Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetesliitto => Aiheen aloitti: Zari - Marraskuu 21, 2009, 10:30:06 ap

Otsikko: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Zari - Marraskuu 21, 2009, 10:30:06 ap
Lääkärini kanssa mietittiin, josko hakisin työikäisille tarkoitetulle kurssille (Kela).

Onko kokemuksia?
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Taitsa - Marraskuu 21, 2009, 11:12:34 ap
Hei.

Ei ole kokemusta d-keskuksen kurssista,mutta olen kanssa harkinnut samaa asiaa,työikäisille tarkoitetulle.

Moni on kursseja kehunnut ja varmaan ne onkin

Saisi itsestään irti ajaa asiaa eteenpäin,hmh...laiskiainenkin reagoi satakertaa nopeammin,kuin mä joihinkin asioihin
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Renzo - Marraskuu 21, 2009, 11:21:58 ap
Lainaus:

Lääkärini kanssa mietittiin, josko hakisin työikäisille tarkoitetulle kurssille (Kela).

Onko kokemuksia?
Jos ammattina on sairaanhoitaja, niin voisiko parempaa tilaisuutta saada päivittää tietojaan itsensä hyvinvoinnin parantamisessa ja samalla saada viimeisintä tietotaitoa diabeteksen hoidossa työhönsä. Viikko Diabeteskeskuksessa antaa myös todella hyvää aikaa nauttia ammattiosaajien osaamisesta ja saada lisää virtaa omaan jaksamiseen.  
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Zari - Marraskuu 21, 2009, 11:23:58 ap
Minäkin ole jo pidempään asiaa hautonut, mutta kun siihen olisi sitten lomia laitettava likoon. Nyt kuitenkin tuntuu, että olisi ihan mukava saada uusia eväitä tämän deen kanssa elämiseen. Kyllä jos työpaikalla ei muita kohtalotovereita ole, niin vaikea sitä on alkaa diabeetikon työpäivärunkoa miettimään porukalla aamukahvipöydässä... Lääkäri aikoi laittaa B-lausunnon Kelalle, mutta kun en sitten tiedä, että missä vaiheessa minun on sitten se hakemus väsättävä...???
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Kaisa81 - Marraskuu 21, 2009, 14:35:07 ip
Diabeteskeskuksen kursseille on paljon tulijoita, joten kannattaa laittaa se hakemus menemään mahdollisimman pian, jos kurssille tahdot. Itse olin tammikuussa ja siellä oli sellaisiakin ihmisiä, jotka oli odottanut kurssille pääsemistä yli vuoden. Ja voin kyllä suositella sellaista kurssia ihan kaikille. Lähtisin itse ihan milloin vain uudestaan, jos vain pääsisin. Kurssi oli aivan mahtava kokemus!
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Marraskuu 21, 2009, 17:12:02 ip
Mä laitoin vuosi sitten näihin aikoihin hakemuksen ja hain syksyn kursseille, keväälle olisi kai ollut mahdollista vielä hakea, mutta töiden vuoksi, en voinut. Otin ensin yhteyttä Diabeteskeskukseen ja pyysin hakemuskaavakkeita, ne palautin (muistaakseni yhdessä b-tokarin kanssa) ja sitten aloin kerjätä lääkäriltä b-tokaria ja siinä menikin aikaa jonkin verran, että lääkäri sen suostui kirjoittamaan. Vaikka olin vastaanotolla käydessä sanonut, että haen kursseille ja tarvitse b-tokarin ja hän sen lupautui kirjoittamaan silloin, mikäli tarvetta on. Keväällä tuli sitten päätös Kelalta ainakin, että lupautuivat kurssin maksamaan ja samoin päivärahat, jos työnantaja ei maksa ks. ajalta palkkaa. Kurssi sinänsä ei minulle mitään uutta antanut, mutta hieman kuitenkin ja sai keskittyä vain itseensä kahden viikon ajan.  Mukava tauko töihin
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Kataja - Marraskuu 21, 2009, 23:51:52 ip
D-keskuksen kursseista pidetään kovasti. Kannattaa hakea sinne!  Olen itse ollut kahdesti, ja hyvää ohjausta omahoitoon ja ystäviä sieltä saa. Ruokapuoli on erityisen herkullista, ja itse siellä valitaan buffetista ja täytetään omat lautaset.  

Kurssilla on mahdollista tehdä isojakin muutoksia hoitoon jos haluaa, kun seuranta ja ohjaus on siellä muutaman päivän ajan niin tarkkaa. Omaan hoitopaikkaan menee sitten tiedot kurssilla olosta ja mahdollisista hoitomuutoksista.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Taitsa - Marraskuu 22, 2009, 00:10:50 ap
No sitähän miekii,eihän ne voi aivan tuulest temmattuja kursseloit olla.A voin mie kotonain syyä niku hää Jester tahtoo,a syöhän mie kuituluit ja muit terviilist ruokiloit,miehän tykkään marjoloist.

A kuulehan sie Jester,asiahan on sil viisii,et mie en oo ikinä ollut ylensankia priha.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Marraskuu 22, 2009, 08:25:38 ap
Pyhällä hengelläkö meikäläisten tulisi elää?
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Zari - Marraskuu 22, 2009, 09:13:14 ap
Ei kai sitä pyhällä hengellä tartte meitinkään elää. Loppujen lopuksi, kukahan meistä tän sairauden itselleen on tilannut?? Itse olin 8-vuotias tytön "ruipelo", kun sairaus iski ja sen kanssa on vaan pitänyt olla kaveri, halusipa tai ei. Lomia ei saa. Mikään ei välttmättä ole itsestään selvää diabeetikon elämässä, paljon on vastuuta otettava itsestään, kaikin puoolin. Ei diabeetikko voi lärviinsä tunkea mitä mieleen (lähes) juolahtaa.

Toisaalta, ei kai tämä sen kummempaa eloa ole. En sitä voi sanoa. Mutta pitkää pinnaa ja tietynlaista nöyrtymistä kyllä saa harrastaa.

Kurssi on jonkin aikaa mielessä ollut. Ihan jo vertaistuen saamiseksi. Että on oikeasti olemassa muitakin kuin minä. Hoitajan työssäni minä olen hoitaja, en diabeetikko. Jokseenkaan en itse työskentele erityisesti diabeetikoiden kanssa. Itse perheen äitinä on jokurssin etuna se hyvä ja valmis ruoka (loma kotoa) ja itsensä ainoastaan ajattelu. Kyllä välillä oma sairaus jää perheen kiireen ja touhujen jalkoihin. Aina ajattelee, että kunhan ehdin, niin teenpä teho-seurannan dibetekseen... ei ole vielä oikein ehtinyt...
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Marraskuu 22, 2009, 09:27:29 ap
Se vertaistuki oli ihana asia kurssilla, meillä oli keskittynyt 5 naisen seurue, joka pähkäili keskenään, mitähän pistäis ruokapöydässä ja paljonkohan mä nyt söin Kukin itse kyllä teki omat ratkaisunsa pistämisien suhteen. Jotkin ihmiset siellä ärsytti ja jotkut ihastutti, siis niinkuin yleensäkin käy, kun parikymmentä vierasta laitetaan samaan tilaan  Se oli ihana juttu, että sai neuvoja ja oli asiantuntevaa henkilöstöä paikalla, tosin yöllä vain yö-valvoja. Jotkin asiat, mitkä käsiteltiin, oli minulle jo tuttua, koska surffaan paljon netissä ja haen tietoa. Kuitenkin meillä kaikilla oli pienryhmäjutuissa, esim. kokemusta sairastamisesta ja siitä, miten silloin toimitaan, samoin alkontuotteiden kanssa, matkustamisesta, jne. Mutta tulipa kerrattua, mitä pitäisi tehdä, mikäli sairastuu, jne. Lääkärin luennot olivat minulle se paras anti, häneltä tuli aika paljon tietoa ja kyselimme paljon eri jutuista. Olin kyllä aika järkyttynyt, kun mulle selvis, miten huonossa kunnossa minun munuaiseni olivat olletkaan pari vuotta sitten Parasta kuitenkin oli, että sai olla itsekäs ja keskittyä täysillä itseensä
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Zari - Marraskuu 22, 2009, 09:40:18 ap
Ai siellä on lääkärin luentojakin!!?? Täällä "takahikiällä" ei oikeastaan kohtalotovereita juuri näy. Tietysti oma elokin on niin kiireen täyttämää, ettei oikein ehdi enää diabetesyhdistyksen bileisiin osallistumaan. Aikaisemmin kun osallistuin jonkin kerran iltamiin, niin osanottokin oli tosi laimeaa. Lähinnä d-lasten vanhempia.

Itsekkäästi ajattelen nyt itseäni, kun lapset alkavat jo olla isoja ja mietin, miten parhaiten itseäni palvelisin. tuo kurssi voisi olla todellakin se juttu!  
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Marraskuu 22, 2009, 10:03:28 ap
Ei täällä munkaan "taka-hikiällä" muita diabeetikkoja näe, on kuin olisi yksin täällä Yhdistyksen kokouksissa on yleensä eläkeläiset enimmistönä.

Mä halusin mennä kahden viikon kurssille tuonne Diabeteskeskukseen, siellä on myös viikon kursseja, mutta halusin kerrankin kaiken irti Eka viikko oli syyskuussa ja toinen viikko nyt marraskuussa.

Aamusin oli hoitajilla sellainen vastaanotto, jolloin (käsittääkseni) voi mennä kyselee, mitähän tänään pistäis ja muuta. En käynyt niissä, koska en katsonut tarpeelliseksi. Lisäksi oli tullessa ja lähtiessä diabeteshoitajan vastaanotot, jokaisella oli ns. omahoitaja. Verensokereita diabeteshoitajan tunnilla myös kirjattiin kansioihin ylös ja pähkäiltiin, mitä inskan kanssa tehtäisiin. Näissä myös keskusteltiin pienryhmissä ihan laidasta laitaan. Hoitajan kautta sai tilata ajan lääkärille, maksoi 33 euroa, lisäksi saattoi varata ajan myös psykologille (ilmainen), niitä talossa kaksi kappaletta. Kurssin aikana oli myös mahdollisuus varata maksulliset hieronta- ja jalkojenhoitaja-ajat. Käytin kaikki mahdolliset vastaanotot hyväksi, vaikka niistä sai vähän maksaakin
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Kaisa81 - Marraskuu 22, 2009, 11:22:59 ap
Vertaistuki siellä kurssilla oli kyllä parasta. Kurssilla oli aivan mahtavaa porukkaa ja toisten diabeetikoiden seura teki tosi hyvää. Tuli naurettua tosi paljon.

Diabeteskeskuksessa on pieni uima-allas ja pieni sauna, ja ajattelin, etten mä varmaan siellä viitsi käydä, mutta jotenkin sitä sitten kuitenkin joka ilta sinne uima-altaalle päätyi ja sinne pieneen saunaan, jossa istuttiin tiiviisti kylki kyljessä.

Jotkut oli vähän sitä mieltä, että ruoka siellä on liian terveellistä ja kasvispitoista, mutta mun mielestä se oli aivan ihanaa. Tuntui ihanalta, kun ei itse tarvinnu kokata, vaan sai joka päivä mennä syömään muiden tekemiä herkkuja.

Mun suosikki siellä oli ravitsemusterapeutti. Ravitsemusterapeutin luennot oli tosi hyvä ja kävin sitten vielä lisäksi kerran ravitsemusterapeutin vastaanotolla (joka myös oli ilmainen) vähän juttelemassa, koska olen aiemmin saanut TYKS:n ravitsemusterapeutilta tosi kamalia ohjeita.

Varmasti tykkäisit kurssista, jos sinne menisit.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Misty - Marraskuu 24, 2009, 21:53:02 ip
Miten olette kurssilaiset sopineet työnantajan kanssa tuon palkan maksun? Kun tuolla sivuilla sanotaan että Kela joko maksaa päivärahaa tai työnantaja palkkaa. Onko kukaan kysynyt työnantajalta tuota palkka-asiaa vai oletteko olleet päivärahoilla?
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Antsu1 - Marraskuu 24, 2009, 22:05:19 ip
Minä olen kysynyt omasta työpaikastani ja meillä on ihan selkeä linja, että työnantaja ei palkkaa kurssin ajalta maksa, siis päivärahoilla olen ollut. Onneksi niissä taisi olla vain yhden päivän (siis ihan varma en ole) karenssiaika eli ei kuten sairaslomien kohdalla, jolloin pidempi.

Meillä työnantajan kanta on tuo oli sitten kyse vaikkapa niistä työterveyden kautta saatavista ASLAK- ym. kuntoutuksista tai sitten näistä muuta kautta junailluista.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Misty - Marraskuu 24, 2009, 22:17:13 ip
Kiitos vastauksesta Antsu! Täytyypä selvitellä miten meillä suhtaudutaan asiaan...  
Otsikko: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Konrad - Marraskuu 24, 2009, 22:30:37 ip
Poikkean nyt vähän sivuun. Muutkin kuin Antsu voivat kernaasti vastata.

Jos oletan, että d2-kurssilainen vaikkapa Konrad on saanut verensokerinsa hiilareita rajoittamalla suunnilleen kondikseen, niin joutuuko hän puhutteluun, jossa annetaan ymmärtää, että d:tä on hoidettu väärällä tavalla kuntoon. Keskittyykö kurssi hänen osaltaan oikeaoppisuuden noudattamiseen: hiilareita lisää ja lääkkeitä lisää, ml.tähän asti lääkitykseen kuulumaton inska?

Siis onko kurssi myös oikeaoppisuuden teiltä harhaan johtuneiden opastusta oikealle tielle?
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Misty - Marraskuu 24, 2009, 22:47:24 ip
Varmasti riippuu mitä kurssilta hakee (tietoa, vertaistukea jne...) Omasta kurssikerrasta on jo tovi joten sen takia itse haen tietoa uuteen tilanteeseen ammattilaisilta.
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: jester - Marraskuu 24, 2009, 22:50:37 ip
vaara uskoinen jalka puuhun ja sitten yritetaan hirttaa......pilaa liike asioitten uskottavuuten
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Konrad - Marraskuu 24, 2009, 23:19:32 ip
Mistylle ja Jesterille

Onkohan tuolla D-liiton kursilla mahdollisuutta esittää koko kursille omia ja monien muiden kokemuksia hyvästä ruokavaliohoidosta? Tarkoittaa lyhyesti VHH:ta.

D-liitto on lehdessään kiitettävästi ilmoittanut reseptiensä hiilarit ja kalorit. Ovat raavaalle miehelle, joka liikkuukin, liian vähäenergisiä. Jos alkaa tuplata tai triplata annoksia, alkavat hiilarit nousta liiallisiksi. Täytyisi ottaa huomioon siis se, että kaikki D:t eivät halua laihtua.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Misty - Marraskuu 24, 2009, 23:31:16 ip
En tiedä en. Kuten sanoin riippuu varmasti mitä haet kursilta. Itse menen vaan kysymään tyhmiä kysymyksiä omasta tilanteesta viisaammilta.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Konrad - Marraskuu 24, 2009, 23:50:11 ip
Liikutaan nyt olettamuksissa. Konrad tai Conrada ilmoittauttuu. Paikalle tuleekin suunnilleen samanikäinen mies nimeltään vaikka Antti Heikkilä tai nainen nimeltään Annika Dahlqvist (Suomihan on kaksikielinen).
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Taitsa - Marraskuu 25, 2009, 10:54:49 ap
No,ei kai d-keskuksen kurssit mitään kiinalais venäläisiä kurinpito/uudelleenkoulutus leirejä ole.

Eiköhän sinne saa jokainen mennä omine mielipiteineen,ilman pelkoa,että laitetaan seinää vasten ja uhataan hengenlähdöllä  
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: äskoo - Marraskuu 25, 2009, 14:23:52 ip
Lainaus:

Jos oletan, että d2-kurssilainen vaikkapa Konrad on saanut verensokerinsa hiilareita rajoittamalla suunnilleen kondikseen, niin joutuuko hän puhutteluun, jossa annetaan ymmärtää, että d:tä on hoidettu väärällä tavalla kuntoon. Keskittyykö kurssi hänen osaltaan oikeaoppisuuden noudattamiseen: hiilareita lisää ja lääkkeitä lisää, ml.tähän asti lääkitykseen kuulumaton inska?

Siis onko kurssi myös oikeaoppisuuden teiltä harhaan johtuneiden opastusta oikealle tielle?Ei siellä ketään pakoteta mihinkään, eikä oteta silmätikuksi ryhmäluennoilla ja ryhmäkeskusteluissa. Aika paljon siellä puhutaan yleisellä tasolla perusasioista, joihin moni kakkonen varmaan tarvii päivitystä. Yksilöllisempää ohjausta/palautetta saa sitten yksityisvastaanotoilla, joissa voidaan paneutua henkilökohtaiseen hoitoon ja sen mahdolliseen kehittämiseen.

Lainaus:

Onkohan tuolla D-liiton kursilla mahdollisuutta esittää koko kursille omia ja monien muiden kokemuksia hyvästä ruokavaliohoidosta? Tarkoittaa lyhyesti VHH:ta.Lähinnä sinne mennään kuulemaan D-keskuksen asiantuntijoita, mutta ryhmäkeskusteluissa voi (rajoitetun ajan puitteissa) kertoa omista kokemuksistaan. Illat ovat vapaat kaikesta virallisesta, joten takkahuoneessa vellovat keskustelut laidasta laitaan.

Lainaus:

 D-liitto on lehdessään kiitettävästi ilmoittanut reseptiensä hiilarit ja kalorit. Ovat raavaalle miehelle, joka liikkuukin, liian vähäenergisiä. Jos alkaa tuplata tai triplata annoksia, alkavat hiilarit nousta liiallisiksi. Täytyisi ottaa huomioon siis se, että kaikki D:t eivät halua laihtua.  


 
Buffet-pöydästä voit tankata mitä ja kuinka paljon haluat. Uskoisin siitä saavan kasatuksi myös vhh-aterian. Syömisiäsi ei tarkkailla, mutta hiilarilaskentataitojasi voit halutessasi lounaalla kerrata ravitsemusterapeutin kanssa.

D-keskuksessa henkilökunta on mielestäni yksilölliseen hoitoon kannustavaa. Motivointi siinä talossa on ollut aivan erilaista kuin on omissa hoitopaikoissani, jotka ovat vastuussa hoidon kustannuksista ja painivat säästöbudjettien kanssa. Siellä ei siis yleisesti heristellä sormea, vaikka talossa käymättömät niin kovin mieluusti luulevat.  
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Hese - Marraskuu 25, 2009, 15:39:41 ip
Totta. Eikä niistä hiilareistakaan (jos ei itse halua) ole kyse kuin ykkösten kohdalla. Ainakin silloin, kun minä olin (2 krt. minä onnellinen'). Siitä noutopöydästähän sai ladata ihan sellaisen lautasen kuin itse tahtoi. Kukaan ei naputtanut. Olihan siellä ne mallilautaset, joissa oli laskettuna liki kaikki, paitsi asianomaisen paino sillä hetkellä. Kukaan ei kuitenkaan pakottanut ottamaan sellaista lautasellista.

Iltapalallakin oli saatavilla aineita, jotka sopivat varmasti kaikille. Aamupalaa en muista. Ilmeisesti siksi, että olin aina nukuksissa. Ja miten oli välipala? Siinähän oli muistaakseni joko korppu tai pipari? Toisaalta, kukaanhan ei kielllä viemästä omia eväitä (paitsi alkoholia) ja napsimasta niitä välipaloiksi.

Minun lääkitykseni laitettiin kahdesti siellä kohdalleen. Terkkarin lääkäri, kun aina vain mietti, että kokeiltaisikohan sitä ja sitä ja tätä ja tätä. Ja kun viimeksi haiman tuotanto oli loppu, ei auttanut kuin insuliini, joka olisi kuulemma pitänyt aloittaa jo ajat sitten.

Siellä on tosiaan luentoja (nekin melkoisen vapaamuotoisia) vastaanottoja (ei pakollisia - ainakaan kaikki), joihin voi ilmoittautua. On hierojaa, jalkahoitajaa, lääkäriä jne. jne.

Eli, kahden reissun jälkeen en VOI muuta kuin suositella, kenellä on vain mahdollista.

Minullehan oli mahdollisuus olla kaksikin kertaa. Nykyään KELA ei kuulemma korvaa kuin yhden kerran. Kannattaa käyttää se yksikin kerta hyväkseen, taikka maksaa sitten itse. Aina se on hintansa väärti.
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Misty - Marraskuu 25, 2009, 15:50:39 ip
Lainaus:

 Nykyään KELA ei kuulemma korvaa kuin yhden kerran.
Tyhmä kysymys - miten tuo kerta lasketaan? Onko se kerta per kurssi vai kerta ylipäätään. Lähinnä kysyn, koska olen ymmärtänyt että täällä on ollut joitakin henkilöitä useammalla erilaisella kurssilla.
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Antsu1 - Marraskuu 25, 2009, 16:10:51 ip
En tiedä mitä tarkoittaa tuo "nykyisin". Itse olen ollut kaksi kertaa nyt muutaman vuoden sisällä. Jos oikein muistan, niin 2004 loppuvuodesta kahden viikon "diabeettinen nefropatia" -kurssilla ja toisen kerran 2008 alkuvuodesta pumppuhoitoisille suunnatulla viikon kurssilla.

Kela maksoi molemmat, vaikka jopa D-keskuksessa olivat vähän sitä mieltä, ettei välttämättä mene tää viimeinen läpi, kun väliä oli melko vähän edelliseen.

Mutta tosiaan olivat eri asioihin painottuvia nuo kurssit.

Sen voisin hyvin uskoakkin, että kela ei samalle kurssille kahta kertaa kustanna, mutta itselläni ei ole sen tarkempaa tietoa.
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: äskoo - Marraskuu 25, 2009, 16:23:31 ip
Lainaus:

Lainaus:

 Nykyään KELA ei kuulemma korvaa kuin yhden kerran.
Tyhmä kysymys - miten tuo kerta lasketaan? Onko se kerta per kurssi vai kerta ylipäätään. Lähinnä kysyn, koska olen ymmärtänyt että täällä on ollut joitakin henkilöitä useammalla erilaisella kurssilla.Ei kai ole mitään ehdotonta "Kela korvaa vain kerran"-systeemiä. Käytännössä se kai menee niin, että sitä toista kertaa joutuu odottelemaan useamman vuoden, kun halukkaita on enemmän kuin voidaan ottaa. Jos olosuhteet (=hoitomuoto/lisäsairaudet tms.) muuttuvat, voi päästä nopeamminkin.

Minä olen ollut jo 3 kertaa   :

1.kerta vuosi sairastumisen jälkeen 2-pistoshoidossa (5pv),
2.kerta 13 vuoden jälkeen monipistoshoidossa(2x5pv) ja
3. kerta oli pumppukurssi pumppuhoitoon siirtymisen jälkeen (5pv). Viimeisen kurssin maksoi kyllä hoitopaikka, kun Kela ei olisi näin pian uutta kurssia maksanut.

Minä olen itse aktiivisesti selvittänyt mahdollisuuteni ja hakenut oma-aloitteisesti kursseille.

Eläkeikäisille ei kai Kela maksa mitään, vaan terveydenhuolto tai kurssilainen maksaa itse.
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Hese - Marraskuu 25, 2009, 16:48:30 ip
Jaa.

Sitten minulle on annettu valheellista informaatiota.

Kyllä minulle sanottiin yksiselitteisesti, että KELA  ei korvaa kuin yhden kurssin. Sen jälkeen on toki mahdollista hakeutua kursseille, mutta ilman KELAn korvausta?????

Mikähän tästä nyt pitää paikkansa. Minulle sanottiin noin D - Keskuksen kursseilla ja todettiin vielä, että on tapahtunut ilmeisesti vahinko, kun olin päässyt toisen kerran.

Toki, - varsinkin kakkosilla - kun lääkitys muuttuu, jne. olisi suotavaakin päästä uudelleen, mutta minullakin nuo piikit laitettiin vasta siellä.

Jaa - a. Olenkohan taas puhunut läpiä päähäni (jos se olisi mahdollista, minulla ei olisi päätä enää ollenkaan), mutta näin minulle silloin  sanottiin.
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: jester - Marraskuu 25, 2009, 22:45:57 ip
parempi paikka.www.pritikin.com     oppiminen tuottaa tuloksia.onko kukaan opetellut dafne koulutuksen.     hyvia halpoja kursseja on myos  voi opetella kotona
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: Friita - Marraskuu 26, 2009, 06:58:28 ap
Joo, parempi vain pysyä kotona ja olla netin ääressä, mitäs sitä turhaan menee tommosiin ihmistapahtumiin. Pian tulis hoitoon jotakin uutta ja ihmeellistä, tekee aina niin kuin on 20 vuotta tehnyt, niin saa sen tuloksen aikaan, minkä saa. Ettei vaan hairahdu paremmille tasapainoillekaan
Otsikko: Re: Harhautuneille oppia?
Kirjoitti: applefigure - Marraskuu 30, 2009, 20:26:45 ip
Niin ja parempihan se on kuitenki jurmuttaa keskenään käjet nyrkissä varkuntaskussa ja pikkanen räkä sieraimesta valuen. Niin tulee itelle voimakkaampi olo ja muutenni semmonen tietävämpi... niin eivät pääse sanomaan että ois muka yrittäny ja kuitenni epäonnistunu. Niin. kerta. niin.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Eevamari - Joulukuu 08, 2009, 17:28:37 ip
Voisikohan joku kertoa kokemuksista kursseilta?

Olisin menossa nimenomaan d2-kurssille.

Jos siinä on jonoa, pitänee olla ajoissa liikkeellä.

Alkaa tuntua ettei jaksa eläkeikään ilman skarppausta näiden lukuisten sairauksien kanssa. Halua on kyllä.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: RAR - Tammikuu 04, 2010, 11:30:24 ap
Mieheni oli tuossa pari vuotta sitten 2-tyyppien kurssilla ja tykkäsi kovasti, Itse olen ollut muistaakseni 1-tyyppien erilaisilla kursseilla neljä kertaa joten enää ei liene asiaa sinne vaikka kuinka haluaisin.  

Mielestäni kurssi olisi kaikille paikallaan, tyypistä riippumatta. Tarjonta on monipuolista joten jokaiselle löytyy sellaisia ahaa-elämyksiä väkisinkin. Ja varsinkin se vertaistuki on mahtavaa. Olen ainakin itse solminut siellä ystävyyssuhteita ja keskustelut ovat olleet pitkiä ja hedelmällisiä. Mitään pakkopullaa se ei myöskään ole; jos ei halua ryhmäliikuntaan tai jóhonkin luennolle, voi lähteä vaikka ulkoilemaan tai viettää lepohetken ilman vastuuta muusta kuin omasta itsestä.

Käsi sydämelle; missä muualla voimme keskittyä vain omaan itseemme ja diabetekseemme ihan yksilötasolla? Ilman perhettä, työelämän paineita tai lähimmäisistämme huolehtimistä? Minä en ole löytänyt muuta paikkaa kuin tuon D-keskuksen kaikki kurssit ja aion vielä sinne jossain välissä pyrkiä uudestaan.  

Kertaakaan sieltä en ole pois lähtenyt huonolla mielellä vaan todellakin hyvät "eväät" mukana ja motivaatiota saanut roppakaupalla.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Tammikuu 04, 2010, 18:43:21 ip
Mä kattelin, kun siellä olin, että sinne pääsisi myös itsemaksavana, virikeviikoille. Ajattelin, että semmoinen voisi olla ihan kiva, vaikka kesäloman aikana tai siis pitäisi kesälomaa silloin. Hintakaan ei kovin korkea ollut n. 250 euroa täyshoidolla viikon ajan
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: dadda - Tammikuu 10, 2010, 01:13:54 ap
Loistoidea Friita! Sinne mennään!
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Antsu1 - Tammikuu 10, 2010, 10:06:05 ap
Lainaus:

Loistoidea Friita! Sinne mennään!Hei, toihan kuulostaisi hyvältä idealta, minä kans

Tosin itse ymmärsin liiton siuvilta, että nuop virikeviikot d-keskuksessa olisivat tarkoitettu lähinnä noille eläkeläisille, joko alle 65-vuotiaille tai sitten yli 65-vuotiaille.

Sitten taisi olla vielä niitä muualla pidettäviä viikon juttuja, tuettuja lomia, joille voi hakea, mutta valinnan taisivat tehdä - jaa, en enää edes muista ketkä. Ei kun olikin:
http://www.diabetes.fi/sivu.php?luokitus_id=20&artikkeli_id=22

Näitäköhän Friita tarkoitti
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: äskoo - Tammikuu 10, 2010, 11:10:47 ap
Täältä

http://www.diabetes.fi/tiedoston_katsominen.php?dok_id=2061

löytyvät kaikki Diabeteskeskuksessa vuonna 2010 järjestettävät kurssit. En löytänyt sieltä muita virkistyskursseja kuin Virkeyttä hoitoon-kurssit eläkeläisille ja heidän läheisilleen ja työikäisten 2-tyyppiläisten Kuntoremontti-kurssit.

Niitä virikeviikkoja, joihin Antsun linkki viittaa ja joita esim. Lomaliitto (vai menikö se just konkurssiin?) järjestää, kai pidettiin ainakin aikaisemmin erilaisissa muissa hoitokeskuksissa ympäri Suomenmaata, vai muistanko ihan väärin?
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Tammikuu 10, 2010, 17:33:43 ip
Lainaus:


Sitten taisi olla vielä niitä muualla pidettäviä viikon juttuja, tuettuja lomia, joille voi hakea, mutta valinnan taisivat tehdä - jaa, en enää edes muista ketkä. Ei kun olikin:
http://www.diabetes.fi/sivu.php?luokitus_id=20&artikkeli_id=22

Näitäköhän Friita tarkoitti
Noita varmaan, tutkin vain syksyllä jotakin kurssitarjonta vihkosta keskuksessa. Siinä oli maininta noista virikeviikoista ja hakemisesta niihin. Ja ne oli ihan tarkoitettu ykkösille, mutta kurssitarjonta oli suppeampi kuin näillä muilla kursseilla. Vihkonen tosin taisi olla viimevuotinen.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: maikki69 - Tammikuu 10, 2010, 18:51:22 ip
  Juuri kurssilla on mukava tavata näitä kohtalokavereita ja illalle on monta kertaa tullut pituutta kun on juteltu asioista joita ei ns. hoitajat osaa/tiedä vaan ne on saatu kokemalla. Kurssille kannattaa mennä avoin mielin. Siellä on paljon vanhaa asiaa, mutta myös paljon uutta. Olen ollut kursseilla 30 vuoden aikana monia kertoja, lapsena, nuorena, aikuisena myös aviomieheni kanssa. Ja se on ollut ihan hyvä asia.
  Yksi iso asia oli myös se, että olen shokissa hyvin agressiivinen ja en ole ikinä voinut kuvitella mitä se on lähimmäiselle. Itse näin kurssilla  tälläisen  agressiivisen shokin ja se avasi myös silmät.

   Suosittelen kyllä kurssia ihan vilpittömästi.
 
  Myös jos alkaa olla munauisissa ongelmia enemmän ka on siirtynyt jo munuaispolille kannattaa hakeutua myös MUSILIn järjestämille kursseille.
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Antsu1 - Tammikuu 10, 2010, 19:12:51 ip
Hei,
heräsi kiinnostus noihin Musilin järjestämiin kusseihin. Oletko käynyt ja missä vaiheessa?

Minähän olen käynyt Diabetesliiton ja Musilin yhdessä järjestämän kurssin Diabeteskeskuksessa, mutta nyt taidat tarkoittaa ihan niitä Musilin omia.

Ai niin, minullahan on nyt viime syksynä tää seuranta siirtynyt kokonaan Kirirgisen sairaalan nefrologian polille. Onko Musilin kursseille pääsyyn joku edellytys tuo olo munuaispolin puolella?

En ole tullut ajatelleeksikaan, että sieltä puolelta voisi kursseja löytyä, ainakaan ennen varsinaisten dialyysien alkua (tai kun ei vielä ole edes tietoa alusta).
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: maikki69 - Tammikuu 10, 2010, 20:22:34 ip
   Olen ollut ennen, dialyysin aikana, ja jälkeen kursseilla. Kurssit järjestetään jossain kylpylöissä yleensä.
http://www.musili.fi/fin/kuntoutuminen/
 Tässä osoite jossa on tuosta kurssi asiasta enemmän.
 www.musili.fi osoitteessa on myös vertaistuki mahdollisuuksia.
   Kurssit ovat kyllä ollut antoisia. Siellä käy yleensä nefrologi(munuaislääkäri), silmälääkäri,on ollut myös munauaispotilas(saanut siirron), kelasta puhumassa kaikista asioista, jotka liittyvät munuaisasioihin. Joissakin kursseilla missä on jo siirron saannieta on myös maksasiirtopotilaita.

   Suosittlen näitä myös kaikille!!!!
Otsikko: Re: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Antsu1 - Tammikuu 10, 2010, 20:58:43 ip
Eli tuntuu sisältö aika samalta kuin tuo Diabeteskeskuksessa oleva kurssi munuaistautia sairastaville. Siellähän oli mukana samaan aikaan ei-dialyysissä olevia, dialyysissä olivia sekä jo siirroin saaneita. Oli nefrologia, silmälääkäriä, taisi olla joku Kelastakin jne (ja tietenkin psykologi sekä diabeteslääkäri) sekä munuaishoitaja koko ajan oikeastaan vähän kuin päävetäjänä .

Ja tosiaan yhdessä Musilin kanssahan Diabetesliitto kurssia vetääkin (on mainittu myös tuolla Musilin sivuilla). Oli aikoinaan kahden viikon putki, mutta nyt näyttää olevan kahdessa viikon jaksossa.

Siellä toki munuaisongelmien lisäksi kaikilla oli yhdistävänä tekijänä diabetes.

Misilin keskustelupalsta on mulle jo tuttu, mutta vertaistapaamisiin en ole vielä osallistunut, kutsuttu toki on, siis ainakin täällä Hesassa ilmeisesti kerran kuussa kokoontuvaan ryhmään.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: LiskoNeito - Syyskuu 06, 2010, 16:27:54 ip
Olen uusi D2:nen ja kyselisin kokemuksia noista D2:sille suunnatuista kursseista.
Minkä ikäisiä ihmisiä kursseilla on? Itse olen vielä suhteellisen nuori, olen 36v nainen.
Oletteko oppineet uusia asioita kurssilla? Mitä opitte?
Oliko kurssilla hyvä ohjelma/luentoja yms?
Miten vaikeaa kursseille on päästä?
Onko lääkäri suhtautunut kursseille hakemiseesi positiivisesti/negatiivisesti?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: muru - Tammikuu 24, 2011, 23:17:15 ip
onkos ketään tulossa Tampereelle kurssille,7-11.2?toinen osa oli joskus toukokuussa  ::)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 03, 2011, 08:46:06 ap
Olen uusi D2:nen ja kyselisin kokemuksia noista D2:sille suunnatuista kursseista.
Minkä ikäisiä ihmisiä kursseilla on? Itse olen vielä suhteellisen nuori, olen 36v nainen.
Oletteko oppineet uusia asioita kurssilla? Mitä opitte?
Oliko kurssilla hyvä ohjelma/luentoja yms?
Miten vaikeaa kursseille on päästä?
Onko lääkäri suhtautunut kursseille hakemiseesi positiivisesti/negatiivisesti?

Vastaan sinulle, vaikka en olekaan 2-tyyppi mutta mieheni on ollut 2-tyypin kurssilla ja itse tulin juuri keskuksessta jossa viereinen kurssi oli 2-tyyppiläisille. Ikähaarukka oli aika nuoresta (mies oli sellainen 30 vuotias) sitten vähän vanhempaankin ja siltä väliltä. Eli ikähaarukka on varsin kirjava. Riippuu varmaan enemmän tuurista onko mukana vanhoja vai nuoria.

Ihan varmasti oppii uusia asioita ja ohjelma on varsin tiivis ja monipuolinen. Ravintoasioita, lääke/insuliinihoito ja välineet, jalkojen hoito, liikunta yms..

Kursseille on tunkua ja jonottamaan joutuu parikin vuotta, joten kannattaa laittaa paperit heti menemään. Ei jättää "sinnne jonnekin ajankohttan". Pari vuotta menee nopeasti.

Mieheni lääkäri suhtautui kurssille hakemiseen hyvin positiivisesti koska helpottaa omaa hoitoa. En oikein tajua, miksi lääkäri kokisi sen negatiiviseksi..?  ???
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: ruuturouva - Elokuu 16, 2011, 19:46:00 ip
Vuoden aslak-kuntoutus päättyi ja loppukommentteihin on lääkäri kirjannut, että "diabeteksen vuoksi suositellaan sopeutumisvalmennuskurssia tukemaan aktiivista itsehoitoa". Tarkoittaa mitä ? Näitä diabeteskeskuksen kurssejako ?

Olen sairastunut keväällä 2009; tablettilääkitys metforem 500 mg kolme kertaa päivässä, lisäksi kolesteroli- ja verenpainelääkitys. Sokeriarvot pysyneet ihan hyvällä tasolla omien mittausten perusteella (edellisestä labrakäynnistä on vuosi, syyskuussa meno labraan ja lääkärille). Painoa pitäisi muutama kilo pudottaa, liikuntaa lisätä ja varmaan ruokailujen kanssakin olisi petraamista. Ja ennenkaikkea tuonne korvien väliin pitäisi saada iskostettua itsehoidon tärkeys jottei lisäsairauksia tule. Olisiko kurssista minulle hyötyä ja millaisesta kurssista ?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: RAR - Elokuu 17, 2011, 09:33:46 ap
Mieheni oli 2-tyyppien kurssilla ja tykkäsi kovasti. Itse olen ollut monta kertaa 1-tyyppien kurssilla ja aina sieltä on jotain jäänyt käpälään ja vertaistuki oli sitä parasta eli tapasi kohtalotovereita.
Suosittelen ehdottomasti ruuturouva ja tuotahan se lääkärikin ehdotti.

Kannattaa ottaa diabetesliittoon yhteyttä niin saat paremmin neuvoja kuinka toimia:

Kurssisihteeri Pirkko Toivonen
p. 03 2860 315
pirkko.toivonen(at)diabetes.fi

•kurssit työikäisille tyypin 2 diabeetikoille, jotka eivät ole eläkkeellä
•eläkkeellä olevien diabeetikoiden kurssit
•Kuntoremonttikurssit
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: äskoo - Elokuu 17, 2011, 11:39:17 ap
Olen ollut 20 d-vuoteni aikana Diabeteskeskuksen kursseilla 3 kertaa ja minulle ne ovat olleet erittäin hyödyllisiä hoitomuutosten takia, sitäpaitsi siellä on aina hauskaa seuraa!  :D

http://www.diabetes.fi/kuntoutus_ja_koulutus/diabeteskurssit/tyoikaisille_2011
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: ruuturouva - Elokuu 17, 2011, 16:47:31 ip
Pitänee alkaa kyselemään kursseja  :) Voin sitten syyskuussa pyytää diabeteslääkäriä kirjoittamaan oman lausuntonsa hakemuksen liitteeksi.

Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: ruuturouva - Syyskuu 07, 2011, 20:33:26 ip
Kävin etälääkärillä ja otin puheeksi nämä kurssit. Vastaus oli, että tablettihoitoisten, työssäkäyvien 2-tyypin diabetestä sairastavien kursseille on pitkät jonot. Ja koska mulla tilanne tällä hetkellä tosi hyvä niin hän toivoo, että minulle riittää diabeteslääkärin ja -hoitajan tuki hoitaa itseäni. Että se siitä sitten  >:(
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Renzo - Lokakuu 27, 2012, 11:27:25 ap
Näin nykyiset päättäjät ovat ulkoistaneet hyvinvointi valtion ainoan kuntoutuksen kakkos tyypin diabetestä sairastavilta, eikä siinä  ole ajateltu yhtään yli kaksi sukupolvea on diabeteskeskus tehnyt kehitystä diabeetikon hoitoa ja varsinkin omaa osaamista diabeetteksen hoitoa. Tulee vielä aika jolloin huomataan, kuinka kalliiksi ulkoistaminen tulee maksamaan. Eikä siinä ole mitään järkeä, että tällä vuosikymmenellä on varaa heittää ns. harmaatieto romukoppaan ja ollaan kokonaan pois suljettu on todella  enemmän innokkuutta, kuin ÄLYKKYYTTÄ?? :o

http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/ajankohtaista/diabeteskuntoutusta_tarjolla_ympari_maata_2013.4357.news

Diabetesliitto - Diabeteskuntoutusta tarjolla ympäri maata 2013
www.diabetes.fi/diabetesliitto/.../diabeteskuntoutusta_tarjolla_ympari...
1. lokakuu 2012 – Diabeteskeskus ei ole Kela-kuntoutusta tyypin 2 diabeetikoille järjestävien laitosten joukossa vuonna 2013. Kurssit Diabeteskeskuksessa 2013 ...

Ps. kuntavaali  vielä klo 20:00  ;)


Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Maaliskuu 25, 2013, 08:28:16 ap
Onkohan kukaan tulossa d-liiton 2-osaiselle kurssille ensi syksynä, ajankohdat oli 16.9.-20.9. + 25.11.-29.11.2013.

Sitten ne jotka on olleet, niin kiinnostaisi tietää, että onko se koko viikko ihan täynnä ohjelmaa aamusta iltaan saakka, vai voiko sieltä kurssikeskuksesta poistua joskus...?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Renzo - Huhtikuu 08, 2013, 09:15:48 ap
Lainaus
Sitten ne jotka on olleet, niin kiinnostaisi tietää, että onko se koko viikko ihan täynnä ohjelmaa aamusta iltaan saakka, vai voiko sieltä kurssikeskuksesta poistua joskus...?

Täytyy sanoa viikko on valitettavasti liian lyhyt ettei ehdi edes ajatella  poistumista. Hyvä maasto on vieressä liikkua ja harrastuksia kyllä löytyy. Tuttuja kyllä ehtii käydä milloin vaan, mutta kursi aikana, niitä ei jouda muistelemaan valitettavasti. ;D ???
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: äskoo - Huhtikuu 08, 2013, 11:09:41 ap
Jaahas, minulla on kyllä toisenlaistakin kokemusta. Päivät ovat täynnä ohjelmaa, mutta nykyisin ei taida iltaisin säästösyistä enää olla juurikaan järjestettyä ohjelmaa. Mahdollisuudet omaehtoiseen liikkumiseen kyllä on sekä ulkona että sisällä ( kuntosali, liikuntasali, uima-allas saunoineen, rantasauna). Olen kuitenkin jokaisella kurssillani keskiviikkoiltana "karannut" kaupungille, mutta luvan kanssa. Joskus on käyty pienellä porukalla teatterissa, joskus ulkoilemassa Pyynikillä tai katsomassa kaupunkia. Tampereen valot näkyvätjärven takana, mutta matkaa on muistaakseni 27 km ja sevaatii illalla oman auton.

Ylimääräistä iltaohjelmaa ei kyllä välttämättä tarvitse, sillä parasta kursseilla on keskustelutuokiot vapaa-aikana! :)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Huhtikuu 09, 2013, 09:39:49 ap
Mahdollisuudet omaehtoiseen liikkumiseen kyllä on sekä ulkona että sisällä ( kuntosali, liikuntasali, uima-allas saunoineen, rantasauna).
Tätä lähinnä hain takaa :) Ei tarvetta poistua, jos on mahdollisuudet tuollaisiin juttuihin kurssikeskuksessa ja sen ympäristössä :)

Mutta sitä en tiennyt että kurssikeskus on Tampereelta 27km! Miten ihmeessä sinne sitten edes pääsee, jos junalla pitää matkustaa Tampereelle? Onkohan jotain kyyditystä yleensä järjestetty ja tuleeko näistä ylipäänsä lisätietoja lähempänä kurssia?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Diabetesliiton tiedotus - Huhtikuu 09, 2013, 09:57:50 ap
Hei Ninski!

Meille pääsee bussilla joka kulkee Tampereen rautatieaseman edestä.

Ohjeet löytyvät täältä:
http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/yhteystiedot/nain_loydat_perille

Jos on lisää kysyttävää kulkuyhteyksistä yms, ja haluat saada varman vastauksen, kannattaa kysyä kurssisihteereiltämme. He ovat ihan sitä varten, että vastaavat tai ottavat selvää ja vastaavat kursseihin liittyviin kysymyksiin.
Pirkon ja Tiinan yhteystiedot mm. tällä sivulla:
http://www.diabetes.fi/kuntoutus_ja_koulutus/diabeteskurssit/tyoikaisille_2013

terv. DLT
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Huhtikuu 09, 2013, 10:32:37 ap
Kiitos!

Olen kurssisihteereihin yhteydessä sitten vielä lähempänä kurssin aloitusta :)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Konrad - Huhtikuu 09, 2013, 20:18:40 ip
Onko nykyäänkin käytäntö niin, että VHH:lla olleet opetataan uuteen RHH-oppiin?. Rotevat hoitajat pitävät huolen siitä, että riittävä määrä hiilareita varmasti syödään.

Vai missä oikein mennään?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: äskoo - Huhtikuu 09, 2013, 21:28:18 ip
Onko nykyäänkin käytäntö niin, että VHH:lla olleet opetataan uuteen RHH-oppiin?. Rotevat hoitajat pitävät huolen siitä, että riittävä määrä hiilareita varmasti syödään.

Vai missä oikein mennään?

Nykyäänkin? Onko sinulla sellaisia omakohtaisia kokemuksia D-keskuksen kursseilta?  ;D
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 09, 2013, 23:06:41 ip
Mun kokemus on, että d-keskuksen pöydästä voi syödä hyvinkin vhh:sti. Kasviksia on runsaasti monessa muodossa, ja hiilarit joko erillään tai selvästi ilmoitettu. Jättää ne kahvipullat sitten väliin. Eikä siellä kukaan sun syömisiä vahdi.

Onko niin, että keskus menetti myös kelan tukemat ykkösten kurssit? Millaisia ihmeessä ovat ne minimivaatimukset, mitkä MIKÄÄN muu instanssi voisi täyttää?! Sellaista että on ihan koulussa luettu diabetes- kirjaa ja tiedetään kertoa, että 1ky laskee verensokeria 2 pykälää ja 10hhg nostaa 2 pykälää... ::) Ja että monipistoshoidolla voi syödä ihan mitä vaan...
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Friita - Huhtikuu 10, 2013, 07:00:59 ap
On kurssitarjonnassa Kelan kursseja ykkösillekin, kävin tutkimassa tarjontaa. Mulle tarjottiin yhtä kurssia joulukuulle, kun jouduin peruuttamaan kurssin, jolle hain viime syksynä, sitä ei enää löytynyt tarjonnasta. Eli ovat varmaan supistaneet kurssitarjontaa. Ajattelin kuitenkin hakea sinne joskus.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Huhtikuu 10, 2013, 11:48:30 ap
Onko niin, että keskus menetti myös kelan tukemat ykkösten kurssit? Millaisia ihmeessä ovat ne minimivaatimukset, mitkä MIKÄÄN muu instanssi voisi täyttää?! Sellaista että on ihan koulussa luettu diabetes- kirjaa ja tiedetään kertoa, että 1ky laskee verensokeria 2 pykälää ja 10hhg nostaa 2 pykälää... ::) Ja että monipistoshoidolla voi syödä ihan mitä vaan...
Ei menettänyt. Itse olen menossa Kelan tukemalle ykkösten 2-osaiselle kurssille. Vähenivät kyllä, mutta eivät menettäneet kaikkia.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Tomaatti - Huhtikuu 10, 2013, 12:37:13 ip
Mäkin haluaisin kurssille. Mutta vain diabeteskeskus kelpaa, joku Pera-Kalevin Diabeteskuntoutusputka Oy-no thanks.  ::)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Kide - Huhtikuu 10, 2013, 15:43:38 ip
Mäkin haluaisin kurssille. Mutta vain diabeteskeskus kelpaa, joku Pera-Kalevin Diabeteskuntoutusputka Oy-no thanks.  ::)
Saattaa tosiaan uusilla "kurssi"paikoilla olla tekemistä saavuttaa se uskottavuus ja meriitti, joka Tampereen d-keskuksella on. Riittääkö kelan kriteereiksi esim. että kurssipaikalla on jossain vaiheessa joku lääkäri, vai meinaavatko uudet yrittäjät löytää I-P:an tasoisen jostain? *hatunnosto pätevyydelle ja inhimillisyydelle* Saahan sitä vastaavaa yrittää etsiä.  ::)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 10, 2013, 17:48:10 ip
Onko nykyäänkin käytäntö niin, että VHH:lla olleet opetataan uuteen RHH-oppiin?. Rotevat hoitajat pitävät huolen siitä, että riittävä määrä hiilareita varmasti syödään.

Vai missä oikein mennään?

Nykyäänkin? Onko sinulla sellaisia omakohtaisia kokemuksia D-keskuksen kursseilta?  ;D
Minäkin hieman ihmettelen, mistä tuo käsitys on peräisin? Ja oletko Kondrad ollut jossain muualla kursseilla ja sekoittanut sen d-keskuksen kursseihin...?  ;)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 10, 2013, 20:07:16 ip
Siis oikeasti joku muu instanssi tarjoaa ykköstyypin sopeutumiskursseja?!
Kertokaapas sitten kokemuksia tänne. Tai liitto, oletteko jäävejä avaamaan täällä, mitä ne Kelan minimivaatimukset on? Mä en pikeesti ala jos ne on sitä "senkunvaan pistätte syömisten mukaan " -tasoa. Uudet diabeetikot ansaitsee parempaa.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Webbi - Huhtikuu 10, 2013, 20:10:37 ip
Minä haluan sellaiselle kursille jossa saa syödä oikeaa lihaa, eikä tarvitse vihanneksiin edes koskea ...
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 10, 2013, 20:20:04 ip
Oli siellä lihaakin...
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Konrad - Huhtikuu 17, 2013, 13:32:05 ip
Onko nykyäänkin käytäntö niin, että VHH:lla olleet opetataan uuteen RHH-oppiin?. Rotevat hoitajat pitävät huolen siitä, että riittävä määrä hiilareita varmasti syödään.

Vai missä oikein mennään?

Nykyäänkin? Onko sinulla sellaisia omakohtaisia kokemuksia D-keskuksen kursseilta?  ;D
Minäkin hieman ihmettelen, mistä tuo käsitys on peräisin? Ja oletko Kondrad ollut jossain muualla kursseilla ja sekoittanut sen d-keskuksen kursseihin...?  ;)

En ole ollut Diabetesliiton enkä muidenkaan kursseilla.

Diabetesliiton ruokavaliosuosituksethan on se, johon kakkosten hoito perustuu osana elintapamuutosta. Pelkään, että väärille teille joutuneet koulutetaan oikeille urille viikon internaattikurssilla. Pillereillä ja ruokavaliolla toimeen tullut palaa kurssilta ravintoasioissa ojennettuna ja insuliiniresptit taskussa.  8)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Huhtikuu 17, 2013, 14:57:47 ip
Onko nykyäänkin käytäntö niin, että VHH:lla olleet opetataan uuteen RHH-oppiin?. Rotevat hoitajat pitävät huolen siitä, että riittävä määrä hiilareita varmasti syödään.

Vai missä oikein mennään?

Nykyäänkin? Onko sinulla sellaisia omakohtaisia kokemuksia D-keskuksen kursseilta?  ;D
Minäkin hieman ihmettelen, mistä tuo käsitys on peräisin? Ja oletko Kondrad ollut jossain muualla kursseilla ja sekoittanut sen d-keskuksen kursseihin...?  ;)

En ole ollut Diabetesliiton enkä muidenkaan kursseilla.

Diabetesliiton ruokavaliosuosituksethan on se, johon kakkosten hoito perustuu osana elintapamuutosta. Pelkään, että väärille teille joutuneet koulutetaan oikeille urille viikon internaattikurssilla. Pillereillä ja ruokavaliolla toimeen tullut palaa kurssilta ravintoasioissa ojennettuna ja insuliiniresptit taskussa.  8)
En sinuna huutelisi tuollaista, kun et kerran itse ole ollut etkä näin ollen voi tietää yhtään mitä kursseilla tapahtuu ja miten opastetaan.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Diabetesliiton tiedotus - Huhtikuu 17, 2013, 15:15:14 ip
Siis oikeasti joku muu instanssi tarjoaa ykköstyypin sopeutumiskursseja?!
Kertokaapas sitten kokemuksia tänne. Tai liitto, oletteko jäävejä avaamaan täällä, mitä ne Kelan minimivaatimukset on? Mä en pikeesti ala jos ne on sitä "senkunvaan pistätte syömisten mukaan " -tasoa. Uudet diabeetikot ansaitsee parempaa.

Hei!

Kela ostaa nykyään tyypin 1 diabeetikoiden sopeutumisvalmennusta myös muualta kuin meiltä. Palveluntarjoajan on täytettävä Kelan standardi, löytyy täältä:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/051112151140HN?OpenDocument

Standardissa edellytetään kurssin henkilökunnalta:
Työryhmän kaikilla jäsenillä on vähintään kolmen vuoden kokemus tyypin 1 diabeteksen, tyypin 2 diabeteksen ja/tai metabolisen oireyhtymän kuntoutuksesta ja hoidosta.

Eli Kela ei vaadi tyypin 1 diabeetikoiden kurssin henkilökunnalta lainkaan kokemusta tyypin 1 diabeteksen hoidosta, kokemus metabolisen oireyhtymän tai tyypin 2 diabeteksen hoidosta riittää.


terv. DLT
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 17, 2013, 15:29:48 ip
LUOJA.

Taidatte olla jäävejä myös kampanjoimaan asian puolesta...
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Konrad - Huhtikuu 17, 2013, 17:04:22 ip
Onko nykyäänkin käytäntö niin, että VHH:lla olleet opetataan uuteen RHH-oppiin?. Rotevat hoitajat pitävät huolen siitä, että riittävä määrä hiilareita varmasti syödään.

Vai missä oikein mennään?

Nykyäänkin? Onko sinulla sellaisia omakohtaisia kokemuksia D-keskuksen kursseilta?  ;D
Minäkin hieman ihmettelen, mistä tuo käsitys on peräisin? Ja oletko Kondrad ollut jossain muualla kursseilla ja sekoittanut sen d-keskuksen kursseihin...?  ;)

En ole ollut Diabetesliiton enkä muidenkaan kursseilla.

Diabetesliiton ruokavaliosuosituksethan on se, johon kakkosten hoito perustuu osana elintapamuutosta. Pelkään, että väärille teille joutuneet koulutetaan oikeille urille viikon internaattikurssilla. Pillereillä ja ruokavaliolla toimeen tullut palaa kurssilta ravintoasioissa ojennettuna ja insuliiniresptit taskussa.  8)
En sinuna huutelisi tuollaista, kun et kerran itse ole ollut etkä näin ollen voi tietää yhtään mitä kursseilla tapahtuu ja miten opastetaan.

Täältä vaan huudellaan. :)

Uskon, että D-liiton kursseilla käytetään ohjenuorana Diabetesliiton ruokavaliosuositusta vuodelta 2008. Vai käykö mistään selville, että noudatettaisiin jotakin muuta?

http://www.diabetes.fi/files/308/Ruokavaliosuositus.pdf

Sivulla 8, kohta 2.4 Hiilihydraatit sanotaan, että Hiilihydraattien osuus kokonaisenergiasta on 45-60 %.

Oma energian kulutukseni on 2000-2500 kcal päivässä. Suosituksen mukaan hiilihydraatteja olisi tällöin päivässä 225-375 grammaa. Oma kulutukseni on noin 40 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Tällä, liikunnalla ja tableteilla verensokerit pysyvät käytännössä koko ajan terveen arvoissa. VHH:lla olen ollut hiukan yli kymmenen vuotta. Jos söisin 225-375 grammaa hiilihydraatteja päivässä, en pärjäisi millään ilman insuliinia. Silläkin olisi vaikeaa, jos ei mahdotonta pitää verensokerit tasaisina. Väkisin tulisi liian korkeita piikkejä ja hypoja.

Kerrottakoon tässäkin, että diabetesdiagnoosissani vuonna 2001 HbA1c oli 13 %, sokerirasituskoe 20-30-30.

Ruokavaliosuosituksen hiilihydaattimäärät ovat kakkosille ehdottomasti liialliset. Moni ykkönenkin on kertonut käyttävänsä hiilihydraatteja huomattavasti vähemmän.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Kide - Huhtikuu 17, 2013, 18:01:55 ip
...
Eli Kela ei vaadi tyypin 1 diabeetikoiden kurssin henkilökunnalta lainkaan kokemusta tyypin 1 diabeteksen hoidosta, kokemus metabolisen oireyhtymän tai tyypin 2 diabeteksen hoidosta riittää.

Kyllähän ykkösen hoitaa siinä kuin kakkosenkin.  ::) Ei oikeesti!

Älämölöö siis pitäisi tästäkin nostaa.  :( Aikahan tuon tietty näyttää, saavatko muut kurssien tarjoajat asianmukaisen henkilökunnan hankittua. Ja asianmukaisuuttahan ei siis määrittele tuo kelan käsittämätön linjaus, vaan käytännön tulokset.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Konrad - Huhtikuu 18, 2013, 11:48:40 ap


Hei!

Kela ostaa nykyään tyypin 1 diabeetikoiden sopeutumisvalmennusta myös muualta kuin meiltä. Palveluntarjoajan on täytettävä Kelan standardi, löytyy täältä:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/051112151140HN?OpenDocument

Standardissa edellytetään kurssin henkilökunnalta:
Työryhmän kaikilla jäsenillä on vähintään kolmen vuoden kokemus tyypin 1 diabeteksen, tyypin 2 diabeteksen ja/tai metabolisen oireyhtymän kuntoutuksesta ja hoidosta.

Eli Kela ei vaadi tyypin 1 diabeetikoiden kurssin henkilökunnalta lainkaan kokemusta tyypin 1 diabeteksen hoidosta, kokemus metabolisen oireyhtymän tai tyypin 2 diabeteksen hoidosta riittää.


terv. DLT

Itsekin joskus entisessä elämässä olin jopa standardien laatimisessa mukana. Nämä laadittiin huolellisesti ilman tulkintamahdollisuuksia.

Tuo Kelan "standardi" vaikuttaa huolimattomasti tehdyltä tai sitten tarkoituksella jopa tarkoittaen sitä mitä nuo vaihtoehtoiset ja/tai todella pitävät sisällään. Tarkoituksellisuus on todella paha asia.

Liiton kannattaisi ottaa Kelaan yhteyttä asiassa, jotta teksti saataisiin kuntoon.

Myös lääkäreiden pätevyyteen kannattaa kiinnittää samaisessa standardissa huomiota. Eikö sisätautilääkärin tai endokrinologin tarvitse omata diabeteksen hoidon pätevyyttä. Endokrinologi on ymmärtääkseni pohjaltaan sisätautilääkäri ja osaa varmaan haimankin hyvin, mutta miten muu diabeteksen hoitoon liittyvä. USA:ssa useat diabeetikot kertovat olevansa endon hoidossa, mitä siellä pidetään parhaana mahdollisena. En tiedä, miten Suomen ja USA:n endojen tutkintovaatimukset eroavat. Tiedämmehän, että esimerkiksi maailman tunnetuin ja monien eniten arvostama diabeteslääkäri Richard K. Bernstein on sisätautilääkäri eikä endo.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 18, 2013, 16:58:07 ip
Jep endo sisältää haiman mutta on eri asia olla erkoistunut diabetekseen.

Mustakin toi standardi oli monitulkintainen, sen voisi lukea myös niin että vain kaksi viimeistä ovat keskenään vaihtoehtoisia.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Konrad - Huhtikuu 18, 2013, 18:16:37 ip
Jep endo sisältää haiman mutta on eri asia olla erkoistunut diabetekseen.

Mustakin toi standardi oli monitulkintainen, sen voisi lukea myös niin että vain kaksi viimeistä ovat keskenään vaihtoehtoisia.

Onkohan koko Kelan "standardisto" samaa tasoa? Onko pääjohtaja Hyssälä niitä edes käynyt läpi.

Ihan suoraan sanoen ituttaa, kun tuollaista ulostetaan veronmaksajien rahoilla. Voisi kysyä klassisesti, valvooko kukaan, mitä oikein puuhataan Kelassa. Puolet porukasta ulos ja lopulle kunnollista tekemistä olisi varmaan hyvä ratkaisu.

Konrad
.ituttaa
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Hansuli - Huhtikuu 19, 2013, 09:33:23 ap
Onkohan kukaan tulossa d-liiton 2-osaiselle kurssille ensi syksynä, ajankohdat oli 16.9.-20.9. + 25.11.-29.11.2013.

Sitten ne jotka on olleet, niin kiinnostaisi tietää, että onko se koko viikko ihan täynnä ohjelmaa aamusta iltaan saakka, vai voiko sieltä kurssikeskuksesta poistua joskus...?

Itse olin vuonna 2011 keväällä - muutama kuukausi sairastumiseni jälkeen Tampereella kaksiosaisella kurssilla. Ei voi muuta sanoa kuin että aivan ihana kokemus. :) Jätti upeat muistot.

Osallistujia oli joka puolelta Suomea. Muut olivat sairastaneet jo useita vuosia ja minä "ressukka" vasta muutaman kuukauden. Oli aivan pakko päästä tällaiselle kurssille oppimaan sairaudesta kädestä pitäen. Muut ottivat "siipien suojaan" ja tsemppasivat että kyllä se elämä jatkuu vaikka huono tuuri nyt kävikin. Kurssin ohjelma päivisin oli tiivis ja tiedontulva valtava. Niin se minäkin suunnittelin aluksi meneväni tapaamaan iltaisin ystäviä kaupungille mutta se porukka, joka kurssilla oli, hitsautui yhteen ja tuli vietettyä joka ilta yhdessä ryhmänä. Grillaten, saunoen, katellen telkkua, höpötellen ja liikkuen ulkona kun sää salli. Jäi shoppailureissut väliin.

Se vertaistuki jota näillä leireillä saa on se avainjuttu. Ainakin meikäläisen mielestä.
Joten voin vain suositella lämmöllä kursseja jokaiselle D:lle :)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 19, 2013, 21:28:04 ip
LUOJA.

Taidatte olla jäävejä myös kampanjoimaan asian puolesta...

Aivan käsittämätöntä!
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Heinäkuu 10, 2013, 12:05:47 ip
Tuleekohan niille kursseille päässeille lähempänä kurssiajankohtaa joku tarkempi kirje, missä esim. ilmoitetaan mihin aikaan kurssikeskuksessa tulee olla paikalla?

Jos maanantaina aloittaa kurssi klo 9 aamulla, niin pitkämatkalaisen täytyy varautua Tampereella hotelliyöhön sitä ennen..
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Kide - Heinäkuu 10, 2013, 13:59:39 ip
Kela korvaa tuosta edellisestä yöstä ruhtinaallisesti jotain parikymmentä euroa.  ;)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Heinäkuu 10, 2013, 23:57:53 ip
Voihan sen ottaa lomailun kannalta ;) olis vaan kiva tietää tuleeko postissa vielä jotain tarkennusta.
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Puupopo - Heinäkuu 15, 2013, 14:05:49 ip
Kyselin asiaa kurssisihteeriltä ja sieltä luvattiin laittaa kutsut postiin kunhan lomilta palaillaan eli tarkennusta on tulossa.  8)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Heinäkuu 15, 2013, 22:16:38 ip
Kyselin asiaa kurssisihteeriltä ja sieltä luvattiin laittaa kutsut postiin kunhan lomilta palaillaan eli tarkennusta on tulossa.  8)
Kiitos tiedosta! :) Mille kurssille olet itse Puupopo tulossa/menossa?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Puupopo - Heinäkuu 15, 2013, 22:39:51 ip
D ykkösten 2-osaselle 16.9.->
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Heinäkuu 16, 2013, 13:15:34 ip
Sielläpä nähdään sitten! :)
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Cane - Elokuu 21, 2013, 11:54:19 ap
Laitoin itsekin hakemusta Diabeteskeskuksen kursseille (taas). Tänä kuluvana vuonnahan en päässyt (ei ollut paikkoja?)

Paikkoja olisi ollut nyt syksylle Joensuuhun ja mihin lie Mikkeliin, mutta ovat aika pitkän matkan takana, julkisilla. Lisäksi juurikin tämä Kelan standardin tulkinnan "helppous" eli toisaalta asiakkaan epätietoisuus hoitohenkilöstön kokemuksista painottivat vaakaa reilusti Tampereen suuntaan. Kova paikka uusille tulijoille (siis kuntoutuspaikoille), mutta kyllä mä omaan napaani tuijotan. En valitettavasti näe vertaistukea mahdollisuutena, jos mun lisäksi osallistujana olisi vain toinen diabeetikko (ja emmehän voi olettaa, että tulemme aina toimeen, emmehän?)

Koska kursseja ei Kelan maksuilla saa kovinkaan useasti, jos kerran edes, on itse katsottava mihin tyytyy. Tätä  helpottaisi "läpinäkyvyys" hoitohenkilöstön meriiteistä, joka toisaalta varmaan karsisi myös "uudempien" tulokkaiden hoitokokemusta, kun jengi haluaa "konkareille".

Tylyä, mutta totta?
Otsikko: Vs: Diabeteskeskuksen kurssit
Kirjoitti: Ninski - Elokuu 23, 2013, 09:41:45 ap
Minäkin olisin tänä vuonna päässyt aikaisemmin jo kursseille, jos olisin halunnut mennä tuonne Joensuuhun tai Mikkeliin. Koska kumpikin paikka on omasta kotikunnasta erittäin vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, valitsin odottamisen ja diabeteskurssikeskuksen Tampereella. Sitä puolsi tottakai myös tuo tunnettuus ja luotto asiantuntijuuteen. On harmillinen tilanne kyllä tämä, mihin kuntotusasiat on menneet. :/