Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6949 jäsentä  •  417748 viestiä  •  19976 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi w1byra5, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: KP:n RUOKARESEPTIT  (Luettu 53956 kertaa)

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
KP:n RUOKARESEPTIT
« : Lokakuu 29, 2009, 11:18:55 ap »

Koska ainakin itse tuskastun etsimään täältä löytämiäni, maukkaita reseptejä, keräsin aluksi tuolta zebran aloittamasta ketjusta kaikki reseptit (suurin osa zebran tekemiä, kiitos siitä) ja laitoin ne tähän samaan viestiin.

Tätä voi sitten jatkaa niin, että  ilman välikommentteja  vain RESEPTI ja sitä koskevat ohjeet per viesti niin löytää jokainen helposti. Nyt vain sitten omat reseptit jakoon!  
Kirjattu

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #1 : Lokakuu 29, 2009, 11:19:36 ap »

UUNIFILE

Naudan ulkofilettä
Voita
Sitruunamehua
Timjamia
Suolaa
Pippuria
Valkosipulia

Tee fileeseen taskumaisia viiltoja vinoon parin sentin välein. Älä riko pohjaa.

Tee maustevoi sekoittamalla loput ainekset. Täytä fileen taskut maustevoilla.

Laita file maustevoilla voideltuun vuokaan, johon liha mahtuu juuri ja juuri. Laita kuumaan uuniin. Ota file pois, kun sisälämpömittari näyttää 62 astetta. Ota pois uunista ja peittele foliolla. Anna levätä 15-30 minuuttia. Leikkaa ohuita siivuja, eri suuntaan kuin maustevoille tekemäsi taskut.

(Lihan lämpötila nousi uunista ottamisen jälkeen melkein kymmenen astetta - ois melkein saanut olla vielä matalampi tuo lämpötila.)

Laitoin lopun lihan huomista varten jääkaappiin, se on varmasti kylmänäkin hyvää.


KERMAPORKKANAT

Porkkanoita
Kermaa
Suolaa
Timjamia

Viipaloi porkkanat ihan ohuiksi. Laita pannulle, mausta ja kaada kerma päälle. Anna kiehua oikein kovalla lämmöllä, kunnes kerma on paksuuntunut - eli noin 5-8 minuuttia (en katsonut kellosta eli tämä on arvio).


KEITETYT RUUSUKAALIT

Lyhennä ruusukaalien kantaa ja poista uloimmat lehdet. Keitä vesi, lisää vähän suolaa ja laita ruusukaalit joukkoon. Keitä noin 3-5 minuuttia kaalien koosta riippuen.

Nämä on ihan toinen ruokalaji kuin ne julkisyöttölöiden kammottavat lötköt kaalinkuvatukset!!! Eli kannattaa kokeilla, vaikka ennakkoluuloja olisikin.  

Jälleen: voi syödä seuraavana päivänä kylmänä / lämmitettynä / salaatin joukossa.

LOHIWOK

Lohta
Sipulia
Paprikaa
Chilikastiketta
Currytahnaa
Suolaa
Öljyä

Pilko sipuli, paprika ja lohi suikaleiksi. Paista kasviksia öljyssä vähän aikaa, lisää lohi ja paista lisää. Lisää mausteet ja sekoita.


KUKKAKAALI

Pilko kukkakaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita lautaselle ja mikroon mikrokuvun alle täydelle teholle 2-3 minuutiksi. Anna tasaantua hetken. Ripottele päälle suolaa tarvittaessa.

FETASALAATTI

Parsakaalia
Avokadoa
Fetaa
Viinietikkaa
Oliiviöljyä
Suolaa, pippuria

Käytin tähän päivälliseltä tähteeksi jääneitä, mikrossa kevyesti kypsennettyjä parsakaalin nuppuja. Laitoin nuo mausteet, etikan ja öljyn parsakaalien päälle, kun ne olivat vielä vähän lämpimiä. Sitten jääkaappiin maustumaan.

Iltapalaksi vain sekoitin parsakaalit, avokadon ja fetan. Tosi hyvä yhdistelmä!

SISKONMAKKARAKEITTO

Lanttua
Porkkanaa
Sipulia
Paprikaa
Varsiselleriä
Siskonmakkaroita
Öljyä
Laakerinlehtiä
Suolaa, pippuria
Sitruunamehua

Suikaloi kasvikset (lanttu ihan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi) ja kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää vettä, laakerinlehdet, mausteet ja sitruunamehu. Anna kiehua ainakin 30 minuuttia, mielellään tunti.

Puristele siskonmakkarat kiehuvaan veteen. Anna kypsyä noin 10 minuuttia.

Tää oli tosi hyvää, varsinkin seuraavana päivänä! Laakerinlehtien ansiosta yhtään liemikuutiota (=lisäaineita) ei tarvittu.

FETAMUNAKAS

Parsakaalin vartta
Porkkanoita
Sipulia
Öljyä
Suolaa, pippuria
Munia (itse käytin 2 kpl / hlö)
Voita
Fetaa

Pilko kasvikset ja paista kevyesti öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä ne lautaselle odottamaan.

Laita pannulle melko reilusti voita. Kaada päälle munat, joiden rakenne on rikottu. Sekoittele munat ja sulanut voi ripeästi ja koeta saada seos leviämään koko pannulle tasaisesti.

Kaada vielä vähän raa'an munakkaan päälle kasvikset ja murenna kaiken päälle feta. Anna kuumeta niin kauan, että munat ovat kypsät ja feta hieman sulanut.

ITALIALAIS-SUOMALAINEN AVOPIIRAS ELI PITSAKE

100 g vehnäjauhoja
200 g ruisjauhoja
2 dl vettä
0,5 dl öljyä
suolaa

Sekoita aineet ja vaivaa taikinaa jonkin aikaa eli kunnes se irtoaa kunnolla käsistä ja astiasta. Jaa 16 osaan. Yhdessä pohjassa on noin 10 g hh.

Kaulitse piirakkapulikalla tms aivan ohuiksi noin vaaksan levyisiksi pyörylöiksi. Liian isoja ei kannata tehdä, koska näiden leikkaaminen ei ole kovin kätevää pellillä.

Täytä maun mukaan. Huom! Tätä ruispohjaa ei kannata päällystää liian paksulti nestettä luovuttavilla kasviksilla. Tein ekalla kerralla sen virheen, että laitoin liikaa tuoretta tomaattia (siis todella paljon), ja neste valui pellille. Tänään tein vähemmillä täytteillä, ja tuli tosi hyviä.

Paistaminen kuumassa uunissa (230-250) noin 10-15 minuuttia. Meillä on kaasu-uuni, joten se on kai lähinnä alalämpö jos sähköuuniin vertaa.

Me tehtiin viikonloppuna tällainen taikina + perinteinen vehnätaikina. Yhdelle pellille mahtui 4 pikkupitsaa, ja jokainen sai haluamansa ruis- tai vehnäpohjan ja täytteet.

Taikina säilyy ainakin muutamia päiviä. Siitä saa nopeasti välipaloja uunissa erilaisin täyttein. Aion seuraavaksi kokeilla, tarvitaanko tuota vehnäjauhoa oikeastaan ollenkaan. Huomenna kokeilen myös, voiko tästä taikinasta tehdä tacokuoria.

RUISTACOT

Sama taikina kuin edellä eli

200 g ruisjauhoja
100 g vehnäjauhoja
2 dl vettä
0,5 dl öljyä.

Taikinaa vaivataan, kunnes se irtoaa käsistä. Jaetaan 16 osaan ja kaulitaan ihan ohuiksi tacokuoriksi. Paistetaan ilman rasvaa valurautapannulla molemmin puolin. Paistoaika on sitten tosi lyhyt eli vahdittava vieressä!

Täyte:

Broilerin rintafileitä
Paprikaa
Sipulia
Valkosipulia
Chilikastiketta
Suolaa
Creme fraichea
(Juustoa)

Paistetaan liha ja kasvikset, maustetaan. Laitetaan seosta tacokuoren toiselle puolelle, päälle vielä creme fraichea ja ehkä vähän voimakasta juustoa. Taitetaan tyhjä puoli päälle. (Ja syödään liian monta.  )

TOMAATTIKEITTO

Tuoreita tomaatteja (paljon)
Punaista paprikaa
Purjon valkoista osaa tai kesäsipuleita
Valkosipulia
Sitruunankuorta
Oliiviöljyä
Suolaa, pippuria
(Tuoretta basilikaa)
(Fetaa)

Pilko paprika ja purjo/sipuli kattilaan. Lisää öljyä, kuullota hetki.

Poista tomaateista kannat ja pilko kattilaan. Anna kiehua, muista sekoittaa välillä pohjaa myöten. Lisää vettä tarvittaessa, mutta älä paljoa. Tomaateista irtoaa yllättävän paljon nestettä.

Pese sitruuna huolellisesti kuumalla vedellä ja harjalla. Leikkaa kuori kuorimaveitsellä. Yritä saada yksi yhtenäinen pätkä (helpompi kalastaa keitosta myöhemmin pois). Lisää keittoon. Mausta.

Anna kiehua hiljaisella tulella puolisen tuntia tai yli.

Poista sitruunankuori keitosta. Soseuta keitto mahdollisimman sileäksi.

Voit lisätä tuoretta basilikaa ja/tai fetaa joukkoon. Itse syön yleensä ekan satsin ilman maustamista ja maustan sitten seuraavana päivänä syödessäni.

Keitto kestää hyvin lämmittämistä eli sen voi tehdä edellisenä päivänä vaikkapa kutsuja varten valmiiksi.

LINDSTRÖMIN PIHVIT (50-luvun keittokirjan mukaan)

800 g jauhelihaa
3-4 punajuurta keitettynä (ei etikkapunajuuria)
2-3 rkl hillosipuleita
(Kapriksia)
3 munaa
Suolaa, pippuria

Vinkki: Valmiiksi keitettyjä punajuuria saa kaupan vihannesosastolta vakuumipakkausessa - valitettavasti espanjalaisia, mutta ei suolaa, etikkaa tai lisäaineita.

Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Lisää suola, pippuri, hienoksi hakatut hillosipulit ja munat. Sekoita. Lisää jauheliha. Perheessä on henkinen kaprisallergikko, siksi en laittanut niitä taikinaan vaan vasta oman pihvini päälle. Muuten olisivat kuuluneet reseptiin.

Paista pihvit pannulla voi-öljy -sekoituksessa. Taikina on aluksi sen verran löysää, että kannattaa malttaa odottaa pihvien kypsymistä kunnolla ennen kääntämistä. HUOM! Uunissa taikinan nesteet levisivät pannulle eli en suosittele uunissa kypsentämistä tällä ohjeella.


PAISTETTU SIPULI (jälleen 50-luvun keittokirjasta)

Sipulia
Voita, öljyä
Suolaa
Vettä

Leikkaa sipuli renkaiksi. Ruskista ne kevyesti voi-öljy -seoksessa. Lisää pannulle vähän vettä ja hauduta kypsiksi. Lisää suolaa. Sipulit on siis tarkoitus syödä pihvien päälle laitettuna.

Nämä olivat mulle tosi positiivinen yllätys.  Vesi toimi tässä erinomaisesti - sipulit olivat makeita eivätkä kärähtäneet.

PERSILJAKANA

700 g broilerinfileitä
700 g herkkusieniä
Öljyä
Suolaa, pippuria
Valkosipulia
2 dl kermaa
ruukullinen tuoretta persiljaa

Paista broilerinfileet kokonaisina molemmilta puolilta kevyesti pienessä määrässä öljyä. Ota pois pannulta.

Pilko herkkusienet pannulle isoiksi paloiksi (pienet voi puolittaa, isot laittaa 3-4 osaan). Paista kuivalla pannulla ahkerasti käännellen, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut ja sienet ovat kutistuneet.

Laita fileet takaisin pannulle. Lisää vettä niin paljon, että fileet peittyvät. Lisää suola, pippuri ja valkosipuli. Keitä reilulla lämmöllä, kunnes kaikki neste on haihtunut. Kääntele fileitä pari kertaa tänä aikana, jotta kypsyvät molemmilta puolilta. Viimeiset tipat haihtuvat ripeästi eli varo palamista loppuvaiheessa.

Laita ruukullinen persiljaa ja kerma astiaan ja soseuta sauvasekoittimella. (Tästä muuten tulee persiljakermavaahtoa - se ei haittaa, mutta älä kuitenkaan tee persiljavoita.  Muuttuu kyllä ihan tavalliseksi kermaksi kuumennettaessa, että mitään outoa efektiä ei jää ruokaan.)

Lisää persiljakerma pannulle ja kuumenna nopeasti. Älä enää hauduta, koska muuten persiljan kaunis vihreä väri muuttuu.


KEITETYT PORKKANAT

Lisukkeena tarjosin merisuolalla ja persiljanvarsilla maustetussa vedessä keitettyjä uuden sadon porkkanoita. Kannattaa keittää ne mieluummin ali kuin yli.

KINKKUKASTIKE

Paprikoita (reilusti)
Sipulia
Valkosipulia
Curryjauhetta
Öljyä
Kinkkusuikaleita

Pilko paprikat ja sipulit kattilaan. Lisää öljyä ja kuullota kunnes kasvikset ovat vähän pehmenneet. Lisää joukkoon curry, anna kypsyä hetken (älä polta!). Lisää valkosipulit ja hieman vettä. Anna kiehua noin vartti.

Soseuta sileäksi. Lisää kinkkusuikaleet. Anna hautua hetken.

Jos laitoit liikaa vettä, voit suurustaa kastiketta hieman vehnäjauhoilla soseuttamisen jälkeen. Tarkoitus olisi kuitenkin tehdä tämä ilman suurustusta.

Meillä ei kaivattu edes suolaa tai pippuria joukkoon, mutta saahan niitäkin tietysti lisätä.

MANTELILLA LEIVITETTY KALA

Kalafileitä (mulla oli pakastettua puna-ahventa)
Kananmunaa
Mantelijauhetta (saa valmiina maustehyllystä)
Suolaa
Voita, öljyä

Sulata ja kuivaa kalafileet. Mausta suolalla. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Leivitä kalafileet eli kääntele ensin kananmunassa ja sitten mantelijauheessa. Paista voi-öljy-seoksessa, kunnes kala on kypsää ja pinta on rapea.

Leivitys onnistui huomattavasti paremmin kuin vehnäjauhoilla! Se oli myös tosi hyvän makuinen.

KANAPIHVIT

1 pkt (400 g?) broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
persiljaa silputtuna
valkosipulia puristettuna
suolaa, pippuria
öljyä

Sekoita ainekset. Taikina on melko löysää, joten helpointa on nostella se lusikalla paistinpannulle. Paista pieniä litteitä pihvejä. Paisto tietysti molemmin puolin, kunnes ovat kypsiä ja ruskistuneita.

Punajuuri-fetakana

4 kanafilettä ruskistetaan pinnastaan ja laitetaan uunivuokaan reilun valkosipulin (mun käsin kirjoittamassa ohjeessa lukee 2 valkosipulia; en tiedä oisko liikaa mut kaks kynttä ainakin on liian vähän) sekä TUOREEN timjamin ja rosmariinin kanssa (kumpaakin silppuna 1 dl!), oliiviöljyä päälle. Uunissa 15min 175 asteessa.

8 tuoretta pienehköä punajuurta keitetään kuorittuina ja paloiteltuina 20 min. Sitten palat glaseerataan pannulla balsamico- (4rkl) ja sokeriseoksessa (1rkl) (uups, tarviiko/keksiikö joku tähän vähähiilarisemman vaihtoehdon; n. 3Hhg/annos tulee tästä? kysyy kohtuuhiilaristi..), lisätään suolaa ja pippuria, kiehautetaan neste liki pois.

Punajuuret lisätään uunista otettuun vuokaan fileiden seuraksi, lisäksi 200g fetajuustoa reiluina lohkoina (rasvakoulukunnasta riippuen; meillä sattui olemaan kevytfetaa ja sekin toimi  ), samoin vuokaan tuoreita pinaatinlehtiä n. 200g sekä 2 rkl kaprista. Siis enää ei kypsennetä vaan ainekset lämpiää kanan ja punajuurten lämmöstä.

LIHAPATA

Naudan paistia
Palsternakkaa
Sipulia
Porkkanaa
Mukulaselleriä
Valkosipulia
Punaviiniä
Tomaattipyreetä
Laakerinlehtiä
Suolaa, pippuria
Ranskankermaa


Paista lihat melko isoina paloina joka puolelta ja laita pataan. Lisää pataan kasvikset paloiteltuina ja valkosipulinkynnet.

Kaada lihojen paistamiseen käyttämällesi pannulle punaviiniä ja tomaattipyreetä, lisää laakerinlehdet, suola ja pippuri. Kiehauta ja kaada pataan. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät juuri ja juuri.

Anna hautua kannen alla uunissa matalalla lämmöllä (150-180) useita tunteja (riippuu lihasta, mutta esim. 3 tuntia).

Nouki lihapalat pois liemestä lautaselle. Poimi pois myös laakerinlehdet. Soseuta liemi tasaiseksi, lisää ranskankerma. Laita lihat takaisin kastikkeen joukkoon.


JUURESMUUSSI

Porkkanoita
Mukulaselleriä
Kyssäkaalia
Voita
Suolaa

Keitä kasvikset kypsäksi. Valuta kaikki vesi pois. Lisää voi ja suola, soseuta.

VIVIN KARPPILASANGE

Munakoisot (monta) siivutetaan pitkittäin alle sentin paksuisiksi siivuiksi, jotka itketetään suolalla, huuhtaistaan ja kuivataan ja kastetaan oliiviöljyyn (jatkossa kirjoitan vain öljy), paahdan uunin yläosassa molemmin puolin ruskeiksi ja vähän kuivakkaiksi. Nämä toimittavat lasagnelevyjen virkaa.

Sitten teen jauhelihakastiketta. 400-grammaa paistijauhelihaa kohti ajattelin raastaa vajaan ½ kg porkkanaa ja vähän vähemmän mukulaselleriä sekä pilkkoa reilun ½ kg sipulia, kuullottaa ne huolellisesti runsaassa öljyssä, lisätä sitten joukkoon erikseen ruskistettu liha ja paljon valkosipulia, mustapippuria ja useamman tötsän luomutomaattimurskaa (Pirkka, tämä IHANAA murskaa) ja pyrettä. Nämä keitän rauhassa kasaan ja lopuksi maustan vielä timjamilla ja suolalla, ehkä tilkalla sherryetikkaa jos maku vaatii.

Sitten mulla on viipaloituna mozzarellaa ja cheddaria ohkasiksi viipaleiksi. Tämä markkeeraa juustokastiketta.

Sitten ladon näitä kerroksittain vuokaan ja paistan kunnes pinta näyttää hyvältä. Muoks: Meni noin 25 minuuttia 225:ssä eli pikauuniruokanyrkkisääntöni mukaan.

Tulen kertomaan kuinka kävi ja muokkaamaan ohjetta jos suunnitelma muuttui lennossa, mikä voi hyvin tapahtua. Mun lasagnetyyli on sellainen, että teen aika korkean ja mehevän vuokallisen, en sellaista littanaa ja kuivakkaa lasagnekakkusta.

Muoks: Tuli hyvää. Tomaattia meni tuplaten sen, minkä arvioin. Kastikkeen hauduttamisessa (kun siinä oli niin vähän lihaa suhteessa juureksiin) meni kauemmin kun ajattelin, että vaikutelma kokolihaisesta kastikkeesta syntyi. Munakoisoja paahdoin molemmin puolin öljyllä voideltuna ritilän päällä alla astia, joka keräsi tippuneet 3 tippaa. Mies sanoi juuri, ettei ole ikinä syönyt yhtä hyvää lasagnea. Tehtävä suoritettu ja resepti arkistoitu.
Siihen meni yllättävän kauan siihen nähden, että paksuutta levyillä oli alle sentti ja uunin lämpötila 250 astetta ja ritilä oli ylimmällä tasolla. Suomeksi siis ensimmäinen puoli jotain ainakin vartin luokkaa ja toinen hieman vähemmän.

Sivelin öljyn levyihin pullasudilla ja otin pintaan kunnon rusketuksen. Levyt kannattaa paahtaa niin kuiviksi kuin polttamatta saa, etteivät ne liety liikaa itse ruoassa. Kaasu-uunissa on varmaan niin, että ritilä alas ja paaahto alapuolelta. Kannattaa kurkkia välillä, ettei pala.

Tohon mun jättisatsiin meni 3½ ritilällistä, eli aikaa meni ja touhua riitti, mutta se ei haitannut kun tein sitä samanaikaisesti juureslihamarinaran hauduttamisen kanssa. Seuraavalla kerralla kun paahdan munakoisoviipaleita, taidan varata niitä myös marinoitavaksi sitruunaiseen valkosipulitimjamioliiviöljyyn.

SITRUUNAPOSSU

Possun sisäfile
1 sitruuna
Oliiviöljyä
Suolaa, pippuria

Purista sitruunasta mehu isoon kulhoon, lisää öljy ja mausteet.

Poista fileestä kalvot. Leikkaa liha noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nuiji ohuiksi pihveiksi. Laita pihvit marinoitumaan sitruunaöljyyn noin 10 minuutiksi.

Paista pihvit molemmin puolin pannulla. (Paistopintaa ei tule marinaadin takia, eikä sitä tässä ruokalajissa tarvitakaan.) Paistetut voi jättää pannun laidoille odottamaan ja antaa kaikkien pihvien hautua muutaman minuutin yhdessä ennen tarjoilua.

Söin näitä tomaattien ja kevyesti höyrytetyn parsakaalin kanssa, mies ja poika pastan kanssa. Tosi hyvää, ja lapsikin tykkäsi sitruunapossusta!

TOUKKIKSEN BROILERIFILEET
Paista broilerifileet kauniin ruskeiksi, kietaise jokaisen fileen ympärille pekoniviipale ja laita uuniin kasvispedin, (sipulia,palsternakkaa, porkkanaa, perunoita ym. suikaleina. Mausteena tilkka öljyä, suolaa ja lempiyrttejä) päälle ja anna hautua, kunnes koko satsi on mehevän kypsää. Vajaa tunti riittää ja jos pekoni uhkaa tummua liikaa, niin peitä foliolla.

CURRY-KAALILAATIKKO

Kokonainen valkokaali
Kaksi sipulia
Pari isoa porkkanaa
Iso palsternakka
4 broilerinfilettä
Currya
Valkosipulia
Pala tuoretta inkivääriä
Rypsiöljyä, voita, suolaa

Pilko kaali ja muut kasvikset. Kuullota isolla paistinpannulla öljy-voi -seoksessa (palaa helposti eli kääntele ahkerasti). Kun kasvikset ovat lämmenneet, lisää curry, kuullota vielä vähän aikaa. Lisää lopuksi valkosipuli, tuore inkivääri ja suola.

Kaada isoon uunivuokaan puolet seoksesta. Asettele päälle broilerinfileet (itse leikkasin ne puoliksi pitkittäin). Kaada päälle loput kasvisseoksesta.

Paista uunissa pari tuntia kannen alla. Laitoin ensin noin 200 astetta, mutta pienensin lämpötilaa 170 asteeseen parinkymmenen minuutin kuluttua.

KALAKEITTO

Paprikaa
Palsternakkaa
Varsiselleriä
Sipulia
Porkkanaa
Öljyä, voita
Currya
Valkosipulia, suolaa
Pakastekalaa
(Perunoita, jos muu perhe kaipaa niitä)
Kermaa (tänään oli ruokakermaa, vaikka niitä yleensä välttelen lisätyn tärkkelyksen takia)
Katkarapuja

Pilko kasvikset, laita kattilaan ja kuullota öljy-voi -sekoituksessa. Lisää curry, kypsennä vielä hetki. Lisää valkosipuli ja suola. Kaada (vedenkeittimessä valmiiksi kuumennettu) vesi päälle. Anna kiehua vartti.

Lisää paloiteltu pakastekala ja mahdolliset perunat. Itse jätän perunat isoiksi paloiksi, jotta voin helposti jättää ottamatta niitä omalle lautaselleni. Kiehauta kunnolla kuumaksi.

Keiton voi tietenkin kypsentää suoraan valmiiksi. Tänään tein kuitenkin näin: Kun keitto oli kuumaa, käänsin kaasun pois ja jätin kattilan odottamaan kahdeksi tunniksi eli ulkoilun ajaksi. Kun tulimme sisälle, kalat ja perunat olivat kypsiä ja liemi oli muhinut tosi hyväksi.

Lisää valmiiseen keittoon kermaa ja katkarapuja. Kuumenna vielä hetki.

DADin HIRVIMUREKE:
:
-pari sipulia ja sieniä pieniksi. (vaikka 5 isoa herkkusientä, mielummin metsäsieniä tms.)
Paista pilkotut sienet ja sipulit runsaassa voissa, sienien nesteet haihdutetaan pois. Jäähdytä. Sekoita joukkoon about 1,5 dl kuohukermaa. Ei mitään sotkuja, vaan kunnon kermaa.

-sekoita sienisipulimassa kahteen munaan, lisää kilo hirven jauhelihaa, muototoile mureke ja paista uunissa. Meidän surkeassa uunissa menee tunti "225 asteessa", mutta todennäköisesti lämpö on oikeasti 175-200.

Lisäke:
Keitä porkkanat ja kukkakaalit kypsäksi, laita uunivuokaan tiiviisti, ohueksi kerrokseksi. Mausta vähällä suolalla ja pippurilla. Kaada päälle kuohukermaa ja laita päälle emmentalraastetta ja sinihomejuustopaloja (Edelpilz sopii hyvin). Gratinoi kuumassa uunissa hetki.
Kirjattu

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #2 : Lokakuu 29, 2009, 11:20:18 ap »

KAALIA JA KANAA

Kaalia
Kanaa
Varsiselleriä
Currytahnaa
Chilikastiketta
Merisuolaa
Rypsiöljyä
Maustamatonta jugurttia

Paistetaan broilerinpalat reilussa öljyssä, lisätään paloiteltu kaali. Kun kaali on kypsynyt hieman, lisätään viipaloitu varsiselleri ja mausteet. Kastikkeena maustamaton jugurtti.

Valmistusaika noin 15 minuuttia.

TIMJAMIKANA

Kanafileitä
Sitruunaa
Merisuolaa
Pippuria
Timjamia
Oliiviöljyä

Maustetaan fileet, ladotaan päällekäin, puristetaan sitruunaa ja lorotetaan päälle reilusti öljyä. Paistetaan uunissa kannen alla tunti, sen jälkeen käännetään fileet jos osa on ollut kuivillaan. Annetaan vetäytyä. Tänään ruoka odotti syömistä kolme tuntia, mutta puolikin tuntia riittää.

PORKKANOITA JA PARSAKAALIA

Porkkanoita
Parsakaalia
Oliiviöljyä
Suolaa

Viipaloidaan porkkana ja pienitään parsakaali lautaselle. Kypsennetään mikrossa pari minuuttia (mieluummin liian vähän kuin paljon), annetaan tasaantua pari minuuttia. Lorotetaan öljyä päälle, lisätään vähän suolaa.

KANASALAATTI

Jäävuorisalaattia
Tomaattia
Varsiselleriä
Timjamikanaa kylmänä
Vinaigrette-kastike

1 Uotilan leipä
Vanhaa goudaa
Dellariinia

JAUHELIHAPAISTOS

Jauhelihaa
Herkkusieniä
Palsternakkaa
Sipulia
Öljyä
Voita
Dijon-sinappia

Kuumenna rypsiöljy ja voi. Puristele maustamattomasta jauhelihasta lihapullan kokoisia pallukoita suoraan pannulle ja aloita paistaminen. Pilko sienet ja lisää sekaan. Paista kunnes sienet ovat kutistuneet ja neste haihtunut. Pilko palsternakka ohuiksi suikaleiksi ja lisää sekaan. Pilko sipuli renkaiksi ja lisää sekaan.

Kasvisten ei ole tarkoitus olla löysiä vaan hieman napakoita. Lisää suolaa ja pippuria. Syö dijonin kanssa.

Valmistusaika noin 20 minuuttia pilkkomisineen ja paistamisineen.

CURRY-KOOKOSKEITTO

Rypsiöljyä
Mukulaselleriä
Palsternakkaa
Porkkanaa
Sipulia
Valkosipulia
Kookosmaitoa
Currytahnaa
Vasikanfondia
Suolaa
Sitruunamehua
Jauhelihaa

Suikaloi kasvikset ja kääntele niitä hetki kattilassa runsaassa öljyssä. Kaada päälle kiehuva vesi. Lisää curry, kookosmaito, sitruuna ja fondi. (Fondi oli ehkä turha.) Anna kiehua hetken.

Lisää reippaasti kiehuvaan liemeen jauheliha pieninä peukalonpään kokoisina palloina. Ne kannattaa lisätä keittoon vähissä erissä eli voi pyöritellä käsissään suoraan paketista keittoon. Liemen täytyy kiehua koko ajan, jotta lihan kypsyy ennen kuin lihasnesteet irtoavat. Näin liemi säilyy kirkkaampana.

Annoin kiehua 20 min. ja jätin keiton sammutetulle liedelle lepäämään pariksi tunniksi (puistoreissun ajaksi). Oli valmista kun tulimme kotiin.

KESÄKURPITSAPAISTOS

(Yksi annos)
Keskikokoinen kesäkurpitsa
Puolikas fenkoli
Fetaa
Öljyä
Valkosipulia

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi ja pitkiksi viipaleiksi. Lisää vähäsen suolaa. Paista öljyssä kovalla lämmöllä, kunnes neste on irronnut ja haihtunutkin valtaosin. Lisää fenkoli ja valkosipuli. Paista hetki. Kaada lautaselle ja laita kuumien kasvisten päälle feta palasina.

TIMJAMIKANA, VERSIO 2

Broilerinfileitä
Paprikoita
Oliiviöljyä
Timjamia
Suolaa
Pippuria

Mausta fileet ja lado ne vuokaan vuorotellen isoiksi paloiksi leikatuiden paprikoiden kanssa. Lorota päälle öljyä. Paista uunissa tunti, puolitoista.

LANTTULOHKOT

Lanttu
Öljy
Suola

Lohko lanttu samankokoiseksi kuin lohkoperunat. Laita astiaan, kaada päälle vähän öljyä ja ripottele suolaa. Nosta lohkot uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. (Kypsyvät vähän nopeammin kuin perunat, mutta ero ei haittaa.) ´

Tein ekaa kertaa, ja pakko hehkuttaa että ovat tosi hyviä.


SELLERI-PORKKANAPAISTOS

Mukulaselleriä
Porkkanoita
Öljyä
Voita
Valkosipulia
Suolaa, pippuria

Leikkaa selleri ja porkkanat. Paista öljyssä ja voissa rauhallisesti noin 15-20 minuuttia. Lisää jossain välissä valkosipulit, vahdi etteivät ne pala.


Lounas

LIHAPULLAT

Jauhelihaa
Ruisleipää (käytin Uotilan ruisleipää tässä)
Maitoa
Kananmunaa
Suolaa, mustapippuria, maustepippuria

Murenna ruisleipä maidon joukkoon, anna turvota vähän aikaa, soseuta sauvasekoittimella. (Varo ettei tule liikaa maitoa - mulla tuli ja jouduin siivilöimään liiat pois.) Vatkaa joukkoon kananmuna, mausta suolalla ja pippureilla. Sekoita yhteen jauhelihan kanssa.

Pyöritä taikinasta minikokoisia lihapullia uunipellille. Kypsennä mahdollisimman kuumassa uunissa (se estää lihasnesteiden karkaamisen pellille). Meidän kaasu-uunissamme korkein lämpötila on 250 astetta eli käytin sitä.

SALAATTI

Jäävuorisalaattia
Paprikaa
Varsiselleriä
Omenaa
Vinaigrettekastiketta

KAALISALAATTIA

Kaalia
Oliiviöljyä
Valkoviinietikkaa
Suolaa, sokeria, mustapippuria
Valkosipulia

Leikkaa kaali millinohuiksi suikaleiksi. Sekoita kastikeainekset ja kaada kaalin joukkoon. Anna maustua vähintään pari tuntia, mielellään painon alla.

Kannattaa tehdä iso satsi, koska tämä on vielä parempaa seuraavana päivänä.

Keitin seuraksi kaksi kananmunaa. Lautaselle kaalisalaattia, puolitetut kuumat munat ja niiden päälle vähän voimakkaanmakuista juustoa. Vierelle vielä yksi viipale Uotilan leipää + Dellariinia.

JAUHELIHAKASTIKE

Jauhelihaa
Sipulia
Mukulaselleriä
Porkkanaa
Tomaattipure
Säilötyt kokonaiset tomaatit
Öljyä
Voita
Valkosipulia
Suolaa, pippuria

Paista jauheliha. Silppua kasvikset niin pieneksi kuin mahdollista (vähentää suurustamisen tarvetta). Lisää jauhelihan joukkoon. Lisää myös öljyä ja voita niin paljon, että kasvikset muhentuvat eivätkä käristy.

Hetken päästä lisää tomaattipure ja kypsennä hetki, jotta pure vaihtaa väriä hieman oranssin suuntaan. Lisää säilötyt tomaatit, pieni niitä pannulla. Lisää mausteet. Lisää tarvittaessa vettä, mutta älä tee kastikkeesta vetistä, muuten sitä pitää ryhtyä suurustamaan.

Annoin muhia puolisen tuntia, mutta tietenkin mitä pitempään sen parempi.

Söin kaalisalaatin ja tavallisen tomaatti-kurkku-jäävuorisalaatin kanssa. Tyytyväisenä totesin, että maistui erinomaisesti myös 1,5 v pojalle spagetin kanssa.  

KATKARAPUWOK

Porkkanoita
Parsakaalin vartta
Paprikaa
Varsiselleriä
Kiinankaalia
Öljyä
Valkosipulia
Tuoretta inkivääriä
Chilikastiketta
Katkarapuja
Soijakastiketta

Suikaloi kasvikset (ei kiinankaalia) ja paista mahdollisimman ripeästi kuumalla pannulla öljyssä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chili. Lisää kiinankaali ja kääntele vähän aikaa. Lisää valutetut katkaravut. Kuumenna. Soijakastikkeen laitoin vasta lautasella ruuan joukkoon.

POSSUWOK

Porsaan ulkofilettä
Herkkusieniä
Paprikaa
Varsiselleriä
Kiinankaalia
Öljyä
Valkosipulia
Tuoretta inkivääriä
Chilikastiketta
Suolaa

Suikaloi file, paista öljyssä mahdollisimman nopeasti kuumalla pannulla (etteivät lihasnesteet karkaisi). Paloittele herkkusienet, lisää lihojen joukkoon. Paista kunnes sienet ovat kutistuneet. Jos niistä irtoaa nestettä, paista kunnes neste on haihtunut.

Lisää suikaloitu paprika ja varsiselleri, chili, valkosipuli ja inkivääri. Varmista, että öljyä on tarpeeksi. Paista hetki. Lisää melko isoiksi paloiksi paloiteltu kiinankaali, pyöräyttele pannulla. Mausta suolalla.


PAISTETTU LOHI

Lohifile
Suolaa

Ripottele suolaa fileen päälle. Paista uunissa 30-40 minuuttia. Laitoin samalle pellille lanttulohkoja (ks. aiempi ohje).


HERNEET

Pakasteherneitä
Voita

Laita jäiset herneet ja voi pieneen kattilaan. Anna herneiden kiehahtaa ja kypsyä sen jälkeen muutama minuutti.

PARSAKAALISALAATTI

Parsakaalia
Fetaa
Jäävuorisalaattia
Kurkkua
Salaatinkastiketta

Pilko parsakaalin kukinnot suupalan kokoisiksi. Kypsennä mikrossa pari minuuttia. Ripottele kuumien parsakaalien päälle fetaa, anna vähän jäähtyä. Sekoita yhteen jäävuorisalaatin ja kurkun kanssa.


KERMAVIILIVÄLIPALA

Kermaviiliä
Rusinoita
Kookoshiutaleita
Manteleita

Sekoita ja syö.


POSSUN SISÄFILE

Paista sisäfileen pinta pannulla ruskeaksi voi-öljy -sekoituksessa. Laita paistomittari lihaan ja kypsennä uunissa, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Ota liha pois uunista ja peitä foliolla. Lämpö nousee vielä tämän jälkeen noin 75 asteeseen.

Anna vetäytyä folion alla kymmenisen minuuttia. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet takaisin paistoastiaan, jossa todennäköisesti on tilkka lientä. Ripottele suolaa ja pippuria päälle, kääntele liemessä.

JUURESRÖSTI

Tästä vinkistä kiitos kuuluu Vivianville.  

Porkkanoita
Mukulaselleriä
Sipulia
Kananmunaa
Muskottipähkinää
Suolaa, pippuria
Voita
Öljyä

Raasta juurekset, silppua sipuli. Lisää kananmuna ja mausteet, sekoita. Paista pannulla voissa ja öljyssä litteinä kakkusina.

Maku oli käsittämättömän hyvä, mutta tää ei mennyt ihan putkeen noin niin kuin esteettisesti.  Olisi varmaan pitänyt paistaa vähän pienempiä kakkusia, jotta ne olisivat pysyneet paremmin kasassa.

Ekan pannullisen jälkeen uskalsin paistaa alussa vähän kovemmalla lämmöllä. Kun rösteihin tuli kuori, ne pysyivät paremmin kasassa. Porkkana ja selleri kypsyvät kyllä tosi nopeasti eli kypsyyden kanssa ei ollut ongelmaa.

KURKKU-SELLERI -SALAATTI

Kurkkua
Varsiselleriä
Tilliä

Väkiviinaetikkaa
Suolaa, sokeria
Vettä

Viipaloi kurkku ja selleri ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon ja saksi tilliä päälle. Sekoita 1/4 etikkaa, 3/4 vettä, suola ja sokeri. Kaada kasvisten päälle. Laita kansi astian päälle ja ravistele kunnolla.

Salaatin pitäisi antaa tekeytyä ainakin puoli tuntia, mutta se on hyvää vielä seuraavana päivänäkin.

JUURESMUUSSI

Porkkanoita
Mukulaselleriä
Creme fraichea / kermaa
Voita
Suolaa

Keitä juurekset. Valuta vesi pois (ovat kosteampia luonnostaan kuin perunat, siksi keitinvettä ei kannata jättää joukkoon juuri yhtään, ettei tule velliä). Lisää vähän voita, kermaa, suolaa.

Surauta sauvasekoittimella muussiksi. Tätä muussia sauvasekoitin ei muuten pilaa, niin kuin se helposti pilaa perunamuussin.



KANA-SELLERIPAISTOS

Voita
Öljyä
Broilerin rintafileitä
Varsiselleriä
Sipulia
Suolaa, pippuria

Pilko kanafileet melko suuriksi paloiksi. Paista niihin ruskea pinta voi-öljy -seoksessa. Lisää viipaloitu selleri ja sipulia sekä mausteet. Hauduta sen aikaa kuin muussi kiehuu.
INKIVÄÄRIPORKKANAT

Porkkanoita, mielellään luomua tai muuten mehevää lajia
Tuoretta inkivääriä
Suolaa
Öljyä

Viipaloi porkkanat vinoon ohuiksi kauniiksi viipaleiksi. Pilko inkivääri ihan pieneksi. Kuumenna nopeasti pannulla öljyssä, mausta suolalla. (Ei siis ole tarkoitus ruskistaa tai kypsentää pitkään.)

Voi tarjota suoraan pannulta / haaleana vähän ajan kuluttua / seuraavana päivänä kylmänä.


MARINOIDUT PAPRIKAT

Paprikoita
Valkosipulia
Suolaa
Oliiviöljyä

Leikkaa paprikat pitkittäin parin-kolmen sentin levyisiksi pitkiksi suikaleiksi. Paista öljyssä melko kuumalla lämmöllä, kunnes ovat pehmenneet. Pintaan saa tulla vähän väriäkin, koska tässä imitoidaan paahtamista avotulella. Lisää valkosipuli ja suola.

Voi tarjota suoraan pannulta / haaleana vähän ajan kuluttua / seuraavana päivänä kylmänä.


SITRUUNAISET KESÄKURPITSAT

Kuorimaton kesäkurpitsa
Sitruuna
Suolaa
Öljyä

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi, pitkiksi viipaleiksi. Helpointa se on tehdä juustohöylällä.

Pese sitruuna kunnolla. Raasta kuori. Helpointa se on tehdä niin, että raastaessa käyttää apuna leivinpaperia. Raastaessa käytetään sitä kaikkein inhottavinta raastimen puolta, jossa on ne isot, ulospäin törröttävät terät. Paperi laitetaan sen pinnan päälle, raastetaan muutaman kerran, kaavitaan leivinpaperista kuori säästöön terävällä veitsellä, otetaan uusi kohta paperista ja toistetaan. (Tää ei ole niin monimutkaista kuin miltä kuulostaa.)

Paista kuumalla pannulla, kunnes neste on irronnut ja höyrystynyt pois. Paistamisen loppuvaiheessa lisää sitruunankuori ja suola.

Voi tarjota suoraan pannulta / haaleana vähän ajan kuluttua / seuraavana päivänä kylmänä.
Kirjattu

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #3 : Lokakuu 30, 2009, 14:36:14 ip »

Tämä on Iltasanomien Ruokalasta ja kokeiltu ja hyväksi
havaittu:

JUURESKEITTO JA YRTTIÖLJY

Valmistusaika:45 min
Kalorit:452 kcal / annos
Määrä:4 hengelle
Ainekset
1 sipuli
50 g voita
2 isoa rosamundaperunaa
1 palsternakka
1 pieni juuriselleri
5-7 dl kana- tai kasvislientä
suolaa ja pippuria
2 laakerinlehteä
2 oksaa timjamia
1-2 dl kuohukermaa
yrttiöljy:
nippu basilikaa
nippu persiljaa
suolaa
kylmäpuristettua rypsiöljyä
 
Valmistusohjeet
Hienonna sipuli ja kuullota silppua kattilassa voissa. Kuori ja paloittele juurekset ja lisää ne kattilaan. Kuullota vielä hetki ja lisää keittoon liemi sekä mausteet. Keitä juurekset kypsiksi ja nosta keitosta pois timjamin oksat ja laakerinlehdet. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja nosta kattila vielä hellalle. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kerma. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen, tarkista maku ja tarjoile yrttiöljyn kanssa.

Valmista yrttiöljy hienontamalla yrtit, suola ja öljy huhmareessa tai sekoita tasaiseksi juoksevaksi seokseksi sauvasekoittimella.
Kirjattu

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #4 : Lokakuu 31, 2009, 13:26:24 ip »

SIENIPIIRAKKA RUISPOHJALLA

- 1 pkt (500g) pakasteruistaikina

Täyte:
- noin 4dl pannulla jo kypsennettyä sieni-sipuli -seosta
- noin 2dl tuoretta purjosipulia ohuina renkaina
- 1 purkki (200g) kevytkermaviiliä
- 1 purkki (150g) creme fraihea
- 2 kananmunaa
- mausteiksi suolaa ja ainakin vähän valkopippuria, maun mukaan muutakin, esim. tuoreita yrttejä pinnalle

Ota ruistaikina sulamaan vähintään tuntia ennen leivontahetkeä. Kypsennä sienet ja sipuli pannussa tai ota pakkasesta sulamaan valmista jo aiemmin tekemääsi sieni-sipuliseosta.

Painele ruistaikina pyöreän vuokan (26-28cm halkaisija) pohjalle ja reunoille tiiviisti ja nimenomaan reunoille melko korkeasti, koska täytettä tulee paksulti. Kaada pohjan päälle tasaisesti sieni-sipuli -seos sekä keskenään sekoitetut kermaviili, creme fraiche ja munat. Paista uunin keskiosassa noin 200 asteessa noin 30-40min kunnes täytteen pinta on saanut vähän kaunista ruskeaa väriä.

Nosta uunista ja annan tasaantua hetken aikaa ja sitten ei kun herkuttelemaan...
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

Kerttuli

  • Veteraani
  • Viestejä: 1592
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #5 : Marraskuu 01, 2009, 12:00:22 ip »

Uunilohi

Lofile
sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria
tilliä

Varaa lofilettä n. 300 g / ruokailija
Laita file nahkapuoli alaspäin uunivuokaan leivinpaperin päälle (näin helpotat tiskaamista.
Valele file sitruunan mehulla, ripottele päälle suolaa ja valkopippuria. Päällimmäiseksi tilliä runsaasti.
Paista file uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.

Lisukkeeksi sopii esim. juuresmuusi.
Kirjattu
Mikä ei tapa - se vahvistaa.

suklaarusina

  • Jäsen
  • Viestejä: 184
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #6 : Marraskuu 10, 2009, 21:03:13 ip »

HAARUKKALEIVÄT

100g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vanilliinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri tasaiseksi massaksi. Sekoita muna joukkoon, lisää vanilliinisokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan, sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan n 20 minuutiksi. Ota taikinasta lusikalla kokkareita, pyörittele ne käsin palloiksi ja laita pellille leivinpaperille. Litistä palloja jauhoon kastetulla haarukalla (ristikkäin, niin että pintaan tulee ruutukuvio). Paista 200 asteessa pikkuleipien koosta riippuen n.6-8 minuuttia, kunnes ne alkavat vähän ruskistua reunoista.

Taikinaan voi oman maun mukaan lisätä esim. rusinoita tai rouhittua suklaata.



KAURAKEKSIT

125g voita tai margariinia
½ dl siirappia
1½ dl sokeria
6 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vanilliinisokeria

Sulata rasva, lisää siirappi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä ne rasvaseokseen, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille ja painele se varovasti tasaiseksi levyksi. Paista 175 asteessa noin 12-15 minuuttia. Leikkaa levy paloiksi heti uunista ottamisen jälkeen, ennen kuin se on ehtinyt kovettua.



PIPARKAKUT

150 g voita
1½ dl sokeria
1½ dl siirappia
2 tl pomeranssinkuorta
1½ tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ munaa
1 tl soodaa
½ tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja

Mittaa voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes kiehahtaa, nosta heti pois levyltä (ei saa keittää pitempään, ekat kuplat vain). Nosta kattila tiskialtaaseen kylmään veteen ja vatkaa taikinaa, kunnes se on jäähtynyt haaleaksi. Sekoita joukkoon muna Sekoita jauhoihin sooda ja suola ja lisää taikinaan. Laita taikina jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.

Ota taikinaa pieni määrä kerrallaan ja kauli hyvin jauhotetulla pöydällä ohueksi, ota muoteilla piparkakkuja ja paista ne 175-200 asteessa kauniin ruskeiksi. Vahdi tarkkana, kärähtävät tosi helposti! Lämmenneet taikinanrippeet kannataa yhdistää palloksi ja laittaa jääkaappiin jähmettymään, jotta taikinan käsittely on helpompaa.
Kirjattu

Ruiskaunokki

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 558
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #7 : Marraskuu 10, 2009, 21:26:46 ip »

NOPEA CASHEW-PAHKINA-KANANUUDELIPATA (4-5 annosta)

nuudeleita (katso paketista kuinka paljon tarvitset per henkilo + keittoaika)

2 kanan rintafiletta
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkyntta
2 reilua kourallista cashew-pahkinoita (ei-suolattuja)
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, kanamaustetta

soijakastiketta

Tee nain:

Pese paprikat ja poista siemenet, leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna myos sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannulla reilu loraus oliivioljya ja laita kasvikset paistumaan (pienenna lampoa, etteivat ruskistu). Paloittele kanafileet ja lisaa pannulle. Tassa vaiheessa voit laittaa nuudelit kiehumaan kuumaan veteen erilliseen kattilaan. Keittoaika on yleensa noin 6-8 minuuttia, joten juuri ennen kuin nuudelit ovat pehmeita, voit heittaa mausteet ja cashew-pahkinat kanan ja kasvisten joukkoon pannulle, niin etta ehtivat maustua noin minuutin verran. Kaada vesi pois nuudeleista ja sekoita kana-kasvis-pahkinaseos niiden joukkoon kattilaan. Tarjoile soijakastikkeen kanssa, jota jokainen voi kayttaa sen verran kuin haluaa.

Koko jutun valmistukseen menee vain n. 20 minuuttia, ja tama on yksi meidan perheen lempiruuista! Nopea ja helppo!
Kirjattu
D1 vuodesta 1987
"If you don't like where you are, move. You are not a tree. "

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17453
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #8 : Marraskuu 12, 2009, 13:16:38 ip »

RAKUUNAKANA

Marinadi:

1/2 dl öljyä
2 tl hunajaa
2 tl sinappia
1 sitruunan mehu
rakuunaa

Lämmitä öljyä ja hunajaa varovasti niin että hunaja sulaa. Lisää sinappi, sitr.mehu ja rakuuna (n. 2 tl).

Laita marinadi ja broilerinpalat astiaan, kääntele. Marinoi jääkaapissa 1-2 vrk välillä käännellen.

Laita pannulle nokare voita ja jauha sekaan mustapippuria. Kun voi ei enää kuohu, lisää kanapalat.

Lisää ruskistettujen kanapalojen päälle kanalientä niin että kanapalat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta puolisen tuntia.

Lisää purkki kuohukermaa, maun mukaan rakuunaa, kiehauta ja tarkista maku.
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

EkKe

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 487
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #9 : Marraskuu 12, 2009, 14:24:47 ip »

Mustikkamuffinit
 8 kpl

3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl öljyä tai 100 grammaa margariinia
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 dl mustikoita

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.
Vatkaa muna & sokeri vaahdoksi.

Lisää muna-sokerivaahtoon öljy(tai sulatettu margariini), sekä vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina tasaiseksi esim. puuhaarukalla.

Sekoita joukkoon jäiset mustikat varovasti, niin, etteivät ne mene rikki.
Jaa muffinivuokiin ja paitsta uunin keskitasossa 8-10 minuuttia.

Nauti lämpimänä maidon kera
Kirjattu
D1 vuodesta 2003,Novo ja Lantus.

Ruiskaunokki

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 558
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #10 : Marraskuu 16, 2009, 00:02:18 ap »

SAVULOHIPASTA (nopea ja helppo!!!)

Tagliatelle-pastaa (neljalle sopiva annos on n.280 g kuivana)
200 g savustettua graavilohta
1 prk ranskankermaa
1 keskikokoinen parsakaali
mustapippuria

Tee nain:
Pese ja pilko parsakaali. Kiehauta runsaasti vetta (suolalla maustettuna mikali haluat) isossa kattilassa, lisaa pasta ja parsa ja anna kiehua noin 8 minuuttia. Leikkaa graavilohi pieniksi palasiksi. Kun pasta ja parsa ovat kypsia, kaada vesi pois ja sekoita lohi ja ranskankerma sekaan. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile esim. lampiman valkosipulipatongin kera (tama ruokalaji ei tientenkaan sovellu hiilareita valtteleville..!!!)!
Kirjattu
D1 vuodesta 1987
"If you don't like where you are, move. You are not a tree. "

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17453
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #11 : Marraskuu 16, 2009, 16:50:50 ip »

Tulee vesi kielelle jo kun reseptiä lukee...  

Tässä olisi yksi tosi hyvä kakku näin joulua odotellessa. Kakku on oikeastaan parhaimmillaan pari päivää leipomisesta... Sokeria tässä on aika paljon mutta makua myös.

VIRONPERÄN VIERASKAKKU

3 dl maitoa tai omenamehua
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 1/2 dl voisulaa
1 dl omenasosetta
(1 dl rusinoita)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja voisula sekä omenasose. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun+jauhotettuun ISOON vuokaan. Paista 180 asteessa noin tunti.

Jos kakku tummuu liikaa paistamisen aikana, peitä foliolla.

Rusinat eivät kuuluneet alkuperäiseen Kyllikin ja Johanneksen kakkuohjeeseen, mutta ne sopivat makunsa puolesta ihanasti tähän pehmeään kakkuun! Ja omenasoseen tilalla käytin omatekemää omppu-luumusosetta.
 
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

Taitsa

  • Vieras
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #12 : Marraskuu 18, 2009, 20:53:58 ip »

MUSTIKKAKUKKO

250g maidotonta margariinia
1dl sokeria
4.5dl ruisjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:
1L mustikoita
2rkl.sokeria

Vaahdota margariini ja sokeri.Lisää jauhot,joihin on sekoitettu leivinjauhe.Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.Levitä 3/4 osaa taikinasta uunivuoan pohjalle ja valmista taikinasta kukolle kansi.Sekoita mustikoihin sokeri ja kaada mustikat vuokaan. Peitä kukko taikinakannella ja paista 175 asteessa noin tunti.Tämä on maidoton vaihtoehto.

LAKKAKASTIKE

2dl lakkoja
2dl appelsiinituoremehua
1dl vettä
1rkl.perunajauhoja
Sokeria maun mukaan

Soseuta marjat esim.haarukalla tai sauvasekoittimella.Jos haluat poistaa lakan siemenet,puserra survos lusikalla tai puukauhalla siivilän läpi.Laimenna tuoremehu kylmällä vedellä ja sekoita siihen perunajauhot.Kiehauta seos kattilassa koko ajan sekoittaen.Ota pois liedeltä,kun seos alkaa kuplia.Lisää lakkasoseeseen sokeria maun mukaan.Tarjoa esim.jäätelön tai jäähdykkeen kanssa.
Gluteeniton ja maidoton vaihtoehto.
Kirjattu

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #13 : Marraskuu 20, 2009, 22:58:51 ip »

ITALIALAINEN LEIPÄ

vettä 3 dl
vehnähauhoja n 6 dl
pussi kuivahiivaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
loraus öljyä
(mun kokkauksessa määrät on usein ripauksia, lorauksia, mättöjä ja kaatoja ja ajatkin on jonkun aikoja ja uunin asteet kuuma tai vähemmän kuuma, mutta joka tapauksessa jauhoja menee n 2 kertaa enemmän ku vetta)

Alusta taikina eli siis sekoita aineet käsin veteen ja jätä nousemaan lämpimään paikkaan, esim. tiskialtaaseen, jossa on lämmintä vettä. Kun noussut jonkun aikaa, kumoa pöydällä, vaivaa niin, että ilmakuplat poistuu ja laita takaisin nousemaan. Nyt nouseekin jo isommaksi ja sitten leivo 4 pyöreää leipää. Tee halutessasi viilto tai rasti veitsellä leivän keskelle.

Laita kuuman n 220 asteisen uunin pohjalle laakea astia, jossa kiehuvaa vettä, itse laitoin uunipellin ja sitten leivät uunin, kun ovat hetken vielä nousseet pellillä. Paista kunnes ovat valmiita, n puoli tuntia. Älä peitä liinalla, niin pinta rapeutuu mukavasti.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

Justjoo

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1060
Re: KP:n RUOKARESEPTIT
« Vastaus #14 : Marraskuu 21, 2009, 16:15:01 ip »

PERUNAMAITO tai MAITOLÄMMITYS

"Kuori perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä.
Kun perunat ovat melkein kypsiä kaada keitinvesi pois ja lisää maito,mausta voilla ja lisä suolalla mieleiseksesi ja anna kiehua hetken aikaa,jotta perunat saavat makua voista ja maidosta."

...suolaa,voita,kulutus(?)maitoa,perunoita...


"Noin 2 litraa perunoita kuoritaan ja leikataan lohkoiksi. Keitetään vähässä vedessä juuri kypsäksi.
Lisätään rasvatonta maitoa ja voinokare kuohumisen estämiseksi.
Kiehautetaan ja maustetaan suolalla."
 
Hyvää voileivän ja suolakalan tai suolalihan kanssa.


HAPANVELLI

3 dl herneitä
1 1/2 l vettä
3/4 l perunalohkoja
1/2 l hapantaikinan juurta

Suolaa maun mukaan

 "Herneet laitetaan likoamaan edellispäivänä ja keitetään seuraavana päivänä liotusvedessään melkein kypsiksi. Lisätään perunalohkot. Niiden ollessa puolikypsät lisätään hapantaikinan juuri. Maustetaan. Keitetään kypsäksi eli kunnes perunat ja herneet ovat aivan kypsiä."

LEIPÄPAISTI

Laita maitoa kattilaan kiehumaan ja lisää voita muutama nokare.

Leikkaa ruisleivästä ohuita siivuja (tähän käy oivasti kuivahtanut ruisleipä).
Laita leipäsiivut maitovoiseokseen (kun se alkaa kiehua) siten, että seos peittää suunnilleen leipä siivut. Voit vähän pienentää siivuja, jolloinka sekoittaminen ja tietysti syöminen on helpompaa.

Lämmitä seosta matalalla lämmöllä ja hämmennä, ettei maito pala pohjaan.

Älä kuitenkaan hämmennä liian paljoa, ettei leipäsiivuista tule puuromaista.

"Paisti" on valmista, kun neste alkaa sakenemaan, ja näyttää ruisleivän väriseltä. Siis maitovoiseoksesta suuri osa imeytyy leivän siivuihin.

Google-time; "reseptejä" :

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=reseptej%C3%A4&btnG=Haku&meta=&aq=f&oq=
Kirjattu
Huono onni ei koskaan muserra sitä, joka ei ole antanut hyvän onnen pettää itseään.
 

Linkkejä








Tule meille toimistoassistentiksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:22

Tule meille suunnittelijaksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:16