Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Lapset ja diabetes => Aiheen aloitti: LiljaKreeta - Heinäkuu 06, 2008, 16:58:57 ip

Otsikko: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: LiljaKreeta - Heinäkuu 06, 2008, 16:58:57 ip
Kysäisisin vain, että miten te hoidatte lasten uintihommat?
Lähinnä kun otetaan pumppu irti. Annatteko insuliinia etukäteen ja sitten vielä jälkikäteen.

Meillä on tyttö kova uimaan ja jos sokerit on siinä 6 pintaan, otan vain pumpun pois ja tunnin uimisenkin jälkeen ne voivat olla samassa. Nyt tuli ekan kerran vastaan tilanne 4,5 vuoden aikana, että neiti meni uimaan ok sokereilla, syötiin välissä ja annoin 0,9 yks insuliinia ylimääräistä ja meni takaisin uimaan. Siitä tunnin kuluttua piti mennä saunaan ja sitä ennen mittasin sokerit, niin ne oli 30,4 !!!!!!!

Ainoa selitys mikä mulle tuli mieleen on, että joko letku oli täynnä ilmaa kun annoin insuliinit.

Mites teillä? Kauanko muuten olette yleensä ilman pumppua?
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: Scorpio_80 - Heinäkuu 07, 2008, 10:07:11 ap
Yleensä katon sokerit, jos on korkeet korjaan, irrotan pumpun, tarkistan välillä sokereita ja pistän korjauksia, yleensä tosin aika vähän.

Noista korkeista, saattaa olla reaktiiviset, tai sitten liikunta on ollut niin tehokasta että on nostanu sokerita, mulla ainakin rankka treeni nostaa sokereita, eikä laske, siihen jos vielä lisää että on käyny matalalla... aika raketti meininki nousussa..

Kai muuten tarkistit korkeet toisella mittauksella?
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: mataleena - Heinäkuu 07, 2008, 12:47:47 ip
Luin jostain (luotettavasta lähteestä) että sokeri nousee eikä laske liikunnan yhteydessä, jos elimistössä on liian vähän insuliinia. Siksi ei pitäisi lähteä liikkumaan kovin korkeilla sokereilla.
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: merde - Heinäkuu 08, 2008, 09:12:35 ap
En tiedä miten kova teidän tyttö on uimaan mutta meillä ainakin poika 7 vuotta lähinnä vain räpeksii vedessä eikä sillä ole oikein sokereita laskevaa vaikutusta, eri asia sitten jos oikein harjoitellaan uimaan  jolloin liikuntaa tulee enemmän.
Nykyisin olen huomannut että pumpun irrottaminen nostaa sokereita nopeammin kuin ennen. Ainoastaan jos poika esim. leikkii jotain taisteluleikkiä jossa juostaan tai ajaa pyörällä niin silloin pumpun irrotus yleensä ei näy sokereissa. Yleensä sitten laitankin insuliinia sen verran lisää kuin pumpun irroituksen aikaan olisi muuten mennyt.
Joskus pumppu on tosin ollut irti 2 tuntia ja sokeri pysynyt hyvänä koko ajan joten tilanteet tosiaan vaihtelee.
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: bebek23 - Heinäkuu 08, 2008, 16:16:15 ip
Me oltiin juuri viikon lomalla Turkissa ja tyttö (3,5v) ui koko reissun pumpun kanssa niin sokerit pysy hyvänä. Meidän pumppu Animas kun on vesitiivis. Uimapukukin oli kiva kun siinnä sellanen hameosa niin ei pumppu ees näkynyt hameen alta. Kannattaa kokeilla.
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: LiljaKreeta - Heinäkuu 13, 2008, 09:35:56 ap
Animas kuulostaa ihan luksukselta. Meillä tyttö uis koko ajan jos kelit vaan antaa myöden. Uiskentelee koiraa ja sukeltelee, että ihan kunnon liikuntaa. Toi rankka liikunta ja sokereiden nousu oli mulle ihan uusi juttu. Se vois sitten selittää senkin, että rullaluistelulenkin ja ratsastuksen jälkeen sokerit on aika lailla normaalit, vaikka minä olin juuri ajatellut tuoda "tankkausta".

Uiminen on muuten kiva juttu, mutta tosiaan ihoa kuluttaa aika paljon kanyylin ja korkin päälle laitettava emla-kalvo ja se on pakko laittaa, kanyyli irtoaa heti jos kastuu, esim. kalvo vuotaa.
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: jukkis - Heinäkuu 13, 2008, 10:16:38 ap
Tuo liikunnan sokerin nostava vaikutus on meikäläisella vaan pari kertaa tapahtunut, ja nekin vain silloin, kun edellisestä insuliinin (novorapidin) pistämisestä on ollut about 5h. eli olen lounaalla pistänyt niin paljon insuliiniä, että on mennyt matalaksi iltapäivällä. sitten olen syönyt välipalaa sen verran, että sokeri nousi siihen 8 pintaan. siitä parin tunnin päästä lähdin tunnin juoksulenkille, jonka jälkeen sokeri oli 12...
minä vaan vähän luulen että tässä ei ollut liikunnalla mitään vaikutusta, vaan nousu johtui siitä, että novorapidin vaikutusaika on 3h, jonka jälkeen verensokeri yleensä lähtee nousuun...

kerran kyllä erittäin kovalla lenkillä verensokeri pysyi lähtöarvossaan koko lenkin ajan, vaikka insuliiniä olin pistänyt parin tunnin sisällä... kevyemmällä lenkillä yleensä meni niihin aikoihin AINA matalaksi... ehkä todella rasittavassa liikunnassa sitten joku stressihormoni nostaa sokeria. en minä mittään tiedä. Nämä on vaan omien kokemuksien spekulointeja =)
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: Waltteri - Heinäkuu 29, 2008, 21:07:02 ip
Meillä poika on uinut tänä kesänä jatkuvasti !
Pumppu vaan irti kun on laitettu tarvittavat korjaukset + seuraavan tunnin basaali.
Tota kanyyli juttua teillä ihmettelen , meillä voi kaksi päivää uida saman kanyylin kanssa eikä lähe mihinkään ei mitään suojakalvoa laiteta..
Yhden kerran laitoin kanyylin alle sen skinprep laastarin niin johan läksi kanyyli heti seuraavassa suihkussa ,onko teillä se skinprep pyyhe käytössä ?
Otsikko: Re: pumppulaisen uiminen
Kirjoitti: iitu74 - Heinäkuu 30, 2008, 10:41:17 ap
Meillä myös tyttö on tänä kesänä uinut samalla kanyylilla pari päivää ja hyvin on pysynyt kiinni. Meillä on Animaksen inset käytössä ja meille pumppuedustaja sanoi että kanyylin pysyvyyden voi varmistaa sillä ettei kanyylin teippiä kastele ensimmäiseen kahteentoista tuntiin ja kanyylia asetettaessa kannattaa teipin reunat painella kunnolla kiinni. Käytännössä olemme siis vaihtopäivänä vain käyneet välttämättömimmät pesut ja antanut kanyylin olla vileä illallakin kuivana. Nyt kyllä kun on ollut uintia päivittäin, niin ollaan tehty niin, että kanyyli on vaihdettu aamupäivällä ja sitten menty uimaan vasta tuolla iltasella ja hyvin on pysynyt. Ja kanyylin päällä on vaan se tulppa. Viime kesäiset kokemukset emlakalvosta tai IV3000:sta kanyylin päällä eivät olleet kovin hyviä, vaan kanyyli lähti joka kerta irti Skinprepiä kylläkin käytetään ihon pyyhkäisyyn ennen kanyylin laittoa ja se onkin varmaan omalta osaltaan pitänyt atoopikon ihon hyvässä kunnossa ja alun pepunhikisyys ongelmakin on jäänyt

Ja uimisen aikainen puuttuva basaali ollaan laitettu vasta uinnin jälkeen jos uimaan on menty normaaleilla arvoilla ja jos pumppu on irti 1-2 tuntia. Jos kauemmin irti pumpusta, niin sitten puolet etukäteen ja puolet jälkeen.