Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Lapset ja diabetes => Aiheen aloitti: Jemaha - Huhtikuu 04, 2008, 10:18:28 ap

Otsikko: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 04, 2008, 10:18:28 ap
ei vielä tuolla diabeetikkopojalla mutta nuorimmainen alkoi viime yönä oksentaa... Ja tuolla diabeetikollakin on ollut tosi alhaiset sokerit tässä eilen ja viime yönä, joten jännäillään täällä että taasko me sairastutaan... viimeksi oli tammikuussa (ekaa kertaa meidän perheessä lasten olemassaolon aikana) ja nyt sit taas, voi yök.

Pikkunen on ihan flaatti ja tuo isompi pelkää koko ajan että alkaa oksentaa, koska viimeks jouduttiin sairaalaan kun sokerit ei nousseet ja oksensi vaan koko ajan.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 04, 2008, 14:22:12 ip
Meillä kanssa mahatautia, keskimmäinen alkoi yöllä oksentaa ja oksenteli koko yön, nyt on vain kuumetta. Ja pelätään että tarttuu nuorimpaan,diabeetikkoon, viimeksi selvittiin kyllä hyvin, meni kolmella oksennuksella ohi, ja saatiin sokerit pysymään 4 tuntumassa... Sopivasti viikonloppuun jännitystä   Toivottavasti kaikki lapset ei saa sitä!
Tsemppiä teille!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 04, 2008, 15:29:25 ip
Kurjaa...

Meillä ei (vielä) tämä mahatautiepidemia ole ollut. Toivottavasti ei tulekaan. Reilu vuosi siis d-tä takana ja kaksi kertaa tipassa kun ketoaineet nousee eikä mikään pysy sisällä. Kolmas mahatauti meni onneksi säikähdyksellä, ketoaineet oli vain 0,6(mitälie yksikköä).

Eihän poika vaan oksentanut, eihän?
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 04, 2008, 18:32:22 ip
ei vielä ainakaan ole oksentanut...
Ruoka maistuu, mutta... ennen ruokaa sokrut 8,6. Pistin vain yhden yksikön Humalogia, normisti olisin laittanut 2. Nyt 1,5h ruuan jälkeen arvo 3,2... Toivottavasti ei enteile mahatautia, mutta vähän siltä tuntuu...  
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 04, 2008, 21:20:51 ip
Meillä myös matalaa linjaa koko päivä...
No pian kai sen näkee miten käy! Kauhusta kankeina ollaan, OIKEESTI!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Lilliputti - Huhtikuu 04, 2008, 23:03:27 ip
Täällä kanssa jännitän tuleeko tautia meille kun siskon perheessä jo velloo.

Pumpun kanssa onneksi saa heti basaalit alas jos tarvis.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 04, 2008, 23:31:16 ip
Jos lähipiirissä on mahatautia ja on riski siihen että kohta oksentaa poikakin, niin olen pienentänyt ihan varmuuden vuoksi noita insuliinimääriä. Pistän pieniä määriä, useammin tosin. Eikä se ola hirveän vaarallista jos hetki mennään korkeammallakin.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: matilda - Huhtikuu 05, 2008, 00:23:48 ap
keitä lapsellesesi mehukeittoa! pitää sokerit hyvin ja itsekin olen keittänyt sitä synnytyksien jälkeen kun sokerit ovat pyrkineet olemaan lasku-suunnassa.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 05, 2008, 09:08:00 ap
Aamupalat syödä ehdittiin ja inskat laittaa kun se alkoi  
Nyt tyttäräinen istuu sängyllä, oksentaa ja syö tikkaria... Sokereita mittailaan tiiviisti, mikään ei pysy sisällä, mutta onneksi jaksaa sitkeästi syödä tikkaria edes. Juomat ei nyt mene, varuiksi on mustikkasoppaa ja naminameja, namilla viimeksi saatiin sokerit pysymään. Viimeksi mahatauti iski yöllä ja meni myös ohi yön aikana joten nyt on vähän hankalampaa... Ei varmaan tarvitse syödä tänään ja pistää pikaa? Siis syödään ja juodaan sikäli että saadaan sokerit pysymään aisoissa mut pikainskaa ei kai tarvitse laittaa??? Ketoja täytyy muistaa mittailla... On tämä tälläistä, argh! Apua!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Hope - Huhtikuu 05, 2008, 09:18:59 ap
Me tehtiin jouluk.alussa ekan oksennustaudin yhteydessä se virhe ettei pistetty pikaa ollenkaan (Novorapid). Sokerit oli koko ajan n. 5-8, tyttö otti välillä vähän tavallista grandia ja imeskeli tikkaria. Oksenteli klo 12 - 19.30. Kaks seuraavaa päivää söi ja touhusi normaalisti, kunnes kolmantena päivänä ei halunnu syödä, sokerit korkealla, veressä ketoja. Vuorokauden sairaalareissu siitä tuli. Meille sanottiin sairaalassa että mahataudissa pitää pistää pikaakin edes vähän, muuten elimistöön kehittyy insuliininpuutostila, tulee ketoaineita vereen ja se puolestaan tekee myös huonoa oloa.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 05, 2008, 09:28:41 ap
Pistittekö myös pitkän inskan? Mä ehtisin ihan normaalin satsin leveä laittaa, se ei sitten yksin riitä? Nyt toivotaan et menis ohi muutamalla oksennuksella kuten viimeksi... Sokerit menossa kovin alas päin, pikkuinen paniikki meinaa tulla. Tikkarissa onneksi nopeaa sokeria joten ehkä siitä ehtii vähän imeytyä oksennusten välissä. Kyl tämä mahatauti on kamala muutenkin mutta diabeetikolle vielä kamalampi!  
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 05, 2008, 10:00:16 ap
meille sanottiin sit taas, et kun on laittanut pitkän, niin ei tartte laittaa ollenkaan pikaa jos sokerit muutenkin alhaalla.
Eli viime mahataudissa laitettiin aina pitkä aamuisin mutta ei ollenkaan pikaa. Kun alkoi tervehtymään niin sit laitettiin tosi varovaisesti, ehkä puolikasta yksikköä ja silti mentiin hypoille.
Meillä ei vielä ole pojalla mahatautia (koputtaa puuta) ja aamupalakin maistui...

niin, lisään vielä, että täytyykin ostaa tikkareita kotiin, ei ole tullut edes mieleen, että sellasta vois antaa... Kiitos siis vinkistä, taas kerran.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 05, 2008, 10:35:36 ap
Nyt on pari tuntia oksenneltu ja syöty tikkaria ja lusikalla olen antanut sokerillista teetä. Sokerit kävi jo 4.7 mutta nyt oli pikkaisen noussut. Aina sentään pikkasen ehtii sokeria imeytyä, ennen seuraavaa oksennusta. Nyt varmaan pikainskan vaikutuskin alkaa laantua, jos saataisiin mahalle rauhoittumisaikaa, ettei tarvitsisi kokoajan tankata. Tytär hörppäsi koko sokerillisen pillimehun äsken, se tuli melkein heti takaisin...   Pieniä määriä vaikka lusikalla ennemmin ja mahdollisimman sokerillista. Ja tikkaria kyytipojaksi.
Ei nyt olisi kaivattu tälläistä jännitystä elämään lainkaan mutta minkäs teet.
Tsemppiä kaikille, toivottavasti säästytte tältä kurimukselta!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: mataleena - Huhtikuu 05, 2008, 11:12:17 ap
En ole kuullutkaan, että pitäisi pikaa ainakin vähän laittaa.. Jospa se tarkoitti niitä, jotka ovat pelkällä pikalla? Esim. pumppulaisia? Perusinsuliininhan pitäisi kattaa perustarpeen ilman aterioiden hiilareita. Meillä oli rotavirus, kesti 5 päivää.Kaks kertaa oksensi, pari kertaa annoin pahoinvointilääkettä. Ripuli oli kyllä kova. Annoin ihan normaalisti Levemiriä enkä ollenkaan pikaa kolmeen päivään. Sokerit oli 4-6 koko ajan. Hän joi myös pelkästään vettä, sillä se pysyi matkalla kauemmin. Muistaakseni jokainen oksennus ja ripuli pitäisi korvata vastaavalla määrällä nestettä ja sen lisäksi vielä 1½-2 litraa. Kun lapset oli pieniä tein mitta-asteikon pottaan ja kuppiin. Kuivumisen (hengen)vaara on todellinen. Kun kerroin koulumme terkalle, miten pitkään poika on sairastanut, hän käski minun painua suorinta tietä terveyskeskukseen - oli jo ihan vihainen. Kuivuminen tulee diabeetikolle vielä herkemmin kuin ei-d:lle. onneksi arvot oli kohdallaan, isot lapset kun juovat käskiessä, myös Osmosalia. Kyllä näköjään pitää mennä herkästi tippaan vaikkei se kivaa olekaan.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: meekuu - Huhtikuu 05, 2008, 12:02:21 ip
meillä poika sairastu alle kolme viikkoa sitte diabetekseen ja on siis 13kk vanha, päästiin jo kotiin ja kerettiin olla 5 tuntia kotona niin jouduttiin kutsumaan ambulanssi kun sokerit vaan laski ja laski ja itelleki iski jo paniikki vaikka saatiinki hedelmäsosetta menemään. sai siis vielä noron siihen päälle, eikä ole vieläkään päässyt pois sairaalasta. tiistaina tulee 3 viikkoa sairaalassa oloa, päästäänköhän me ikinä pois sieltä. nyt oon ite kipeenä kotona ja mies on siellä sairaalalla.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: TbT - Huhtikuu 05, 2008, 12:26:17 ip
Moi !

Sitten kun alkaa maha vähän rauhottumaan, mehujää vois olla tikkarille vaihtoehto? Meillä kelpas molemmat edellisessä oksutaudissa.

Voimia teille
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 05, 2008, 12:32:40 ip
Kiitos! Mä unohdin mehujään tyystin. Alkaa jo keinot loppumaan, heti kun juo enempi, kaikki tulee ylös, välistä jo pysyi hetken sisällä ja sokerit nousikin 6.7:ään, mut nyt mennään taas neljässä  
Meekuulle tsemppiä, tosi kamala tilanne, koittakaa jaksaa, tää on pienten kanssa ilmeisen vaikeeta ja varmaan välillä isompienkin!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 05, 2008, 15:49:53 ip
Joo, oksentelua jatku yhteen asti ja sit olikin ketoja jo 3.1... Tultiin just terveyskeskuksesta, tytär lakkas oksentelemastakin ja alkoi hieman juomaan ja siellä ketoja oli 2.6. Nyt vaan mittaillaan ja katsotaan saadaanko laskemaan vai tuleeko sairaalareissu. Lääkäri soittaa viideltä taas ja neuvotellaan sitten jollei mitään ihmeitä nyt tapahdu. Kyllä mä nyt melkein rukoilen että ketot saataisiin itse pois, ajatuskin sairaalasta ahdistaa  
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 05, 2008, 16:21:19 ip
Siis tä? Tk:ssa olitte?

Meillä jos d-pojalla on mahatautia tai mitä vaan, niin aina voidaan keskussairaalan lastenosastolta apua kysyä. Ja aina on saatu lastenlääkäriltä ohjeet. Jos ketoaineita on yli kaks, niin ottavat tippaan ihan jo varmuuden vuoksi. Voi siinä sit itsekin olla vähän rennommin kun ei tarvi koko aikaa kytätä.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 05, 2008, 16:46:17 ip
JUU tk:ssa, sairaalaan on yli 70km matkaa... Kai sinne sairaalaan johonkin soittaakin vois, osastolle? Kauhulla odotan seuraavaa ketomittausta, vähän ollaan asennoiduttu et sairaalaan sitä kai joutuu lähtemään. Oksentelu loppui paitsi kun yritin antaa kuumelääkkeen, tuli samantein ylös. Juonutkin on jonkun verran, nyt nukkuu. Nuorempi pojistakin alkoi oksennella, kai tämä nyt kaikki käy läpi. Vihaan mahatautia...
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Ilppu - Huhtikuu 05, 2008, 18:48:10 ip
Meillä alkoi oksentelu ja kuratauti viime ma. yötä vasten. oksentelua jatkui seuraavana päivänä ja ripulointia. Sitten vatsa rauhoittui yli vuorokaudeksi, kunnes taas pe. aamuna oksennusta ja voimakasta ripulia. Mentiin Lastenpolille ja jäätiin tippaan yöksi. Tänään päästiin kotiin ja poika (3v4kk) on jo paljon virkeämpi, vaikkakin vielä sairaalassa oksensi aamulla ja ripuloi. Alkuviikosta kotona pysyi arvot kokoajan välillä 4-9, kun en laittanut lainkaan Actrapidiä (käytössä lisäksi Levemir). Yritettiin vaan juoda makeita mehuja ja aika pian maistui jo muukin syötävä. Kotona en ketoja mitannut. Sairaalassa eivät kokeiden tuloksista mitään puhuneet, mutta elimistön suolat olivat ok ja päästiinkin pian kotiin parantelemaan. On se vaan viheliäinen tauti tuo Mahatauti
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 05, 2008, 20:33:13 ip
Meillä sairaalaan 40km (Lappeenrantaan). Lastentautien osastolta löytyy päivystävä lääkäri joka päättää siitä onko tarvis tulla käymään.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: juselius - Huhtikuu 05, 2008, 20:39:48 ip
muistakaa että ketoaineiden korjaamiseen tarvitaan aina sekä inskaa että hiilareita! Sen takia musta on helpointa korjata isot ketomäärät sairaalassa, tarvittessa glukoositipassa.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: mataleena - Huhtikuu 05, 2008, 21:29:05 ip
Onko teillä ketomittari vai näkeekö liuskoista tarkat arvot? Meille ei ole annettu mitään välineitä ketojen mittaamiseen.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 05, 2008, 22:36:22 ip
No nyt heti maanantaina viimeistään sinne, mistä hoitovälineitä saatte!!! Ketoainemittari kuuluu jokaiselle d1:lle! Meillä on isällä ja pojalla omat. Ketot mitataan AINA verestä, pissanäytteet on epäluotettavia.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: mataleena - Huhtikuu 05, 2008, 23:09:31 ip
Onkin kohta kontrolli keskussairaalassa, täytyy pyytää lähete mittaria varten. Liuskoista oli lähete, mutta välinejakelusta sanottiin, ettei niitä kannata ottaa, kun avattu pakkaus vanhenee... muutenkin kaipaan neuvoa, milloin niitä pitää mitata, mitä ne arvot tarkoittaa ja mitä pitää tehdä!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: juselius - Huhtikuu 06, 2008, 08:06:37 ap
Ketoliuskapaketissa on 10 ERIKSEEN PAKATTUA liuskaa ainakin tuossa Precision Exeed mittarissa enkä tiedä onko suomessa edes muita ketomittareita käytössä, joten ei ne avatut paketit mihinkään vanhene kun joka liuska on omassa kääreessään! Mittari ja liuskat ehdottomasti saatava jakelusta ja oltava vaikka vaan varalla koko ajan.

Me mitataan ketoja aina kipeänä (silloin vs korkea) tai nyt pumpun kanssa aina jos on useampi korkea (yli 15) vs arvo, samoin jos on pitkään tosi matalilla (=alle 4). Ketomittarin mukana (tai liuskojen mukana mutta kuitenkin) tulee ohje miten mihinkin arvoon pitää reagoida. Muistelisin niin että alle 0,6 ei ole hätää mutta seurata pitää, sitten siitä ylöspäin tiheämpää seurantaa jaoliko se 2 ja jotain niin suunta sairaalaan. Nämä kannattaa tarkistaa, heitin nyt ulkomuistista. Meillä ketoja pahimmillaan vatsataudissa oli 2 ja osastolla (ei lastenklinikan diabetekseen erikoistunut K2 vaan infektio-osasto) oltiin ihan hukassa miten nälkähappoja pitäisi korjata...
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 06, 2008, 11:18:11 ap
Ei niitä ketomittareita vissiin tyrkytetä kellekään ellei ole pumppulainen. Me pyydettiin edellisen mahataudin jälkeen ko ei pystytty ketoja mittaamaan kun lapsi ei juonut pahemmin eikä siten käynyt pissallakaan. Flunssassa mittailtiin ihan niillä pissaliuskoilla. Eilen ja viimeyönä tosiaan saatiin mittailla ketomittarilla ja saatiin ne laskemaan hienosti alle 0.6. Sehän on ihan "normaali" lukema. Töitä saatiin tehdä ketojen laskemiseksi, eli lusikalla lapoin mehua koko alkuyön joka mittauksilla, sitten tytär alkoikin itse taas juoda urakalla. Inskaa pistettiin yölläkin 0.25yks (novorapid) kun sokerit viimein lähtivät nousuun. Jos täällä olisi sairaala jossa pikkudiabeetikoita hoidettaisiin, ehkä olisinkin vienyt sinne, helpommalla ehkä ois pästy. Mutta tuo 70km matkaa on paljon ja kun samaan aikaan 2 isompaakin sairastui niin meitä kaivattiin kotonakin. Aikast raju tauti olikin isommat oksensivat 12 tuntia yhtäjaksoisesti kunnes alkoi helpottaa. Yöllä tulin itse kipeäksi ja makaan nyt sängyssä voimat pois. D-tytär on kuin mitään tautia ei olis eilen ollutkaan, ruoka maistuu ja meno on kova. Isommat makaa sohvalla vielä huonossa hapessa...  
Mun puolesta mahatauti vois ny pitää pitkän tauon ennenkuin tulee meille uudestaa!!!
Tsemppiä kaikille!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: juselius - Huhtikuu 06, 2008, 12:56:37 ip
Kyllä meille annettiin ketomittari ihan heti d:n puhjettua ja alusta asti on ollut käytössä, lisänä myös liuskat mutta niistä ei ole kyllä juurikaan ollut hyötyä. Kyllä Ketomittarin pitäisi olla ihan peruskamaa. Mittareitahan saa myös ilmaiseksi valmistajalta (diabetes lehdessä vähän väliä ilmaisia aloituspakkauksia) ja liuskoja sitten jakelusta jos ei  muuten mittaria saa.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Vilkas - Huhtikuu 06, 2008, 13:38:26 ip
Meillä on koko ajan Gefilukset käytössä d-pojalla. Jos vatsatautia on liikeenteessä, otetaan käyttöön Gefilud maxi,sitä juo koko perhe. Viiden vuoden aikana muutama vatsatauti, joista pahin viikko sitten. Selvittiin hyvin kotona, pistettiin pitkä normaalisti ja vähän pikaa. Joi Gefilus kidiusta, limpparia ja pillimehuja, oksensi ja joi. Alle vuorokaudessa tauti oli ohi ja poika entisellään.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 06, 2008, 14:25:12 ip
Kyllä meille määrättiin ketomittarikin heti osastolla. Omasta kunnastahan niitä sitten saa hakea. Muistaakseni ketoja oli viimeksi 1,2 kun soitin sairaalaan, ottivat heti tippaan ja saatiin poika nopeasti kuntoon!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: mataleena - Huhtikuu 06, 2008, 14:35:38 ip
Kuulosta hyvältä nuo yksittäispakatut. Minä tarkoitin niitä pissaliuskoja, jotka oli pakattu olikonenyt 50 kpl:en pakkauksiin. Vain pissaliuskoihin on lähete, mutta tarvikejakelussa sanoivat, ettei kannata.... nyt olen tosiaan tullut toisiin ajatuksiin, enkä heti tyydy siihen, mitä asanotaan.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: mommi - Huhtikuu 06, 2008, 20:58:57 ip
Hei kaikki,

Muistakaa, että Glucagon/Glucagen hypopakkaus on myöskin käyttöä varten. Jos "paniikki" iskee sokerien jatkuvan laskun takia, pieni määrä glucagonia saa ihmeitä aikaan (ainakin, jos sairastelua ei ole vielä ollut päiväkaupalla).
Pelasti meidät viime oksennustaudissa sairaalareissulta.

Meille on annettu ohjeeksi (löytyy myös kirjallisuudesta), että "sitkeiden" matalien korjaamiseksi annetaan pikkulapsille 1 ruisku-yksikköä (tavallinen ruisku, ei hypopakkauksen ruisku) per ikävuosi (esim. 2 yksikköä glucagenia 2-vuotiaalle lapselle).
Ja sitten 15 min jälkeen vs-mittaus, ja glucagen-annos uusitaan tarvittaessa.

Glucagen on turvallinen hormooni, ei mikään "kaikki tai ei mitään" hormooni. Sitä jopa suunnitellaan pumppuihin tulevaisuudessa. Kallista se on, mutta siitä ei varmasti kukaan välitä, jos lapsi voi paremmin ja sairaalaan ei tartte mennä.

Lisää löytyy Kohtauspaikalta hakusanalla "Mini-Glucagon". Tarkista hoitavalta lääkäriltäsi ennenkuin otat ko. jipon käyttöön.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 07, 2008, 00:01:15 ap
heip. Nyt kymmeneltä tuo meidän poika sitten oksensi...   Valitteli mahaansa koko illan ja ei onneksi sit laitettu pikaa iltapalalla. Mitattin sokerit sattumoisin vähän ennen oksennusta, ne oli 8,3. Sit oksennuksen jälkeen 5.5, otti desin mehua. Äsken kävin mittaamassa, niin arvo 7,6 ja nukkuu ihan rauhassa. Meinaan mennä patjalle nukkumaan pojan viereen että olen nopeasti "valmiuksissa" jos oksu tulee, koska viimeks meni 4 peitot ja tyynyt... Nyt kone pyörii ensimmäisiä lakanoita.

Kiitos muuten tikkari- ja mehujäävinkeistä. Kävin tänään kaupasta niitä hakemassa varmuuden vuoksi. Onneksi kävin, saa sitten huomenna tarjota niitä.

Ketomittari meille annettiin kun pyysin. Ei siis tarjottu suoraan. Mutta sain kyllä heti kun kyselin sen perään. Toivotaan ettei tartte sairaalaan lähteä. Nyt ainakin tuntuu että on "rauhallisempi" tauti kuin viimeksi, koska viimeks oksenteli 10 min välein (eikä menny ku alle 2h kun jo lähdettiin ambulanssilla sairaalaan, sokerit 2 pintaan koko ajan). Nyt toivottavasti saadaan olla kotona vaan.

 lisäys: mommille kiitos tuosta mini-glucagon -vinkistä. Aion kysäistä meidän d-polilta tuosta.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: mommi - Huhtikuu 07, 2008, 01:45:06 ap
Lainaus:

mommille kiitos tuosta mini-glucagon -vinkistä. Aion kysäistä meidän d-polilta tuosta.
Ja voit kertoa, että mommi ei todellakaan ole ainoa, joka USAssa käyttää ko. keinoa  

Linkkejä tohtoreille:
http://www.childrenwithdiabetes.com/d_0j_20w.htm
http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/abstract/24/4/643
http://seattlechildrens.org/child_health_safety/pdf/flyers/PE566.pdf
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Arukiina - Huhtikuu 08, 2008, 17:32:27 ip
Kokemuksella... Kolmen viikon jälkeen helpottaa. Meillä oli samainen tilanne pojan sairastuessa vuosi ja viikko sitten. Edellinen huhtikuu vietettiinkin siellä sairaalassa...
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Nunneli - Huhtikuu 08, 2008, 20:53:30 ip
Häh? mä en ole eds kuullut että olisi mahdollista saada ketomittari kotiin! Sehän olisi ihan loistavaa! Täällä vain ei asiat ihan toimi,liuskoistakin saa tapella. Meillä niitä meneekin älyttömästi, mutta jannu jatkuvasti kipeä. Nyt on menossa mahatauti ja tulossa piiiiitkä uneton yö. Poika oksentanut nyt viitisen kertaa neljän tunnin sisää. Juonut on, mutta kaikki tulee yli. Sokrut 4 luokkaa. Hohhoijaa. Kuinka helposti muuten yleensä "joutuu" taikka "pääsee" osastolle muualla Suomessa? Kun meillä oli joskus tilanne että sokrut oli 2-3 koko päivän, lapsi kipeä, eikä syö tai juo, ja käsketään vaan hieroa hunajaa poskeen. Samoin jos ollut ketoja virtsaluiskasta mitattuna, niin käsketään vaan pistää lisää ja katselee vuorokausi jospas saatas laskee...
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: NoraS - Huhtikuu 08, 2008, 21:09:18 ip
No jo on! Lahteen ei ainakaan muuteta paremman hoitotoivon perässä! Lääkäristä pula meilläkin, mutta mahataudissa pääsee heti osastolle jos ketoja alkaa tulemaan tai ei saada sokruja yli viiden.

Meillä oma ketomittari sekä isällä että pojalla. Tosin hyvä niin sillä viimeksi kipeenä ollessa loppu patterit. Oli sit toinen mittari hollilla, eikä tarvinnu lähtee patterikauppaan.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 08, 2008, 21:15:19 ip
Tosi kurjaa jos teillä päin kaikesta saa tapella. Mun mielestä lasten tulisi saada kaikkea ihan tarvittava määrä kun nuo tilanteet vaihtelevat kovin... Meillä mahataudissa mitattiin 15-30min välein yhtäjaksoisesti 5 tuntia,lituskoita meni ja oksennus tuli myös sitä tahtia,välit syötettiin. Ei sentään kertaakaan sokrut tainneet mennä alle neljän. Ketomittari saatiin kun perusteltiin että milläs mittaat pissaliuskoilla kun mitään ei mahataudissa tule, niinkuin ei nyttenkään olisi niillä mitään tehty. Ja ketoaineet nousee tosi nopeasti kun mikään ei pysy sisällä! Ja saimme mittarin. Onneksi! Nyt sille oli käyttöä.
Luulisin että jos on suoraan yhteydessä hoitopaikkaan, ottavat herkästikin sairaalaan jos tilanne siltä vaikuttaa ja itsestäkin tuntuu ettei pärjää! Tosi oudolta tuntuu jos osastolta tulee noin tylyjä ohjeita   Ilmeisesti paikkakunta kohtaisesti on suuriakin eroja. Diabeetikko ja mahatauti kun on tosi huono yhdistelmä!
Tsemppiä yöhön, meillä onneksi nyt tauti takana, mitata saadaan edelleen tunnin välein kun hiilarit ei tahdo imeytyä ja matalilla mennään alvariinsa!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: juselius - Huhtikuu 09, 2008, 17:54:26 ip
Terveisiä Lastenklinikalta. Kotiuduttiin tänään ,vatsataudin takia osastolle mentiin maanantaina. Pumppukaan ei auttanut, ketoja tuli heti ja luojan kiitos oli mittari kotona ja päivystyksessä. Siellä lääkäri mm mietti tarvitaanko "paussia pumpusta" ja kyseli varasuunnitelmaa ollenkaan tajuumatta ettei d1 mitään inskapausseja pidä ja pumppu jos joku on tässä nyt hyvä minipienine annosmahdollisuuksineen.

Vaan kun ei oltu k2:lla , kyllä sai itse miettiä paljonko isnkaa jne kun ei pumppu ollut tuttu hoitajille vaikka muuten hyvin hoitavatkin, vaihtaa kanyylia ja tippaa keskellä yötä.

Nyt sokrut vähän alle 4 kotona mutta safka pysyy sisällä. Toivon mukaan ei tarvi mennä takas.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 10, 2008, 13:53:35 ip
meillä oksentelu on loppunut, eikä olla sairaalassa oltu. (koputtaa puuta) Sokrut oli välillä 2-4 aika pitkään, mutta sitten onneks lähti nousemaan. Ketoja 0,3 niin uskallettiin olla kotona. Hunajalla saatiin nousee yli viiteen.
Nyt kuitenkin eilen ja tänään ollaan oltu tosi matalilla (aamu aloitettiin 2,6 lukemalla, yöllä syötin kolme kertaa). Mietin vaan sitä että kauanko tätä uskaltaa jatkaa kotona, kun tuntuu ettei nouse vaikka mitä tekee... Yli 4,5 arvoja ei eilisen lounaan jälkeen ole ollut. Poika kyllä ite on ihan ok.
Täytyy varmaan soittaa d-polille ja kysyä.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: juselius - Huhtikuu 10, 2008, 19:50:31 ip
Sairaalaolosuhteista huolimatta musta on aina parempi mennä sinne ja olla vuorokausi tai pari glukoogitipassa ihan siksi, että vatsa ja suolisto saa rauhoittua eikä tarvi pakkosyödä sokrujen takia..

Meillä tämä päivä mennyt jo ihan ok, basaalinormia mutta bolukset tosi pieniä 0,1-0,2yks / 10g hh. Mutta ehkä tämä tästä...
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 10, 2008, 21:45:04 ip
Meil on ollu kokoajan mahataudin jälkeen ongelmana matalat kun   hiilarit ei imeydy. Nyt ollaan pistetty pika vasta kun on mitattu että sokerit on varmasti alkaneet nousta aterian jälkeen ja hienosti on tänään menty vs:n puolesta 7 pintaan. Nyt iltapalan jälkeen odotettiin n puol tuntia ja pistettiin pika sitten MUTTA ei mitattu ja tunnin pääst olikin vs 5...
Yöt on menny ihan lepikkoon ko pistettiin illalla pika heti syönnin jälkeen ja sit mentiinkin seuraavat 3 tuntia 2 sokereilla ja syötiin ainakin 30hh sinä aikana ennenkuin vs lähti nousuun. Ja sit räjähtikin vs liki kahteenkymppiin ja alkoi koko yön kestänyt korjailu  
Nyt toivon että ensi yö menisi jo paremmin, väsymys on tajutonta, hirvee stressi koko taudista ja valvomista tarpeeks takana tällä erää! Nuppi alkaa hajota kohta!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Hope - Huhtikuu 11, 2008, 17:23:22 ip
Aiempiin kirjoituksiin kommentoin. Joku mainitsi 0,6 ketotuloksen olevan "normaali", eihän ketoja saisi olla ollenkaan, ymmärrän kyllä että parempi 0,6 kuin esim. 2,5 mutta kuitenkin.
Joku kirjoitti että alkoi "koko yön kestänyt korjailu" kun sokru oli alkuyöstä 22. Eihän yöllä ole pakko korjailla tuollaista lukemaa, ainakin meille on sanottu niin. Mites teillä joilla lapset nyt olleet mahataudissa; onko teihin itseenne/mieheenne iskenyt sama tauti ? Minua aina mietityttää se, että miten sitä jaksaa lasta hoitaa saatika lähteä lapsen kanssa sairaalaan jos itsekin on pahimmassa vaiheessa tautia.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 11, 2008, 18:17:32 ip
Mä en noista ketoaineista tiedä, kyllähän niitä on terveilläkin aamulla, nälkä ketot nääs!
Kyllä se on pakko korjata kun vs alkaa nousemaan yöllä (meillä ei ole yöllä pitkää lainkaan) varsinkin kun aletaan menemään yli 15 lukemiin. Eihän tuo lapsikaan enää sitten nuku, pyörii ja ähisee,juo ja juoksee vessassa   Illalla jos esim klo 22 on vs 20 luokkaa (ja terve) ei tietenkään korjailla, vaan ainoastaan jos vs huikeasti alkaa nousta illan pikainska-annoksen vaikutusajan jälkeen! Silloin kun olimme kaksipistoksella (prota/actra) emme korjailleet öisin! Nyt 1/4-osa yksiköllä novorapidia saadaan helposti tiputettua sokereita, nyt jouduttiin eka kerran pistämään useamman kerran ennenkuin alkoi laskemaan. Ja ihan jo ketojen välttämisen kannalta se on erittäin tärkeää sairaana!!!
Mä itse sairastuin mahatautiin lauantai-sunnuntainvälisenä yönä kun lapset alkoivat jo lauantaiaamuna oksentelemaan. Mies liittyi joukkoon sunnuntaina päivällä. Ei oltaisi jaksettukaan varmaankaan mutta äitini riensi avuksi ja mittaili sitten sunnuntain ja maanantain välisen yön kun tauti oli muutoin D-tyttäreltä jo helpottanut. Ja onneksi ei jouduttu sairaalaan kun tulimme sitten itsekin sairaaksi. Mutta jompikumpi olisi silti mennyt mukaan jos olisi pitänyt lähteä!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Ilppu - Huhtikuu 11, 2008, 20:28:28 ip
Kyllä meilläkin meni tauti läpi koko porukasta. Onneks oltiin taudin pahimmassa vaiheessa vähän vuorotellen  
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: juselius - Huhtikuu 11, 2008, 20:34:35 ip
Meillä myös mä oksensin ja mies voi tosi huonosti, pikkuveli selvisi oksentamatta.

Kyllä pumppuhoidossa on pakko korjata 22 ja jo alempiakin arvoja , ja kyllä mä noin korkeat korjaisin missä hoidossa tahansa... turha kerryttää ketoja ja toisaalta aiheuttaa huonoa oloa. Tämä tietenkin sillä oletuksella että on keino korjata eikä korjauksen kanssa mennä hypoille.

0,6 ketoja ei ole "normaalia" muttei vielä aiheuta muita toimenpiteitä kuin tiivistä seurantaa.

Meillä ei vieläkään hiilarit imeydy vaikka oksentamisesta on jo pari vuorokautta ja tipastakin päästiin toissapäivänä. bolukset ihan minipieniä ja joka päivä silti hypoja. Toisaalta taas viimeyönä kanyyli tukossa ja yli 23 näytti vs mittari. HUOH TÄTÄ!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 13, 2008, 20:08:24 ip
Hei.

Terveisiä sairaalasta. Torstaina krjoitinkin noista matalista. No, en ehtinyt soittaa edes vielä polille, kun poika ensin ripuloi ja sitten oksensi. Sairaalaanhan siitä sitten tuli lähtö. Tänään päästiin kotiin, eilinen päivä oltiin irti tipasta, mutta yöksi vielä laitettiin.
Nyt koitetaan kotona saada syötyä. Ei vain vieläkään maistu. Nyt kyllä arvot vähän parempia, mutta vielä ei yli kuuden olla kovin montaa kertaa menty. Mutta ei myöskään alle neljän.

Meillä mahatauti oli veljellä myös. Mun miehellä lievänä, mulla vain pahoinvointi.

Nyt uni painaa munkin silmää, kolme erittäin huonosti nukuttua yötä takana.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: henu - Huhtikuu 19, 2008, 13:56:19 ip
mulla on ollut paljon mahatautia mutta vain siksi kun on ollut yöllä shokki.en kyllä sairastu helposti kun on diabetes.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: InsuMamma - Huhtikuu 25, 2008, 15:02:13 ip
miten kauan teillä ja muillakin jatkui noi matalat taudin jälkeen? Meillä oli pojalla eilen eka oksennustauti illalla ja sokerit seilas 3,9 - 5,6 välillä 4 tuntia. Saatiin niitä ylös aluksi vesi+sokerivedellä,sitten soitin sairaalaan ja saatiin neuvoksi litra vettä 6 tl sokeria ja 1/2 tl suolaa. Tämä pysyikin paremmin sisällä muttei vissiin maistunut hyvältä   Tänään on sitten sokerit tosiaan ihmeelliset, söi tossa pari korppua, pumpulla 0,3 ja sokerit parin tunnin kuluttua 5,6. Uudet korput, eikä insuliinia ollenkaan ja parin tunnin kuluttua n 9. Eilen pidettiin illalla pumppu kiinni 3 tuntia, tietenken yöllä sitten nousi sokerit mutta ne tuli sitten myös alas. Täällä kaksi naattia ihmettelee..
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: SatuSinikka - Huhtikuu 25, 2008, 15:35:01 ip
Meillä oli eka mahatauti d-lapsella pari viikkoa sitten. Viimeisestä oksennuspäivästä kesti noin 5 vrk ennen kuin ravinto alkoi imeytyä ja voitiin siirtyä normaaleihin inskamääriin.  Eli mun mielestä aika nopeasti.

SatuSinikka
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: tiinaw - Huhtikuu 25, 2008, 17:22:05 ip
Nyt ja edelliselläkin kerralla noin 2 viikkoa mentiin matalilla oksutaudin jälkeen. Ja näin sanoi lääkärikin että ruoan imeytyminen saattaa häiriintyä jopa kahdeksi viikoksi! Tsemppiä!
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Jemaha - Huhtikuu 25, 2008, 20:13:00 ip
no meillä kävi nyt viime kerralla sillai, että oksensi sunnuntaina ja maanantaina, sit tiistai ja keskiviikko tosi matalilla, torstaina taas oksennus ja sairaalaan.

Matalia molemmista mahataudeista tänä vuonna on ollut PITKÄÄN. Eka kerralla oltiin 10 päivää ilman pikainskaa, nyt tällä tokalla 8 päivää. Ja silti ollaan välillä oltu tosi matalilla.

Annoin vielä toipilaanakin aika reilusti noita hiilaripitoisia juttuja, mehut jne kaikki sokerisia ja silti oltiin matalilla... Ei sit taudin jälkeen kuitenkaan heti imeydy.
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Minna80 - Huhtikuu 26, 2008, 06:26:19 ap
Meillä menee kans 1-2 vkoa ennenkuin pystytään palamaan normaaleihin insumääriin. Muistan sen ensimmäisen mahataudin kun ihmettelin että kun arvot on kaks viikkoa alhaiset vaikkei mitää tautioireita ollukkaan. D-hoitaja sanoi sitten että toisilla voi tosiaan mennä viikko jopa kaksi ennenkuin tila on normaali.  
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: InsuMamma - Toukokuu 06, 2008, 23:54:44 ip
Kiitos kaikille vastauksista. Meillä meni 6 päivää ja sitten oli taas vanha meno päällä. Tosin siihen vaikutti varmasti se, että kun ekan kerran oksensi torstai iltana piti taukoa seuraavaan maanantai iltaan ja oksensi silloin uudestaan.  Keskiviikkona lennettiin sitten vappua viettämään Suomeen ja silloin iltapäivällä alkoi hiilarit imeytyä ja poika syödä kuin hevonen. Pohjaton nälkä jatkui pari kolme päivää - maisteltiin kaikkia Suomen herkkuja, meille ruisleipä, juustoleipä, savustettu siika jne. Kivaa oli olla mummilassa! Nyt vaan odotellaan seuraavaa matkaa sinne Suomeen
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: iitu74 - Toukokuu 08, 2008, 21:53:41 ip
Meilläkin sitten taas mahatautia. Tällä kertaa kylläkin D-tyttö oksensi vain kerran kahdentoista aikaan yöllä ja silloin sokerit oli jotain viiden pintaan ja ketoaineet 0,8. Pikkusisko alkoi sit oksentaan myöhemmin yöllä ja niitä oksennuskertoja kertyikin sit varmaan viis... Tauti alko tiistain-keskiviikon vastaisena yönä ja siitä lähtien on sit molemmat tytöt olleet itkuisia, kipuisia ja huonolla ruokahalulla varustettuja. Tosiaan tuntuu et tähän tautiin liittyy kovat vatsakivut ja päänsärky   Sokerit on pysyneet jossain 4-6 paikkeilla melkein koko ajan ja päivät D- tyttö on syönyt melkein pelkästään hedelmäsoseita kun muu ei oo mennyt alas, niin tai meni tänään yks mansikkatuutti. En tiedä mitä sitä kohta keksii kun ne alkaa tökkimään( ollaan kokeiltu kiisseleitä, leipää, jogurtteja, sipsejä jne eikä mikään vaan maistu.)... Ja toivon tosiaan et isoveli, isi ja minä masuasukkeineni säästyisimme tältä taudilta, ei vaan jaksais yhtään enempää...
Otsikko: Re: Mahatauti. Taas.
Kirjoitti: Seibe - Maaliskuu 01, 2010, 00:49:30 ap
Olipa hyvä löytää tämä ketju. Valvoskelen, kun pojalla mahataudin jälkeen on ollut matalia sokereita, enkä oikein uskalla nukkua. Pojalla alkoi keskiviikkona mahatauti, torstaina käytiin sairaalassa, mutta päästiin kotiin kun poika voi ihan hyvin. Nyt kolme päivää olen ihmetellyt matalia sokereita, vaikka poika syö koko ajan paremmin ja paremmin. Olen aika pettynyt sairaalasta saamiini ohjeisiin. Soitin D-hoitajalle kaksi kertaa, hän vain painotti, että perusinska on laitettava normaalisti ja vähän lyhyttäkin. Myöskään lääkäri ei varoittanut näin pitkään jatkuvista matalista. Nyt kun luin tätä ketjua, tajua, että monilla sokerit saattavat olla matalilla jopa pari viikkoa. Sain sairaalasta ohjeet, miten vähentää insuliineja, mutten ole uskaltanut antaa läheskään niin paljon kuin määrättiin. Pojalla on koko päivän sokerit pyörineet 3-4 tietämillä, iltapalan jälkeen tippuivat 2,7. Kun suklaa eikä jugurtti nostanut sokereita, annoin pojalle iltapalaksi sokerinpaloja Tuntuu vain niin älyttömältä, että vaikka olen puolittanut insuliiniannokset ja poika syö jo ihan hyvin, niin sokereita ei saa nousemaan yli 5 sitten millään.