Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes => Aiheen aloitti: Riksu - Huhtikuu 10, 2009, 21:56:32 ip

Otsikko: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Riksu - Huhtikuu 10, 2009, 21:56:32 ip
Aloitan nyt uuden ketjun kun en suoraa löytänyt haulla aiheesta omaa juttua.

Aloitin tänään Diformin inskan rinnalla. Mullahan tasapaino heiluu pumpulla 8-9 välillä, olen reilusti ylipainoinen ja hormonikierto sekoittaa sokerit joka viikko eri tavalla. Tasapainon saan 7,5 pintaan kun lasken jokaisen suupalan hiilarit, analysoin tarkkaan inskamäärän suhteessa hiilariin ja kirjaan kaiken ylös sekä teen kuukausivertailua ja muutan inska/hh suhdetta hormonikierron mukaan. Jep, jep helppo homma arjessa ja juhlassa!!

Olen innokas kokeilemaan aina kaikkea ja on tosi jännä nähdä tasoittaako metformin yhtään tätä vuoristorataa ja tuleeko inskan annostelu olemaan yhtään helpompaa. Toivon hartaasi hieman helpotusta!

Onko muilla ykkösillä kokemuksia metformin käytöstä?

Riksu
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 10, 2009, 22:05:49 ip
mulla oli ekana tuo Diformin mut se ei sopinu mulle joten se vaihettiin Glucophageen jossa on vaikuttavana aineena tuo metformiini. Ja mulla on myös ykköstäkin ja kakkonen kans. Pitkäaikanen sokeri oli ennen tablettien alotusta  8.9 % ja nyt eilen oli 6.9 %, koska matalia voi tulla aika reilusti. Insuliinia pitää alkaa vaan vähentämään.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Kanerva* - Huhtikuu 10, 2009, 23:47:25 ip
Tämä aihe kiinnostaa minua myös - reilusti ylipainoisena ja sokerit menee välillä vuoristorataa ylös ja varsinkin alas.

Teillä, joilla on aloitettu metformiini tms. insuliinin rinnalla, niin onko teillä ollut esim. rasva-arvoissa häikkää eli metabolista oireyhtymää? Entä ovatko insuliiniannokset/vrk olleet suuria?

Tanjaleena: miten paljon sinulla tippui inska-annokset?

Oma tilanteeni kuulostaa pitkälti samalle kuin Riksulla ja olen miettinyt tuota metformiinia omalle kohdalleni. Olen ajatellutkin, että pitäisi joskus jutella aiheesta lääkärin kanssa.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Riksu - Huhtikuu 11, 2009, 09:41:42 ap
Mä olen syönyt Crestoria rasva-arvoihin nyt parisen vuotta. ½ tabletilla päivässä rasvat pysyy hyvin kohdallaan. Insuliinimäärät mulla on suuret, vuorokaudessa menee 60-90 yksikköä. Inskamäärän vaihtelun tekee juuri hormonikierto ja syöty hiilarimäärä sekä korjailun määrä. Mun lihavuus on keskittynyt todella oppikirjamaisesti keskivartalolle, on ollut koko D-historian näin. Laihduttaminen ei ole koskaan onnistunut.    

Tanjaleena: millä tavalla Diformin ei sopinut sinulle? Mitä oireita tai muuta huomasit?

Riksu
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 11, 2009, 09:58:35 ap
Kanerva*: Mulla on tippunu sillain et päivällä menee 1/10 hh kohti tai sit ei tarvis välttämättä laittaa ollenkaan, ku iltapäivässä lähtee sitten kuitenkin matalalaskuun. Pitkää oon vähentäny aamusta 10 yksikköö ja illasta muutaman. Ja 4 tablettia menee päivässä.

Riksu: Ne tabletit oli liian isoja enkä saanu niitä alas ja ku niitä ei saanu puolittaa ollenkaan. Nyt on sitten pienemmät tabletit käytössä, lääkkeet nimeltään Glucophage ja ne on paljon pienempiä ja kalvopäällysteisiä.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: karoliina* - Huhtikuu 11, 2009, 14:55:52 ip
Minä aloitin kans ton metformiinin popsimisen. Tällä hetkellä niitä menee 2 tbl aamulla ja 1tbl illalla.
Pitkäaikanen sokru on laskenut 7,9:stä 7,4:ään.
Pikavaikutteisen inskan määrää / vrk en oo oikeestaan koskaan laskeskellut, pitkästä olen ottanut 2 yks pois, sitä menee tällä hetkellä 24yks. Kokeilin vähentää 22 yksikköön mutta sillä annostuksella aamuverensokerit heitti aika tavalla. Tän viikon jälkeen lisään tuonne iltaan myös yhden tbl:n lisää, jolloin saan maksimiannostuksen.
Itse olen myös reilusti ylipainoinen. Lääkäri sanoi tuosta metformiinista, että se saattaa joillain vähentää ruokahalun tunnetta. En kyllä vielä itsessäni ole huomannut moista seikkaa. Tavoitteena olisi päästä alle seiskan tuossa hobiksessa.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 11, 2009, 17:21:06 ip
Itse kyselin viime käynnillä lääkäriltä, että josko kannattaisi alkaa syömään myös jotain d-tablettia, kun hba1 on niin kovin korkea, mutta lääkäri oli sitä mieltä, että ei. Minulla ei kyllä ole ylipainoa ja rasva-arvot ja verenpaine on hyvät.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 11, 2009, 17:40:08 ip
Ei ne turhaan anna niitä tabletteja, ku ne rasittaa kuitenkin maksaa aikalailla.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 11, 2009, 17:56:50 ip
Niin kai se on. No, jos joskus saan hba1:n laskemaan kymppiin, niin oon jo aika tyytyväinen  
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 11, 2009, 18:32:04 ip
Mulla laski hba1c niin tablettien alotuksen jälkeen 6.9 % Helmikuussa oli vielä 8.9 % että on noista tableteista sillain ollu apua.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Friita - Huhtikuu 11, 2009, 18:50:50 ip
Sun pitää edelleen pienentää inska-annoksia, hypojen kanssa ei saa enää leikkiä. Eikä niiden avulla saada HbAc1:n laskemaan. Hypotkin aiheuttavat elinmuutoksia ja muutenkin ne ovat vaaraksi elimistölle.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 11, 2009, 18:54:56 ip
Näköhäiriöitä alkaa ainakin olemaan jo vähän matalien takia, mut en osaa vähentää oikeessa suhteessa.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Friita - Huhtikuu 11, 2009, 19:10:56 ip
Mä vähentäsin molemmista levenir-piikeistä ja katsoisin sitten, mitkä olisi sopivat annokset. Mutta kuitenkin, noi hypot pitää saada pois, ne ei tee elimistölle hyvää.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 11, 2009, 19:14:56 ip
Mitä hypoista voi seurata elimistölle ajan kanssa?
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Jalari - Huhtikuu 11, 2009, 23:54:19 ip
Minä huomasin ainakin että yölliset huomaamattomat hypot aiheutti sellaisia tosi ilkeitä (sinertäviä) välähtäviä valoläikkiä näkökenttään, aina kun räpsäytti silmiä tms. Sitten kun yön Levemir annos pienennettiin alas niin silmät parani, tosin aamulla sokerit oli sitten kahtakymppiä. Nyt pumpulla homma vasta saatu niin että yöllä ei mene hypoille ja aamu(yöllä) on tuplasti perusinsuliinia. En sitten tiedä mitä tiuo silmille olisi tehnyt tai teki, mutta se oli kyllä tosi kamalaa.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Friita - Huhtikuu 12, 2009, 09:19:41 ap
Mä olen kuullut, että matalat on yhtä haitallisia kropalle kuin korkeatkin. Varsinkin hyvin rajut hypot/shokit aiheuttavat tuhoa.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 10:38:55 ap
Mulla on se ongelma et jos illasta vähennän levemiriä niin sitten aamulla sokerit saattaa heilua siellä kymmenen pinnassa, et täytyy sekin varmaan pitää ennallaan vielä. Aamusta pitää kyllä laskee.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tea - Huhtikuu 12, 2009, 13:10:07 ip
Tanjaleena, mihin aikaan pistät illan Leviksen? Jos on mahdollista siirtää hieman myöhemmäksi, riittää se paremmin aamuihin, jolloin ei annosta itsessään tarvitse pitää korkeana eli pääsisit myös hypoista eroon?
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 13:32:18 ip
Koulupäivinä laitan levemirin illalla siinä 21.00-21.30 ja sitten viikonloppusin ja lomalla se menee yleensä siinä 22.00-22.30 että jonkun verran tulee heittoa kuitenkin.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tea - Huhtikuu 12, 2009, 14:47:22 ip
Ok, ja onko arjen ja viikonlopun aamuilla jotain eroa (= näyttääkö tuo tunnin heitto vaikuttavan vai heräätkö vastaavasti (tunnin) myöhemmin viikonloppuisin?)?
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 14:52:40 ip
Herään viikonloppusin pari tuntia myöhemmin ku kouluaamuina yleensä. mut silti ne saattaa rysähtää illalla alas vaikka laittaakin ne eri aikoihin viikonloppuna ja arkisin.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tea - Huhtikuu 12, 2009, 14:58:43 ip
Juu, no hain ennemminkin sitä, että jos sinulla on aamusta korkeat sokerit (näin taisit kirjoittaa), niin onko iltapistosajan muutoksella merkitystä - merkitystähän ei voi todentaa, jos nukut pidempään viikonloppuisin (nukkua toki saa, mutta siis se, pistitkö tunnin myöhempään illalla vai et ei näy aamun sokereissa, mikäli vastaavasti siirrät heräämistäsi  ).

Tuo rysähtäminen kuulostaa kyllä pahalta tuli se mihin vuorokauden aikaan tahansa, sillä tavoite on tasainen & riittävän alhainen verensokeritaso, ei hyvä HbA1c sen kustannuksella, että keskiarvosta saadaan nätti kun on tarpeeksi hypoja. Eli matalista pitäisi päästä eroon ekaksi ja sitten hienosäätää tuo lääkitys muuten kohdilleen.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 15:06:53 ip
Musta tuntuu et menkat myös vähän vaikuttaa noihin aamusokereihin kuten nyt kahtena päivänä on ollu vähän korkeemmalla mitä tavallisesti. Se hoitaja ehotti osastoakin et jos en saa ite kuriin näitä sokereita annostuksilla.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Antsu1 - Huhtikuu 12, 2009, 15:12:51 ip
Hei Tanjaleena, mainitsit tuolla aiemmin, että sulla on aamun levemir tippunut 10ky ja illankin muutamia (jos nyt oikein muistan ).

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että millaiset inskamäärät sulla oli silloin, kun nuo tabletit aloitit inskan rinnalle. Eli mistä kokonaismäärästä Levemiriä on nyt tiputtu mihin kokonaismäärään ja miten jaettuna aamun ja illan suhteen?

Ja ihan puhtaasta mielenkiinnosta kyselen, neuvoa en osaa (muuta kuin yritä kuitenkin päästä eroon niistä selkeistä hypoarvoista - eli keinoja en tiedä muita kuin inskojen vähennystä jostain ajankohdasta ).

Sekin kiinnnostaisi, että olikos sulla painon kanssa ongelmia ja jos oli, niin onkos se muuttunut positiiviseen suuntaan, vai ovatko nuo ylimääräiset hypo-tankkaukset saaneet aikaan painon nousua?

terkuin yksi nuhanenä pärskijä tällä hetkellä
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 15:25:29 ip
No, ennen levemir oli aamulla 28 yksikköö ja nyt se on 17 yks ja illalla menee edelleen 45 yks ku ei vähempi riitä aamuun asti. Paino on luultavasti noussu noitten hypojen takia. ku melkein joka päivä saa tankata hypojen takia ruokaa. Mulla on kyllä ylipainoo ennestäänkin. Lyhyttä meni aiemmin aamulla ja päivällä 3/10 hh kohti, nykyään menee aamulla 2/10 hh kohti ja päivällä 1-2/10 hh kohti ja sitten loppupäivä meneekin 1/10 hh kohti ku iltapäivällä on taipumus rysähtää alas.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tea - Huhtikuu 12, 2009, 15:53:52 ip
Ok, oletko mitannut yöaikaan useampaan kertaan (esim. klo 3-4 pintaan) tai tiedätkö, että heräät hypoihin, jos sellainen sattuisi osumaan yölle?

Aamun korkeat voivat selittyä silläkin, että yöllä käydään yhtä lailla liian matalalla, jolloin elimistö kun korjaa, niin sokerit näyttävät aamulla sitten korkeaa. Siihen ei auta lisäinsuliini, vaan nimenomaan insuliinin (todennäköisesti reipas) vähennys.

Ps. pahoittelut, jos olet tätä jo jossain aiemmassa viestissä jo selvittänytkin...
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 16:05:22 ip
Ne hypot yleensä tulee jos on tullakseen niin siinä 23.00-24.00 välisenä aikana. Ei oo koskaan tullu yöaikaan mitattua ku joskus en herää ollenkaan mataliin.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Antsu1 - Huhtikuu 12, 2009, 16:31:23 ip
No tuossa nyt ainakin olisi yksi syy mittailla vähän yöaikaankin, jos et nimittäin aina edes herää öisin mataliin.

Kyllä minä sinuna vaatisin jopa sitä jatkuvaa sensorointijaksoa, jotta saisit selville yön kulun - siis jos et jaksa herätä/laittaa kelloa öisin soimaan. Kun olisi selvät näytöt öiden arvoista, niin olisi paljon parempi lähteä tekemään niitä annosmuutoksiakin.

On sulla muuten hurjan "epäsuhtaiset" nuo perusinska-annokset. En yhtään ihmettelisi, jos aamun korkeahkot johtuisivatkin yön matalista.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 12, 2009, 16:41:39 ip
Voi olla et se niinkin menee. Täytyy puhua sille lääkärille tosta sensoroinnista, mut se lääkärikin on vasta heinäkuussa seuraavan kerran. Joskus kouluöinä saatan herätä neljän aikaan ekan kerran mut sillon en jaksa mitata ollenkaan.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: karoliina* - Huhtikuu 12, 2009, 22:53:47 ip
Onko tuo mainitsemanne sensorointi siis se kolmen vrk:n juttu??  Vai mikä se on??  
*anteeksi tyhmyyteni*
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tea - Huhtikuu 13, 2009, 07:28:58 ap
Se on juurikin se.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 13, 2009, 10:01:06 ap
Mulle sanottiin et nykyään on kaks sensoria et semmonen joka on 3 vrk kautta kiinni ja toinen on kolme viikkoo kiinni.
Otsikko: Re: Metformin ja Tyyppi 1
Kirjoitti: Tanjaleena - Huhtikuu 14, 2009, 20:15:19 ip
Mä en enää pysty syömään ollenkaan pitsaa noitten tablettien kanssa, et ne vaikuttaa rasvan sulamiseen jotenkin. Ärsyttävää ku söisin sitä mut maha ei kestä siinä tilanteessa enää.