Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Diabetes ja ravinto => Aiheen aloitti: muru - Huhtikuu 27, 2006, 09:05:36 ap

Otsikko: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: muru - Huhtikuu 27, 2006, 09:05:36 ap
olis niin kiva juoda simaa, mutta kun ei ole ohjetta  
eli jos jollain olisi "dippisversio-ohje", se pelastaisi meidän monen vapun  
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 27, 2006, 09:09:38 ap
Joka Wappu aina kysellään ja ainakin tuolla Novon sivuilla asiantuntijna vastaus:

Teollisissa simoissa hiilihydraatteja on n. 10-12,5 g/100 g eli 20-25 g/lasillinen.

Jos valmistat simaa esim. seuraavan ohjeen mukaan, saat siitä n. 13 ghh/ 100 g eli lasillisesta n. 26 g.

SIMA:
5 l vettä
2 sitruunaa
250 g sokeria
250 g fariinisokeria
2 dl siirappia
1/4 tl hiivaa
Pulloihin muutama rusina ja hieman sokeria.

 Täysin sokeritonta simaa ei voi valmistaa, koska hiiva tarvitsee elääkseen sokeria ja siten käymisen kautta saadaan simaan kuplia ja simamaista kirpeyttä. Siman maku tulee juuri sitruunasta ja hapoista.

Olen joskus itse tehnyt simaa, josta olen vähentänyt sokerin määrän puoleen ja lisännyt simaan tarvittaessa hieman keinotekoista makeutusainetta esim. aspartaamia. Jotkut lisäävät myös simaan CocaColaa vähentäessään fariinisokerin määrää ohjeesta. Jos oheisen ohjeen sokerimäärän puolittaa, saa lasillisesta vähäsokerisempaa simaa n. 16 g hh.

Oikein hauskaa Vappua!
Tuula Heikkinen
ravitsemusterapeutti
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: muru - Huhtikuu 27, 2006, 09:16:11 ap
kiitos kaunis!!joskus vuosia sitten yritin valmistaa hedelmäsokeriin, mutta se oli paksua jankkia ja kuohahteli yli kun aukaisi pullon  
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: astrakan - Huhtikuu 27, 2006, 18:04:12 ip
Näköjään parissa D-liiton ruokakirjassa on  vähän hiilihydraatteja sisältävän siman ohje (muistaakseni joskus vuonna naula ja nappi tätä on jopa kokeiltu ja hengissä ollaan vielä...). Tässä resepti D-liiton opuksesta "Kevyttä kotiruokaa":

"SIMA

4 l vettä
1 dl sokeria tai hedelmäsokeria
1/2 dl siirappia
1 sitruuna kuorittuna ja viipaloituna
nokare hiivaa

1-2 rusinaa/pullo"

Vesi keitetään, sokeri, siirappi ja sitruunaviipaleet lisätään, jäähdytetään, hiivat (varmaan 1/4 riittää) sekaan. Sokeri+siirappiyhdistelmän sijasta voinee laittaa 1,5 dl fariinisokeria. Yön yli käynyt juoma siivilän kautta pulloon (tässä vaiheessa voi tarvittaessa makeuttaa keinotekoisella makeutusaineella, esim. 1,5 dl, jos tarve vaatii), rusinat perään ja pullot viileään. Valmista parin kolmen päivän päästä kun rusinat ovat pompsahtaneet pintaan.

 1 juomalasillinen (2 dl) sisältää 5 g hh

Vielä ehtii! Taidanpa värkätä tätä!
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: tarre - Huhtikuu 28, 2006, 00:32:56 ap
Tässäpä meitsin versio.Laitetaan kossupulloon rusina kaksi viikkoa ennen vappua.Vappuaattona otetaan rusina pois ja juodaan liemi.Ei ihan maistu samalle kuin äidin tekemä,mut hyvälle tuulelle tulen ainakin.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Maaria. - Huhtikuu 28, 2006, 12:11:22 ip
Äitini teki joskus 1980-luvun alussa simaa ohjeella, joka oli punakantisesta lehdykästä. Muistaakseni siinä oli fruktoosiohjeita. Tuolloin oli siis tavallinen sokeri ja siirappi pannassa. Se sima on minulle ainoaa oikeaa: kauniin vaaleaa, raikkaan kirpeää ja sitruunaista. Kaikki muut maistamani simat ovat olleet pettymys: äklön keltaisia sokerimehuja.

Osaisiko joku antaa tuon vanhan siman ohjetta?
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Edward - Huhtikuu 28, 2006, 13:43:03 ip
Meidänkin äidin sima oli vihertävää, raikasta ja hyvää.

Nyt kun kevät on myöhässä, olen ajtellut tehdä simaa koivun mahlasta. Onko kellään kokemusta tästä. Muistelen jostain lukeneeni, että ennen muinoin sitä sanottiin mustalaisten simaksi. Ajattelin vähän lisätä sokeria ja pikkusen sitruunaa. Tai sitten en. En tiedä käykö se miten ihan itsestään.

Eetu
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Nihilisten - Huhtikuu 28, 2006, 14:54:55 ip
Rusina ei liene pakollinen?

Mutta täälläpä ilmoittaudun mä, opiskelija vieläpä: en oo ottamas. Edes sitä simaa.

Klara vappen, bara vatten.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Huhtikuu 28, 2006, 15:00:24 ip
Simaahan voi tehdä myös raparperistä. Ja kohta on sen aika...
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: mimmi1 - Huhtikuu 28, 2006, 15:13:57 ip
Onko sulla Toukokuu1965 sitä raparperi sima ohjetta?

Jossain ylppäreissä tarjottiin raparperi simaa, jossa oli greippiä hiukan. Ai, että oli ihanan raikasta ja kuplivaa...

Multa taitaa simat jäädä juomatta kokonaan, kun itse en tehnyt ja kaupan simoissa on alkomaholia hiukan. Ja tuolla masussa kasvaa pienoinen. Ei taida uskaltaa.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Huhtikuu 28, 2006, 15:26:49 ip
On se mulla...hukassa!  
Laitan tänne kunhan löydän sen!  
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: mimmi1 - Huhtikuu 28, 2006, 16:12:07 ip
Kiitti jo etukäteen!

Omia raparperejä ei kauheasti ole, mutta täytyy tänä keväänä istuttaa satoisampi lajike.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Edward - Huhtikuu 29, 2006, 10:36:10 ap
Tuli aika vetistä simaa siitä mahlasta:)
Mahla on muuten tosi hienon makuista.

Eetu
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Yogi - Huhtikuu 29, 2006, 10:58:29 ap
Kantsiin välillä kaivaa raparperin juurakko ylös ja istuttaa uudelleen lantapatterin päälle. Raparperi vaatii vahvan mullan. Ennen ihmettelin, miten raparperi saa työnnettyä valtavat lehdet niin nopeasti. Enää en ihmettele, kun näin millainen juurakko sillä on. Jos juurakko on aivan mätä, niin ehkä silloin kannattaa ostaa uusi.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Huhtikuu 29, 2006, 15:46:22 ip
Mimmille ja muillekin  RAPARPERISIMA

1/2 kg raparperia
1/2 kg sokeria
5 l vettä
1/4 tl hiivaa

Huuhdo raparperit ja paloittele ne. Pane ne puhtaaseen ämpäriin. Mittaa päälle sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se raparperien päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Ota jäähtynyttä vettä kuppiin ja liuota siihen hiiva. Sekoita se muiden ainesten joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja vie pullot viileään. Sima on valmista 3-4 päivässä.

Lähde: Muumimamman keittokirja

Mietin tässä, et onnistuiskohan pakastetusta raparperista? Täytyy kokeilla...  
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: mimmi1 - Huhtikuu 29, 2006, 19:31:15 ip
Kiitos Toukokuu ohjeesta! Tuota pitää ehdottomasti kokeilla.

Ja Yogi, kiitti vinkistä. Pitääpä tuota kokeilla. Omat raparperit ovat tainneet olla vuosi vuoden jälkeen muutossa, aina uuden paikan saaneet, kun entisessä ollut jotain vikaa. Mukamas. Mutta jospa tuo olisi pysyvä. Kokeilenpa lannottaa... Mutta ostan silti muutaman lisää.

Raparperista kiisseli viileänä tai piirakka vanilja jäden kanssa. Nam. Ja jossain oli mulla ohje, raparperi sekä omena hillosta, vaiko hyytelöstä? Mutta sekin oli aika vinkeän makuista.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Edward - Toukokuu 01, 2006, 12:54:01 ip
Nyt se simajuttu ratkesi, kun katsoin tv:ssä ohjelmaa vapun perinteistä. Mahlasta tehtiin simaa jo kauan sitten. Se oli viikinkien ja suomalais-ugrilaisten voimajuoma muinoin. Vasta 1800-luvulla juomaa alettiin valmistaa kalliista ostosokerista ja sitruunoista ja Lönnrot nimesi juoman simaksi. Tänään mahlasta valmistettu sima maistuu jo ihan suomalais-ugrilaiselta viikingiltä

Eetu
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Ruby - Toukokuu 01, 2006, 22:14:01 ip
Tervehdys,
Kokeilin siman tekoa painonvartijoiden ohjeen mukaan ja sokeria siinä ei ollut ollenkaan. Kummastelin kyllä mistä hiiva voimansa ammentaa, mutta ohje toimi. On kuulemma ko. paikan reseptien kestosuosikki. Nappaa talteen ensi vappua varten. Luulen, että hiivalle riittää hedelmien oma sokeri.
Ohje:

10 l vettä
3 appelsiiniä
3 sitruunaa
1 kg sokeria vastaava määrä makeutusjauhetta esim. Canderel
0,5 - 1 tl tuorehiivaa
rusinoita
Kiehautettuun veteen hyvin pestyt sitruunan kuoret ja viipaloidut sitruunat ja appelsiinit. Annetaan jäähtyä haaleaksi ja lisätään makeutusjauhe ja hiiva. Pullotetaan seuraavana päivänä. Valmista 3-4 päivän kuluttua.
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Toukokuu 02, 2006, 09:36:24 ap
Kuulostaa hyvältä ohjeelta ja ilmeisesti nuo appelsiinien sokerit sitten riittää käymiseen. Oliko tuo ihan siman makuistakin...?  
Otsikko: Re: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Miinuska - Toukokuu 03, 2006, 15:23:24 ip
Ymmärsinkö oikeen, että tässä Painonvartijoiden simassa ei olisi ollenkaan hiilareita? Vai muodostuuko niitä (jostain) käymisen yhteydessä?
Jos näin on, niin tätähän täytyy kokeilla ihan virvoitusjuomaksi kesäaikaan.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 24, 2012, 16:20:40 ip
Siman tekoon meinasin ryhtyä. Vaan unohdin hiivapalan ostamatta.
Käykö kuivahiiva siman tekoon vai meneekö pieleen?  ::)

Jossain sanottiin että kahdeksaan litraan simaa laitettaisiin kaksi maustemitallista kuivahiivaa. Vaan, mikä helkatti on maustemitallinen???!!  :o
Ja että kuivahiivan kanssa pitää nesteen olla sellainen 37-asteinen kun palahiivassa se on yli 40.
Pitääkö tästä vielä lähteä kauppaan?  ::)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 24, 2012, 16:36:49 ip
Vaan, mikä helkatti on maustemitallinen???!!  :o

http://muunnin.com/kertoimet.php?id=tilavuus

Tuosta voi päätellä, että maustemitta on 1/5 teelusikkaa.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Antsu1 - Huhtikuu 24, 2012, 19:26:35 ip
Mulla on sellanen setti noita mittalusikoita.

Maustemitta on 1 ml
teelusikka on 5 ml

Toi maustemitta on kovassa käytössä etenkin sämpylöiden leivonnassa. Kun ohjeessa on yleeensä joko ½tl tai 1tl suolaa, niin minulla menee 1 maustemitallinen.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 24, 2012, 20:14:15 ip
Kiitos ystävät. Kävin kuitenkin kaupassa ostamassa palahiivan ja laitoin vielä yhden pakastimeenkin.  :)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Jape - Huhtikuu 24, 2012, 20:17:36 ip
Taidetaan tänäkin vuonna tyytyä siihen että katotaan jostain myyjäisistä muutama pullo ihan valmiiksi. Kymppilitraa vähempää ei jaksais ite ruveta tekemään, ja sittenkin siitä jää suurin osa juomatta.... ;)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 24, 2012, 21:28:04 ip
Tekemiseen meni n.15minuuttia. Siis neljään litraan. Ei siinä jape kauan nokka tuhisa. Pullottaminen on se työläin vaihe. Mutta siinäkin on helpompaa kun toinen auttaa.  8)
Omatekoinen on aina omatekoinen. Vaikka sitten lasi päivässä.  ;)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 24, 2012, 21:31:38 ip
Tekemiseen meni n.15minuuttia. Siis neljään litraan. Ei siinä jape kauan nokka tuhisa. Pullottaminen on se työläin vaihe. Mutta siinäkin on helpompaa kun toinen auttaa.  8)
Omatekoinen on aina omatekoinen. Vaikka sitten lasi päivässä.  ;)

En ole vuosiin tehnyt simaa. Mutta tuo hiilarittomuus alkoi kyllä kiinnostaa! Vaikka tyttö onkin pommakkiin suostunut, mutta eihän se simaa vastaa...
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: dadda - Huhtikuu 24, 2012, 21:44:58 ip
Kaupan simat on persiistä, mutta mat aina epäonnistuu...onneksi lähellä yks nainen pitää aina kotikirpparia, jossa simaa ja munkkeja nam :)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Kirppuli - Huhtikuu 25, 2012, 09:58:04 ap
Taidanpa minäkin tota painonvartijoiden ohjetta kokeilla.. jos tänään sankollisen tekasis. Ja jos siihen hakisi päälle äitin tekemää "oikeaa" simaa pari pulloa! Namnam.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 25, 2012, 12:17:37 ip
       kenen pullot ampuivat keskella yota,  kuka siivosi sotkun            tulitikun rikin kokoinen  pala hiivaa lampimaan   lasilliseen sokeri vetta. kaynistaa hiivan  kahtessatoista tunnissa.             kenelle syntyi  kiljua.    kiljun  kaymis aika  on lampimassa  4 vuorokautta    joi simaa ja ajeli autoa humalassa
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 25, 2012, 13:28:12 ip
Yksi vaihtoehto on tietenkin käyttää sima loppuun, niin että sokeri muuttuu alkoholiksi. ;D

Minä tein männävuosina omasta päästä ns viikinkisimaa. Laitoin siihen veden lisäksi hunajaa, omenamehua, erilaisia pakastettuja ja kuivattuja marjoja, mm ruusunmarjaa ja pihlajanmarjaa ja taisipa sekaan lipsahtaa vähän sitruunamehuakin, jotta maistuisi enemmän wappusimalta. ½ tl pullatuorehiivaa sekaan ja käymään.

Pytty villiintyi niin, että mun oli lainattava iso lasinen viininkäymispullo ja vesilukko siihen. Sima kävi viikkotolkulla eikä tosiaan valmistunut vapuksi. Kylppärin kattokin tahriintui, kun käyminen oli niin kiivasta, että marjamössöä sinkoutui vesilukon läpi kattoon asti.

Homman vähän rauhoituttua siivilöin ja pullotin juoman normaaliin simatyyliin eli jokaiseen pulloon rusinoita ja teelusikallinen sokeria. Ensimmäinen avaamani pullo oli aivan kamalan makuista. Loput unohtuivat keittön mustaan aukkoon (peräromukaappiin) pitkäksi aikaa. Kun maistoin seuraavaa pulloa, se olikin yllättävän hyvää. Nuppi siitä meni kyllä totaalisen sekaisin, eli muutakin alkoholia kuin etenolia oli simaan ilmeisesti kehittynyt. Todellista viikinkisimaa tuli, ja kuivaa.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: jester - Huhtikuu 26, 2012, 02:57:55 ap
              hiivalla hapatettua  hunaja vetta.  saa ostaa pullo kaupasta.  on luultavasti vanhin tunnettu alkoholi juoma.  hinta noin1/3 koskenkorvan hinnasta.luultavasti
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 28, 2014, 20:08:37 ip
Kaivoin tämän vanhan ketjun esiin kun täällä on tuo painonvartijoiden simaohje. Meidän jääkaapin ovesta sen söi koiranpentu  ;)
Ei ehdi vapuksi mutta viikonlopuksi  :D
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: vivianv - Huhtikuu 28, 2014, 20:31:32 ip
Heh, olin sitten tännekin muinoin raportoinut tuon viikinkisiman, jota siippa ja kaverit muistelevat vieläkin sekalaisin tuntein. Tänä vuonna pantiin sima, johon tuli 8 litraa vettä, 500 g fariinisokeria, 5 luomusitruunaa ja 5 limettiä viipaleina kuorineen, 2 pussia tuoppi-kotikaljauutetta ja käymisaineeksi 2 pss tuoppi-kotikaljahiivaa. Pytty käy kohisten jo kohta kolmatta vuorokautta ja tarkoitus on jatkaa niin, että simasta tulee kuivaa ja vahvaa. Maku on ok. Keskustelua löytyy netin uumenista kun googlaa hakusanalla supersima.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: sansu - Huhtikuu 28, 2014, 21:56:55 ip
Mun mies teki simaa, siinä on hiilareita ja alkoholia arvoitusmäärä  ;) Sen verran pitkään se kävi, että melko varmaan hiilareita melko vähän ja alkoholia ainakin oluen verran. Täytyy varmaan joku päivä uskaltautua avaamaan oma pullo, vaikka taitaa juomasta suurin osa jäädä miehelle.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: lomalle - Huhtikuu 29, 2014, 21:30:49 ip
Sekotin 80% votkaa itsedehdyyn simaan. Testi toimiiiiii !

ps. rusinoitakin oli mukana
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Jape - Huhtikuu 30, 2014, 09:35:12 ap
Menee taas NIIN vähän simaa, että pari pulloa jostain myyjäisistä tänäkin vuonna saa riittää. Jos jois litratolkulla, niin vois tehä ite....... 8)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: catharsis - Huhtikuu 30, 2014, 16:30:12 ip
Hyvä kuiva valkkari ja rusina. Mitä muuta simaan tarvitaan?
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Jape - Huhtikuu 30, 2014, 16:52:05 ip
Hyvä kuiva valkkari ja rusina. Mitä muuta simaan tarvitaan?

Ei varmaan mitän jos tykkää valkkarista. 8)   Itse juon mieluummin oikeaa simaa.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 30, 2014, 18:37:02 ip
Hyvä kuiva valkkari ja rusina. Mitä muuta simaan tarvitaan?

Ei varmaan mitän jos tykkää valkkarista. 8)   Itse juon mieluummin oikeaa simaa.

Niin ja lapset kans  ;)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Friita - Huhtikuu 30, 2014, 21:35:43 ip
Mä en niin simasta välitä, meillä kotona lapsuudessa oli niin, että kun oli juhlapäivä, (Vappu, Joulu, Juhannus) sai limsaa. Eli se kuuluu myös mun aikuiselämään. Tänään oli pakko ostaa limsaa, on kyllä simaakin, mutta se maistuu hiivalta :P
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: äskoo - Huhtikuu 30, 2014, 23:06:48 ip
Mun sima oli hieman sihahtavaa ja Gancia Asti-merkkistä. En ottanut kuin yhden lasillisen, kun oli niin dolce.  :P
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: lomalle - Toukokuu 01, 2014, 15:12:43 ip
Montako pulloa joit? Näyttää olevan 6,5 prosenttista
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: äskoo - Toukokuu 01, 2014, 19:12:25 ip
Selvennys epäselvään eiliseen kommenttiini:
Join yhden kuohuviinilasillisen (1,5dl) mietoa italialaista kuohuviiniä, joka oli makeata (dolce) ja hyvää, hieman simamaista. Enkä tullut känniin.  ::)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: äskoo - Toukokuu 01, 2014, 21:51:03 ip
Join sen kuohuviinin ruuan iltapalan ohella: söin vähän juustoa, oliiveja, täytettyjä pepperoneja ja muutaman ruisnachoksen muiden seurassa. Pistin insuliinia 1,8 yksikköä, jonka ovh on 2,6 centtiä ja siitä omavastuuni 0,01 centtiä. Kuohuviinilasilliseni maksoi hieman alle 2euroa, mutta en tiedä, paljonko siitä kertyi valtiolle alkoholiveroa. Sinä varmaan olet perehtynyt siihen aiheeseen paremmin?  :P
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Jape - Huhtikuu 28, 2015, 15:21:19 ip
Joko on tämän vapun simat hankittu, kotipolttoista vaiko kaupasta ? Itse rupesin ihan kuukkelilla katsomaan että mitä valmiita simoja on testattu ja kehuttu, ja päädyin hakemaan Amica-simaa lähimmästä myyntipaikasta. On rusinatkin paikallaan....illalla sitten maistetaan. 8)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Toukokuu1965 - Huhtikuu 28, 2015, 15:57:54 ip
Amican simahan sai jonkin "paras sima"-palkinnonkin?  ;)

Meillä ei oikein kukaan tykkää simasta. Ehkä hypojuomana menisi lasillinen.  ::)

Kerro sitten, oliko Amican sima hintansa väärti?  :)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 28, 2015, 16:37:31 ip
Meillä simaa kyllä menisi vaikka miten paljon. Kaupan simaa on mennyt jo monta pulloa. Nyt on tulossa oma 4 litran satsi. Jääkaappiin on hankala kovin suurta määrää saada mahtumaan... Ajattelin tehdä toisen satsin vielä joskus vapun aikoihin.
Onneksi tyttö ei ihan niin hiilariherkkä enää ole, ei ole pakko rajoittaa aivan ääritiukasti.
Kaupan sokerihyllyllä oli jaossa simareseptivihkosta. Siellä oli monta erilaista reseptiä, joku niistäkin pääsee pääsee kyllä kokeiluun.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Jape - Huhtikuu 28, 2015, 20:08:00 ip
Amican sima :  (http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/good-job-smiley-emoticon.gif) (http://www.sherv.net/)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: d1-nainen - Huhtikuu 28, 2015, 23:47:15 ip
Jääkaappiin on hankala kovin suurta määrää saada mahtumaan...

Huomiseksi luvataan +5, niin ei tarvi olla jääkaapissa  ;)
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: emonen - Huhtikuu 29, 2015, 07:28:55 ap
Jääkaappiin on hankala kovin suurta määrää saada mahtumaan...

Huomiseksi luvataan +5, niin ei tarvi olla jääkaapissa  ;)

Joo eilen oli melkein 15... Ulkojääkaappi on kyllä ihan kätevä silloin kun on sopiva lämpötila  :D
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: sokerpalanen - Huhtikuu 29, 2015, 07:43:47 ap
Itse teen sillä 80- luvun mustakantisen diabeetikon keittokirjan ohjeella, jos teen itse.

5l vettä
2 sitruunaa
1 dl hedelmäsokeria
4 rkl makeutusliuosta
1/4 tl hiivaa

Keitä vesi. Kuori sitruunat ja laita kuoret ja hedelmäsokeri kuumaan veteen. Kun vesi on käden lämmintä, lisää muut aineet (sitruunoista mehu). Käytä huoneen lämmössä. Pullota seuraavana päivänä. Vie viileään.

Parasta on silti Porin Kristillisen koulun sima :)
jos vain sitä onnistuu saamaan. Yleensä se loppuu ennenkö ehdin ostoksille :(
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Jape - Huhtikuu 26, 2016, 14:17:27 ip
Amican simasta olin lukevinani, että sisältäisi jopa 14 grammaa hiilareita per desi.....tänä vuonna olen lipitellyt lidukasta ostettua Kaskein marjan juhlasimaa sen minkä sitä nyt yleensäkin juon.
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 26, 2016, 16:07:47 ip
Meillä valmistumassa nelisen litraa jääkaapissa. Perinteisellä reseptillä. En kyllä millään makeutusaineella ala pelleilemään. Ei sitä kuitenkaan tule niin paljon itse lipiteltyä, että ongelmaksi muodostuisi. Se on kyllä niiiiiiin hyvää!  :P
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: rasvis - Huhtikuu 27, 2016, 10:57:19 ap
Hmmm, vappu lähestyy ja ongelmat lisääntyy. Voiskohan (no tottakai voi) simaa blendata "siman" kanssa ?
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: rasvis - Huhtikuu 27, 2016, 10:58:19 ap
Sekotin 80% votkaa itsedehdyyn simaan. Testi toimiiiiii !

ps. rusinoitakin oli mukana
No sieltähän se vastaus löytyikin !
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: RAR - Huhtikuu 27, 2016, 15:30:14 ip
Sekotin 80% votkaa itsedehdyyn simaan. Testi toimiiiiii !

ps. rusinoitakin oli mukana
No sieltähän se vastaus löytyikin !
Pikasima: Pullo kossua ja yksi rusina siihen. Eikä se rusinakaan niin välttämätön ole.  ;D
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: Deippa - Huhtikuu 27, 2016, 15:41:35 ip
Niin, jos maku liian hedelmäinen
Otsikko: Vs: SIMARESEPTIÄ KAIVATAAN!
Kirjoitti: V. Kuutti - Huhtikuu 28, 2016, 12:33:58 ip
Tosa on se vaara, että rusina aiheuttaa sokerihumalan.