Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes => Aiheen aloitti: mommi - Huhtikuu 01, 2009, 06:02:39 ap

Otsikko: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: mommi - Huhtikuu 01, 2009, 06:02:39 ap
Tuntuu, että reaktiivisella nousulla selitetaan kaikenlaiset basaali ja bolusongelmat. Onko kellään todisteita, että reaktiivinen nousu tapahtuu matalan vs:n jälkeen? Jos näin, niin kuinka kauan matalan vs:n tulee jatkua, jotta reaktiivinen nousu seuraa.

Pojalla on ollut jatkuvatoiminen sensori vuoden ajan enkä ole havainnut minkaanlaisia todisteita reaktiivisista.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: Friita - Huhtikuu 01, 2009, 07:04:39 ap
Kuinka alhaalla sokerit on matalimmillaan käyneet?
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 01, 2009, 07:29:21 ap
reaktiivista on vain kohtaus paikkalaisilla.kaikilla muilla se on erittain harvinaista.luultavasti ei koskaan
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: Hula1 - Huhtikuu 01, 2009, 08:28:14 ap
Varmasti reaktiiviset ovat tosiasia monien kohdalla. Se, miten sähäkästi maksa reagoi kenenkin kohdalla, vaihtelee ihmisestä toiseen tosi paljon. Ihan samalla tapaa, kuin aamunkoittoilmiössäkin. Itse esimerkiksi kuulun siihen ryhmään, jolla reaktiivisia ei juurikaan tule. Sen selvittäminen taas, mitkä verensokerin heilahtelut johtuvat reaktiivisista ja mitkä taas muuten vain pielessä olevasta insuliiniannostuksesta onkin sitten taiteen laji, etnekin jos hoitotasapainossa on paljon sekä hypoja ja korkeita.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: applefigure - Huhtikuu 01, 2009, 08:32:59 ap
Jester on jestanpoo ainakin minun kohdallani oikeassa, olen kohtauspaikkalainen ja minulla on noita reaktiivisia - tai jos se onkin uskon ja mielikuvituksen asia, niin mielikuvittelen niin.

Ne on todettu sokerisensorilla ja omalla vihkoseurannalla. Lisäksi lääkäri (joka siis taitaa itsekin olla kohtauspaikkalainen ja puoskari) on osoittanut minulle esimerkiksi yönaikaisten matalien jälkeiset hurjat nousut reaktiivisiksi. Siis en ole yöllä herännyt mataliin ja syönyt jää- ja kuivakaappia tyhjäksi. Jos taas verensokeri EI ole yöllä laskenut huiman matalalle, verensokeri on aamulla ihan ihmisiksi eli ainakin kohtuullisen hyvä (alle 7)

Heitit pahan tuosta matalan kestosta - minulla se taitaa ainakin olla enemmänkin kiinni siitä, kuinka matalalle sokeri kerkiää. Jos nyt saapi hatusta ja muistista heittää, niin jos sokeri alkaa kakkosella ja pisteen jälkeenkin tulee alle kasin nummero, niin sit läks.

Minä myös mielikuvittelen toisia matalien jälkeisiä nousuja reaktiivisiksi sen vuoksi, että jos tietyllä matala-arvolla syön X määrän hiilaria, niin verensokeri nousee arvoon Y. Jos taas matala arvo on jotain vielä alle, niin X (siis sama) määrä hiilaria nostaa (jos kerran ei ole olemassa oikeaa reaktiivista) sokerin arvoon YY. Siis vaikka kahteenkymppiin, jos Y oli vaikkasta kaheksan.

Mutta kuten todettua, mielikuvittelun ja häikäilemättömän puoskaroinnin tuotetta kaik tyynni  
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: äskoo - Huhtikuu 01, 2009, 09:00:38 ap
Appliksen kanssa samoilla linjoilla. Minulla reaktiiviset ovat todella nopeita ja nykyään myös jatkuvat pitkään. Niitä on todistettavissa saatu kiinni paitsi säännöllisisllä kotimittauksilla, myös jokaisella sensorointikerralla. Sensoroinneissa olen myös tarkoituksella tehnyt ihmiskokeita: kovaa liikuntaa, joka on pudottanut verensokerin alle 2,5:n ja vs. ampaisee puolessa tunnissa yli 10:n ilman hiilarin hiilaria. Sama toistuu myös yöllisten hypojen jälkeen.

Hankalinta on se, että nykyään nousu jatkuu monta tuntia, vaikka tekisin kaikenlaisia tyrehdyttämistoimia. Viime lääkärikäynnillä neuvoteltiin myös siitä, että pitäisikö heti hypon yllättäessä laittaa pieni bolus estämään nousua. Siinä on omat riskinsä siinäkin. Matalan kestolla ei minusta ole niinkään suurta merkitystä (minulla se kestää vain hetken), vaan laskuvauhdilla.  

Uskon, ettei kaikilla elimistö toimi samalla tavalla, minun maksani on turhan aktiivinen. Tiedän, että jotkut samanlaisen kropan omaavat ovat tyhjentäneet maksavarastojaan siirtymällä menestyksellä erittäin vähän hiilareita sisältävään ruokavalioon. Siinäkin voi olla riskinsä eli reaktiivista nousua ei tapahdukaan hätätilanteissa?? Minuahan nämä hypot eivät ole reaktiivisia nousuja lukuunottamatta pahemmin häirinneet, sillä minä olen tähän asti ollut täysin toimintakykyinen vielä 1,5:n arvoilla.  
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: Antsu1 - Huhtikuu 01, 2009, 09:33:22 ap
No minulla on omasta mielestäni todisteita (tiheän seurannan myötä, ei kuitenkaan sensorin), että reaktiivinen tapahtuu matalalla käynnin jälkeen. Suora arvo ei tunnu ratkaisevan reaktiivisen tuloa vaan ennemminkin miten kehoni on ehtinyt matalaan reagoimaan. Sama kotimittarin arvo ei aina aiheuta reaktiivista, vaan yleensä siihen on pitänyt liittyä voimakkaat tuntemukset ja nimenomanaan omalla kohdallani on hikoilu tullut melko varmaksi merkikisi. Yleensä tuota alkaa tapahtumaan 2,5 alle mentäessä, muttei todellakaan joka kerta. Oletan, että tällöin myös lasku on tapahtunut melko nopeasti.

Varsinaisesta hypon kestosta en osaa sanoa mitään, oikeastaan vain sen, että niiden pahojen sokkien aikana, jolloin maksa on minut herättänyt, on kulunut esim. yli 4 tuntia tuohon vaiheeseen, jolloin olen päässyt ekan kerrran jotain suuhunikin laittamaan (yksinasuja) ja tuossa ajassa sokerit ovat nousseet vain johonkin 4 mmol/l paikkeille. Sitten hyvin kevyellä lisällä (esim. 10ghh) ja levon jatkuessa tapahtuu "räjähdys" eli jossain vaiheessa ollaankin tuolla 20 lähettyvillä, jota normaalisti ei tuollainen 10ghh pysty aiheuttamaan.

Yksilöllisiä eroja on tässäkin ilmeisesti paljon. Itselläni maksan "herääminen" tapahtuu todella myöhään eli varsinaisen hypon hoidon jälkeen voi mennä tuntikausia ennenkuin veresokeri yhtäkkiä lähtee nousemaan ilman mitään syömisiä tai muita vastaavia jutuja. Ja siihen syyksi on vilautettu (lääkärit) autonomista neuropatiaa sekä sitä, että olen kohtuullisen hoikka aikuinen, BMI <20.

Ja hyvin hillitty hypo-korjailu kohdallani ei voi aiheuttaa noin rajuja nousuja, mitä havaitsen. Kaiken lisäksi tuo nousu tulee vasta tuntien päästä itse hypo-ajasta (johon siis kunnon hiki kohdallani on liittynyt) tyyliin ilta-yhdeksältä hypo ja selkeästi puolen yön jälkeen alkava nousu...

Lääkärit väittivät minulle ensin, että siinä vlillä on ollut toinen hypo, mutta tihein mittauksin pystyin näyttämään, että tuo väli ollaan menty koko ajan ihan ideaaleissa arvoissa.

Mutta n´voin kuvitella, että tässäkin asiassa on paljon eroja henkilöstä toiseen. Varmasti esim. lapsella kehon reaktiot toimivat vähän toisella tavalla kuin aikuisella ja toisaalta myös aikuisilla erot ovat suuria, esim. liitännäiset sattavat omalla osallaan tuoda omaan tilanteeseeni vaikutuksia, ja pälkästään pitkä diabeteksen kesto on muokannut kehoa omaan suuntaansa. Siis nää ihan omia pähkäilyjäni
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 01, 2009, 10:05:59 ap
Hih, mullakin taitaa olla mielikuvituksen tuotetta nämä reaktiiviset. Tosin vs-mittari on salaliitossa mukana, niin etten oikein tiedä, mikä on totta ja mikä ei  

Syön hypoon yleensä hyvin matillisesti, esim. 4 siripiriä ja silti sokrut saattaa nousta 20:iin. Nyt viime kontrollissa oli puhetta siitä, että mulla taitaa olla maksan sokerinmuodostus erityisen voimakasta. Voi olla, että maksa korjais hypoja tarpeeksi ilman siripirejäkin, mutta sitä pitää odotella niin kauan, ettei arkielämässä jaksa.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: E O J - Huhtikuu 01, 2009, 10:22:16 ap
Ihan sama miksi näitä kutsuu, reaktiivisiksi vai mielikuvituksellisiksi, mutta selvän yöllisen matalilla käväisyn jälkeen seuraavan (aamu)päivän tasapaino on minullakin useimmiten täysin hakoteillä.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: äskoo - Huhtikuu 01, 2009, 10:41:57 ap
Lainaus:

reaktiivista on vain kohtaus paikkalaisilla.kaikilla muilla se on erittain harvinaista.luultavasti ei koskaan  
Ei koskaan on aika vahvasti sanottu!
Meidän "luulotautisten" tueksi löytyy kyllä tietoa, esim. tässä:

http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=1974Yön
Lainaus:

Hypoglykemia voi näkyä aamuverensokerissa

Diabeetikko ei aina herää yölliseen verensokerin laskuun, eikä hän välttämättä edes huomaa niin tapahtuneen, sillä elimistö pyrkii automaattisesti korjaamaan matalaa verensokeria korkeammaksi. Kun verensokeri laskee alle arvon 4 mmol/l, insuliinin vastavaikuttajahormonit vapauttavat maksasta sokeria verenkiertoon, ja verensokeritaso voi aamulla olla jopa normaalia korkeampi. Ilmiötä kutsutaan reaktiiviseksi verensokerin nousuksi .
Myös yöhikoilu, levoton uni, painajaiset, vaikeus herätä ja aamupäänsärky voivat kertoa, että verensokeri on yöllä käynyt liian matalalla tasolla. Oireista kannattaa puhua diabeteshoitajalle tai -lääkärille.
- Aamun korkeiden verensokeriarvojen syy täytyy selvittää mittaamalla verensokeria yöllä, jotta insuliiniannosta osataan muuttaa oikein. Jos diabeetikko aina vain lisää insuliiniannoksia illalla saadakseen aamun verensokeriarvot laskemaan, tilanne pahenee entisestään, mikäli taustalla onkin liian suuren insuliiniannoksen aiheuttama reaktiivinen verensokerin nousu.Hyvin pienen otannan perusteella näyttäisi olevan sukupuolisidonnainen ominaisuus.
Olisiko hormonitoiminnalla osuutta tähän, kuten kovasti päivittäin/viikoittain vaihtelevaan insuliinitarpeeseenkin?
Onnellisia te, jotka selviätte ilman reaktiivisia nousuja!  

Muoks. Sori EOJ, yhtäaikaisen kirjoittelun takia sinut voisi nyt luokitella hormoniherkäksi akkaväeksi!  
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: ellinoora - Huhtikuu 01, 2009, 10:55:32 ap
Lainaus:

 Jos diabeetikko aina vain lisää insuliiniannoksia illalla saadakseen aamun verensokeriarvot laskemaan, tilanne pahenee entisestään, mikäli taustalla onkin liian suuren insuliiniannoksen aiheuttama reaktiivinen verensokerin nousu.
Mä tein viime syksynä juuri tuota yrittäessäni saada aamun korkeat laskemaan. Kun sitten pari kertaa heräsin vieressä nukkuvan vuoksi, huomasin että sokerit ovat matalalla. Seurasi paljon iltaisia ja öisiä mittauksia ja mataloita (ei sellaisia, mihin olisin itse herännyt).

Loppujen lopuksi matalat loppuivat, kun vähensin insuliinia melkein 10 yks (24 -> 16). Aamun korkeita se ei kuitenkaan ole valitettavasti poistanut. Viime yön saldo: nukkumaan mennessä vs 8,5, klo 5.30 vs 9, klo 7.30 vs 14,7 ja olo on edelleen mukavan pöhnäinen. Tosin se ehkä johtuu siitä, että näin unta siitä, että oikean käden neljä sormea katkesivat sirkkelin avustuksella
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: applefigure - Huhtikuu 01, 2009, 11:09:35 ap
Lainaus:

Hankalinta on se, että nykyään nousu jatkuu monta tuntia, vaikka tekisin kaikenlaisia tyrehdyttämistoimia. Viime lääkärikäynnillä neuvoteltiin myös siitä, että pitäisikö heti hypon yllättäessä laittaa pieni bolus estämään nousua.
Sama homma. Jos sokeri pääsee kahden pintaan, on koko loppupäivä pilalla huiman nousun takia - sen vuoksi olen alkanut tehdä kovimmilla matalilla sitä, että tottakai tankkaan hirmiän nopiaa hiilaria, ja otan pikku naukun bolusta taittamaan sitä huimaa nousua. Tosin se ei aina osu kohilleen - joko naukku ei auta tai sitten nousun tyrehdyttyä vesseli romahtaa taas, kun reaktiivisen paine hellittää. Mulla on se ongelma, että olen onneton paitsi hiilari- (aamupäivisin) myös insuliiniherkkä. Ja toisinaan se vaan menee reisille, ei sille oikein mitään voi. Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta  
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: applefigure - Huhtikuu 01, 2009, 11:12:12 ap
Sitäpaitsi ne on nuo "insuliinin vastavaikuttajahormonitkin" ihan vaan kohtuupaikkalaisten kotkotuksia... Vastavaikutusta ei tu kun kovasta viinanjuonnista krapula, minkä voi Zebra todistaa, kun sillä sitä on joskus ollut...  
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 01, 2009, 11:20:12 ap
Jos teillä mommi ei ole reaktiivisten kanssa ongelmaa, niin mikä järki on kyseenalaistaa niiden kokemuksia, joilla tätä ilmiötä on?

Kullakin lienee kylliksi opeteltavaa oman tautinsa kiemuroiden kanssa eivätkä mitkään "lainalaisuudet" koskaan kosketa kaikkia sairastavia.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: zebra1 - Huhtikuu 01, 2009, 12:32:33 ip
Lainaus:

Vastavaikutusta ei tu kun kovasta viinanjuonnista krapula, minkä voi Zebra todistaa, kun sillä sitä on joskus ollut...  
Heh, niin on. Jos krapula ei ois niin epämiellyttävä olotila, oisin mielellään koko ajan krapulassa. Silloin mun maksa ei ehdi näihin diabeteksen häirintäpuuhiin kun on muuta tekemistä.

Reaktiivisia on kyllä ollut silloin, kun oon syönyt reippaammin (yli 150 g / vrk) hiilareita. Mut jostain syystä mulla nuo reaktiiviset tulee hitaasti, vasta monen tunnin päästä. Kun syön alle 100, niitä ei ole ollut. Muukin maksan häiriökäyttäytyminen on vähissä, kun hiilarit pysyy suunnilleen alle 70 g.

Riskinsä tossa maksan hillitsemisessäkin, tottakai. Mut riskillähän tässä valitettavasti eletään. Ihan teoriassa: onko riskaabelimpaa pitää sokerit tasaisina pääasiassa välillä 4-10 (ja ottaa riski siitä, ettei maksa herätä shokista - joita mulla ei siis ole ollut vielä yhtään). VAI elellä sokereiden vuoristoradalla välillä 2-20 (ja luottaa siihen, että maksa toimii shokin yllättäessä). Oikeasti en tiedä. Nyt tuo eka vaihtoehto tuntuu sekä turvallisemmalta että mukavammalta.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: Mapache - Huhtikuu 01, 2009, 16:10:55 ip
Lainaus:

Lainaus:

 Jos diabeetikko aina vain lisää insuliiniannoksia illalla saadakseen aamun verensokeriarvot laskemaan, tilanne pahenee entisestään, mikäli taustalla onkin liian suuren insuliiniannoksen aiheuttama reaktiivinen verensokerin nousu.
Mä tein viime syksynä juuri tuota yrittäessäni saada aamun korkeat laskemaan.Itse tein tämän mokan nyt alkuvuodesta. Yritin saada aamuarvot alle kymppiin koko ajan ilta-annosta suurentamalla, ja eihän siitä tullut mitään.

Loppupeleissä ilta-annoksen tiputtaminen puoleen tarjosi noissa olosuhteissa parhaan kokonaisratkaisun.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: tapsa - Huhtikuu 01, 2009, 16:44:21 ip
Lainaus:

 Ihan teoriassa: onko riskaabelimpaa pitää sokerit tasaisina pääasiassa välillä 4-10 (ja ottaa riski siitä, ettei maksa herätä shokista - joita mulla ei siis ole ollut vielä yhtään). VAI elellä sokereiden vuoristoradalla välillä 2-20 (ja luottaa siihen, että maksa toimii shokin yllättäessä). Oikeasti en tiedä. Nyt tuo eka vaihtoehto tuntuu sekä turvallisemmalta että mukavammalta.
Voisikohan tuollaisen valinnan tehdä muuallakin kuin teoriamaailmassa?
Onnittelut onnistujille!
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 01, 2009, 17:47:23 ip
kuulostaa sitten ihan mun aamunkoittoilmiöltä -joka varmaan kans on näitä kotkotuksia... Mut mahtavaa että yön reaktiiviset sait pois kuviota sotkemasta! joskus nää molemmat on päällekkäin ja sit ollaan annosten kanssa ihmeissään...

mommi, sääli että teille heitetään aina vaan yhtä selitystä. Mut nythän sensoroinnin tuloksena teillä on kättä pidempää, että teidän kohdalla ei reaktiivisista ole kyse, ja voi alkaa lekurin kanssa miettimään, mistä oikeasti on kyse!
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 01, 2009, 18:00:44 ip
lapsen kohdallahan voisi myös olla näin eli aika alhainen paino eikä niin suuria varastoja?
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 01, 2009, 23:17:54 ip
voisiko olla mieto gastroparesis.tai munuaisten vaja toiminta
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: äskoo - Huhtikuu 02, 2009, 08:33:46 ap
Lainaus:

voisiko olla mieto gastroparesis.tai munuaisten vaja toiminta  Hei, haloo!!  3-vuotiaalla, joka on sairastanut 2 vuotta ja koko ajan ollut parhaassa mahdollisessa hoidossa??? Onko pakko pelotella aina mahdollisimman ikävällä  (ja epärealistisella) vaihtoehdolla??

Tuo kevyt paino ja liikkuvaisuus on varmaan se todennäköisin syy.   Hyvä niin, sillä reaktiiviset sotkevat turhaan kuvioita.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: zebra1 - Huhtikuu 02, 2009, 14:40:08 ip
Lainaus:

Lainaus:

 Ihan teoriassa: onko riskaabelimpaa pitää sokerit tasaisina pääasiassa välillä 4-10 (ja ottaa riski siitä, ettei maksa herätä shokista - joita mulla ei siis ole ollut vielä yhtään). VAI elellä sokereiden vuoristoradalla välillä 2-20 (ja luottaa siihen, että maksa toimii shokin yllättäessä). Oikeasti en tiedä. Nyt tuo eka vaihtoehto tuntuu sekä turvallisemmalta että mukavammalta.
Voisikohan tuollaisen valinnan tehdä muuallakin kuin teoriamaailmassa?
Onnittelut onnistujille!
Mä kerron jos onnistuu (kerron myös jos epäonnistuu). Nyt ei vielä voi sanoa oikein mitään, kun kokeilua on takana vasta niin vähän aikaa.
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 02, 2009, 21:48:30 ip
Tuli mieleen myös, että voisiko maksankin toiminta meikäläisillä ajanoloon häiriintyä, siis varastosokereiden vapauttaminen, kun maksa joutuu kokemaan epänormaalin alhaisia sokereita. Voisi siis kehittyä "yliherkäksi" ajan myötä ja tuutata joillain pidempään sairastaneilla enemmän sokeria vereen. Siksikin lapsella voisi olla vähemmän/ei lainkaan reaktiivisia. Vai mitä sanovat muut pienten diabeetikkojen vanhemmat?
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: matilda - Huhtikuu 03, 2009, 23:07:03 ip
Mulla on ihan selvät reaktiiviset nousut sokerissa, paitsi kun mun kuukautiskierto on 0- 10 tienoilla. Tuolloin ei ole reaktiivisia (ts: matalan sokerin jälkeisiä korkeita esiinny). Mun basaali on muutenkin tuolloin ihan järjettömän matala (n:0,3yks/h , kun se muuten on n: 0.6yks/h). Mulla on tänäänkin koko päivän mennyt pumpusta 0,3/h ja silti tullut kaksi kertaa hypo..
Voi että kun olis mies ja omistais munat.. olis niinpal helpompaa..
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: mommi - Huhtikuu 04, 2009, 04:58:19 ap
Vautsi, vau! Tämähän oli mielenkiintoinen topiikki  

Tällä hetkellä meillä ei sinänsä ole mitään erityistä ongelmaa pojan hoidon kanssa, mutta olen vain miettinyt noita "reaktiivis"-tarinoita, joita näkee täällä varsin usein. Muutama "lisäkiihoke"   :

1) Aamuyöisen hypon hoitoon syödyistä hiilareista: Minun "vankka" teoriani on, että aamuiset hiilarit ovat "tehokaampia", koska elimistö herää unesta, ja ottaa ruuan intohimoisesti vastaan, ja samalla tyhjentää maksan varannot, koska tietää pystyvänsä täyttämään varastonsa uudesta ravinnosta. Näin ollen hiilarit eivät ole ne, jotka nostavat sokerin pilviin, vaan maksan pumppaamat "vanhat varannot". Pitihän meidän esi-isiemme olla valmiita juoksemaan heti kun aamulla puusta putosi   Sama selittää aamunkoittoilmiön.

2)Yritän löytää jälleen todisteita kirjallisuudesta sille, että monien D1:en glugaconin tuotanto hiipuu vuosien kuluessa. Glucagon on selvästi vahvin "anti-insuliini" (,minkä vuoksi sitä käytetään insuliinishokin hoitoon), joten tämä selittäisi yksilölliset erot "reaktiivisien" suhteen. Stressihormoonit saavat maksan vapauttamaan varantonsa myös, mutta stressihormoonit todennäköisesti käyttäytyvät kaikilla ihmisillä samalla tavoin, onhan kyse kaikista primitiivisimmästä selvitymiskeinosta ("fight or flight").
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 05, 2009, 21:16:59 ip
Joo sehän se on että yön mutkat voi olla niin kummallisia, että on vaikea erottaa, mistä milloinkin on kyse. Tosiaan joskus on päällekkäin se aamuyön alhaisen inskantarpeen aiheuttama hypo ja sen reaktiiviset, ja päälle aamuyön korkeamman inskantarpeen aiheuttaman aamunkoittoilmiön korkeat.. äh taisin muuten kirjoittaa jo aiemmin ihan samansisältöisen viestin

Pointtini oli ehkä, että osalla on kyse reaktiivisista, osalla aamunkoitosta ja osalla vieläpä molemmista päällekkäin.. ja onhan niitä reaktiivisia muulloinkin kuin aamuyöstä, jolloin toi aamunkoitto-selitys ei päde. Mutta aamunkoittoilmiö ilmiönä pitää kyllä ottaa vakavasti, se on ihan yhtä mahdollinen selitys aamukorkeisiin kuin yöhypon reaktiivisetkin, ja vaikuttaa siihen mistä ratkaisua lähdetään hakemaan, iltainskan nostosta vai laskusta vai molemmista (=pumpusta..)

Tosiaan, mielenkiintoinen ketju!
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: Nainen57 - Huhtikuu 13, 2009, 12:32:47 ip
Lainaus:

Vautsi, vau! Tämähän oli mielenkiintoinen topiikki  
2)Yritän löytää jälleen todisteita kirjallisuudesta sille, että monien D1:en glugaconin tuotanto hiipuu vuosien kuluessa. Glucagon on selvästi vahvin "anti-insuliini" (,minkä vuoksi sitä käytetään insuliinishokin hoitoon), joten tämä selittäisi yksilölliset erot "reaktiivisien" suhteen. Stressihormoonit saavat maksan vapauttamaan varantonsa myös, mutta stressihormoonit todennäköisesti käyttäytyvät kaikilla ihmisillä samalla tavoin, onhan kyse kaikista primitiivisimmästä selvitymiskeinosta ("fight or flight").
Löysin varsin uuden artikkelin http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-04/jdc-jsp040309.php
jossa väitetään että pitkäiakainen insuliinin käyttö johtaa haiman alfa solujen arvaamattomaan käyttäytymiseen.

Kuka tietäisi enemman näistä alfa soluista?

Itselläni nykyisin joskus on reaktiivisia ja joskus ei.  
Onkohan syynä haiman arvaamattomasti käyytäytyvät alfa solut?
Otsikko: Re: Onko reaktiivinen vs:n nousu todellista?
Kirjoitti: Antsu1 - Huhtikuu 13, 2009, 14:10:37 ip
Niin, eikös nuo alfa-solut tuottaneet sitä glukagonia? Minä olen ymmärtänyt, että pitkään diabetesta sairastaneella myös glukagonin tuotanto on loppunut kokonaan, mutten tiedä sen tarkempaa.

Tässä jotain viimevuodelta, lähinnä alfasolujen erittämän glutamaatin osuudesta Glukagonin tuotannossa :
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=5946/news_db=web_lehti2006/type=1