Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Hoitovälineet => Aiheen aloitti: RAR - Helmikuu 23, 2006, 10:24:38 ap

Otsikko: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 23, 2006, 10:24:38 ap
Otan tämän vielä kerran esille. Tämä on siis niin sotkuinen vyyhti.

Tammikuun puolessa välissä vein diabteshoitajalleni lääkäriltä saamani liuskatarvelähetteen, jossa oli merkitty päivätarpeeksi 8kpl/pv ja 56kpl/vko. Maininta labiilista diabeteksesta ja nefropatiasta. Tämän piti riittää.
Kävin hakemassa liuskoja Kivelästä - ei mitään mainintaa suuremmasta määrästä. Jakelija sanoi, että osastonhoitaja ottaa yhteyttä suoraan minuun parin viikon sisällä. Soitin vielä diabeteshoitajalleni, että onhan se lähete varmasti mennyt eteenpäin. Hän ei oikein edes tiennyt, miten homma toimii. Ilmoitin hänelle, että pitäisi mennä oman terveyskeskuksen ylilääkärin kautta. Hän soitti takaisin jossain vaiheessa, että nyt on mennyt eteenpäin.

Pari viikkoa oli mennyt jo aikaa sitten, joten laitoin Kivelään kyselyn eilen, että missä mennään. Sieltä ilmoitettiin että ylilääkäri ja osastonhoitaja on laittanut lisäselvityspyynnön minun lääkärilleni. Otin yhteyttä lääkäriini joka ei ko. pyyntöä ollut saanut. Kirjoitti spostissa minulle lähetteen suuremman liuskatarpeen syistä ja kertoi, että voin sen toimittaa hänen luvallaan eteenpäin. Tosin lääkärini olikin laittanut siihen että liuskatarpeeni on 6/pv. Eli 42/vko.

*huokaus*

Laitoin tämän spostin suoraan ylilääkärille ja osastonhoitajalle ja tiedustelin, riittäkö tämä? Osatonhoitaja soittikin minulle suoraan takaisin, ja ilmoitti että kyllä he tuon verran enemmän liuskoja voi myöntää. Mutta se 56/vko oli niin suuri määrä.
Selitin hänelle, että todellisuudessa minä mittaan useammin eli vähintään sen 8 kertaa/pv, että saan tuon tasapainon ja sitä kautta nefropatian pysymään kurissa. Tämä hyvin ystävällinen osastonhoitaja ilmoitti, että jos loppuvuodesta tarvitsen sen ylimenevän määrä, voin soittaa hänelle suoraan ja antoi numeronsa.

Tästä tarinasta olen jättänyt kertomatta muutaman puhelinsoiton ja spostin välistä ihan sen vuoksi, että tarinasta olisi tullut vielä pitempi.

Tämä oli vain kiteytettynä, miten homma "toimii".  
Sanoisin, että asiat voidaan tehdä joustavasti tai sitten Hgin terveydenhoidon tai Suomen armeijan tavalla...  

Mutta se täytyy edelleenkin mainita, että koko ajan henkilökunta on ollut erittäin ystävällistä.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakulu vielä kerran
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 23, 2006, 11:17:26 ap
Oijoi, Keiju, samassa veneessä ollaan. Tosin oma veneeni on kovasti sun jäljessä  

Sain myös hoitavalta lääkäriltäni hoitotarvikelähetteen liuskamäärälle 8/pv, toimitin sen diabeteshoitajalle oman saatekirjeeni ja mittaustulosteni kanssa (ongelmana tällä hetkellä siis raskauden jälkeiset hormonimuutokset & imetys, joiden ansiosta olen tänä aamuna mm. päässyt tunnin sisällä mittautuloksissa 2.5->24.1->9.8, jonka perusteella yritin arpoa sitten insuliinimääriä   ). Tunti tuon paperipinon jättämisestä diabeteshoitaja soitti perääni ja kysyi, olenko oikeasti hengissä (niillä tuloksilla). No, hän sanoi laittavansa paperit eteenpäin TA:n ylilääkärille ja kehotti soittamaan parin viikon kuluttua uudestaan.

Kävin tuossa välissä mittaria vaihtamassa lääkärini vastaanottopaikassa Diabetesyhdistyksessä, jonne ilmeisesti ko. ylilääkäri oli sitten soittanut aivan massiivisen kiukkuisen puhelun (tyyliin "ei kukaan täysjärkinen kirjoita tuollaista hoitotarvikelähetettä"). Siis ilman, että osasi ottaa kantaa itse asiaan/ongelmaan hoidossa. Olin aivan hölmistynyt moisesta, enkä tosiaan ollut ainoa...

Tällä viikolla koetin saada TA:n diabeteshoitajaa kiinni, mutta koska oli lomalla, jatkan asian selvittelyä ensi viikolla.

Hakemukseni oli mielestäni aivan asiallinen (suoraan asiaan, mutta myös ekplisiittiset perustelut mukana), joten siitä ei pitäisi olla kyse. Eikä liuskatarpeeni edes ole tätä koko loppuelämäni, arvelisin, koska en ajatellut olla raskaana tai viettää vauvavuotta ihan niin pitkään. Hakemus koski siis 2006 määriä.

Veikkaanpa, että asiasta hienoja päätöksiä tehnyt ei ole ihan ymmärtänyt diabeteksen hoidosta tai hoitamattomuudesta tarpeeksi (tämähän ei meille ole ylläri, enempikin sääntö) ja nyt sitten vingutaan siksi paniikinomaisesti.

Vaan eikun lisää painetta siihen suuntaan, jotteivat pääse unohtamaan, mistä tässä nyt on kyse  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 24, 2006, 13:00:00 ip
Tuli sitten vastaus Sumuvuorelta spostitse tänään. Koska lääkärini oli merkinnyt  vähintään 42 liuskaa/vko tuohon sposti lähetteeseen, se sitten myönnettiin.
Toivottavasti se soitto riittää sitten loppuvuodesta...  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Reesu - Helmikuu 24, 2006, 15:31:38 ip
Hain viime viikolla pojalleni liuskoja. Hän on pumppuhoidolla ja lapsi. Aiemmin olemme saaneet aivan tarpeen mukaan liuskoja, tarve ollut 5-7 kpl/vrk.
Kun tilasin liuskat kerroin tiedot ja liuskatarpeen. Kun menin hakemaan pakettia, oli liuskoja 25 kpl/vk.

Onneksi kuitenkin tiesin vaatia tarkkaan tarvittavan määrän  ja koska kyseessä on lapsi ja vielä pumppuhoidossa oleva, niin ymmärrystä alkoi löytyä.

Ihmettelenkin vain, miten aiemmin voimassa ollut lähete on voinut muuttua...
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 24, 2006, 15:49:36 ip
Et ole tainnut lukea aikaisempia kirjoituksia liuskajakelusta...
Ja ihme on, jos puhumalla olet saanut enemmän liuskoja. Me aikuiset olemme ainakin joutuneet kerjäämään niitä monen mutkan kautta.
Varmista vielä, että saatte myös loppuvuodesta tarpeeksi liuskoja ja että vuosimäärä on riittävä.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Reesu - Helmikuu 24, 2006, 19:54:31 ip
Koko vuoden määrä muutettiin samalla tarvitun määrän mukaiseksi. Ja olen lukenut aiemmat keskustelut aiheesta.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 24, 2006, 20:39:10 ip
Hienoa, ettei lapset joudu samaan pyöritykseen!
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: D1-1978 - Helmikuu 26, 2006, 12:28:00 ip
Lapset saavat liuskoja sen verran kuin tarvitsevat, ilman enempiä rajoituksia, eli heillä eivät liuskat voi loppuvuodesta loppua kesken! Tämän olen kuullut kahdesta paikasta.

Kivelässä kuulema myös pumppulaisilla joustetaan, mutta ilmeisesti vuosimäärä on heilläkin sama, eli ilman erityispyyntöä, voit olla loppuvuodesta ilman liuskoja, jolloin lääkärin lähetteen kuitenkin tarvitset. Muuten, mikäli lääkäri kirjoittaa "tarve vähintään 6liuskaa/pv, suositus 8/pv", liuskoja määrätään 6/pv mukaan. Eli kannattaa katsoa, mitä lääkäri paperiin kirjoittaa, ja pyytää uusi paperi, ellei lausunto miellytä. Syy, miksi ylimääräisiä liuskoja tarvitaan on aina pakollinen, mutta kaikki lääkärit eivät tätä tiedä, siksi lausunto kannattaa aina tarkistaa ennenkuin sen laittaa eteenpäin. Ongelma on sitten ne terveyskeskuksen suoraan lääkärin kanssa käymät keskustelut ja paperit, joista et itse välttämättä saa tietoa.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Misty - Helmikuu 26, 2006, 19:49:00 ip
Kävin viime viikolla hakemassa tarvikkeita ja nyt kun oli lähetteet kierrätetty Meilahden ja terveyskeskuksen kautta kahteen kertaan tavaroita oli juuri oikea määrä ei yhtään enempää eikä vähempää.  ´

Sain tavaroiden mukana lapun josta kävi ilmi paljonko olin saanut nyt tavaroita ja paljonko loppuvuodeksi oli jäljellä eli kannattaa seurata paperista määriä aina kun hakee   Mutta jos lähetteet on saanut tapeltua kuntoon, niin homman pitäisi olla rock  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 26, 2006, 22:24:10 ip
Huh, mulla on tuo edessä, kun oma lääkäri ei kirjoita tarpeeksi suurta lähetettä. D-neuvolasta sanottiin, että heidän lääkäreiltä saa suuremman lähetteen, joka on myös pätevä jakelussa. Onko kenelläkään edelleenkään kokemusta tästä?
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 27, 2006, 09:35:39 ap
Mikä on D-neuvola ja missä se sijaitsee..?
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 27, 2006, 11:00:55 ap
Oho, sieltähän minä nimenomaan hain oman liuskalähetteeni (8/pv ja käyn siis Diabetesyhdistyksessä lääkärillä vakituisesti), joka ei ihan sellaisenaan kelvannutkaan TA:n ylilääkärille.

No, yritän tässä setviä, missä mennään & kuittaan tänne sitten tulokset...
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 27, 2006, 11:20:04 ap
Lainaus:

Oho, sieltähän minä nimenomaan hain oman liuskalähetteeni (8/pv ja käyn siis Diabetesyhdistyksessä lääkärillä vakituisesti), joka ei ihan sellaisenaan kelvannutkaan TA:n ylilääkärille.
Sama juttu, siellä minäkin käyn. (En ole koskaan kuullut sitä kutsuttavan muuten D-neuvolaksi)
Joka tapauksessa lue aikaisempi viestini, kuinka siis D-yhdistyksen lääkärin lähete ei sellaisenaan kelvannut jne..
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 27, 2006, 11:23:11 ap
[quote (En ole koskaan kuullut sitä kutsuttavan muuten D-neuvolaksi)
En minäkään tunnistanut paikkaa D-neuvolaksi, vaikka onhan se sympaattista käydä neuvolassa vielä tällä iälläkin  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Konrad - Helmikuu 27, 2006, 12:02:30 ip
http://www.psdiabetes.fi/

Kyllä siinä "diabetesneuvola" seisoo.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 27, 2006, 12:32:47 ip
Jees, no olenkin käynyt siellä jo ennen tuota Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistykseksi muuttumista (ymmärtääkseni Helsingin seutu on sama asia kuin pääkaupunkiseutu, joten en ihan seurannut, ketä tuo nimenmuutos lämmitti..? Neuvolanimitykset menee samaan piikkiin)  

Mutta nyt pääasia: kuulin juuri, että  liuskahakemukseni meni sellaisenaan läpi (siis se 8 liuskaa/pvä), tosin aivan käsittämättömän metelin kera  

Ah, kun tuntuu massiivisen hyvältä - joskus kannattaa käyttää hieman aikaa paperitöihin ja kun lääketieteelliset faktat ovat selkeästi tilanteen osalta esitettyinä, ei hallinnolliseen helppouteen pyrkivä paavikaan voi niitä kumota (tai jos olisi kumonnut, olisi tapaus saanutkin riemastuttavat jatkotoimet aikaiseksi)

(okei, myönnetään että ottaisin mieluusti vaikka reilusti vähemmän liuskojakin, jos vain verensokerit tasoittuisivat jo pikkuhiljaa tästä hormonipyörityksestä. Nimim. viikonloppuna alin mittaus 1.7, ylin 28.1 - molemmissa kyllä edelleen kävelykunnossa )
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Antsu1 - Helmikuu 27, 2006, 13:11:32 ip
Hyvä Tea

Kyllä siitä omasta paperityöstä apua on. Itse sain läpi liuskamääräni ilman ylimääräisiä lääkärin uudelleenmäärittelyjä juuri kirjoittamalla seikkaperäisen sähköpostin tilanteestani kaikkine komplikaatioineen ja Hba1c:n paranemisineen mittaustiheyden kasvaessa. Ja tietenkin vaatimalla diabetekseen erikoistuneen ja minut parhaiten tuntevan lääkärin määräämän liuskamäärän hyväksymistä

Ylihoitaja jopa kysyi soittaessaan, että riittääkö tämä nyt vai tarvisinko enemmän (pyysin "vain 6 liuskaa vuorokaudessa"). No minä kuitenkin pysyin lähetteen määrässä, koska sillä olin hyvin tullut toimeen edellisenkin vuoden
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 27, 2006, 13:34:49 ip
Lainaus:

 No minä kuitenkin pysyin lähetteen määrässä, koska sillä olin hyvin tullut toimeen edellisenkin vuoden
Juu, no itsekin perustin normaalia suuremman tarpeeni täksi vuodeksi yksin tälle raskaudenjälkeiselle hurlumheille, jossa esim. normaalit verensokerin poikkeaman oireet voivat olla ihan mitä vain. En varmasti mittaa näin taajaan normaalipäivänä, eikä ole tarviskaan.

Esim. väsymys:
1. kuka tahansa pienen vauvan äiti on valvotuista öistä väsynyt ja tuohon auttaa nukkuminen
2. korkeat verensokerit perinteisesti ovat väsyttäneet, niin nytkin, ja silloin siis tuloksesta riippuen lisää insuliinia tai fyysistä rasitusta peliin
3. matalat verensokerit väsyttävät myöskin, hoitokeinona hypoeväät.

Vaan kun juuri hormonien vaihtelut & imetys vaikuttavat verensokereihin niin, ettei pysty loogisesti päättelemään, mistä normaalisti selkeä oire yhdistettynä päivän aiempiin tapahtumiin oikeasti kertoo. Ja toiminta tietysti riippuu syystä.

Esim. tuo mittaamani 1.7 - tunti ennen sitä verensokeri oli kymmenen pintaan ja ajattelin, että on turvallista mennä nukkumaan kun väsytti & oli mahdollisuus nukkua. Havahduin siitä sitten tunnin kuluttua johonkin, mittasin ja sain tuon 1.7:n lasiin. Rock. Onneksi olen sitä lajia, joka vielä kykenee toimintaan matalissa lukemissa. Vauva näet aloitti huudon ruokansa puolesta samalla hetkellä...

Mutta onneksi järki voitti tuossa liuskamittelössä. Olisin ollut valmis menemään pidemmällekin tarvittaessa - adrenaliinilla saa kuitenkin nostettua verensokereita, joka toisinaan tulee erittäin tarpeeseen nykyolosuhteissa  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Antsu1 - Helmikuu 27, 2006, 14:01:13 ip
Juu, kyllä ne hyvin argumentoidut omat "valituskirjeet" näyttävät purevan   ja varsinaisen hoitohenkilökunnan aika jää tärkeämpiin tekemisiin, kuten (vaikkapa omalla kohdallani) uudelleen perusteluihin.

Oma d-tiimini (ainakin lääkäri ja hoitaja - Hesan kunnallisella puolella) olivat palaveroineet tämän jakelutahon "johtoportaan" kanssa ja kuulin, että ainoa myönnytys oli ollut se että  hoito ei saa liuskajakelun takia vaarantua.

Toivotaan, että tämä kaikki on vaan jonkinlaista alkukankeutta apuvälinejakelun puolelta ja että näiden alkutappeluiden jälkeen homma lähtisi kaikkien osalta pelaamaan hyvin  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: TonninStiflat - Helmikuu 27, 2006, 14:36:55 ip
Mites heille jotka eivät osaa tai jaksa hienoja lääketiteellisiä argumentteja laatia.
Tai muuten vain ovat lahjaksi saaneet epäedullisen pärstäkertoimen.
Heitähän kuitenkin suurin osa meistä on, ainakin byrokraattien arvomaailmassa.
Näinhän sitä säästöö syntyy.
Niin ja tietysti tasa-arvo kunniaan.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 27, 2006, 15:17:01 ip
Tätä asiaa minäkin olen ajatellut, että miten sellaiset, jotka eivät jaksa "tapella" ja selvittää ja kirjoittaa ja taas soitella ja perustella... ja huh...?

Omat argumettini eivät auttaneet minulla vaan ainoastaan tuo hurlunhei, jonka jo alussa kirjoitin.

Tämä tässä pännii kanssa ihan helvetillisesti, että mikä kelpaa toisilla, ei kelpaakaa toisilla. Ja toisille hyväksytään mukisematta lisää liuskoja ja toisille taas ei. Tässä ei ole mitään logiikkaa, ei ede naisen sellaista.
 
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: RAR - Helmikuu 27, 2006, 15:32:50 ip
Lainaus:


Kyllä siitä omasta paperityöstä apua on.Tai sitt ei kaikissa tapauksissa...  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 27, 2006, 22:30:00 ip
Lainaus:

Tätä asiaa minäkin olen ajatellut, että miten sellaiset, jotka eivät jaksa "tapella" ja selvittää ja kirjoittaa ja taas soitella ja perustella... ja huh...?

Jees, itse ajattelin asian niin, että kun näitä kirjallisia vastalauseita tulee riittävän taajaan, vaikka ei edes kaikilta, siitä kuitenkin hyötyvät kaikki. Koska päätöksen järkevyys versus diabeetikon arki törmäävät rankasti ja aiheuttavat jatkuvaa & erittäin kiusallista päänvaivaa päättäjille näiden hakemusten muodossa.

Ehkäpä alkavat nähdä kokonaiskuvaa ja osaavat arvioida toimintatavat uudelleen, hieman toimivammasta näkökulmasta, kaikkia, eikä vain niitä, jotka osaavat riittävän painavaa postia päättäjille laittaa, koskien. Mieluummin siis meteliä peliin kuin omissa nurkissa jupiseminen. No, olen se ikuinen optimisti ja valmis kaikenlaisiin rientoihin fiksujen juttujen puolesta. Hehee.

Ja kyllähän sitä voi kollegiaalista apua saada myös muilta diabeetikoilta näiden paperien väsäämiseen - ei se ole hallintolääkärien yksinoikeus  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: zebra1 - Helmikuu 28, 2006, 16:46:31 ip
Nyt tekisi mieli kiroilla ja lujaa. Oman lääkärini (Suomen huippuja) antamat perustelut suoraan Sumuvuorelle eivät auttaneet hilaamaan liuskamäärääni kuin hieman ylöspäin. Lääkärini antoi lähetteen 7 / vrk, Sumuvuori oli päättänyt suuressa viisaudessaan 5,6.  

Näköjään strategia on se, että siellä päässä annetaan periksi pikku hiljaa ja vain niille, joilla on eniten taistelutahtoa. No, saivatpa ainakin mut nousemaan barrikadeille.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: d1-nainen - Helmikuu 28, 2006, 22:49:48 ip
Vaikea tietää, miten pitäisi perustella suurempaa liuskantarvetta. Itse perustelen omaani sillä, että minulla on huono hoitotasapaino. Mutta hoitopaikassani taas oltiin sitä mieltä, että koska minulla on huono tasapaino, en tarvi niin paljon liuskoja.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Tea - Helmikuu 28, 2006, 23:31:12 ip
Hmm. Sarjassa kollegiaalista apua & yleiskommenttia liuskahakemuksiin... Lainaus Antsulta:

"Oma d-tiimini (ainakin lääkäri ja hoitaja - Hesan kunnallisella puolella) olivat palaveroineet tämän jakelutahon "johtoportaan" kanssa ja kuulin, että ainoa myönnytys oli ollut se että  hoito ei saa liuskajakelun takia vaarantua ."

Eli nyt siis jos hoitotasapainotavoite on asetettu HbA1c-arvolle <7.5, niin käytännössä siis tarttuisin hakemuksessasi ensimmäisenä tuon tavoitteen saavuttamiseen, mikä edellyttää mittaamista x krt/vrk.

Tämän vaatimuksen tueksi on tietysti hyvä laittaa kirjanpito mittauksista vaikka kuluneelta kuukaudelta, jonka kautta voi näyttää sekä nykytilanteen että liuskojen todellisen kulumisen. Tarkka kirjanpito kertoo myös siitä, että todella näet vaivaa asian suhteen.

Ja siihen päälle perusteluksi kaikki muu mahdollinen asiaan vaikuttava: vaativat liikuntasuoritukset, vuorotyö, lasten huoltajuus, työnkuva, aikaisemmat vaaratilanteet & sairaalakeikat esim. hypojen vuoksi, yksilöllinen reagointi esim. hormonaalisiin muutoksiin, stressiin, hypoherkkyys, ketoasidoosiherkkyys, elämäntilanne yleensä, tiedossa olevat leikkaukset/hoitotoimet, tarve olla ajokunnossa, jne. - siis asiat, jotka itselllesi aiheuttavat tarvetta varmistella verensokeritasoa tai mahdollista heittoa sokereissa ns. normaalista, ja näissä nimenomaan siis sellaiset, jotka eivät ole joko itsesi muutettavissa tai joiden kokonaishyöty taudinkin hoidossa (esim. kestävyysurheilu) on suurempi kuin se, ettet esim. harrastaisi urheilua - eihän mittauksia tarvitse tehdä, jos elämä kulkee päivästä toiseen samalla tavalla tai jos et kertakaikkiaan välitä pätkääkään, miten tautisi voi. Perusteluissa myös se, ettei asioita voi ennakoida 100% varmasti on edullista, sillä jos kuvio toistuu aina samalla tavalla, ei mitatakaan tarvitse.  

Lopuksi voi kuitata sen, miten asia sinun kohdallasi todennäköisesti etenee, mikäli et voi toteuttaa hoitoasi esittämälläsi perustellulla tavalla. Näin siis siirrät heille vastuun siitä, että he tietoisesti epäävät sinulta mahdollisuuden välttää huono tautiennuste, lisäsairaudet pitkällä juoksulla, jne. jos eivät siis liuskoja perustellun tarpeesi mukaisesti anna. Ja hakemuksessa kannattaa nimenomaan käyttää pidempää aikaperspektiiviä kuin vain tämä vuosi nykytilanteen lisäksi seurausten arvioimisessa - tautihan ei ole poismenossa, mutta riittämätön hoito kostautuu pitkällä aikavälillä kyllä.

Ja kyllä tuollaiseen selvitykseen riittää 1 A4, ei sen yhtään pidempi tarvitse olla.

Suullisesti sama esitettynä on aina heikompaa (jollei ole erittäin hyvä puhumaan), koska joku argumenteista voi jäädä sanomatta tai tilanne voi kärjistyä juupas-eipäs -väittelyksi. Suullisessa esityksessä sen sijaan voi aina nojata paperille kirjoitettuun.

Lisäksi dokumentista jää aina jälki, johon voi palata, mikäli joku jossain ryhtyy selittämään, ettei tällaisesta ole ollut mitään puhetta. Hyvään hallintotapaan kuuluu niinikään vastata kirjallisesti perusteluiden kera kirjalliseen pyyntöön - ja tuotahan voi käyttää sitten jatkotaistoissa.

Oliskos tästä mitään hyötyä..? Tsemppiä kovasti kaikille taistoon!
Otsikko: Siis mitä?
Kirjoitti: RAR - Maaliskuu 01, 2006, 09:24:47 ap
Lainaus:

Mutta hoitopaikassani taas oltiin sitä mieltä, että koska minulla on huono tasapaino, en tarvi niin paljon liuskoja.Nyt mä kyllä putosin.. Siis mitä tällä tarkoitettiin?  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Antsu1 - Maaliskuu 01, 2006, 09:44:05 ap
Mun perusteluissa oli juuri noita Tean mainitsemia juttuja. Tean kirjoitus on täynnä niitä pointteja, joita kirjelmään kannattaa laittaa.

Ja pointtejahan mulla riitti. Mainituksi tuli insuliini/hiilariherkkyyteni, liikunta, autoilu, liitännäiset ym Tean listalla olleet asiat ja niinkuin tätä palstaa lukeneet tietävät, niin mulla on melkoisesti liitännäisiä, mutta olen onnistunut saamaan ne melkoisen hyvään jamaan ja juuri selvästi parantuneen hoitotasapainon avulla. Ja toki kaikki hätkähdyttävät jutut kannattaa mainita, itselläni ASO sekä sen aiheuttama valtimonohitusleikkaus ja yhden varpaan amputointi.

Itse en laittanut omia mittaustuloksiani suoraan mukaan, vaan totesin, että olen valmis näin haluttaessa tulokset esittelemään ja kertomaan miten aktiivisesti käytän tuloksiani hyväkseni päivittäisessä hoidossa.

Itselläni oli suoraan mukana pitkäaikaissokerini kehitys vuodesta 1999 sekä lisäksi tieto kulloisestakin mittaustiheydestä. Myöskin esim. kyseiselle aikavälille sattuva selvä Pt-Krea-Cl -arvon paraneminen näytti hyvältä. Se arvohan mulla oli jo läheni dialyysin aloittamistoimenpiteisiin valmistautumis-arvoja, mutta nyt on selvästi parempi  

Ja minä viittasin esim. myös HUSin nefropatian hoito-ohjeisiin, joissa yhtenä kohtana on mahdollisimman hyvä Hba1c-taso, vähintään alle 7,5%. Ja viittasin myös erään nefrologin antamaan tavoitteeseen, alle 7%, jonka totesin juuri saavuttaneeni.

Yhteen A4:een todella mullakin varsinainen teksti mahtui ja sen lisäksi oli se Hba1c-kehitystaulukko.

Ja sitten vielä hyvä lopetus   Itselläni oli:

 Odotan puoltavaa lausuntoa liuskamääräni kasvatukselle hoitavan lääkärini määräämälle tasolle. Olen myös valmis tapaamiseen, jossa voin näyttää miten noita mittauksiani hyväksikäytän aktiivisessa omahoidossani, jos leikkauksen syynä on epäily turhista mittauksista.

Älkää vaan luovuttako, se on tärkeintä.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: anna-mari - Maaliskuu 01, 2006, 10:26:02 ap
Hyvä Antsu! Päätöslauselma oli todella  vakuuttava
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: zebra1 - Maaliskuu 01, 2006, 10:43:15 ap
Lähetin tosi vihaisen meilin eilen liuskajakeluun ja tänään aamulla sieltä soitettiin, että mun saamaan meiliin oli tullut kirjoitusvirhe. Piti lukea 2550 ja luki 2050 liuskaa / vuosi. En tiedä pitäisikö lukea "kirjoitusvirhe", olen tullut tässä jo aika vainoharhaiseksi. No joka tapauksessa, he olivat myöntäneet mulle sen 7 liuskaa / vrk, minkä tarvitsen.

Eli meikäläisen kohdalla asiat kääntyivät parhain päin. Jos siitä on jotain hyötyä jollekin, niin ainakin yksi diabeetikko on saanut hormonien vaihtelun perusteella tarpeensa mukaan liuskoja. Vedotkaa vapaasti mun tapaukseeni, jos jollain on sama tilanne! Yksärillä annan myös henkilötiedot, mutta vasta viralliseen valitukseen.

Valitettavaa tässä on a) että pitää olla erittäin aktiivinen, hyvissä voimissa ja sinnikäs saadakseen tarpeensa mukaan liuskoja ja/tai b) pitää olla maineikas ja tiukkasanainen lääkäri. Toivottavasti ainakaan lääkärin maineella ei oikeasti ole merkitystä.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: KatriM - Maaliskuu 01, 2006, 10:51:35 ap
Ensimmäinen liuskojen hakureissuni on nyt tehty. Sain entisen määrän, joka on enemmän kuin suositus, mutta ei hirveän paljon. Erittäin ystävällinen henkilö ja kaikki sujui mukavasti paitsi: Reissu kesti 1,5 tuntia  Täältä Koillis-helsingistä ei pääse mihinkään jakelupisteeseen yhdellä kulkuneuvolla. Kävin Koskelassa ja matka vaatii bussin vaihtamisen. odotteluaikaa ei paljon tullut kun käytin HKL:n reittiopasta ja silti tuo aika. Olen alusta asti ihmetellyt miksi oman alueemme sairaala, Malmi, ei ole jakelupaikkana  Tämähän vaatii huonosti käveleviltä taksin käyttöä ja muilta pitkää poissaoloa töistä.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Sokeritoppa - Maaliskuu 01, 2006, 12:29:12 ip
Täytyy tässä kertoa meidän kokemukset hoitovälinejakelusta. Eli poikani,13 v., on sairastanut 3 vuotta D1:stä ja olemme siis tähän asti saaneet mukisematta tarvittavat välineet Malmin terveysasemalta. Eli noin 5-6 liuskaa/päivä. Noin 5-6 neulaa monipistoshoitoa varten /päivä. No ikuisena pessimistinä aloitin soittamisen sairaalaan välinejakeluun jo noin kk ennen kuin kamat loppuivat. Seuraavassa homman kulku pääpiirteittäin.

1.Soittoyrityksiä kaikkiin kolmeen jakelupisteeseen, ei pääse mihinkään läpi, noin 30 min yrittämisen jälkeen vihdoin vastataan Kivelässä.
2.Hoitaja toteaa, että listoilta löytyy vain pojan nimi, ei mitään välinetietoja. Toteamus, ei voida antaa mitään ulos.
3. Soitto omalle Malmin terveysasemalle. Ei taaskaan pääse läpi.
4. Seuraavana päivänä uusi yritys, nyt terveydenhoitaja vastaa muutaman yrittämisen jälkeen.On kuulema lähettänyt tiedot sairaalaan, mutta lähettää ne nyt uudestaan. Samalla käydään läpi vielä kerran oikeat määrät.Homma OK??
5. Taas viikon kuluttua soitto jakelusairaalaan. Ei taaskaan meinaa päästä läpi, noin 20 min yrittämisen jälkeen vastataan. Nyt löytyy jo pojan kohdalla hoitovälinetietoja. Mutta neuloja merkitty vain 2/päivä. Liuskoja noin 4 /päivä.Sanon, ettei riitä. Jos on kolmenlaista inskaa käytössä, niin ei siihen riitä 2 neulaa.Vastaus, että pitää taas ottaa yhteys terveysasemalle.
6. TAAS useamman yrittämisen (30-40 min) jälkeen saan terveydenhoitajan kiinni. Hän sanoo ettei voi lisätä neulamääriä eikä muita, soita HYKSiin diapolille, että lähettävät uuden lähetteen.
7. Soitto HYKSiin, sieltä vastataan heti, laitetaan lähete kaikilta osin kuntoon, tarkistetaan määrät jne. Luvataan lähettää se Malmin terveyskeskukseen.
8. Nyt olen odottavalla kannalla ja yritän taas loppuviikosta soittaa jakelupisteeseen josko nyt olisi kaikki kunnossa ja voisin hakea kamat.Ne nimittäin kohta loppuvat.
Tuli vaan tässä mieleen, että onko tämä nyt uusi keino vähentää potilaita ja tappaa osa hoidon puutteeseen ja säästää kustannuksia.TÄ
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: RAR - Maaliskuu 01, 2006, 12:41:37 ip
Lainaus:


Tuli vaan tässä mieleen, että onko tämä nyt uusi keino vähentää potilaita ja tappaa osa hoidon puutteeseen ja säästää kustannuksia.TÄLyhyt vastaus: kyllä.  
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Sokeritoppa - Maaliskuu 01, 2006, 13:10:12 ip
Olen itse asiassa aika kiukkuinen tästä rumbasta. Kelle tästä voisi laittaa kirjallisen valituksen. Työtoverit (raukat) ovat jo saaneet kuulla marmatusta ja yritän saada aikaiseksi kirjoituksen Hesaan, jos vaikka julkaisisivat. Mutta kuka on se viranomainen joka vastaa tästä asiasta.
Terveuskeskuksen Matti Toivolalle voisin tietysti ensin laittaa viestiä. Hänen allekirjoittamassaan kirjeessä luvattiin, että homma hoituu jne.
nimin tarttis tehrä jotain
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran/VOITTO KOTIIN!
Kirjoitti: Tea - Maaliskuu 01, 2006, 13:20:36 ip
Lainaus:

Kelle tästä voisi laittaa kirjallisen valituksen.
Jokaiselle mainitsemallesi taholle, siis paikkojen hallinnollisille vetäjille nimellä (nimet saa vaihteesta ainakin).

Lisäksi tietysti tämän hoitovälinejakelun keskittämispäätöksen tekijälle, joka lienee sama taho, jota kiinnostaa liuskoihin uponneet rahat (keskittämispäätöstähän perusteltiin säästöillä).

Sama kirje toiminee kaikissa tahoissa yhtä hyvin.
Otsikko: Antsu1: Palaute liuskajakelusta?
Kirjoitti: RAR - Maaliskuu 01, 2006, 13:31:45 ip
Käsittääkseni Antsu keräsi kokemuksia jakelusta eteenpäin laitettavaksi:
http://www.diabetes.fi/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=57739&an=0&page=1#Post57739

Antsu1 osannee vastata, onko palautetta tullut ja onko niille jotain tehty? Kiitti.
Otsikko: Re: Antsu1: Palaute liuskajakelusta?
Kirjoitti: Antsu1 - Maaliskuu 01, 2006, 14:40:53 ip
Valitettavasti en tällä hetkellä tiedä tarkkaa tilanetta yhdistyksen puolelta, koska olen ollut lomalla ja muissa kiirejutuissa tässä koko helmikuun.

Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys etunenässä Hesan alueosasto on kuitenkin yrittänyt vaikuttaa asioihin ja kerää teidän kokemuksianne päättäjille vietäväksi, kuten yhdistyksen sivuilta http://www.psdiabetes.fi/ajankohtaista.htm voi lukea (selaa vähän alemmas sivua...)

Siellä on myös sähköpostiosoite, johon toivotaan palautetta meiltä "käyttäjiltä". Laitanpa vielä tähänkin tuon osoitteen: yhdistys@psdiabetes.fi
Otsikko: Re: Siis mitä?
Kirjoitti: d1-nainen - Maaliskuu 01, 2006, 16:55:15 ip
[
Lainaus:

 
Keiju, tulkitsin itse asian niin, että koska olen jo vuosikausia saanut paljon liuskoja enkä siitä huolimatta ole onnistunut saamaan aikaan hyvää hoitotasapainoa, en enää ansaitse liuskoja. Tämä on sitä kuuluisaa tulosvastuuta.

Höh ei se lainaus tullutkaan siihen, vaikka yritin.
Otsikko: Re: Siis mitä?
Kirjoitti: Misty - Maaliskuu 01, 2006, 23:36:34 ip
[quote
koska olen jo vuosikausia saanut paljon liuskoja enkä siitä huolimatta ole onnistunut saamaan aikaan hyvää hoitotasapainoa, en enää ansaitse liuskoja. Tämä on sitä kuuluisaa tulosvastuuta.
 
Tää on myös mun kova pelkoni. Itselläni on nyt hoitotasapaino niin huono, että siirsin Meilahden aikaa nyt maaliskuulta toukokuulle (onneksi Meikussa on pitkät jonot!) Arvot ei nyt olisi kovin vertailukelpoisia  
Otsikko: Re: Siis mitä?
Kirjoitti: d1-nainen - Maaliskuu 01, 2006, 23:56:55 ip
Vastapuolella ilmeisesti liuskojen määrän rajoittamisen syyksi kelpaa nyt sekä hyvä että huono tasapaino. Jos on hyvä tasapaino, niin ei tarvi enempää liuskoja, kun on jo hyvä tasapaino. Jos on huono tasapaino, ei tarvi senkään vertaa liuskoja, kun ei osaa käyttää mittausarvoja hyödyksi.
Otsikko: Re: Siis mitä?
Kirjoitti: dadda - Maaliskuu 02, 2006, 22:36:07 ip
tähän tää mennee, dippelit lykkää liuskojenmenetyksen pelossa aikojaan kun on huono tasapaino, sen sijaan että aikaistaisi niitä saadakseen siihen apua...

ei siis henk. koht. sulle misty, vaan systeemiä päivitellen
Otsikko: Re: Siis mitä?
Kirjoitti: Misty - Maaliskuu 03, 2006, 00:18:14 ap
Samaa mieltä kanssasi Dadda tämä on tosi hullu systeemi  
Otsikko: Re: Siis mitä?
Kirjoitti: MiniMi - Maaliskuu 03, 2006, 08:34:08 ap
Mulla on Misty kans ollut muutaama kuukausi pääasiassa pelkkiä korkeita sokereita ja Hba1c on varmaan tosikorkee, mutta mä en meinaa ottaa siitä paineita, koska mä olen tavallaan tehny sen (siis pitäny sokerit korkeella) ihan tahallaan. Mulla kun ei ole ollu pitkään aikaan nyt kunnon hypoa! Mä olen ajatellu nyt alkaa pikkuhiljaa säätämään basaaleja "uuteen uskoon". Mulla on maaliskuun loppupuolella d-polille lääkärille aika ja mietin että mitäköhän se remppakeinostani tuumaa..... Liuskoja on kyllä menny tän ekstrakorkeen aikakaudenkin aikana sama määrä kuin ennenkin.
Mä soitin just eilen Herttoniemen liiuskajakeluun ja kaikki sujui ihan hyvin. Liuskajakelija oli ystävällinen ja ymmärtäväinen  ja sanoi, että määriä voi sitten loppuvuodesta vielä muutella jolleivät nykyiseet määrät tunnu riittävän. Ainoo asia mikä mua vähän jurppi on, ettei enää ole tuttua liuskajakelijaa, joka tuntee mut ja tietää mun vaivoja sekä se, että jonotusaika sekä puhelimessa että tarvikkeiden saannissa on turhan pitkä.
et silleen....... MiniMi
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Sokeritoppa - Maaliskuu 03, 2006, 09:49:00 ap
Hoitovälineseikkailu Helsingissä jatkokertomus-toinen osa.
Eli kirjoitin aikaisemmin tässä ketjussa kokemuksia hoitovälinejakelusta Helsingissä. No nyt jatkan tarinaa, kyseessä on siis poikani, 13 vuotias D1.
Kohta 9. HYKSistä luvattiin lähettää uusi, päivitety lähete Malmin terveyskeskukseen, joka sitten lähettää sen jakelua hoitavaan sairaalaan. Sain selville, että lähete oli tullut Malmille tämän viikon alkupuolella. Ja kuulema saman tien toimitettu jakelusairaalaan. Soitin tiukkana Herttoniemen pisteeseen eilen ja taas muutaman minuutin odottelun jälkeen pääsin läpi. Siellä EI ollut lähetettä tullut perille vaan vanhat tiedot, joissa määrät ovat liian pienet. Mutta sain mennä hakemaan lastin tavaraa koska tarve oli. No menin sitten sinne ja sain ystävälliseltä hoitajalta ison pussin tavaraa. Koska olen luultavasti liian luottavainen ja jälkeeni oli kaksi ihmistä odottamassa vuoroaan, en hölmönä laskenut määriä vaan kuittasin paketin ja tavarat siis saaduksi ja lähdin kotiin. Kotona sitten tajusin, että liuskoja puuttui 200 kpl. Soitin heti perään ja ilmoitin asiasta. Pyysin korjaamaan pojan tietoihin 200 liuskaa vähemmän saaduksi. Tämä ei kuulema onnistu vaan kamat on uloskirjattu  ja sillä siisti. Tietoihin kirjoitettiin huomautus, että olin ilmoittanut asiasta. Katsotaan nyt, huomioidaanko tämä seuraavalla kerralla.
10. Tänään taas soitto terveysasemalle, josta luvattiin uudestaan lähettää lähete Herttoniemeen ja soittaa vielä perään.

Olen miettinyt, että miten henkilö, jolla ei ole esim. mahdollisuutta roikkua jatkuvasti puhelimessa soittamassa asioitaan, pärjää? Nämähän on hoidettava virka-aikana. Onneksi itselläni on töissä oma huone ja voin soittaa
 päivällä. Ja laskut maksaa sama taho, joka on asiat sotkenutkin tähän jamaan. HAHAA hyvä näin.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: tv - Maaliskuu 06, 2006, 00:51:31 ap
Velvoitetta liuskajakeluun ei kait millekään taholle ole ihan suorasanaisesti laissa säädetty, mutta jos näitä hoitovälineitä hoitolaitoksissa julkisesti jaellaan, silloin jakelussa on toimittava Suomen lain ja muidenkin  sellaisten sääntöjen mukaan, joita  jakelija on lupautunut noudattamaan.

 Helsingissä on vs-liuskojen osalta julkisesti kerrottu vain lyhyesti , että ”Omahoitotarvikkeiden saantiin oikeuttava lähete tehdään asiakkaan omalla terveysasemalla”. http://www.hel2.fi/terveyskeskus/suomi/ajankohtaista/Omahoitotarvike.html  , mikä ei sitten kerro jakelukriteereistä yhtään mitään.

Terveysasemien tasolta saamani kirjeen mukaan ” Hoitovälinejakelussa käytössämme on yhteinen koko kaupunkia koskeva ja terveysviraston johtoryhmän hyväksymä jakeluohje, jonka terveyskeskuksen diabetestyöryhmä osaltaan on hyväksynyt ja joka sekin perustuu kansalliseen diabeteshoito-ohjelmaan. Terveyskeskuksen ohje määrittää mm. sokeritautipotilaiden omahoidon seurannassa käytettävien liuskojen lukumäärän.”

Esiin nousee seuraavia kysymyksiä: 1) Mikä terveysviraston johtoryhmä, keitä siihen kuuluu? 2) Mikä terveyskeskuksen diabetestyöryhmä, keitä siihen sitten kuuluu? 3) Mikä kansallinen diabeteshoito-ohjelma? Se on, tai siihen sisältynee ainakin diabetes-liiton diabetesten hoitosuositus. 4) Mikä terveyskeskuksen ohje liuskamääristä? Mistä sen ohjeen potilas eli hoitojen kohde voi tietoonsa saada, vai onko se potilailta salattu hoitajapuolen ohje?

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista:
2 §
Määritelmät
Tässä laissa tarkoitetaan:
1) potilaalla terveyden- ja sairaanhoitopalveluja käyttävää tai muuten niiden kohteena olevaa henkilöä;
2) terveyden- ja sairaanhoidolla potilaan terveydentilan määrittämiseksi taikka hänen terveytensä palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi tehtäviä toimenpiteitä, joita suorittavat terveydenhuollon ammattihenkilöt tai joita suoritetaan terveydenhuollon toimintayksikössä;

Potilaan tiedonsaantioikeus
Potilaalle on annettava selvitys hänen terveydentilastaan, hoidon merkityksestä, eri hoitovaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista sekä muista hänen hoitoonsa liittyvistä seikoista, joilla on merkitystä päätettäessä hänen hoitamisestaan.

Potilaan itsemääräämisoikeus
Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.


Kuinkahan moni liuskarajoitettu on Helsingissä saanut selvityksen eri liuskamäärävaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista  hänen terveydentilaansa? Ja miten on yhteisymmärrystä potilaan kanssa edes yritetty hakea liuskamäärien suhteen.

Onko Helsingin liuskajakeluohje muka kansallisen, diabetes-liiton jakeluohjeen mukainen? Ei  ole, kun Helsinki ei omaa ohjettaan  ole edes julkistaa uskaltanut. Diabetes-liiton ohjehan on hyvin tapauskohtainen ja potilaslähtöisesti tarveharkintainen yhdessä lääkärin tai hoitajan kanssa sovittava (! ) asia.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Antsu1 - Maaliskuu 06, 2006, 13:53:39 ip
 
Lainaus:

 Tuo 6 § pykälä on mielenkiintoinen; Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä. Otsikko on kuitenkin Potilaan itsemääräämisoikeus. Onkohan niin, että kyseinen pykälä on tehty tarkoittamaan vain sellaisia tapauksia, joissa potilas itse vapaaehtoisesti haluaa luopua hoidostaan, mutta että toisin päin se ei olisikaan voimassa eli jos potilas itse haluaakin jotain hoitoa??  
Minä olen kait jotenkin onnistunut aina vaatimaan sellaisia hoitoja/tutkimuksia, että lääkärinikin on ollut samaa mieltä. Useinkin olen halunnut jotain testejä tai selvityksiä ja jostain syystä aina niihin on suostuttu

Parhammillaan "arvauskeskuksessa" on lääkäri oikein kysellyt, että mitä mä haluaisin hänen tekevän, mitä kokeita määräävän...

Ongelmia varmaan tulisi, jos vaatisi sellaisia hoitoja, joille lääkäri ei näe/koe/tiedä olevan tarvetta kyseisessä tapauksessa.
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: Antsu1 - Maaliskuu 06, 2006, 14:45:53 ip
Juu, tuo on ongelmallista silloin, kun on monia eri asiantuntijatahoja vaatisia juttuja - hankalaa

Itse törmään tuohon samaan usein työssäni, vaikka se kaukana terveydenhoidosta onkin. Isoissa kokonaisuuksissa (vertaa monia sairauksia) ei yksi taho uskalla ottaa vastuuta kuin omasta erikoisalastaan. Itse huomaan sen ohjatessani kysyjiä (=hoitoa tarvivia) toisten erikoisalojen asiantuntijoiden pakielle ja toisaalta itse tietoja tarvitessani joudun myös juoksemaan useampien tahojen luona.

Vaikka tietoa olisi kuinka "bittivirtana" ei se välttämättä riitä luettuna, vaan ihan kasvokkaista konsultaatiota sitä tarvisi (esim. yhden alan erikoislääkäri toisen alan erikoislääkärin kanssa). Mulla onneksi tuota konsultaatiota saa sentään samasta rakennuskompleksista, mutta terveydenhoidon puolella se ei taida olla yhtä helppoa  

Nyt meni todellakin kauas alkuperäisestä aiheesta, mutta tälläistä se on myös ICT-alalla - ainakin välillä
Otsikko: Re: Hgin liuskajakelu vielä kerran
Kirjoitti: tv - Maaliskuu 06, 2006, 16:40:48 ip
Lainaus:

Tuo 6 § pykälä on mielenkiintoinen; Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä. Otsikko on kuitenkin Potilaan itsemääräämisoikeus. Onkohan niin, että kyseinen pykälä on tehty tarkoittamaan vain sellaisia tapauksia, joissa potilas itse vapaaehtoisesti haluaa luopua hoidostaan, mutta että toisin päin se ei olisikaan voimassa eli jos potilas itse haluaakin jotain hoitoa??
Siiri,
ei se vain hoidosta luopumista tarkoita. Mahdollinen hoito kun ei ole pelkästään yksi kyllä/ei- vaihtoehto. Kyllä-vaihtoehto sisältää monenlaisia valintoja, joista ne jotka ovat potilaan tahdon vastaisia eivät ole hyväksyttäviä.

6 §:ssä on velvoite vain hoitavalle osapuolelle: potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan, mistä seuraa, että vastentahtoinen hoito ei ole hyväksyttävää. Onko sitten  lääkärin liuskalähete vaikka 7 liuskaa /viikko vastentahtoista hoitoa, jos potilas sanoo tarvitsevansa 7 liuskaa päivässä? On.

Kuitenkaan 6 §:stä yksistään ei seuraa potilaalle vapaata, rajatonta  oikeutta vaatia etukäpälä ojossa, että nyt  tuhat miljoonaa liuskaa tänne ja sassiin, eikä oikeutta mihinkään muuhunkaan hoito-/tutkimustoimenpiteeseen. Mutta oikeus tulla hoidetuksi lääkärille tarjolla olevista vaihtoehdoista potilaan tahtoa vastaavalla tavalla seuraa 6§:stä.

Potilaslain 3§:ään sisältyy myös liuskajakelu: potilaalla on oikeus laadultaan hyvään  terveyden- ja sairaanhoitoon. Liuskajakelusta on olemassa kansallinen suositus, jota voidaan pitää diabeetikkojen kohdalla hyvän terveyden hoidon kriteerinä. Helsingissä tuota ohjetta ei noudateta, vaikka totuuden vastaisesti  väitetäänkin noudatettavan.

Jos 3§:ää noudatetaan, potilaalla on hoidon yhteisymmärrysvelvoitteen (6§)  perusteella oikeus vaatia ja saada  kansalliseen hoitosuositukseen sisältyvästä liuskamäärästä se, joka  vastaava hänen omaa, oman valintansa mukaista henkilökohtaista tarvettaan, kansallisen jakelusuosituksen kriteereiden mukaisesti.

Hoitosuosituksessa  on 15 erillistä syytä, jotka oikeuttavat/velvoittavat tihennettyyn seurantaan.