Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Hoitovälineet => Aiheen aloitti: sicilienne - Lokakuu 01, 2007, 19:26:42 ip

Otsikko: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 01, 2007, 19:26:42 ip
Minulla on käytössä NovoPen3 Levemirille ja NovoPen Junior NovoRapidille. Sain hiljattain uuden NovoPen Juniorin, koska entinen (ei kauaa käytössä ollut) löi tyhjää usein enkä saanut riittävää insuliiniannosta enkä tiennyt kuinka paljon insuliinia oli mennyt tai en saanut insuliinia ollenkaan. Sain uuden kynän muutama viikko sitten ja viikonloppuna reissussa se petti pahan kerran. Se löi tyhjää eikä insuliinia tullut. Yritin siis ruiskuttaa lavuaariin. Aikani taisteltuani mäntä alkoi toimia. Onneksi minulla on vielä tallella yksi NovoPen3 NovoRapidia varten, jos ongelmia tulee.

Sunnuntai-iltana koin saman ongelman Levemir-kynän kanssa. Pistin ilta-annokseni ja "tziuh", taas löi tyhjää kynä. Aamulla sokerit olivat 17.9, koska en uskaltanut pistää uudelleen. Enhän millään voinut tietää, oliko insuliinia mennyt ja minkä verran.

 Kysymys siis kuuluu, onko kenelläkään ollut vastaavia kokemuksia ja ongelmia?  Nämä ovat minulle aivan uutta kymmenen vuoden diabetesurallani. Olen huolissani lapsista, koska he käyttävät eniten NovoPen Junioria.

Niin, ja kohta eivät taida välinejakelussa uskoa minua, että yhdelle ihmisille voi näin käydä. En luota enää yhtään noihin kyniin. Täytyy tässä kuitenkin alkaa ottamaan yhteyttä välinejakeluun ja saatava ehjät kynät.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 02, 2007, 11:06:09 ap
Taidat olla maanantailapsi, jolle on annettu ainoastaan maanantaikappaleita

Itse käyttämistäni insuliinikynistä voin todeta, ettäJos siis jollakin on yllättäen ilmennyt NovoPen Juniorin tai NovoPen 3:n käytössä ongelmia, niin suosittelen lämpimästi siirtymistä NovoPen 4:n käyttöön. Pikkulapsia ja ehkä jotakuta erinomaisen insuliiniherkkää diabeetikkoa lukuunottama kynän annosteluvälikin on ihan riittävän pieni (ja itse olen kyllä aivan riittävän insuliiniherkkä)
Lisäksi erityisesti kynän tummansininen versio on melkeinpä seksikäs
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Tea - Lokakuu 02, 2007, 13:59:08 ip
Hei!

ota ihmeessä suoraan yhteyttä Novoon - heitä luulisi kiinnostavan se, mikä kynissä mättää & hoitavat sulle samalla pelittävät vehkeet (vaikka varalle muutama lisää).

Välinejakeluun tietysti kannattaa kertoa myös tilanteesta, mutta luulisin Novolla olevan sen verran intressiä pelissä, että hoitavat sulle asapina tarvitsemasi toimivat pelivälineet...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Myy77 - Lokakuu 02, 2007, 18:33:08 ip
Sulle on varmaan sattuneet juuri nämä "maanantai"-kappaleet... Huono tuuri  

Käytän itse myös Novon kyniä. NovoRapidia pistän Juniorilla, Levemiriä NovoPen nelosella. Molempiin kyniin olen aika tyytyväinen, eikä kumpikaan "lyö tyhjää" muuten kuin ampullin vaihdon yhteydessä (eli uuden ampullin vaihtamisen jälkeen täytyy testata kynää niin kauan, kunnes kynän mäntä ja ampullin kumitulppa "kohtaavat" ja insuliinia vapautuu neulaan).

NovoPen 4 on loistava kynä; yksikkönäyttö on tarpeeksi suuri ja männän saa suoraan painettua sisään ampullin vaihdon yhteydessä. Lisäksi jo valittua yksikkömäärää voi vaihdella pienemmäksi kääntämällä kynän painonuppia. Novopen nelosella ei voi myöskään valita enempää insuliinia kuin ampullissa on - kynän annosvalitsin (painonappi) ei käänny enempää kuin esim. 5 yksikön kohdalle, jos ampullissa on enää vain tämä määrä insuliinia. Aina siis tietää, kuinka paljon ampullissa on varaa.

Novon Junior on ok kynä, tosin siinä joutuu itse ruuvaamaan männän takaisin ampullin vaihdon yhteydessä. Ja jos valittu insuliinimäärä on liian suuri, ei kynän painonuppia voi kääntää takaisin. Jos inskaa tarvitsee esim. 10 yksikköä ja ampullissa on enää 5 jäljellä, kynä ei "ilmoita" siitä kuin  NovoPen 4. Väännät siis ne 10 yksikköä, mutta kynä pistää vain ne jäljellä olevat 5.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 02, 2007, 20:56:29 ip
Lainaus:

[NovoPen 4:ssä] männän saa suoraan painettua sisään ampullin vaihdon yhteydessä.
...eikä tartte edes painaa; laitat vain runko-osan painonuppi alaspäin pöydälle - ja hurlumhei, mäntä painuu itsestään takaisin alkuasentoonsa

Jos et ennen ole huomannut, niin kokeile!

Halvat on diabeetikon huvit
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: piglet - Lokakuu 02, 2007, 23:03:13 ip
En ihan ymmärtänyt tuota "tyhjän lyöntiä", mutta olethan tarkistanut ennen pistämistä, ettei neula ole tukossa?

Sitten toinen juttu, joku mainitsi Novo Pen 4:n! En ole sellaista vielä nähnyt, kolmosella pistelen. Mutta kuvausten mukaan vaikuttaa varsin oivalta. Onhan siinä annostus 1 yksikön välein? Tahtoo kanssa
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 03, 2007, 17:06:08 ip
Lainaus:

...joku mainitsi Novo Pen 4:n!
Juutuotanoin, vilkaisepa seuraavasta linkistä:

 Kas tästä pääset D-klubin sivuille!

ja sitten valitset vasemmanpuoleisesta listasta kohdan:

"Hoitovälineuutuuksia"

ja nyt keskeltä vielä:

"NovoPen 4"


Jos hoitovälinejakelusta yllättäen "ei löydy", niin voit tilata tuotteen apteekista. Hinta lie nykyisin jotain 80 euroloisen hujakoilla, mutta kyllä tämä insuliinikynä on tuon rahan väärtti.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: tökö - Lokakuu 03, 2007, 17:23:55 ip
Itse käytin aikaisemmin Novopen Junioreja sekä levemirissä että Novorapidissa. Kun sitten tarvitsin suurennuslasit käyttöön , mainitsin jakelussa asiasta. He siellä kysyivät, että tarvitsenko annostelua puolen yksikön välein. Koska en tarvitse, sain tilalle Novopen 4:t Levemiriin (Novopen 3 on Novorapidissa)... Novopen 4:ssa  on valmiina numeronäytön kohdalla suurentava näyttö,on ihana kapine muutenkin...
Jakelupisteissä pitäisi olla näitä vehkeitä...
Novon mukaan hinta pyörii itsemaksavalla jtkn siinä 60euron tietämillä (jos novolta kysyy suoraan..).
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Lalli - Lokakuu 03, 2007, 18:16:20 ip
Otatko neulan pois piston jälkeen? Mun Novo4 vuotaa herkästi jos neula jää kynään, silloin lyö tyhjää. Muutoin kyllä oikein hyvä kynä.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 03, 2007, 19:56:32 ip
"Lyö tyhjää" tarkoittaa, että painonuppi painuu alas, mutta insuliinia ei tule. Sen tuntee aivan kuinka nuppi/mäntä lyö tyhjää. Normaalisti pistäessä tuntee pienen vastuksen, kun mäntä painaa insuliiniampullissa olevaa kumitulppaa ja insuliinia. Olikohan tuo nyt riittävän selkeästi sanottu? Ja tietysti sokereita mittaamalla viimeistään olen huomannut, että insuliinia ei ole tullut.

Novon kynät ovat kuitenkin parempia kaikesta huolimatta kuin Lantuksen pistämiseen tarkoitettu Optipen. Se sitten olikin kamalan epävarma masiina ja outo kaikenkaikkiaan.

Niin, minä tarvisen insuliinin annosteluun kynän, joka annostelee ins. ½ ky:n välein, koska olen hyvin insuliiniherkkä ollut aina.

Muuten, luopuisin ilomielin NovoPen Juniorista ja itseasiassa kaikista mahdollisista tarvikkeista, mitä db:n hoitoon tarvitaan, jos se vain olisi mahdollista.  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 03, 2007, 20:51:29 ip
Lainaus:

Niin, minä tarvisen insuliinin annosteluun kynän, joka annostelee ins. ½ ky:n välein, koska olen hyvin insuliiniherkkä ollut aina.
Olisi varmaan hyvä kirjoitella (tai kerätä jonkinlainen "nootti") Novolle tästä aiheesta - eli milloin Novo alkaa valmistaa NovoPen 4:stä "juniorimallia"
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: piglet - Lokakuu 03, 2007, 21:11:51 ip
Joo, nyt tajusin, pitkät on joskus piuhat :P Kun tuli vaan mieleen, että mulla aika usein iltaisin on Levemir-kynän neula tukossa (siis vaihdan aina aamulla neulat). Silloin ei tietty tule mitään inskaa, ja siksi olen alkanut tarkistaa aina, että varmasti nestettä tulee.. Mutta ilmeisesti sun ongelma onkin kynän toiminnassa, ärsyttävää saada toimimattomia kyniä! Varsinkin kun on näin tärkeästä jutusta kyse!
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: piglet - Lokakuu 04, 2007, 08:57:33 ap
Kiitos E O J linkistä, voisitko vielä infota kuinka painava tuo nelonen on? Onhan kolmosessakin metallia, eli ei ilmeisesti kovin paljoa painavampi, vai kuinka? Kun tykkään kevyistä malleista  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 04, 2007, 11:05:58 ap
Näkyy tuo NovoPen 4 painavan hieman alle 50 grammaa tyhjänä. Ja kynä (tyhjänä) koteloineen painaa hieman päälle 110 grammaa. "Korkkaamaton" insuliinipatruunahan painaa noin kymmenen grammaa ja neulan paino onkin sitten jo häviävän pieni...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Myy77 - Lokakuu 04, 2007, 19:08:13 ip
 
Lainaus:

 Olisi varmaan hyvä kirjoitella (tai kerätä jonkinlainen "nootti") Novolle tästä aiheesta - eli milloin Novo alkaa valmistaa NovoPen 4:stä "juniorimallia"  
Totta puhut! Laitoin itse muutamia päiviä sitten Novolle palautetta tästä asiasta. Luetteloin heille NovoPen nelosen plussat ja vertasin kynää samalla Junioriin. Kysyin myös, olisiko mahdollista saada NovoPen nelosen "ominaisuuksia" Junioriin. En ole vielä saanut vastausta...

Joku kysyi miten saa NovoPen nelosen? Itse sain sen kokeilukäyttöön jo ennen varsinaista markkinoille tuloa. Jouduin täyttämään käyttökokemuslomakkeen, jonka palautin d-hoitsulle. Kannattaa kysyä hoitavalta d-hoitsulta tai lääkäriltä em. kynää.

Joku myös totesi, että NovoPen nelonen "ruikkii" insuliinia, jos kynäneula jää kynään. Totta sekin. Unohdin kerran ilta-Levemirin jälkeen neulan yöksi kynään. Aamulla säiliöampulli oli alipaineen takia tyhjentynyt puoleen väliin asti ja koko kynä oli valkoisen jauheen (kuivunutta insuliinia) peitossa.

Ihmettelin asiaa lääkärille, ja hän neuvoi, että neula on tosiaan vaihdettava joka kerta (eli otettava pois aina pistoksen jälkeen). NovoPen 4 on niin sisukas kaveri, että sitä ketuttaa tuo neula niin paljon, että se puhisee sen ulos vaikka väkisin  

NovoPen nelosessa siis ruuvaan uuden neulan aina ennen pistosta ja poistan sen heti pistoksen jälkeen. Hyvin on toiminut. Ja on ihan loistava kynä!!!
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 04, 2007, 19:40:38 ip
En tiedä miten sulla oli, mutta tsekkasitko aina ennen varsinaista pistämistä sen tuleeko neulasta mitään? Tai tarkistitko, että se kynän mäntä oli varmasti kiinni ampullin männässä?

Niin ja yleensäkin vaihatko neulan aina ennen jokaista pistosta sekä irroitat neulan heti pistoksen jälkeen?

Nimittäin itse käytin aina samaa neulaa Juniorissa päivän (jopa kaksikin) irroittamatta sitä välillä. Ja jos kynä oli melko täyden ampullin kera laukussa neula alaspäin sekä vielä liikunta vähän vauhdikkaampaa tai lämpötilaerot reilumpia - ei tietenkään pakkaseen asti, pursui neulan kautta insuliinia suojukseen sillä lopputuloksella, että kynän mäntä oli erossa ampullin männästä ja tuntui kuin kynässä olisi ollut tyhjää paljonkin (no olihan sitä, välillä muutama yksikkö, mutta joskus jopa 20-30 yksikköä).

Itse en silti alkanut irrottamaan neulaa joka kerta, vaan yritin kuljettaa kynää aina niinpäin, että neula "katseli" yläilmoihin. Näin sain omat "tyhjän lyönnit" loppumaan.

Mutta tärkeimmäksi koin tietwenkin sen, että aina tsekkasi yhdellä yksiköllä, että inskaa todella ilmesti neulan päähän.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 04, 2007, 20:19:26 ip
Lainaus:

Unohdin kerran ilta-Levemirin jälkeen neulan yöksi kynään. Aamulla säiliöampulli oli alipaineen takia tyhjentynyt puoleen väliin asti ja koko kynä oli valkoisen jauheen (kuivunutta insuliinia) peitossa.
A-ha!

No nytpä minä taidankin jo aavistaa, miksi ruikkaa se NovoPen 4. Taitaa olla paras neulasuojaan kurkistaa, jospa selviää piikkityö...

Arvaanko oikein, että näistä ruikkausongelmista kärsivillä on ollut tapana päättää "piikki-istunto" asettamalla kynän suojus neulan päälle ilman itse neulaa peittävää pientä suojusta?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Myy77 - Lokakuu 04, 2007, 20:51:32 ip
 
Lainaus:

Arvaanko oikein, että näistä ruikkausongelmista kärsivillä on ollut tapana päättää "piikki-istunto" asettamalla kynän suojus neulan päälle ilman itse neulaa peittävää pientä suojusta?  
Ko. tilanteessa laitoin juuri sen "pikkusuojuksen" neulan päälle ja sitten itse kynän "korkin" eli NovoPen nelosen metallisuojuksen. Isompi neulasuojushan (eli se päällimmäinen) ei mahdu enää takaisin neulan päälle, jos ampullikynän korkin (eli esim. NovoPen nelosen metallisuojuksen) laittaa ns. kiinni kynään. Puhutaankohan me nyt samasta asiasta?   Saa selventää, en suutu  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 04, 2007, 21:23:52 ip
Lainaus:

Puhutaankohan me nyt samasta asiasta?  
Kröhöm kröhöm, kyllä me varmaan ihan samoista kynän osista puhumme.
NovoPen 4:n käyttöohjeelssa käytetään kyllä tuosta isosta, metallisesta lieriöstä nimitystä "Kynän suojus" ja neulan päälle sujautettavasta, pienestä muovisesta osasta nimeä "Neulan sisempi suojus"
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Myy77 - Lokakuu 05, 2007, 19:08:36 ip
Sori, luin viestisi huolimattomasti...

Mutta miten nämä suojukset voivat vaikuttaa ns. alipaine-ongelmaan? Alipainehan syntyy ampullissa???

 
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat *DELETED*
Kirjoitti: varis - Lokakuu 05, 2007, 21:12:55 ip
Viestin poistanut: Diabetesliiton tiedotus
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 05, 2007, 21:24:01 ip
Nämä tyhjälyöntiongelmat ovat aivan uusia minulle, vaikka olen toiminut samalla tavalla kymmenen vuotta. On mahdollista, että insuliinia on valunut, mutta missään se ei ole näkynyt. Ensimmäisen kerran ins. oli valunut ulos itsekseen  viime viikonloppuna, mutta muulloin en ole havainnut. Kyllä nämä ongelmat ovat olleet lähinnä kynässä.

Olen myös tarkistanut insuliinin tulon kevyesti painamalla pisaran neulan päähän, mutta en tietenkään joka kerta, vaan nyt kun näitä ongelmia on ollut. Vaihdan uuden neulan aamulla ja otan illalla pois Levemiristä. Juniorissa on usein myös neula koko päivän, mutta välillä vaihdan päivän aikana riippuen siitä olenko kotona vai reissussa.

Lämpötilan vaihtelut tosiaankin vaikuttavat noiden kynien toimintaan tai lähinnä ampullin ja neulan toimintaan. Kyllähän se silloin ruikkii insuliinit ulos, jos kynät eivät ole ihan asianmukaiseti säilytetty. Minä luulen, että suurin osa meistä diabeetikoista on aika suurpiirteisiä näissä asioissa. Minä en ainakaan jaksa ihan pilkulleen noudattaa jokaista ohjetta, kun on huomannut, että vähemmälläkin pärjää.

Minulla on joskus tukkeutunut neula ja sen kyllä huomaa. Mäntä ei painu mihinkään. Myös silloin, jos neula osuu kovettumaan, insuliinia ei tahdo saada menemään perille.

 Niin ja olisi kyllä hyvä saada NovoPen4 puolen yksikön välein.  Pientä hilpeyttää herättää ympäristössä, kun pistän lasten kynällä. Voihan sitä tietysti olla juniori liki viiskytvuotiaanakin. Riippuu mistä ikäkulmasta katsoo.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 05, 2007, 21:25:30 ip
Miksi ihmeessä neula pitäisi säilyttää pikku purkissa jääkaapissa?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 06, 2007, 19:45:49 ip
ilmeisesti siis että samaa neulaa käyttää monta kertaa vaikka sen ottaa välillä irti? mutta ilmeisesti jääkaapissa siksi että on siellä pidetyn kynän lähellä; tosin käytössä oleva inskahan pitäisi säilyttää huoneenlämmössä vai miten se olikaan?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 06, 2007, 20:18:57 ip
Pikkupurkin mä voisin vielä jotenkin ymmärtää, jos haluaa käyttää samaa neulaa useamman kerran ja irrottaa sen välillä kynästä estääkseen esim. näitä vuoto- ym. ongelmia (Siis itse en niin toki tehnyt) Tosin en ymmärrä miksei sitä olisi voinut kuljettaa siinä kynän kotelossa omassa suojuksessaan - toki ei steriilissä olosuhteessa?

Mutta jääkaappi

Mulla ainakin oli kynän oltava mukana, koskapa pistin siellä missä söinkin, usein kaikkea muuta kuin jääkaapin lähellä.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 06, 2007, 20:19:18 ip
Eihän sellainen neula ole enää steriili, jota irrotetaan ja laitetaan uudelleen paikoilleen. Siinähän menee pöpöjä insuliiniin. Ei tuollaisessa ole mitään järkeä. Jos neulan irrottaa, täytyy se laittaa roskiin. Sehän on jo kontaminoitunut. Siksi neula tulisi vaihtaa myös joka pistoskerta, mutta me diabeetikothan olemme niin säästeliäitä, että emme kaikki vaihda joka pistoskerta. Jokainen tekee tietenkin niin kuin lystää.

Eikä aloitettuja insuliineja saa missään tapauksessa säilyttää jääkaapissa, vaan huoneenlämmössä. Uusi insuliiniampulli/-kynä täytyy ottaa huoneenlämpöön riittävän ajoissa, että se ehtii lämmetä ennen pistämistä. Nämähän täytyisi olla ihan tuttuja ohjeita kaikille diabeetikoille.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Yuza - Lokakuu 07, 2007, 01:50:57 ap
Kaikille näitä ohjeita ei vaan todellakaan ole annettu.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: varis - Lokakuu 07, 2007, 06:32:34 ap
sailytin ruiskun ja insulinin jaakaapissa termos pullossa.kaytossa oleva insulini sailyi 2-3 kuukautta eli kunnes loppui.huoneen lampo saattaa vaihtella 15-40 valilla
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: PateT - Lokakuu 07, 2007, 12:39:44 ip
 
Lainaus:

Uusi insuliiniampulli/-kynä täytyy ottaa huoneenlämpöön riittävän ajoissa, että se ehtii lämmetä ennen pistämistä  
Tätä ohjetta en muistaakseni ole koskaan kuullutkaan  tai sitten mennyt ohi korvien  muut ohjeet itsestäänselvyyksiä  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Piisamirotta - Lokakuu 07, 2007, 14:38:11 ip
Lainaus:

 
Lainaus:

Uusi insuliiniampulli/-kynä täytyy ottaa huoneenlämpöön riittävän ajoissa, että se ehtii lämmetä ennen pistämistä  
Tätä ohjetta en muistaakseni ole koskaan kuullutkaan  tai sitten mennyt ohi korvien  muut ohjeet itsestäänselvyyksiä  
Pumpun täyttämistä varten olen tuon ohjeen saanut. Väittävät sen vähentävän kuplien muodostumista säiliötä täyttäessä. Kynäinskoista en muista koskaan tuollaista neuvoa kuulleeni.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: NeptunE - Lokakuu 07, 2007, 18:06:39 ip
Lainaus:

Lainaus:

 
Lainaus:

Uusi insuliiniampulli/-kynä täytyy ottaa huoneenlämpöön riittävän ajoissa, että se ehtii lämmetä ennen pistämistä  
Tätä ohjetta en muistaakseni ole koskaan kuullutkaan  tai sitten mennyt ohi korvien  muut ohjeet itsestäänselvyyksiä  
Pumpun täyttämistä varten olen tuon ohjeen saanut. Väittävät sen vähentävän kuplien muodostumista säiliötä täyttäessä. Kynäinskoista en muista koskaan tuollaista neuvoa kuulleeni.Mulle on muistaakseni sanottu että noi kynätkin täytyis ottaa huoneenlämpöön ainakin 4 tuntia ennen ensimmäistä piikkiä. Vai olisiko lukenut peräti siinä kertakäyttökynien paketissa olevassa lappusessa, siinä jota kukaan ei koskaan oikeasti lue...  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 07, 2007, 18:23:55 ip
Lainaus:

Lainaus:

Lainaus:

 
Lainaus:

Uusi insuliiniampulli/-kynä täytyy ottaa huoneenlämpöön riittävän ajoissa, että se ehtii lämmetä ennen pistämistä  
Tätä ohjetta en muistaakseni ole koskaan kuullutkaan  tai sitten mennyt ohi korvien  muut ohjeet itsestäänselvyyksiä  
Pumpun täyttämistä varten olen tuon ohjeen saanut. Väittävät sen vähentävän kuplien muodostumista säiliötä täyttäessä. Kynäinskoista en muista koskaan tuollaista neuvoa kuulleeni.Mulle on muistaakseni sanottu että noi kynätkin täytyis ottaa huoneenlämpöön ainakin 4 tuntia ennen ensimmäistä piikkiä. Vai olisiko lukenut peräti siinä kertakäyttökynien paketissa olevassa lappusessa, siinä jota kukaan ei koskaan oikeasti lue...  Pistänpä minäkin näppini soppaan vaikken enää kyniä käytäkään.

Luen tässä juuri Lantus-ampullien paketissa olevaa ohjetta ja siinä on mm. seuraavat maininnat säilytyksestä (suoraalainausta pakkausselosteesta):
 
Lainaus:

 Pidä sylinteriampullia huoneenlämmössä 1-2 tuntia  ennenkuin asetat sen kynään   
Lainaus:

 Käytössä (insuliinikynässä) olevaa sylinteriampullia ei saa säilyttää jääkaapissa.Ja muista en sitten sanokaan mitään, kun ei ole noita pakkausselosteita tallessa
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: PateT - Lokakuu 07, 2007, 19:10:28 ip
LOISTAVAA ANTSU1!

Tismalleen samaan aikaan samaa toimintaa eli kaivoin minäkin Lantus-paketista pakkausselosteen ja samat asiat oli tarkoitus "julistaa" kunhan olen syönyt,nimittäin oli kuoriperunoita ja suppiskermasoosia liedellä ja sitten nautinnan alla samalla Lantuksen pakkausselostetta lukien,mutta...olit ehtinyt ensiksi.

Eli oikeassa  olit hmmmm   neptune?,kyllä ne ampullit on tarkoitus ottaa huoneenlämpöön 1-2h ennen ensimmäistä käyttöä(minäkin puhun vain sylinteriampulleista,koska ne on itsellä käytössä);luulen samat tekstit olevan esim.mun Humalogeissakin.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: kriisikko - Lokakuu 07, 2007, 19:16:59 ip
Piti lopulta minunkin ruveta lukemaan ohjeita.
NovoRapid FlexPen, pakkausseloste:
-tulee säilyttää jääkaapissa, ei lähellä takaseinää tai pakastelokeroa
-käytössä oleva kynä säilytetään huoneenlämmössä alle 30 asteessa eikä yli 4 viikkoa

-ohoh! tulipa minulle uusi asia; suojattava valolta laittamalla kynän suojus paikoilleen!
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 07, 2007, 19:46:52 ip
Noinhan ne asiat on, että ampullit/kynät huoneenlämpöön riittävän hyvissä ajoin, että insuliini ehtii lämmetä huoneenlämpöiseksi eli 2 -4 tuntiin. En väitä, että itse aina huomaisin riittävän ajoissa insuliinin olevan lopussa. Joskus on pakko pistää jääkaappikylmää insuliinia.

Ja täällä Levemirin pakkausselosteessa sanotaan insuliinin säilyttämisestä, että "säiliö, joka ei ole käytössä, tulee säilyttää jääkaapissa" jne. "Käytössä olevaa Levemir Penfil -insuliinisäiliötä tai varalla pidettävää säiliötä ei saa säilyttää jääkaapissa. Voit kuljettaa sitä mukanasi ja säilyttää sitä huoneenlämmössä (ei yli 30 astetta) 6 viikkoa."

Nämä asiat lukevat pakkausselosteissa, mutta en minäkään niitä joka kerta lue. Joskus on täytynyt tarkistaa esim. haittavaikutukset uudemman kerran. Minulla nämä uudet insuliinit ovat aiheuttaneet kutinaa ja punoitusta, jopa kirvelyä pistoskohdissa, mutta se on ollut kestettävissä. Se on kummallista, että pahin kutina punoitus tulevat reisiin pistäessä, mutta ei pakaraan.

No, onpa näistä kynistä poikinut keskustelua ja hyvähän se on, että keskustellaan. Aina jotain uutta tulee esille.

Tsemppiä kaikille!
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: PateT - Lokakuu 07, 2007, 20:36:23 ip
Hassua;Lantus-ohjeissa "vain" 1-2h huoneenlämmössä sekä "jos sylinteriampulli on otettu kylmävarastosta joko kynään tai varalle,se voidaan säilyttää alle 25 asteessa enimmillään neljän viikon ajan.".

Mulla on työmatkalla yleensä kaksi ampullia mukana varalla,mutta käytän ne(kuukauden sisällä) ensiksi pois ja sitten vasta kylmävarastosta so.jääkaapista.

NO,olihan mun kaivettava Humalog-ohjekin esiin,eikä siinä ollut mainittu "lämmittämisestä",ainoastaan säilytyslämpötilat.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 08, 2007, 09:52:15 ap
Lainaanpa tähän näiden ongelmattomien NovoPen® 4:n käyttöohjeesta sivulta 25:

 
   
 • Irrota neula ja laita kynän suojus takaisin paikalleen aina käytön jälkeen.  
   
 • Kun Penfill®-säiliö on paikallaan, säilytä NovoPen® 4 huoneenlämmössä (korkeintaan 25 °C:n lämpötilassa).
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: kriisikko - Lokakuu 08, 2007, 13:59:45 ip
Siis,
että ainakin 25 sivua käyttöohjetta? Taidan jättää väliin.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 08, 2007, 14:05:03 ip
Lainaus:

Siis,
että ainakin 25 sivua käyttöohjetta? Taidan jättää väliin.
Katsos kun nuo ISOT piirrokset vievät niin p-sti tilaa
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Myy77 - Lokakuu 08, 2007, 19:29:33 ip
 
Lainaus:

 Noinhan ne asiat on, että ampullit/kynät huoneenlämpöön riittävän hyvissä ajoin, että insuliini ehtii lämmetä huoneenlämpöiseksi eli 2 -4 tuntiin. En väitä, että itse aina huomaisin riittävän ajoissa insuliinin olevan lopussa. Joskus on pakko pistää jääkaappikylmää insuliinia.
 
Mullekin on neuvottu, että kynäampullit pitäis olla ns. huoneenlämpöisiä pistettäessä. Joskus käy kuitenkin niin, että huomaa vasta pistovaiheessa, ettei insuliini riitäkään, vaan on otettava uusi, jääkaappikylmä ampulli käyttöön.

D-hoitsu neuvoi, että silloin ampullin saa nopeasti (siis 1-2 minuutissa) lämpiämään "sopivaksi", kun ampullia pyörittelee/rullailee kämmenien välissä hetken. Käsien lämmöstä ampulli lämpenee "turvallisesti" ja on käyttövalmis.

En koskaan pistä jääkaappikylmää insuliinia, koska sen imeytymisessä on muistaakseni jotain häikkää. Lasiampulli lämpiää tässä em. käsijumpassa hetkessä. Kannattaa kokeilla  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 08, 2007, 20:41:13 ip
"kämmenjumppaa" olen minäkin joskus harrastanut ampullin kanssa ja ihan samasta syystä. Ja vinkkikin tuli aikoinaan d-hoitsulta
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 08, 2007, 20:43:17 ip
Olen lämmitellyt insuliinia käsien välissä, varsinkin Protaphania aikoinaan. Nyt olen ollut varovaisempi Levemirin ja NovoRapidin kanssa, että ei tule "sekoitusliikettä". Näitä uusia ins. ei saa kauheasti pyöritellä, siis ei sekoittaa. Mutta kyllä tuo kevyt käsien välissä pyörittely on oikein hyvä tapa lämmittää insuliinia.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 08, 2007, 20:58:15 ip
Lainaus:

...olen ollut varovaisempi [Levemirin ja] NovoRapidin kanssa, että ei tule "sekoitusliikettä". Näitä uusia ins. ei saa kauheasti pyöritellä, siis ei sekoittaa.
Mistä olet kuullut tai lukenut, että esimerkiksi NovoRapidia ei saisi sekoittaa?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 08, 2007, 21:14:02 ip
En nyt haluaisi pitää mitään luentoa, mutta taitaa sellaiselta näyttää. En opeta, vaan vastaan kysymykseen. Mitään kirkkaita insuliineja ei saa sekoittaa samalla tavalla kuin suspensioinsuliineja (esim. Protapahan) Mitään insuliineja ei saa ravistaa, ei edes Protaphania, vaan se täytyy sekoitta käännellen. No, suurin osa täällä keskustelevista käyttääkin uusia ins.

Nämä tiedot olivat kyllä mielestäni aikanaan pakkausohjeissa, mutta Levemirissä ei näytä olevan enää. NovoRapidin pakkausseloste on mennyt roskiin. Joka tapauksessa näistä on puhuttu Diabetes -lehdissä, -kirjoissa jne. Tiedän tämän myös entisen ammattini perusteella. Kyllä tämäkin asia pitäisi olla yleisesti tiedossa, että kirkkaita insuliineja ei sekoiteta ja suspensiot sekoitetaan.

Sekoittamisessa yksinkertaisesti syntyy ilmakuplia ja muuttaa insuliinin koostumusta. Sellainen rauhallinen käsien väluissä lämmittely ei tietenkään haittaa.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: kriisikko - Lokakuu 08, 2007, 21:17:36 ip
Minä, ressukka, olen luullut, että niin vähäinen insuliinimäärä kuin pisaran osa ehtii lämmetä ruumiin(örk, mikä sana)lämpöiseksi jo ihon alle päästessään.

NovoRapidin ohjeesta luettua:
"Desinfioi kumikalvo desinfektiotyynyllä." Katekismuksellinen kysymys: Mitä se on?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 08, 2007, 21:38:30 ip
Lainaus:

En nyt haluaisi pitää mitään luentoa...
En minäkään

Jos laitat insuliinia sentrifugiin, saat tietenkin tulokseksi jokseenkin käyttökelvotonta litkua.

Kirkkaiden (pika-)insuliinien sekoittaminen ei kuitenkaan muuta juuri lainkaan insuliinin rakennetta, kunhan ei innostuta ihan liikaa vispaamaan. Ja niinpä asiasta ei mainita halaistua sanaakaan esimerkiksi NovoRapidin käyttöopasteissa!

Toisaalta kirkkaiden insuliinien sekoitus ei myöskään ole tarpeellista.

- Nykyisten insuliinianalogien sekoittaminen toisten insuliinityypien kanssa yhteen tuottaa kyllä melko varmasti katastrofin...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Lokakuu 08, 2007, 22:18:41 ip
Niin todellakin, pikainsuliinien sekoittaminen ei ole tarpeellista. Tästä on kuitenkin mainittu siltä varalta, että ihmiset saattaisivat sekoitella. Tämä riittäköön tästä aiheesta ja Novon kynistä minun osaltani.  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 08, 2007, 22:23:01 ip
Lainaus:

Tästä on kuitenkin mainittu siltä varalta, että ihmiset saattaisivat sekoitella.
...ja että mitä on mainittu ja missä on mainittu?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 08, 2007, 22:47:46 ip
Lainaus:

Lainaanpa tähän näiden ongelmattomien NovoPen® 4:n käyttöohjeesta sivulta 25:

 
   
 • Irrota neula ja laita kynän suojus takaisin paikalleen aina käytön jälkeen.  
   
 • Kun Penfill®-säiliö on paikallaan, säilytä NovoPen® 4 huoneenlämmössä (korkeintaan 25 °C:n lämpötilassa).
Haa, jännä juttu, että NovoPen 4 pitäisi säilyttää huoneenlämmössä (KORKEINTAAN 25 °C:n lämpötilassa).

Kuitenkin esim Novorapidin ohjeessa mainitaan rajaksi 30°C
http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=...VORAPID+PENFILL

Kumman mukaan sä E O J toimit?

Ohjeet on kivoja, jos niitä lukee kuin pi.. raa......
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 09, 2007, 11:41:23 ap
Lainaus:

Haa, jännä juttu, että NovoPen 4 pitäisi säilyttää huoneenlämmössä (KORKEINTAAN 25 °C:n lämpötilassa).

Kuitenkin esim Novorapidin ohjeessa mainitaan rajaksi 30°C
Juu, nämä ovat juuri niitä juttuja, jotka selittävät, miksi lakimiehen tappaneen yliajon tapahtumapaikalta ei sitten millään tahdo löytyä jarrutusjälkiä

Itse toimin ensisijassa oman järkeni mukaan
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 09, 2007, 13:10:19 ip
hmm itse en muista tota ei-kylmää-inskaa -ohjetta koskaan kuulleeni, mutta luulisin että inska ehtii lämmitä katetrissa ennen ihon alle päätymistään?

olen myös ollut siinä uskossa, että uusia inskoja ei TARVI sekoittaa, ei että niitä ei SAISI.

näin sitä oppii uutta!
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 09, 2007, 13:23:15 ip
Lainaus:

...luulisin että inska ehtii lämmitä katetrissa ennen ihon alle päätymistään?
Näin varmaan tapahtuukin. Mutta insuliinipumppuja käytettäessä ongelma taitaakin piillä siinä insuliinisäiliössä, josta insuliini pumpataan katetriin. Sen tilavuus kun on "iso". Ja tuossa isossa insuliinimäärässä ehkä tapahtuu jotakin mystistä, jos insuliini on sattumoisin laitettu siihen kylmänä.
 
Olisikohan esimerkiksi mahdollista, että lämpenevästä insuliinista vapautuisi kaasukuplia säiliön sisälle?

Joka tietää tarkasti selityksen tähän "ei-kylmää-insuliinia" -sääntöön, avatkoon sanaisen arkkunsa. Kiinnostaisi varmaan muitakin, mm. pumppaajia...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 09, 2007, 13:30:28 ip
 
Lainaus:

 hmm itse en muista tota ei-kylmää-inskaa -ohjetta koskaan kuulleeni, mutta luulisin että inska ehtii lämmitä katetrissa ennen ihon alle päätymistään?
 No minä kyllä otan jopa sen apteekin valmiiksi täyttämän ampullin aina huoneen lämpöön 1-2 tunniksi ennen pumppuun laittamista. Jostain vain olen saanut tälläisen vinkin - luulen, että Meikun d-hoitajalta.

selailin Spiritin paksua käyttöopas-kirjaa ja siellä oli huomautus ilmakuplista. Tekstissä oli mm. seuraavaa:
 
Lainaus:

 Kylmän insuliinin lämpiäminen voi aiheuttaa ilmakuplien muodostumista. Käytä vain huoneenlämpöistä insuliinia täyttäessäsi ampullia ja kateteria.
Ja tämähän ei koskemutkaan sitten kylmän inskan joutumista ihon alle vaan lähinnä tuota ilmakupla-ongelmaa
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 09, 2007, 13:35:54 ip
Lainaus:

 Kylmän insuliinin lämpiäminen voi aiheuttaa ilmakuplien muodostumista. Käytä vain huoneenlämpöistä insuliinia täyttäessäsi ampullia ja kateteria.

 No niin, siinähän se tuli! Nimittäin tarkka selitys.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 09, 2007, 13:40:00 ip
joo mut kun mun pumpussa käytetään valmiita, niitä kyniinkin käyviä ampulleja, ei siis täytettyjä (itse tai apteekin täyttämiä) eli kuplimisongelmaa ei ole.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: äskoo - Lokakuu 09, 2007, 13:58:14 ip
Lainaus:

joo mut kun mun pumpussa käytetään valmiita, niitä kyniinkin käyviä ampulleja, ei siis täytettyjä (itse tai apteekin täyttämiä) eli kuplimisongelmaa ei ole.


Jos siirryt tulevaisuudessa Spirit-pumppuun saatat tulla huomaamaan, että ainakin Humalog kylmänä ja nopeasti täytettynä (apteekissa tai kotona) kuplii herkästi. Ohjeissa käsketään ottamaan ainakin tunniksi huoneenlämpöön ennen säiliöön vetämistä. Tämmöinen näppituntuma minulle on myös kokemuksesta kehittynyt vuoden aikana.  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 09, 2007, 14:01:10 ip
Lainaus:

joo mut kun mun pumpussa käytetään valmiita, niitä kyniinkin käyviä ampulleja, ei siis täytettyjä (itse tai apteekin täyttämiä) eli kuplimisongelmaa ei ole.
Ei tämä välttämättä merkitse sitä, etteikö kuplia voisi muodostua insuliinin lämmetessä.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 09, 2007, 14:09:02 ip
Lainaus:

Lainaus:

joo mut kun mun pumpussa käytetään valmiita, niitä kyniinkin käyviä ampulleja, ei siis täytettyjä (itse tai apteekin täyttämiä) eli kuplimisongelmaa ei ole.
Ei tämä välttämättä merkitse sitä, etteikö kuplia voisi muodostua insuliinin lämmetessä.Ja minähän käytän niitä apteekin valmiiksi täyttämiä ampulleja, eikä niissä ole yhtään ilmakulpaa, kun jääkaapista otan esille. Silti annan lämmetä hetken (1-2h) ennen pumppuun laittamista. Ja tähän muistaakseni sain ohjeen tosiaan HUSin d-hoitajalta, muuta en tiedä.

Valmiisiin kynäampulleihin tuli käytössä kynien aikana vähän niitä kuplia ja samoin näyttää tulevan pumpun ampulliinkin, että teeppä siitä sitten johtopäätöksiä - no minä en edes yritä
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 09, 2007, 14:12:47 ip
Lainaus:

Valmiisiin kynäampulleihin tuli käytössä kynien aikana vähän niitä kuplia ja samoin näyttää tulevan pumpun ampulliinkin, että teeppä siitä sitten johtopäätöksiä - no minä en edes yritä
Mielestäni toimit silloin aivan järkevästi. Jos kerran valmistajakin suosittelee pumpun ampullin asettamista pumppuun vasta sitten kun sen lämpötila on "tasaantunut", niin miksipä ottaa turhia riskejä?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Myy77 - Lokakuu 09, 2007, 19:48:05 ip
Morjens kaikki besserwisserit ja wisserbesserit  

Laitoin sinne Novolle viestiä (niinkuin aiemmin ketjussa uhkailin) Novon kynistä. Toivoin, että NovoPen Juniorista saataisiin NovoPen nelosen kaltainen kätsy malli. Sain tänään viestiä Novolta, ja he kiittivät selkeästä ja rakentavasta kritiikistä ja lupasivat laittaa palautteeni suoraan tuotekehittelijöille.

Toivotaan, että homma "poikii" loistavasti toimivia Junioreita tulevaisuudessa   Ehhehhee...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 09, 2007, 21:45:02 ip
hyvähyvä Myy, suoran toiminnan nainen

Ampulleihini ei ole kehittynyt ilmakuplia käytössä. Mutta totesinkin vain, etten tuosta ohjeesta ole tiennyt, en muuten väittänyt vastaan. Olen kuitenkin huono noudattamaan sääntöjä joiden syytä en tiedä tai pahimmassa tapauksessa ohjeen antajakaan ei tiedä Mutta ei siitä ei ole ollut minulle haittaakaan etten ole tuota ohjetta tiennyt. En ole huomannut tehossakaan eroja vaikka joskus, esim. matkoilla otan vara-ampullin laukusta enkä suoraan jääkaapista eli on lämmin.

Tulevaisuudessa kaikki pumput käyttää niitä täytettäviä (plääh), koska pumppuvalmistajat ei voi taata ampullivalmistajien kumimännän silikoinnin liukuvana pysymistä niin pienillä kerta-annoksilla, mitä pumpuissa varsinkin lapsilla käytetään. Ts. eivät voi tähän vaikuttaa kun ei ole heidän oma tuotteensa. Eli silloin täyttöongelmat tullevat vastaan ja vinkki kylmänä vaahtoamisesta on enemmän kuin paikallaan!

itse taas vaahtoan enemmän kuumana...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Piisamirotta - Lokakuu 10, 2007, 12:20:03 ip
Lainaus:

Lainaus:

joo mut kun mun pumpussa käytetään valmiita, niitä kyniinkin käyviä ampulleja, ei siis täytettyjä (itse tai apteekin täyttämiä) eli kuplimisongelmaa ei ole.


Jos siirryt tulevaisuudessa Spirit-pumppuun saatat tulla huomaamaan, että ainakin Humalog kylmänä ja nopeasti täytettynä (apteekissa tai kotona) kuplii herkästi. Ohjeissa käsketään ottamaan ainakin tunniksi huoneenlämpöön ennen säiliöön vetämistä. Tämmöinen näppituntuma minulle on myös kokemuksesta kehittynyt vuoden aikana.  
Mulla on taas molemmista inskamerkeistä se vastakkainen kokemus . Kuplimiselta ja ilmakuplilta olen säästynyt vetämällä kylmän inskan pumpun säiliöön. Lämmintä tavaraa kun vetää säiliöön, niin kuplia tulee aivan varmasti .

Myönnetään... Teen omalla vastuulla ohjeiden vastaisesti vetäessäni inskan kylmänä säiliöön .
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: tapsa - Lokakuu 10, 2007, 12:50:00 ip
Olen pumpussani, jonka säiliö on itse täytettävä, käyttänyt penfill-ampulleja, sekä Humalog että Novo Rapid ollut käytössä.
En ole varta vasten ottanut ampulleja huoneenlämpöön ennen säiliön täyttöä, mutta alkuaikoina jäi aina puoli ampullia huonnen lämpöön noin viikoksi odottamaan toista täyttöä (jolloin ampulli tyhjeni).
En ole huomannut mitään eroa sen kummemmin kuplimisessa kuin insuliinin vaikutuksessakaan eri täyttötilanteiden välillä. Kuplia ei ole tullut, tai oikeammin ne saa pois täytön yhteydessä vanhoilla hyvillä ruiskuajan konsteilla (näpäytys pumpun säiliön kylkeen ja lisäilman veto säiliöön), minkä jälkeen kaikki ilma poistuu kiltisti mäntää painamalla ennen säiliön asennusta pumppuun. Ja letkun täytössä poistuu loput.

Vastaavasti kynien kanssa ei ollut eroja missään asiassa, säilyttipä niitä jääkaapissa tai keittiön pöydällä tuon 4 viikon aikana, jonka ampulli minulla kesti sekä pika- että perusinsuliinilla.
Jääkaapin noin +10 astetta ja huoneen noin +20 astetta poikkeavat niin vähän, että en oikein usko sillä olevan merkitystä mihinkään insuliinin ominaisuuteen muutamassa tunnissa.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: äskoo - Lokakuu 10, 2007, 13:16:55 ip
Jatkan vielä tuosta pumppuaiheesta, vaikka ollaankin etäällä alkuperäisestä NovoPen-kynän ongelmasta.

En tiedä, onko tuo kupliminen sitten pumppukohtaista? Ainoastaan Spiritistä ja Humalogista on henkilökohtaisia kokemuksia. Tälläkin hetkellä pumpun säiliössä on iso kupla, jota siellä ei ollut (ei edes pientä), kun säiliön otin käyttöön 5 päivää sitten. Poistelen niitä aika-ajoin "Täytä katetri" -toiminnolla. Olisiko sitten niin, että täyttötekniikassani on puutteita?

Olen kokeillut sekä kylmää että lämmennyttä insuliinia ja hidastettua täyttöä. Tunnin huoneenlämmöstä ovat maininnet paitsi Humalogin ohje, myös diabeteshoitaja  ja pumppuedustaja. Kun kyselin kuplaongelmasta, diabeteshoitaja sai maahantuojalta tiedon, että myös apteekin henkilökunta oli valittanut nimenomaan Humalogin kuplimistaipumuksesta joissakin pumpuissa.  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 10, 2007, 13:22:27 ip
Lainaus:

En tiedä, onko tuo kupliminen sitten pumppukohtaista?
...
...
...diabeteshoitaja sai maahantuojalta tiedon, että myös apteekin henkilökunta oli valittanut nimenomaan Humalogin kuplimistaipumuksesta joissakin pumpuissa.  
Mutta tuonhan voi tulkita niin, että kupliminen ei olisikaan pumppukohtaista, vaan kenties insuliinikohtaista
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Antsu1 - Lokakuu 10, 2007, 13:33:14 ip
Lainaus:

Lainaus:

En tiedä, onko tuo kupliminen sitten pumppukohtaista?
...
...
...diabeteshoitaja sai maahantuojalta tiedon, että myös apteekin henkilökunta oli valittanut nimenomaan Humalogin kuplimistaipumuksesta joissakin pumpuissa.  
Mutta tuonhan voi tulkita niin, että kupliminen ei olisikaan pumppukohtaista, vaan kenties insuliinikohtaistaHämmennetään lisää

Mulla on Spirit ja apteekin täyttämissä ampulleissa Novorapid. Ampullit ovat "kuplattomia", kun pumppuun laitan (ja täytän katetrin). Sitten aina välillä ampulliin ilmestyy kupla - ei siis aina, mutta joskus , siis käytön aikana...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: äskoo - Lokakuu 10, 2007, 13:54:56 ip
Lainaus:

Mutta tuonhan voi tulkita niin, että kupliminen ei olisikaan pumppukohtaista, vaan kenties insuliinikohtaistaTuo pumppukohtaista oli tarkoitettu lähinnä tapsalle, joka on käyttänyt kyllä Humalogia, mutta erimerkkistä pumppua.  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Lokakuu 10, 2007, 14:18:14 ip
Jos taas vaihteenvuoksi hieman kynäiltäisiin...

 Miksi insuliinikynää ei saa säilyttää neula paikoilleen kiinnitettynä? (englanniksi)
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 10, 2007, 15:43:49 ip
hih mie luin että miksi insuliinikynää ei saa KÄYTTÄÄ neula paikoilleen kiinnitettynä  

(vielä: huma mullakin on eikä siis kupli... mutta valmiissa ampulleissa.)
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: dadda - Lokakuu 10, 2007, 15:45:17 ip
niin se vielä, että säilytän ihan muista syistä pumppua ylösalaisin vyölenkissä roikkuvassa kännypussissa; jos kuplia olisi/tulisi, ne nousisivat ylöspäin eivätkä päätyisi katetriin, joka siis on alhaalla.
Otsikko: Kelju olo!
Kirjoitti: Sus - Helmikuu 07, 2008, 11:29:49 ap
Lainaus:

"Lyö tyhjää" tarkoittaa, että painonuppi painuu alas, mutta insuliinia ei tule.
 
Toi mun NP 3 teki sen taas. Vaihdoin ampullin eilen ja taaskaan kynän mäntä ei jaksa pysyä paikoillaan. Ja ei, naula ei ole ollut kiinni.

Kiva herätä aamulla mukavilla vs -lukemilla 4,3 ja sitten normaali aamiainen ja "normaali" NovoRapid -annos 5 iu. Vaan eipä aikaakaan niin voi kauhistus: vs 16,3 ja ällö olo.

Se inskan laitto tuntui vähän kevyeltä, mutta en mää voi tietää, menikö sitä yhtään. Aloin tutkia tapausta, huomasin männän olevan aloitusasemissa ja muistin tämän ketjun.

Pännii! Kivaa tämmöinen arvailu!
Otsikko: Re: Kelju olo!
Kirjoitti: Rouva -77 - Helmikuu 07, 2008, 11:38:00 ap
Mulla oli aikoinaan ihan samanlaisia ongelmia juniorin kanssa! Se oli todella rasittavaa, kun yhtäkkiä kynä ruiskaisikin sitten paineella tuplatripla-annokset! Vaarallista jopa.

No nyt on pumppu, ja ongelma on poissa, mutta muistan harmituksen....
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Rouva -77 - Helmikuu 07, 2008, 11:46:04 ap
Mihis Myy77 olet muuten jäänyt palstalta?  
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: Salkka - Helmikuu 13, 2008, 23:10:13 ip
Mulla on NovoPen3 Novorapidille ja se on useasti tehnyt tuon tyhjään lyömisen.Mukava tunne sen jälkeen kun ei yhtään tiedä monta yksikköa insuliiniä imeytyi.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Helmikuu 14, 2008, 13:21:34 ip
Lainaus:

Mulla on NovoPen3 Novorapidille ja se on useasti tehnyt tuon tyhjään lyömisen.
Vaihda NovoPen 4:ään, niin loppuvat nuo tyhjänlyömiset siihen paikkaan.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: ripe - Helmikuu 29, 2008, 18:08:57 ip
Tökkäsen NovoPen4 kynällä vatsanahkaani iltaisin 30 yks.  Protaphan insuliiniä NovoFine -piikillä ilman ongelmia. Kynä/neula yhdistelmä on toiminut hyvin.

Viimeksi sain välinejakelusta poikkeuksellisesti BD -piikkejä ja mielestäni niiden piti olla yhteensopivia. Mutta ongelmia syntyi. Joskus insuliinia tuli, välillä tiukasti painaen, toisinaan ei  millään.

Kokeilujen ja testauksen perusteella päädyin päätelmään, että BD:n neula oli liian lyhyt sisällepäin, eikä puhkaissut kunnolla ampullin kumipäätä. Jos nupilla työnsi painetta ampullin sisään kumipää pullistui ja neulaa kierrettäessä se läpäisi kalvon. Jos painetta ei ollut neula ei läpäissyt kumikalvoa tai läpäisy oli vain osittainen, jolloin insuliinia ei tullut tai tuli hitasti kovaa painaen.

Johtopäätös on, että käytettäessä Protaphan insuliinin kanssa NovoPen4 kynää ei BD -piikki ole yhteensopiva.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Helmikuu 29, 2008, 21:02:09 ip
Lainaus:

käytettäessä Protaphan insuliinin kanssa NovoPen4 kynää ei BD -piikki ole yhteensopiva.
Itse asiassa BD:n neulat eivät ilmeisesti sovi [kunnolla] Novon kynäampulleihin? Novon kynien neulan kiinnitykseen vaikuttavien osien mitoitushan on käytännöllisesti katsoen sama.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: ripe - Maaliskuu 02, 2008, 21:59:41 ip
Käytössäni oli syksyyn 2007 saakka Innovo-annostelija. Sen aikana ei ollut ongelmaa BD-piikkien ja Protaphan insuliiniampullin kanssa.

NovoPen4 kynän kärkiosa, johon insuliiniampulli vastaa  mäntää painettaessa, on sahalaisine pyörimisen estoineen yli 1 mm:n paksuinen. Se on pois ampullin ulostulevan kierreosan pituudesta. Ilmeisesti Innovon vastaava osa oli ohuempi ja BD-piikki meni riittävän syvälle.

Mielestäni Innovo-annostelijan neulan kiinnitykseen vaikuttavien osien mitoitus ei siis ole sama kuin NovoPen4:n.

Jos olisi yksikin BD-piikki, voisi tarkistaa sen mahdolliset erot Novofine -piikkiin verrattuna.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: deezer - Maaliskuu 18, 2008, 19:38:14 ip
Tätä threadia luettuani ja samoista omituisista kynän ja ampullin mäntien välisestä "klapista" kärsineenä pyrin ottamaan ilmiöstä selvää.

"Huhu" kertoo, että sekä kynissä että ampullien männissä käytetty kumimateriaali vaihdettiin toiseen jossakin vaiheessa. Uudemman materiaalin ominaisuudet olivat kuulemma kitkaltaan erilaiset, ja tästä syystä siinä tapauksessa, että neulaa käytetään useampaan kertaan ja sitä säilytetään kiinni kynässä, aiheutuu tuo "klappi" -ilmiö. Alipaine päässee siis liian pienen kitkan vuoksi "imemään" mäntää alas säiliössä. Materiaalia on tämän jälkeen taas vaihdettu parempaan ja ongelman pitäisi siis sitä kautta poistua. Oliko kyseessä vika vai ominaisuus, se lienee makuasia. Kyllä varmaankin olisi ihan hyvä vaihtaa neulaa joka pistosta varten, mutta kun reaalimaailmassa aika ja viitseliäisyys ei aina tahdo riittää. Varsinkaan, kun saman neulan käytössä/vuorokausi ei ilmennyt ennen tätä minkäänlaisia ongelmia.

Ihan mukavasti Novon tuotteet ovat sinällään pelanneet tähän asti(kokemusta tosin näiden lisäksi vain ja ainoastaan Lantuksen onnettomasta kertakäyttökynästä joskus taannoin). Turhaan taisin siis laittaa Innovonikin jäähylle jos "vika" onkin pääosin ampulleissa tai niiden "väärinkäytössä" sekä "välimallin" kynissä:

Kun Novopen 4 -kynän rungon katkaisee liitoksestaan keskeltä ja kääntelee "painonappiosaa" ylös alas, niin myös sen kierreosa mäntineen rullaa/valuu ylös alas. Se ei kylläkään liene tarkoitus ja selittää miksi kynän mäntä on milloin missäkin kohdassa kun metallisen neulansuojuksen poistaa kynästä. Mikään ei siis pidä/lukitse kynän mäntää siihen kohtaan mihin viimeinen pistos sen on jättänyt. Vastaavaa edestakaista "valumista" ei voi millään saada aikaan Novopen 3:lla (ja tuskin myöskään Innovolla).
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Maaliskuu 18, 2008, 19:56:21 ip
Lainaus:

...sekä kynissä että ampullien männissä käytetty kumimateriaali...
Ihan noin mielenkiinnosta - mitkä [Novon] insuliinikynien osat ovat kumista valmistettuja? Ja mistä kynätyypeistä todella löytyy kumisia osia?
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: deezer - Maaliskuu 18, 2008, 20:12:05 ip
Lainaus:

Lainaus:

...sekä kynissä että ampullien männissä käytetty kumimateriaali...
Ihan noin mielenkiinnosta - mitkä [Novon] insuliinikynien osat ovat kumista valmistettuja? Ja mistä kynätyypeistä todella löytyy kumisia osia?
Olettaisin (en siis ole varma), että jokin tiiviste tai jarru jonka tarkoitus olisi lukita männän kierteinen varsi paikalleen, on kumista valmistettu.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Maaliskuu 19, 2008, 15:50:47 ip
Lainaus:

Lainaus:

Ihan noin mielenkiinnosta - mitkä [Novon] insuliinikynien osat ovat kumista valmistettuja? Ja mistä kynätyypeistä todella löytyy kumisia osia?
Olettaisin (en siis ole varma), että jokin tiiviste tai jarru jonka tarkoitus olisi lukita männän kierteinen varsi paikalleen, on kumista valmistettu.
Jos irrotat NovoPen 3:n (tai Juniorin) tai NovoPen 4:n insuliinipatruunan muovisen pidikkeen, voit havaita mäntää liikuttavassa mekanismissa seuraavaa:

NovoPen 3: Kynän männänvarsi palautetaan sisään kiertämällä muovista, oranssia kaulusta. Tätä tehtäessä on havaittavissa selvä kitka, jonka aiheuttanee (äänestä päätellen) metallinen kierrejousi.
Itse männänvarren kiertyminen estyy täysin patruunan pidikettä paikoilleen ruuvattaessa, koska tuo oranssi kaulus lukkiutuu painuessaan sisään.

NovoPen 4: Tästäkin kynämallista löytyy vastaava muovinen kaulus, mutta se on väriltään harmaa. Syy tähän huomaamattomaan väriin on ilmiselvästi se, että normaalissa käytössä käyttäjän ei tarvitse suuremmin murehtia tuon kauluksen toimintaa - koko kynä toimii "automaattisesti" - jopa avatun kynän männänvarsi painuu helposti itsestään takaisin varren suojaan, jos kynä asetetaan pystysuoraan asentoon männänvarsi ylöspäin ja hieman autetaan vartta liikkeelle...
Nii-in, ymmärtääkseni NovoPen 4:n mekanismi ei ole kumia nähnytkään - kaikki osat ovat joko metallia (mm. männänvarsi!) tai muovia.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: deezer - Maaliskuu 19, 2008, 18:40:52 ip
Tutustuin tarkemmin NP3:n ja NP4:n toimintaperiaatteisiin. EOJ on oikeassa kynärungon toimintakuvauksessaan.

Kävin vaihtamassa NP4:n uudemmasta valmistuserästä peräisin olevaan yksilöön ja toivon että ongelmat nyt poistuisivat.

Jotakin vikaa uudessakin kynäyksilössä silti on, sillä kun männän painaa napista pohjaan, niin hetken päästä ko. nuppi napsahtaa itsekseen ulos muutaman millin ja jää "säätöasentoon". Eli se ei siis pysy pohjassa säilytysasennossaan. Tuo vika ei kuitenkaan vaikuttane toimintaan?

Ei siis vieläkään oikein vakuuta, mutta jos virheannostelut loppuvat niin kelvannee...
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: sicilienne - Maaliskuu 19, 2008, 20:04:38 ip
Lainaus:


Jotakin vikaa uudessakin kynäyksilössä silti on, sillä kun männän painaa napista pohjaan, niin hetken päästä ko. nuppi napsahtaa itsekseen ulos muutaman millin ja jää "säätöasentoon". Eli se ei siis pysy pohjassa säilytysasennossaan. Tuo vika ei kuitenkaan vaikuttane toiminta
Minun NovoPen 4:ä myös säätönuppi pongahtaa itsekseen ylös, mutta en ole huomannut siitä olevan haittaa.
Otsikko: Re: NovoPen-kynien ongelmat
Kirjoitti: E O J - Maaliskuu 19, 2008, 20:14:32 ip
Lainaus:

...kun männän painaa napista pohjaan, niin hetken päästä ko. nuppi napsahtaa itsekseen ulos muutaman millin ja jää "säätöasentoon". Eli se ei siis pysy pohjassa säilytysasennossaan. Tuo vika ei kuitenkaan vaikuttane toimintaan?
Tämä omituisuus ei vaikuta annostukseen.

Alun pitäen ihmettelin itsekin moista "lisätoimintoa", mutta arvaan sen johtuvan siitä, että kynää kehitettäessä on ensin määritelty aavistuksen verran nykyisestä poikkeava rakenne (ja toiminta), joka on kuitenkin osoittautunut "mahdottomaksi" toteuttaa  ja niinpä on menty siitä yli missä aita on matalin elikkä jätetty tuo toiminto toteuttamatta...