suuri osa energiastani tulee pahisrasvoista ja kolesteroliarvot erittäin hyvät ja verisuonet on myös tutkittu ja ovat kuulemma yhtä joustavat ku 2-kymppisillä. Eli jatkan voi, kerman ja suolan käyttöä  
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 16, 2010, 16:00:34 ip
Osiosta toiseen siirron perusteella tämänkään ketjun keskustelu ei ilmeisesti koske mitenkään diabetesta, vaan on paremminkin rinnastettavissa kategoriaan "Tapaamiset, päivän vitsit, juttuseuraa etsivät".  

Aiheeseen. Rasvojen osalta on aivan ilmeisesti tapahtumassa osioiden keskinäinen vaihto ehkä jopa virallisestikin: sallittu <-> kielletty
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: vivianv - Helmikuu 16, 2010, 16:01:38 ip
Miksi tämä ketju on siirretty vapaaseen sanaan? Minä luulin, että kolesterolilla on tärkeä osuus diabeteksien hoidossa?
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: vivianv - Helmikuu 16, 2010, 16:03:16 ip
Oltiinpas Konrad samaan aikaan astialla. Nyt käy epäillyttämään, että Taubesin kirjan arvosteluketju oli liian rankkaa materiaalia, niin että se oli poistettava sen sijaan että sekin olisi siirretty tänne.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 16, 2010, 16:05:56 ip
Jos ne ajatteli sitä vitsiä, ku entinen eukko kertoi, että monityydytetty rasvahappo makaakin olohuoneen sohvalla  
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 16, 2010, 16:19:27 ip
Tietyissä harvoissa asioissa totalitarismi pystyy näyttämään olevansa vielä voimissaan.  

http://www.youtube.com/watch?v=2vZ5unSN72I
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: vivianv - Helmikuu 16, 2010, 16:33:04 ip
Sääntöihin voisi laittaa ihan suoraan ja kakistelematta ne aiheet, joista on vaiettava, koska niistä ei voi puhua.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 16, 2010, 16:46:34 ip
Tuo olisi tärkeätä. Muuten voi tulla se tilanne, että on syytä hakea ennakkopäätöstä ennen tekstin lähettämistä ketjuun.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 16, 2010, 17:35:32 ip
Mulle tämä ketjun aloittajana kelpaa

Kertoohan se että liitto ei itsekään pidä enää rasvojen syönnin rajoittamista (2 ) D:n hoitona vaan jonain muuna.


 
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 16, 2010, 17:43:55 ip
Kuitenkin tämä osio on määritelty: ""Tapaamiset, päivän vitsit, juttuseuraa etsivät"

Mihin näistä uskoisit ylläpidon arvioineen tämän ketjun kuuluvan? Vitsit?    
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 16, 2010, 18:20:07 ip
no joo onhan tämä hieman dissaamista tai miten sen nykynuoriso nyt sanoisikaan, ehkä aihe halutaan "laittaa piiloon hupiosastolle" ettei varsin tiukka ja vanhaa tietoa kumoava tieto vaikuttaisi niin kovin kummoiselta.

   

reaktio kuitenkin kertoo jostain ....
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: vivianv - Helmikuu 16, 2010, 18:48:48 ip
Pitäisiköhän KP:lle avata uusi osio "vaarallinen-, hämmentävä-, VHH- ja rajatieto"?
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Friita - Helmikuu 16, 2010, 19:23:59 ip
Lainaus:

no joo onhan tämä hieman dissaamista tai miten sen nykynuoriso nyt sanoisikaan, ehkä aihe halutaan "laittaa piiloon hupiosastolle" ettei varsin tiukka ja vanhaa tietoa kumoava tieto vaikuttaisi niin kovin kummoiselta.

   

reaktio kuitenkin kertoo jostain ....




Joo, menivaät sitten pilaamaan tämän osion näillä jutuilla
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 19, 2010, 07:55:21 ap
Lainaus:

 kolesterolilla on tärkeä osuus diabeteksien hoidossa




Kolesterolilääkkeet ovat iso busines. Bonukset jäävät joltain saamatta.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Maikko - Helmikuu 20, 2010, 20:32:13 ip
Niin sillähän ei ole mitään väliä että kolesterolilääkkeet pelastavat henkiä.. Tuolla toisella foorumilla oli linkki päijät-hämeläiseen tutkimukseen, jossa linkittyi selvästi korkean kolesterolin yhteys sydäntautikuolleisuuteen. Ja kuten aiemmin jo sanoin, hoitoalalla työskentelyni aikana en ole ikinä nähnyt korkeasta kolesterolista kärsivää,joka ei olisi syönyt runsaasti rasvaa, voita ja kermaa. kolesteroli itsessäänhän on kovaa rasvaa, joten on vaikea ymmärtää miten hiilihydraatit voivat muuttua rasvaksi verenkiertoon. Tietysti ruokavaliota pitää tarkastella kokonaisuutena eikä yksittäisinä osasina. Ja mitä näihin antti heikkilän tilastoihin ja "tutkimuksiin" tulee, ne ovat jo täysin menettäneet uskottavuutensa lääketieteen piirissä. Koko heikkilältä saisi ottaa lääkärinoikeudet pois kokonaan. Kun taas paljon parjattu pekka puska sai pohjois-karjala projektinsa aikana vähennettyä syöpäkuolleisuutta 44%, keuhkosyöpäkuolleisuutta 77% ja ikävakioitu kokonaiskuolleisuus aleni puoleen. Eikä näitä muutoksia tehty voita mussuttamalla. Antti heikkilältä ei tälläisiä merkittäviä meriittejä löydy. Olen tosin siinä samaa mieltä että 2.tyypin diabeetikko saattaa hyötyä hiilareiden vähentämisestä ja suomen diabetesliitto tulee vähän jäljessä ravitsemussuosituksissaan, kun ruotsin diabetesliittokin on jo alkanut suosittelemaan diabeetikoiden ruokavaliossa hiilareiden vähentämistä kokonaisenergian saannista. Mutta tätä tyydyttyneiden rasvojen haitallisuuden vähättelyä en purematta niele nykyisten tutkimustulosten valossa. Yksi tyydyttyneiden rasvojen vaarattomuutta tukeva tutkimus ei riitä asian objektiiviseen tarkasteluun, eikä hiilihydraattien ja kolesterolin yhteyttä ole vielä missään tutkimuksessa todettu. Kymmenen vuoden päästä tiedämme varmasti jo lisää näistäkin asioista. uusia tutkimustuloksia odotellessa.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 22, 2010, 05:07:05 ap
Lainaus:

Niin sillähän ei ole mitään väliä että kolesterolilääkkeet pelastavat henkiä..  




Huomaa selvästi että olet aloittelija. Mikäli olet ollut Pekka Puskan hallitsemassa pyrokratiassa, ei siellä minkäänlaista muuta ajattelutapaa hyväksytä, muuten saa potkut.

Kolesterolilääkkeet todellakin pelastavat henkiä. Mikäli on korkea kolesteroli ja syö lääkkeitä, vain 1 henkilö tuhannesta kuolee 5 vuoden aikana. Jos taas ei syö lääkkeitä 1,5 henkilöä tuhannesta kuolee samassa ajassa. Näin ollen lääkkeestä on 50 prosentin lääkäreiden ja lääketehtaiden mainostama hyöty.
Vika onkin siinä että statiinin sivuvaikutukset ovat niin suuret että se tappaa enemmän kuin puoli prosenttia (lääketehtaiden 50 pros.) Lisäksi statiinit aiheuttavat pahoja sairauksia.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 22, 2010, 05:09:58 ap
Lainaus:

hoitoalalla työskentelyni aikana en ole ikinä nähnyt korkeasta kolesterolista kärsivää,joka ei olisi syönyt runsaasti rasvaa, voita ja kermaa. kolesteroli itsessäänhän on kovaa rasvaa, joten on vaikea ymmärtää miten hiilihydraatit voivat muuttua rasvaksi verenkiertoon.  




Näitkö koskaan potilaiden syövän rasvaa, voita ja kermaa ilman (huonoja)hiilareita?
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Friita - Helmikuu 22, 2010, 07:08:58 ap
Sinulla on varmaan linkki tilastoihin?
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Dad - Helmikuu 22, 2010, 09:21:13 ap
Lainaus:

...Yksi tyydyttyneiden rasvojen vaarattomuutta tukeva tutkimus ei riitä asian objektiiviseen tarkasteluun,...




Kyllä asiasta on jo tehty enemmänkin tutkimusta. Suuri yhteenveto tutkimuksista (lähes 350000 ihmistä, 5-23 vuoden seuranta-aika) Kelpaisiko tämä meta-analyysi:
http://www.ajcn.org/cgi/content/short/ajcn.2009.27725v1

Tyydyttyneen rasvan käytöllä ei ole ollut  yhteyttä sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Asiasta voi lukea suomeksi vaikka täällä:
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/category/tyydyttynyt-rasva/
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: Antsu1 - Helmikuu 22, 2010, 09:47:31 ap
Minä olen jokapaikassa näköjään poikeus

Nimittäin mulla niin kolesteroliarvot kuin triglytkin alenivat yksinkertaisesti vaihtamalla rasvat kovista pehmeisiin. Suurin vaihto oli voin vaihto kasvisrasvalevitteisiin/kasvisöljyihin. Toki myös rasvan kokonaismäärä väheni jonkin verran, ainakin juustot vaihtuivat kevyt-versioihin, siis suunnilleen 40% => 17%.

Ja ne triglytkin tippuivat (1,5 => 0,6) vaikka hiialrimäärät pysyivät melko samoissa.

Enpä ole ollut missään tutkimuksissa osallisena, joten en niihin edes viitsi perehtyä. Tiedän vain omista arvoistani mikä mulla vaikuttaa.

Joku muistaa, että minähän käytän kolesterolilääkkeitä, niin käytän nykyisin, mutta en käyttänyt vielä noihin aikoihin

Että omalla kohdallani ei tuo otsikko ole pitänyt paikkaansa
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: Hese - Helmikuu 22, 2010, 10:23:02 ap
Kyllä minulla on kokemus ihan sama. Kovat rasvat nostavat lukemat pilviin, niiden välttäminen laskee.
Otsikko: Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 22, 2010, 10:49:33 ap
Lainaus:

Kyllä minulla on kokemus ihan sama. Kovat rasvat nostavat lukemat pilviin, niiden välttäminen laskee.




Oletko parantunut kaikista sairauksistasi näillä konsteilla ja inskalla?
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 22, 2010, 11:04:08 ap
Lainaus:

Sinulla on varmaan linkki tilastoihin?




Etkö usko ilman tilastoja että statiinit vähentää sydän ja verisuonikuolemia. Jos et usko niin älä käytä.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 22, 2010, 19:56:04 ip
Lainaus:

Niin sillähän ei ole mitään väliä että kolesterolilääkkeet pelastavat henkiä.. Tuolla toisella foorumilla oli linkki päijät-hämeläiseen tutkimukseen, jossa linkittyi selvästi korkean kolesterolin yhteys sydäntautikuolleisuuteen. Ja kuten aiemmin jo sanoin, hoitoalalla työskentelyni aikana en ole ikinä nähnyt korkeasta kolesterolista kärsivää,joka ei olisi syönyt runsaasti rasvaa, voita ja kermaa. kolesteroli itsessäänhän on kovaa rasvaa, joten on vaikea ymmärtää miten hiilihydraatit voivat muuttua rasvaksi verenkiertoon. .




se on totta että tietyillä ryhmillä statiinit vähentävät sydän kuolleisuutta (ssis riski 1,5 /1000 per 20 v  tipuu 1,0 /1000 per 20 v  tai sinne päin), mutta miksi? on tosiaan toinen kysymys. (tolosen biovita sivuilla taitaa olla uudenmpaa teoriaa tästäkin)

Eli statiinit pelastavat kerran 20 vuodessa 0,5 henkeä 1000 hengen riskiryhmässä. (ulkomuistista laskettuna)

ihminen tekee itse kolesterolinsa! sitä ei saa suoniinsa syömällä sitä. Siksi esim. kananmunien syöntirajoitukset ovat naurettavaia.

ns kovia ravoja syön itse liki pelkästää leivän päällä, ja jos jättää sen kovan rasva pois ei tule syötyä myöskään leipää (tai perunaa)
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Hese - Helmikuu 23, 2010, 10:14:22 ap
Lainaus:


ihminen tekee itse kolesterolinsa! sitä ei saa suoniinsa syömällä sitä.




Ja mistähän ihminen sitä kolesteroolia tekee? Tyhjästä vai? Kummallista, etteivät edes ihmisten omat kokemukset paina vaa'assa mitään.

Ps. En edelleenkään ymmärrä, miksi ei saisi syödä perunaa, leipää jne.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 23, 2010, 11:04:22 ap
Lainaus:



Ja mistähän ihminen sitä kolesteroolia tekee?




Nopeista/huonoista hiilareista
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: espionage - Helmikuu 23, 2010, 11:40:03 ap
Hahah täällä on inttämisklubi ennallaan. Onneks on muitakin foorumeita.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Lupita - Helmikuu 23, 2010, 11:55:36 ap
Lainaus:

Lainaus:


ihminen tekee itse kolesterolinsa! sitä ei saa suoniinsa syömällä sitä.




Ja mistähän ihminen sitä kolesteroolia tekee? Tyhjästä vai?




Glukoosista:

http://images.google.com/imgres?imgurl=h...UNtWg_gb-2tjIAg

tuolla kivan värikäs ja selventävä kuva:
http://www.doctorjackson.org/images/metabolism_diagram.gif
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 23, 2010, 12:10:30 ip
Lainaus:

 Onneks on muitakin foorumeita.




Pekka Puska foorumi on suosittu. Siellä neuvotaan kuinka diabets lähes parannetaan Pohjois Karjalan projektilla sekä leivällä ja puurolla.

Vielä ei ole otettu sisäänpääsymaksua, sponsorirahat ovat vielä riittäneet.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Hese - Helmikuu 23, 2010, 12:16:12 ip
Keeroppa sitten ihan huviksesi, miksi minun kolesteroolini nousee kovista rasvoista ja laskee, kun vältän niitä. Onkohan kyseessä sitten psykologinen juttu?

En ymmärrä, en.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Antsu1 - Helmikuu 23, 2010, 12:20:35 ip
onkohan mullakin psykologista, siis samat kokemukset . Etenkin se LDL-arvo tykkää kyttyrää kovista elänrasvoista.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: DM1 - Helmikuu 23, 2010, 12:33:04 ip
Lainaus:

Niin sillähän ei ole mitään väliä että kolesterolilääkkeet pelastavat henkiä.. Tuolla toisella foorumilla oli linkki päijät-hämeläiseen tutkimukseen, jossa linkittyi selvästi korkean kolesterolin yhteys sydäntautikuolleisuuteen. Ja kuten aiemmin jo sanoin, hoitoalalla työskentelyni aikana en ole ikinä nähnyt korkeasta kolesterolista kärsivää,joka ei olisi syönyt runsaasti rasvaa, voita ja kermaa. kolesteroli itsessäänhän on kovaa rasvaa, joten on vaikea ymmärtää miten hiilihydraatit voivat muuttua rasvaksi verenkiertoon. Tietysti ruokavaliota pitää tarkastella kokonaisuutena eikä yksittäisinä osasina. Ja mitä näihin antti heikkilän tilastoihin ja "tutkimuksiin" tulee, ne ovat jo täysin menettäneet uskottavuutensa lääketieteen piirissä. Koko heikkilältä saisi ottaa lääkärinoikeudet pois kokonaan. Kun taas paljon parjattu pekka puska sai pohjois-karjala projektinsa aikana vähennettyä syöpäkuolleisuutta 44%, keuhkosyöpäkuolleisuutta 77% ja ikävakioitu kokonaiskuolleisuus aleni puoleen. Eikä näitä muutoksia tehty voita mussuttamalla. Antti heikkilältä ei tälläisiä merkittäviä meriittejä löydy. Olen tosin siinä samaa mieltä että 2.tyypin diabeetikko saattaa hyötyä hiilareiden vähentämisestä ja suomen diabetesliitto tulee vähän jäljessä ravitsemussuosituksissaan, kun ruotsin diabetesliittokin on jo alkanut suosittelemaan diabeetikoiden ruokavaliossa hiilareiden vähentämistä kokonaisenergian saannista. Mutta tätä tyydyttyneiden rasvojen haitallisuuden vähättelyä en purematta niele nykyisten tutkimustulosten valossa. Yksi tyydyttyneiden rasvojen vaarattomuutta tukeva tutkimus ei riitä asian objektiiviseen tarkasteluun, eikä hiilihydraattien ja kolesterolin yhteyttä ole vielä missään tutkimuksessa todettu. Kymmenen vuoden päästä tiedämme varmasti jo lisää näistäkin asioista. uusia tutkimustuloksia odotellessa.


Hoitoalalla olet varmaan törmännyt potilaisiin joilla on korkea kolesteroli vaikkeivät syö rasvaa juuri ollenkaan? Miksi et kerro myös heistä? tasapuolisesti...
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Lupita - Helmikuu 23, 2010, 12:44:17 ip
Tuolla siitä miten statiinit vaikuttavat paitsi kolesterolin tuotantoon maksassa, niin myös tulehdusarvoihin.

kuva:
http://www.cholesterol-and-health.com/images/RhoActivation5.jpg
alkuperäinen teksti:
http://www.cholesterol-and-health.com/Rho-Activation.html

"Statiinit tekevät muutakin kuin alentavat kolesterolia:


Lääketieteilijät ja media ovat aiheuttaneet paljon hämmennystä viittaamalla statiineihin "kolesterolia alentavina lääkkeinä".


Statiini ehkäisevät mevalonaatin muodostusta. Kuten ylläoleva piirrokseni kolesterolisynteesistä osoittaa, siitä ei seuraa vain kolesterolin tuotannon ehkäisy, vaan myös  koentsyymi Q10:n ja erilaisten isopreenien, joiden tehtävänä on kiinnittää sokereita valkuaisaineisiin ja myös solukalvoille.


Rho -molekyylin aktivoituminen korreloi kolesterolin kanssa


Statiinit estävät myös Rho:n muodostusta.
Mutta ei siinä vielä kaikki. Vaikutusmekanismi on sama: mevalonaatin synnyn ehkäisy. Täten tietyn statiinin kyky tai tietty annos, jolla statiini ehkäisee kolesterolin muodostumista korreloi sen kyvyn kanssa ehkäistä Rho:n aktivoitumista.  

Tulehdus lisää kolesterolin ja Rho:n aktivaatiota

Ylläoleva kuva osoittaa myös, miten tulehdus lisää mevalonaatin muodostamista, mutta vähentää skvaleenin tuotantoa. Seuraus on, että mevalonaattia on enemmän käytettävissä Rho:n tuotantoon.

Kun tutkijat syöttivät rotille endotoksiinia - tulehdusta aiheuttavaa ainetta, jota vapautuu bakteerin seinämien hajotessa - mevalonaaatin tuotanto lisääntyy kymmenkertaiseksi, kun kolesterolintuotanto lisääntyy vain tuplasti.

Tämä tarkoittaa, että korkea kolesteroli saattaa olla merkki kroonisesta tulehduksesta ihmisessä - kuitenkin merkittävämpi tekijä, joka johtaa sairauteen, on Rho:n aktivaatio.

Miten Rho:n aktivaatio aiheuttaisi sairautta ?


Rho:n aktivaatio aiheuttaa sairautta estämällä typpioksidin muodostusta
On ilmeistä, että Rho:n yhteys stressiaineenvaihduntaan ei tapahdu ilman seuraamuksia. Kun Rho "käynnistetään" se vaimentaa entsyymiä (eNOS) verisuonten sisäpinnoilla, joka syntetisoi typpioksidia.

Typpioksidi on kaasu, joka rentouttaa ja laajentaa verisuonia, lisää verenvirtausta; vähentää valkosolujen tarttuvuutta verisuonten seinämiin; estää niiden siirtymistä suonten seinämien sileissä lihaksissa ateroskleroottisiin vauriokohtiin ja vähentää veritulppien syntyä.
Toisin sanoen, typpioksidi voi olla meidän pääsuojamme ateroskleroosia vastaan.

Ateroskleroosi - loppujen lopuksi päädytään typpioksidiin:

Itse asiassa, nämä typpioksidin vaikutukset voivat jopa selittää, miksi verisuonissa toisiin paikkoihin muodostuu plakkeja ja toisiin ei.
Typpioksidin tuotanto kasvaa, kun verisuonen seinämän pinta altistuu rasitukselle - siis kun veri virtaa sitä pitkin. Kun verenvirtaus on häiriintynyt, verenvirtausta on myös kohtisuoraan suonen pintaa vasten, jolloin typpioksidin muodostus lisääntyy.

Ateroskleroottisia plakkeja muodostuu ensisijassa kohtiin, joissa virtauksessa on häiriötä.

Korkeat kolesteroliarvot saattavat olla merkki jostain pahemmasta - kroonisesta Rho:n yliaktivaatiosta. Kolesterolin alentaminen saattaa merkitä myös jotakin parempaa: Rho'n aktivaation ehkäisemistä.

Taistelun painotus oikein:

Olemme kuluttaneet vuosikymmeniä työskennellen siinä uskomuksessa, että kun veren kolesterolilukema nousee yli tietyn raja-arvon, se alkaa "tukkia putket". Luonnollisesti päättelimme, että taistelussa sydänsairauksia vastaan, meidän täytyy painottaa kolesterolin merkitystä.

 Hedelmällisempi taistelusuunnitelma olisi kohdistaa iskut ongelman syyhyn eli siihen mikä aiheuttaa tulehdusta ."

http://en.wikipedia.org/wiki/Rho_family_of_GTPases

"- Tulehduksia aiheuttavat paitsi virukset ja bakteerit myös negatiivinen stressi ja saasteet. Mutta myös teollisesti muokattu ravinto ja suoja-aineiden puute ovat merkittäviä tulehdusten aiheuttajia.

- Toisin sanoen, jos halutaan vastustaa kudosvaurioita, olisi syötävä tulehduksia vähentävää ruokaa. Ja vastaavasti kartettava elimistössä tulehdusta aiheuttavia ruokia sekä muita tekijöitä.

- Toinen keskeinen kudostulehdusta aiheuttava aineryhmä ovat hiilihydraatit. Varsinkin puhdistettu sokeri ja valkoiset jauhot sekä paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset kuten peruna syövät elimistön tärkeitä hivenaine- ja antioksidanttivarastoja. Elimistössä ne muuttuvat nopeasti sokeriksi.

- Sokeri on jo sinänsä voimakkaasti kudos-ärsytystä ja tulehdusta aiheuttava aine. Se stimuloi insuliinin eritystä, ja insuliininhan tiedetään suoraan aiheuttavan verisuonivaurioita. Ei siis ihme, että nopeita hiilihydraatteja sisältävä ravinto ärsyttää ja vahingoittaa elimistöä.
- Eläinrasvat sitä vastoin ovat hyvin vakaita eivätkä aiheuta elimistössä tulehdusreaktioita. Ne eivät myöskään muodosta happiradikaaleja kuten epävakaammat kasvirasvat."
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0203/3.htm
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Antsu1 - Helmikuu 23, 2010, 13:00:18 ip
Juu, mulla totesi työterveyslääkäri ikäkausitarkastuksessa, että tuo c-reaktiivinen CRP (herkkä), siis se todella tarkka tulehdusarvon mittaus oli vain 0,8 eli todella hyvä (kaikki alle 1 arvot ovat hyviä hänen mielestään).

Yleensä ei diabeetikoilla, etenkään 2-tyypeillä ole tuota luokkaa, mutta itseähän olenkin 1-tyyppi.

Lisäksi hän sanoi, että osa arvon hvyydestä on laskettava käyttämäni statiinin hyötyihin

Täällä joskus kyselin, että löytyykö paljonkin henkilöitä, joilla tuota, HUSLAB:n labroissa nimellä "c-reaktiivinen proteiini, herkkä, seerumista" labraa ois tehty. No eipä löytynyt, olisi ollut hyvä vertailla vähän

Mutta siis tekevät muutakin kuin alentavat kolesteroliarvoja, pitävät esim. tuota herkkää tulehdusarvoa kunnossa

Ja tälläisiä tietoja löytyy ihan suomenkielisiltäkin sivuilta, toki taitavat enemmälti olla vain terveydenhoitohenkilökunnan luettavissa.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Lupita - Helmikuu 23, 2010, 13:24:22 ip
Lainaus:

onkohan mullakin psykologista, siis samat kokemukset . Etenkin se LDL-arvo tykkää kyttyrää kovista elänrasvoista.




"LDL-kolesteroli

LDL-kolesterolia kutsutaan "pahaksi" kolesteroliksi. Se on sv-tautien riskin ennustajana hieman parempi kuin kokonaiskolesteroli. [1,2] LDL-kolesterolikaan ei kuitenkaan ole yksiselitteinen asia. Jo pidemmän aikaa sitten sen on havaittu  koostuvan useasta erilaisesta alatyypistä, joista osa on vaarallisempia kuin muut . [7-9]

 Pieni ja tiheä LDL-kolesteroli on vaarallista . [9-11] Valitettavasti sen osuus koko LDL-kolesterolista ei ilmene tavanomaisessa kolesterolimittauksessa, mutta onneksi osuutta voi päätellä muista arvoista. LDL-kolesteroli on yleensä vaarallisempaa laatua, kun HDL-kolesteroli on matala, triglyseridit korkeat ja apolipoproteiini B (apo B) korkea. [9,11]

Tyydyttyneen rasvan on oletettu olevan haitallista, koska se nostaa LDL-kolesterolia. [18] Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että  tyydyttynyt rasva nostaa LDL:n harmittomampaa alatyyppiä ja vaarallinen pieni tiheä LDL-kolesteroli pysyy ennallaan . [13]

Kertatyydyttymätön rasva laskee LDL-kolesterolia ja monityydyttämätön rasva laskee sitä vieläkin enemmän. [18]

HDL-kolesteroli

HDL-kolesterolin on havaittu suojaavan sv-taudeilta. [1,2,5,6] Siksi sitä kutsutaan "hyväksi" kolesteroliksi. Korkea kokonaiskolesteroli ei ole vaarallista, jos se koostuu korkeasta HDL-kolesterolista ja pääasiassa harmittomasta LDL:n alatyypistä.

Kaikki rasvat nostavat HDL-kolesterolia. Haitalliseksi oletettu tyydyttynyt rasva nostaa sitä eniten, mutta tässä suhteessa ero tyydyttymättömään rasvaan on melko pieni.  Rasvainen ruokavalio siis nostaa sv-taudeilta suojaavaa HDL-kolesterolia . [18,19]

Triglyseridit

Myös triglyseridit on itsenäinen sv-tautien riskitekijä. [5,6,15-17] Korkea triglyseridiarvo on haitallinen, ja sellainen esiintyy usein yhdessä matalan HDL-kolesterolin kanssa.

Triglyseridit ovat yleensä matalampia runsasrasvaisella ja korkeampia vähärasvaisella ruokavaliolla. Rasvainen ruokavalio parantaa triglyseridejä. [18-21]
Paras sv-tautiriskin mittari

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että kolesteroliarvoista paras mittari sydän- ja verisuonitautien riskille on apolipoproteiinien (apo) B ja A-I suhde. [3,14] Nämä apolipoproteiinit ovat useimmille lukijoille vieras termi, koska ne eivät vielä sisälly tavanomaisiin kolesterolin mittaustuloksiin. Apo B:n ja apo A-I:n suhde on vielä hieman parempi riskin mittari kuin HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde, koska se ottaa paremmin huomioon myös LDL-kolesterolin vaarallisen pienen ja tiheän alatyypin. [3]

Jos tavanomaisessa mittauksessa HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde on hyvä sekä triglyseridit matalat, on todennäköisesti myös apo B:n ja apo A-I:n suhde hyvä vaikkei sitä tuloksissa ilmoitetakaan. [4,11]

Kaikki rasvat, myös kova eli tyydyttynyt, ovat tälle apolipoproteiinien suhteelle parempia vaihtoehtoja kuin hiilihydraatit. [12,18]

Yhteenveto

Rasvan laadun parantaminen parantaa kolesteroliarvoja. Tästä suomalaisille kerrotaan. Rasvan määrän lisääminen saattaa nostaa kokonaiskolesterolia, mutta se parantaa sydän- ja verisuonitautien riskin kannalta tärkeimpiä kolesteroliarvoja. Tästä ei saisi kertoa.

Jos haluatte parantaa kolesteroliarvojanne, niin syökää siis vähemmän leipää, riisiä, pastaa, perunaa ja sokeria. Syökää sen sijaan enemmän ja monipuolisesti luonnollisia rasvoja kuten rasvaista lihaa sekä kalaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kylmäpuristettuja kovettamattomia kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja manteleita.

http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/rasva-kolesteroli/
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Antsu1 - Helmikuu 23, 2010, 13:41:27 ip
 
Lainaus:

 Jos haluatte parantaa kolesteroliarvojanne, niin syökää siis vähemmän leipää, riisiä, pastaa, perunaa ja sokeria. Syökää sen sijaan enemmän ja monipuolisesti luonnollisia rasvoja kuten rasvaista lihaa sekä kalaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kylmäpuristettuja kovettamattomia kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja manteleita.
 



Muuten persuterve henkilö varmaan voi näin tehdäkkin, kaikista diabeetikoista en teidä.

On edelleen todettava, että omakohtaiset kokemukset puhuvat omalla kohdallani ihan toista. Siis omissa arvoissani se pieni hienosäätö (ei siis ole koskaan ollutkaan todella korkeita kolesteroli tai trigly-arvoja, vaikka muuten on lähisukuni vakio-ongelma) on tehty rasvoja valkkaamalla kasvispohjaisiksi sekä välttämällä niillä mässäilyä.

Mutta tosiaan itse olen diabeetikko eli siis en automaattisesti toimin yleisten ohjeiden perusteella Eikä toki ole ollut tarvettakaan, koska esim. myös HDL on ok.

Täytyy kyllä sanoa, etten tiedä hiilareiden määrän vaulutusta rasva-arvoihini, koska hiilarimäärät ovat olleet melko vakiot päivässä, keskimäärin 150h. Trigly-arvot sain laskemaan lähes yhteen kolmasosaan ( 1,5 => 0,6) rasvoja rukkaamalla pois kovista eläinrasvoista sekä myös vähentämällä määriä (mutta ei toki lopettamalla, kaukana siitä).

Mutta ehkäpä se onkin tämä mun diabetekseni, joka saa minut käyttäytymään normaalista poikkeavalla tavalla. En tiedä olisiko vaikutusta myös tuolla rajoitetulla proteiinien syönnillä.

Mutta kertoilen vain omat diabeetikko-kokemukseni täällä diabetes ja ravinto -osiossa
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Lupita - Helmikuu 23, 2010, 14:04:22 ip
Täytyyhän olla "poikkeus, joka vahvistaa säännön" .
Ja kuten eräs nuori mies lausui diabeetikoista: "olemme kuin kuin lumihiutaleita, kaikki erilaisia".

Olisit varmasti mielenkiintoinen tutkimuspotilas.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Hese - Helmikuu 23, 2010, 14:18:45 ip
Entäs, kun niitä poikkeuksia alkaa löytyä enemmänkin? Kannattaisiko tutkia koko meidän sukumme?  
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Haimaremppa - Helmikuu 23, 2010, 16:43:39 ip
LDL:ää ei mitata suoraan verestä, vaan lukema saadaan laskemalla moninutkaisella tavalla. Ensin verestä määritetään kokonaiskolestroli. Sitten saostetaan pois HDL ja määritetään uudelleen kolesteroli. Lukeman pienenemä on yhtä kuin HDL. Kolesterolin lisäksi veressä on muita rasvoja, joista tärkein on triglyseridi. Se määritetään verestä, lukema jaetaan 2,2:lla ja vähennetään saostuksen jälkeisestä kolesteroliarvosta, jolloin saadaan LDL. Jos triglyseridi on korkea (yli 4 mmol(l), on laskutapa liian epätarkka. Kokonaiskolesteroli ei kuvaa terveysriskiä.

Tiesitkö, että HDL-kolesterolin laatu vaihtelee sen mukaan mitä olet syönyt ennen verikokeen ottoa? Tyydytettyjä rasvoja sisältävä ruokavalio heikentää HDL.n kykyä ehkäistä tulehdusta (inflammaatiota), joka on valtimon kovetustaudissa keskeinen syytekijä (lue lisää). Pelkkä laboratorion antama lukema ei siis kerrokaan niin paljoa kuin yleisesti luullaan.

Edellä mainittujen keinotekoisesti asetettujen rajojen noudattaminen merkitsisi sitä, että yli 90 % 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä joutuisi loppuikänsä syömään kolesterolia ja/tai verenpainetta alentavia lääkkeitä. "Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet loppuiäksi. Siinä on se hyvä puoli, ettei nyt enää tarvitse välittää siitä mitä syö. Nyt saan syödä makkaroita ja muuta rasvaa vapaasti", sanoi minulle äsken eräs golfkaverini - muuten ihan fiksu mies. Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa.

Joulukuun (2004) Norjan Lääkärilehti kirjoittaa samasta aiheesta otsikolla "Medikalisering uten grenser" (Rajatonta medikalisoitumista): "Uusimpien sydän- ja verisuonitautien hoitosuositusten mukaan 90 % yli 50-vuotiaasta väestöstä tarvitsee lääkitystä. On aika tulla järkiinsä" (Det er tid for besinnelse.)

Talvella saadaan korkeampia kolesterolilukemia kuin kesällä. Lukemat eivät ole muutoinkaan yksiselitteisiä, sillä kolesteroli ahtauttaa ja jäykistää verisuonia vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on inerttiä eli vaikutuksetonta (verisuonten seinämien kovetusta ajatellen). Hapettumista voidaan ehkäistä antioksidanteilla.

Näin siis kaikkien haukkuma Tolonen lainaa muutamaa tutkimusta.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Haimaremppa - Helmikuu 23, 2010, 16:51:28 ip


Professori Marja-Riitta Taskisen työryhmän raportista http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/abstract/25/8/1697%20
 käy ilmi pääpiirteittäin glukoosin muuttuminen rasvoiksi ja keskeiset vuorovaikutukset. Tyypin 2 diabetesta sairastava kollega kirjoitti minulle tästä tutkimuksesta:
"Oletetaan, että veren sokeri pysyttelee korkealla kuten yleensä metaboolikoilla ja T2DM potilailla. Syödyn (ja niin pirun vaaralliseksi tuomitun rasvan) lisäksi maksaa kirnuaa uutta rasvaa 24 tuntia vrk:ssa sokerista, joka ei kulu energian tuotantoon. Tärkkelystähän piti tankata suositusten mukaan kunnolla ja tiheään, hyvä ettei pidä herätä yöllä syömään. Kyllä ateroskleroosinkin juuret löytyvät tästä logiikasta olettaen, että on ihmisiä, joilla syöty sokeri/tärkkelys leikataan verestä nopeasti insuliinipiikillä. Maksa tekee lisää rasvaa tätä tietä. Seurauksena näkyy maksan itsensä rasvoittuminen ja viskeraaliset kertymät eli se androgeeninen keskivartalon lihavuus. Sotku alkaakin olla valmista. Uusin tutkimus (1H NMR) tunnistaa helposti myös lukuisia VLDL (ainakin 4 kpl), LDL ja HDL fraktioita. Fraktioissa aina partikkelikoko pienenee. Lisäksi VLDL:n määrällä on käänteinen vaikutus HDL:ään. Voit hyvin kuvitella, mikä rasvan tirinä näissä olosuhteissa käy koronaarien, karotisten jne. intimassa ja ilman pois siivoamista HDL:n toimesta."

LDL-lukeman merkitys valtimonkovetustaudin synnyssä ja etenemisessä on kiistanalainen. Tohtori Paul J. Rosch kiinnittää lääkäreiden huomiota Lancetissa siihen, ettei kohonnut veren LDL-kolesteroli ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitautien vaaraa eikä etenemistä. Asia on osoitettu useissa suurissa väestötutkimuksissa. Kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti voi olla pääosin turhaa (lue lisää). Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vaikka aggressiivinen kolesterolilääkitys alentaakin veren kolesterolia, etenee valtimonkovetustauti siitä huolimatta.

 Näin siis sama Tolonen. Huuhaaukko lienee ja rahanahne pyrkyri, kun ilmaista tietoa jakelee.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: äskoo - Helmikuu 23, 2010, 18:14:27 ip
Lainaus:

LDL-kolesterolia kutsutaan "pahaksi" kolesteroliksi. Se on sv-tautien riskin ennustajana hieman parempi kuin kokonaiskolesteroli. [1,2] LDL-kolesterolikaan ei kuitenkaan ole yksiselitteinen asia. Jo pidemmän aikaa sitten sen on havaittu  koostuvan useasta erilaisesta alatyypistä, joista osa on vaarallisempia kuin muut . [7-9]



Kun yleensä mitataan vain "yleis"-LDL, eikä alatyyppejä, eikö riitä tavalliselle pulliaiselle, että pyrkii pitämään LDL:n alhaisena?

Lainaus:

HDL-kolesterolin on havaittu suojaavan sv-taudeilta. [1,2,5,6] Siksi sitä kutsutaan "hyväksi" kolesteroliksi.



Olen kuullut d-lääkäriltä, että jos HDL on yli 2,5, muilla arvoilla ei ole suurtakaan väliä. Minulla on yleensä 2,5-2,7


Lainaus:

Triglyseridit ovat yleensä matalampia runsasrasvaisella ja korkeampia vähärasvaisella ruokavaliolla. Rasvainen ruokavalio parantaa triglyseridejä. [18-21]



Jaahas, minä syön aika vähän rasvaa ja sekin mitä syön on kasviöljyistä, mutta triglyt kohtuulliset 0,46-0,60

Lainaus:

Jos haluatte parantaa kolesteroliarvojanne, niin syökää siis vähemmän leipää, riisiä, pastaa, perunaa ja sokeria. Syökää sen sijaan enemmän ja monipuolisesti luonnollisia rasvoja kuten rasvaista lihaa sekä kalaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kylmäpuristettuja kovettamattomia kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja manteleita.



Pitäisikö tehdä ihmiskokeita ja siirtyä puoleksi vuodeksi syömään em. tavalla? Mihinkähän suuntaan nykyiset arvot muuttuisivat:
Kol 4,3
Hdl 2,5
Ldl 1,6
trigl 0,46
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Pete² - Helmikuu 23, 2010, 19:03:33 ip
Lainaus:

Tuolla siitä miten statiinit vaikuttavat paitsi kolesterolin tuotantoon maksassa, niin myös tulehdusarvoihin.

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0203/3.htm[/url]




just näin, tulehdus arvoihin siis. Siitä se positiivinen vaikutus tod. näk. (ainakin tuoreimpien tietojen valossa) voisi olla. Ja sitä tulehdusta voisi hoitaa muilla tehokkaimmilla keinoilla.

(en ole alan expertti yhteenvedän vain viime aikoina asiasta lukemianai juttuja)
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Hese - Helmikuu 23, 2010, 19:51:52 ip
Minun kolesterooliani on mitattu jo vuosi, vuosikausia. On minulle kerrottu, mitä seurataan, miten ja miksi. Kyse ei ole ollenkaan siitä, vaan siitä, että minun kolesteroolini nousee kovista rasvoista ja laskee niitä välttämällä. Tämä tosiasia ei miksikään muutu kenenkään vänkäämisellä. (Jotkut tietävät paremmin minun elimistöni toiminnan kuin sairaalan ja d-lääkärit mittaustuloksineen).

Minä olen kertonut yksinkertaisen tosiasian, jota jatkuvasti jotkut pitävät perättömänä ja laittavat peliin kaikenmaailman linkityksiä.

Tosiasia ei siitä miksikään muutu, joten antaapa tämän olla ja uskoa niiden ajatella miten haluavat minun rasvojeni toiminnasta, jotka sen paremmin tietävät.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 23, 2010, 20:31:53 ip
Mitä itse olen havainnut eri foorumeilla muiden kertomasta, on ollut, että VHH:lla yleisesti HDL nousee ja triglyt laskevat. LDL on voinut muuttua kumpaankin suuntaan. Tämä ei ole haitallista, jos LDL:n pienet partikkelit ovat vähäisiä. Tähän normaalisti viittaa se, että triglyt ovat alhaiset. Niin - VHH:han useimmiten pitää sisällään tyydyttyneiden rasvojen nauttimista.

Tuo tulehdusnäkökohta on mielenkiintoinen. Ehkä pari vuotta sitten osui silmiini jokin artikkeli (kanadalainen?), jossa kerrottiin, että tulehduskipulääkkeillä olisi saatu aikaan tulosta diabetekseen vaikuttavan tulehduksen hoidossa. En ole myöhemmin kuullut asiasta mitään.
Otsikko: Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
Kirjoitti: tyyppi2 - Helmikuu 24, 2010, 05:32:07 ap
Lainaus:

Jotkut tietävät paremmin minun elimistöni toiminnan kuin sairaalan ja d-lääkärit mittaustuloksineen.






Etkö vieläkään ymmärrä että kaikkien sairaalalääkäreiden on toimittava Pekka Puskan ja hänen seuraajiensa ohjeiden mukaan, kevytlevitteitä ja rypsiöljyä suosien ja voita halveksien. Järjellä tässä asiassa ei saa olla mitään tekemistä (muuten tulee potkut).