Kohtauspaikka

Kohtauspaikka => Lapset ja diabetes => Aiheen aloitti: Rikun äiti - Helmikuu 06, 2006, 12:17:07 ip

Otsikko: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: Rikun äiti - Helmikuu 06, 2006, 12:17:07 ip
Hei,

14-vuotiaalla pojallamme on tullut viime aikoina ongelmaksi korkeat aamuarvot. Insuliinit ovat Lantus 19 yksikköä klo 21 ja Novorapid 1,5 yksikköä/10ghh. Lantuksen määrää nostettiin viimeksi viime viikolla ja pikaa menee kokoajan entistä enemmän. Poika liikkuu säännöllisesti koulumatkat 5 km suuntaansa ja harrastaa urheilua lähes päivittäin. Ruokailut on yleesä tavallista kotiruokaa, ruisleipää ja puuroa.

Useampi viikko on mennyt aamuäreilyyn ja suunnattomaan harmistukseen kun mittari ihan säännöllisesti näyttää yli 10 ja useimmiten yli 15. Onneksi ensi viikolla on poliklinikalle aika, mutta siihenkin on liian pitkä aika. Ja löytyykö apu sieltäkään?

Pelkään todella, että pojalta loppuu hoitomotivaatio kokonaan kun tuntuu, että mikään ei auta. Mitä meidän nyt pitäisi tehdä?
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: Ride - Helmikuu 06, 2006, 13:18:05 ip
Meillä poika 15 v ja olemme lisänneet Lantusta alun 22:sta yksiköstä nykyiseen 42:een yksikköön puolentoista vuoden käytön aikana. Olen ihmetellyt d-hoitajalle, että onkohan poika tullut Lantukselle immuuniksi kun määrää on jouduttu niinkin paljon nostamaan. Hän neuvoi että insuliinia on pistettävä niin paljon kuin tarvitaan verensokerin kurissa pitämiseksi. Murrosikäsellä, niin kuin sinunkin poikasi on,
hormoonitoiminnan kiihtyminen aiheuttaa insuliinin lisätarvetta. Tämän pitäisi sitten aikuisena tasaantua ja insuliinimäärän tarpeen laskea.
      Minusta teidän tulee lisätä pitkävaikutteista insuliinia. Meillä lisäys tehdään yksi yksikkö kerrallaan ja katsotaan muutama päivä riittääkö lisäys. Toivottavasti poika saa hoitomotivaatiosta taas kiinni. Siihenhän hyvät mittaustulokset kyllä kannustavat.
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: kaktus - Helmikuu 06, 2006, 13:41:45 ip
Minunkin mielestäni vaikuttaisi siltä, että Lantusta on liian vähän. Meille neuvottiin, että lisäystä voi tehdä 4-5 päivän välein 1-2 yks. kerrallaan. Meidän 13-vuotiaalla on tällä hetkellä 44 yksikköä/vrk!
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: Ride - Helmikuu 06, 2006, 14:58:06 ip
Piti vielä sanomani että jos perusinsuliinia on liian vähän niin silloin pikainsuliinia menee normaalia enemmän, ikään kuin korvaamaan perusinsuliinin vajetta.
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: Ellu - Helmikuu 06, 2006, 17:40:08 ip
Mulla oli myös murrosiässä hurjan suuret annokset nykyiseen verrattuna. Nyt 25-vuotiaana pistän Levemiriä illalla 16 ky ja vuosi sitten kun käytin vielä Protaa, meni illalla  muistaakseni 18 ky.

Jos en aivan väärin muista, niin jossain vaiheessa murrosiässä pistin ilta-Protaa jopa yli 30 yksikköä.
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: RM - Maaliskuu 10, 2006, 12:36:27 ip
Kerronpa meidän lähiaikojen tapahtumista. Pojalla 13v oli marraskuussa HbA1c 10,4%. Saatiin käyttöön sensori, joka mittasi jatkuvasti 10 päivän ajan. Sen avulla saimme pitkäaikaisen inskan (Levemir) annokset kohdalleen ja HbA1c tipahti kuukauden aikana 8,4%. Tämä siis joulukuun puolessa välissä.

Kuitenkin jatkossa alkoivat sokrut olemaan korkealla koko ajan. Lisättiin pitkää sekä aamuun että iltaan. Pitkää ollaan nostettu marraskuusta tähän päivään mennessä aamu   17->25 ja ilta 17->33. Novorapidia poika pistää 2yks/10 hh.

Tänään käytiin lääkärissä, HbA1c 7,8%. Syynä tähän hormooniryöppyyn on ollut pojan huima pituuskasvu 8cm 4 kuukaudessa sekä tietysti murrosiän hormoonit.

Nyt näyttää siltä, että pitkää täytyy alkaa alentamaan, kun kasvuhyppy rauhoittuu.

Niin että kyllä sitä inskaa kuluu murrosiässä.
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: Lilja - Maaliskuu 10, 2006, 13:04:04 ip
9v pojallamme on tällä hetkellä Lantusta käytössä 18ky, viime viikolla yksikkö enemmän. Pituutta tulee lisää, painoa vähitellen. Jos verensokerit ovat nousussa, lisään Lantusta tarvittaessa kolmen päivän välein.
Koska on kasvuikäinen kyseessä, luulen insuliinin tarpeen lisääntymisen johtuvan siitä.
Otsikko: Re: Insuliini ei tehoa
Kirjoitti: Rikun äiti - Maaliskuu 15, 2006, 09:31:41 ap
Nyt meillä menee hyvin. Toisten esimerkkien rohkaisemana poikamme on lisännyt lantuksen määrää. Aikaisemmin äidin perustelut eivät tehonneet, mutta toisten kertomukset vakuuttivat pojan ihan eri tavalla. Jopa polikäynnillä kertoi iloisena d-sivuilta saaduista hyvistä vinkeistä.

Lantuksen määrä on nyt 24 ja tässä kasvuvaiheessa tuo määrä tuntuisi riittävän. Tänäkin aamuna vs 3.1, joten nyt ei lisätä enempää. Pikatsumäärät ovat palanneet takaisin ns. normaalitasolle, noin 1U/10ghh. Toivon, että muistamme tämän vinkin jatkossakin ja lisäämme rohkeammin pitkävaikutteista kun vs alkaa kavalasti ryömimään ylöspäin murrosiän melskeessä.

Lämmin kiitos teille kaikille vastauksistanne!